2012 December UGC NET Solved Question Paper in Tourism Administration and Management, Paper II

1. Where is the Leonardo Da Vinci Airport?

(A) Rome

(B) Paris

(C) Lisbon

(D) Madrid

Answer: (A)

 

2. What is sagarmatha?

(A) National Park

(B) Brahmaputra river

(C) Mount Everest

(D) An Island

Answer: (C)

 

3. What is the IATA code of Port Blair?

(A) IX B

(B) PBR

(C) IX Z

(D) PRT

Answer: (C)

 

4. Khajuraho dance festival is organised every year in the

(A) First week of November

(B) First week of December

(C) First week of January

(D) First week of February

Answer: (D)

 

5. Which are the world heritage sites?

(a) Sanchi Stupa

(b) Hampi monuments

(c) Brihadhishwara temple

(d) Golconda Fort

(A) (a), (b), (c) are correct.

(B) (a), (b) are correct.

(C) None are correct.

(D) All are correct.

Answer: (A)

 

6. Which place was the venue of 10th“PravasiBhartiyaSammelan” (Non resident Indian Conclave)?

(A) Jaipur

(B) Hyderabad

(C) Delhi

(D) Bangalorewww.netugc.com

Answer: (A)

 

7. Which is not a Jain Pilgrimage Centre?

(A) Palitana

(B) Pavapuri

(C) Parsvanath

(D) Panchmarhi

Answer: (D)

 

8. Which is not a skiing resort?

(A) Shimla

(B) Auli

(C) Manali

(D) Gulmarg

Answer: (A)

 

9. Which pass lies enroute to Leh?

(A) Shipki la

(B) Nathu la

(C) Zozila

(D) Bom di la

Answer: (C)

 

10. Identify the balloonist who made world record of 69,000 ft ascend?

(A) Steve Fossett

(B) Bran Johnson

(C) Amundson

(D) Vijaypat Singhania

Answer: (D)

11. Which year was celebrated as centenary year of Indian Civil Aviation?

(A) 2009

(B) 2010

(C) 2011

(D) 2012

Answer: (C)

 

12. Assertion (A): Air India is facing a huge loss of Rs. 64,000 crores.

Reason (R): It has a very large number of employees.

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

13. Assertion (A): Daylight saving time is advancement of standard time by one hour.

Reason (R): All countries located in high latitudes follow daylight saving time concept.

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (C)

 

14. Which year is considered as a benchmark for declaring a property as heritage hotel?

(A) Before 1850

(B) 1850

(C) 1900

(D) 1950

Answer: (D)

 

15. On January 14, 2012 which Luxury cruise liner met with an accident near Isola de Gilio (Italy)?

(A) Italinho Concordia

(B) Costa Concordia

(C) Galilio Romanco

(D) Francici Giovani

Answer: (B)

 

16. Which national is not given “Visa-on arrival” in India?

(A) Singapore

(B) New Zealand

(C) Japan

(D) Thailand

Answer: (D)

 

17. Service scapes refers to

(A) Natural beauty

(B) Physical beauty

(C) Sense of place

(D) Quality gapwww.netugc.com

Answer: (B)

 

18. To distinguish between a tourist and an excursionist what should be the duration of tour?

(A) 12 hours

(B) 18 hours

(C) 24 hours

(D) 36 hours

Answer: (C)

 

19. In Tourism Multiplier, which of the following is not considered as ‘tourist spending’?

(A) Direct spending

(B) Indirect spending

(C) Induced spending

(D) Demonstrative spending

Answer: (D)

 

20. A system of calculating international fares based on the maximum permitted mileage between two points

(A) Mileage control

(B) Mileage method

(C) Maximum permitted mileage

(D) Fare construction

Answer: (B)

21. In an itinerary, the destination point used to determine the round trip fare or maximum permitted mileage

(A) Turn around point

(B) Railing

(C) Connecting point

(D) Embarkation point

Answer: (A)

 

22. A measurement of revenues required by a hotel over a fixed time period after operating expenses and taxes are deducted is known as

(A) Average room rate

(B) Cash flow

(C) Revenue

(D) Income

Answer: (B)

 

23. This consists of two lists of “types of journey and itinerary”. The candidate has to match an item in one list with an item in the other.

List – I                                    List – II

i. One way                               1. DEL -> LON – NYC -> TYO – DEL

ii. Round the World                2. DEL -> LON – NYC – CCU

iii. Open jaw                            3. SXR -> DEL -> MAA

iv. Circular trip                        4. BOM – DXB -> PAR -> BOM

Codes:

       i ii iii iv

(A) 3 1 2 4

(B) 2 3 1 4

(C) 3 2 1 4

(D) 1 2 3 4

Answer: (A)

 

24. “DND” is a sign to indicate

(A) Do Not Disturb

(B) Door to Door

(C) Double Income No Kids

(D) Do and Done

Answer: (A)

 

25. The first Oberoi hotel is located at

(A) Kolkata

(B) Mumbai

(C) Shimla

(D) Nainital

Answer: (C)

 

26. This consists of two lists of names of cuisines and the region connected, the candidate has to match an item in one list with an item in the other:

List – I                        List – II

(Cuisines)                    (Regions)

i. Chettinadu               1. Karnataka

ii. Udupi                      2. Karaikudi

iii. Moppila                  3. Malabar

iv. Awadh                   4. Lucknow

Codes:

       i ii iii iv

(A) 1 2 3 4

(B) 3 4 2 1

(C) 2 1 3 4

(D) 4 3 1 2

Answer: (C)

 

27. During which plan period “Tourism” was awarded the status of an Industry?

(A) 5th Five Year Plan

(B) 6th Five Year Plan

(C) 7th Five Year Plan

(D) 8th Five Year Plan

Answer: (C)

 

28. In which year the Government of India introduced National Action Plan?

(A) 1982

(B) 1988

(C) 1992

(D) 2002

Answer: (C)

 

29. Who is the first Director General of Tourism?

(A) Somnath Chibb

(B) M.P. Bezbaruah

(C) S.K. Mishra

(D) L.K. Jha

Answer: (A)

 

30. Marketing is a process of

(A) Transactional exchange

(B) Relational exchange

(C) Circulatory exchange

(D) All of the above

Answer: (D)

 

31. The uncontrolled factors with immediate effect on business are called

(A) Actors

(B) Environs

(C) Mixes

(D) Variables

Answer: (A)

 

32. Which destination is not covered by the “Maharaja Express”?

(A) Gaya

(B) Varanasi

(C) Allahabad

(D) Khajuraho

Answer: (C)

 

33. Which State/Union Territory has the largest number of wild life sanctuaries?

(A) Madhya Pradesh

(B) Andaman and Nicobar Islands

(C) Karnataka

(D) Assam

Answer: (B)

 

34. Where is the highest Golf Course in the world located?

(A) Darjeeling

(B) Gulmarg

(C) Almora

(D) Nainital

Answer: (B)

 

35. Two additional variables to explain service marketing along with product marketing are

(A) Physical evidence and process

(B) Placement and packaging

(C) Place and Publicity

(D) Partnership and Positioning

Answer: (A)

 

36. “Promotion Mix” includes

(A) Advertising

(B) Sales Promotion

(C) Direct Marketing

(D) All of the above

Answer: (D)

 

37. The leverage associated with investment activities is referred to

(A) Operating leverage

(B) Financial leverage

(C) Combined leverage

(D) None of the above

Answer: (A)

 

38. Which financial organisation authorises the foreign currency dealers to buy and sell foreign currency in India?

(A) State Bank of India

(B) Reserve Bank of India

(C) Ministry of Finance

(D) Ministry of Home Affairs

Answer: (B)

 

39. What is the ratio of FDI in the Accommodation sector in India?

(A) 49 %

(B) 51 %

(C) 71 %

(D) 100 %

Answer: (D)

 

40. Which of the following is India’s first Submarine Museum?

(A) INS Kursura

(B) INS Vikrant

(C) Sagar Kanya

(D) INS Virat

Answer: (A)

 

41. ‘OPERA’ is a

(A) Travel company

(B) Software used for reservation of hotel rooms

(C) Airline charter company

(D) Franchise hotel chain

Answer: (B)

 

42. Gandhara Art is the outcome of

(A) Gracco – Roman technique

(B) Gracco – Bactrian technique

(C) Gracco – Persian technique

(D) Gracco – Indian technique

Answer: (A)

 

43. The restaurant service orders are taken by

(A) Captain

(B) Steward

(C) Busboy

(D) Waiter

Answer: (A)

 

44. In which Indian city, the “Fort William” is located?

(A) Chennai

(B) Kolkatawww.netugc.com

(C) Bangalore

(D) Mangalore

Answer: (B)

 

45. Which is not the randomized sampling method?

(A) Snowball sampling

(B) Stratified sampling

(C) Cluster sampling

(D) Systematic sampling

Answer: (A)

 

46. Qualitative research is based on questions that are based on one of the following:

(A) Likert scale

(B) Staple scale

(C) Semantic scale

(D) Unstructured

Answer: (D)

 

47. This consists of two lists of cities and airline codes. The candidate has to match an item in one list with an item in the other:

List – I                        List – II

i. Bagdogra                 1. BHJ

ii. Bhuj                        2. IXR

iii. Ranchi                    3. BDQ

iv. Vadodara               4. IXB

Codes:

       i ii iii iv

(A) 4 1 2 3

(B) 4 2 3 1

(C) 3 4 2 1

(D) 1 2 3 4

Answer: (A)

 

48. The statement of hypothesis is framed in the form of one of the following:

(A) Interrogative

(B) Declarative

(C) Assertive

(D) Conclusive

Answer: (B)

 

49. Standard deviation is

(A) The square root of the variance

(B) The square root of the median

(C) The square root of mode

(D) The square root of dispersion

Answer: (A)

 

50. Which one of the following is scheduled method?

(A) Self-administered

(B) Online survey

(C) Mail Survey

(D) Administered by enumerator

Answer: (D)

Comments