2012 June UGC NET Solved Question Papers in Visual Arts, Paper II

1. During whose reign Mughal architecture was predominantly influenced by Rajasthani architecture?

(A) Akbar

(B) Jehangir

(C) Shahjehan

(D) Aurangzeb

Answer: (A)

 

2. Name one of the following ideals which supported emergence of expressionism:

(A) Neoclassicism

(B) Romanticism

(C) Realism

(D) None of the above

Answer: (B)

 

3. Who said that art is a significant form?

(A) I. A. Richards

(B) Clive Bell

(C) Collingwood

(D) Suzanne Langer

Answer: (B)

 

4. In which museum bust image of Kushan emperor Kanishka is housed?

(A) National Museum, New Delhi

(B) Indian Museum, Kolkata

(C) Lahore Museum, Pakistan

(D) Archaeological Museum, Mathura

Answer: (D)

 

5. Which was the first newspaper published in India?

(A) Times of India

(B) Hindustan Times

(C) Bengal Gazette

(D) Statesman

Answer: (C)

 

6. In which year the ‘Copyright Act’ came into force?

(A) 1947

(B) 1957

(C) 1952

(D) 1989

Answer: (B)

 

7. Promotion is persuasive communication to sell all, except.

(A) Competition

(B) Service

(C) Product

(D) Concept

Answer: (A)

 

8. One advantage, publicity may enjoy over advertising, is

(A) Credibility

(B) Selectivity

(C) Control

(D) Simplicity

Answer: (A)

 

9. What is the medium of painting entitled ‘The River’ painted by Probir Gupta?

(A) Iron oxide and Acrylic colours

(B) Oil colours

(C) Acrylic colours

(D) Oil and Acrylic colours

Answer: (A)

 

10. Name the painter of “Jallianwala Bagh-Symbol of Urge for Freedom”.

(A) F. N. Souza

(B) K. S. Kulkarni

(C) Bimal Das Gupta

(D) Pran Nath Mago

Answer: (D)

11. Where is located Raza Library known for Indian miniature paintings collection?

(A) Shyampur

(B) Rampur

(C) Kanpur

(D) Bilaspur

Answer: (B)

 

12. Who painted the “Splash Front Page” in ink on newspaper?

(A) Satish Gujral

(B) B. B. Mukherjee

(C) M. F. Hussain

(D) R. N. Chakravorty

Answer: (C)

 

13. Evidence of earliest rock-cut architecture was found at

(A) Ajanta caves

(B) Lomas hrishi caves

(C) Kailashnath temple, Ellora

(D) Badami caves

Answer: (B)www.netugc.com

 

14. Lothal and Kalibangan both are

(A) Situated in Gujarat

(B) Pre Mauryan sites

(C) Famous for ancient past

(D) Harappan site

Answer: (D)

 

15. The sculpture ‘Japanese War God’ is made by

(A) Pablo Picasso

(B) Michaelangelo

(C) Eduardo Paolozzi

(D) Marino Marini

Answer: (C)

 

16. Debiprasad Roy Chaudhury used to teach at

(A) Government College of Art &Craft, Calcutta

(B) J. J. School of Art, Bombay

(C) Government College of Art, Madras

(D) College of Art, New Delhi

Answer: (C)

 

17. In offset printing images are reproduced

(A) Reduced

(B) Upside down

(C) Reverse

(D) Exactly the same

Answer: (D)

 

18. Name one of these elements related to Print Making.

(A) Moulding

(B) Etching

(C) Gouache

(D) Weaving

Answer: (B)

 

19. In the ‘Bull fight’ series Picasso used

(A) Offset Lithography

(B) Soft Ground

(C) Relief Etching

(D) Sugar Lift Etching

Answer: (A)

 

20. The material ‘Asphaltum’ is also known as

(A) Resin

(B) French Chalk

(C) Charcoal

(D) Bitumen

Answer: (D)

21. Assertion (A): Rodin is a Symbolist as well as Impressionist.

Reason (R): As Rodin combines two dominant directions of late 19th century art in his work.

(A) (A) is not correct, (R) is partially correct.

(B) (A) is correct, (R) is also correct.

(C) (A) is correct, (R) is not correct.

(D) (A) is not correct, (R) is also not correct.

Answer: (B)

 

22. Assertion (A): Textural surface in figural sculptures creates life sensation.

Reason (R): Sculptors found it a new technique to make sculptures differently.

(A) (A) is partially correct, (R) is correct.

(B) (A) is correct, (R) is partially correct.

(C) (A) is not correct, (R) is partially correct.

(D) (A) and (R) both are partially correct.

Answer: (B)

 

23. Assertion (A): Retail advertising is locally oriented.

Reason (R): Retail advertising helps in selling goods and services directly to the consumers.

(A) (A) and (R) both are not correct.

(B) (A) is correct, (R) is not correct.

(C) (A) is not correct, (R) is correct.

(D) (A) and (R) both are correct.

Answer: (D)

 

24. Assertion (A): Brand is the combination of name, word, symbols or design that identifies one particular product.

Reason (R): Branding helps differentiating one product from other competing products.

(A) (A) is correct, (R) is not correct.

(B) (A) and (R) both are correct.

(C) (A) and (R) both are not correct.

(D) (A) is not correct, (R) is correct.

Answer: (A)

 

25. Assertion (A): Monuments erected during the reign of Feroz Shah Tughlaq are strong, gigantic but simple.

Reason (R): Because during his time there was scarcity of artisans and less funding was available due to wrong policies of his predecessor.

(A) (A) and (R) both are correct.

(B) (A) is correct, (R) is not correct.

(C) (A) and (R) both are not correct.

(D) (A) is not correct, (R) is correct.

Answer: (A)

 

26. Assertion (A): Contemporary art is complex in nature.

Reason (R): Since it has grown out of mental environ of contemporary society where every individual has freedom of expression and his own sensibility.

(A) (A) is correct, (R) is not correct.

(B) (A) and (R) both are not correct.

(C) (A) and (R) both are correct.

(D) (A) is correct, (R) is partially correct.

Answer: (C)

 

27. Assertion (A): Etching prints can be made using metal plate or hard surface.

Reason (R): Etching is easily done without any technical support.

(A) (A) and (R) both are not correct.

(B) (A) is correct, (R) is not correct.

(C) (A) is correct, (R) is also correct.

(D) (A) is not correct, (R) is correct.

Answer: (B)

 

28. Assertion (A): In India print making movement took place during the end of 20th century.

Reason (R): It was an impact since many notable print makers from U.S.A. worked in India during that time.

(A) (A) and (R) both are correct.

(B) (A) is not correct, (R) is correct.

(C) (A) and (R) both are not correct.

(D) (A) is correct, (R) is not correct.

Answer: (A)

 

29. Assertion (A): Illustration of Hamzanama, in twelve volumes shows a dramatic treatment of events, broad handling, and bright expressive colours.

Reason (R): Akbar was a man of literary and fine aesthetic taste who admired to depict the adventures of Mir Hamza, an uncle of the Profet.

(A) (A) and (R) both are correct.

(B) (A) is not correct, (R) is correct.

(C) (A) and (R) both are not correct.

(D) (A) is correct, (R) is not correct.

Answer: (A)

 

30. Assertion (A): G. R. Santosh is considered as a Tantric Painter.

Reason (R): Since he hailed from Kashmir and practiced Yoga Tantra.www.netugc.com

(A) (A) is correct, but (R) is partially correct.

(B) (A) and (R) both are correct.

(C) (A) is not correct but (R) is correct.

(D) (A) and (R) both are not correct.

Answer: (A)

 

31. Select the correct chronological sequence of the artists of Renaissance.

(A) Botticelli, Donato Bramante, Leonardo da Vinci, Masaccio

(B) Masaccio, Botticelli, Donato Bramante, Leonardo da Vinci

(C) Donato Bramante, Botticelli, Leonardo da Vinci, Masaccio

(D) Donato Bramante, Masaccio, Botticelli, Leonardo da Vinci

Answer: (A)

 

32. Select correct chronological sequence of Orissan temples.

(A) Parasuramesvara, Vaital Deul, Lingaraj, Sun Temple of Konark

(B) Vaital Deul, Parasuramesvara, Lingaraj, Sun Temple of Konark

(C) Parasuramesvara, Lingaraj, Vaital Deul, Sun Temple of Konark

(D) Lingaraj, Parasuramesvara, Vaital Deul, Sun Temple of Konark

Answer: (C)

 

33. Select the correct sequence of techniques in order as invented.

(A) Dry-point, Aquatint, Line Etching, Metal Engraving

(B) Line Etching, Dry-point, Metal Engraving, Aquatint

(C) Dry-point, Aquatint, Metal Engraving, Line Etching

(D) Dry-point, Metal Engraving, Line Etching, Aquatint

Answer: (D)

 

34. Select the correct sequence of material used in silk screen printing.

(A) Squeeze, Frame, Exposing table, printing table

(B) Exposing table, Printing table, Squeeze, Frame

(C) Frame, Exposing table, Printing table, Squeeze

(D) Squeeze, Frame, Printing table, exposing table

Answer: (C)

 

35. Select the correct sequence of factors affecting the client – agency relationship.

(A) Chemistry, Communication, Conduct, Changes

(B) Chemistry, Conduct, Changes, Communication

(C) Conduct, Chemistry, Communication, Changes

(D) Communication, Conduct, Changes, Chemistry

Answer: (A)

 

36. Select the correct sequence in order of maximum perceiving ability.

(A) Eye, Ear, Taste, Smell

(B) Smell, Taste, Eye, Ear

(C) Ear, Smell, Eye, Taste

(D) Eye, Ear, Smell, Taste

Answer: (D)

 

37. Select the correct chronological sequence of the artists.

(A) Hanson, Matisse, Delacroix, Brancusi

(B) Delacroix, Matisse, Brancusi, Hanson

(C) Delacroix, Brancusi, Matisse, Hanson

(D) Delacroix, Hanson, Matisse, Brancusi

Answer: (B)

 

38. Select the correct sequence of steps.

(A) Carving, Marquette, Drawing, Finishing

(B) Marquette, Drawing, Carving, Finishing

(C) Drawing, Finishing, Carving, Marquette

(D) Drawing, Marquette, Carving, Finishing

Answer: (D)

 

39. Select the correct chronological sequence of the paintings.

(A) Cave Monastery, Khilari, Brooding, Haldi Grinders

(B) Khilari, Cave Monastery, Haldi Grinders, Brooding

(C) Brooding, Haldi Grinders, Cave Monastery, Khilari

(D) Haldi grinders, Brooding, Khilari, Cave Monastery

Answer: (C)

 

40. Select the correct chronological sequence of the artist who worked on geometrical forms.

(A) Om Prakash, B. Khanna, G. R. Santosh, J. Swaminathan

(B) G. R. Santosh, Om Prakash, B. Khanna, J. Swaminathan

(C) B. Khanna, G. R. Santosh, J. Swaminathan, Om Prakash

(D) J. Swaminathan, G. R. Santosh, B. Khanna, Om Prakash

Answer: (D)

 

41. Match the following iconographical attributes to their respective deities:

(a) Ushnish                  (i) Vishnu

(b) Chakra                   (ii) Shiva

(c) Trishul                    (iii) Buddha

(d) Kamandala                        (iv) Bodhisattva Maitreya

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iv) (ii) (iii)

(B) (iv) (iii) (ii) (i)

(C) (ii) (i) (iii) (iv)

(D) (iii) (i) (ii) (iv)

Answer: (B)

 

42. Match the following sculptures to their respective sites:

(a) Ravan Shaking Mount Kailash      (i) Lauriyanandan Garh

(b) Maheshmurti                                  (ii) Kailashnath Temple, Ellora

(c) Gangaavataran                               (iii) Elephanta Caves

(d) Mauryan Bull Capital                    (iv) Mahabalipuram

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iii) (iv) (i)

(B) (iii) (iv) (ii) (i)

(C) (i) (ii) (iii) (iv)

(D) (ii) (iii) (i) (iv)

Answer: (D)

 

43. Match the following:

(a) Jay Zharotia           (i) Kolkata

(b) Laxma Goud         (ii) Baroda

(c) Rini Dhumal          (iii) Delhi

(d) Sanat Kar              (iv) Hyderabad

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iii) (ii) (iv)

(B) (iii) (iv) (ii) (i)

(C) (iv) (i) (iii) (ii)

(D) (ii) (iii) (iv) (i)

Answer: (B)

 

44. Match the following:

(a) Jagmohan Chopra              (i) Aquatint

(b) Prayag Jha Chillar              (ii) Drawing with print impression

(c) Sanat Kar                           (iii) Collography

(d) Palani Appan                     (iv) Wood Intaglio

Code :

        (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iv) (iii) (i)

(B) (ii) (iii) (i) (iv)

(C) (iii) (i) (iv) (ii)

(D) (iv) (i) (ii) (iii)

Answer: (C)

 

45. Match the material with sculpture mediums.

(a) Carving                  (i) Clay

(b) Modelling              (ii) Brass

(c) Casting                   (iii) Scrap metal

(d) Assemblage           (iv) Stone

Codes:

         (a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (ii) (iii) (i)

(B) (ii) (i) (iii) (iv)

(C) (iv) (i) (ii) (iii)

(D) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer: (C)

 

46. Match the following artists with their relevant creative works:

(a) Prodosh Das Gupta           (i) Bird in Space

(b) Edgar Degas                      (ii) The Bull

(c) Constantin Brancusi          (iii) little fourteen year old Dancer

(d) Raghav Kaneria                 (iv) In Bondage

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (i) (ii) (iii)

(B) (iv) (iii) (i) (ii)

(C) (ii) (iii) (iv) (i)

(D) (ii) (i) (iv) (iii)

Answer: (B)

 

47. Match the following:

(a) Donate Eyes          (i) Amitabh Bachchan

(b) End Polio Now      (ii) Aishwarya Rai

(c) Be a Vegetarian     (iii) Amir Khan

(d) Atithi Devo Bhav  (iv) Maneka Gandhi

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (i) (iv) (iii)

(B) (i) (iv) (iii) (ii)

(C) (iii) (ii) (iv) (i)

(D) (iv) (iii) (i) (ii)

Answer: (A)

 

48. Match the following:

(a) Maximum Point Size                     (i) Cypher

(b) Entangled Interlaced Initial          (ii) 72 point

(c) Unit of Resolution                         (iii) Pictogram

(d) Pictorial /Illustrated Text              (iv) DPI

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iv) (iii) (ii)

(B) (iii) (ii) (iv) (i)

(C) (i) (iii) (ii) (iv)

(D) (ii) (i) (iv) (iii)

Answer: (D)

 

49. Match the following terms with painting medium:

(a) Light to dark          (i) Oil Painting

(b) Dark to light          (ii) Water colour painting

(c) Pasting                   (iii) Graphic

(d) Etching                  (iv) Collage

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (i) (iv) (iii)

(B) (ii) (iv) (iii) (i)

(C) (ii) (iii) (iv) (i)

(D) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer: (A)

 

50. Match the following artists with their places:www.netugc.com

(a) Asit Kumar Haldar            (i) Delhi

(b) B. C. Sanyal                      (ii) Baroda

(c) Ravindra Nath Tagore       (iii) Lucknow

(d) N. S. Bendre                     (iv) Shantiniketan

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iii) (ii) (iv)

(B) (iii) (i) (iv) (ii)

(C) (iv) (ii) (i) (iii)

(D) (ii) (iv) (iii) (i)

Answer: (B)

Comments