2012 June UGC NET Solved Question Paper in Tribal and Regional Language, Paper III

Read the following passage carefully and answer question No. 1 – 5.

The music and dance performances in Jharkhand are invariably collective, never solo, where there are no audiences. In the Akhra all are performers; some of them are musicians, some singers and other dancers. That is why in Jharkhand, there is no dividing line between the performers and the audience. Infact, the audience waits for their turn to perform or to give the performers a break. The audience and the performers are one and the same in Jharkhand.

Jharkhand dances – Whether Adivasior Sadan are similar, their musical instruments are similar and the sentiment behind the songs is similar. The difference of their Mother languages, Agneya, Dravida and Sadani disappear as the emotional background is the same. The style and the body movements involved in the Adivasi or sadan music and dance are similar. Their respective inner distinctiveness produces variety in their style of presentation. Look at the dances of the santhal, Munda, Ho, Bhumij and Kharia, the Oraon and the Sadan, your eyes will be glued to them. It would seem as if waves are rising and falling in the ocean of bliss. The nature and spirit of all Jharkhand dances are the same in their original shape and vibration. The dances of Jharkhand are altogether different from those of the plains.

 

1. What is theme of this passage?

(A) Akhra

(B) Nature of Jharkhandi music and dance

(C) Tribal dance

(D) Sadan dance

Answer: (B)

 

2. What is the basic nature of Jharkhandi music and dance?

(A) Collectiveness

(B) Individuality

(C) Raciality

(D) Naturality

Answer: (A)

 

3. Is there any dividing line between the performer and the audience?

(A) No

(B) Yes

(C) Very little

(D) Very much

Answer: (A)

 

4. What is Akhra?

(A) Place of performing music and dance

(B) Battle field

(C) Place of exercise

(D) Place of worship

Answer: (A)

 

5. Is there any difference in the musical instruments of the Tribals and the Sadans?

(A) Yes

(B) No

(C) Very Little

(D) Very much

Answer: (B)

 

6. Which is most necessary for the progress of society?www.netugc.com

(A) Change of government

(B) Administrative system

(C) Devotion and labour

(D) Morality

Answer: (C)

 

7. Which tribe in Jharkhand was associated with the production of iron?

(A) Oraon

(B) Khadia

(C) Asur

(D) Ho

Answer: (C)

 

8. What is Sarana?

(A) Place of worship

(B) Battle field

(C) Mango grove

(D) Dancing place

Answer: (A)

 

9. Which is the state language of India in practice?

(A) Hindi

(B) English

(C) Urdu

(D) Sanskrit

Answer: (B)

 

10. In which tribe of Jharkhand the ‘Dali Dhiba’ custom is popular?

(A) Oraon

(B) Munda

(C) Santal

(D) Khadia

Answer: (A)

11. Which tribe in Jharkhand has the largest population?

(A) Ho

(B) Kharia

(C) Santal

(D) Munda

Answer: (C)

 

12. What is the traditional profession of Malar tribe?

(A) To make utensils

(B) To make weapon

(C) Casting

(D) Painting

Answer: (C)

 

13. Who has written the book, ‘Mundas and their country’?

(A) Dr. S. P. Sinha

(B) Dr. K. S. Singh

(C) Dr. L. P. Vidyarthi

(D) S. C. Roy

Answer: (D)

 

14. In which tribe the tradition of ‘Manjhi Pargana’ was in vogue?

(A) Ho

(B) Oraon

(C) Munda

(D) Santal

Answer: (D)

 

15. (A) There is similarity between Adivasi and Sadan (R) Because they live together since long time

(A) (A) and (R) both are correct

(B) (R) is correct not (A)

(C) (A) and (R) both are wrong

(D) (A) is correct not (R)

Answer: (A)

 

16. Who was the originator of ‘Tana Movement’?

(A) Budhu Bhagat

(B) Gang Narain

(C) Jatra Bhagat

(D) Kartik Oraon

Answer: (C)

 

17. Which flower is worshiped in Sarhul?

(A) Gulab

(B) Juhi

(C) Gulaichi

(D) Shal (Sakhua)

Answer: (B)

 

18. Which tribe in Jharkhand observes Mage Parab?www.netugc.com

(A) Oraon

(B) Chero

(C) Vedia

(D) Ho

Answer: (D)

 

19. In which year CNT Act was promulgated?

(A) 1910

(B) 1908

(C) 1857

(D) 2012

Answer: (D)

 

20. What is the main reason of the backwardness of the people of Jharkhand?

(A) Colonial exploitation

(B) Illiteracy

(C) Lack of irrigation

(D) Communication gap

Answer: (A)

21. Which is the first unit of language?

(A) Sentence

(B) Word

(C) Form

(D) Meaning

Answer: (A)

 

22. Which is the oldest theory of the origine of language?

(A) Divine theory

(B) Theory of gesture

(C) Theory of imitation

(D) Yo he ho theory

Answer: (A)

 

23. What kind of change is in ghoda -> ghodwa, Ramu -> Ramua?

(A) Imitation

(B) Breach of vowels

(C) Emotion

(D) Similarity

Answer: (C)

 

24. Which sound does phonology study?

(A) Physical sound

(B) Bird’s noise

(C) Meaningful sound

(D) Instrumental rythm

Answer: (C)

 

25. What kind of script is Deonagari?

(A) Pictorial

(B) Sound based

(C) Formulative

(D) Symbolic

Answer: (B)

 

26. What do we study in Morphology?

(A) Form

(B) Aesthetics

(C) Morph

(D) Shape

Answer: (C)

 

27. ‘Wisdom is the power of man’. What is wisdom in this sentence?

(A) Noun

(B) Verb

(C) Pronoun

(D) Adjective

Answer: (A)

 

28. What was the main subject of study of Dr. Suniti Kumar Chatterjee?

(A) Poetry

(B) Economics

(C) Linguistics

(D) History

Answer: (C)

 

29. Ta, Tha, Da, Dha are the sound of the group

(A) Bilabial

(B) Guttcral

(C) Dental

(D) Palatal

Answer: (C)

 

30. Identify the correct match

(i) You             (i) Definite pronoun

(ii) That, this    (ii) Indefinite Pronoun

(iii) Own          (iii) Personal Pronoun

(iv) Any           (iv) Second Person Pronoun

(A) (i) and (iv)

(B) (ii) and (iii)

(C) (iii) and (iv)

(D) (i) and (ii)

Answer: (A)

 

31. Which order of the development in language is proper?

(A) Dialect, Language, State language

(B) Dialect, State language, language

(C) State language, Dialect, language

(D) Language, state language, Dialect

Answer: (A)

 

32. Identify the language of Austric group

(A) Santali

(B) Kurukh

(C) Nagpuri

(D) Kurmali

Answer: (A)

 

33. Whether Nagpuri is the language of Dravida group?

(A) Yes

(B) No

(C) To some extent

(D) To great extent

Answer: (B)

 

34. Many languages are facing extinction. Why?

(A) Due to globalisation

(B) Poverty

(C) Illiteracy

(D) Natural Process

Answer: (A)

 

35. Can government do something to save the extincting languages?

(A) Yes

(B) No

(C) To some extent

(D) Not at all

Answer: (A)

 

36. Which historical order is correct?

(A) Rigveda, Atharwveda, Samved, Yajurveda

(B) Rigveda, Samveda, Yajurveda, Atharwaveda

(C) Rigveda, Yajurveda, Atharwaveda, Samveda

(D) Atharwaveda, Samveda, Rigveda, Yajurveda

Answer: (C)

 

37. In which ‘Purana’ the devotion of Brahma is not available?

(A) Vishnu Puran

(B) Vayu Puran

(C) Markandeya Puran

(D) Padma Puran

Answer: (C)

 

38. Which one is not the writing of Kalidas?www.netugc.com

(A) Raghuvansh

(B) Abhigyan Shakuntalam

(C) Kumar Sambhawa

(D) Saundaranand

Answer: (D)

 

39. How many ‘Parvas’ are there in Mahabharat?

(A) 30

(B) 18

(C) 11

(D) 25

Answer: (B)

 

40. Who is the ‘Adikavi’ of India?

(A) Vyas

(B) Valmiki

(C) Kalidas

(D) Tulsidas

Answer: (B)

 

41. Who has written this doha – Bakripatikhathai, takikadikhal, jonarbakrikhathai, tinkakaunhawal

(A) Kabir

(B) Surdas

(C) Ratnakar

(D) Dinkar

Answer: (A)

 

42. Who has written ‘Rani Ketakiki Kahani’?

(A) Sadasukhlal

(B) Sadal Mishra

(C) Lallulal

(D) Insha Alla Khan

Answer: (D)

 

43. Identify the year of birth of Bhartendu Harishchandra?

(A) 1885 A.D.

(B) 1850 A.D.

(C) 1873 A.D.

(D) 1857 A.D.

Answer: (B)

 

44. Who was the editor of ‘Saraswati Patika’?

(A) Mahabir Prasad Dwivedi

(B) Bhartendu

(C) Sadal Mishra

(D) BihariLal

Answer: (A)

 

45. Who is called ‘Awara Masiha’?

(A) Bankim Chandra

(B) Sharat Chandra

(C) Manik Bandopadhyay

(D) Prabodh Kumar Sanyal

Answer: (B)

 

46. In which language Nazrul Islam has written his poetry?

(A) Asamia

(B) Urdu

(C) Bengali

(D) Hindi

Answer: (C)

 

47. What kind of novels has been written by Brindabanlal Verma?

(A) Historical

(B) Social

(C) Political

(D) Romantic

Answer: (A)

 

48. What is ‘Kaling Vijaya’?

(A) One act play

(B) Drama

(C) Story

(D) Essay

Answer: (A)

 

49. Who has written ‘Rashmirathi’?

(A) Jai Shankar Prasad

(B) Pant

(C) Nirala

(D) Dinkar

Answer: (D)

 

50. Who is the main author of ‘Adi Dharam’?

(A) B. P. Keshari

(B) Rose Kerketta

(C) K. C. Tudu

(D) Ram Dayal Mund

Answer: (D)

 

51. ‘Poetry at bottom is criticism of life’. Whose definition is this?

(A) Wordsworth

(B) Browning

(C) Matthew Arnold

(D) I. A. Richards

Answer: (C)

 

52. What is the distinctive feature of literature?

(A) Thought

(B) Logic

(C) Technique

(D) Emotional touch

Answer: (D)

 

53. What is flashback technique?

(A) Imagination of future

(B) Present anxiety

(C) Remembrance of the past

(D) Historical events

Answer: (C)

 

54. What is the speciality of effective style?

(A) Clarity

(B) Thought

(C) Imagination

(D) Suggestion

Answer: (D)

 

55. Is literature harmful for life?

(A) No

(B) Yes

(C) To some extent

(D) To great extent

Answer: (A)

 

56. ‘Vakyam Rasatmakam Kavyam’. Whose definition is this?

(A) Dandi

(B) Bhamah

(C) Mammat

(D) Vishwanath

Answer: (D)

 

57. Which ‘Kavyaguna’ is favourable for Shringar Rasa?

(A) Oja

(B) Madhurya

(C) Prasad

(D) None

Answer: (B)

 

58. ‘His village has become desert’. Identify ‘Upman in this statement.

(A) Village

(B) His

(C) Become

(D) Desert

Answer: (D)

 

59. What is ‘Kavya-dosh’?

(A) Which obstructs the realization of meaning?

(B) Grammatical mistake

(C) Lack of Alankar

(D) Lack of qualities

Answer: (A)

 

60. Who is the author of ‘Kavya Prakash’?

(A) Bhamah

(B) Mammat

(C) Vishwanath

(D) Anandvardhan

Answer: (B)

 

61. What is the simple identification of folk-literature?

(A) Unavailability of the name of writer

(B) Availability of name of writer

(C) Simplicity of language

(D) Local colour

Answer: (A)

 

62. What is expressed in folk-literature?

(A) Individual mind

(B) Folk-mind

(C) People’s mind

(D) Supra mind

Answer: (B)

 

63. For whom the ‘Lori Song’ is sung?

(A) For old men

(B) For old women

(C) For children

(D) For young men

Answer: (C)

 

64. In which folk tales historical facts are dominant?

(A) Myth

(B) Legend

(C) Fairy tales

(D) Creation story

Answer: (B)

 

65. ‘Folk-literature is the ‘Veda’ of folklife’. Whose statement is this?

(A) Dr. Satyendra

(B) Hazari Prasad Dwivedi

(C) Dr. Udai Narain Tiwari

(D) Dr. Doman Sahu Samir

Answer: (B)

 

66. How many languages are taught as elective papers in the Department of Tribal and Regional language, Ranchi University?

(A) 10

(B) 8

(C) 9

(D) 5

Answer: (C)

 

67. What is the name of the book edited by Bhaiya Ram Munda?

(A) Dadan Jamakan Kaniko

(B) Hisir

(C) Saled

(D) Munda Koa Itihas

Answer: (A)

 

68. What is the title of the book written by Dawale Kujur?

(A) Khalli Ayang

(B) Namhai Edpa

(C) Munta Pump Jhumpa

(D) Innelanta

Answer: (C)

 

69. Which script was invented by Pandit Raghunath Murmu?

(A) Barangchiti

(B) Kaithi

(C) Tolongsiki

(D) Olchiki

Answer: (D)

 

70. Who isrecognised as the first writer in Khadia literature?

(A) Julius Baa

(B) Patras Baa

(C) Paulus Kullu

(D) Pyara Kerketta

Answer: (D)

 

71. Who is the first writer of HO grammar?

(A) J. Notrot

(B) Janum Singh Purty

(C) Kamal Lochan Koda

(D) B. P. Pingua

Answer: (A)

 

72. According to the latest information, who is the oldest poet in Nagpuri?www.netugc.com

(A) Ghasi Ram

(B) Kanchan

(C) Raghnath Nripati

(D) P. K. Roy

Answer: (C)

 

73. Who is not Kurmali Literarian among the following?

(A) PasupatiMahto

(B) Girish Chandra Mahanti

(C) Pramod Kumar Roy

(D) Basant Mehta

Answer: (C)

 

74. In which language the ‘Luathi’ magazine is published?

(A) Hindi

(B) Khortha

(C) Panchpargania

(D) Nagpuri

Answer: (B)

 

75. Identify the name of the place where Binand Singh was born:

(A) Ranchi

(B) Simdega

(C) Bundu

(D) Silli

Answer: (D)

Comments