2013 September AP SET Previous Years Solved Paper I

2013 September Andhra Pradesh State Eligibility Test for Lectureship (AP SET) / State Level Eligibility Test (SLET) Examination Paper I conducted by Osmania University, Test Booklet Code (Set or Series) D (General or Compulsory for all subjects is given below.

1. The most polluted places in India are


(A) Gwalior and Bhopal

(B) Vapi and Sukinda

(C) Ranchi and Nasik

(D) Surat and Rampur

Answer: (B,D)


2. Which is the correct order of the degree of weathering of the following rocks?

(A) Dunite > Basalt > Granite > Rhyolite

(B) Basalt > Dunite > Granite > Rhyolite

(C) Granite > Basalt > Dunite > Rhyolite

(D) Rhyolite  > Granite > Dunite > Basalt

Answer: (C)


3. In a weight reduction experiment, an overweight individual was given what the researcher called a new type of diet tablet that would help curb the desire to eat. In fact the tablet contained powdered milk, but ever since the individual started taking the tablet, he as reported that his desire to eat has decreased. This illustrates the

(A) Curvilinear relationship

(B) Effect of extraneous variables

(C) A natural experiment

(D) Placebo effect

Answer: (D)


4. Communication will be effective if it is

(A) Delivered slowly and clearly

(B) Delivered using appropriate media

(C) Received a intended by the sender

(D) Received immediately

Answer: (C)


5. Arrange the following steps of teaching in logical sequence:

1. Relating the present knowledge with previous knowledge

2. Evaluation

3. Re-teaching

4. Formulating objectives

5. Presentation of materials

(A) 1, 2, 3, 4, 5

(B) 2, 1, 3, 4, 5

(C) 5, 4, 3, 1, 2

(D) 4, 1, 5, 2, 3

Answer: (D)


6. The research that aims at immediate application is

(A) Action Research

(B) Empirical Research

(C) Conceptual Research

(D) Fundamental Research

Answer: (A)


Directions (Q. 7-11): Study the following Pie-chart carefully to answer these questions (Percentagewise Distribution of teachers who teach six different subjects)

Total number of Teachers = 1800


2013 September Andhra Pradesh State Eligibility Test for Lectureship (SET) / State Level Eligibility Test (SLET) / AP SET Examination Paper I conducted by Osmania University

7. What is the difference between the total number of teachers who teach English and Physics together and the total number of teachers who teach Mathematics and Biology together?

(A) 16

(B) 26

(C) 28

(D) 18

Answer: (D)


8. What is the ratio of the number of teachers who teach Mathematics to the number of teachers who teach Hindi?

(A) 10:7

(B) 17:13

(C) 17:26

(D) None of the above

Answer: (D)


9. If the percentage of Mathematics teachers is increased by 50 percent and the percentage of Hindi teachers decreased by 25 percent then what will be the total number of Mathematics and Hindi teachers together?

(A) 946

(B) 843

(C) 1046

(D) None of the above

Answer: (D)


10. If two-ninths of the teachers who teach Physics are female, then the number of male Physics teachers is approximately what percentage of the total number of teachers who teach Chemistry?

(A) 97

(B) 92

(C) 94

(D) 99

Answer: (B)


11. What is the total number of teachers teaching Chemistry, English and Biology?

(A) 1,172

(B) 872

(C) 972

(D) 990

Answer: (C)


12. An effective teaching means all of the following except

(A) A teacher teaches with enthusiasm

(B) A teacher aims at diagnosing the mistakes of his students

(C) A teacher puts emphasis more on teaching than on class control

(D) A teacher is interested in making the subject matter understand rather on completing the course

Answer: (B)


13. The most appropriate meaning of learning is

(A) Inculcation of knowledge

(B) Modification of behaviour

(C) Personal adjustment

(D) Acquisition of skills

Answer: (B)


14. Which of the following is false? Consider the following statements.

(A) Using of Information and Communication Technology (ICT) for learning promotes fast communication promotes cooperative learning for students

(B) Information and Communication Technology (ICT)

(C) Information and Communication Technology (ICT) promotes student privacy

(D) Plagiarism cannot be prevented

Answer: (D)


15. Value based education can be inculcated among the students through the following initiatives

(i) Making pupil’s behavior conformist by imposing the strict rules, regulations and punishment

(ii) By creating an external authority to monitor the behavior of the students and teachers

(iii) Providing freedom and autonomy to the students and effective socialization and discussion

(iv) Encouraging the students to have proper role models for their personal and intellectual development

(A) i, ii, iii are correct

(B) i, ii, iii and iv are correct

(C) iii and iv are correct

(D) i and iii are correct

Answer: (B)


16. My reaction to the statement: “A good teacher is essentially a good researcher” is that this is

(A) My firm belief

(B) Something I find difficult to agree

(C) Something which I accept only as an opinion

(D) Only a hypothesis

Answer: (C)


17. Sin Qua Non of good research is

(A) A set of well documented hypothesis

(B) A good research supervisor

(C) Adequate library facilities

(D) A good research problem

Answer: (D)


18. India launched National Green Tribunal to make polluters pay damages, in the year:

(A) 2008

(B) 2009

(C) 2010

(D) 2011

Answer: (C)


19. At what stage of an ecological / succession an ecosystem exhibits total photosynthesis equal to respiration?

(A) Pioneer

(B) Climax

(C) Virgin

(D) Mid-Seral

Answer: (B)


20. What will be the number in place of the question mark (?) in the following number series?

5          9          ?          29        54        103

(A) 15

(B) 16

(C) 14

(D) 13

Answer: (B)


21. In this question, there are three statements followed by four conclusions. You have to take the three given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the three statements disregarding commonly known facts.

Statements: All tables are chairs. No chair is book, some books are flowers.

Which of the following conclusions is definitely true?

(A) No flower is chair

(B) No flower is table

(C) Some chairs are not table

(D) No book is table

Answer: (D)


Read the following passage and answer the questions that follow (Question No. 22 to 25)

            Talent is a force not a tool, Talent is neither good nor bad. Being multi-talented is a very mixed blessing. For some people, it is a curse. Ability or performance is the result of complex interaction between various parts of the mind / body system. Some parts of the ability are due to “nurture”. The most important of these environmental factors is knowledge in one form or another. Nature is the basis of talent.

            We all know, understand and operate on more levels than just the conscious. Talents or Aptitudes are unleamed abilities-gut-level and non-conscious ways of operating. Some people call them knacks. Aptitudes have major impact not just on performance, but on our individual and unique states of being. They are a big part of the reason “One man’s meat is another man’s poison”.

            Most people know for more than they realize about knacks and talents. People usually know if they are mechanical, have a sequence of direction, pickup language enjoy puzzles or are good with their hands. Anyone who has managed or trained people has seen the clear impact of learned abilities. In any area, some folks take to it like ducks to water. Once trained they stay ahead of the crowd. Others sweat to keep up or fail miserably.

            Strong talents do not equal high performance. Having the right knacks or talents provides a head start and on-going advantage. They are not useful without knowledge and motivation. Aptitudes have to be trained in order to be used well. Peak performance occurs when one has the right combination of talents, knowledge, motivation, opportunity, courage, luck, tools and X factors.


22. A child always opening the “crossword puzzles page in a newspaper” is an analogy for

(A) Some folks take to it like ducks to water

(B) One man’s meat is another man’s poison

(C) Both A and B

(D) None of the above

Answer: (A)


23. “One man’s meat is another man’s poison”. In this statement we are referring to:

(A) The food habits of a person

(B) The likes and dislikes of a person

(C) The relative importance of people’s talents

(D) None of the above

Answer: (C)


24. Aptitudes are

i. Talents

ii. Knacks

iii. Performance

iv. Unlearned abilitics

(A) i, ii, iv

(B) ii, iii, iv

(C) i, ii, iii

(D) i, iii, ii

Answer: (A)


25. Peak performance occurs when one has the right combination of

(i) Talents

(ii) Knowledge

(iii) Opportunity

(iv) Motivation

Of the above the aspects that are nurtured are

(A) i and ii

(B) ii and iii

(C) ii and iv

(D) i and iii

Answer: (C)


26. Which of the following is the main objective of teaching?

(A) To develop thinking power of students

(B) To give information related to the syllabus

(C) Prepare the students for examination

(D) Help the students for getting jobs

Answer: (A)


27. The National Policy on Education, 1986 has emphasized on

i. Decentralisation of Education

ii. Introduction of self-financing courses in Universities

iii. Vocational Education

iv. Increasing employability for University Graduates by providing knowledge and skills

(A) i, ii, iii and iv are correct

(B) i, ii, iii are correct

(C) ii and iii are correct

(D) ii and iv are correct

Answer: (D)


28. Central Educational Institutions (Reservation in Admissions) Act was passed in the year

(A) 2004

(B) 2005

(C) 2006

(D) 2007

Answer: (D)


29. Which of the following is also known as Top Slip?

(A) Slmlipal National Park

(B) Periyar Wildlife Sanctuary

(C) Manjira Wildlife Sanctuary

(D) Indira Gandhi Wildlife Sanctuary and National Park

Answer: (D)


30. The most essential step in the research process that determines every step that follows is to

(A) Decide whether qualitative or quantitative methods are to be used

(B) Review the literature in order to acquaint oneself with comprehensive knowledge

(C) Have a clear idea about the methods of analyzing data and drafting a plan to achieve it

(D) Formulation of the problem with its objectives, hypotheses, variables and limitations

Answer: (B)


31. What is a statistical inference?

(A) Reaching conclusions from a sample

(B) Analysing statistical data

(C) Applying statistical method

(D) Developing statistical theories

Answer: (A)


32. Coal mine workers are prone to be victims of the following disease

(A) Pneumonoconisis

(B) Byssinosis

(C) Asbestos

(D) Silicosis

Answer: (A,D)


33. Assertion (A): The challenge that the Indian state is facing today is how to achieve an equivalence between the state and the civil society within a democratic frame work.

Reason (R): Crominalization of politics, political corruption and communal violence stand in the way of creating a value-based political culture.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A

(C) A is true, but R is false

(D) A is false, but R is true

Answer: (A)


34. Match the List-I with List-II and select the correct answer from the code given below

List-I                                                   List-II

1. World Environment Day                i. September 8

2. World Population Day                    ii. December 10

3. International Literacy Day              iii. July 11

4. International Human Right Day     iv. June 5

(A) 1-iii, 2-i, 3-iv, 4-ii

(B) 1-ii, 2-iii, 3-iv, 4-i

(C) 1-iii, 2-iv, 3-ii, 4-i

(D) 1-iv, 2-iii, 3-i, 4-ii

Answer: (D)


35. Direction to Q. No. 35: The following question is followed by two arguments I and II. You have to decide which argument is strong?

Should the opinion polls predicting outcome of elections before the elections be banned in India?

Argument I: Yes, the outcome of opinion polls may influence the voting pattern.

Argument II: No, such polls are conducted all over the world.

(A) Argument I is strong

(B) Argument II is strong

(C) Both arguments are strong

(D) Neither I nor II is strong

Answer: (A)


36. Put in descending order as per content of Carbon.

1. Peat

2. Lignite

3. Bituminous Coal

4. Anthracite

(A) 4, 2, 3, 1

(B) 1, 2, 3, 4

(C) 3, 4, 2, 1

(D) 4, 3, 2, 1

Answer: (D)


37. Which one of the following is true about the Indian Polity?

(A) It is true Federation

(B) It is a Confederation

(C) It is Quasi-federal

(D) It is a Unitary State


Answer: (C)


38. In certain code DREAMING is written as BFSFEMHL. How is SELECTED written in that code?





Answer: (A)


39. In certain code BRING is written as ‘53 © © 2’ and Guide is written as ‘2$©76’. How is GINGER written in that code?

(A) 2 © © 253

(B) 2 © © 263

(C) 2 © © 753

(D) 2 © © $53

Answer: (B)


40. A solar cell is basically a

(A) p-type semiconductor

(B) n-type semiconductor

(C) p-n-diode

(D) p.n.p transistor

Answer: (C)


41. Three of the following four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

(A) Tabala

(B) Flute

(C) Music

(D) Piano

Answer: (C)


42. Which of the following will come in the place of question mark?

IIZ       JYK     XLM   NOW  ?





Answer: (D)


43. Assertion (A): CFCs destroy ozone molecules in stratosphere

Reason (R): CFCs have very high global warming potential

(A) Both (A) and (R) are true

(B) Both (A) and (R) true but (R) is not the correct explanation of (A)

(C) (A) is true (R) is false

(D) (A) is false (R) is true

Answer: (A)


44. The main purpose of the first degree in our Universities should be to

(A) Bring students to frontiers of knowledge and from there should be research

(B) Equip students with necessary competencies for different work experiences

(C) Prepare students for social service and bring them to the threshold of knowledge

(D) Bring to the frontiers of research from there necessary equipment of knowledge

Answer: (A)


45. Which of the following is not a characteristic of Scientific method?

(A) Objectivity

(B) Verification

(C) Speculation

(D) Predictability

Answer: (C)


46. The minimum thickness to be used in biodegradable carry bags should be

(A) 5 microns

(B) 10 microns

(C) 15 microns

(D) 20 microns

Answer: (C,D)


47. Which of the following is not an ethical guideline for conducting research with humans?

(A) Getting informed consent of the participant

(B) Telling participants that they must continue until study has been completed

(C) Keeping participant’s identity anonymous

(D) Telling participants that they are free to withdraw at any time

Answer: (B)


48. In a row of forty-five girls racing South, D is sixteenth from the right end. There are 8 girls between D and B. What is B’s position from the left end of the row?

(A) Twenty-first

(B) Ninth

(C) Twentieth

(D) Data Inadequate

Answer: (D)


49. Internet and World Wide Web are

(A) One and the same

(B) Internet is part of World Wide Web

(C) World Wide Web is part of the Internet

(D) None of these

Answer: (C)


50. The professionalism of a teacher can be tested in terms

(A) Love towards the profession

(B) Competency to teach

(C) Observance of professional ethics

(D) In-depth knowledge of subject

Answer: (C)


51. ENIAC is acronym for

(A) Electronic Numeric Integrator and Calculator

(B) Electronic Number Interchange Address Code

(C) Electronic Numeric Intercom and Calculator

(D) Electrical Numerical Integrator and Calculator

Answer: (A)


52. M is brother of K. T is sister of M. J is brother of T. H is father of J. Then how is K related to H?

(A) Niece

(B) Son or Daughter

(C) Brother

(D) Sister

Answer: (B)


53. Study the following information to answer the given question:

P, Q, R, S, T, V and W are sitting in a straight line facing north but not necessarily in the same order. R sits third to the left of W. Neither R nor W sits at extreme ends of the line. Only one person sites between R and T. S is not an immediate neighbour of either R or W. Two people sit between T and P. Q is an immediate neighbor of S. Who amongst the following sits exactly between R and T?

(A) P

(B) Q

(C) V

(D) S

Answer: (C)


54. The major part of air pollution load lies in

(A) Troposphere

(B) Stratosphere

(C) Thermosphere

(D) Ionosphere

Answer: (A)


55. A good piece of research is the outcome of

(A) Collective effort

(B) A touch of genius

(C) A reputed research institute

(D) A penetrating and analytical mind

Answer: (D)


56. Broad Band has a speed more than

(A) 256 KB/sec

(B) 512 KB/sec

(C) 1024 KB/sec

(D) None of the above

Answer: (A)


57. You got a mail telling you that you won one million dollars in a lottery

(A) It is time to celebrate and respond to the mail

(B) Forward the mail to your friend

(C) Suspect it could be tricking you and report it as Spam

(D) No action

Answer: (C)


58. What is the relative position of moon, earth and the sun during a lunar-eclipse?

(A) The sun and moon are in conjunction

(B) The sun and moon are opposite

(C) The three make an equilateral triangle

(D) The line joining the earth and sun, and earth and moon make right angle

Answer: (B)


59. Which one of the following is the usual sequence of scientific enquiry?

(A) Observation – Verification – Hypothesizing - Theorizing

(B) Experimentation – Observation – Verification - Hypothesizing

(C) Observation – Hypothesizing – Experimentation - Theorizing

(D) Theorizing – Observation – Experimentation - Huypothesizing

Answer: (C)


60. The Education Department invites projects or action research on instructional problems related to your subject of specialization. How will you react to this?

(A) Prepare a project in case I have experienced a genuine complex problem

(B) Prepare a project on any problem that might be faced by a large number of teachers

(C) Prepare a project with the intention of getting recognition

(D) Prepare a project in case an award is declared


Answer: (B)