2013 December UGC NET Solved Question Paper in Tribal and Regional Language, Paper III

Read the following passage carefully and answer Question Nos. 1 – 5:

“We want that the whole world should know that we are the worshippers of peace, that we have our own history and that we believe in the co-existence of the people of the world. In fact, the organisation of the competitions of the Olympic Games is only a means. We do regard these games as only a festival of the youth of the world where they may develop the qualities of friendship, brotherhood and mutual goodwill by mingling with one another and playing together in a healthy competitive spirit.”

 

1. What would be the proper heading of this passage?

(A) Co-existence

(B) Worshipper of peace

(C) Olympic Game

(D) Brotherhood

Answer: (A)

 

2. What do we believe in?

(A) In worship

(B) In co-existence

(C) In competition

(D) In Olympic Game

Answer: (B)

 

3. What is Olympic Game in fact?

(A) Means

(B) Worship

(C) Brotherhood

(D) Competition

Answer: (A)

 

4. What is Olympic Game?

(A) Competition

(B) Festival of the youth

(C) Friendship

(D) Organisation

Answer: (B)

 

5. What is the purpose of Olympic Game?

(A) Meeting

(B) Worship

(C) Struggle

(D) Development of friendship, brotherhood and goodwill

Answer: (D)

 

6. When the second Panchayat Election was held in Jharkhand?

(A) March 2012

(B) December 2011

(C) October 2011

(D) January 2012

Answer: (B)

 

7. Which is the highest peak in Jharkhand?

(A) Jhumra Hill

(B) Parasnath Hill

(C) Netarhat

(D) Ranchi Hill

Answer: (B)www.netugc.com

 

8. With which festival ‘Bhains Chuman’ is related?

(A) Sohrai

(B) Sarhul

(C) Dussera

(D) Karam

Answer: (A)

 

9. How many second State languages are in Jharkhand?

(A) 9

(B) 12

(C) 15

(D) 2

Answer: (B)

 

10. Who has written ‘The Khadias’?

(A) Dr. K. N. Singh

(B) Dr. K.S. Singh

(C) Dr. L.P. Vidyarthi

(D) S.C. Roy

Answer: (D)

11. What is the traditional profession of Karmali tribe?

(A) Jhum cultivation

(B) Hunting

(C) Making tool of iron

(D) Food gathering

Answer: (C)

 

12. In which tribe the tradition of ‘Dakua’ is in vogue?

(A) Binjhia

(B) Gond

(C) Ho

(D) Kharia

Answer: (C)

 

13. In which revolution Thakur Vishwanath Shahi was involved?

(A) 1857

(B) 1831

(C) 1900

(D) 1915

Answer: (A)

 

14. Have Adivasi been benefitted with the Reservation Policy?

(A) Yes

(B) No

(C) A little

(D) Not known

Answer: (A)

 

15. Assertion (A): Adivasi and Sadan both celebrate ‘Karam’ festival.

Reason (R): Because it is a traditional festival of Jharkhand.

Codes:

(A) (A) and (R) both are correct.

(B) (A) is correct, not (R).

(C) (A) and (R) both are wrong.

(D) (R) is correct, not (A).

Answer: (A)

 

16. Who was the founder of Jharkhand Pary?

(A) N.E. Horo

(B) S.K. Bage

(C) Paul Dayal

(D) Jaipal Singh

Answer: (D)

 

17. Which award was given to Albert Ekka?

(A) Veer Chakra

(B) Mahaveer Chakra

(C) Paramveer Chakra

(D) Defence Service Medal

Answer: (C)

 

18. Which tribe observes ‘Bandai’ festival?www.netugc.com

(A) Khadia

(B) Munda

(C) Mahali

(D) Lohra

Answer: (A)

 

19. Father Hoffman is remembered for

(A) Missionary work

(B) Encyclopaedia Mundarika

(C) As a foreigner

(D) Supporter of Adivasi

Answer: (B)

 

20. Development of Jharkhand depends on

(A) Co-ordination between Government and people

(B) Privatisation of Education

(C) Foreign Direct Investment

(D) Open Market

Answer: (A)

21. Suniti Kumar Chatterjee has worked in the field of

(A) Linguistics

(B) Grammar

(C) Literature

(D) History

Answer: (A)

 

22. Which is not correct?

(A) Language is an untraditional entity.

(B) Language is a social entity.

(C) Language is an acquired property.

(D) Language is not paternal property.

Answer: (A)

 

23. What kind of change is in Telephone > Phone, Aeroplane > Plane, Bharatvarsh > Bharat?

(A) Economy of effort

(B) Illiteracy

(C) Ignorance

(D) Uncarefulness

Answer: (A)

 

24. In which part of speech the word does not change?

(A) Noun

(B) Pronoun

(C) Adjective

(D) Constant (Abyaya)

Answer: (D)

 

25. Identify the group of language having three numbers:

(A) Sanskrit, Hindi, Nagpuri, Mundari

(B) Mundari, Khadia, Ho, Sanskrit

(C) Santhali, Khortha, Kudukh, Kurmali

(D) Panchpargania, Sanskrit, Bangla, Odiya

Answer: (B)

 

26. ‘Dara Singh was the Bhim of Kaliyug.’ What is ‘Bhim’ in this sentence?

(A) Noun

(B) Object

(C) Adjective

(D) Subject

Answer: (C)

 

27. What was Malinovski’s main field of study?

(A) History

(B) Linguistics

(C) Economics

(D) Grammar

Answer: (B)

 

28. To which group the sounds Cha, Chha, Ja, Jha, Yian belong?

(A) Bilabial

(B) Cerebral

(C) Dental

(D) Palatal

Answer: (D)

 

29. Identify the correct match:

Language                                                                    Number of Alphabet

a. Hindi                                                                       i. 37

b. Arabic                                                                     ii. 26

c. English                                                                    iii. 28

d. Parsi                                                                        iv. 52

Codes:

        a b c d

(A) iv iii ii i

(B) iii ii i iv

(C) ii i iv iii

(D) i iv iii ii

Answer: (A)

 

30. Which statement is not correct?

(A) There is no final form of language.

(B) The stream of language flow from easy to difficult form.

(C) Language has a historical and geographical limit.

(D) The change of language happens first in oral form.

Answer: (B)

 

31. Which group is correct in regard to the Indo-European family?

(A) Arabic, Chinese, Tamil, Kudukh

(B) Greek, Malayalam, Tibatti, Santhali

(C) French, Kannada, Japani, Mundari

(D) Sanskrit, Parsi, Latin, German

Answer: (D)

 

32. Whether Sadani belongs to the Austric group of language?

(A) No

(B) Yes

(C) To some extent

(D) To great extent

Answer: (A)

 

33. When a dialect becomes language?

(A) When the Government accepts it.

(B) When the people accept it.

(C) When best literature is written.

(D) When grammar and dictionary are standardised.

Answer: (D)

 

34. Which statement is more correct in regard to the mother-tongue?

(A) Deprives from International language

(B) Handicaps love of nation

(C) Strengthens base of education

(D) Obstructs national language

Answer: (C)

 

35. Which is the correct example of contraction of meaning?

(A) Pashu, Mrig, Murg

(B) Patra, Tail, Maharaj

(C) Var, Akashwani, Mugdh

(D) Asur, Ling, Ghrina

Answer: (A)

 

36. What is ‘Mani Praval’?

(A) Classical mix-up of Sanskrit and local languages

(B) Pearl necklaces

(C) Marathi word

(D) Pali language

Answer: (A)

 

37. When Ramanujacharya reached to Assam?

(A) 15th century

(B) 2nd century

(C) 13th century

(D) 21st century

Answer: (A)

 

38. Which is written in ‘Laukik Sanskrit”?

(A) Upanishad

(B) Puran

(C) Mahabharat

(D) Kumar Sambhavam

Answer: (D)

 

39. ‘Manimekalai’ is related to

(A) Vaishnavas

(B) Baudhs

(C) Sanatanis

(D) Jains

Answer: (B)

 

40. To which State Chaitanya Mahaprabhu belonged?

(A) Assam

(B) Bengal

(C) Tamil Nadu

(D) Punjab

Answer: (B)

 

41. Who has named ‘Veergatha Kal’?

(A) Ramvilas Sharma

(B) Hazari Prasad Dwivedi

(C) Mahavir Prasad Dwivedi

(D) Ram Chandra Shukla

Answer: (D)

 

42. Which is the period of ‘Bhakti Kal’?

(A) 1050 – 1375 A.D.

(B) 1375 – 1700 A.D.

(C) 1400 – 1800 A.D.

(D) 1700 – 1900 A.D.

Answer: (B)

 

43. Who is the author of ‘Padmavata’?

(A) Jayasi

(B) Kabir

(C) Nanak

(D) Raidas

Answer: (A)

 

44. Who has written “Bharat Durdasha’?

(A) Biharilal

(B) Rahim

(C) Bharatendu

(D) Hariaudh

Answer: (C)

 

45. Who is modern Meerabai?

(A) Subhadra Kumari Chauhan

(B) Yashodhara Rathaur

(C) Mahadevi Verma

(D) Gargi

Answer: (C)

 

46. Which one is the novel of Tarashankar Bandopadhyay?

(A) Gora

(B) Charitraheen

(C) Geetanjali

(D) Arogya Niketan

Answer: (D)

 

47. When the publication of the Assamese Patrika, Arunoday started?

(A) 1848 A.D.

(B) 1880 A.D.

(C) 1846 A.D.

(D) 1800 A.D.

Answer: (C)

 

48. Who was the cultural leader of Orissa?

(A) Dr. B.K. Behura

(B) Gope Bandhu Das

(C) Gopal Chandra Prahraj

(D) Fakir Mohan Senapati

Answer: (B)

 

49. Which writer of Jharkhand has been awarded with ‘Durgawati Samman’?

(A) Mahua Maje

(B) Rose Kerketta

(C) Vidyabhusan

(D) Ashok Pagal

Answer: (B)

 

50. Who is the main character of ‘Godan’?

(A) Dhania

(B) Gobar

(C) Hori

(D) Rai Saheb

Answer: (C)

 

51. ‘Poetry is the best word in best order.’ Who has defined poetry in these words?

(A) Wordsworth

(B) Coleridge

(C) Plato

(D) Browning

Answer: (B)

 

52. What is the primary element of literature?

(A) Feeling

(B) Thought

(C) Imagination

(D) Style

Answer: (A)

 

53. What is flashback technique?

(A) Imagination of future

(B) Present anxiety

(C) Remembrance of the past

(D) Historical events

Answer: (C)

 

54. Is literature useful for society?

(A) Yes

(B) No

(C) To some extent

(D) To great extent

Answer: (A)

 

55. “Sabdarthou Sahitau Kavyam.” Who has defined poetry in these words?

(A) Bhamah

(B) Dandi

(C) Mammata

(D) Vishwanath

Answer: (A)

 

56. Which ‘Kavya-guna’ is appropriate for Veer Rasa?

(A) Oj

(B) Madhurya

(C) Prasad

(D) None

Answer: (A)

 

57. ‘His village is heaven.’ What is ‘heaven’ in this sentence?

(A) Upmeya

(B) Upman

(C) Samanya Dharm

(D) None

Answer: (B)

 

58. What alankar is in ‘Chhavigrih deepshikha janu barai’?

(A) Upma

(B) Rupak

(C) Utpreksha

(D) None

Answer: (C)

 

59. What is ‘Kavya-dosh’?

(A) Which obstruct the realisation of Rasa

(B) Which is helpful in the understanding of meaning

(C) Lack of Alankars

(D) None

Answer: (A)

 

60. Who is the author of ‘Sahityadarpan’?

(A) Bhamah

(B) Mammat

(C) Vishwanath

(D) Anandvardhan

Answer: (C)

 

61. What is expressed in Folk-literature?

(A) Folk mind

(B) Individual mind

(C) Civic Sense

(D) Common Sense

Answer: (A)

 

62. What is the simple identification of folk-literature?

(A) Unavailability of name of writer

(B) Availability of the name of writer

(C) Simplicity of language

(D) Local colour

Answer: (A)

 

63. What is the name for the folktales related to the fairies?

(A) Fairy Tales

(B) Lori

(C) Ballad

(D) Legend

Answer: (A)

 

64. In which folk-literature religious belief is dominant?

(A) Myth

(B) Legend

(C) Fairy tales

(D) None

Answer: (A)

 

65. Whether State language and folk language are one and the same?

(A) Yes

(B) No

(C) To some extent

(D) To great extent

Answer: (B)

 

66. To which category of language Santhali belongs?

(A) National language

(B) Language of Santhal Pargana

(C) 8th Schedule language

(D) Extinct language

Answer: (C)

 

67. On which language Ahlad Tirkey has worked?

(A) Nagpuri

(B) Kudukh

(C) Hindi

(D) English

Answer: (B)

 

68. What is the field of work of Dhanursingh Purty?

(A) Grammar

(B) Story

(C) History

(D) Drama

Answer: (C)

 

69. Who is the first poet of Khadia?

(A) Julius Baa

(B) Nuas Kerketta

(C) Joakim Dungdung

(D) Paulus Kullu

Answer: (B)

 

70. Which is the first novel of Nagpuri?

(A) Du Dair : Bis fool

(B) Shankar Gotek Jingi

(C) Nerua Lota

(D) Sato Nadi Par

Answer: (B)

 

71. Jharkhand is a ‘Jhumar Desh’. Whose statement is this?

(A) Girish Chandra Mahanti

(B) Nand Kishore Singh

(C) H.N. Singh

(D) Basant Kumar Mehta

Answer: (A)www.netugc.com

 

72. Who is the writer of ‘Palas Ke Ful’?

(A) Deenbandhu Mahto

(B) Parmanand Mahto

(C) Karam Chand Ahir

(D) Santosh Sahu Preetam

Answer: (D)

 

73. What is ‘Metmat’?

(A) Drama

(B) Novel

(C) Story collection

(D) Collection of poems

Answer: (A)

 

74. Who is the editor of ‘Jonoka Kajiko’?

(A) Tulsinarayan Singh Munda

(B) Mansidha Badajud

(C) Amita Munda

(D) Ram Dayal Munda

Answer: (B)

 

75. Is it necessary to include the tribal and regional languages in the education system of Jharkhand State?

(A) Yes

(B) No

(C) To some extent

(D) To great extent

Answer: (A)

Comments