2012 June UGC NET Solved Question Paper in Sociology, Paper III

1. According to Ethnomethodologists, which type of reasoning is used by the people?

(A) Inductive Reasoning

(B) Deductive Reasoning

(C) Practical Reasoning

(D) No Reasoning

Answer: (C)

 

2. ‘Conversational analysis’ is a part of which of the following methodologies?

(A) Phenomenology

(B) Verstehen

(C) Ethnomethodology

(D) Structuralism

Answer: (C)

 

3. When was ‘Ethnomethodology’ used for the first time?

(A) 1940’s

(B) 1950’s

(C) 1960’s

(D) 1970’s

Answer: (A)

 

4. “The ‘self’ in modern society becomes a sacred object in the same way that the collective symbols of primitive societies.” Who has propounded this view?

(A) Weber

(B) Durkheim

(C) Mead

(D) Goffman

Answer: (C)

 

5. Who has written the work, “The Social Construction of Reality”?

(A) Peter L. Berger

(B) Thomas Luckmann

(C) Both Berger and Luckmann

(D) None of the above

Answer: (C)

 

6. Match List – I with List – II:

List – I                                                            List – II

(a) Social Construction of Reality                  (1) Harold Garfinkel

(b) Phenomenology of Social World              (2) Irwin Goffman

(c) Presentation of Self in Every Day Life     (3) Berger and Luckmann

(d) Studies in Ethnomethodology                  (4) Alfred Schutz

Mark the correct answer from the codes given below:

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (1) (2) (3) (4)

(B) (2) (3) (4) (1)

(C) (3) (4) (2) (1)

(D) (4) (2) (1) (3)

Answer: (C)

 

7. ‘Neo-functionalism operates with descriptive model of society that sees society as composed of elements which form a pattern.’ Who has stated this view?

(A) P. Colomy

(B) J. Alexander

(C) T. Parsons

(D) R.K. Merton

Answer: (B)

 

8. Who has written the book ‘Theoretical Logic in Sociology’?

(A) N.J. Smelser

(B) J.C. Alexander

(C) Paul Colomy

(D) Bernhard Giesen

Answer: (B)

 www.netugc.com

9. Which problems neofunctionalism needed to surmount?

(A) Anti individualism and idealism

(B) Antagonism to change and antiempirical bias

(C) Both (A) and (B)

(D) None of the above

Answer: (C)

 

10. How does critical school of theorists rectify the imbalance of economic determinism and other aspects of social life?

(A) By focusing on economic and social realm.

(B) By focusing on economic and historical realm.

(C) By focusing on economic and cultural realm.

(D) By focusing on economic and productive realm

Answer: (C)

11. According to neo-Marxists, which of the ideas about human nature have often been used to argue against any social change?

(A) Our natural greed and our natural gender differences

(B) Our natural tendency to violence.

(C) Both (A) and (B)

(D) None of the above

Answer: (C)

 

12. Who considers ‘structure as a model’ of social world and ‘not a reality’ among the structuralists?

(A) Levi-Strauss

(B) Freud

(C) Marx

(D) Lemert

Answer: (A)

 

13. Who considers “language as disorderly and unstable’ in his concept of “Deconstruction”?

(A) Derrida

(B) Godelier

(C) Foucault

(D) Lemer

Answer: (A)

 

14. In the context of past structuralism who has argued that ‘what takes place on the stage “represents” what takes place in “real life” …’?

(A) Foucault

(B) Giddens

(C) Derrida

(D) Dean

Answer: (C)

 

15. Who said to have articulated integration of ‘agency and structure’ in structuration theory?

(A) Michael Foucault

(B) J. Derrida

(C) Anthony Giddens

(D) J.M. Bernstein

Answer: (C)

 

16. Who has named ‘juggernaut’ to describe an advance stage of modernity?

(A) Michael Foucault

(B) Anthony Giddens

(C) Max Weber

(D) David Frisby

Answer: (B)

 

17. Which one of the following is not an indicator of cultural diversity in India?

(A) Race

(B) Caste

(C) Class

(D) Religion

Answer: (C)

 

18. Who has indicated diversities of Indian culture and contributed a book “Diversities”?

(A) R.K. Mukherjee

(B) D.P. Mukherjee

(C) G.S. Ghurye

(D) S.C. Dube

Answer: (B)

 

19. Who has edited the voluminous work ‘People of India’?

(A) G.S. Ghurye

(B) S.C. Dube

(C) Yogendra Singh

(D) K.S. Singh

Answer: (D)

 

20. Which are the works of G.S. Ghurye?

I. Tribal Heritage of India

II. Cities and Civilization

III. Culture and Society

IV. Indian Sadhus

Select the correct answer from the codes given below:

Codes:

(A) IV only

(B) I, III, IV

(C) II, III, IV

(D) I, II, III, IV

Answer: (C)

21. Match List – I with List – II:

List – I                                    List – II

(Authors)                                 (Books)

(a) S.C. Dube                          (i) India’s Village

(b) M.N. Srinivas                    (ii) Caste and Race in India

(c) G.S. Ghurye                       (iii) Castes in India: Their Mechanism, Genesis and Development

(d) B.R. Ambedkar                 (iv) Indian Village

Select the correct answer from the codes given below:

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (iv) (i) (ii) (iii)

(C) (iv) (i) (iii) (ii)                                                 

(D) (i) (iv) (ii) (iii)

Answer: (B)

 

22. Who has opined that….Indian civilization has a specific ideology whose components are in a binary opposition to that of the West: modern against traditional, holism against individualism, hierarchy against equality, purity against pollution, status against power etc?

(A) Louis Dumont

(B) David Hardiman

(C) N.K. Bose

(D) G.S. Ghurye

Answer: (A)

 

23. Who is of the view that caste and untouchability do not let Hindus act as a community?

(A) David Hardiman

(B) Louis Dumont

(C) B.R. Ambedkar

(D) M.N. Srinivas

Answer: (C)

 

24. Which theoretical perspective is based on the view that liberty is neither received as a gift; it has to be fought for. Self-elevation is not achieved by the blessings of others but by self-struggle?

(A) Marxian

(B) Structural

(C) Subaltern

(D) Civilizational

Answer: (C)

 

25. Provisions for divorce among Hindus are provided under Hindu Marriage Act of which year?

(A) 1955

(B) 1956

(C) 1961

(D) 1973

Answer: (A)

 

26. The concept of ‘Symmetrical Family’ has been propounded by –

(A) Young and Willmott

(B) Oakley

(C) Bauman and Smart

(D) Smart

Answer: (A)

 

27. The Dowry Prohibition (Amendment) Act was passed in which of the following years?

(A) 1963

(B) 1965

(C) 1984

(D) 1961

Answer: (C)

 

28. Which type of poverty involves assessing the gaps between the living conditions of some groups and those enjoyed by the majority of a population?

(A) Enforced poverty

(B) Culture of poverty

(C) Relative poverty

(D) Absolute poverty

Answer: (C)

 

29. According to whose argument “some conflict is functional because it serves as a safety valve, without which social hostility would eventually erupt violently”?

(A) Coser

(B) Marx

(C) Dahrendorf

(D) Gluckman

Answer: (A)

 

30. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):

Assertion (A): Metropolitan cities are dominated by large size slums.

Reason (R): There has been large scale migration of rural population to urban centres with the growth of industries and job opportunities.

In the context of the above statement, which one of the following is correct?

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

31. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):

Assertion (A): High growth of population is an indicator of low level of development in the society.

Reason (R): High birth rate is related to illiteracy and poverty in the society.

In the context of the above statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

32. Given below are two statements one is labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):

Assertion (A): Economic regional disparities exist in India.

Reason (R): Economic regional disparity is an outcome of allocation of budget by the Government.

In the context of the above statement, which one of the following is correct?

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but(R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

33. Match the item in List – I with the items in List – II.

List – I                                                List – II

(a) Chipko Movement                         (i) Charu Mazumdar

(b) Naxalbari Movement                     (ii) Medha Patekar

(c) Narmada Bachao Andolan                        (iii) Sunder Lal Bahuguna

(d) Ganga Bachao Andolan                (iv) G.D. Aggarwal

Choose the correct answer from the code given below:

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (iii) (i) (ii) (iv)

(C) (ii) (iii) (i) (iv)

(D) (iv) (ii) (i) (iii)

Answer: (B)

 

34. “Imprisonment promotes the process of prisonisation.” Which theory is against this view?

(A) Retributive Theory of Punishment

(B) Deterrent Theory of Punishment

(C) Reformative Theory of Punishment

(D) All the above theories

Answer: (C)

 

35. The term ‘White-Collar Crime’ was first introduced by

(A) C. Barnes

(B) E. Sutherland

(C) A. Cohen

(D) E. Durkheim

Answer: (B)

 

36. Nepotism, favouritism and misuse of power are all examples of

(A) Corruption

(B) Ignorance

(C) Conflict

(D) Social solidarity

Answer: (A)

 

37. Sampurnanand Ashram is the first ‘Open Prison’, established in which State?

(A) Madhya Pradesh

(B) Uttar Pradesh

(C) Bihar

(D) Kerala

Answer: (B)

 

38. Prison Vocational Training Programmes were introduced for inmates’

(A) Reformationwww.netugc.com

(B) Rehabilitation

(C) Reformation and Rehabilitation

(D) None of the above

Answer: (C)

 

39. According to whom “Societies characterized by too much or too little regulation or integration will have high suicide rates”?

(A) Parsons

(B) Weber

(C) Durkheim

(D) Merton

Answer: (C)

 

40. Who has argued that ‘punishment is a social reaction to crime; it serves not simply the functions of retribution for the criminal and general deterrence of crime but also maintaining the objection to criminal activity’?

(A) Merton

(B) Parsons

(C) Durkheim

(D) Coser

Answer: (C)

 

41. Match the List – I with List – II given below:

List – I                                                            List – II

(Theories)                                            (Thinkers)

(a) Labelling Theory                            (i) Tarde

(b) Imitation Theory                            (ii) Becker

(c) Delinquent Sub-culture Theory     (iii) Durkheim

(d) Theory of Suicide                          (iv) Cohen

Mark the correct answer from the codes given below:

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (ii) (i) (iv) (iii)

(C) (iv) (iii) (ii) (i)

(D) (iii) (iv) (ii) (i)

Answer: (B)

 

42. Which is the correct sequence of tribal rebellions which took place during the early days of the British rule in 18th and 19th centuries?

(A) Kacha Nagas Rebellion, Birsa Movement among Mundas, Kol Rebellion, Santhal Rebellion

(B) Santhal Rebellion, Kol Rebellion, Birsa Movement among Mundas, Kacha Nagas Rebellion

(C) Kol Rebellion, Santhal Rebellion, Kacha Nagas Rebellion, Birsa Movement among Mundas

(D) Kol Rebellion, Birsa Movement among Mundas, Kacha Nagas Rebellion, Santhal Rebellion

Answer: (C)

 

43. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R):

Assertion (A): In a plural society minority groups often develop mistrust of the majority.

Reason (R): Minority groups are frequent targets of prejudice and discrimination.

Choose the correct answer from the given code:

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

44. ‘Even change in Indian society can be understood by studying its traditions.” Who has argued this?

(A) Radha Kamal Mukherjee

(B) D.P. Mukherjee

(C) M.N. Srinivas

(D) S.C. Dube

Answer: (B)

 

45. Match the concepts given in List – I with the authors given in List – II:

List – I                                                                                    List – II

(Concepts)                                                                               (Authors)

(a) Sanskritisation, Westernisation & Modernisation             (i) Mckim Marriot

(b) Universalisation & Parochialisation                                   (ii) Robert Redfield

(c) Great Tradition and Little Tradition                                  (iii) M.N. Srinivas

(d) Universalism vs. Particularism                                          (iv) T. Parsons

(v) B. Malinowski

Select the correct answer from the codes given below:

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (i) (iii) (v)

(B) (v) (ii) (i) (iii)

(C) (iii) (ii) (i) (v)

(D) (iv) (i) (ii) (iii)

Answer: (C)

 

46. Which of the following processes assumes that no special esoteric supernatural forces operate within the world, and that life can be lived in accordance with human rationality?

(A) Secularization

(B) Modernization

(C) Westernization

(D) Desacralization

Answer: (D)

 

47. Who, among the following, are associated with Indianisation of Sociology?

(A) G.S. Ghurye, A.K. Saran, D.P. Mukherjee

(B) G.S. Ghurye, T.K. Oommen, A.K. Saran

(C) G.S. Ghurye, A.R. Desai, D.P. Mukerjee

(D) G.S. Ghurye, T.K. Oommen, A.R. Desai

Answer: (A)

 

48. Who has argued that ‘an empirical sociology of Indian society is not possible’?

(A) G.S. Ghurye

(B) M.N. Srinivas

(C) A.K. Saran

(D) S.C. Dube

Answer: (C)

 

49. Who among the early sociologists of India introduced a down-to-earth empiricism in Indian Sociology and Social Anthropology?

(A) G.S. Ghurye

(B) R.K. Mukherjee

(C) A.K. Saran

(D) None of the above

Answer: (A)

 

50. Privatization of Education is a consequence of which one of the following?

(A) Urbanization

(B) Globalization

(C) Development of Science and Technology

(D) Increase in Population

Answer: (B)

 

51. Who has used the term ‘Faction’ in the study of rural society at first?

(A) Oscar Lewis

(B) S.C. Dube

(C) Raymond Firth

(D) None of the above

Answer: (C)

 

52. Indian Rural Development Programmes widened the gap between rich and poor which resulted into negative consequences –

(A) Suicides among farmers

(B) Richness of farmers

(C) depeasantisation of farmers

(D) depeasantisation and suicides of farmers

Answer: (D)

 

53. Jajmani system can best be explained by

(A) Mutual trust and co–operation of the people

(B) Conflicting interest of the people

(C) Oppression and suppressive measures adopted by the jajmans

(D) Conflicting interest and distrust of the people

Answer: (A)

 

54. ‘Rurbanism’ is a term that is related to the study of –

(A) Villages

(B) Town and cities

(C) Rural areas

(D) Life-styles of rural-urban people

Answer: (D)

 

55. Match List – I with List – II.

List – I                                                            List – II

(a) Village India                                  (i) S.C. Dube

(b) Indian Village                                (ii) M.N. Srinivas

(c) A Rajasthan Village                       (iii) Mckim Marriott

(d) The Remembered Village              (iv) B.R. Chauhan

Mark the correct answer from the following codes:

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (i) (ii) (iii)

(B) (iii) (i) (iv) (ii)

(C) (ii) (iii) (iv) (i)

(D) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer: (B)

 

56. Match List – I with List – II.

List – I                                                            List – II

(Authors)                                                         (Books)

(a) B.R. Virmani                                             (i) Sociology of Industry

(b) S.R. Parker and R.K. Brown et.al                         (ii) Worker’s Participation in Management

(c) E.V. Schneider                                          (iii) Industrial Democracy

(d) Paul Blumberg                                           (iv) Industrial Sociology

Select the correct answer from the codes given below:

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (i) (ii) (iii)

(B) (ii) (i) (iv) (iii)

(C) (i) (iii) (ii) (iv)

(D) (ii) (iii) (iv) (i)

Answer: (B)

 

57. Which is/are the possible ways to settle the industrial disputes between employers and workers by the outsiders?

I. Conciliation

II. Compromise

III. Adjudication

IV. Arbitration

Codes:

(A) I, III, IV

(B) IV only

(C) III only

(D) II, III, IV

Answer: (A)

 

58. Assertion (A): Nepotism and corruption are rampant in Indian society.

Reason (R): These are due to democracy and bureaucracy.

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) Both (A) and (R) are true.

(C) (A) is false and (R) is true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (A)

 

59. What is trade union?

(A) An association

(B) Organized interest group

(C) Federation

(D) All the above

Answer: (B)

 

60. Mark the correct sequence of the processes of social stratification:

(A) Evaluation, differentiation, ranking, rewarding

(B) Differentiation, ranking, evaluation, rewarding

(C) Ranking, evaluation, differentiation, rewarding

(D) Differentiation, evaluation, rewarding, ranking

Answer: (B)

 

61. Human Development Index (HDI) used by Prof. Mahbabul Haque in order to measure the level of development amongst various countries include the following set of indicators. Mark the right answer.

(A) Health, Education and Income

(B) Freedom, Equality and Fraternity

(C) Equity, Social justice and Liberty

(D) Openness, Freedom and Equality

Answer: (A)

 

62. Arrange the following official international conferences on sustainable development in chronological order. Use the code given below:

I. The Stockholm Conference

II. World Conservation Strategy

III. World Commission on Environment

IV. ‘Global 2000’ Commission

Codes:

(A) I, II, III, IV

(B) I, IV, II, III

(C) II, III, I, IV

(D) III, II, IV, I

Answer: (B)

 

63. Match List – I with List – II and mark the correct code given below:

List – I                        List – II

(a) M.K. Gandhi         (i) Swadeshi Model of Development

(b) J.L. Nehru              (ii) Mixed Model of Development

(c) Amartya Sen          (iii) Social Capability Model of Development

(d) Vinoba Bhave       (iv) Sarvodaya Model of Development

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (ii) (iii) (iv) (i)

(C) (iii) (ii) (i) (iv)

(D) (iv) (iii) (ii) (i)

Answer: (A)

 

64. Match List – I with List – II and mark the correct code given below:

List – I                                    List – II

(a) Centreperiphery                 (i) M.K. Gandhi

(b) Open-close societies          (ii) Samir Amin

(c) Centre- Semiperiphery       (iii) Gunnar Myrdal

(d) Trusteeship                        (iv) Andre Gunder Frank

(v) Amrita Sen

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (v) (iii) (ii) (i)

(B) (iv) (iii) (ii) (i)

(C) (i) (ii) (iii) (v)

(D) (ii) (i) (iv) (iii)

Answer: (B)

 

65. Match List – I (Scientists) and the List – II (Theories of Development) given below:

List – I                                                List – II

(Scientists)                              (Theories of Development)

(a) A.G. Frank                         (i) Soft State

(b) Gunnar Myrdal                  (ii) Uneven development

(c) Max Weber                        (iii) Cultural

(d) Samir Amin                       (iv) Centre periphery

Select the correct answer from the codes given below

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iv) (iii) (ii)

(B) (iv) (i) (iii) (ii)

(C) (ii) (i) (iii) (iv)

(D) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer: (B)

 

66. Warren S. Thompson is known for his:

(A) Cyclic Theory

(B) Demographic Transition Model

(C) Optimum Population Theory

(D) Social Capillarity Theory

Answer: (B)

 

67. Population pyramid is graphic representation of which aspect of population?

(A) Mortality and life expectancy

(B) Age-sex distribution at a given time.

(C) Fertility and birth control.

(D) Mortality and fertility ratio.

Answer: (B)

 

68. The following thinkers have contributed to the study of population. Arrange them in chronological order and choose the correct code.

I. Thomas Malthus

II. Warren S. Thompson

III. Kingsley Davis

IV. Herbert Spencer

Codes:

(A) I, II, III, IV

(B) I, III, II, IV

(C) II, III, IV, I

(D) I, II, IV, III

Answer: (D)

 

69. Match the items in List – I with the items in List – II and choose the correct answer from the codes given below:

List – I                                                                                                                        List – II

(Ideas)                                                                                                             (Author)

(a) Geometric growth of population and Arithmetic growth of food supply (i) Doubleday

(b) Diet Theory                                                                                               (ii) Herbert Spencer

(c) Optimum Population Theory                                                                     (iii) Dalton

(d) Social Capillarity                                                                                       (iv) Dumont

(v) Thomas Malthus

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iv) (iii)

(B) (ii) (iii) (iv) (i)

(C) (v) (i) (iii) (iv)

(D) (iii) (iv) (i) (v)

Answer: (C)

 

70. Match the items in List – I with the items in List – II and choose the correct answer from the codes given below:

List – I                                                                                    List – II

(Books)                                                                       (Author)

(a) Demography                                                          (i) M.K. Premi

(b) Social Demography: A Systematic Exposition     (ii) David M. Heer

(c) Population and Society                                          (iii) Peter R. Cox

(d) Population of India and Pakistan                          (iv) Kingsley Davis

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (ii) (iv) (i)

(B) (iv) (iii) (i) (ii)

(C) (iii) (i) (ii) (iv)

(D) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer: (C)

 

71. What was the chapter about women which appeared in the Sixth Five Year Plan?

(A) Women and Welfare Schemes

(B) Women and Development

(C) Women and Education

(D) Women and Health

Answer: (B)

 

72. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and other as Reason (R):

Assertion (A): Gender as the basis of social inequality is structured into female and male spheres.

Reason (R): All women are not equally unequal in their families and communities.

Select the correct answer from the codes given below:

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(D) (A) is false and (R) is true.

Answer: (C)

 

73. Match the List – I with the List – II given below:

List – I                                                                                                            List – II

(Acts)                                                                                                  (Years)

(a) Equal Remuneration Act                                                               (i) 1990

(b) Domestic Violence Act                                                                 (ii) 1976

(c) National Commission for Women Act                                          (iii) 1986

(d) Indecent Representation of Women (Prohibition) Act                 (iv) 2005

Select the correct answer from the codes given below:www.netugc.com

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iv) (i) (iii)

(B) (ii) (i) (iv) (iii)

(C) (i) (iv) (ii) (iii)

(D) (ii) (iii) (i) (iv)

Answer: (A)

 

74. Match the List – I with the List – II given below:

List – I                                                List – II

(Theories of Gender relations)            (Thinkers)

(a) Liberal                                            (i) Cixous, Irigaray

(b) Radical                                          (ii) Clara Zetkin, Juliet Mitchell

(c) Socialist                                         (iii) Kate Millet, Mary Daly

(d) Postmodernist                               (iv) Mary Wollstone Craft, Betty Frieden

Select the correct answer from the codes given below:

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (iii) (i) (ii)

(B) (iii) (iv) (i) (ii)

(C) (iv) (i) (iii) (ii)

(D) (iv) (iii) (ii) (i)

Answer: (D)

 

75. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R):

Assertion (A): It is not sex but gender has been accepted as a form of social stratification.

Reason (R): Women are biologically not equal to men.

Select the correct answer from the codes given below:

Codes:

(A) (A) is false, but (R) is true.

(B) (A) is true, but (R) is false.

(C) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(D) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

Answer: (C)

Comments