2012 June UGC NET Solved Question Paper in Tribal and Regional Language, Paper II

1. Who is the author of the book “Peoples of India”?

(A) Herbert Reseley

(B) Campbell

(C) Dalton

(D) William Johns

Answer: (A)

 

2. Who is the Supreme God in ‘Asur’ religion?

(A) Ravana

(B) Singbonga

(C) Patdarha

(D) Duwari

Answer: (B)

 

3. What is the “Hargari” of Munda?

(A) Dirdiri

(B) Sarna

(C) Sasandiri

(D) Masna

Answer: (C)

 

4. How many tribes were scheduled in 1872?

(A) 32

(B) 29

(C) 26

(D) 18

Answer: (D)

 

5. Who are the primitive tribes?

(A) Binjhiya

(B) Bediya

(C) Birjiya

(D) Khariya

Answer: (C)

 

6. Which marriage is most popular in Santhal society?

(A) Kirin Jawai Bapla

(B) Duwaretud Sindur Bapla

(C) Sanga Bapla

(D) Or Etut Bapla

Answer: (B)

 

7. What is called “Bride Price” in Sadan?

(A) Panch Pachis (Dali Dam)

(B) Gonog

(C) Dali Dhiba

(D) Ginig tang

Answer: (A)

8. For whom the ‘Guru’ word is used?www.netugc.com

(A) Lohariya

(B) Lohar

(C) Lohrawww.netugc.com

(D) Asur

Answer: (C)

 

9. Which is necessary in Sahiya?

(A) Same caste

(B) Same religion

(C) Same gender

(D) Same Heart

Answer: (D)

 

Read the following passage minutely and answer question No. 10 to 14:

Most of the people, around 70 percent, lived in villages. Their ways of living characterised the Indian economy. The Indian economy was almost entirely rural. The villages, however, were mostly self-sufficient units, isolated from the outside. All the material needs for the village people were satisfied locally, only a few goods like salt and some luxury goods such as ornaments were brought from outside. Further, all the artisans lived in villages and took care of the necessities of the population other than food. The lack of adequate communications too kept the villages away from outside contact.

 

10. What will be the correct heading of this passage?

(A) Rural Economy in India

(B) Village Life

(C) Urban Life

(D) Lack of communication

Answer: (A)

11. Whether Indian economy was rural?

(A) No

(B) Yes

(C) Both

(D) Mixed

Answer: (B)

 

12. Was Indian economy self-sufficient?

(A) Yes

(B) No

(C) Mostly

(D) Not in old age

Answer: (A)

 

13. Why the villagers remained aloof from external contact?

(A) Lack of communications

(B) Lack of adequate communication

(C) Lack of road

(D) Lack of newspapers

Answer: (B)

 

14. Who took care of the necessities of the villages?

(A) King

(B) Landlords

(C) Artisans

(D) Poor People

Answer: (C)

 

15. What is studied in Linguistics?

(A) Language

(B) Dilect

(C) Both language and dilect

(D) Grammatical language

Answer: (C)

 

16. What is the original form of language?

(A) Sound

(B) Sentence

(C) Form

(D) Meaning

Answer: (B)www.netugc.com

 

17. Who was the propounder of Root theory?

(A) None

(B) Max Muller

(C) Heyes

(D) Plato

Answer: (D)

 

18. How will the National Language be developed?

(A) Primary education through the medium of mother tongue.

(B) Primary education through English medium.

(C) Primary education through Hindi and English medium.

(D) With the enforcement of stringent laws.

Answer: (A)

 

19. What is the most important character of Devnagari script?

(A) Beauty of script

(B) Mechanical facility

(C) Symmetry of sound and script

(D) Symmetry in writing

Answer: (C)

 

20. T, Th, D, Dh, N are the sounds of the group

(A) Celebral

(B) Dental

(C) Palatal

(D) Bilabial

Answer: (B)

21. Which is not the example of contraction of meaning?

(A) Pasu

(B) Mandir

(C) Mriga

(D) Patra

Answer: (D)

 

22. What is the correct order of Hindi sentences?

(A) Subject, object, verb

(B) Object, subject, verb

(C) Verb, object, subject

(D) Subject, verb, object

Answer: (A)

 

23. What is meant by Mahabharata in semantics?

(A) War between two countries

(B) Religious book

(C) Epic

(D) Domestic conflict

Answer: (D)

 

24. Which group is the most matching?

(a) Phonetic Script                  (i) Devnagri

(b) Syllabic Script                   (ii) Roman

(c) Alphabetic Script               (iii) Chainese

(d) Pictography Script             (iv) Devnagri Roman &Arabic

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (i) (ii) (iii)

(B) (i) (ii) (iii) (iv)

(C) (ii) (iii) (iv) (i)

(D) (iii) (iv) (i) (ii)

Answer: (A)

 

25. What is the main subject of Yajurveda?

(A) Tantra-Mantra, Jadu-Tona

(B) Sangeet

(C) Yagya

(D) Devta’s Mantra

Answer: (C)

 

26. What is Pancham Veda?

(A) Four Veda

(B) Ramayana

(C) 18 Puranas

(D) Mahabharata

Answer: (D)

 

27. Who is the author of “Prithviraj Raso”?

(A) Vidyapati

(B) Prithviraj Chauhan

(C) Mallik Mohammad Jayasi

(D) Chandbardai

Answer: (D)

 

28. What is ‘Dhruvaswamini’, written by Prasad?

(A) Novel

(B) Drama

(C) Biography

(D) History

Answer: (B)

 

29. What is the period of ‘Ritikala’?

(A) 1050 – 1375

(B) 1900 – 2000

(C) 1700 – 1900

(D) 1375 – 1700

Answer: (C)

 

30. Which is the oldest ‘Upnishada’?

(A) Ishavasya Upnishada

(B) Kenopnishada

(C) Kathopnishada

(D) Brihadaranayaka Upnishada

Answer: (A)

 

31. What kind of devotion belongs to Kabirdas?

(A) Prem-margi

(B) Gyan-margi

(C) Sagun Bhakti

(D) Krishna Bhakti

Answer: (B)

 

32. What is ‘Kamayani’?

(A) Lyric

(B) Lyric drama

(C) Epic

(D) ‘Khandkavya’

Answer: (C)

 

33. “Poetry is the best word in the best order”, - Whose definition of poetry is this?

(A) William Shakespeare

(B) John Milton

(C) Coleridge

(D) Johnson

Answer: (C)

 

34. Which grouping of the assertion and reason is the most appropriate in the following?

Assertion (A): Beauty is truth, truth is beauty that is all we know on earth and all we need to know.

Reason (R): Because truth is temporary and glow less.

(A) (A) is correct (R) is not correct.

(B) (A) is not correct (R) is correct.

(C) (A) and (R) both are correct.

(D) (A) and (R) both are not correct.

Answer: (A)

 

35. What is the ‘Sthayibhav’ of ‘Adbhut Rasa’?

(A) Bhayawww.netugc.com

(B) Utsaha

(C) Vismaya

(D) Hasa

Answer: (C)

 

36. Who is the writer of ‘Natya Shastra’?

(A) Muni Visvamitra

(B) Acharya Bharat Muni

(C) Vashishta Muni

(D) Parashra Muni

Answer: (B)

 

37. “Ko tum? haun ghanshayam ham

To barso kit jay ?

Nahi manmohan haun Priye

Phir kyon pakrat panya?

Which Alankar is in it?

(A) Vakrokti

(B) Virodhabhas

(C) Bhrantiman

(D) Sandeha

Answer: (A)

 

38. How many ‘Matras’ are in ‘Doha’?

(A) Ist and IIIrd part – 13 –11

(B) Ist and IIIrd part – 11 – 13

(C) Ist to IVth part – 13 – 13

(D) Ist and IVth part – 11 – 11

Answer: (A)

 

39. What is the relation between ‘Prastut’ and ‘Aprastut’ in ‘Deepak Alankar’?

(A) Same ‘Dharma’

(B) Opposite Dharma

(C) Unequal Dharma

(D) Contradictory Dharma

Answer: (A)

 

40. What is the meaning of ‘Paper tiger’ in Shada Shakti?

(A) Abhidha

(B) Laksh–na

(C) Vyanjana

(D) None

Answer: (B)

 

41. To which category the ‘Jitiya Praba Katha’ belong?

(A) Myth

(B) Legend

(C) Parable

(D) Fable

Answer: (A)

 

42. ‘Kamkaroanga Laga Kar. Dagarchalo Sanga Laga Kar What is this?

(A) Idiom

(B) Saying

(C) Song

(D) Mantra

Answer: (B)

 

43. To which community the ‘Sosobonga’ legend belongs?

(A) To Oraon

(B) To Sadan

(C) To Munda

(D) To Asura

Answer: (C)

 

44. To which category the ‘Mardani Jhumar’ belongs?

(A) Female dominated

(B) Male – Female dominated

(C) War dance

(D) Male dominated

Answer: (D)

 

45. Which method was used in the folk life at the time of snake bite?

(A) Medicine

(B) Herbal medicine

(C) Mantra

(D) Cut off the part of body

Answer: (C)

 

46. To whom the Princess of folk tale ‘Aam Koyal and Rajkumari’ is married?

(A) Mango

(B) Cukkoo

(C) ‘Diku’

(D) Prince

Answer: (B)

 

47. What is the main purpose of folk song?

(A) Relief from pain

(B) Increase happiness

(C) Entertainment

(D) Folk Consciousness

Answer: (D)

 

48. In which occasion the cattles are worshiped in Jharkhand?

(A) Sohrai

(B) Gobardhan Puja

(C) Durga Puja

(D) Sarhul

Answer: (A)

 

49. Which is utilised in the test of mental ability in the folk-life?

(A) Folk dance

(B) Riddle

(C) Folk drama

(D) Proverb

Answer: (B)

 

50. Under which category the cosmology folktales are classified?

(A) Legend

(B) General story

(C) Myth

(D) Fairy tales

Answer: (C)

Comments