2012 December UGC NET Solved Question Paper in Sociology, Paper II

1. Which one of the following is not a characteristic of a primary group?

(A) Personal orientationwww.netugc.com

(B) Long term orientation

(C) Relations are end in themselves

(D) Relations are means to an end

Answer: (D)

 

2. Who, of the following, is the author of the book “Economy and Society”?

(A) Max Weber

(B) Anthony Giddens

(C) E. Durkheim

(D) A. Comte

Answer: (A)

 

3. Which one of the following is not an element of rural community?

(A) We-feeling

(B) Cultural diversity

(C) Territory

(D) Self-sufficiency

Answer: (B)

 

4. Choose the correct sequence of following in order of increasing complexity:

(A) Hunting, Gathering, Agrarian, Pastoral, Industrial and Post-industrial societies

(B) Gathering, Pastoral, Hunting, Industrial and Post-industrial societies

(C) Hunting, Pastoral, Agrarian, Industrial and Post-industrial societies

(D) Agricultural, Gathering, Hunting, Horticultural, Industrial and Post-industrial societies

Answer: (C)

 

5. Sociology is characterised by a perspective that places ________ in the foreground.

(A) Individual

(B) Unique social events

(C) Social interaction

(D) Culture

Answer: (C)

 

6. When two people interact with each other, they form

(A) A society

(B) An institution

(C) An association

(D) A dyadic group

Answer: (D)

 

7. Which one of the following Max Muller believed to be the earliest form of religion?

(A) Naturism

(B) Monoism

(C) Animism

(D) Fetishism

Answer: (A)

 

8. Ridicule is a

(A) Social sanction

(B) Social norm

(C) Mores

(D) Folkway

Answer: (A)

 

9. The term ‘Reference group’ was first introduced by

(A) Hyman

(B) Merton

(C) Srinivas

(D) Cooley

Answer: (A)

 

10. Match List – I with List – II and mark the correct answer from the codes given below the lists:

List – I                        List – II

(Author)                      (Change Perspective)

a. Sorokin                    i. Structural functional

b. Dahrendorf             ii. Cyclical

c. Spencer                    iii. Dialectical

d. Durkhiem                iv. Evolutionary

Codes:

       a b c d

(A) ii iii iv i

(B) i iii ii iv

(C) ii iv i iii

(D) iii i ii iv

Answer: (A)

11. The pivotal methodology of functionalist is

(A) Conjectural history

(B) Library work

(C) Field work

(D) Content analysis

Answer: (C)

 

12. To Mead the ‘generalised others’ and ‘significant others’ are the creators of

(A) I

(B) Me

(C) Ego

(D) Super ego

Answer: (B)

 

13. The collection of roles that goes with a given status is termed as

(A) Multiple roles

(B) Conflict of roles

(C) Role set

(D) Summation of roles

Answer: (C)

 

14. Assertion (A): The situation in which a person is faced with demands from two or more roles that do not match is called role conflict.

Reason (R): Role conflict is not common in traditional societies where each person plays a limited number of roles.

Choose the correct answer from the given codes:

Codes:

(A) (A) is true but (R) is false.

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is false but (R) is true.

(D) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

Answer: (D)

 

15. Who has written the book “urbanisation and family change”?

(A) Iravati Karve

(B) M. S. Gore

(C) Leela Dube

(D) I. P. Desai

Answer: (B)

 

16. Who studied the structural and functional unity of joint family in ‘Mahua’?

(A) K.M. Kapadia

(B) Neera Desai

(C) I. P. Desai

(D) A. M. Shah

Answer: (C)

 

17. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                                List – II

a. Marriage and Family in India          i. A. M. Shah

b. Kinship organisation in India          ii. Robin Fox

c. Kinship and Marriage                      iii. K. M. Kapadia

d. Family in India                               iv. Iravati Karve

Codes:

      a b c d

(A) i ii iv iiiwww.netugc.com

(B) iii iv ii i

(C) i iii iv ii

(D) ii iii iv i

Answer: (B)

 

18. Who said that the social stratification in India is based on ‘purity and pollution’?

(A) M.N. Srinivas

(B) A.R. Desai

(C) Louis Dumont

(D) Yogendra Singh

Answer: (C)

 

19. Who has given functional theory of social stratification?

(A) T.B. Bottomore

(B) K. Davis

(C) W.E. Moore

(D) Karl Marx

Answer: (B)

 

20. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                                            List – II

a. Homeohierchicus                                         i. G.S. Ghurye

b. Human society                                            ii. Yogendra Singh

c. Modernisation of Indian Tradition                         iii. Louis Dumont

d. Caste, Class and Occupation                      iv. Kingsley Davis

Codes:

      a b c d

(A) i ii iii iv

(B) ii iii iv i

(C) iii iv ii i

(D) iv ii i iii

Answer: (C)

21. Marxian theory of change, ‘that change comes through revolution’ indicates

(A) Change in the existing structure.

(B) Change of the whole structure.

(C) A partial change in the existing structure

(D) A nominal change of the structural elements.

Answer: (B)

 

22. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below the lists:

List – I                                                List – II

(Theory of Change)                 (Author)

a. Cyclical                               i. Karl Marxand Dahrendorf

b. Linear-Evolutionary            ii. A. Toynbee

c. Dialectic                              iii. K. Davis and W.E. Moore

d. Functional                           iv. Auguste Comte

Codes:

       a b c d

(A) iii iv i ii

(B) ii iv i iii

(C) iv i iii ii

(D) i ii iii iv

Answer: (B)

 

23. The basic difference between classical and modern sociological perspectives is visible in the

(A) Silent shift from macro to micro theoretical perspective

(B) Radical shift from micro to macro perspective

(C) Development of middle range theories

(D) None of the above

Answer: (A)

 

24. Who was Comte’s Mentor?

(A) Montesquieu

(B) Morgan

(C) Saint Simon

(D) Robert Redfield

Answer: (C)

 

25. From among the following who believed in Social Darwinism?

(A) Diffusionists

(B) Evolutionists

(C) Functionalists

(D) All of the above

Answer: (B)

 

26. Parsons’ analysis of social system is based on the principle of

(A) Manifest function

(B) Division of labour

(C) Homeostasis

(D) Functional unity

Answer: (C)

 

27. Who started his book “The Structure of Social Action” with the rhetorical question “who now reads Spencer”?

(A) Durkheim

(B) Parsons

(C) Weber

(D) Pareto

Answer: (B)

 

28. Phenomenology is a radical alternative to

(A) Positivism

(B) Evolutionism

(C) Functionalism

(D) Diffusionism

Answer: (A)

 

29. Durkheim’s study of suicide helps us to understand

(a) Society’s hold over the Individual

(b) Individual’s hold on the society.

(c) Suicide rates of various societies

(d) Degree of social integration ofa society.

Codes:

(A) (b) and (c)

(B) (a) and (b)

(C) (a) and (d)

(D) (b) and (d)

Answer: (C)

 

30. In Merton’s functional analysis of society which of the following concepts are central?

(a) Functions and Dysfunctions

(b) Structural elements and functional pre-requisites

(c) Subjective and objective manifestation

(d) Manifest and latent functions

Codes:

(A) (b) and (c)

(B) (b) and (d)

(C) (a) and (c)

(D) (a) and (d)

Answer: (D)

 

31. “Kula” was associated withwww.netugc.com

(a) Trobriand Islanders

(b) Malinowski

(c) Andaman Islanders

(d) Frazer

Codes:

(A) (b) and (c)

(B) (b) and (d)

(C) (a) and (b)

(D) (a) and (c)

Answer: (C)

 

32. Durkheim considered animism as:

(1) Soul worship

(2) The belief that events in the world are mobilized by the activities of spirit.

(3) The belief in worshipping the animals.

(4) The belief in worshipping the natural objects.

Codes:

(A) (1) and (2)

(B) (1) and (4)

(C) (2) and (3)

(D) (2) and (4)

Answer: (A)

 

33. In his evolutionary framework Marx arranged societies in the order of

(1) Primitive Communism

(2) Feudalism

(3) Capitalism

(4) Socialism

The correct order is

Codes:

(A) (3), (2), (1), (4)

(B) (2), (3), (4), (1)

(C) (1), (4), (3), (2)

(D) (1), (2), (3), (4)

Answer: (D)

 

34. Assertion (A): For the emergence of capitalism, a particular motivation was required with regard to profit and work.

Reason (R): Capitalism was developed in the west because such a motivation was provided by Calvinism.

Select your answer from:

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and(R) is correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but(R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, (R) is false.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (A)

 

35. Assertion (A): Functionalism considers human society as a social system, as a set of interconnected parts which together form as a whole.

Reason (R): Social Institutions such as education and religion are viewed as a part of the social system rather than as isolated units.

Choose the correct answer.

Codes:

(A) (A) is true and (R) is false.

(B) (A) is false, but (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are true but(R) is not the correct explanation of (A).

(D) Both (A) and (R) are true and(R) is the correct explanation of (A).

Answer: (D)

 

36. Match the following:

List – I                                    List – II

(Thinker)                     (Concept)

a. Max Weber              i. Circulation of Elites

b. R. K. Merton           ii. Self-fulfilling prophesy

c. B. Malinowski         iii. Ideal types

d. V. Pareto                 iv. Kula exchange

Codes:

       a b c d

(A) iii ii iv i

(B) i iv ii iii

(C) ii i iii iv

(D) iv iii i ii

Answer: (A)

 

37. Match the following:

List – I                                                List – II

(Authors)                                 (Books)

a. A.R. Radcliff-Brown          i. Rules of Sociological Method

b. H. Spencer                          ii. Structure and Function in Primitive Society

c. R. Dahrendorf                     iii. Class and Class Conflict in Industrial Society

d. E. Durkheim                       iv. Principles of Sociology

Codes:

       a b c d

(A) ii iv iii i

(B) iv iii ii i

(C) ii iii i iv

(D) i iii ii iv

Answer: (A)

 

38. The book “Street Corner Society” was authored by

(A) L.A. Coser

(B) Max Weber

(C) William F. Whyte

(D) B. Malinowski

Answer: (C)

 

39. The figure that most frequentlyoccurs in a given set of data is known as

(A) Mode

(B) Median

(C) Mean

(D) Average

Answer: (A)

 

40. Range is a measure of

(A) Central Tendency

(B) Dispersion

(C) Association

(D) Correlation

Answer: (B)

 

41. Who has given the formula for calculating rank correlation?

(A) Spearman

(B) Pearson

(C) Yules

(D) Garrett

Answer: (A)

 

42. An idea about a given state of affairs put forward in exact terms to provide basis for empirical testing is known as

(A) Ideal type

(B) Hypothesis

(C) Sociological imagination

(D) Empirical Research

Answer: (B)

 

43. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below the lists:

List – I                        List – II

a. Oral History            i. Quantitative Data

b. Survey                     ii. People’s Knowledge

c. Sampling                 iii. Indepth study of a unit

d. Case study              iv. Representative of a whole

Codes:

      a b c d

(A) i ii iii iv

(B) ii i iv iii

(C) iii iv i ii

(D) iv iii ii i

Answer: (B)

 

44. Attribute is related to

(A) Qualitative variable

(B) Quantitative variable

(C) Constant

(D) None of the above

Answer: (A)

 

45. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below the lists:

List – I                                    List – II

a. Empirical Research              i. Knowledge free from bias

b. Objectivity                          ii. Personal assertion

c. Fact                                                 iii. Field based data

d. Subjectivity                         iv. Empirical evidence

Codes:

      a b c d

(A) i ii iii iv

(B) iii i iv ii

(C) ii iii iv i

(D) iv i ii iii

Answer: (B)

 

46. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                                List – II

(Type of research design)        (Nature of research question)

a. Exploratory                                     i. Why is it?

b. Experimental                       ii. What is it?

c. Descriptive                          iii. How to treat it?

d. Diagnostic                           iv. How is it?

Codes:

       a b c d

(A) iv iii ii i

(B) i iv iii ii

(C) ii i iv iii

(D) i ii iii iv

Answer: (C)

 

47. What is the correct sequence of understanding research methodology?

(A) Nature of phenomena, methods of data collection, nature of social science, methods of data analysis.

(B) Nature of phenomena, nature of social science, method of data collection, methods of data analysis

(C) Methods of data analysis, methods of data collection, nature of social science, nature of phenomena

(D) Methods of data collection, nature of phenomena, nature of social science, methods of data analysis

Answer: (B)

 

48. In case of doing a research which is the correct sequence?

(A) Formulation of the problem, data collection, hypothesis, analysis of data

(B) Data collection, hypothesis, formulation of the problem, analysis of data

(C) Formulation of problem, hypothesis, data collection, analysis of data

(D) Hypothesis, analysis of data, formulation of the problem, data collection

Answer: (C)

 

49. After data collection which is the correct sequence of the following steps?

(A) Editing of filled in tool, coding, report writing, tabulation

(B) Coding, report writing, editing the filled in tool, tabulation

(C) Report writing, editing filled in tool, tabulation, coding

(D) Editing filled in tool, coding, tabulation

Answer: (D)

 

50. Coefficient of correlation (r) indicates the extend of relationship between

(A) Two qualitative variables

(B) Two quantitative variables

(C) One qualitative variable and other quantitative variable

(D) All the above

Answer: (B)

Comments