2013 June UGC NET Solved Question Paper in Tourism Administration and Management, Paper II

1. A type of tourist who seeks novelty at all costs even discomfort and danger and avoids contact with other tourists

(A) Drifter

(B) Adventurer

(C) Psychocentric

(D) Diver

Answers: (A)

 

2. During which period India celebrated “Explore India Year”?

(A) 1981 – 1982

(B) 1991 – 1992

(C) 1999 – 2000

(D) 2009 – 2010

Answers: (C)

 

3. The term ‘Gastronomy” refers to an aspect of

(A) Space tourism

(B) Medical tourism

(C) Cultural tourism

(D) Marine tourism

Answers: (C)

 

4. The headquarter of UNWTO is situated at

(A) Paris

(B) London

(C) New York

(D) Madrid

Answers: (D)

 

5. Where is the headquarter of World Travel and Tourism Council (WTTC)?

(A) Brussels

(B) Madrid

(C) Amsterdam

(D) Rome

Answers: (Wrong question)

 

6. Mughal official name of Tajmahal is

(A) Begum Mumtaz Makbara

(B) Roza-i Munawwara

(C) Roza-i Mumtaz Begum

(D) Roza-i Mumtaz Mahal

Answers: (B)

 

7. Complete tourism study shouldcomprise the study of

(A) Geography, environment and ecology

(B) History, heritage and culture

(C) Economics and Management

(D) All of the above

Answers: (D)

 

8. Imambara is

(A) A congregational mosque

(B) A large hall for observing Muharram and for storing tazias

(C) Audience hall

(D) A residential centre for spiritual study

Answers: ()

 

9. What is equivalent of one nautical mile, used in aviation and shipping?

(A) 1.852 km

(B) 1.610 km

(C) 1.230 km

(D) 1.100 km

Answers: (A)

 

10. Match List – I with List – II:

List – I                        List – II

(River)                         (Origin of place)

I. Narmada                  1. Mahabaleshwar

II. Tapi                                    2. Brahmagiri

III. Kaveri                   3. Betulwww.netugc.com

IV. Krishna                 4. Amarkantak

Codes:

      I II III IV

(A) 4 3 2 1

(B) 4 2 3 1

(C) 1 2 3 4

(D) 2 1 4 3

Answers: (A)

11. The coral reefs in India are found at

I. The Gulf of Mannar

II. Andaman and Nicobar Islands

III. Lakshadweep Islands

IV. Diu Island

Codes:

(A) I, II, III and IV are correct.

(B) I, II, III and IV are not correct.

(C) I, II and III are only correct.

(D) I, III and IV are only correct.

Answers: (C)

 

12. Avoidance, accommodating, competing, compromising and collaborating are the five options available for

(A) Organisational conflict resolution

(B) Employee dispute resolution

(C) Labour dispute resolution

(D) Industrial dispute resolution

Answers: (A)

 

13. Kitchen profit is also termed as gross profit and is calculated on the basis of the formula

(A) Sales – Food cost + Labour cost = Kitchen profit or Gross profit

(B) Sales – Food cost = Kitchen profit or Gross profit

(C) Sales – Ingredient cost + Labour cost = Kitchen profit or Gross profit

(D) Sales – Overheads + Labour cost = Kitchen profit or Gross profit

Answers: (B)

 

14. Kitchen stewarding in a hotel is responsible for

(A) Wine service

(B) Garbage disposal

(C) Salad preparation

(D) Still room

Answers: (B)

 

15. Match List – I with List – II:

List – I                                    List – II

(Term)                                     (Statements)

I. Continental Plan                  1. No meals are included in the room tariff

II. Modified American plan    2. All meals are included in the room tariff

III. American Plan                  3. Only breakfast is included in the room tariff

IV. European Plan                  4. Breakfast and one meal is included in the room tariff

Codes:

      I II III IV

(A) 2 3 1 4

(B) 1 2 4 3

(C) 4 1 3 2

(D) 3 4 2 1

Answers: (D)

 

16. Which cruise ship was grounded off at Tuscan Island (near Italy) on January 16, 2012?

(A) Star Cruise

(B) Oasis

(C) Costa Concordia

(D) Elizabeth

Answers: (C)

 

17. Which is the largest cruise ship in the world?

(A) Oasis

(B) Queen Merry II

(C) Star Libra

(D) RCCL Caribbean

Answers: (A)

 

18. Which is not a major sea port of India?

(A) Ennore

(B) Tuticorin

(C) Vishakhapatnam

(D) Yanam

Answers: (D)

 

19. What percentage of oxygen is used in gas cylinder of SCUBA diving?

(A) 100 %

(B) 80 %

(C) 60 %

(D) 50 %

Answers: (C)

 

20. According to the survey by National Geographic and International Poling firm Globescan on 17 large countries, which country stands first in “Greendex-2010” for better environment?

(A) Brazil

(B) New Zealand

(C) South Africa

(D) India

Answers: (D)

21. Match List – I with List – II:

List – I                                                            List – II

(Name of the Company / Travel agency)        (Year of establishment)

I. Thomas Cook India Ltd.                             1. 1963

II. SITA World Travel, India                                     2. 1948www.netugc.com

III. Mercury Travels                                        3. 1978

IV. Travel Corporation of India (TCI)           4. 1961

Codes:

      I II III IV

(A) 1 3 4 2

(B) 4 1 2 3

(C) 3 1 2 4

(D) 2 4 1 3

Answers: (C)

 

22. J.N. Katgara is described as the first Indian to establish the travel agency business in India. Name the agency which he established in 1920.

(A) Jeena & Company

(B) Lee & Muirhead India Pvt. Ltd.

(C) Jamnadas and Co. Ltd.

(D) Mercury Travels

Answers: (A)

 

23. Inwhich city, Office of Bureau of Immigration is not located?

(A) Hyderabad

(B) Amritsar

(C) Varanasi

(D) Bangaluru

Answers: (C)

 

24. Match List – I with List – II:

List – I                        List – II

(Type of US Visa)       (Description)

I. F-1                           1. Visitor Visa Tourism

II. M                            2. Foreign Student Visa

III. B-2                        3. Vocational Student

IV. I                            4. Foreign Media

Codes:

      I II III IV

(A) 2 3 1 4

(B) 3 2 1 4

(C) 2 1 3 4

(D) 1 2 3 4

Answers: (A)

 

25. Who was the most influential travel agent in Egypt during the last quarter of 19th century?

(A) J.N. Katgara

(B) John Thompson

(C) John Mason Cook

(D) Cox

Answers: (C)

 

26. The people element in service marketing mix includes

(A) Customers only

(B) Employees only

(C) All human actors

(D) Suppliers only

Answers: (C)

 

27. A customer in a bar purchasing a glass of beer may go right to the purchase decision skipping information search and evaluation is referred

(A) Automatic response loop

(B) Post purchase behaviour

(C) Consumer response management

(D) Customer relationship

Answers: (A)

 

28. Who adopted the product life cycle model to the tourism industry and created Tourism Area Life Cycle Theory in 1980?

(A) Baum Tom

(B) Butler R.W.

(C) Cooper, Chris

(D) Oliver R.L.

Answers: (B)

 

29. Markets segmented into light medium and heavy user groups refers to

(A) Psychographic segmentation

(B) Behavioural segmentation

(C) Demographic segmentation

(D) Geographic segmentation

Answers: (B)

 

30. Market coverage strategies include

(A) Concentrated marketing

(B) Structural attractiveness

(C) Physical attributes differentiation

(D) Order routine specification

Answers: (A)

 

31. Necessary involvement of the service providers emotions in the delivery of service is termed as

(A) Service culture

(B) Organisation culture

(C) Emotional labour

(D) Emotional appeals

Answers: (C)

 

32. In recreational planning, a new technique was followed from 1990 and it is defined as follows. Indicate the correct definition.

(A) It is known as carrying capacity technique

(B) It is known as Delphi technique.

(C) It is known as recreation and tourism planning.

(D) Recreational planning and managements.

Answers: (B)

 

33. “Incredible India” campaign was launched in the year

(A) 2000

(B) 2001

(C) 2002

(D) 2003

Answers: (C)

 

34. In 1975 the Irritation Index Theory was presented by

(A) Butler, R.W

(B) Doxey, GV

(C) Roxy, D.C

(D) Jaffri, J

Answers: (B)

 

35. Match List – I with List – II:

List – I                                    List – II

(Measurement of Scale)          (Example of scale)

I. Nominal                               1. Attitudinal Scale: 10-20, 21-30, 31-40, 41-50 etc.

II. Ordinal                               2. Attitude: Favourable – unfavourable

III. Infernal                             3. Income above average, Average, below average

IV. Ratio                                 4. Age, years/ months

Codes:

      I II III IV

(A) 2 4 2 1

(B) 2 3 1 4

(C) 1 2 3 4

(D) 3 2 1 4

Answers: (B)

 

36. Match List – I with List – II:

List – I                                    List – II

(Types of Studies)                   (Characteristics)

I. Trend Studies                      1. Cross-sectional or longitudinal

II. Cohort Studies                   2. Through analysis of an individual

III. Case Studies                     3. Placebo experimental design

IV. Blind Studies                    4. Past, Present and future

Codes:

      I II III IV

(A) 1 3 4 2

(B) 2 3 1 4

(C) 4 1 2 3

(D) 3 2 1 4

Answers: (C)

 

37. Relationship of two or more variables is examined excluding some other variables in case of

(A) Complex correlations

(B) Multiple correlations

(C) Partial correlations

(D) Single correlations

Answers: (C)

 

38. The central unit indicates the sample distribution of means when it

(A) is always normal

(B) is always normal for large sample size

(C) approaches normality due to increase in sample size

(D) Approaches normality only when it exceeds more than 10,000 sample size

Answers: (C)

 

39. Cross-sectional research design is described as

(A) A type of research design used to gather data from the entire population more than once.

(B) Atype of research design applied to assimilation of data from an identified population frequency.

(C) A type of research design involved to collect information from a small sample in two successive times.

(D) A type of research design involving the collection of information from any given sample population elements only once.

Answers: (A)

 

40. Emigration check not required (ECNR), status passport are granted to

I. Indian Nationals from abroad

II. All holders of diplomatic passport

III. All income tax payers

IV. All graduates and professional degree holders

Codes:

(A) I, II, III are correct.

(B) II, III & IV are correct.

(C) All of the above are correct.

(D) Only IV is correct.

Answers: (C)

 

41. Repetitiveness is identified as a major dimension of

(A) Communicating

(B) Directing

(C) Leadership

(D) Planning

Answers: (D)

 

42. According to Maslow’s Theory of Need Hierarchy

(A) Higher order needs would be satisfied first.

(B) Lower order needs would be satisfied first.

(C) There is no pattern of satisfaction of need.

(D) Need and wants are one and same.

Answers: (B)

 

43. Measuring performance, comparing measured performance to standards and taking corrective action are the three main steps in

(A) Directing process

(B) Controlling process

(C) Planning process

(D) Communicating process

Answers: (B)

 

44. The minimum rate of return, which the investors of firm expect to earn on its investment proposal, is called

(A) Cost of capital

(B) Value of investment

(C) Inflowswww.netugc.com

(D) Current liabilities

Answers: (A)

 

45. Which one of the following is not a trading account item?

(A) Purchases

(B) Fuel

(C) Power

(D) Salary to Sales Manager

Answers: (D)

 

Read the passage below and answer the questions that follow based on understanding of the passage Answer (46 – 50):

The Collage Technique

Collage (Schlackman, 1989: Solomon et al., 1999; Schiffman and Kanuk 2000: Moisander and Valtonen, 2006) is a projective technique that can be described as a method in which participants are asked to represent a topic or phenomenon visually by composing and gluing together a collage of images drawings and texts on a piece of cardboard or paper (Moisander and Valtonen, 2006; 96).

From this representation, an interpretation is made using a perceptual diagram that differentiates three perceptual levels; observation level, evaluative level and levels of values and feelings. The observation level considers the most objective image about the resources of the city, including tangible resources, such as infrastructure, urban development and buildings and intangible resources such as traditions, customs and personality traits associated with the residents (Kotler et al., 1993.) The evaluative level reveals their attitudes towards each one of the issues identified in the preceding level and, finally, the last level reflects the subjective perception of the city, linked with the values and feelings that it transmits (Laaksonen et al., 2006).

 

46. Collage technique is

(A) To show the images of destinations to the tourists.

(B) To provide accommodation on cheaper rate.

(C) To provide travelling cost.

(D) To display peculiar sites to the tourists.

Answers: (A)

 

47. Collage research method is

(A) Quantitative method ofresearch

(B) Qualitative method of research

(C) Survey and data collection method

(D) Snow-balling method

Answers: (B)

 

48. Tangible resources are

(A) Infrastructure

(B) Urban development

(C) Buildings

(D) All of the above

Answers: (D)

 

49. Intangible resources are

(A) Palaces to visit

(B) Hotels to stay

(C) Restaurant to eat

(D) None of the above

Answers: (D)

 

50. Collage Research Method represents

(A) Neutral image of the city

(B) Subjective Perception of the city

(C) Objective Perception of the city

(D) Traditional image of the city

Answers: (B)

Comments