2012 December UGC NET Solved Question Papers in Visual Arts, Paper II

1. Who is the painter of famous painting “Maids of Honour”?

(A) Francisco de Goya

(B) Caravaggio

(C) Peter Paul Rubens

(D) Diego Velasquez

Answer: (D)

 

2. Chaunsath Yogini temple at Bhedaghat, Jabalpur is known for circular ground plan. To which dynastic reign it can be attributed?

(A) Gupta Dynasty

(B) Pratihar Dynasty

(C) Chandella Dynasty

(D) Solanki Dynasty

Answer: (C)

 

3. Who is attributed from the following to make powerful muscular female figure in action?

(A) Rodin

(B) Bernini

(C) Maillol

(D) Duchamp

Answer: (C)

 

4. Who is the author of famous work ‘Critique of Judgement’?

(A) Frederich Hegel

(B) Immanuel Kant

(C) Archibald Alison

(D) David Hume

Answer: (B)

 

5. In typography space between two characters is known as

(A) Leading

(B) Tracking

(C) Kerning

(D) Legibility

Answer: (C)

 

6. The process of recording human movement and translating that movement on to a digital mode is known as

(A) Motion picture

(B) Rotoscoping

(C) Manga

(D) Stopmotion

Answer: (A)

 

7. Which of the following is an example of sales promotional tool?

(A) The media mix

(B) A money refund offer

(C) Consumer promotion

(D) Market segmentation

Answer: (B)

 

8. ‘CC’ is a measurement unit in

(A) Internet Advertising

(B) Radio Advertising

(C) Outdoor Advertising

(D) Newspaper Advertising

Answer: (D)

 

9. Who is the action painter?

(A) James Ensor

(B) Degas

(C) Gose

(D) Jackson Pollok

Answer: (D)

 

10. Who painted the “Age of Innocence”?

(A) Reynolds

(B) Renoir

(C) Picasso

(D) Constable

Answer: (A)

11. Basawan was court painter of which school?

(A) Pahari

(B) Rajasthani

(C) Mughal

(D) Pal

Answer: (C)

 

12. Who painted the “Celebration Triptych” in acrylic?

(A) Biren De

(B) SatishGujral

(C) Tayeb Mehta

(D) Ramkumar

Answer: (C)

 

13. First mechanical printing started at

(A) Cochin

(B) Goa

(C) Kolkata

(D) Chennai

Answer: (B)

 

14. What is surface in lithographic process?

(A) Intaglio

(B) Raised surface printing

(C) Rotogravure

(D) Planography

Answer: (D)

 

15. Viscosity printing is done by using

(A) Types of oils

(B) Thinness of colour

(C) Rollers of different hardness

(D) Plastic surface

Answer: (C)

 

16. In the year 2012, what award was conferred to the cartoonist Late Mario de Miranda?

(A) Padma Bhushan

(B) Padma Vibhushan

(C) Bharat Ratna

(D) Padmashree

Answer: (B)

 

17. In iconography of Vishnu ‘Gada’ is represented aswww.netugc.com

(A) Female companion

(B) Celestial being

(C) Male companion

(D) A vehicle

Answer: (A)

 

18. “Man with Dog” is sculpted by

(A) August Rodin

(B) Aristide Maillol

(C) Dhruva Mistry

(D) Raghav Kaneria

Answer: (C)

 

19. Stone ware is made of

(A) Stone

(B) Glass

(C) Clay

(D) Plaster of Paris

Answer: (C)

 

20. Henry Moore was influenced by

(A) Maya and Aztec sculpture

(B) Etruscan sculpture

(C) African sculpture

(D) Indian sculpture

Answer: (A)

21. Assertion (A): Ram Kinkar did all his big sculptures in cement and concrete.

Reason (R): He chose this medium because no other medium was easily available.

(A) (A) and (R) both are correct.

(B) (A) is correct, (R) is not correct.

(C) (A) is not correct, (R) is partly correct.

(D) (A) is partly correct, (R) is not correct.

Answer: (A)

 

22. Assertion (A): Terracotta medium is more commonly used in West Bengal.

Reason (R): Terracotta is more used because no other material was found nearby.

(A) (A) is not correct, (R) is partly correct.

(B) (A) is correct, (R) is not correct.

(C) (A) and (R) both are correct.

(D) (A) and (R) both are not correct.

Answer: (C)

 

23. Assertion (A): Advertisements with false claims are subject to ethical issue.

Reason (R): Advertisements may become misleading, violating set norms and may affecting buying behaviour.

(A) (A) and (R) both are correct.

(B) (A) is not correct, (R) is correct.

(C) (A) is correct, (R) is not correct.

(D) (A) and (R) both are not correct.

Answer: (C)

 

24. Assertion (A): Advertisement must cope up with cultural environment and value system of the society.

Reason (R): Advertisements provide knowledge to the society about the products and services.

(A) (A) is correct, (R) is not correct.

(B) (A) and (R) both are correct.

(C) (A) and (R) both are not correct.

(D) (A) is not correct, (R) is correct.

Answer: (B)

 

25. Assertion (A): Ancient Greeks knew the architectural techniques of arch and domes but they mostly used Post and Lintel.

Reason (R): Arch and domes appear to rise upward either to reach other wordly goals or to dominate the beholder. Such motives were incompatible to Greek values.

(A) (A) and (R) both are not correct.

(B) (A) is correct, (R) is not correct.

(C) (A) and (R) both are correct.

(D) (A) is not correct, (R) is correct.

Answer: (C)

 

26. Assertion (A): Bull’s Head sculpted by Picasso is an important work of fine art made of handle bar and seat of a bicycle forming third image.

Reason (R): Because it reacts against conventional sculptural method of carving or modelling but expressing full emotion.

(A) (A) is correct, (R) is not correct.

(B) (A) and (R) both are correct.

(C) (A) and (R) both are not correct.

(D) (A) is not correct, (R) is correct.

Answer: (B)

 

27. Assertion (A): Prayag Jha Chillar is print maker. She does aquatint.

Reason (R): She is inspired by crows and the crows are only in black colour.

(A) (A) and (R) both are correct.

(B) (A) is correct, (R) is not correct.

(C) (A) is not correct, (R) is correct.

(D) (A) and (R) both are not correct.

Answer: (A)

 

28. Assertion (A): Print making should not be considered as the medium of expression in visual arts.

Reason (R): Print making is not direct action on paper, it only produces imprints on paper from some other surface worked by artist.

(A) (A) and (R) both are correct.

(B) (A) is not correct, (R) is correct.

(C) (A) and (R) both are not correct.

(D) (A) is correct, (R) is not correct.

Answer: (B)

 

29. Assertion (A): M.F. Hussain used bold lines in his paintings.

Reason (R): Because early life was full of struggle and he expressed his reaction through it.

(A) (A) is correct and (R) is not correct.

(B) (A) and (R) both are correct.

(C) (A) is not correct but (R) is correct.

(D) (A) and (R) both are not correct.

Answer: (A)

 

30. Assertion (A): Drawing is basic component of all visual arts.

Reason (R): Because without it form and image cannot be cast.

(A) (A) is correct but (R) is not correct.

(B) (A) and (R) both are correct.

(C) (A) is not correct but (R) is correct.

(D) (A) and (R) both are not correct.

Answer: (B)

 

31. Select the correct chronological sequence of Gupta temple architecture:www.netugc.com

(A) Cave No. 17 of Sanchi, Shiva Temple of Bhumra, Dasavatar Temple of Deogarh, Brick temple of Bhitargaon.

(B) Shiva Temple of Bhumra, Dasavatar Temple of Deogarh, Brick Temple of Bhitargaon, Cave No. 17 of Sanchi

(C) Brick temple of Bhitargaon, Dasavatar Temple of Deogarh, Shiva Temple of Bhumra, Cave No. 17 of Sanchi.

(D) Dasavatar Temple of Deogarh, Shiva Temple of Bhumra, Cave No. 17 of Sanchi, Brick Temple of Bhitargaon

Answer: (A)

 

32. Select correct sequence of elements as described six limbs (shading) of Indian painting:

(A) Bhava, Lavanya, Praman, Rupabheda

(B) Rupabheda, Bhava, Lavanya, Praman

(C) Rupabheda, Praman, Bhava, Lavanya

(D) Praman, Rupabheda, Lavanya, Bhava

Answer: (C)

 

33. Select the correct chronological sequence of artists:

(A) Krishna Reddy, Ravi Varma, Jyoti Bhatt, Chitt Prasad

(B) Jyoti Bhatt, Krishna Reddy, ChittPrasad, Ravi Varma

(C) Ravi Varma, Krishna Reddy, Chitt Prasad, Jyoti Bhatt

(D) Ravi Varma, Chitt Prasad, Krishna Reddy, Jyoti Bhatt

Answer: (D)

 

34. Select the correct sequence of steps in woodcut printing:

(A) Rubbing with spoon, Carving, Rolling ink on block, Impression on paper

(B) Carving, Rolling ink on block, rubbing with spoon, Impression on paper

(C) Rubbing with spoon, Impression on paper, rolling ink on block, carving

(D) Rolling ink on block, Rubbing with spoon, Impression on paper, Carving

Answer: (B)

 

35. Select the correct sequence of execution:

(A) Animatics, Storyboarding, Editing, Scripting

(B) Storyboarding, Editing, Scripting, Animatics

(C) Scripting, Storyboarding, Animatics, Editing

(D) Scripting, Storyboarding, Editing, Animatics

Answer: (C)

 

36. Select the correct sequence of stages of a layout:

(A) Rough, Comprehensive, Semi comprehensive, Artwork

(B) Comprehensive, Semi comprehensive, Rough, Artwork

(C) Comprehensive, Rough, Semi comprehensive, Artwork

(D) Rough, Semi-comprehensive, Comprehensive, Artwork

Answer: (D)

 

37. Select the correct chronological sequence of the artists:

(A) Nagji Patel, Pradosh Dasgupta, Hiranmay Roychaudhury, DhanrajBhagat

(B)Pradosh Dasgupta, Nagji Patel, Dhanraj Bhagat, Hiranmay Roychaudhury

(C) Hiranmay Roychaudhury, Dhanraj Bhagat, Pradosh Dasgupta, Nagji Patel

(D) Dhanraj Bhagat, Hiranmay Roychaudhury, Pradosh Dasgupta, Nagji Patel

Answer: (C)

 

38. Select the correct sequence of steps in metal casting:

(A) P.O.P. Piece mould, Wax model, Investment mould, Metal pouring

(B) P.O.P. piece mould, Investment mould, Wax model, Metal pouring

(C) Metal pouring, P.O.P. piece mould, Wax model, Investment mould

(D) Investment mould, Metal pouring, Wax model, P.O.P. piece mould

Answer: (A)

 

39. Select the correct sequence of artists in order of successive art movements :

(A) Courbet, Degas, Cezanne, Braque

(B) Degas, Courbet, Braque, Cezanne

(C) Cezanne, Braque, Degas, Courbet

(D) Braque, Cezanne, Degas, Courbet

Answer: (A)

 

40. Select the correct sequence in chronological order:

(A) Nandalal Bose, Arpita Singh, Amrita Shergil, Nalini Malani

(B)Nandalal Bose, Amrita Shergil, Arpita Singh, Nalini Malani

(C) Arpita Singh, Nalini Malani, Amrita Shergil, Nandalal Bose

(D) Amrita Shergil, Nandalal Bose, Nalini Malani, Arpita Singh

Answer: (B)

 

41. Match the following:

a. Tate Art Gallery                  i. Hyderabad

b. Louvre Museum                  ii. Bhopal

c. Bharat Bhawan                   iii. London

d. Salarjang Museum              iv. Paris

Codes:

       a b c d

(A) iv iii i ii

(B) iii iv ii i

(C) i ii iii iv

(D) ii iv i iii

Answer: (B)

 

42. Match the temples with respective sites:

a. Ladkhan Temple     i. Aihole

b. Bhimarath               ii. Bhubaneswara

c. VaitalDeul               iii. Gwalior

d. TelikaMandir          iv. Mahabalipuram

Codes:

      a b c d

(A) i ii iii iv

(B) iii iv i ii

(C) iv ii iii i

(D) i iv ii iii

Answer: (D)

 

43. Match the following:

a. Oleography              i. Intaglio printing

b. Metal engraving      ii. Stencil printing

c. Wood engraving      iii. Planography

d. Silk screen               iv. Relief printing

Codes:

      a b c d

(A) i iv ii iii

(B) iv ii iii i

(C) ii iii i iv

(D) iii i iv ii

Answer: (D)

 

44. Match the following:

a. Carol Summers        i. Wood engraving

b. Hoksai                     ii. Print from wood block on both side of paper

c. ZarinaHashmi          iii. Wood cut

d. Albrecht Durer        iv. Japanese colour wood print

Codes:

       a b c d

(A) iii i iv ii

(B) ii iv iii i

(C) i ii iv iii

(D) iv iii ii i

Answer: (B)

 

45. Match the material with sculpture mediums:

a. Casting                    i. Ivory

b. Modelling                ii. Scrap wood

c. Carving                    iii. Aluminium

d. Assemblage             iv. Wax

Codes:

       a b c d

(A) iv ii i iii

(B) iii iv i ii

(C) iii i iv ii

(D) i ii iii iv

Answer: (B)

 

46. Match the following artists with their relevant creative works:

a. Marcel Duchamp                 i. Florence Pieta

b. Balbir Singh Katt                ii. Triumph of Labour

c. Michelangelo                       iii. Bicycle wheel

d. D.P. Roychaudhury                        iv. Nadeshwar

Codes:

       a b c d

(A) iv ii i iii

(B) iii i ii iv

(C) iii iv i ii

(D) ii i iii iv

Answer: (C)

 

47. Match the following:

a. Mario Miranda                    i. Photojournalist

b. HomaiVyarawalla               ii. Graphic Designer

c. Mickey Patel                       iii. Cartoonist

d. SudarshanDheer                 iv. Illustrator

Codes:

      a b c d

(A) i iii ii iv

(B) iii i iv ii

(C) iv ii i iii

(D) ii iv iii i

Answer: (B)

 

48. Match the following:

a. Transit                     i. Indoor media

b. Television                ii. Outdoor media

c. Direct mail               iii. Hangings

d. Point of purchase    iv. By Mail

Codes:

      a b c d

(A) ii i iv iii

(B) i iv iii ii

(C) iii ii i iv

(D) ii iii iv i

Answer: (A)

 

49. Match the following artists to their respective phases:

a. Edgar Degas            i. Fauvism

b. Matisse                    ii. Dadaism

c. Braque                     iii. Impressionism

d. Picabia                    iv. Cubism

Codes:www.netugc.com

      a b c d

(A) i iii ii iv

(B) iii i iv ii

(C) iv ii i iii

(D) ii iv iii i

Answer: (B)

 

50. Match the following textile with their States:

a. Phulkari       i. Meghalaya

b. Lushai         ii. Gujarat

c. Kantha         iii. Punjab

d. Tanchol       iv. Bengal

Codes:

      a b c d

(A) i iii ii iv

(B) iii i iv ii

(C) iv ii i iii

(D) ii iv iii i

Answer: (B)

Comments