2013 December K SET Previous Years Solved Paper I

2013 December Karnataka State Eligibility Test for Lectureship (K SET) / State Level Eligibility Test (SLET) Examination Paper I conducted by University of Mysore, Test Booklet Code (Set or Series) Z (General or Compulsory for all subjects is given below.

1. Electronic funds transfer system makes use of


(B) Mark sensing

(C) Port-a-punch

(D) None of the above


Answer: (A)


2. Which of the following is used for serial access storage only?


(B) Magnetic disc

(C) Core memory

(D) Magnetic tape

Answer: (D)


3. One of the non structural methods for controlling flood damage is ______

(A) Maintaining wet lands

(B) Improved drainage

(C) Improving flow conditions

(D) Constructing reservoir

Answer: (A)


4. Among the following which is an example of “Ecosystem people”?

(A) Formers involved in intensive agriculture

(B) Formers practicing organic forming for export

(C) Tribals collecting resources from forests

(D) Cattle ranchers involved in mass production

Answer: (C)


5. National council of Higher Education and Research is being set up by the MHRD to

(A) Develop a national and uniform system of higher education in the country

(B) Ensures comparable standards of certification in higher education and research

(C) Engage in research in higher education that is of national value

(D) To regulate and control higher education institutions all over the country

Answer: (B)


6. A private school asks teachers to attend duties if necessary even during holidays. Management supports this action by saying that they were being paid for their holidays too. This situation refers to

(A) Lack of professional standards

(B) Lack of respect for professional rights of teachers

(C) Lack of will on the part of teachers to refuse

(D) Apathy of management towards teacher’s plight

Answer: (Wrong question)


7. Which is the correct abbreviation for the apex institute of educational planning administration in India?





Answer: (B)


8. Private enterprise is highly prominent in India at the level of

(A) School education

(B) Graduate level general education

(C) Professional education

(D) Nursery education

Answer: (C)


9. Reservation in professional higher education opportunities is adopted in India because

(A) It helps to please political groups of the country

(B) It enables lower strata of society for a better standard of living

(C) It compensates for social and economic handicaps of certain sections of the population

(D) It reflects the commitment of the government of the poor people

Answer: (C)


10. Mass Communication refers to

(A) Reaching a small group

(B) Communicating within a state

(C) Communicating with a small community

(D) Communicating with huge and diverse audience simultaneously

Answer: (D)


11. “Infotainment” indicates

(A) Predominant entertainment

(B) Information oriented content

(C) Combining information and entertainment content

(D) Public issues and problems

Answer: (C)


12. One of the primary components for effective communication is

(A) Planning the message

(B) Attractive personality

(C) Using of microphones

(D) The age of the communicator

Answer: (A)


13. In communication ‘channel’ refers to

(A) The medium employed

(B) Content of the message

(C) Noise in the message

(D) Signals in the message

Answer: (A)


14. Intrapersonal communication means

(A) When one person communicates with other

(B) Two people interacting with a group

(C) When a person communicates with himself

(D) A typical classroom communication

Answer: (C)


15. The concept of “global Village” gained acceptance mainly because of the developments in the field of

(A) Sea transport

(B) Printing

(C) Communication

(D) Aviation

Answer: (C)


16. Which of the following is the most important quality for a teacher?

(A) Punctuality

(B) Content mastery

(C) Content mastery and communication competency

(D) Socially

Answer: (C)


17. Curriculum means

(A) All the experience to which students get exposed in a college

(B) Subjects that are transacted by faculty

(C) Syllabus prescribed for the course

(D) Classroom experiences, sports and games

Answer: (A)


18. Integrating any kind of technology in teaching-learning automatically enhances the learning level of students because

(A) Teacher uses technology knowing the needs of classroom

(B) A suitable instructional plan is developed by integrating technology

(C) Use of technology caters to the individuals differences of the learners

(D) All of the above

Answer: (D)


19. Most important and essential characteristic that student should possess

(A) Self-motivation to learn

(B) Patience with failures

(C) Ability to memorise subjects

(D) Prepare for examinations

Answer: (A)


20. Inspite of providing training in use of technology, a teacher is not coming out freely to use technology while teaching which of the following situations are responsible for the status?

(A) Lack of confidence

(B) Fear of failure

(C) Lack of facilities

(D) All of the above

Answer: (A)


21. Progammed instruction is based on the following principle of learning

(A) Primary reinforcement

(B) Secondary reinforcement

(C) Continuous reinforcement

(D) Instruction based on programmes

Answer: (B)


22. Among the four terms marked A – D, three terms are similar and one is dissimilar, find the one that is not similar.

(A) August

(B) September

(C) October

(D) November

Answer: (A)


23. Below an incomplete statement is followed by four possible alternative choices. Select the most appropriates that completes the statement.

In order to achieve success in life one should

(A) Have plenty of money

(B) Have contacts with influential persons

(C) Work hard day and night

(D) Be honest and sincere

Answer: (C)


24. Choose the pair of words which shows the same relationship as given at the top.

Glove                          :           Hand

(A) Neck                     :           Coller

(B) Socks                    :           Feet

(C) Tie                         :           Shirt

(D) Coat                      :           Pocket

Answer: (B)


25. The average age of 10 boys in a hostel comes out to be 14. A new admission brought down their average age by one year. How old the new recruit must be?

(A) 4

(B) 5

(C) 3

(D) 12

Answer: (C)


26. From the following table, compute the percentage of women watching television (TV) between 15H and 29H per week.

Hours per week watching T.V.           Number of housewives

5-9                                                       19

10-14                                                   35

15-19                                                   66

20-24                                                   81

25-29                                                   48

30-34                                                   33

35-39                                                   18

(A) 60

(B) 50

(C) 65

(D) 70

Answer: (C)


27. The amounts of rainfall (in mm) in a town on 10 consecutive days are given below.

9.5, 0.5, 6.8, 3.2, 4.8, 10.5, 86.2, 9.4, 1.2 and 1.0.

The most appropriate measure of central tendency is

(A) Mean

(B) Median

(C) Mode

(D) Third quartile

Answer: (A)


28. A company regularly updates a user reference guide. Some staffs are confused about which of the printed documents is the most current. What feature should be included in the reference guide to eliminate this confusion?

(A) Date printed

(B) Version number

(C) Author’s name

(D) Copyright information

Answer: (B)


29. An input device which can read characters directly from an ordinary piece of paper





Answer: (A)


30. Data integrity refers to

(A) Privacy of data

(B) Security of data

(C) Validity of data

(D) Simplicity of data

Answer: (C)


31. Why would a switch be used in a network in preference to a hub?

(A) To reduce network traffic

(B) To prevent the spread of all viruses

(C) To connect a computer directly to the internet

(D) To manage password security at a workstation

Answer: (A)


32. One of the best solutions to get rid of non-biodegradable waste is _________

(A) Burning

(B) Dumping

(C) Burying

(D) Recycling

Answer: (D)


33. Karnataka state falls in the seismic zone of ___________

(A) I and IV

(B) II and III

(C) I and V

(D) IV and V

Answer: (B)


34. An indicator of air pollution is________

(A) Algae

(B) Eiohhornia

(C) Fungi

(D) Lichens

Answer: (D)


35. An antidote for cyanide poisoning

(A) Sulphate

(B) Paracetamol

(C) Fluoride

(D) Thiosulphate


Answer: (D)


36. “The medium of instruction should be the mother tongue” resolution was passed by

(A) Woods Despatch

(B) Wardha Scheme

(C) Hartog Committe

(D) Maculay’s Minute

Answer: (B)


37. A researcher is generally expected to

(A) Study the existing literature in a field

(B) Generate new principles, theories and validate

(C) Synthesize the ideas given by others

(D) Evaluate the findings of a study

Answer: (B)


38. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below:

List-I                                                   List-II

a) Experimental                                   i) External validity

b) Historical                                        ii) Sampling

c) Philosophical                                   iii) Matching of groups

d) Descriptive                                     iv) Coherence

a          b          c          d

(A)       iii         iv         ii          i

(B)       iv         iii         i           ii

(C)       iv         i           ii          iii

(D)       iii         i           iv         ii

Answer: (D)


39. Stratified sampling is adopted when

(A) The universe is homogeneous

(B) The universe is heterogeneous

(C) Selected groups need to be studied

(D) Data about universe is not available

Answer: (B)


40. Which is the correct sequence of steps in descriptive research in code numbers if collection and processing of data stands for 1, interpretation of results is 2, identification of a problem is 3, arriving at generalisations is 4, drafting of the report is 5, and formulation of hypothetis is 6.

(A) 6, 3, 1, 2, 4, 5

(B) 6, 3, 1, 5, 2, 4

(C) 3, 6, 1, 5, 2, 4

(D) 3, 6, 1, 2, 4, 5

Answer: (D)


41. Arrange the following measures of variability in a sequence if standard deviation stands for 1, Range is 2, quartile deviation is 3 and average deviation is 4.

(A) 2, 4, 3, 1

(B) 2, 3, 4, 1

(C) 4, 3, 2, 1

(D) 4, 2, 3, 1

Answer: (A)


42. When the research checks the genuineness and authenticity of the source material it is called

(A) Internal criticism

(B) External criticism

(C) Internal and external criticism

(D) None of the above

Answer: (C)


43. On January 12, 1980, it was Saturday. The day of the week on January 14, 1981 was

(A) Saturday

(B) Sunday

(C) Monday

(D) Tuesday

Answer: (Wrong question)


44. The radius of a circle was increased by 1%. The  percentage increased in the area is

(A) 1

(B) 2

(C) 2.01

(D) 1.01

Answer: (C)


45. E is the son of A and D is the son of B. C is the daughter of A and is married to D. How D is related to E?

(A) Brother

(B) Brother in law

(C) Uncle

(D) Father

Answer: (B)


46. If earth is called food – food is called tree, tree is called water, water is called world, which is the following grows apple?

(A) Earth

(B) Food

(C) Water

(D) World

Answer: (B)


47. If KSET 2011 is coded as LUHX 3122 then how TREE 4233 will be coded?

(A) UTHH 5344

(B) TUHH 4122

(C) HHTU 4122

(D) THHU 5344

Answer: (A)


48. The tenth number in the following series:

0, 2, 6, 12, 10, .... is

(A) 70

(B) 80

(C) 90

(D) 100

Answer: (Wrong question)


Read the following passage carefully and answer the question 49 to 54:

A knowledge society is a formal association of people with similar interests, who try to make effective use of their combined knowledge about their areas of interest, and in the process contribute to this knowledge. In this sense, knowledge is the psychological and useful result of perception, learning and reasoning.

Knowledge societies have the characteristic that knowledge forms the major component of any activity, particularly economic activities. Economic, social, cultural, and all other human activities become dependent on a huge volume of knowledge and information. A knowledge society/economy is one in which knowledge become a major product and raw material.

Knowledge societies are not a new occurrence. For example, fishermen have long shared the knowledge of predicting the weather to their community, and this knowledge gets added to the social capital of the community. What is new is that with current technologies, knowledge societies need not be constrained by geographic proximity. Current technology offers much more possibilities for sharing, archiving, and retrieving knowledge. Knowledge has become the most important capital in the present age, and hence the success of any society lies in harnessing it.

Knowledge and information are vital components of the formation of any society because every society is formed around some shared concepts. One of the contributions of Globalistion and new ICT is creation of a global society with a shared knowledge of issues and possibilities.

In the same way, as the unequal distribution of materials (wealth in generalised term) caused unbalanced and inappropriate development of society to date, imbalances in the knowledge distribution, knowledge availability, knowledge sharing, etc., hinder the economic/cultural/social development of human societies. The knowledge societies first realise the importance of proper knowledge distribution, sharing and building for social development.

Knowledge by nature is free for better benefit of society. It should be free for better development and crystallisation of knowledge. The argument that freeing knowledge kills motivation for creating knowledge should be addressed.


49. A knowledge society is one which

(A) Produces multi-disciplinary knowledge

(B) Uses information technology

(C) Emphasizes learning

(D) Uses knowledge as resource

Answer: (D)


50. According to the passage a knowledge society is

(A) A historically evolved institution

(B) A natural phenomenon

(C) Consciously created

(D) A reaction against to past

Answer: (A)


51. A modern knowledge society does not require

(A) Information technology

(B) People from various knowledge backgrounds

(C) People who live close to one another

(D) Growth of knowledge

Answer: (C)


52. According to the passage globalisation

(A) Is conductive to sharing knowledge

(B) Is inimical to knowledge society

(C) Creates inequality in knowledge society

(D) Leads to the digital divide

Answer: (A)


53. The writers find it necessary to

(A) Define the nature of knowledge

(B) Examine the benefits of freeing knowledge

(C) Analse the relationship between freedom and motivation

(D) Understand the dangers of free knowledge

Answer: (C)


54. The passage says that we should harness knowledge because

(A) It is potentially dangerous

(B) It is our most important resource now

(C) It is under threat of extinction

(D) It is a human need

Answer: (B)


55. If “We are coming” is closed as ygctgeqokpi what does fcpigtcjgcf stand for?

(A) Danger ahead

(B) Eating meals

(C) Danger point

(D) Tigers ahead

Answer: (A)


56. Two statements I and II given below are followed by one conclusion suppose the statements are correct which conclusions can be drawn?

I: Most graduates get jobs.

II: He is a graduate.


He will get job.

(A) Definitely true

(B) Definitely false

(C) Probably true

(D) Probably false

Answer: (C)


57. The average of the project grants received by a university was Rs. 5.56 crores. The average grants (in crores of rupees) received by the science departments and other departments were 5.2 and 5.8 respectively. What percentage of the beneficiaries were science departments?

(A) 40

(B) 60

(C) 50

(D) 70

Answer: (A)



58. An opinion survey was conducted to know the preference of a new toothpaste. Totally, 2878 persons participated of which 1652 were males. 1226 persons   voted against the toothpaste of which 796 were males. 1510 persons preferred the new toothpaste. 41 females were undecided in their opinion. The percentage of males among those preferring the toothpaste is

(A) 60

(B) 65

(C) 55

(D) 50

Answer: (D)


59. As high as 45% of the patients, brought to the outdoor clinics of 4 major staterun hospitals in Karnataka last year, were found to have cancer. What can be said about the incidence of cancer among the patients of Bangalore City?

(A) Must be alarmingly high

(B) Must be less than 45%

(C) Must be equal to 45%

(D) The given data is insufficient to draw a valid conclusion

Answer: (D)


60. The price of commodity first fell by 25% and then rose by 33 1/3%. What is the increase in price compared to the original price?

(A) 8 1/3%

(B) 0%

(C) 29 1/6%

(D) 33%

Answer: (B)