2012 December UGC NET Solved Question Paper in Sociology, Paper III

1. Which one of the following is correct about Ethno methodology?

(A) Macro Sociology

(B) Micro Sociology

(C) Certainly not Macro Sociology

(D) Certainly not Micro Sociology

Answer: (C)

 

2. Who has considered that ‘most often action is routine and relatively unreflexive’?

(A) Alfred Schultz

(B) H. Garfinkel

(C) Max Weber

(D) John Heritage

Answer: (A)

 

3. Who has argued that ethno methods are ‘reflexively accountable’?

(A) Orbuch

(B) Garfinkel

(C) Schultz

(D) Hilbert

Answer: (B)

 

4. Who was concerned with the composition of ‘self’ at the ‘micro’ level of social action and interaction?

(A) Mead

(B) Goffman

(C) Berger

(D) Luckman

Answer: (B)

 

5. Match the following Lists-I & II.

List – I                                                                        List – II

a. The Structure of Social Action                               1. A. Schultz

b. The Phenomenology of the Social World               2. Harold Garfinkel

c. Presentation of Self in Everyday life                      3. T. Parsons

d. Studies in Ethno-methodology                               4. I. Goffman

Mark the correct answer from the codes given below:

Codes:

       a b c d

(A) 1 2 3 4

(B) 3 1 4 2

(C) 1 4 2 3

(D) 2 3 4 1

Answer: (B)

 

6. Who has stated that neofunctionalism devotes roughly equal attention to ‘action and order’?

(A) J. Alexander

(B) P. Colomy

(C) G. Rhoades

(D) All the above

Answer: (A)

 

7. Who has defined neofunctionalism as “a self-critical strand of functional theory”?

(A) Alexander & Giesen

(B) Colomy and Rhoades

(C) Rhoades & Giesen

(D) Alexander and Colomy

Answer: (D)

 

8. Who has criticized the economic determinism to be implicit in parts of Marx’s original work?

(A) Habermas

(B) Bottomore

(C) Morrow

(D) Althusser

Answer: (A)

 

9. What do the critical theorists state?

(A) Economic determinism was wrong.

(B) Economic determinism was not wrong.

(C) Economic determinism was not wrong but should be concerned with other aspects of social life as well.

(D) Economic determinism was wrong and should be concerned with other aspects of social life.

Answer: (C)

 

10. Who has contended, among the neo- Marxists, that mature Marx did not believe in any human nature?

(A) Habermas

(B) Harvey

(C) Dahrendorf

(D) Althusser

Answer: (D)

11. Who has observed a link between the structures of the mind and the structures of society?

(A) Lemert

(B) Radcliffe-Brown

(C) Levi-Strauss

(D) Foucault

Answer: (C)

 

12. Among the post structuralists who has focussed on the ‘linkage between knowledge and power’?

(A) Lemert

(B) Miller

(C) Levi-Strauss

(D) Foucault

Answer: (D)www.netugc.com

 

13. Who is said to have deconstructed language and social institutions?

(A) Derrida

(B) Godelier

(C) Foucault

(D) Smith

Answer: (A)

 

14. Who has envisioned an alternative stage (an alternative society) in which “speech will cease to govern the stage”?

(A) Foucault

(B) Derrida

(C) Lemert

(D) None of the above

Answer: (B)

 

15. According to post modernists which ideas of modernity are considered gone by or dead?

(A) Reason, rationality and progress.

(B) Rationality, progress and objectivity.

(C) Legality, rationality and objectivity.

(D) Objectivity, rationality, reason.

Answer: (A)

 

16. Who considers modernity as ‘an unfinished project’?

(A) Derrida

(B) Giddens

(C) Althusser

(D) Habermas

Answer: (D)

 

17. Who had initiated the work on the total communities of India namely “People of India Project”?

(A) N.K. Bose

(B) K.S. Singh

(C) Yogendra Singh

(D) M.N. Srinivas

Answer: (B)

 

18. According to G.S. Ghurye, which are the features of society which is characterized by caste system?

Use the code below:

I. Segmental Division of Society.

II. Civil and Religious abilities.

III. Hierarchy and Restrictions on feeding and social intercause

IV. Choice of occupation and marriage.

Codes:

(A) I, II, III, IV

(B) I, III

(C) I, II

(D) I, III, IV

Answer: (B)

 

19. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                        List – II

(Authors)                     (Books)

a. G. S. Ghurye           1. Races and Cultures of India

b. N. K. Bose              2. Scheduled Tribes

c. Surajit Sinha(ed)     3. Tribal Life in India

d. D. N. Majumdar     4. Field Studies on the People of India: Methods and Perspectives

Codes:

       a b c d

(A) 2 3 4 1

(B) 3 2 4 1

(C) 2 4 1 3

(D) 1 3 4 2

Answer: (A)

 

20. Who has stated that the entire course of Indian History shows tribal elements being fused into a general society?

(A) A.R. Radcliffe-Brown

(B) D.D. Kosambi

(C) S.S. Sarkar

(D) M. Marriott

Answer: (B)

21. According to N.K. Bose, the development of Indian Civilization is the result of

I. the repeated experiences of war leading to the spirit of nationalism.

II. A pattern of cultural pluralism under relatively peaceful conditions.

III. The communities in India do not constitute their distinct entities.

IV. Diversity of culture but encouraging the economic organization for interdependence of all communities.

Select the correct answer from the codes given below:

Codes:

(A) II only

(B) II, III, IV

(C) I, III

(D) II, IV

Answer: (D)

 

22. Who is of the opinion that the notion of fundamental opposition between the pure and the impure is the hallmark of the caste system?

(A) M.N. Srinivas

(B) Louis Dumont

(C) Surajit Sinha

(D) B.R. Ambedkar

Answer: (B)

 

23. Assertion (A): D.P. Mukherjee preferred to call himself ‘Marxologist’ rather than Marxist.

Reason (R): He attempted a dialectical interpretation of the encounter between the Indian tradition and modernity which was characterized more by value assimilation and cultural synthesis and less by ‘class struggle’.

Select the correct answer from the codes given below:

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is false, but (R) is true and (R) is the incorrect explanation of (A).

(D) (A) is false and (R) is true.

Answer: (B)

 

24. Which are the characteristics of ‘Dominant Caste’ as given by M.N. Srinivas?

I. Numerical strength and Political power.

II. Economic power through ownership of land.

III. Western education and jobs in administration.

IV. Urban source of income.

Codes:

(A) I, II, IV

(B) I, II, III, IV

(C) I, II only

(D) II, III, IV

Answer: (B)

 

25. Which perspective is based on the assumption that Indian society is unique and the Indian social institutions can be better studied through the texts?

(A) Subaltern

(B) Indological

(C) Civilizational

(D) Structural/Functional

Answer: (B)

 

26. Which type of poverty refers to a lack of basic resources needed to maintain health and bodily functioning?

(A) Absolute poverty

(B) Relative poverty

(C) Culture of poverty

(D) Enforced poverty

Answer: (A)

 

27. Match the Authors in List-I with books in List-II and choose the correct answer from the code given below:

List – I                                                List – II

(Authors)                                             (Books)

a. A. Cohen                                         1. Women and Crime

b. R.E. Dobash and R.P. Dobash       2. Gender and Public Harassment

c. C.B. Gardner                                   3. Women, Violence and Social Change

d. F. Heidensohn                                4. Delinquent Boys

Codes:

       a b c d

(A) 4 3 2 1

(B) 1 2 3 4

(C) 4 3 1 2

(D) 3 2 4 1

Answer: (A)

 

28. Prof. S.C. Dube’s study on village compost pit and its failure is due to

(A) Inequality of caste and gender

(B) Religious disharmonies

(C) Intergenerational conflict

(D) None of the above

Answer: (A)

 

29. Who in developing the theory of deviance utilized explanatory factors that are typical of functional analysis, namely, cultural goals and institutionalized norms?

(A) Durkheim

(B) Merton

(C) Parsons

(D) Weber

Answer: (B)

 

30. Assertion (A): High birth rate is due to child marriage.

Reason (R): The practice of child marriage is due to customs, traditions and illiteracy in the society.

In the context of the above two statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

31. Assertion (A): Ecological degradation leads to environmental pollution.

Reason (R): Deforestation, construction of big dams and other developmental activities are responsible for Ecological degradation.

In the context of the above two statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

32. Match the items in List-I with the items in List-II and choose the correct codes given below:www.netugc.com

List – I                                                                                    List – II

(Books)                                                                                   (Authors)

a. Sociology of Environment                                                  1. S.N. Pawar & R. B. Patil

b. Staying Alive : Women, Ecology and Survival in India.    2. Alvin Toffler

c. The Third Wave                                                                  3. Vandana Shiva

d. Modernization, Protest and Change.                                  4. S.N. Eisenstadt

Codes:

       a b c d

(A) 2 1 3 4

(B) 4 1 2 3

(C) 1 3 2 4

(D) 3 2 1 4

Answer: (C)

 

33. Who has propounded the “Theory of Differential Association”?

(A) R.K. Merton

(B) R.H. Burke

(C) G. Tarde

(D) E.H. Sutherland

Answer: (D)

 

34. Death resulting out of failure in love affair is an example of

(A) Fatalistic suicide

(B) Egoistic suicide

(C) Altruistic suicide

(D) Anomic suicide

Answer: (A)

 

35. ‘Community Policing System’ aims at prevention and control of Crime through

(A) Public

(B) Police

(C) Police and Public

(D) Army

Answer: (C)

 

36. Drug de-addiction centres provide which of the following facility/facilities?

(A) Counselling

(B) Medical assistance

(C) Yogic exercise

(D) All the above

Answer: (D)

 

37. Judicial separation for a conflicting couple is granted for a maximum period of

(A) 7 years

(B) 3 years

(C) 2 years

(D) 5 years

Answer: (C)

 

38. Which type of intoxicant is taken by the use of Cigarette, Bidi, Tobacco, Cigar etc.?

(A) Narcotics

(B) Nicotine

(C) Sedatives

(D) Hallucinogens

Answer: (B)

 

39. Probation and Parole are which form of punishment?

(A) Deterrent punishment

(B) Retributive punishment

(C) Extra-mural treatment

(D) None of the above

Answer: (C)

 

40. Borstal Schools are meant for the reformation of

(A) Juvenile delinquents

(B) Women Offenders

(C) Convicts

(D) None of the above

Answer: (A)

 

41. Match the Authors in List-I with the title of books in List-II and choose the correct codes given below:

List – I                                    List – II

a. P. Carlen                              1. Women’s Imprisonment: A Study in Social Control.

b. P. Walton and J. Young      2. The New Criminology Revisited.

c. D. Clark                               3. The Sociology of Death: Theory, Culture, Practice.

d. R. Cloward and L. Ohlin    4. Delinquency and Opportunity

Codes:

       a b c d

(A) 1 2 3 4

(B) 4 3 2 1

(C) 2 1 3 4

(D) 3 2 4 1

Answer: (A)

 

42. Who among the following has argued for bureaucracy contributing to nation building in India?

(A) A.R. Desai

(B) G.S. Ghurye

(C) R. Bendix

(D) S.C. Dube

Answer: (C)

 

43. ‘Secularism curbs divisiveness that springs from religious differences and also clears way for rapid development and nation building processes’. Which one of the following is not an element of secularism as per the statement given above?

(A) Integration of socio-economic and political system that can interlink and interpenetrate various sub-groups.

(B) Non-acceptance to the prejudice and parochialism.

(C) Visible demonstrated gains of interdependence and cooperation.

(D) Primordial loyalties as a part of social engineering in a society.

Answer: (D)

 

44. Assertion (A): The concept of ‘secularization’ as used in Indian Constitution implies that State does not provide patronage to any religion.

Reason (R): Religion does not hold significance in modern society.

Codes:

(A) (A) is true and (R) is false and (R) is the correct explanation of (A).

(B) (A) is false and (R) is true.

(C) (A) is true and (R) is false and(R) is not the correct explanation of (A).

(D) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

Answer: (C)

 

45. Match an item in List-I with an item in List-II.

List – I                                                            List – II

(Books)                                                           (Thinkers)

a. Modernisation of Indian Tradition                         1. Y. Singh

b. When a great Tradition Modernises            2. M. Singer

c. Caste in Modern India                                3. M.N. Srinivas

d. Caste, Class and Power                              4. Andre Betille

Codes:

      a b c d

(A) 1 2 3 4

(B) 4 3 2 1

(C) 3 2 1 4

(D) 2 1 4 3

Answer: (A)

 

46. Who has stated that in India, direction of change is represented in a linear evolutionary form from ‘traditionalization’ towards ‘modernization’?

(A) M. N. Srinivas

(B) S.C. Dube

(C) Milton Singer

(D) Yogendra Singh

Answer: (D)

 

47. Assertion (A): Some scholars say, in countries which have recently introduced Sociology, indigenization of the subject is required.

Reason (R): This can be helpful in the growth of native scholarship and will contribute to the nation building process.

Codes:

(A) (A) is false, but (R) is true.

(B) (A) is true, but (R) is false.

(C) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(D) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

Answer: (C)

 

48. Assertion (A): The purpose of privatization of Education was to improve the quality of Education.

Reason (R): Privatization of education has resulted into Mushroom growth of Educational Institution.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

49. Right to Education was introduced as Fundamental Rights under which of the following Article of the Indian Constitution?

Codes:

(A) Article – 14

(B) Article – 21

(C) Article – 21 – A

(D) Article – 16

Answer: (C)

 

50. Assertion (A): North-Eastern States are not facing any crisis with regard to female child sex-ratio.

Reason (R): There is increase of education among women in these States.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) (A) is false, but (R) is true and (R) is the correct explanation of (A).

(C) Both (A) and (R) are false.

(D) (A) is true, but (R) is false.

Answer: (A)

 

51. Which Committee recommended three tier systems for Panchayati Raj?

(A) Balwant Rai Mehta Committee

(B) Ashok Mehta Committee

(C) Sangama Committee

(D) Parliamentary Committee

Answer: (A)

 

52. Urban oriented development programmes generated urban centred employment which resulted into

(A) Rural to Rural Migration

(B) Urban to Rural Migration

(C) Rural to Urban Migration

(D) Urban to Urban Migration

Answer: (C)

 

53. Agrarian social structure is characterized by which of the following?

I. Land owner and landless labourers.

II. Land owning and businessmen.

III. Peasants and village-money lenders.

IV. Peasants and crop-sharers.

Mark the correct answer from the codes given below:

Codes:

(A) I, II, III

(B) II, III, IV

(C) I, III, IV

(D) IV, II, III

Answer: (C)

 

54. Peasants movements failed in India because of

(A) Trade unions were non-existent.

(B) Trade unions were disinterested.

(C) No land reforms have been done.

(D) Partial land reforms have been done.

Answer: (D)

 

55. Panchayats in modern India are characterized as

I. Participation of people at grassroots level.

II. Self-reliance.

III. Empowering of women.

IV. Bureaucratic control.

Mark the correct answer from the codes given below:

Codes:

(A) IV, II, III

(B) I, II, III, IV

(C) IV, III, I

(D) II, III, IV

Answer: (B)

 

56. Mark out the correct answer about Human Relations Approach to work place behaviour from the code given below:

I. It is against those approaches which give individualistic and over-rational emphasis to explain workers’ behaviour in material terms.

II. It emphasizes the importance of informal groups in industry.

III. It has set the beginning of a model of the factory as a social system and the worker as a social man.

IV. It considers the industrial man as a rational and economic man.

Codes:

(A) I, II only

(B) I, III, IV

(C) I, IV only

(D) I, II, III

Answer: (D)

 

57. What does cause alienation according to Karl Marx?

(A) The division of labour.

(B) The institution of private property.

(C) ‘Cash nexus’ of commercial relationships.

(D) All of the above.

Answer: (D)

 

58. During 1956, which were the countries visited by the study group comprising representatives from the Government, trade unions and the employers from India to study the experiences of workers’ participation in management?

Codes:

(A) Poland, Sweden, U.K, France, East Germany, Russia.

(B) Holland, Sweden, France, Yugoslavia, Belgium, Czechoslovakia.

(C) U.K., Sweden, France, Belgium, West Germany, Yugoslavia.

(D) U.K., Sweden, Poland, Germany, Belgium, France.

Answer: (C)

 

59. Which model of workers’ participation in Management is working in India?

(A) Quality circles

(B) Joint consultation

(C) Co-determination

(D) Self-management

Answer: (B)

 

60. What is incorrect about SEWA?

(A) It has unionized women workers in the unorganized sector.

(B) It combines three movements: labour, co-operative and development.

(C) It has organized many women co-operatives.

(D) It is restricted to Ahmedabad only.

Answer: (D)

 

61. Which is not an indicator of social development?

(A) Improvement in health

(B) Improvement in quality of life

(C) Improvement in education

(D) Increase in per capita income

Answer: (D)

 

62. “Structural adjustment programmes” introduced in 1980 were forced upon the Third World Countries with a view to

(A) Recover debt

(B) Check nepotism

(C) Weed out corruption

(D) All the above

Answer: (D)

 

63. India followed a mixed model of economic development since its independence from the foreign rule but was compelled to adopt LPG Policy. In which year the LPG Policy was adopted in India as a model of economic growth?

(A) 1980

(B) 1989

(C) 1990

(D) 1993

Answer: (C)

 

64. Who is of the view that social unrest is rooted in the capitalist path of development?

(A) A.R. Desai

(B) G.S. Ghurye

(C) D.P. Mukerji

(D) Surajit Sinha

Answer: (A)

 

65. “World System Theory” of development explains the relationships between the ‘developed’ and ‘developing’ countries. Who among the following gave ‘World System Theory’ of development?

(A) Gunnar Myrdal

(B) Wallersteins

(C) M.K. Gandhi

(D) A. Sen

Answer: (B)

 

66. Who is the Author of the Book: “Essay on the principle of population”?

(A) G. Marshall

(B) M.K. Premi

(C) T. Malthus

(D) Peter R. Cox

Answer: (C)

 

67. The concept of social capillarity in studying population was used by

(A) Thomas Malthus

(B) Herbert Spencer

(C) David Herdiman

(D) D. Dumount

Answer: (D)

 

68. The determinants of fertility were explained in detail by

(A) Karl Marxwww.netugc.com

(B) Kingsley Davis and Judiath Black

(C) Double day

(D) Peter Berger

Answer: (B)

 

69. Which of the following is/are related to Demographic processes?

I. Fertility

II. Mortality

III. Migration

IV. Morbidity

Answer the correct combination:

(A) I and IV are correct.

(B) IV and II are correct.

(C) II and III are correct.

(D) III and IV are correct.

Answer: (C)

 

70. Match the items in List – I with the items in List – II and choose the correct code given below:

List – I                                                                        List – II

a. The death of a child below the age of one year.     1. Morbidity

b. The death of woman at the time of delivery.         2. Infant mortality

c. The rate of falling ill due to diseases.                     3. Female infanticide

d. Killing of girls after birth.                                       4. Maternal mortality

5. Female foeticide

Codes:

       a b c d

(A) 1 4 2 5

(B) 2 4 1 3

(C) 4 3 5 2

(D) 5 4 1 3

Answer: (B)

 

71. Assertion (A): Women and Child Development Policy is called ‘Protective discrimination.’

Reason (R): This is beneficial only for women.

Codes:

(A) (A) is true and (R) is false.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is true and (R) is false and (R) is not the correct explanation of (A).

(D) Both (A) and (R) are true.

Answer: (B)

 

72. Mark out the correct sequence of perspectives on gender and development in India:

(A) Welfare, Empowerment, Development.

(B) Empowerment, Development, Welfare.

(C) Development, Welfare, Empowerment.

(D) Welfare, Development, Empowerment.

Answer: (D)

 

73. Several International Meetings made declaration about feminist visions of development from a global perspective.

Arrange these international meetings in order in which they were held. Use the code given below:

I. Asian and Pacific Centre for Women Development (APCWD).

II. Workshop on Developing Strategies for the Future: Feminist Perspectives.

III. Dakar Declaration on another Development with Women.

IV. Nairobi End of the UN Decade World Conference.

Codes:

(A) I, III, IV, II

(B) II, I, III, IV

(C) III, I, IV, II

(D) I, II, III, IV

Answer: (D)

 

74. Which is the main basis for the growth of eco-feminism?

(A) Deforestation in industrial society.

(B) Women’s lives and their relation with the nature.

(C) Pollution and environmental degradation.

(D) Global warming.

Answer: (B)

 

75. Match the List – I with List – II given below:

List – I                                                List – II

(Feminists)                                          (Books)

a. Simone de Beauvoir                        1. The Dialectics of Sex

b. Mary Wollstonecraft                       2. Women’s Estate

c. Sulamith Firestone                          3. The Second Sex

d. Juliet Mitchell                                 4. The Vindication of the Rights of Women

Codes:

       a b c d

(A) 3 4 1 2

(B) 3 1 4 2

(C) 1 3 2 4

(D) 2 1 3 4

Answer: (A)

Comments