UGC NET 2015 December Solved Examination Question Paper 3 in Library and Information Science

The UGC NET Examination solved question Paper-3 of 27th December, 2015 in Library and Information Science (LIS) is given below. The answer keys of the paper-III of UGC NET Exam in LIS provided below are as per the revised answer keys released by UGC / NTA.

 

1. Digital collection developed for capturing the intellectual output of a single or multi institution is called as:

(A) Digital Library

(B) Digital Archive

(C) Digital Repository

(D) Digital Publishing

Answer: (C)

 

2. INFLIBNET initiative for “Integrated e-content ports: Gateway to All Learners” is named as:

(A) e-PG Pathshala

(B) IR @ INFLIBNET

(C) INFOPORT

(D) e-Acharya

Answer: (D)

 

3. Intellectual Literacy Day is celebrated on:

(A) 8th July

(B) 9th August

(C) 8th September

(D) 18th September

Answer: (C)

 

4. SCONUL stands for:

(A) The Council of National and University Libraries

(B) Scientific National University Libraries

(C) The Scientific Conference on National and University Libraries

(D) The Standing Conference on National and University Libraries

Answer: (D)

 

5. The key factor that enforces uniformity throughout retrieval system is:

(A) Controlled vocabulary

(B) Search strategy

(C) User profile

(D) Database

Answer: (A)

 

6. Which of the following is not an example of non-random sampling?

(A) Snowball Sampling

(B) Convenience Sampling

(C) Quota and Purposive Sampling

(D) Census

Answer: (D)

 

7. According to S. R. Ranganathan, the reference service aimed at freshman is called:

(A) General Help to General Reader

(B) Short Range Reference Service

(C) Long Range Reference Service

(D) Initiation

Answer: (D)

 

8. Which one of the following is the implementing agency for “capacity building” activity of National Mission on Libraries?

(A) Delhi Public Library

(B) Raja Ram Mohan Roy Library Foundation

(C) National Library of India

(D) Documentation, Research and Training Centre

Answer: (B)

 

9. When an author has not registered his / her work under copyright but legally proceeded over dispute of ownership. What is the validity of ownership?

(A) No ownership without Registration

(B) It may not be legally tenable

(C) Ownership is automatic

(D) Both (A) and (B) are correct

Answer: (C)

 

10. “Guide for the Preparation and Publication of Abstracts” was published by

(A) IFLAwww.netugc.com

(B) FID

(C) OCLC

(D) UNESCO

Answer: (D)

 

11. What type of directory is the “Times of India Directory and Yearbook including Who’s Who”?

(A) General

(B) Special

(C) Professional

(D) Trade

Answer: (A)

 

12. Folksonomy is a:

(A) System in which users apply public tag to micro documents only.

(B) System in which users apply public tag on online items.

(C) System in which users do not apply public tag to online items.

(D) System in which users apply public tag to only print items.

Answer: (B)

 

13. What is intercalation in UDC?

(A) Prefix of auxiliary.

(B) Suffix of auxiliary.

(C) Infix of auxiliary

(D) Super-impose

Answer: (C)

 

14. The first order of division of classes in DDC is based on:

(A) Jewett’s system of classification

(B) System of Paris Book Sellers

(C) The Fixed Location System

(D) Francis Bacon’s three fountains of learning

Answer: (D)

 

15. Identify the service that is made available through web 3.0 technologies.

(A) Message Board

(B) FOAF

(C) Flikr

(D) Mashup

Answer: (B)

 

16. Who propounded the “theory of human relation”?

(A) Renis Likert

(B) Elton Mayo

(C) Barnard

(D) None of the above

Answer: (B)

 

17. What is Dynamic HTML?

(A) Asynchronous Web Development Technique

(B) Collection of technologies to create interactive, animated website.

(C) Dynamic Web Page

(D) Digital Signal Processor

Answer: (B)

 

18. Which one is not used as transmission media for voice / data communication?

(A) Copper wire

(B) Co-axial cables

(C) Plastic wire

(D) Optic wire

Answer: (C)

 

19. Ministry of Education, Government of Delhi will be rendered according to Classified Catalogue Code (CCC) as:

(A) Ministry of Education (Delhi)

(B) Delhi, (Education (Ministry of -)

(C) Delhi, Ministry of Education

(D) DELHI, EDUCATION (Ministry of -)

Answer: (D)

 

20. Which of the following memories has the shortest access time?

(A) Optical Memory

(B) Magnetic Core Memory

(C) RAM

(D) Cache Memory

Answer: (D)

21. Page Maker is an example of:

(A) Operating System

(B) Electronic Spread Sheet

(C) Geometrical Software

(D) Publishing Software

Answer: (D)

 

22. Which of the following are the Special Auxiliaries of Universal Decimal Classification (Medium Edition 1993)?

(a) Point of view .00

(b) Materials -03

(c) Point-not series .1/.9

(d) Hyphen series -1/-9

Codes:

(A) (a) and (d) are correct

(B) (a) and (c) are correct

(C) (c) and (d) are correct

(D) (b) and (d) are correct

Answer: (C)

 

23. Which of the following are linear models of communication?

(a) Dance’s Helical model.

(b) Lasswell model.

(c) W. Schramm’s Interactive model.

(d) Becker’s Mosaic model.

Codes

(A) (a) and (c) are correct

(B) (c) and (d) are correct

(C) (b) and (c) are correct

(D) (a) and (d) are correct

Answer: (C)

 

24. A copyright law usually aims at the following features:

(a) Stimulate creative authorship.

(b) Public availability of intellectual works.

(c) Freedom of access to information.

(d) Profit making by publishers.

Codes:

(A) (a) and (b) are correct

(B) (a) and (c) are correct

(C) (b) and (d) are correct

(D) (a), (b) and (c) are correct

Answer: (A)

 

25.  By 2002, which of the following states have enacted their respective Public Libraries Acts?

(a) Haryana.

(b) Uttar Pradesh.

(c) Mizoram.

(d) Rajasthan.

Codes:

(A) (a) and (c) are correct

(B) (a), (b) and (c) are correct

(C) (b) and (d) are correct

(D) (c) and (d) are correct

Answer: (A)

 

26.  Which of the following types of publications are excluded in INB?

(a) Maps.

(b) First issue of Periodical.

(c) Newspapers.

(d) Books in regional languages.

Codes:

(A) (b) and (c) are correct

(B) (c) and (d) are correct

(C) (a) and (c) are correct

(D) (d) and (a) are correct

Answer: (C)

 

27.  Which of the following are the elements of marketing mix?

(a) Selling.

(b) Place.

(c) Purchasing.

(d) Product.

Codes:

(A) (a) and (b) are correct

(B) (b) and (c) are correct

(C) (c) and (d) are correct

(D) (b) and (d) are correct

Answer: (D)

 

28.  ALA’s newly labeled Public Awareness Campaign “Libraries Transform” launched by ALA President Sari Feldman aims to focus on:

(a) The critical role the Public Libraries play in digital age;

(b) The change of perception that libraries are just quiet places to do research, find book and read;

(c) Transforming the lives of all through education and life-long learning;

(d) To determine the role of school, academic and special libraries;

Codes:

(A) (a), (b) and (c) are correct

(B) (a), (b) and (d) are correct

(C) (b), (c) and (d) are correct

(D) (a), (c) and (d) are correct

Answer: (A)

 

29.  Which of the following are the synthetic features of ‘Dewey Decimal classification’?

(a) Relative Index.

(b) Enumeration of Schedules.

(c) Tables.

(d) Add to instruction.

Codes:

(A) (a) and (b) are correct

(B) (b) and (c) are correct

(C) (c) and (d) are correct

(D) (a), (c) and (d) are correct

Answer: (C)

 

30.  Which of the following are the management theories related to motivation?

(a) Maslow Theory of Needs.

(b) Drucker Theory.

(c) McGregor Theory of X and Y.

(d) Fayol Theory.

Codes:

(A) (a), (b) and (c) are correct

(B) (b), (c) and (d) are correct

(C) (a), (b) and (d) are correct

(D) (a), (c) and (d) are correct

Answer: (A)

 

31.  Which of the following are the techniques of Total Quality Management (TQM)?

(a) Quality circles.

(b) Empowerment.

(c) Bureaucratic set up.

(d) Participative management.

Codes:

(A) (a), (c) and (d) are correct

(B) (a), (b) and (d) are correct

(C) (b), (c) and (d) are correct

(D) (a), (c) and (b) are correct

Answer: (B)

 

32.  Which of the following are the parts of a URL (Universal Resource Locator)?

(a) Protocol.

(b) Media Access Control.

(c) Domain name.

(d) Path.

Codes:

(A) (a), (b) and (c) are correct

(B) (b), (c) and (d) are correct

(C) (a), (c) and (d) are correct

(D) (b) and (c) are correct

Answer: (C)

 

33.  Which of the following tools index cited references?

(a) D-Space.

(b) Scopus.

(c) JCCC.

(d) Google Scholar.

Codes:

(A) (a) and (c) are correct

(B) (b) and (c) are correct

(C) (a) and (d) are correct

(D) (b) and (d) are correct

Answer: (D)

 

34.  Null hypothesis is based on which of the following assumption?

(a) No relationship between the two variables in the total population.

(b) Relationship between the two variables in the total population.

(c) Variables are related after having statistically rejected.

(d) Variables are related before statistical analysis.

Codes:

(A) (a) and (d) are correct

(B) (a) and (c) are correct

(C) (a) and (b) are correct

(D) (b) and (d) are correct

Answer: (B)

 

35.  The ancient Nalanda learning center had which of the following buildings for libraries?

(a) Ratnasagara.

(b) Ratnaranjaka.

(c) Ratangarbha.

(d) Ratnamanjari.

Codes:

(A) (a) and (b) are correct

(B) (b) and (c) are correct

(C) (c) and (d) are correct

(D) (d) and (a) are correct

Answer: (A)   

 

36.  Identify the correct sequence of the Abraham Maslow’s hierarchy of needs:

(a) Esteem.

(b) Belonging.

(c) Safety.

(d) Physiological.

Codes:

(A) (b), (c), (d) and (a)

(B) (c), (b), (d) and (a)

(C) (d), (b), (c) and (a)www.netugc.com

(D) (d), (c), (b) and (a)

Answer: (D)

 

37.  According to S.R Ranganathan the steps in classifying documents include the following analysis of the title. Arrange the steps in the sequential order:

(a) Expressive title.

(b) Kernel title.

(c) Analysed title.

(d) Transformed title.

Codes:

(A) (a), (b), (c) and (d)

(B) (b), (c), (d) and (a)

(C) (c), (d), (a) and (b)

(D) (d), (a), (b) and (c)

Answer: (A)

 

38.  Arrange the following units of computer memory in an ascending order:

(a) Zettabyte.

(b) Exabyte.

(c) Yottabyte.

(d) Petabyte.

Codes:

(A) (a), (b), (d) and (c)

(B) (b), (c), (a) and (d)

(C) (d), (b), (a) and (c)

(D) (c), (a), (b) and (d)

Answer: (C)

 

39.  Arrange in sequence the following steps involved in testing a hypothesis according to C.R Kothari:

(a) Selecting random sample and computing appropriate value.

(b) Calculating and comparing the probability.

(c) Selecting significant level.

(d) Making formal statement.

Codes:

(A) (b), (c), (d) and (a)

(B) (a), (b), (c) and (d)

(C) (c), (a), (b) and (d)

(D) (d), (c), (a) and (b)

Answer: (D)

 

40.  Arrange the following Acts according to the year of their respective enactments:

(a) Digital Millenium Copyright Act.

(b) Right to Information Act (India).

(c) Information Technology Act (India).

(d) Indian Copyright Act.

Codes:

(A) (d), (a), (c) and (b)

(B) (d), (b), (c) and (a)

(C) (a), (d), (b) and (c)

(D) (b), (c), (a) and (d)

Answer: (A)

41.  Arrange in sequence the following repository libraries according to their year of establishment:

(a) Connemara Public Library, Chennai.

(b) Delhi Public Library, Delhi.

(c) Asiatic Society Library, Mumbai.

(d) Central Reference Library, Kolkata.

Codes:

(A) (d), (a), (c) and (b)

(B) (a), (b), (c) and (d)

(C) (b), (d), (a) and (c)

(D) (c), (a), (b) and (d)

Answer: (D)

 

42.  Arrange the following Catalogue Codes according to their first publication year:

(A) CCC, AA code, ALA code, AACR-I.

(B) ALA code, CCC, AA code, AACR-I.

(C) AA code, ALA code, CCC, AACR-I.

(D) AACR-I, CCC, AA code, ALA code.

Answer: (C)

 

43.  Arrange in sequence the steps involved in Browne Charging Procedure:

(a) Stamping the date slip.

(b) Identification of borrower.

(c) Slipping the book card in reader’s ticket.

(d) Arrange cards in juxta position.

Codes:

(A) (a), (d), (b) and (c)

(B) (b), (c), (a) and (d)

(C) (c), (b), (d) and (a)

(D) (d), (a), (c) and (b)

Answer: (B)

 

44.  Arrange in sequence the following E-Journal Consortia in India according to their year of establishment:

(a) National Knowledge Resource Consortium.

(b) IIM Library Consortium.

(c) Consortium for e-Resources in Agriculture.

(d) INDEST-AICTE Consortium.

Codes:

(A) (c), (a), (d) and (b)

(B) (a), (d), (b) and (c)

(C) (b), (d), (c) and (a)

(D) (d), (b), (a) and (c)

Answer: (C)

 

45.  Match the following:

Codes:

Answer: (A)

 

46.  Match the following:

Codes:

Answer: (C)

 

47.  Match the following:

Codes:

Answer: (D)

 

48.  Match the following organizations with their contribution to information literacy:

Codes:

Answer: (B)

 

49.  Match the following Information Seeking Behaviour models with corresponding theories:

Codes:

Answer: (A)

 

50.  Match the following:

Codes:

Answer: (B)

 

51.  Match the following:

Codes:

Answer: (B)

 

52.  Match the following:

Codes:

Answer: (D)

 

53.  Match the following:

Codes:

Answer: (B)

 

54.  Match the following:

Codes:

Answer: (D)

 

55.  Match the following:

Codes:

Answer: (A)

 

56.  Match the following:

Codes:

Answer: (A)

 

57.  Match the following:

Codes:

Answer: (C)

 

58.  Match the following:

Codes:

Answer: (A)

 

59.  Match the following:

Codes:

Answer: (D)

 

60.  Assertion (A): LIS professionals are ultimately bestowed with the responsibility of building the image of the person.

Reason (R): The measure of the image is the service they render and not their financial gains.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) (A) is true, but (R) is false.

(C) Both (A) and (R) are false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

61.  Assertion (A): Five Laws of Library Science are the normative principles that are capable of countering any problem faced by the Librarians.

Reason (R): Normative principles are the only considered to be the correct way of doing something, but also determines norms or standards in day-today library practice.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are false.

(B) (A) is true and (R) is false.

(C) (A) is false and (R) is true.

(D) Both (A) and (R) are true.

Answer