2013 December UGC NET Solved Question Paper in Tribal and Regional Language, Paper II

1. Who is the author of the book “Oraons of Chhotanagpur”?

(A) E.T. Dalton

(B) L.P. Vidyarthy

(C) S.C. Roy

(D) Kumar Suresh Singh

Answer: (C)

 

2. Who is the Supreme God of ‘Mundas’?

(A) Dharmesh

(B) Singbonga

(C) Ekir Bonga

(D) Jaher Than

Answer: (B)

 

3. What is the ‘Jankor’ of Kharia tribe?

(A) Sarhul

(B) Holy

(C) Sohray

(D) Karma

Answer: (A)

 

4. In which year Jharkhand became a separate State?

(A) 1995 A.D.

(B) 1998 A.D.

(C) 2000 A.D.

(D) 2001 A.D.

Answer: (C)

 

5. How many tribes are scheduled in primitive tribes in Jharkhand State?

(A) 08

(B) 09

(C) 07

(D) 11

Answer: (A)

 

6. Which tribe is related to ‘Sasandiri’?

(A) Munda

(B) Korwa

(C) Santhal

(D) Paharia

Answer: (A)

 

7. What is the ‘Dolihera’ marriage in Sadan?

(A) Marriage in the ‘Mandap’

(B) Marriage in the house of girls

(C) Marriage in the Temple

(D) Marriage in the house of boy

Answer: (D)

 

8. For whom the ‘Gomke’ word is used?

(A) Owner

(B) Servant

(C) Dhangar

(D) Jhangar

Answer: (A)

 

9. Who is the elder ‘brother-in-law’?

(A) Younger brother of wife

(B) Elder brother of wife

(C) Uncle’s brother (Chachera) of wife

(D) Uncle’s brother (Fufera) of wife

Answer: (B)

 

Read the following passage minutely and answer Question Nos. 10 to 14:

“We do admit that there are many kinds of evils prevailing in the country today, corruption, bribery and malpractices are rampant everywhere. And not only ordinary people but most responsible administrators are also involved in this dirty quagmire. It is essential to put an end of these evils. But we want to urge upon our students and young men that this can be done only through constructive activities and not through destructive ones. The fact is that as far as possible students should not disturb their studies by involving themselves in the morass of politics etc. Learning and knowledge are the greatest assets of a man and by losing them he will get nothing but only kicks.”

 

10. Who are involved in dirty quagmire?

(A) Student and public

(B) Politician and student

(C) Officers and politicians

(D) Ordinary and big administrative officers

Answer: (D)

11. For which work students are requested?

(A) Destructive work

(B) Constructive work

(C) Political work

(D) Educational work

Answer: (B)

 

12. What is the greatest property of human being?

(A) Money

(B) Big post

(C) Education and knowledge

(D) Respect

Answer: (C)

 

13. What will be the correct heading of this passage?

(A) Indian Politics

(B) Constructive ability

(C) Indian democracy

(D) Student life

Answer: (B)

 

14. Why student should not involve in politics?

(A) Disturbance in education

(B) Disturbance in constructive work

(C) To go in wrong direction

(D) To go far from wisdom and knowledge

Answer: (D)

 

15. What is poem in Literature?

(A) Prose

(B) Poetry

(C) Champu

(D) Song

Answer: (B)

 

16. ‘Ram is eating mango.’ Which is the main verb in this sentence?

(A) Ram

(B) Is

(C) Eat

(D) None of them

Answer: (C)www.netugc.com

 

17. Who was the proponent of the Divine Theory?

(A) Susmilsh

(B) Plato

(C) Max Muller

(D) Heyes

Answer: (A)

 

18. How can the education develop rapidly?

(A) Primary education through mother tongue

(B) Primary education through regional language

(C) Primary education through State language

(D) Primary education through national language

Answer: (A)

 

19. Is there any similarity in the Devanagari Script and sound?

(A) Yes

(B) No

(C) Very few

(D) Not at all

Answer: (A)

 

20. Which are bilabial sounds in the following?

(A) K Kh G Gh N

(B) T Th D Dh N

(C) C Ch J Jh Nˆˆ

(D) P Ph B Bh M

Answer: (D)

21. Which is not a material noun word in the following?

(A) Gold

(B) Silver

(C) Metal

(D) Sonar

Answer: (D)

 

22. Which is not correct case sign of the following?

(A) Kartta – Ne

(B) Karma – Ko

(C) Apadan – Se

(D) Sambodhan – Ka, Ke, Ki

Answer: (D)

 

23. Which do not come in the category of Shabda Shakti?

(A) Abhidha

(B) Suvidha

(C) Vyanjana

(D) Lakshna

Answer: (B)

 

24. Which is not correct in Hindi grammar?

(A) Noun – Mohan

(B) Pronoun – You

(C) Verb – To drink

(D) Adjective – To come

Answer: (D)

 

25. How many ‘Bedang’ are in Baidik literature?

(A) 06

(B) 05

(C) 08

(D) 10

Answer: (A)

 

26. How many ‘Parva’ are in Mahavarat?

(A) 15

(B) 16

(C) 17

(D) 18

Answer: (D)

 

27. Important sant in ‘Nirgun Bhakti’ is

(A) Narharidas

(B) Kabir

(C) Ramanand

(D) Tulsidas

Answer: (B)

 

28. Who was the founder of ‘Brahma Samaj’?

(A) Raja Madra Munda

(B) Raja Harish Chandra

(C) Raja Rammohan Roy

(D) Raja Vikramaditya

Answer: (C)

 

29. Who is the author of ‘Bande Mataram’ song?

(A) Ishwarchandra

(B) Sharat Chandra

(C) Rabindranath Thakur

(D) Bankimchandra

Answer: (D)

 

30. “Beauty is truth, truth is beauty that is all.” Who stated this?

(A) W.B. Keats

(B) Shelley

(C) Coleridge

(D) Wordsworth

Answer: (A)

 

31. What is more important than the subject in Literature?

(A) Technique

(B) Language

(C) Feeling

(D) Attitude of writer

Answer: (D)

 

32. The central characteristic of “Lyrical technique” is

(A) Logic

(B) Ornamentation

(C) Centralisation of feeling

(D) Imitation

Answer: (B)

 

33. What is the ‘Sthayee Bhav’ of Karun Ras?

(A) Shok

(B) Raudra

(C) Bhayanak

(D) Adbhut

Answer: (A)

 

34. “Poetry is the criticism of life.” Whose definition of poetry is this?www.netugc.com

(A) T.S. Eliot

(B) Matthew Arnold

(C) Wordsworth

(D) Coleridge

Answer: (B)

 

35. What is ‘Godan’ of Premchand?

(A) Poetry

(B) Drama

(C) Story

(D) Novel

Answer: (D)

 

36. Sukh Dukh Ke Madhur Milon Se

Yaha Jivan ho Paripuran,

Phir Ghan me Ojhol ho Shashi

Phir Shashi se Ojhol ho ghan

Which “Alankar” is in it?

(A) Brantiman

(B) Yamak

(C) Dristant

(D) Odaharan

Answer: (C)

 

37. Identify the writer and his book.

Writer                                      Book

a. Premchand                          i. Tapaswani

b. BholanathDas                     ii. Satsai

c. Gangadhar Mehar               iii. Seva Sadan

d. Biharilal                              iv. Sitaharan

Codes:

        a b c d

(A) iii iv i ii

(B) ii iii iv i

(C) i ii iii iv

(D) ii iii i iv

Answer: (A)

 

38. Underline the writer and his statement in the following:

Statement                                                                                            Writer

a. Poetry is at bottom a criticism of life.                                             i. John Milton

b. Poetry should be simple, sensous and passionate                           ii. Mathew Arnold

c. Poetry is interpretation of life through imagination                        iii. Coleridge

d. Poetry is the best word in the best order                                        iv. Hudson

Codes:

         a b c d

(A) iii iv i ii

(B) iv ii iii i

(C) i iii iv ii

(D) ii i iv iii

Answer: (D)

 

39. Which grouping of the assertion and reason is most appropriate in the following?

Assertion (A): A myth is prepared collected faith, development and coded.

Reason (R): Because Myth is an establish of useful law.

Codes:

(A) (A) is correct, (R) is not correct.

(B) (A) and (R) are correct.

(C) (A) and (R) are not correct.

(D) (A) is not correct, (R) is correct.

Answer: (B)

 

40. Which is not ‘Folksong’ in the following?

(A) Art song

(B) National song

(C) Child song

(D) Ballad

Answer: (B)

 

41. To which category the ‘Karma Parba’ Katha belongs?

(A) Myth tales

(B) Hero tales

(C) Jokes tales

(D) Animals tales

Answer: (A)

 

42. “Pleasure of life, sorrow of life, this is the seed of Folk literature.” Who stated this?

(A) Devendra Satyarthy

(B) Ram Naresh Tripathy

(C) Hazari Prasad Dwivedi

(D) Dr. Satyendra

Answer: (A)

 

43. What is called ‘Life of Heroes tales’?

(A) Fairy tale

(B) Myth

(C) Religious tales

(D) Legend

Answer: (D)

 

44. To which community the ‘Jomsim Binti’ legend belongs?

(A) Kharia

(B) Santhal

(C) Oraon

(D) Munda

Answer: (B)

 

45. Akar. bakar. bombe bo,

Assi nabey pure so,

Bag jhule bagjhulia jhule,

Sawan mas koloinda phule.

Which is related this song?

(A) Health song

(B) Labour song

(C) Child song

(D) Marriage song

Answer: (C)

 

46. Who was the investigator of “Barang Chiti” script?

(A) Pt. Raghu Nath Murmu

(B) Dr. Narayan Oroan

(C) Sadhu Ramchand Murmu

(D) Lakho Bodra

Answer: (D)

 

47. Which of the following is needed for the progress of country or society?

(A) Corruption

(B) Change of Government

(C) Education

(D) Working hard

Answer: (C)

 

48. What is the language of ‘Kamba Ramayana’?

(A) Tamil

(B) Telugu

(C) Marathi

(D) Malayalam

Answer: (A)

 

49. Whose statement is this “Bakyan rasatmakon kabyam”?

(A) Acharya Vishwanath

(B) Anandvardhan

(C) Mahimbhatta

(D) Acharya Abinavgupta

Answer: (A)www.netugc.com

 

50. Which is not epic literature in the following?

(A) Mahabharat

(B) Ramayan

(C) Geeta

(D) Odissi

Answer: (C)

Comments