2013 June UGC NET Solved Question Papers in Visual Arts, Paper II

1. The sculpture titled “Horse” by Raymond Duchamp Villon is made of

(A) Steel

(B) Bronze

(C) Granite

(D) Marble

Answer: (B)

 

2. The Lakulisha image on the lintel of Parashurameshwara temple indicates that it is associated with the sect of

(A) Lingayat

(B) Pashupat

(C) Vaishnav

(D) Shakta

Answer: (B)

 

3. Where was the first mosque constructed in India?

(A) Qutb complex, Delhi

(B) Kodangallur, Kerala

(C) Panipat, Haryana

(D) Ajmer, Rajasthan

Answer: (B)

 

4. “Hunchback of the fishbone” is a painting by Abanindranath Tagore from his

(A) Krishnaleela series

(B) Omar Khayyam series

(C) Shahjadpur landscapes series

(D) Arabian Nights series

Answer: (D)

 

5. Aquatint dust-box is used to spread which of the following?

(A) Lime powder

(B) French-chalk powder

(C) Pumice stone powder

(D) Resin dust

Answer: (D)

 

6. Who among the following is known for lithographic posters?

(A) Edvard Manet

(B) Toulouse Lautrec

(C) Edgar Degas

(D) Pierre Auguste Renoir

Answer: (B)

 

7. Bolting cloth is used in which printing process?

(A) Lithography

(B) Etching

(C) Wood cut

(D) Silk-screen printing

Answer: (D)

 

8. First mechanical printing in India was brought by the

(A) British

(B) Dutch

(C) French

(D) Portuguese

Answer: (D)

 

9. What is the thematic basis of Pablo Picasso’s “Guernica”?

(A) Spanish Civil War

(B) World War I

(C) World War II

(D) French Revolution

Answer: (A)

 

10. Who received the first prize at the International Women’s Year Exhibition (1976) organized by Sahitya Kala Parishad?

(A) Mohinder Kaur

(B) Arpana Kaur

(C) Amrita Sher Gil .

(D) Nalini Malani

Answer: (Wrong question)

11. Gula Mohammed Sheikh’s painting “About waiting and wandering” is executed in which medium?

(A) watercolour on paper

(B) Tempera on paper

(C) Oil on canvaswww.netugc.com

(D) Acrylic on canvas

Answer: (C)

 

12. “Structures of meaning”, a 1998 installation at the Victoria Memorial, Kolkata, was done by

(A) Nalini Malani

(B) Shibu Natesan

(C) Vivan Sundaram

(D) Sheela Gowda

Answer: (C)

 

13. Piloo Pochkhanawala worked in which medium?

(A) Wood

(B) Stone

(C) Paper pulp

(D) Aluminium and Stone

Answer: (D)

 

14. Ramesh Pateria studied at which art college?

(A) Delhi College of Art

(B) Visva Bharati, Santiniketan

(C) Benares Hindu University, Varanasi

(D) M.S. University, Baroda

Answer: (D)

 

15. Which object did Subodh Gupta use in his sculptural statements in a big way?

(A) Stick

(B) Utensils

(C) Bricks

(D) Stove

Answer: (B)

 

16. Which artist was a signatory of the declaration of independence and designed the American flag?

(A) Francis Hopkinson

(B) J. M. Flagg

(C) Paul Rand

(D) Saul Bass

Answer: (A)

 

17. Advertising built around “impulse” purchase utilizing display at the place where payment is made

(A) Point of purchase

(B) Magazine

(C) Out of home

(D) Web

Answer: (A)

 

18. Sir Peter Scott, who was not a professional designer, but a naturalist, designed this logo of the organization in 1961

(A) WWF

(B) Shell

(C) Kodak

(D) BMW

Answer: (A)

 

19. “Uncle Sam” poster, which came into use during the war of 1812, is a national personification of the government:

(A) UK

(B) USA

(C) USSR

(D) UAE

Answer: (B)

 

20. Which ad agency was proffered with the “Grands Prix” in 2008 Cannes Lions Int. Advertizing festival for “Lead India”?

(A) JWT

(B) Mudra

(C) Contract

(D) Gray Worldwide

Answer: (A)

21. Choose the correct chronological sequence of the Sun Temples:

(A) Martand, Osian, Modhera, Konark

(B) Osian, Modhera, Konark, Martand

(C) Modhera, Martand, Konark, Osian

(D) Konark, Modhera, Osian, Martand

Answer: (A)

 

22. Choose the correct chronological sequence:

(A) Dhai-din-ka-jhopra, Quwatul Islam, Tomb of Ghiyasuddin Tughlaq, Sultangarhi

(B) Sultangarhi, Quwatul Islam, Tomb of Ghiyasuddin Tughlaq, Dhai-din-ka-jhopra

(C) Tomb of Ghiyasuddin Tughlaq, Sultangarhi, Dhai-din-kajhopra, Quwatul Islam

(D) Quwatul Islam, Dhai-din-kajhopra, Sultangarhi, Tomb of Ghiyasuddin Tughlaq

Answer: (D)

 

23. Place the following sculptors in chronological order:

(A) Isamu Noguchi, Henry Moore, Rodin, Bernini

(B) Henry Moore, Bernini, Isamu Noguchi, Rodin

(C) Bernini, Rodin, Henry Moore, Isamu Noguchi

(D) Rodin, Bernini, Henry Moore, Isamu Noguchi

Answer: (C)

 

24. Place the following sculptures in chronological sequence:

(A) Nadeswar, Mill Call, Triumph of labour, Cock Fight

(B) Triumph of labour, Mill Call, Cock Fight, Nadeswar

(C) Cock Fight, Nadeswar, Triumph of labour, Mill Call,

(D) Mill Call, Cock Fight, Nadeswar, Triumph of labour

Answer: (B)

 

25. Select the correct chronological sequence for the following artists’ groups:

(A) Progressive Artists’ Group, Delhi Shilpi Chakra, Group 1890, Cholamandal

(B) Delhi Shilpi Chakra, Progressive Artists’ Group, Cholamandal, Group 1890

(C) Group 1890, Progressive Artists’ Group, Cholamandal, Delhi Shilpi Chakra

(D) Cholamandal, Group 1890, Delhi Shilpi Chakra, Progressive Artists’ Group

Answer: (A)

26. Select the correct chronological sequence for the following artists:

(A) Nalini Malani, Shanti Dave, Paritosh Sen, Paramjeet Singh,

(B) Shanti Dave, Paritosh Sen, Nalini Malani, Paramjeet Singh

(C) Paritosh Sen, Shanti Dave, Paramjeet Singh, Nalini Malani

(D) Paramjeet Singh, Paritosh Sen, Shanti Dave, Nalini Malani

Answer: (C)

 

27. Select the correct sequence of the following, in order of evolving technology:

(A) Block printing, Intaglio printing, Lithograph-printing, Silk Screen printing

(B) Silk Screen printing, Intaglio, printing, Lithograph-printing, Block printing

(C) Lithograph-printing, Silk Screen printing, Block printing, Intaglio printing

(D) Lithograph-printing, Intaglio printing, Block printing, Silk Screen printing

Answer: (A)

 

28. Arrange the following in the evolution of sequence in using wood as a material for prints:

(A) Wood cut, wood engraving, impression of natural texture of wood, wood scratching

(B) Impression of natural texture of wood, wood scratching, wood cut, wood engraving

(C) Wood scratching, wood engraving, wood cut, impression of natural texture of wood

(D) Wood engraving, impression of natural texture of wood, wood scratching, wood cut

Answer: (B)

 

29. Select the proper sequence of steps for print-ad:

(A) Final designing, post-press, prepress, layout

(B) Pre-press, layout, final designing, post-press

(C) Layout, final designing, prepress, post-press

(D) Post-press, pre-press, final designing, layout

Answer: (C)

 

30. Choose the correct operational sequence in an advertising agency:

(A) Briefing, Media planning, Creative development, Production/Trafficking

(B) Media planning, Briefing, Creative development, Production/Trafficking

(C) Production/Trafficking, Media planning, Briefing, Creative development

(D) Production/Trafficking, Creative development, Media planning, Briefing

Answer: (A)www.netugc.com

 

31. Assertion (A): “Judith” is not a painting by Raja Ravi Varma.

Reason (R): Because Raja Ravi Varma painted Indian themes in the European Academic Realist pictorial language.

Codes:

(A) (A) is correct but (R) is incorrect.

(B) (A) is incorrect but (R) is correct.

(C) Both (A) & (R) are correct.

(D) Both (A) & (R) are incorrect.

Answer: (B)

 

32. Assertion (A): German Expressionism, as in the Die Brucke, was marked by violence on form through exaggerated line and colour.

Reason (R): Because Die Brucke and the German Expressionists intended to shift beyond the purely retinal impression towards intensity of expression and subjective feelings.

Codes:

(A) (A) is correct but (R) is incorrect.

(B) (A) is incorrect but (R) is correct.

(C) Both (A) & (R) are incorrect.

(D) Both (A) & (R) are correct.

Answer: (D)

 

33. Assertion (A): Colour viscosity prints can be reproduced using metal plates.

Reason (R): Because the colour viscosity process can be easily executed without much technical intricacy.

Codes:

(A) (A) is correct but (R) is incorrect.

(B) (A) is incorrect but (R) is correct.

(C) Both (A) & (R) are correct.

(D) Both are incorrect.

Answer: (A)

 

34. Assertion (A): Jagmohan Chopra achieved the desired effects despite experimenting with economical method of plate making using cardboard and mount board.

Reason (R): Because metal plates were expensive and not easily available.

Codes:

(A) (A) is correct but (R) is incorrect.

(B) (A) is incorrect but (R) is correct.

(C) Both (A) & (R) are correct.

(D) Both are incorrect.

Answer: (C)

 

35. Assertion (A): Coloured pencils are more difficult to erase in comparison to graphite pencils.

Reason (R): Because coloured pencils are made of mixture of clay and pigments bound together with gum and soaked in hard-pressed wax.

(A) (A) is correct but (R) is incorrect.

(B) (A) is incorrect but (R) is correct.

(C) Both (A) & (R) are correct.

(D) Both are incorrect.

Answer: (C)

 

36. Assertion (A): In folk art, every object of daily use is decorated and beautified.

Reason (R): Because in folk, life is utter simple and in crude form; so, the folk artist avoids the monotony of such daily objects and converts them into vivid expressions.

(A) (A) is correct but (R) is incorrect.

(B) (A) is incorrect but (R) is correct.

(C) Both (A) & (R) are correct.

(D) Both are incorrect.

Answer: (C)

 

37. Assertion (A): Alexander Calder made mobile sculptures.

Reason (R): It was the first time that sculptures broke the myth that sculptures are static only.

(A) (A) is correct but (R) is incorrect.

(B) (A) is incorrect but (R) is correct.

(C) Both (A) & (R) are correct.

(D) Both are incorrect.

Answer: (C)

 

38. Assertion (A): Invention of drill machine made much difference to sculptors.

Reason (R): It was easier and faster to make holes; thus deeper undercuts for curls and curves were possible.

(A) (A) is correct but (R) is incorrect.

(B) (A) is incorrect but (R) is correct.

(C) Both (A) & (R) are correct.

(D) Both are incorrect.

Answer: (C)

 

39. Assertion (A): Paul Rand is best known for his creation of “Logos” for large corporate entities like IBM and UPS.

Reason (R): The era was one of huge corporate growth after WW-II was over. The notion of corporate logo and branding was born.

(A) (A) is correct but (R) is incorrect.

(B) (A) is incorrect but (R) is correct

(C) Both (A) & (R) are correct.

(D) Both are incorrect.

Answer: (C)

 

40. Assertion (A): In Art Nouveau, nature was probably the major inspiration for most artists and designers.

Reason (R): Motifs from the, natural world were not the basis for most of their work since Art Nouveau was a response to industrial revolution.

(A) (A) is correct but (R) is incorrect.

(B) (A) is incorrect but (R) is correct.

(C) Both (A) & (R) are correct.

(D) Both are incorrect.

Answer: (A)

 

41. Match the following:

a. Paul Klee                             i. Suprematism

b. Clifford Still                       ii. Constructivism

c. Kasimir Malevich                iii. Der Blaue Reiter

d. Alexander Rodchenko        iv. Colour-field Abstraction

Codes:

        a b c d

(A) iii iv i ii

(B) ii iii iv i

(C) iv iii ii i

(D) i iv iii ii

Answer: (A)

 

42. Match the following monuments to their location:

a. Jahaj Mahal             i. Fatehpur Sikri

b. Gol Gumbaz            ii. Daultabad

c. Buland Darwaza     iii. Mandu

d. Chand Minar           iv. Bijapur

Codes:

        a b c d

(A) ii iv iii i

(B) i ii iii iv

(C) iii iv i ii

(D) ii i iii iv

Answer: (C)

 

43. Match the following paintings to their respective artists:

a. “The Red Tree”                   i. Paul Cezanne

b. “Reclining nude”                ii. William Hogarth

c. “The Shrimp Girl”               iii. Amedeo Modigliani

d. “The Great Bathers”           iv. Piet Mondrian

Codes:

       a b c d

(A) ii i iv iii

(B) iii ii i iv

(C) iv iii ii i

(D) ii i iii iv

Answer: (C)

 

44. Match the following:

a. Herbert Read           i. “Meaning of Art”

b. Suzanne Langer      ii. “Feeling and Form”

c. Ernst Gombrich       iii. “Art & Illusion”

d. Leo Tolstoy             iv. “What is art?”

Codes:

        a b c d

(A) iii i iv ii

(B) i ii iii iv

(C) iii iv ii i

(D) ii iii iv i

Answer: (B)

 

45. Match the following:

a. Sand            i. Stone

b. Patina          ii. Casting

c. Metal           iii. Wheel

d. Pottery        iv. Bronze

Codes:www.netugc.com

       a b c d

(A) i iii ii iv

(B) ii i iv iii

(C) i iv ii iii

(D) iv i ii iii

Answer: (C)

 

46. Match the following:

a. Wood                      i. Grain

b. Sandstone               ii. Layer

c. Marble                     iii. Fibre

d. Granite                    iv. Volcanic

Codes:

       a b c d

(A) iii ii i iv

(B) ii iii iv i

(C) ii i iii iv

(D) i ii iv iii

Answer: (A)

 

47. Match the following:

a. Jagmohan Chopra                i. Lithography

b. Lalu Prasad Shaw               ii. Foilography

c. Bhusan Vagle                      iii. Colography

d. Jayant Parikh                      iv. Colour Etching

Codes:

       a b c d

(A) i iv iii ii

(B) ii iii iv i

(C) iv iii ii i

(D) iii i iv ii

Answer: (D)

 

48. Match the following:

a. Pin holes are clear                i. Lithography

b. Close fibre necessary          ii. Aquatint

c. Ghost images are found      iii. Silkscreen

d. Control the biting               iv. Wood engraving

Codes:

      a b c d

(A) ii i iv iii

(B) i ii iii iv

(C) iv iii ii i

(D) iii iv i ii

Answer: (D)

 

49. Match the following:

a. Milton Glaser          i. “I love NY” Rebus

b. Shepard Fairey        ii. Obama “Hope” poster

c. Mayakovsky            iii. Bolshevik underground poster

d. Peter Max               iv. The Ed Sullivan Show & Pop art

Codes:

        a b c d

(A) iii iv ii i

(B) iv iii ii i

(C) i ii iii iv

(D) ii i iv iii

Answer: (C)

 

50. Match the following Ad Gurus with their areas of specialization:

a. Walter Gropius        i. Lyricist and poet

b. Prasoon Joshi          ii. Corporate Identity designer

c. Saul Bass                 iii. “Vertigo” and “Psycho” movie posters

d. Paul Rand               iv. Bauhaus architect

Codes:

        a b c d

(A) iv i iii ii

(B) ii iv iii i

(C) iv iii ii i

(D) i iv iii ii

Answer: (A)

Comments