2012 June UGC NET Solved Question Paper in Tourism Administration and Management, Paper III

1. Which amongst the following is not a water bird sanctuary?

(A) Nal Sarovar near Ahmedabad

(B) Point Callimere in Tamil Nadu

(C) Bharatpur in Rajasthan

(D) Karnala near Mumbai

Answer: (D)

 

2. Which city in India is famous for the Dussehra Festival?

(A) Mumbai

(B) Chennai

(C) Mysore

(D) New Delhi

Answer: (C)

 

3. This consists of two lists of the gardens and their locations. The candidate has to match an item in one list with an item in the other:

List-I                           List-II

(Garden)                      (Location)

(i) Jubilee Park            (1) Chandigarh

(ii) Shalimar Bagh       (2) Kodaikanal

(iii) Bryant Park          (3) Jamshedpur

(iv) Rock Garden        (4) Srinagar

Code:

       (i) (ii) (iii) (iv)

(A) (2) (3) (4) (1)

(B) (4) (1) (2) (3)

(C) (3) (4) (2) (1)

(D) (1) (2) (3) (4)

Answer: (C)

 

4. Assertion (A): Outbound Tourism is double than inbound tourism in India.

Reason (R): The competitive pricing strategies of tour operators make the foreign tours attractive and affordable.

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

5. This consists of two lists of the Milestones and the development of Tourism. The candidate has to match an item in one list with an item in the other

List-I                                       List-II

(Milestones)                            (Development of Tourism)

(i) A.D.1275                            (1) Grand tour era made travel a status symbol for wealthy individuals seeking to experience cultures of the civilized world.

(ii) 14th to 16th centuries         (2) Marco Polo’s travels throughout the far East began to heighten interest in travel and trade

(iii) A.D. 1613 to 1785           (3) Industrial revolution gives rise to technological advances making travel and trade more efficient

(iv) 18th to 19th centuries        (4) Trade routes developed as commercial activities grow and merchants ventured into new territorieswww.netugc.com

Code:

       (i) (ii) (iii) (iv)

(A) (3) (1) (2) (4)

(B) (1) (3) (2) (4)

(C) (2) (4) (1) (3)

(D) (4) (3) (1) (2)

Answer: (C)

 

6. Which one of the following statement is correct?

(A) Namakarana is a simple ritual for naming the child

(B) Upanayana is a ceremony of the first tonsure to the child.

(C) Chaula is the thread-giving ceremony to the child.

(D) Annaprasana is the ceremony to uphold vows.

Answer: (A)

 

7. This consists of two lists of names of Sanctuaries and States, the candidate has to match an item in List – I with an item in the other.

List-I                                       List-II

(Name of Sanctuary)               (Name of State)

(i) Radhanagari                       (1) Maharashtra

(ii) Jaladpara                            (2) Assam

(iii) Betla                                 (3) Jharkhand

(iv) Manas                               (4) West Bengal

Code:

       (i) (ii) (iii) (iv)

(A) (1) (4) (3) (2)

(B) (4) (2) (1) (3)

(C) (3) (2) (1) (4)

(D) (4) (1) (3) (2)

Answer: (A)

 

8. Arrange the following monuments in order in which they appeared.

Use the code given below:

I. Charminar

II. Agra Fort

III St George Fort

IV. Golden Temple

Codes:

(A) IV, III, II, I

(B) II, I, III, IV

(C) III, IV, I, II

(D) I, II, III, IV

Answer: (B)

 

9. Which one of the following statement is not correct?

(A) The temple of Mahadeo is situated in Kashmir

(B) The Jwala Devi temple is in Himachal Pradesh

(C) The Chitrakut temple is in Madhya Pradesh

(D) The Rameshvara temple is on an island between India and Sri Lanka.

Answer: (A)

 

10. Which one of the following statement is correct?

(A) Ganesh Chaturthi is a very popular festival in Andhra Pradesh

(B) Durga Puja is specially celebrated in Tamil Nadu

(C) Onam is the biggest festival of Kerala.

(D) Pongal festival is celebrated in Karnataka.

Answer: (C)

11. This consists of two lists temples and locations and the candidate has to match an item in one list with an item in the other

List-I                                       List-II

(Name of Temples)                 (Name of Places)

(i) Sri Krishna              (1) Dwarka

(ii) Sri Jagannath                     (2) Udupi

(iii) Shri Vitthala                     (3) Puri

(iv) Ranchhor Dasji                 (4) Pandharpur

Code:

       (i) (ii) (iii) (iv)

(A) (2) (3) (1) (4)

(B) (2) (3) (4) (1)

(C) (2) (4) (1) (3)

(D) (2) (1) (4) (3)

Answer: (B)

 

12. Which one of the following statement is correct?

(A) Buddha attained Mahaparinirvana at Sarnath

(B) Buddha was born in Kusinagara

(C) Buddha attainted enlightment in Bodhgaya

(D) Buddha delivered his first sermon in Lubinivana

Answer: (C)

 

13. Assertion (A): No permanent structure can be erected upto 100 metres from the high tide line.

Reason (R): The Coastal Zone Regulation Act (CRZ) 2011 is responsible for conservation of coastal area.

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is true.

Answer: (A)

 

14. For practicising ‘Aero Sports’ at a place, there is need of

I. Ascending Column of air

II. Low Air Pressure

III. Wind Direction

IV. High Air Pressure

(A) I, II, III are correct

(B) II & III are correct

(C) I & II are correct

(D) All are correct

Answer: (A)

 

15. Which islands are opened for foreign tourists among the Lakshadweep island group?

I. Bangaram

II. Kadmat

III. Minicoy

IV. Andrott

(A) I, II, III are correct

(B) II, III are correct

(C) I, II are correct

(D) All are correct

Answer: (C)

 

16. This consists of two lists of National Parks / Wild Life Sanctuaries and nearest towns. The candidate has to match an item in one list with an item in the other.

List-I                                                               List-II

(National Parks / Wild life Sanctuaries)          (Nearest Town)

(i) Jim Corbett                                                 (1) Mysore

(ii) Rajaji                                                         (2) Jaipur

(iii) Sariska                                                      (3) Ram Nagar

(iv) Kabini                                                       (4) Haridwar

Code:

       (i) (ii) (iii) (iv)

(A) (3) (2) (4) (1)

(B) (3) (4) (2) (1)

(C) (2) (3) (4) (2)

(D) (3) (4) (2) (1)

Answer: (B)

 

17. Assertion (A): All Indian Airports have Red and Green Channel.

Reason (R): Tourists with valuable articles should go through Red channel.

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is true.

Answer: (D)

 

18. Calculate the flying time if a flight leaves Chennai (+05.30 hrs) at 8.55 hrs on Monday and arrives Hong Kong (+08.00 hrs) at 16.55 hrs on Monday.

(A) 5.30 hrs

(B) 4.30 hrs

(C) 6.30 hrs

(D) 7.30 hrs

Answer: (A)

 

19. If a person purchases a ticket in Frankfurt and starts his journey from Frankfurt International Airport, it is a transaction

(A) SITI

(B) SOTI

(C) SITO

(D) SOTO

Answer: (A)

 www.netugc.com

20. A person with Person of Indian Origin (PIO) card gets visa in India for

(A) Six months

(B) Nine months

(C) Two years

(D) Five years

Answer: (D)

21. EMS is applied in Air ticketing when

(A) MPM > TPM before allowance

(B) MPM > TPM after allowance

(C) MPM < TPM before allowance

(D) MPM < TPM after allowance

Answer: (D)

 

22. Which place is/are a part of itinerary of ‘Golden Chariot’ train?

I. Bangalore

II. Mysore

III. Goa

IV. Mangalore

(A) I, II & III are correct

(B) II & III are correct

(C) I & II are correct

(D) All are correct

Answer: (A)

 

23. Which one of the following statement is not correctly matched?

(A) A tourist visa is valid for a period of 180 days.

(B) A business visa is valid for a period of 5 years.

(C) A transit visa is valid for a period of 30 days.

(D) Yoga visa is valid upto 5 years.

Answer: (C)

 

24. Which place is not a part of Buddhist Pilgrimage?

(A) Piparhawa

(B) Kundangram

(C) Vaishali

(D) Shravasti

Answer: (B)

 

25. Which group of sequential itinerary is/are correct?

I. Texas -> Dublin -> Milan -> Riyadh

II. Damascus -> Karachi -> Dhaka -> Yangon

III. New York -> Dubai -> Madrid -> Karachi

IV. Istanbul -> Rome -> London -> New York

(A) I, III & IV are correct

(B) II, III & IV are correct

(C) I & II are correct

(D) All are correct

Answer: (C)

 

26. This consists of two sets, of types of journey and itinerary. The candidate has to match an item in one list with an item in the other:

List-I                                       List-II

(Types of Journey)                  (Itinerary)

(i) One way                             (1) KHI -> ROM -> Surface -> MAD -> KHI

(ii) Circular Trip                      (2) BOM -> LON -> NYC -> TYO -> BOM

(iii) Round the world trip        (3) DEL -> CCU -> VNS -> DEL

(iv) Open Jaw                          (4) MAA -> BLR -> BOM

Code:

(i) (ii) (iii) (iv)

(A) (4) (3) (1) (2)

(B) (4) (3) (2) (1)

(C) (1) (2) (4) (3)

(D) (1) (2) (3) (4)

Answer: (B)

 

27. This consists of two lists-types of community participation and their respective approaches. The candidate has to match an item in one list with an item in the other

List-I                                       List-II

(Community participation)      (Approaches)

(i) Spontaneous                       (1) Informing

(ii) Induced                             (2) Top down

(iii) Coercive                           (3) Bottom up

(iv) Functional             (4) Passive

Code:

       (i) (ii) (iii) (iv)

(A) (3) (2) (4) (1)

(B) (1) (2) (3) (4)

(C) (2) (3) (4) (1)

(D) (4) (1) (2) (3)

Answer: (A)

 

28. This consists of two lists of declaration/convention and their significances and the candidate has to match an item in one list with an item in the other.

List-I                                       List-II

(Declaration / Convention)     (Significances)

(i) Kyoto protocol                   (1) Promotion of tourism other than economic activity

(ii) Qubec declaration             (2) Biological diversity and sustainable tourism

(iii) Manila declaration            (3) Climate change and greenhouse gas emission

(iv) Berlin declaration             (4) Eco-tourism and sustainable tourism

Code:

       (i) (ii) (iii) (iv)

(A) (3) (4) (1) (2)

(B) (1) (3) (2) (4)

(C) (2) (1) (3) (4)

(D) (4) (2) (3) (1)

Answer: (A)

 

29. This consists of two lists of tourism system and their significances

List-I                                       List-II

(Contributor)                           (Model)

(i) Leiper                                 (1) Economical components of tourism

(ii) Gunn                                  (2) Psychological factors

(iii) Mill and Morrison             (3) Geographical components of tourism

(iv) Murphy                             (4) External environment model

Code:

       (i) (ii) (iii) (iv)

(A) (1) (3) (2) (4)

(B) (3) (4) (1) (2)

(C) (2) (1) (3) (4)

(D) (4) (2) (3) (1)

Answer: (B)

 

30. The 2002 National Tourism Policy of India was formulated with the representation from

I. National and regional trade associations.

II. Noted social activists and environmentalists.

III. Senior officers from various ministries of Government of India.

IV. Members of the Community around the destinations.

(A) I and III are correct.

(B) II and III are correct.

(C) I, II and III are correct.

(D) I and II are correct.

Answer: (C)

 

31. American Plan, European plan, Modified American Plan and Continental Plan are the

(A) package developed by tour operators.

(B) Room tariff package developed by hoteliers.

(C) Food and transport package developed by travel agents.

(D) Travel package developed by the airlines.

Answer: (B)

 

32. “CVGR” is a terminology used in accommodation sector to indicate

(A) Cumulative Variable Gross Ratio

(B) Company Variable Group Ratio

(C) Company Volume Group Register

(D) Company Volume Group Reservation

Answer: (D)

 

33. Assertion (A): Creating sub brands technique that was developed in the hotel groups / chains for attracting various tourist segments.

Reason (R): “Fortune” and “Vivanta” are the budget category hotels of Welcome group and Taj group of hotels.

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation.

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is true.

Answer: (A)

 

34. Assertion (A): Cocktails and mock tails are included in the bar menu to create variety and choices in the bar menu.

Reason (R): Cocktails and mock tails are included in the bar menu for alcoholic and non-alcoholic guests.

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation.

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is true.

Answer: (A)

 

35. Classification of hotels are the carried out by

(A) Department of Tourism, Government of India

(B) Federation of Hotel and Restaurant Association of India.

(C) India Tourism Development Corporation

(D) State Department of Tourism

Answer: (A)

 

36. The ‘European Plan’ in hotels includes

(A) Room tariff which excludes meals

(B) Room tariff which includes meals

(C) Room tariff which includes breakfast

(D) Room tariff which includes lunch or dinner

Answer: (C)

 

37. This consists of two lists of holidays and package concept. The candidate has to match an item in one list with an item in the other

List-I                                       List-II

(i) Welcome break                   (1) Time share concept

(ii) Mahindra holidays             (2) Accommodation package

(iii) Palace on wheels              (3) Cox and Kings

(iv) DuniyaDekho                   (4) RTDC & Indian railway

Code:

      (i) (ii) (iii) (iv)

(A) (2) (1) (4) (3)

(B) (1) (3) (2) (4)

(C) (3) (4) (1) (2)

(D) (4) (2) (3) (1)

Answer: (A)

 

38. Identify the correct match:

List-I               List-II

(i) ITC             (1) International Air Transport Association

(ii) IATA         (2) Travel Agent Association of India

(iii) IATO        (3) Indian Association of Tour Operators

(iv) TAAI        (4) Inclusive Tours by Charter

Code:

(i) (ii) (iii) (iv)

(A) (1) (3) (2) (4)

(B) (4) (1) (3) (2)

(C) (2) (4) (1) (3)

(D) (3) (2) (4) (1)

Answer: (B)

 

39. “Aspect Impact Analysis” is conducted in hotels to

(A) Understand the damages caused by pollution

(B) Understand the further impact that may cause to the environment by pollution

(C) Understand the precaution taken to prevent the environment pollution

(D) Understand the impact of pollution on hotel employees

Answer: (C)

 

40. Identify an International franchise hotel chain

(A) Taj Group

(B) ITC Welcome Group

(C) Marriots

(D) Lemon tree

Answer: (C)

 

41. “ASDL” (Assymetric Digital Subscriber Lines) will enable the

(A) E-commerce without communication

(B) Resort accommodations, security scanning, passport controls much easier

(C) E-Commerce in real time with interaction there by avoiding the need for travelling

(D) Provide information about destination facilities, infrastructure and transport options.

Answer: (C)

 

42. “Table d’ hot” is a term related to

(A) Varied buffet services

(B) Fixed number of items in a menu

(C) Choice of items in a menu

(D) Options for guest to prepare their own menu

Answer: (B)

 

43. This consists of two lists of validity and their basic characteristics

List-I               List-II

(Validity)        (Basic Characteristics)

(i) Construct    (1) whether no other factors could explain the research findings

(ii) Content      (2) Assessment of how well the measurement conforms to the theoretical model

(iii) Criterion   (3) Checking of the performance of a measurement tool or indicator

(iv) Internal     (4) Assessment of how well the measurement tool measures the different dimensions of a concept

Code:

       (i) (ii) (iii) (iv)

(A) (1) (3) (2) (4)

(B) (2) (4) (3) (1)

(C) (3) (2) (1) (4)

(D) (4) (1) (2) (3)

Answer: (B)

 

44. This consists of two lists of measurement scales and basic characteristics

List-I                           List-II

(Measurement Scale)   (Basic Characteristics)

(i) Nominal                  (1) Zero point is fixed

(ii) Ordinal                  (2) Zero point is arbitrary

(iii) Interval                 (3) The relative positions of the object

(iv) Ratio                     (4) Classification of object

Code:

       (i) (ii) (iii) (iv)

(A) (1) (2) (3) (4)

(B) (2) (4) (1) (3)

(C) (4) (3) (2) (1)

(D) (3) (1) (4) (2)

Answer: (C)

 

45. Assertion (A): Factor analysis is an advanced statical tool employed for reducing the variables into a manageable stage, so that data inference can be simplified.

Reason (R): A class of procedures primarily used for data reduction and summarization.

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation.

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation.

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is true.

Answer: (A)

 

46. Stratified sampling is selected when

(A) Population is not partitioned in to sub-population or segment.

(B) It should be mutually exclusive and collectively exhaustive.

(C) Every population element should not be assigned one random number.

(D) Population elements should be omitted.

Answer: (B)

 

47. Category variables are the combination of

I. Dichotomous

II. Constant

III. Discreet

IV. Polytomous

(A) I, II and III are correct

(B) I and II are correct

(C) I and III are correct

(D) I, II and IV are correct

Answer: (D)

 

48. t-test is used when one of the following conditions is applied:

(A) The sample size is not small

(B) The mean is not known

(C) Population variance is unknown

(D) Population is not normally distributed

Answer: (C)

 

49. Which one of the following explains the meaning of “epistemology”?

(A) A way of finding the reality in the research.

(B) A way of identifying the alternative courses of actions in the research.

(C) A way of knowing the best route of acquiring knowledge.

(D) A means of differentiating right and wrong.

Answer: (C)

 

50. Pilot study is carried out with two important criteria

(A) Response error and standard error

(B) Open end questions and large-scale survey

(C) Large sample size and closed end questions

(D) Structural interview and probabilistic sampling method

Answer: (B)

 

51. Which one is an example of non-marketing trade barrier in tourism marketing?

(A) Cultural barriers

(B) Socio-political barriers

(C) Environmental barriers

(D) Technological barriers

Answer: (B)

 

52. Which of the segmentation method is based on behavioural correlate?

(A) Demographical Segmentation

(B) Psychographical segmentation

(C) Benefit sought segmentation

(D) Usage segmentation

Answer: (D)

 

53. Incredible India campaign is an advertising campaign where the copy of the theme is based on

(A) Testimonial evidence

(B) Rationality of offer

(C) Social campaign

(D) Anti-fear campaign

Answer: (A)

 

54. Marketing information system consists of

I. Analytical Marketing System

II. Internal-record System

III. Marketing Research System

IV. Marketing Intelligence System

(A) I and II

(B) II and III

(C) I, II and IV

(D) II and IV

Answer: (D)

 

55. ‘Make my trip.com’ is an example of

(A) Infomediary

(B) Intermediary

(C) Direct marketing company

(D) Aggregator

Answer: (D)

 

56. In tourism marketing “Destination facilities” consider to be an element of

(A) Core benefit

(B) Generic product

(C) Expected product

(D) Augmented product

Answer: (B)

 

57. Assertion (A): Tourism Distribution Channels have profound effects on the competitiveness andprofitability of tourismorganisations.

Reason (R): Distribution is becoming the most critical factors for the competitiveness of tourism organisations.

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are true and(R) is not the correct explanation.

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false and (R) is true.

Answer: (B)

 

58. A manager that creates an organisation’s goals, overall strategy and operating policies would be performing what level of management

(A) Top level

(B) Middle level

(C) First level

(D) Low level

Answer: (A)

 

59. Which one of the following is not one of the four categories of resources used by an organisation?

(A) Information resources

(B) Human resources

(C) Physical resources

(D) Intellectual resources

Answer: (D)

 

60. Which one of the following is not one of the three interpersonal roles inherent in a Manager’s Job?

(A) Figure head

(B) Spokesperson

(C) Liason

(D) Leader

Answer: (B)

 

61. The implementation of the principles of sustainable tourism stipulated by the UNWTO are the responsibilities of

(A) The Central Government

(B) The District Administration

(C) The State Government

(D) The Non-governmental Organisation

Answer: (B)

 

62. The Shri Mata Vaishno Devi Shrine is one of the well-known “Shakti” Sites in Jammu Kashmir and is managed

(A) Jointly by State and Central Government

(B) By State Government and the Shrine Board

(C) By Autonomous Board

(D) By District Administration

Answer: (C)

 

63. The gap in the national tourism policy can be minimized if

I. Evaluation of short comings of past policies is carried out

II. Feasibility study with focus on positive and negative impacts of policy implementations.

III. Centralized and controlled approaches are eliminated.

IV. Views of Political Leaders are considered for implementation

(A) I, II and III are correct

(B) I and II are correct

(C) II and III are correct

(D) I and III are correct

Answer: (A)

 

64. Indicate which of the following item(s) are liabilities:

I. Interest owned by a hotel on loan.

II. Interest owed to the hotel forlate payments.

III. Account receivable

IV. A building owned by the hotel.

(A) I

(B) II and III

(C) I and III

(D) I, II and IV

Answer: (C)

 

65. Which of the following is not a section of an operating statement?

(A) Revenue

(B) Expenses

(C) Profit

(D) Net worth

Answer: (D)

 

66. Total liabilities are subtracted from total assets to compute the net worth of the hotel, also called as

(A) Equity

(B) Revenue

(C) Profit

(D) Loss

Answer: (A)

 

67. A measurement of the amount of the money that a business has on hand at any point of time

(A) Cash Flow

(B) Long-term debt

(C) Fixed Asset

(D) Funds Flow

Answer: (A)

 

68. To accurately monitor the hotel’s financial performance the statement normally prepared at the end of the year is known as

(A) Operating Statementwww.netugc.com

(B) Financial Statement

(C) Cash Flow Statement

(D) Funds Flow Statement

Answer: (B)

 

69. Which of the following is not a control technique?

(A) Zero based budgeting

(B) Breakeven analysis

(C) PERT

(D) JIT

Answer: (D)

 

70. Grapevine in an organisation is likely to develop in

(A) A formal group

(B) The top brass

(C) an informal group

(D) The external environment

Answer: (C)

 

Read the passage below and answer the questions that follow. Answer the questions from (71-75).

The Buddha is considered as a divine being and as a consequence of this, everything connected with him is considered to be sacred. The places connected with the life and legend of Buddha acquired unqualified glory and sanctity. Eight places have been identified as the ‘Eight great spots’.

The first four places are related to the important historical events in Buddha’s life and the remaining four are the places where it is believed that Buddha had performed miracles. These eight places have become sacred places of Buddhist pilgrimage.

 

71. This consists of two lists of places and events. The candidate has to match an item in one list with an item in the other.

List-I                           List-II

(Places)                        (Events)

(i) Lumbini                  (1) Where Buddha attained enlightenment

(ii) Gaya                      (2) Where Buddha was born

(iii) Sarnath                 (3) Where Buddha attained Nirvana

(iv) Kusinagar             (4) Where Buddha delivered his first sermon

Code:

       (i) (ii) (iii) (iv)

(A) (2) (1) (3) (4)

(B) (2) (3) (4) (1)

(C) (2) (1) (4) (3)

(D) (2) (4) (1) (3)

Answer: (C)

 

72. Which one of the following is a World Heritage Site?

(A) Sarnath

(B) Bodhgaya

(C) Sravasti

(D) Vaishali

Answer: (B)

 

73. Assertion (A): The National Emblem of India is an adaptation from the Sarnath Lion Capital of Ashoka the Emperor.

Reason (R): The Emblem was adopted on 15th August 1947.

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are true, but(R) is not the correct explanation.

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false and (R) is true.

Answer: (C)

 

74. Identify the four places where Buddha had performed miracles

(A) Sravasti, Rajgir, Sankasya, Vaishali

(B) Sarnath, Sankasya, Vaishali, Sanchi

(C) Kusinagar, Rajgir, Vaishali, Gaya

(D) Sravasti, Kusinagar, Rajgir, Sanchi

Answer: (A)

 

75. This consists of two lists, the first being the forms of four Noble Truths given by Buddha. The second explains the core meaning. The candidate has to match an item in one list with one item in the other.

List-I                           List-II

(Noble Truth)              (Core meaning)

(i) First                        (1) Cessation of sorrow of pain

(ii) Second                   (2) Every sorrow has a cause

(iii) Third                     (3) Existence of Suffering

(iv) Fourth                   (4) Removal of sorrow in all its forms

Code:

       (i) (ii) (iii) (iv)

(A) (3) (1) (2) (4)

(B) (3) (4) (2) (1)

(C) (3) (2) (1) (4)

(D) (3) (4) (1) (2)

Answer: (C)

Comments