2012 December UGC NET Solved Question Paper in Tribal and Regional Language, Paper III

Read the following passage and answer Question Nos. 1 to 5 related to it:

Jharkhandi dance has its own distinct style. Despite differences in body movement, speed stepping, rhythm, beat and melody, there is great similarly among them. That is the reason why a drummer, dancer or singer here internalises them quickly as soon as he/she enters the Akhra. The music and dance traditions of each community have greatly influenced the other, like their culture, their nature and spirit are the same.

Outside the Jharkhand region there is no comparable music and dance tradition. There is an internally binding thread underneath. Give Jharkhand’s something to do, enough to eat and time to dance, sing and playing music, they will make heaven out of their living and land. Songs flow like streams here, sweet sounds of drums echo here. The gracefulness of dances entices our mind. In Jharkhand a person – Adiwasi or Sadans – devoid of interest in music is untrustworthy. Their life is full of music. This is their love for music.

 

1. Which statement is correct among the following?

(A) There is great difference in the dances of Jharkhand.

(B) The dance pattern is not one and the same in all communities of Jharkhand.

(C) There is a typical style of the dances of Jharkhand.

(D) The steps, rhythm and beats are one in the dances of Jharkhand.

Answer: (C)

 

2. What is the speciality of Akhra?

(A) Participant fears to enter the Akhra.

(B) Participant think about to enter the Akhra.

(C) Participant aquire the trends of Akhra with little effort.

(D) Participant could not acquire the trends of Akhra.

Answer: (C)

 

3. What isthe soul, nature and culture of Jharkhand?

(A) Common

(B) Different

(C) Opposite

(D) No match

Answer: (A)

 

4. How the people of Jharkhand make their area like heaven?

(A) With labour

(B) With eating – drinking to the full satisfaction.

(C) With music and dance

(D) With all mentioned above

Answer: (D)

 

5. Who is considered as unbelievable in Jharkhand?

(A) The lover of music.

(B) The man who does not love music.

(C) The man immersed in music.

(D) The man who hates music.

Answer: (B)

 

6. To which class the Kharwars belong?

(A) Backward class

(B) Very backward class

(C) Scheduled caste

(D) Scheduled tribe

Answer: (D)

 

7. What is the best alternative of Gramodoy?

(A) To make plans keeping in view the benefit.

(B) Common education.

(C) To link roads with the capital.

(D) Regular supply of electricity.

Answer: (A)

 

8. Which caste is known for boating in Jharkhand?

(A) Ghasi

(B) Jhora

(C) Binjhia

(D) Parhia

Answer: (B)

 

9. Who is the foreign writer on Indian tribes?

(A) Max Muller

(B) Malinowski

(C) Dalton

(D) S.C. Roy

Answer: (C)

 

10. To which branch of science the Ethnology belongs?

(A) Sociology

(B) Anthropology

(C) History

(D) Archaeology

Answer: (B)

11. Where is the situation of village Akhra?

(A) Outside the village.

(B) In the side of forest.

(C) In the north of the village.

(D) In the middle of the village.

Answer: (D)

 

12. What is the main subject of study in Ethnology?

(A) Culture

(B) Cultivation

(C) Language

(D) Arts

Answer: (A)

 

13. Who are the worst sufferer of Industrial development?

(A) Sadan

(B) Outsider

(C) Tribals

(D) Foreigner

Answer: (C)

 

14. In Jharkhand, who are in the most pitiable condition?

(A) Lohar

(B) Asur

(C) ChikBaraik

(D) Sadan

Answer: (B)

 

15. What is the meaning of ‘morph’ in morphology?

(A) Bibhaktiyukt word

(B) Bibhaktimukt word

(C) Only word

(D) Only Bibhakti

Answer: (A)

 

16. Which is the correct example of ‘voiceless’ in the following?

(A) Janam – Janm

(B) Put – Putra

(C) Suraj – Surya

(D) Sag – Shak

Answer: (D)

 

17. Which is not applicable in expansion of meaning?

(A) Rajaonka Raja

(B) Bhadra Purus

(C) Rasoia

(D) Rahasya

Answer: (D)

 

18. To which class the Roman script belongs to?

(A) Syllabic and Alphabatic

(B) Syllabic

(C) Alphabatic

(D) None

Answer: (C)

 

19. K, Kh, g, gh, are the sound of the group

(A) Glottal / Guttural

(B) Palatal

(C) Dental

(D) Bilabial

Answer: (A)www.netugc.com

 

20. Which group is most matching?

List – I                                                List – II

a. Aryan language family                    1. Tibbati

b. Austric language family                  2. Malto

c. Dravidian language family              3. Ho

d. China language family                    4. PanchPargania

Codes:

       a b c d

(A) 1 2 3 4

(B) 4 3 2 1

(C) 3 1 4 2

(D) 2 4 3 1

Answer: (B)

21. Which is not correct in the following?

(A) Language is a social thing.

(B) Language is acquired property.

(C) Language has permanent structure.

(D) Language is a traditional thing.

Answer: (C)

 

22. What is the organ of speech in linguistics?

(A) Radio set

(B) Vocal organ

(C) Telegraph

(D) Telephone

Answer: (B)

 

23. Who was the founder of Ding-Dong theory?

(A) Aristotle

(B) Sukrat

(C) Max Muller

(D) Plato

Answer: (D)

 

24. What are the two structure of morphological classification in language?

(A) Isolating and Agglutinative

(B) Synthetic and Analytic

(C) Prefix agglutinative and Suffix agglutinative

(D) Infix agglutinative and Inflectional agglutinative

Answer: (A)

 

25. Which is not the criteria of correct classification of language family?

(A) Nearness of society

(B) Equality of word

(C) Similarity of meaning

(D) Quality of grammar

Answer: (C)

 

26. What was the area of study of Max Muller?

(A) Latin and Linguistics

(B) Linguistics and German

(C) English and Linguistic

(D) Sanskrit and Linguistic

Answer: (D)

 

27. Arabi script is written

(A) Down to up

(B) Up to down

(C) Left to right

(D) Right to left

Answer: (D)

 

28. What are the main elements of sentence?

(A) Akankhsha, Yogyata, Samipata

(B) Dhwani, Arth, Pada

(C) Varn, Shabd, Pada

(D) Akshar, Pada, Arth

Answer: (A)

 

29. What is denoted by Surdas in semantic?

(A) Manner / Cutsy

(B) Blind faith

(C) To avoid bad omens

(D) Satire

Answer: (C)

 

30. What is the meaning of ‘Veda’?

(A) Will

(B) Work

(C) Knowledge

(D) Liberations

Answer: (C)

 

31. How many Mahapuranas are there?

(A) 12

(B) 18

(C) 21

(D) 81

Answer: (B)

 

32. Whose parts are ‘Sanhita’, Brahman, Arnyak and Upnishad?

(A) Grammar

(B) Jyotish

(C) Puran

(D) Veda

Answer: (D)

 

33. Which is called the encyclopaedia of Indian knowledge?

(A) Ramayan

(B) Mahabharat

(C) Sanhita

(D) Brahman Granth

Answer: (B)

 

34. In which language Valmiki Ramayan is written?

(A) Laukik Sanskrit

(B) Vaidic Sanskrit

(C) Bangla

(D) Awadhi

Answer: (A)

 

35. Whose writing is ‘Anand Math’?

(A) Sarat Chandra

(B) Bankim Chandra Chattopadhyay

(C) RabindraNath Tagore

(D) BibhutiBhusanBandhopadhyay

Answer: (B)

 

36. In which language drama “Mi Godsay Boltoy” is written?

(A) Assamese

(B) Bangla

(C) Odia

(D) Marathi

Answer: (D)

 

37. To which language renouned writer Indira Goswami belongs?

(A) Kashmiri

(B) Bhojpuri

(C) Assamese

(D) Maithily

Answer: (C)

 

38. Which one is Tamil Epic?

(A) Shishupal Vadh

(B) Shilappadikaram

(C) Ras Manjari

(D) Mrigawati

Answer: (B)

 

39. Who has written “Abhigyan Shakuntalam”?

(A) Bhasa

(B) Bharavi

(C) Bhavabhuti

(D) Kalidasa

Answer: (D)

 

40. Whose ‘Rajkavi’ was Chandbardai?

(A) Prithviraj Chouhan

(B) Raja Jaisingh

(C) Maharaja Mansingh

(D) Shivaji

Answer: (A)www.netugc.com

 

41. In which language epic Padmavata is written?

(A) Apbhransha

(B) Prakrit

(C) Khadiboly

(D) Awadhi

Answer: (D)

 

42. Who has written the drama Chandragupta?

(A) Skandgupta

(B) Samudragupta

(C) Ramgupta

(D) Jayshankar Prasad

Answer: (D)

 

43. Which historical order of the poets is correct?

(A) Ghananand, Rasakhana, Vidyapati, Bharatendu.

(B) Bharatendu, Vidyapati, Raskhana, Ghananand.

(C) Vidyapati, Rasakhana, Ghananand, Bharatendu.

(D) Rasakhana, Vidyapati, Bharatendu, Ghananand.

Answer: (C)

 

44. Who is the Hero of the novel Godan?

(A) Gobar

(B) Hori

(C) Matadeen

(D) Mehta

Answer: (B)

 

45. Whose writing is “Wahtodati Patthar”?

(A) Mahadevi

(B) Sumitranandan Pant

(C) SubhadraKumariChouhan

(D) SuryakantTripathiNirala

Answer: (D)

 

46. On which poet the play “Asadhka Ek Din” is based?

(A) Kalidasa

(B) Tulsidasa

(C) Surdasa

(D) Raidasa

Answer: (A)

 

47. Who is the National Poet of Hindi?

(A) Bhartendu Harishchandra

(B) Maithilisharan Gupta

(C) Gopal Singh Nepali

(D) Makhanlal Chaturvedi

Answer: (B)

 

48. Which magazine was edited by Dharmvir Bharati?

(A) Madhuri

(B) Hans

(C) Andhayug

(D) Dharmyug

Answer: (D)

 

49. Which Ism of the Hindi Literature was prominent in the Freedom Movement?

(A) Communism

(B) Socialism

(C) Nationalism

(D) Fascism

Answer: (C)

 

50. Who says – “Ramniyarthpratipadaka Shabda Kavyam”?

(A) Rajshekhar

(B) Panditraj Jagannath

(C) Vishwanath

(D) Kuntak

Answer: (B)

 

51. What are the main elements of literature according to Western critic?

(A) Intellect, Imagination, Style

(B) Theme, Character, Ras

(C) Theme, Environment, Character

(D) Dialogue, Style, Purpose

Answer: (A)

 

52. The success of staging a drama lies in

(A) Dramatist

(B) Director

(C) Actor

(D) Of all mentioned above

Answer: (D)

 

53. What is the main aim of Literature?

(A) Gaining knowledge

(B) Gaining property

(C) Gaining pleasant

(D) Gaining fame

Answer: (C)

 

54. Where is the main difference between song and poem?

(A) Alankar

(B) Bhav

(C) Technique

(D) Raag

Answer: (D)

 

55. Which is correct in “Kavyahetu”?

(A) Rasa, Chhanda, Alankar

(B) Pratibha, Vyutpati, Abhyasa

(C) Satyam, Shivam, Sundaram

(D) Imagination, dream, thought

Answer: (B)

 

56. What is explained in “Vibhavanubha vavyabhicharisanjogadrasanishpati”?

(A) Bhav

(B) Vibhav

(C) Rasa

(D) Sanyoga

Answer: (C)

 

57. Which option is most appropriate for the following statements? Statement:

(A) Each great poet is a teacher. (R) Because literature emphasizes on Truth, Beauty and Good.

(A) Both (A) and (R) are not correct.

(B) Both (A) and (R) are correct.

(C) (A) is correct, and (R) is not correct.

(D) (A) is not correct, and (R) is correct.

Answer: (A)

 

58. Who is the author of Natya Shastra?

(A) Acharya Vishwanath

(B) Acharya Kuntak

(C) Acharya Shankuk

(D) Acharya Bharat

Answer: (D)

 

59. “Bin bole jhanjhanaye, Bat bitalsansanaye, Ankhiyahi chhutal duniya biraje.” Pahil piritiya milat aaje who has written these lines?

(A) Kshitish Kumar Rai

(B) MukundNayak

(C) Ram DayalMunda

(D) MadhuMansuriHansmukh

Answer: (C)

 

60. What is mentioned in “Sen ge susan, Kaji ge durang”?

(A) Dance

(B) Singing

(C) Beating drum

(D) Both singing and dancing

Answer: (D)

 

61. Who has written “Pagha jori jori re ghato”?

(A) Fr. Joachim Dungdung

(B) Paulus Kullu

(C) Rose Kerketta

(D) Pro. Nicholas Tete

Answer: (C)

 

62. In which language Rev. P.O. Bodding did an important work?

(A) Santhali

(B) Oraon (Kurukh)

(C) Mundari

(D) Kharia

Answer: (A)

 

63. Whose collection is ‘Lil Khora’a Khekhel’?

(A) W.G. Archer

(B) Dharmdas Lakra

(C) W.G. Archer and Dharmadas Lakra

(D) None

Answer: (C)

 

64. In which region Khortha is spoken?

(A) South Chotanagpur

(B) East Jharkhand

(C) Hazaribagh, Dhanbad, Giridih

(D) West Jharkhand

Answer: (C)

 

65. Who is the first lecturer in Kurmali language and literature of Tribal & Regional languages, Ranchi University, Ranchi?

(A) Dr. Chandra Mohan Mahto

(B) Dr. H.N. Singh

(C) Dr. Brindawan Mahto

(D) Dr. Prameshwari Mahto

Answer: (B)

 

66. Which teacher related to panchparganiya language – literature was awarded by the President of India?

(A) Prof. Parmanand Mahto

(B) Prof. Dinbandhu Mahto

(C) Dr. SunitaKumari Gupta

(D) Dr. Karam Chand Ahir

Answer: (D)

 

67. Who among the following Nagpuri poets was associated with Jaipal Singh?

(A) Sahni Upendra Pal Nahan

(B) Mahavir Nayak

(C) Lal Ran Vijay NathSahdev

(D) Sharda Prasad Sharma

Answer: (C)

 

68. Who is the present Head of the Department of Tribal & Regional Languages, Ranchi University?

(A) Dr. Hari Oraon

(B) Dr. Krishna Chandra Tudu

(C) Dr. Tribeni Nath Sahu

(D) Dr. Umesh Nand Tiwary

Answer: (B)

 

69. Which statement is correct?

(A) Folk literature and creative literature are written.

(B) Folk literature and creative literature are created.

(C) Folk literature is the background of creative literature.

(D) Folk literature and creative literatures language are effective.

Answer: (C)

 

70. Which group matches correctly?

List – I            List – II

a. Myth            1. Story of Madra Munda- Phanimukut Roywww.netugc.com

b. Legend        2. Story of Panch Tantra

c. Fable            3. Story of  Sarhul

d. Fairy Tale    4. Story of  ‘Apsara’

Codes:

       a b c d

(A) 3 1 2 4

(B) 1 3 4 2

(C) 4 1 3 2

(D) 2 4 1 3

Answer: (A)

 

71. What is ‘Proverb’?

(A) Lok Kahawat

(B) Lakhshanik Kathan

(C) Budhi Bilash Kathan

(D) LakGyan

Answer: (A)

 

72. What is Riddle?

(A) Kisi ko batō se harana

(B) Budhi bhrast karna

(C) Aprakrit ke dwara prakrit ka sanket karna.

(D) Kisi kathan ka samjh me na ana

Answer: (C)

 

73. What is ballad?

(A) Jisme Lok Katha ke madya kuch geet hoté ho.

(B) Gitoñ me barnit katha hõ.

(C) Lok sangeet hõ.

(D) Pahelion ki katha hõ.

Answer: (B)

 

74. What is the opinion of the people about ancient sadans?

(A) Immigrant from Ajamgarh.

(B) Immigrant from Hardinagar.

(C) People living since time immemorable.

(D) Immigrant from Rohtasgarh.

Answer: (C)

 

75. Who are the producer and supplier of the commodities of social necessity?

(A) Hill Kharia

(B) Oraon

(C) Santhal

(D) Sadan

Answer: (D)

Comments