2013 June UGC NET Solved Question Papers in Visual Arts, Paper III

1. “Chavand Ragamala” is an important painted manuscript from

(A) Mewar

(B) Kishangarh

(C) Bundi

(D) Guler

Answer: (A)

 

2. Who is the author of the book “Myths and symbols in Indian art and civilization”?

(A) Stella Kramrisch

(B) Heinrich Zimmer

(C) Ananda K. Commaraswamy

(D) Jaya Appaswamy

Answer: (B)

 

3. Which of the following is not from Akbar’s reign?

(A) Hamzanama

(B) Tutinama

(C) Akbarnama

(D) Padshahnama

Answer: (D)

 

4. The pylons attached to the mosques are found at

(A) Attala Masjid, Jaunpur

(B) Babri Masjid, Panipat

(C) Jami Masjid, Delhi

(D) Jami Masjid, Dhar

Answer: (A)

 

5. Among the following, who is not a Spanish painter?

(A) Jusepe de Ribera

(B) Francisco de Zurbaran

(C) Diego de Velazquez

(D) Fillipo Juvarra

Answer: (C)

 

6. “Action painting” was a term coined by Harold Rosenberg in 1952 to describe the paintings of

(A) Robert Motherwell

(B) Marc Rothko

(C) Jackson Pollock

(D) Willem de Kooning

Answer: (C)

 

7. What is not common in science and art from the options given below?

(A) Imagination

(B) Order

(C) Structure

(D) Emotion

Answer: (D)

 

8. Which chemical is used to make the PVA solution light sensitive?

(A) Ammonia

(B) Ammonium chloride

(C) Ammonium bichromate

(D) Ammonium silver

Answer: (Wrong question)

 

9. False biting is used in

(A) Litho stone

(B) Wood block

(C) Silk screen

(D) Metal plate

Answer: (D)

 

10. The movable type was invented in

(A) 1450 AD

(B) 1480 AD

(C) 1550 AD

(D) 1560 AD

Answer: (A)

11. Whose work inspired Albrecht Durer’s wood engravings?

(A) Wolhelm Pleydenwurft

(B) Master E.S.

(C) William Blake

(D) Michael Wolgemut

Answer: (D)

 

12. When did lithography printing start in India?

(A) 1828-1830

(B) 1850-1860

(C) 1895-1905

(D) 1920-1930

Answer: (Wrong question)

 

13. Name the movement that strongly influenced 20th century graphic designers?

(A) Dadaism

(B) Bauhaus

(C) Cubism

(D) Fauvism

Answer: (B)

 

14. Which movement asserts the “Utopian” definition: The building of future?

(A) Futurism

(B) De Stijl

(C) Art Nouveau

(D) Bauhaus

Answer: (D)

 

15. The patriotic “Mile sur mera tumhara”, aired on Indian television in 1998, was composed for

(A) Cancer patients’ association

(B) Indian Army

(C) National Literacy Mission of India

(D) Incredible India

Answer: (C)

 

16. Ogilvy wrote “I had tasted blood” in which book?

(A) “Ogilvy on advertising”

(B) “Confessions of an advertising man”

(C) “Unpublished Ogilvy”

(D) “Cutting edge advertising”

Answer: (B)

 

17. “He thinks in terms of need and function. He is able to analyze his problems but his fantasy is boundless.” Who speaks about whom?

(A) Abraham Lincoln about Peter Max

(B) Lazlo Moholy-Nagy about Paul Rand

(C) Barak Obama about Shepard Fairey

(D) Alfred Hitchcock about Saul Bass

Answer: (B)

 

18. Which ad personality directed the film “Cheeni Kum”?

(A) Prahlad Kakar

(B) Aleque Padamsee

(C) Rituparna Ghosh

(D) R. Balakrishnan

Answer: (D)

 

19. Stonehenge is in which country?

(A) China

(B) France

(C) Japan

(D) Great Britain

Answer: (D)

 

20. In which country were the “warriors” made?

(A) Australia

(B) China

(C) Singapore

(D) Japan

Answer: (B)

21. Which county was famous for making snuff bottles?www.netugc.com

(A) Japan

(B) China

(C) Sweden

(D) Belgium

Answer: (B)

 

22. Umberto Boccionni’s “Development of a bottle in space” is a sculpture that belongs to

(A) Cubism

(B) Expressionism

(C) Futurism

(D) Constructivism

Answer: (C)

 

23. Mallet is made of which material?

(A) Stone

(B) Wood

(C) Bronze

(D) Iron

Answer: (B)

 

24. The icons of the Sun-god on the Jagamohana of the Sun-temple at Konark are made in

(A) Khondalite

(B) Black chlorite

(C) Black basalt

(D) Black granite

Answer: (B)

 

25. One of the following Pop artists is not an American. Who is he?

(A) Andy Warhol

(B) James Rosenquist

(C) Roy Lichtenstein

(D) Richard Hamilton

Answer: (D)

 

26. In which technique did Benode Behari Mukherjee paint his 1946-47 “Medieval Saints” mural?

(A) Fresco buono

(B) Fresco secco

(C) Acrylic

(D) Tempera

Answer: (A)

 

27. Which Surrealist painter painted the mural “The wall of the moon” on the UNESCO building in Paris?

(A) Joan Miro

(B) Salvador Dali

(C) Rene Magritte

(D) Paul Delvaux

Answer: (A)

 

28. One of the following is not an oil painting. Identify:

(A) “Ravana fighting Jatayu” by Raja Ravi Varma

(B) “Between the spider and the lamp” by M.F. Husain

(C) “Mother and Child”, by Jamini Roy

(D) “Speaking Street” by Gulam Mohammed Sheikh

Answer: (C)

 

29. Greek realism in portrait painting was carried forward up to the third century. The earliest examples are to be found from:

(A) Roman painting from Pompeii

(B) Gandhara painting from Bamiyan

(C) Miran, Central Asia

(D) Church of Dormition, Byzantium

Answer: (A)

 

30. Fauvism draws inspiration from:

(A) Gothic Stained Glass

(B) Mosaics from Byzantium

(C) Folk paintings from Tahiti

(D) Byzantine Stained Glass

Answer: (D)

 

31. Which is the correct chronological sequence for the following paintings by Amrita Sher Gil?

(A) “Two Girls”, “Nude”, “Ancient Story Teller”, “Mother India”

(B) “Mother India”, “Nude”, “Ancient Story Teller”, “Two Girls”

(C) “Nude”, “Mother India”, “Two Girls”, “Ancient Story Teller”

(D) “Ancient Story Teller”, “Two Girls”, “Mother India”, “Nude”

Answer: (C)

 

32. Choose the correct chronological sequence:

(A) “Nimat-nama”, “Bhagavat purana” (Guler), “Akbar crossing the Ganges on elephants”, “Mandu Kalpasutra”

(B) “Mandu Kalpasutra”, “Nimatnama”, “Akbar crossing the Ganges on elephants”, “Bhagavat purana” (Guler)

(C) “Bhagavat purana” (Guler), “Akbar crossing the Ganges on elephants”, “Mandu Kalpasutra”, “Nimat-nama”,

(D) “Nimat-nama”, “Akbar crossing the Ganges on elephants”, “Bhagavat purana” (Guler), “Mandu Kalpasutra”

Answer: (B)

 

33. Choose the correct chronological sequence:

(A) Firoze Minar, Chand Minar, Char Minar, Qutb Minar

(B) Chand Minar, Char Minar, Qutb Minar, Firoze Minar

(C) Qutb Minar, Firoze Minar, Chand Minar, Char Minar

(D) Char Minar, Qutb Minar, Chand Minar, Firoze Minar

Answer: (C)

 

34. Choose the. Correct sequence of location from north to south:

(A) Monolithic Kailashnath temple, Brihadiswara temple, Modhera sun temple, Avantiswami temple

(B) Brihadiswara temple, Avantiswami temple, Monolithic Kailashnath temple, Modhera sun temple

(C) Avantiswami temple, Modhera sun temple, Monolithic Kailashnath temple, Brihadiswara temple

(D) Modhera sun temple, Avantiswami temple, Brihadiswara temple, Monolithic Kailashnath temple

Answer: (C)

 

35. Choose in chronological sequence of best animation feature film that won Academy Awards:

(A) Ratatouille, Shrek, Toy Story 3, Brave

(B) Toy Story 3, Brave, Shrek, Ratatouille

(C) Brave, Ratatouille, Shrek, Toy Story 3

(D) Shrek, Toy Story 3, Brave, Ratatouille

Answer: (A)

 

36. Choose the correct chronological sequence:

(A) Ideographs, Hieroglyphics, Roman Alphabets, Pictographs

(B) Pictographs, Roman Alphabets, Ideographs, Hieroglyphics

(C) Pictographs, Ideographs, Hieroglyphics, Roman Alphabets

(D) Roman Alphabets, Hieroglyphics, Pictographs, Ideographs

Answer: (C)

 

37. Choose the correct chronological sequence:

(A) American recruiting poster of WWI, Coke Ad, Marlborough Man, Kellog Ads

(B) Kellog Ads, American recruiting poster of WWI, Coke Ad, Marlborough Man

(C) Coke Ad, Kellog Ads, Marlborough Man, American recruiting poster of WWI

(D) Marlborough Man, American recruiting poster of WWI, Kellog Ads, Coke Ad

Answer: (B)

 

38. Choose the correct chronological order:

(A) “Apsara” (Khajuraho), “Salabhanjika” (Bharhut), “Gangavatarana” (Mamallapuram), “Ravanashaking mount Kailash” (Ellora)

(B) “Ravana shaking mount Kailash” (Ellora), “Apsara” (Khajuraho), “Salabhanjika” (Bharhut), “Gangavatarana” (Mamallapuram)

(C) “Salabhanjika” (Bharhut), “Gangavatarana” (Mamallapuram), “Ravana shaking mount Kailash” (Ellora), “Apsara” (Khajuraho)

(D) “Gangavatarana” (Mamallapuram), “Ravana shaking mount Kailash” (Ellora), “Apsara” (Khajuraho), “Salabhanjika” (Bharhut)

Answer: (C)

 

39. Choose the correct chronological sequence of sculptors whose preferred medium was stone:

(A) Mahendra Pandya, Balbir Singh Katt, Rajshekhar Nair, M. Dharmani

(B) M. Dharmani, Mahendra Pandya, Balbir Singh Katt, Rajshekhar Nair

(C) Balbir Singh Katt, M. Dharmani, Mahendra Pandya, Rajshekhar Nair

(D) Rajshekhar Nair, M. Dharmani, Mahendra Pandya, Balbir Singh Katt

Answer: (B)

 

40. Choose the correct chronological sequence:

(A) Kristine Michael, Jyotsna Bhatt, Kumud Patel, Pandu Rangaiah Daroz

(B) Jyotsna Bhatt, Kristine Michael, Kumud Patel, Pandu Rangaiah Daroz

(C) Pandu Rangaiah Daroz, Kumud Patel, Jyotsna Bhatt, Kristine Michael

(D) Kumud Patel, Jyotsna Bhatt, Pandu Rangaiah Daroz, Kristine Michael

Answer: (D)

 

41. Choose the correct chronological sequence for the following sculptures of Venus:

(A) Caravaggio, Giorgione, Chardin, Francisco de Goya

(B) Giorgione, Caravaggio, Chardin, Francisco de Goya

(C) Chardin, Francisco de Goya, Giorgione, Caravaggio

(D) Francisco de Goya, Giorgione, Caravaggio, Chardin

Answer: (B)

 

42. Choose the correct chronological sequence of illustrated manuscripts:

(A) Hamza-nama, Ashtasahasrika- Prajnaparamita, Chaurapanchasika, Kalakacharya-katha

(B) Kalakacharya-katha, Ashtasahasrika-Prajnaparamita, Hamza-nama, Chaurapanchasika

(C) Chaurapanchasika, Ashtasahasrika-Prajnaparamita, Kalakacharya-katha, Hamzanama

(D) Ashtasahasrika-Prajnaparamita, Chaurapanchasika, Kalakacharya-katha, Hamzanama

Answer: (D)

 

43. Choose the correct chronological sequence:

(A) K.S. Kulkarni, A.R. Chugatai, Atul Dodiya, A. Ramchandran

(B) A.R. Chugatai, K.S. Kulkarni, A. Ramchandran, Atul Dodiya

(C) A. Ramchandran, A.R. Chugatai, Atul Dodiya, K.S. Kulkarni

(D) Atul Dodiya, A.R. Chugatai, A. Ramchandran, K.S. Kulkarni

Answer: (B)

 

44. Choose the correct chronological sequence:

(A) Vilas Shinde, Haren Das, Walter D’Souza, Anupam Sood

(B) Anupam Sood, Haren Das,Vilas Shinde, Walter D’Souza

(C) Haren Das, Anupam Sood, Walter D’Souza, Vilas Shinde

(D) Walter D’Souza, Vilas Shinde, Haren Das, Anupam Sood

Answer: (C)

 

45. Choose the correct chronological sequence of the following works in printmaking media:

(A) “Sleep of Reason” (Goya), “Prodigal son” (Rembrandt), “Jane Avril at Jardin de Paris” (Toulouse Lautrec), “Scream” (Edvard Munch)

(B) “Jane Avril at Jardin de Paris” (Toulouse Lautrec), “Prodigal son” (Rembrandt), “Sleep of Reason” (Goya), “Scream” (Edvard Munch)

(C) “Scream” (Edvard Munch), “Prodigal son” (Rembrandt), “Sleep of Reason” (Goya), “Jane Avril at Jardin de Paris” (Toulouse Lautrec)

(D) “Prodigal son” (Rembrandt), “Sleep of Reason” (Goya), “Jane Avril at Jardin de Paris” (Toulouse Lautrec), “Scream” (Edvard Munch)

Answer: (D)

 

46. Assertion (A): Tertiary colours are the colours formed by mixing a primary and a secondary colour.

Reason (R): That is why tertiary hues are two-word names, such as blue-green, red-violet, and yellow-orange.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(B) (A) is incorrect, but (R) is correct.

(C) Both (A) & (R) are correct.

(D) Both (A) & (R) are incorrect.

Answer: (C)

 

47. Assertion (A): Our reactions to colour are culturally specific. Van Gogh called yellow “a colour capable of charming god”. Russians used the colloquial expression “yellow house” for insane asylum.

Reason (R): Because Dylan summed it up when he said, “The sun isn’t yellow, it’s chicken”, and Kandinsky said, “Orange is red brought nearer to humanity by yellow”.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(B) (A) is incorrect, but (R) is correct.

(C) Both (A) & (R) are correct.

(D) Both (A) & (R) are incorrect.

Answer: (A)

 

48. Assertion (A): Typically, the point which rests under a question mark or hovers over an ‘i’ is called a dot; the etymology of the word reveals anthropomorphism such as the stem or the shoulder, et. al.

Reason (R): An organic sense of life separated the Roman alphabet from the geometric Greek characters that originally inspired it.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is incorrect

(B) (A) is incorrect, but (R) is correct

(C) Both (A) & (R) are correct.

(D) Both (A) & (R) are incorrect.

Answer: (C)

 

49. Assertion (A): Surrealist painting is constituted of elements drawn from the realm of the illogical and the world of fantasy.

Reason (R): Because Surrealism was often an outburst of suppressed desires from the subconscious mind.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(B) (A) is incorrect, but (R) is correct.

(C) Both (A) & (R) are correct.

(D) Both (A) & (R) are incorrect.

Answer: (C)

 

50. Assertion (A): Sunga sculptures were invariably carved in low relief with flat surfaces.

Reason (R): Because the sculptors had no knowledge of perspective.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is incorrect,

(B) (A) is incorrect, but (R) is correct,

(C) Both (A) & (R) are correct,

(D) Both (A) & (R) are incorrect,

Answer: (A)

 

51. Assertion (A): It would be logical to propose that social reality is integral to an artist’s expression in the domain of visual arts.

Reason (R): Because it is an inherent and natural instinct for human expression to seek contemporary relevance while formulating the visual image, both in form and content.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(B) (A) is incorrect, but (R) is correct.

(C) Both (A) & (R) are correct.

(D) Both (A) & (R) are incorrect.

Answer: (C)

 

52. Assertion (A): Graphic Art has its roots in print-making.

Reason (R): Because Graphic Art took a bipartite recourse – one towards pure visual expression, the other towards Industrial utility.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(B) (A) is incorrect, but (R) is correct.

(C) Both (A) & (R) are correct – but this is not the correct Reason for the Assertion.

(D) Both (A) & (R) are incorrect.

Answer: (C)

 

53. Assertion (A): Sanat Kar explored and experimented with “sunmica” for achieving desired visual effects in colour viscosity prints.

Reason (R): Because this was a period in modern Indian art when printmakers were exploring all possible new avenues in medium and material.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(B) (A) is incorrect, but (R) is correct.

(C) Both (A) & (R) are correct.

(D) Both (A) & (R) are incorrect.

Answer: (C)

 

54. Assertion (A): Albrecht Durer’s prints are characterized by crisp lines and well-knit forms.

Reason (R): Because Durer’s initial training was in the family tradition of the goldsmith’s craft.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(B) (A) is incorrect, but (R) is correct.

(C) Both (A) & (R) are correct.

(D) Both (A) & (R) are incorrect.

Answer: (C)

 

55. Assertion (A): It is essential to start with an iron armature before beginning the modelling of a sculptural form, whether it is in clay or plaster.

Reason (R): Even metal structures in bronze and brass need iron armatures inside the sculpted shape to achieve stability.www.netugc.com

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is incorrect,

(B) (A) is incorrect, but (R) is correct,

(C) Both (A) & (R) are correct.

(D) Both (A) & (R) are incorrect.

Answer: (A)

 

56. Assertion (A): Bronze sculptures are stronger than brass sculptures. It is the composition of alloys in bronze that makes it stronger.

Reason (R): The high ratio of copper in bronze, with a little addition of lead, makes the material stronger and ensures greater pliability in the medium.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(B) (A) is incorrect, but (R) is correct.

(C) Both (A) & (R) are correct.

(D) Both (A) & (R) are incorrect.

Answer: (C)

 

57. Assertion (A): The study of diverse objects in nature, and the feel of their surface, is an essential part of the initial training of a student of sculpture.

Reason (R): Because, this not only helps them to comprehend the tactile quality of the medium of expression, but also develops a keen awareness towards texture. Such a practice ensures that the object is comprehended in the totality of its organic truth.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(B) (A) is incorrect, but (R) is correct.

(C) Both (A) & (R) are correct

(D) Both (A) & (R) are incorrect

Answer: (C)

 

58. Assertion (A): In the Gothic period, painting plays a lesser role compared to sculpture and architecture.

Reason (R): Because the new architectural construction allowed greater scope for plastic arts compared to the pictorial.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is partly correct.

(B) (A) is partly correct, but (R) is correct.

(C) Both (A) & (R) are correct.

(D) Both (A) & (R) are incorrect.

Answer: (C)

 

59. Assertion (A): Traditional Indian painting avoided historical subjects and concentrated on the religious as theme.
Reason (R): Because religion was the exclusive determining factor for cultural expression in that period.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(B) (A) is incorrect, but (R) is correct.

(C) Both (A) & (R) are correct.

(D) Both (A) & (R) are incorrect.

Answer: (C)

 

60. Assertion (A): Installation art does not restrict itself to painting only.

Reason (R): Because installation utilizes the possibility of combining all forms of visual expression in a single work of art.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(B) (A) is incorrect, but (R) is correct.

(C) Both (A) & (R) are correct

(D) Both (A) & (R) are incorrect

Answer: (C)

 

61. Match the following:

a. Diego Velazquez     i. Malle Babbe

b. Frans Hals               ii. Triumph of Bacchus

c. Edvard Munch        iii. Portrait of Chaime Soutine

d. Modigliani              iv. The Scream

Codes:

       a b c d

(A) iv iii ii i

(B) iii i ii iv

(C) ii i iv iii

(D) i ii iii iv

Answer: (C)

 

62. Match the following objects with their museums:

a. Ashokan lion capital                        i. Mathura

b. Bust of Kanishka                            ii. Patna

c. Govardhandhari (Gupta period)     iii. Sarnath

d. Didarganj yakshi                             iv. Bharat Kala Bhavan, BHU

Codes:

        a b c d

(A) iii i iv ii

(B) ii iv i iii

(C) i ii iii iv

(D) iv iii ii i

Answer: (A)

 

63. Match the following books with their authors:

a. “Principles of Art History”                         i. Erwin Panofsky

b. “The Social History of Art”            ii. Griselda Pollock

c. “Vision and Difference”                 iii. Arnold Hauser

d. “Meaning in the visual arts”           iv. Heinrich Wolfflin

Codes:

        a b c d

(A) i ii iii iv

(B) iv iii ii i

(C) iii i iv ii

(D) ii i iii iv

Answer: (B)

 

64. Match the following:

a. Ted Bates                i. Leo Burnett

b. O & M                     ii. William Bernbach

c. DDB                        iii. David Ogilvy

d. Leo Burnett            iv. Rosser Reeves

Codes:

        a b c d

(A) iv iii ii i

(B) iii iv i ii

(C) ii iii iv i

(D) i ii iii iv

Answer: (A)

 

65. Match the following:

a. “Kuch khas hai”                              i. NDTV India

b. “Sach dikhate hain hum”                ii. Surf

c. “Swapna dekha hai maine”             iii. Cadbury Dairy Milk

d. “Dhundte reh jaoge”                       iv. CRY (Child Rights & You)

Codes:

        a b c d

(A) i ii iii iv

(B) ii i iv iii

(C) iii i iv ii

(D) iv iii ii i

Answer: (C)

 

66. Match the following ads with their ad agencies:

a. McCain Erickson                 i. Domino’s Pizza

b. FCB Ulka Advertising        ii. Hutch/Vodafone

c. O & M                                 iii. Whirlpool

d. Contract Advertising          iv. Coca Cola ad “Thanda matlab Coca Cola”

Codes:

       a b c d

(A) i ii iii iv

(B) ii iv i iii

(C) iii i iv ii

(D) iv iii ii i

Answer: (D)

 

67. Match the following titles with their artists:

a. “Indrani and Ibrahim”         i. K.K. Hebbar

b. “Girl at the well”                 ii. K.H. Ara

c. “Sweepers”                          iii. S.C. Ukil

d. “Black nude”                      iv. K.G. Subramanyan

Codes:

        a b c d

(A) iv iii i ii

(B) i ii iii iv

(C) ii iii i iv

(D) iii i iv ii

Answer: (A)

 

68. Match the following artists with their work:

a. Giorgione                            i. “Red Studio”

b. Peter Paul Rubens               ii. “Stone Breaker”

c. Gustave Courbet                 iii. “Rape of Europa”

d. Henri Matisse                      iv. “The Tempest”

Codes:

       a b c d

(A) i ii iii iv

(B) ii iii i iv

(C) iv iii ii i

(D) iii ii iv i

Answer: (C)

 

69. Match the following:

a. Neo Tantricism        i. Bikash Bhattacharya

b. Photorealism           ii. Nandalal Bose

c. Folk                         iii. Biren De

d. Abstraction                         iv. Jehangir Sabavala

Codes:

        a b c d

(A) iii i ii iv

(B) i ii iii iv

(C) ii iii iv i

(D) iv iii ii i

Answer: (A)

 

70. Match the following:

a. Giacometti               i. “Bird basket”

b. Brancusi                  ii. “Horse &Rider”

c. Marino Marini         iii. “Man pointing”

d. Henry Moore          iv. “Kiss”

Codes:

       a b c d

(A) i ii iii iv

(B) iii iv ii i

(C) ii iii iv i

(D) iv ii i iii

Answer: (B)

 

71. Match the following:

a. Perspective                          i. Rajasthan

b. Static                                   ii. Renaissance

c. Miniature painting               iii. Florence

d. Carara marble                      iv. Egyptian Figures

Codes:

       a b c d

(A) ii iv i iii

(B) i ii iv iii

(C) ii i iii iv

(D) i ii iii iv

Answer: (A)

 

72. Match the following:

a. Low-relief                           i. Brancusi

b. Bas-relief                             ii. Khajuraho

c. Mezzorelief                         iii. Assyrianwww.netugc.com

d. Three dimensional               iv. “Gates of Paradise”

Codes:

       a b c d

(A) i ii iii iv

(B) iii iv ii i

(C) ii iii iv i

(D) iv iii ii i

Answer: (B)

 

73. Match the following:

a. Aquatint                  i. Rocker

b. Mezzotint                ii. Engraving tools

c. Engraving                iii. Needle

d. Drypoint                 iv. Resin-dust box

Codes:

        a b c d

(A) iii iv i ii

(B) ii i iv iii

(C) iv i ii iii

(D) i ii iii iv

Answer: (C)

 

74. Match the following:

a. Rembrandt                          i. Wood cut

b. Edvard Munch                    ii. Etching aquatint

c. Francisco de Goya              iii. Lithography

d. Paul Gauguin                      iv. Dry point

Codes:

       a b c d

(A) i ii iii iv

(B) iv iii ii i

(C) ii i iii iv

(D) iii ii iv i

Answer: (B)

 

75. Match the following:

a. Garhi village workshop       i. Mumbai

b. Bharat Bhavan                    ii. Chennai

c. Cholamandal                       iii. Delhi

d. Ravi Varma Press               iv. Bhopal

Codes:

      a b c d

(A) i iii ii iv

(B) ii iv iii i

(C) iv i ii iii

(D) iii iv ii i

Answer: (D)

Comments