2013 September UGC NET Solved Question Paper in Women Studies, Paper III

1. Which of the following is NOT a characteristic of Feminist Theory?

(A) Feminist Theory treats women as the central subject of investigation.

(B) Feminist Theory promotes activism on behalf of women.

(C) Feminist Theory is multicultural in orientation.

(D) Feminist Theory advocates a linear understanding of the historical experiences of women.

Answer: (D)

 

2. What is central in the different approaches of feminism?

i. Women and their existential situation as central to social progress.

ii. In all historically recorded societies, men appear to have absolute power over women.

iii. Existential state of women can be changed.

iv. Women will never be released from the clutches of age-old slavery.

Codes:

(A) i, ii, iii and iv

(B) i, ii and iii only

(C) ii only

(D) i and iii only

Answer: (B)

 

3. Which of the following acknowledges that women experience oppression in a variety of ways according to class, race, ethnicity, region and sexual preference?

(A) Cultural materialism

(B) Intersectionality theory

(C) Socialist feminism

(D) Liberal feminism

Answer: (B)

 

4. ________ feminists seek to expand the rights of women through legislation.

(A) Radical

(B) Liberal

(C) Socialist

(D) Capitalist

Answer: (B)

 

5. Androgynous persons show ________ traits.

(A) Positive masculine and feminine

(B) Negative masculine

(C) Positive feminine

(D) Positive masculine

Answer: (A)

 

6. ‘Nature’ as the ‘Feminine Principle’ – is reflection of ideas from which feminism?

(A) Postmodern feminism

(B) Marxist feminism

(C) Eco feminism

(D) Liberal feminism

Answer: (C)

 

7. Mark the correct answer about Women’s Studies from the following:

i. It is narratives of women by women.

ii. It is a Social Science.

iii. It is collection of Studies on Women issues.

iv. It is an academic discipline.

Codes:

(A) iii and iv only

(B) ii and iii only

(C) iv only

(D) ii and iv only

Answer: (D)

 

8. When a researcher assumes a role in the group under study and maintains a low profile as observer is known as

(A) Observation

(B) Non-participant observation

(C) Quasi-participant observation

(D) Participant observation

Answer: (D)

 

9. What among the following does make the first Women’s Studies Centre in India an unique one?

i. Direct concern of UGC for the establishment of the Centre.

ii. It was started in a Women’s University.

iii It was initiated by the University itself.

iv UGC saw the centre as an adjunct to Women’s Education.www.netugc.com

Mark the correct answer from the codes given below:

Codes:

(A) i, ii and iv

(B) i, ii, iii and iv

(C) iv only

(D) ii and iii only

Answer: (D)

 

10. Write the descending sequence of the Feminist Movement in the world relating to the Adult Franchise.

Match the List – I with List – II:

List – I (Countries)                                                     List – II (Movement)

(a) Britain                                                                    i. Second wave feminism

(b) United States of America                                      ii. National Freedom Movement

(c) India                                                                      iii. Quaker Movement

(d) French                                                                   iv. Suffrage

Movement

Codes:

      a b c d

(A) i ii iii iv

(B) iii iv i ii

(C) iv iii ii i

(D) i ii iv iii

Answer: (Wrong question)

11. Match the List – I with List – II:

List – I                                                                        List – II

(a) Action Research                                                    i. Questionnaire

(b) Qualitative Data                                                    ii. Planning and Launching Programme

(c) Exploratory Research                                            iii. Analysis of Insights

(d) Quantitative Data                                                  iv. Oral History

Codes:

        a b c d

(A) ii iv iii i

(B) ii iii iv i

(C) i ii iv iii

(D) iii iv ii i

Answer: (A)

 

12. Which one of the following is not a bar diagram?

(A) Broken Bars

(B) Histograms

(C) Pie-Diagrams

(D) Deviation Bars

Answer: (C)

 

13. The year 1961 in India was famous for passing an Act for

(A) Punishing rapist

(B) Banning female foeticide

(C) Prevention of Domestic Violence

(D) Prohibition of Dowry

Answer: (D)

 

14. Which State has the lowest child sex ratio?

(A) Haryana

(B) Punjab

(C) Gujarat

(D) Rajasthan

Answer: (A)

 

15. Which of the following statements regarding the Parliamentary Committee on Women are correct?

i. The members of the Committee are nominated by the Minister for Women and Child Development.

ii. The Minister for Women and Child Development is the exofficio member of the Committee.

iii. The Committee has members from both the Houses of Parliament.

iv. The Chairperson of the Committee is appointed by the Speaker.

Codes:

(A) i and iv

(B) iii and iv

(C) i and ii

(D) ii and iii

Answer: (B)

 

16. Union Territory with lowest sex ratio

(A) Chandigarh

(B) Delhi

(C) Daman and Diu

(D) Pondicherry

Answer: (C)

 

17. Write the sequence of the following Acts in descending order:

i. The Pre-conception and Pre-Natal Diagnostic Techniques Act.

ii. The Factories Act

iii. The Maternity Benefit Act

iv. The Immoral Traffic Prevention Act

Codes:

(A) i, ii, iii and iv

(B) ii, iv, iii and i

(C) iii, ii, iv and i

(D) iv, iii, ii and i

Answer: (B)

 

18. Match List – I with List – II:

List – I (Schools of Feminist Thought)                       List – II (Ideologies)

(a) Socialist                                                                 i. Resistance to heterosexual relationship

(b) Liberal                                                                   ii. Economic Independence

(c) Marxist                                                                   iii. Right to vote for women

(d) Radical                                                                  iv. Attack on bourgeois morality

Codes:

       a b c d

(A) i ii iv iii

(B) ii iii iv i

(C) ii iii i iv

(D) iii i iv ii

Answer: (B)

 

19. Identify the reasons for the existence of wage gap between males and females:

i. The education level of employed women has been lower than that of employed men.

ii. Women’s stock of human capital is high.

iii. Women are specialised in traditional skills.

iv. Women’s market skills decline when they remain out of labour force.

Codes:

(A) i and ii are correct.

(B) ii, iii and iv are correct.

(C) i, iii and iv are correct.

(D) iii and iv are correct.

Answer: (C)

 

20. Arrange the following chronologically:

i. Declaration on the Elimination of Violence against Women.

ii. Convention on the Political Rights of Women.

iii. Declaration on the Protection of Women and Children in Emergency Armed Conflict.

iv. Optional Protocol to CEDAW

Codes:

(A) ii, iii, i, iv

(B) ii, i, iv, iii

(C) iii, i, ii, iv

(D) iv, ii, i, iii

Answer: (A)www.netugc.com

21. TAI stands for

(A) Technology Achievement Index

(B) Technology Assessment Indicator

(C) Technological Average Index

(D) Technological Awareness Indicator

Answer: (A)

 

22. The purpose of providing education to women is to

i. Enhance their self-image.

ii. Enhance their knowledge for marital success.

iii. Enable them to think critically and participate in decision-making.

iv. Enable them to play their traditional role effectively.

Codes:

(A) i, ii, iii and iv

(B) i, ii and iii only

(C) ii, iii and iv only

(D) i and iii only

Answer: (D)

 

23. Which one of the following is a disadvantage of Cluster sampling?

(A) Variation of cluster size may increase the bias

(B) It can cover large population and large areas.

(C) Cost of this method is much less.

(D) It does not take more time.

Answer: (A)

 

24. Write the reasons for deficit of female births.

i. Deficit of female births, deaths from excess female mortality due to son preference.

ii. Poor institutions of public health and service delivery causes a heavy burden on girls and women.

iii. Poor sanitation and water supply.

iv. HIV/AIDS risks have compounded the deaths of women.

Codes:

(A) ii, iii and iv only

(B) i and iv only

(C) i, ii, iii and iv only

(D) ii, iii and i only

Answer: (D)

 

25. Who was the Founder of Social Welfare Board in India?

(A) Raja Ram Mohan Roy

(B) Durgabai Deshmukh

(C) Sarojini Naidu

(D) Saraladevi Choudharani

Answer: (B)

 

26. Who advocate the concept of ‘Comparable-worth discrimination’ in relation to women’s work?

(A) Treiman and Hartmann

(B) Kraut and Luna

(C) Marshall

(D) Gary Becker

Answer: (A)

 

27. What is the correct expansion of ICRW?

(A) International Committee on Research of Women

(B) International Centre for the Research on Women

(C) International Conference on Research of Women

(D) International Committee for Research on Women

Answer: (B)

 

28. The life expectancy at birth for females in low-income countries rose from

(A) 45 years to 70 years

(B) 50 years to 80 years

(C) 60 years to 67 years

(D) 48 years to 69 years

Answer: (D)

 

29. “Women now represent 40% of the global labour force, 43% of the world agricultural labour force and more than ½ of the World’s University Students’, stated by which report?

(A) United National Development Report, 2012

(B) World Development Report, 2012

(C) Human Development Report, 2012

(D) Gender Development Report, 2012

Answer: (B)

 

30. Punishment for gang rape under Section 376 D of IPC is

(A) Death Sentence

(B) Rigorous imprisonment for a term not less than 20 years

(C) Rigorous imprisonment for a term not less than 20 years but which may extend to life, meaning the remainder of that person’s natural life.

(D) Rigorous imprisonment for a term not less than seven years but which may extend to imprisonment for life and liable to fine.

Answer: (C)

 

31. The institutional manifestations of patriarchy can be seen in

i. Media

ii. Medical health practices and systems

iii. Political process

iv. Government and its various areas of control

Codes:

(A) ii and iii are correct.

(B) iii and iv are correct.

(C) i, ii, iii and iv are correct.

(D) only ii is correct.

Answer: (C)

 

32. Which Article of the Constitution makes the Right to Education a Fundamental Right?

(A) Article 19

(B) Article 39

(C) Article 21 A

(D) Article 51 A

Answer: (C)

 

33. Identify the reason for feminization of employment in global agriculture from the following:

(A) A change from traditional crops to sericulture.

(B) A change from traditional crops to horticulture, floriculture, protein-rich meats and processed foods.

(C) A change in food markets.

(D) A change from traditional crops to sericulture and multiculture.

Answer: (B)

 

34. National Policy for Senior Citizens was made in

(A) 2012

(B) 2009

(C) 2011

(D) 2013

Answer: (C)

 

35. Arrange the following chronologically:

i. SAARC convention on Preventing and Combating Trafficking in Women and Children for prostitution.

ii. Convention on the Nationality of Married Women.

iii. United Nations Convention on the Protection of the Rights of All Migrant Workers and Members of their Families.

iv. Maternity Protection Convention

Codes:

(A) i, ii, iii, iv

(B) ii, iv, i, iii

(C) iii, i, ii, iv

(D) i, iii, ii, iv

Answer: (B)

 

36. Random sample technique is more applicable if the target population is

(A) Homogeneous

(B) Heterogeneous

(C) Both Homogeneous and Heterogeneous

(D) Heterogeneous across set and age only

Answer: (A)

 

37. The most essential step in making interview, a successful method of data collection is

(A) Appropriate interview schedule

(B) Arranging secondary information on the topic of research

(C) Establishing rapport with the respondents.

(D) Having accurate research design

Answer: (C)

 

38. Match the List – I with the List – II:

List – I                                                                        List – II

(a) Power-over                                                            i. Motivation

(b) Power-to                                                                ii. Domination

(c) Power-with                                                            iii. Enabling to solve

(d) Power-within                                                         iv. Organising for community work

Codes:

       a b c d

(A) i ii iii iv

(B) ii iii iv i

(C) iii ii i iv

(D) iv i iii ii

Answer: (B)

 

39. Assertion (A): Entrepreneurship among women in small scale sector is gradually increasing.

Reason (R): There is positive and favourable environment in the society for promoting entrepreneurship among women.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation for (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not correct explanation for (A).

(C) Both (A) and (R) are false.

(D) (A) is false and (R) is true.

Answer: (A)

 

40. The National Commission for Women has initiated ‘Mahila Adhikar Abhiyan’. Identify the incorrect answer about the Abhiyan:

i. It seeks to empower Dalit and Tribal Women only.

ii. It seeks to empower with information about their entitlements.

iii. The campaign aims to empower women of rural and remote areas of the country about various government schemes.

iv. This programme was implemented exclusively in four States viz., Rajasthan, Punjab, Uttarakhand and Kerala.

Codes:

(A) ii, iii and iv only

(B) i, ii and iii only

(C) i only

(D) iv and ii only

Answer: (C)

 

41. M.S. Rao distinguishes three levels of structural changes in a social movement.

(A) Revolution, Reformation and Transformation

(B) Transformation, Reformation and Revolution

(C) Reformation, Transformation and Revolution

(D) Revolution, Evolution and Transformation

Answer: (C)

 

42. Gross Enrolment Ratio (GER) of girls in Higher Education (2012) is

(A) 20.9 percent

(B) 16.5 percent

(C) 18.8 percent

(D) 17.4 percent

Answer: (B)

 

43. The demand for skilled workers in which sector will be more by 2015?

(A) Auto Sector

(B) Construction Sector

(C) Health Care Sector

(D) Banking and Financial Services

Answer: (B)

 

44. Which factor is responsible for low status of women in India?

(A) Changes in the family system

(B) Female foeticide

(C) Patriarchal system for society

(D) Women liberation movement

Answer: (C)

 

45. Assertion (A): Entrepreneurship Development Training Programmes are encouraging women to start their own enterprises.

Reason (R): Many Institutions and Organisations are imparting Entrepreneurship Development Training Programmes.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct, (R) is correct explanation of (A).

(B) (A) is false and (R) is correct and (R) is not a correct explanation of (A).

(C) Both (A) and (R) are false.

(D) (A) is true and (R) is false.

Answer: (A)

 

46. Percentage of Main Female Workers to Total Workers (2011) is

(A) 59.6

(B) 65.1

(C) 54.7

(D) 78.4

Answer: (A)

 

47. Gender Parity Index at the Higher Education Level (2012) is

(A) 1.01

(B) .99

(C) .79

(D) .86

Answer: (C)

 

48. The year 1961 in India is famous for passing an Act for _______

(A) Banning Female Foeticide

(B) Prevention of Domestic violence

(C) Prohibition of Dowry

(D) Stopping Child Marriage

Answer: (C)

 

49. Match List – I with List – II:

List – I (Leader)                                                                      List – II (Political Party)

(a) Jayalalitha                                                                          i. Congress

(b) Mamta Bannerjee                                                              ii. TMCwww.netugc.com

(c) Sonia Gandhi                                                                     iii. BSP

(d) Mayawati                                                                          iv. AIADMK

Codes:

        a b c d

(A) iv ii i iii

(B) ii iv i iii

(C) iii i ii iv

(D) iii ii iv i

Answer: (A)

 

50. Vulnerable women can protect themselves from their HIV/AIDS infected husbands by adopting which one of the following?

(A) Anti-Retroviral Therapy

(B) Injection Drug Use

(C) CD4 Test

(D) Female Condom

Answer: (D)

 

51. Match the List – I with List – II:

List – I (Aims)                                                                        List – II (Movements)

(a) Fighting alcoholism                                               i. Chipko Movement

(b) Widow Remarriage                                               ii. Narmada Bachao Movement

(c) Awareness on Forest Protection                            iii. Anti-Arrack Movement

(d) Rehabilitation of displaced persons                      iv. Social Reform Movement

Codes:

        a b c d

(A) iii iv i ii

(B) i iii ii iv

(C) ii iv i iii

(D) i ii iii iv

Answer: (A)

 

52. Percentage of rural female marginal workers of total workers in India (2011) is

(A) 41.8

(B) 60.5

(C) 69.4

(D) 44.4

Answer: (D)

 

53. What is the development agenda of the Panches and Sarpanches to bring change in India?

(A) Nutrition, education, health, water and employment

(B) Dowry problems, environment issues and reproductive health

(C) Day care centres, old age homes, orphanages

(D) Water, employment and power supply

Answer: (A)

 

54. Mark the correct answer about the personal laws that govern women:

i. The Hindu Succession Act

ii. The Maternity Benefit Act

iii. Custody and Guardianship Act

iv. Equal Remuneration Act

Codes:

(A) i, ii and iii only

(B) i and iv only

(C) i and iii only

(D) ii and iii only

Answer: (C)

 

55. Which State has the highest percentage of Women MPs?

(A) Uttar Pradesh

(B) Maharashtra

(C) Madhya Pradesh

(D) West Bengal

Answer: (C)

 

56. “Equal access to education for women and girls will be ensured” – this was stated in the

(A) National Policy on Education                                                      – 1992

(B) National Policy for the Empowerment of Women                       – 2001

(C) National Policy of Education                                                       – 1986

(D) National Adult Education Programme                                         – 1978

Answer: (B)

 

57. National Adult Education Programme is based on

(A) Selective approach

(B) Mass approach

(C) Area approach

(D) Mass as well as selective approach

Answer: (D)

 

58. Match List – I with List – II:

List – I                                                                                                            List – II

(a) Rajiv Gandhi Scheme for Empowerment of Adolescent Girls                 i. Ujjawala

(b) Scheme for Women in Difficult Circumstances                                        ii. SABLA

(c) Scheme for Prevention of Trafficking and Rescue, Rehabilitation and Reintegration of Victims of Trafficking and Commercial Sexual Exploitation             iii. Swayamsiddha

(d) Holistic Empowerment of Women in a sustainable manner                     iv. Swadhar

Codes:

       a b c d

(A) i ii iv iii

(B) ii iv i iii

(C) iii iv i ii

(D) iv ii i iii

Answer: (B)

 

59. First Indian Women to win a medal in an Olympic event:

(A) Kiran Bedi

(B) Karnam Malleshwari

(C) Mc Mary Kom

(D) P.T. Usha

Answer: (B)

 

60. Assertion (A): Female literacy is improved at all levels of education.

Reason (R): There is still a high rate of SC/ST female drop outs in school education.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) (A) is true and (R) is false.

(C) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(D) (A) is false and (R) is true.

Answer: (A)

 

61. Assertion (A): Sex discrimination creates a pay gap for women workers in the unorganised sector.

Reason (R): Employers follow the cultural beliefs of the society and devalue women’s work.

Codes:

(A) (A) is true and (R) is false.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is false and (R) is true.

(D) Both (A) and (R) are true, (R) is the correct explanation for (A).

Answer: (D)

 

62. Assertion (A): Documentation of sex-disaggregated data is essential for women’s development.

Reason (R): Collection and presentation of sex disaggregated data is not necessary to prepare suitable policies for women.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation for (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

(C) Both (A) and (R) are false.

(D) (A) is true and (R) is false.

Answer: (D)

 

63. Assertion (A): In many of the advertisements women’s body, smile, curves are used only as commodities to sell other commodities.

Reason (R): No doubt a bare female body attracts but it is by no means creative advertising.

Codes:

(A) (A) is false, (R) is true.

(B) (A) is true, (R) is false.

(C) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation for (A).

(D) Both (A) and (R) are false and (R) is the correct explanation for (A).

Answer: (C)

 

64. Assertion (A): The phenomenon of prostitution is largely concentrated in large cities.

Reason (R): Women enter prostitution to get relief from economic distress, both individual and familial.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are wrong but (R) is the explanation of (A).

(B) (A) is correct but (R) is wrong and (R) is not the correct explanation of (A).

(C) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).

(D) (A) is wrong but (R) is correct and (R) is not the correct explanation of (A).

Answer: (B)

 

65. Assertion (A): Everyday thousands of women and teenaged girls in India become victims of trafficking.

Reason (R): Rural women and girls are under the grip of large scale unemployment, poverty and dowry demand.

Codes:

(A) (R) is false and (A) is correct.

(B) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation for (A).

(C) Both (A) and (R) are false.

(D) Both (A) and (R) are correct and (R) is not the correct explanation for (A).

Answer: (B)

 

66. SEWA was started in

(A) 1977

(B) 1972

(C) 1970

(D) 1971

Answer: (B)

 

67. Assertion (A): One of the reasons for honour killing is inter-caste and inter-religious marriage.

Reason (R): Women and men willing to marry beyond own caste and religion are to be discouraged.

Codes:

(A) (A) is true, (R) is false and (R) is not the correct explanation for (A).

(B) (A) is false, (R) is true and (R) is the correct explanation for (A).

(C) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation for (A).

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (A)

 

68. Dalit women face triple discrimination. Identify the correct one.

(A) Economic, social and political status

(B) Caste, class and gender status

(C) Religion, caste and political status

(D) Ethnic, communal and political status

Answer: (B)

 

69. Which of the following is an agency of socialization?

(A) Social stratification

(B) Society

(C) Family

(D) Community

Answer: (C)

 

70. Which Report highlights the persistent gap between women’s expanding capabilities and limited opportunities?

(A) Concept and Measurement of Human Development, 1990

(B) Global Dimension of Human Development, 1992

(C) Gender and Human Development, 1995

(D) Globalisation with a Human Face, 1999

Answer: (C)

 

71. The members of the Justice J.S. Verma Committee constituted by the Government of India were

(A) Justice J.S. Verma, Justice Sujata Manohar and Justice Leila Seth

(B) Justice J.S. Verma, Justice Krishna Iyer and Justice Sujata Manohar

(C) Justice Fatima Beevi, Justice Leila Seth and Justice J.S. Verma

(D) Justice J.S. Verma, Justice Leila Seth and Gopal Subramanium

Answer: (D)

 

Read the passage and answer the following questions (Questions 72 to 75):

The politics of language has played an important role in promoting and strengthening the subordination of women, especially in highly stratified societies. In India, the virtual invisibility of women in Social Science literature, agricultural Sciences/Economics as well as national planning and the educational process could certainly be traced to the gradual disappearance (from non-use?) of a feminine form in the word for peasants in different Indian languages – when such forms continued for all the traditional artisanal or service sector occupations (barber, weaver etc.) The loss of this vocabulary is symptomatic of the processes unleashed in colonial India. It is well-known that agricultural surplus was the primary source of ‘revenue’ earning in colonial India. The marginalisation of women in the “official” records of the Department of Revenue and Agriculture highlights the “erasure” of women from the most visible domain of economic activity and the patriarchal bias that went into the casting of the Indian peasant as male. Contradictorily, the Indian Census recorded decade after decade that the largest numbers of women workers were in agriculture, sometimes outnumbering men in the category of landless agricultural labourers. Terms like gender-gap/ disparities, gender-mainstreaming reflect a lack of understanding that subordination of women has been an advancing process historically: a dynamic that is by no means over for all. To suggest that all that is required is for women to catch up with men is to ignore or underplay the transformative role of the ideology and agenda of the “Gender Revolution” of the twentieth century. In other regions, such criticisms came from women’s organisations, occasionally from under resourced and ill-equipped State agencies (for example Commissions) – who complained of their status as unwanted children by the mainstream of governance.

 

72. The marginalization of women in the ‘official’ records of the Department of Revenue and Agriculture is due to

(A) Patriarchal bias in the existing vocabulary.

(B) Gender disparities

(C) Gender bias in women’s organizations

(D) Status of women as unwanted children.

Answer: (A)

 

73. Invisibility of women in national planning is due to

(A) Largely women indulge in unpaid work.

(B) Women are landless labourers.

(C) Women only do the supportive work for men.

(D) The lack of feminine vocabulary for women’s occupations.

Answer: (D)

 

74. “The subordination of women has been an advancing process historically” cannot be understood by the terms like

i. Gender Gap

ii. Gender Disparities

iii. Gender Mainstreaming

iv. Gender Revolution

Codes:

(A) iii & iv only

(B) i, ii, iii & iv

(C) i & ii only

(D) ii, iii only

Answer: (B)

 

75. Assertion (A): The politics of language has promoted and strengthened the subordination of women in stratified societies.

Reason (R): Large number of women workers have been in the category of landless agricultural labourers.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).

(B) (A) is correct but (R) is wrong and (R) is not the correct explanation of (A).

(C) Both (A) and (R) are correct and (R) is not the correct explanation of (A).

(D) Both (A) and (R) are wrong and (R) is the correct explanation of (A).

Answer: (C)

Comments