2013 September UGC NET Solved Question Papers in Visual Arts, Paper II

1. Theodore Gericault was a famous European painter. He represented to which art movement?

(A) Mannerism

(B) Neo-classicism

(C) Romanticism

(D) Realism

Answer: (C)

 

2. Name the artist who is considered as the leading signature in Earth Art.

(A) Rockne Krebs

(B) Richard Lippold

(C) Robert Smithson

(D) Donald Judd

Answer: (C)

 

3. Who is known as the father of Indian Archaeology?

(A) Sir John Marshall

(B) Sir Mortimer Wheeler

(C) Sir Alexander Cunningham

(D) Sir Marc Aurel Stein

Answer: (C)

 

4. Regarding the Kandariya Mahadeo Temple at Khajuraho, which characteristic does not fit in from the following options?

(A) Double Latin Cross

(B) High Podium

(C) Sandhara Prakara

(D) Latina type Shikhara

Answer: (D)www.netugc.com

 

5. Who painted “King, Vulture and Griffin”?

(A) Mansur

(B) Basawan

(C) Bihzad

(D) Mir Sayyad Ali

Answer: (A)

 

6. When did Picasso paint “Man with Violin”?

(A) 1912

(B) 1916

(C) 1918

(D) 1930

Answer: (A)

 

7. After whom is the process “Tonking” named in oil-painting?

(A) Sir Jean Tonk

(B) Jean Dubuffet

(C) Sir Henry Tonk

(D) Pablo Picasso

Answer: (C)

 

8. In which cave at Ajanta is the “Sibi Jataka” painted?

(A) Cave No. 24

(B) Cave No. 18

(C) Cave No. 1

(D) Cave No. 21

Answer: (Wrong question)

 

9. Why is grease added to the ground in printmaking?

(A) It is a lubricant.

(B) It produces soft-ground.

(C) It produces a transparent base.

(D) It is a component of tusche.

Answer: (D)

 

10. Where was printing technique first evolved?

(A) India

(B) Japan

(C) China

(D) Germany

Answer: (C)

11. How is traditional Japanese woodcut printing executed?

(A) Using photographic equipment

(B) By hand

(C) Through Computer

(D) By hand-press machine

Answer: (B)

 

12. Who has popularized color viscosity printing among the following?

(A) Carol Summers

(B) Paul Lingran

(C) Stanley Hayter

(D) William Blake

Answer: (C)

 

13. Ramkinkar Baij did sculptures mostly in which medium?

(A) Clay

(B) Marble

(C) Cement Concrete

(D) Graniteü

Answer: (C)

 

14. The term Ceramics implies the importance of which of the following?

(A) Clay body

(B) Surface treatment

(C) Glaze

(D) Composition

Answer: (Wrong question)

 

15. What is patina?

(A) Paint coating

(B) Chemical reaction

(C) Scrubbing of surface

(D) Washing of surface

Answer: (B)

 

16. Abdul Gaffer Khan’s portrait was made by

(A) Sarbari Roy Chowdhury

(B) Pradosh Das Gupta

(C) Dhanraj Bhagat

(D) Sankho Chaudhary

Answer: (D)

 

17. “Moulin Rouge” is one of the famous posters of

(A) Toulouse Lautrec

(B) Jules Cheret

(C) Salvador Dali

(D) Pablo Picasso

Answer: (A)

 

18. The font “Helvetica” was developed in 1957 by Swiss designerswww.netugc.com

(A) Max Miedinger with Edward Hoffman

(B) Paul Rand with Saul Bass

(C) Piyush Pandey with Prasoon Joshi

(D) Piet Mondrian with Peter Max

Answer: (A)

 

19. Which poster-artist is associated with “Art Nouveau”?

(A) Alphonse Mucha

(B) Ian Lenica

(C) Pierre Bonnard

(D) Peter Max

Answer: (A)

 

20. “Times Roman” is a widely used typeface which falls in the category of

(A) Uncial

(B) Serif

(C) Sans-serif

(D) Script

Answer: (B)

21. Choose the correct chronological sequence of the following rock-cut architectures:

(A) Ajanta Cave XIV, Karle, Bhaja chaitya, Lomas Rishi cave

(B) Lomas Rishi cave, Bhaja chaitya, Karle, Ajanta Cave XIV

(C) Karle, Ajanta Cave XIV, Bhaja chaitya, Lomas Rishi cave

(D) Lomas Rishi cave, Karle, Ajanta Cave XIV, Bhaja chaitya

Answer: (B)

 

22. Choose the correct chronological sequence of the buildings:

(A) Dome of Rock, Hagia Sophia, Chartres Cathedral, St. Peter’s in Vatican

(B) Chartres Cathedral, Hagia  Sophia, St. Peter’s in Vatican, Dome of Rock

(C) Hagia Sophia, St. Peter’s in Vatican, Chartres Cathedral, Dome of Rock

(D) St. Peter’s in Vatican, Hagia Sophia, Dome of Rock, Chartres Cathedral

Answer: (A)

 

23. Select the correct chronological sequence of the paintings:

(A) Impression Sunrise, Glass of Absinthe, Starry Night, Man with violin

(B) Starry Night, Man with violin, Impression Sunrise, Glass of Absinthe

(C) Man with violin, Impression Sunrise, Glass of Absinthe, Starry Night

(D) Glass of Absinthe, Starry Night, Impression Sunrise, Man with violin

Answer: (A)

 

24. Select the correct sequence in printmaking procedure:

(A) nitric acid, acid proof ground, resin dust, printing

(B) nitric acid, resin dust, printing, acid proof ground

(C) resin dust, acid proof ground, nitric acid, printing

(D) resin dust, printing, nitric acid, acid proof ground

Answer: (C)

 

25. Select the correct chronological sequence for the following printmakers:

(A) Palaniappan, Y.K. Shukla, Anant Nikam, Laxma Goud

(B) Y.K. Shukla, Laxma Goud, Palaniappan, Anant Nikam

(C) Laxma Goud, Anant Nikam, Y.K. Shukla, Palaniappan

(D) Palaniappan, Laxma Goud, Anant Nikam, Y.K. Shukla

Answer: (B)

 

26. Select the correct chronological sequence for the following artists:

(A) Paul Cezanne, Rembrandt Van Rijn, Jacques-Louis David, Giotto di Bondone

(B) Rembrandt Van Rijn, Giotto di Bondone, Jacques-Louis David, Paul Cezanne

(C) Giotto di Bondone, Rembrandt Van Rijn, Jacques-Louis David, Paul Cezanne

(D) Jacques-Louis David, Paul Cezanne, Giotto di Bondone, Rembrandt van Rijn

Answer: (C)

 

27. Select the correct sequence of the ad agencies in terms of inception:

(A) J.W. Thompson, Ogilvy & Mather, McCann Erickson, FCB Ulka

(B) J.W. Thompson, McCann Erickson, Ogilvy & Mather, FCB Ulka

(C) FCB Ulka, J.W. Thompson, Ogilvy & Mather, McCann Erickson

(D) Ogilvy & Mather, McCann Erickson, J.W. Thompson, FCB Ulka

Answer: (B)

 

28. Select the correct chronological sequence with respect to seniority of these advertising stalwarts:

(A) Leo Burnett, Rosser Reeves, David Ogilvy, William Bernbach

(B) William Bernbach, Leo Burnett, Rosser Reeves, David Ogilvy

(C) Rosser Reeves, William Bernbach, David Ogilvy, Leo Burnett

(D) William Bernbach, Rosser Reeves, Leo Burnett, David Ogilvy

Answer: (A)

 

29. Place in chronological order the following sculptors who were famed for wood carving:

(A) Sankho Chaudhury, Mahendra Pandya, Dhanraj Bhagat, Chintamani Kar

(B) Dhanraj Bhagat, Chintamani Kar, Sankho Chaudhury, Mahendra Pandya

(C) Chintamani Kar, Sankho Chaudhury, Mahendra Pandya, Dhanraj Bhagat

(D) Chintamani Kar, Dhanraj Bhagat, Sankho Chaudhury,Mahendra Pandya

Answer: (B)

 

30. Place in sequence the procedure for metal casting.

(A) Waste mould, piece mould, waxing, investment mould

(B) Waxing, investment mould, waste mould, piece mould

(C) Waste mould, waxing, investment mould, piece mould

(D) Investment mould, waste mould, waxing, piece mould

Answer: (A)

 

31. Assertion (A): Silk Screen printing process is adopted in many other fields.

Reason (R): Because it is a versatile medium.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(B) (A) is incorrect, but (R) is correct.

(C) Both (A) and (R) are correct.

(D) Both (A) and (R) are incorrect.

Answer: (C)

 

32. Assertion (A): Wood engraving and woodcut have been printmaking media used extensively for expression and publicity.

Reason (R): Because wood is an easily available medium and easy to engrave.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(B) (A) is incorrect, but (R) is correct.

(C) Both (A) and (R) are incorrect.

(D) Both (A) and (R) are correct.

Answer: (D)

 

33. Assertion (A): While composing a sculpture, maximum flexibility and freedom can be exercised in the medium of bronze casting as compared to other media.

Reason (R): Bronze sculptures, once cast cannot break therefore any types of shapes can be explored.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(B) (A) is incorrect, but (R) is correct.

(C) But (A) and (R) are correct.

(D) But (A) and (R) are incorrect.

Answer: (A)

 

34. Assertion (A): Balbir Singh Katt did the tallest sculptures in marble and sandstone.

Reason (R): Balbir Singh Katt liked working in hard material.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(B) (A) is incorrect, but (R) is correct.

(C) Both (A) and (R) are correct.

(D) Both (A) and (R) are incorrect.

Answer: (A)

 

35. Assertion (A): Company painting is a synthesis of European and Indian pictorial characteristics.

Reason (R): Company painting was the result of Indian painters painting for European patrons.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(B) (A) is incorrect, but (R) is correct.

(C) Both (A) are (R) are correct.

(D) Both (A) are (R) are incorrect.

Answer: (C)

 

36. Assertion (A): Benode Behari Mukherjee was blind when he did the 1972 tile-mural in Shantiniketan.

Reason (R): Because he was completely blind from birth.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(B) (A) is incorrect, but (R) is correct.

(C) Both (A) and (R) are correct.

(D) Both (A) and (R) are incorrect.

Answer: (A)www.netugc.com

 

37. Assertion (A): In Tughlaq architecture walls were made of rubble stones plastered but bartered.

Reason (R): Because bartered wall being made of rubble and mortar gives more stability and strength to defence.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(B) (A) incorrect, but (R) is correct.

(C) Both (A) and (R) are correct.

(D) Both (A) and (R) are incorrect.

Answer: (C)

 

38. Assertion (A): Sgraffito is a technique much popularized by the French artist Jean Dubuffet.

Reason (R): Jean Dubuffet invented this technique because it was easy for reproduction of copies of paintings.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(B) (A) is incorrect, but (R) is correct.

(C) Both (A) and (R) are correct.

(D) Both (A) and (R) are incorrect.

Answer: (A)

 

39. Assertion (A): It becomes necessary for the companies to simplify their “Logos”, with the advent of internet and fax machines.

Reason (R): Because memorability and recognition is accountable to the simplicity of the logo.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(B) (A) is incorrect, but (R) is correct.

(C) Both (A) and (R) are correct.

(D) Both (A) and (R) are incorrect.

Answer: (C)

 

40. Assertion (A): Colour offers an instantaneous method for conveying meaning and message without words.

Reason (R): Because colour and psychology for branding are unlinked.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(B) (A) is incorrect, but (R) is correct.

(C) Both (A) and (R) are correct.

(D) Both (A) and (R) are incorrect.

Answer: (A)

 

41. Match the following:

a. Intuition                                                      i. Roger Fry

b. Communication                                           ii. Benddotte Croce

c. Imitation                                                      iii. Leo Tolstoy

d. Formalism                                                   iv. Plato

Codes:

       a b c d

(A) i ii iii iv

(B) ii iii iv i

(C) iv iii ii i

(D) i iv iii ii

Answer: (B)

 

42. Match the following:

a. Teli ka Mandir                                             i. Mount Abu

b. Vaital Deul                                                  ii. Bheraghat, Jabalpur

c. Chausath Yogini                                         iii. Gwalior Fort

d. Vimal Vasahi                                              iv. Bhubaneswar

Codes:

        a b c d

(A) iii iv ii i

(B) iii ii i iv

(C) i ii iv iii

(D) ii i iii iv

Answer: (A)

 

43. Match the following:

a. William Stanley Hayter                               i. Movable letter type

b. Sene Felder                                                             ii. Print from wood block on both side of paper

c. John Gutenberg                                           iii. Colour viscosity

d. Carol Summers                                           iv. Lithography

Codes:

       a b c d

(A) ii i iv iii

(B) iii ii i iv

(C) iii iv i ii

(D) iv i ii iii

Answer: (C)

 

44. Match the following:

a. Roulette                                                                   i. carry colour to other end

b. Brayer                                                                     ii. texture on metal plate

c. Iron Levigator                                                         iii. printing

d. Squeezee                                                                 iv. graining stone

Codes:

        a b c d

(A) iii i iv ii

(B) iv ii i iii

(C) iii iv ii i

(D) ii iii iv i

Answer: (B)

 

45. Match the following:

a. Vaishali                                                                   i. Surya temple

b. Konark                                                                    ii. Asokan pillar

c. Mohenjodaro                                                           iii. Stupa

d. Sanchi                                                                     iv. Great Bath

Codes:

       a b c d

(A) i iii ii iv

(B) ii i iv iii

(C) i ii iii iv

(D) iv i ii iii

Answer: (B)

 

46. Match the following:

a. Nagji Patel                                                               i. Bronze

b. Latika Katt                                                              ii. Stone

c. Pritpal Singh Ladi                                                   iii. Fiber glass

d. Meera Mukherjee                                                    iv. Brass

Codes:

        a b c d

(A) iii iv i ii

(B) i ii iii iv

(C) iv iii ii i

(D) ii i iv iii

Answer: (C)

 

47. Match the following:

a. Aleque Padamsee                                                    i. Paa

b. Piyush Pandey                                                        ii. “Lalita-ji” in Surf

c. R. Balki                                                                   iii. “Thanda matlab Cocacola”

d. Prasoon Joshi                                                          iv. Vodafone Zoozoo

Codes:

        a b c d

(A) ii iv i iii

(B) ii iii iv i

(C) iv iii ii i

(D) i iv iii ii

Answer: (A)

 

48. Match the following:

a. Persistence of Memory                                            i. Amrita Sher Gil

b. “Black lines”                                                           ii. Gaganendranath Tagore

c. “Brahmacharis”                                                       iii. Salvador Dali

d. “The Atrium”                                                          iv. Wassily Kandisnsky

Codes:

        a b c d

(A) iii iv i ii

(B) i ii iii iv

(C) iv iii ii i

(D) ii iii iv i

Answer: (A)

 

49. Match the following:

a. Watercolour                                                             i. Shower of tiny dots

b. Impasto                                                                   ii. Each colour mixed with white

c. Spattering                                                                iii. Transparent colours

d. Gouache                                                                  iv. Very thick colours

Codes:

       a b c d

(A) i ii iii iv

(B) iv iii ii i

(C) iii iv i ii

(D) ii i iv iii

Answer: (C)www.netugc.com

 

50. Match the following ad philosophers with their famous headlines

a. “At 60 miles an hour the loudest noise in this Rolls Royce comes from the electric clock”

i. Rosser Reeves

b. “Think small” campaign for Vodafone Beetle                                ii. David Ogilvy

c. “There is an inherent drama in every product”                               iii. Leo Burnett

d. “Buy this product and you will get this specific benefit”              iv. William Bernbach

Codes:

       a b c d

(A) i ii iii iv

(B) ii iv iii i

(C) iv iii ii i

(D) i iv iii ii

Answer: (B)

Comments