2013 September UGC NET Solved Question Paper in Social Work, Paper III

1. Classical conditioning technique used to eliminate phobias, is used in

(A) Generalization

(B) Operant conditioning

(C) Spontaneous recovery

(D) Systematic desensitization

Answer: (D)

 

2. Put the following events in the order of their occurrence:

i. Charity organisation society (London)

ii. Publication of a book on social case work

iii. Charity organisation society (USA)

iv. Emergence of Freudian theory

Codes:

(A) i iii ii iv

(B) iv ii i iii

(C) i iv ii iii

(D) iii iv ii i

Answer: (A)

 

3. Arrange the following steps in the process of establishment of NGOs in a sequence:

i. Missionwww.netugc.com

ii. Vision

iii. Strategies

iv. Objectives

Codes:

(A) i ii iv iii

(B) i ii iii iv

(C) ii i iii iv

(D) ii i iv iii

Answer: (D)

 

4. What is the proper sequence of the following?

i. Members of similar age-group available with interest in recreational activities.

ii. Group becomes cohesive and goals achieved.

iii. Group goals are identified and clearly stated.

iv. Programme planned and carried out.

Codes:

(A) iii iv ii i

(B) i iii iv ii

(C) i ii iii iv

(D) ii i iv iii

Answer: (B)

 

5. Match items given in List – I with those in List – II by selecting the correct code given below:

List – I (Author)                                             List – II (Book)

a. Caplan, G. (1961)                                        i. A Theory of Human Motivation

b. Douglas, T. (1993)                                      ii. Common Human Needs

c. Maslow, A. (1943)                                      iii. A Community Approach to Mental Health

d. Towle, Charlotte (1945)                             iv. A Theory of Group Work Practice

Codes:

       a b c d

(A) ii i iv iii

(B) iii ii i iv

(C) iv iii ii i

(D) iii iv i ii

Answer: (D)

 

6. Following are the steps of social research. Arrange the steps to prepare a plan of research study:

(a) Data collection

(b) Hypothesis

(c) Problem formulation

(d) Objectives

(e) Processing and analysis of data

(f) Report writing

Codes:

(A) (a) (c) (b) (d) (e) (f)

(B) (b) (c) (a) (d) (e) (f)

(C) (d) (c) (b) (a) (e) (f)

(D) (c) (d) (b) (a) (e) (f)

Answer: (D)

 

7. Match the items of List – I with items of List – II:

List – I                                                List – II

a. Monogamy                                      i. More than one wife

b. Polygamy                                        ii. Perfect relationship and living together

c. Consensual union                            iii. Some earlier wives have got re-married

d. Serial monogamy                            iv. One and only wife

Codes:

        a b c d

(A) iv i ii iiiwww.netugc.com

(B) i ii iv iii

(C) iv iii i ii

(D) iv i iii ii

Answer: (A)

 

8. Match items in List – I with List – II and choose the correct answer from the codes given below:

List – I                                                            List – II

a. Transference                                                i. Law

b. Parole                                                          ii. Sociology

c. Cultural lag                                                  iii. Psychiatry

d. Award                                                         iv. Criminology

Codes:

        a b c d

(A) iii i iv ii

(B) ii iii i iv

(C) iii iv ii i

(D) i ii iii iv

Answer: (C)

 

9. Match the following:

List – I                                                            List – II

a. Jane Adams                                                 i. Methods of social work

b. Johari Window                                            ii. Problem-solving model

c. H.H. Perlman                                              iii. Social Diagnosis

d. Mary Richmond                                          iv. Known to others: unknown to self

Codes:

       a b c d

(A) i iv ii iii

(B) i iv iii ii

(C) ii i iii iv

(D) iv iii ii i

Answer: (A)

 

10. Match the following:

List – I                                                            List – II

a. Probation Department                                 i. Rehabilitation of offender

b. Parole                                                          ii. Juvenile Justice

c. Vocational Training                         iii. District Court

d. Child Welfare Committee                          iv. Reward for good conduct

Codes:

       a b c d

(A) i ii iii iv

(B) iii iv i ii

(C) iv i ii iii

(D) ii iii iv i

Answer: (B)

11. Match the following:

List – I (Events)                                              List – II (Date of Observance)

a. World Day of Water                                   i. June 5th

b. World Earth Day                                        ii. July 11th

c. World Environment Day                             iii. March 22nd

d. World Population Day                                iv. April 22nd

Codes:

       a b c d

(A) ii iii i iv

(B) iii i ii iv

(C) iv ii i iii

(D) iii iv i ii

Answer: (D)

 

12. Match the following:

List – I (Item)                                                 List – II (Act)

a. Works Committee                                       i. Payment of Gratuity Act

b. Set on and Set off                                       ii. Industrial Disputes Act

c. Continuous service                                      iii. Standing orders

d. Subsistence allowance                                iv. Payment of Bonus Act

v. Factories Act

Codes:

        a b c d

(A) ii iv iii v

(B) ii iv i iii

(C) iii ii v i

(D) v iii iv ii

Answer: (B)

 

13. Match the items of List – I with items of List – II:

List – I                                                                        List – II

a. Dissolution of Muslim Marriage Act                      i. 1939

b. Child Marriage Restraint Act                                 ii. 1955

c. Dowry Prohibition Act                                           iii. 1961

d. Hindu Marriage Act                                               iv. 1929

Codes:

       a b c d

(A) i iv iii ii

(B) i iii iv ii

(C) iii iv ii i

(D) i ii iii iv

Answer: (A)

 

14. Assertion (A): Socialization is a lifelong process.

Reason (R): Socialization process ends with one’s death.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) (A) is true and (R) is not true.

(C) (A) is not true and (R) is not the correct explanation of (A).

(D) Both (A) and (R) are not true.

Answer: (A)

 

15. Assertion (A): Position of labour welfare officer is only ornamental but not practical.

Reason (R): Right person for right job is a prerequisite.

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is not true.

(B) (A) is not true, but (R) is true.

(C) (A) is true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(D) (A) and (R) are not true.

Answer: (B)

 

16. Assertion (A): Participation in SHGs leads to women’s empowerment.

Reason (R): Through participation in SHGs women improve their self-image, make better choices and enhance their financial status.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(D) (A) is true and (R) is the correct explanation of (A).

Answer: (D)

 

17. Assertion (A): Workers participation in industry result in industrial democracy.

Reason (R): Workers education program does not encourage the participation of workers.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are not true.

(C) (A) is true and (R) is not the true explanation of (A).

(D) (A) is true and (R) is the true explanation of (A).

Answer: (C)

 

18. Assertion (A): Right to self determination is a principle of social work.

Reason (R): In social work practice the client is given free hand to decide about his/her future.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (R) is true, but (A) is false.

Answer: (B)

 

19. Assertion (A): Females have higher life expectancy than males.

Reason (R): Females receive a better diet.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (C)

 

20. Consider the following statements and select your answer according to the codes given below:

Assertion (A): Peoples participation is essential for the success of development programme.

Reason (R): Education and Awareness lead to participation.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

21. Assertion (A): The connection between industrialization and breakdown of joint family system needs to be studied.

Reason (R): This calls for variety of researches to be carried out in rural areas alone.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are not true.

(C) (A) is true and (R) is not the correct explanation of (A).

(D) (A) is not true and (R) is true.

Answer: (C)

 

22. Assertion (A): Social action is a systematic and conscious effort to influence the basic social conditions for social progress.

Reason (R): It involves improving social legislative and social policies.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) (A) is true and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is not true and (R) is true.

(D) (A) is true and (R) is not the correct explanation of (R).

Answer: (B)

 

23. Assertion (A): Psychologists generally agree that Intelligence Quotient (I.Q.) gets affected by environment.

Reason (R): Intelligence Quotient (I.Q.) is a biological trait and it cannot be changed.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are not true.

(C) (A) is true and (R) is not true.

(D) (A) is true and (R) is the correct explanation of (A).

Answer: (C)

 

24. Assertion (A): Jan Shikshan Sansthan provides vocational training courses to the marginalized.

Reason (R): Vocational training empowers the beneficiaries who become entrepreneurs.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are not true.

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is true and (R) is not the correct explanation of (A).

(D) (A) is not true and (R) is true.

Answer: (C)

 

25. Assertion (A): Crime rate in India is increasing day-by-day.

Reason (R): Crime rate is increasing because people lack skills and use illegitimate means to achieve their goals.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) (A) is not true and (R) is the explanation of (A).

(C) Both (A) and (R) are not true.

(D) (A) is true and (R) is not the correct explanation of (A).

Answer: (A)

 

26. Assertion (A): For effective management of a children’s residential home, the staff should be affectionate and friendly.

Reason (R): Regular funding is essential to proper functioning of a residential home for children.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) (A) is true and (R) is not true.

(C) Both (A) and (R) are not true.

(D) (A) is true and (R) is the correct explanation of (A).www.netugc.com

Answer: (A)

 

27. Arrange the following Acts in order in which they were enacted. And select the correct answer using the codes given below:

i. Payment of Wages Act

ii. Payment of Gratuity Act

iii. Minimum Wages Act

iv. Payment of Bonus Act

Codes:

(A) iii i iv ii

(B) i iv ii iii

(C) ii iv iii i

(D) i iii iv ii

Answer: (D)

 

28. Behaviour that is contrary to the standards of conduct or social expectations of a group or society, is defined by

(A) Elliot and Merill

(B) Fuller and Myers

(C) Louise Weston

(D) Ogburne

Answer: (C)

 

29. One of the following theories propounds childhood experiences influence the adult behaviour:

(A) Person-Centred theory

(B) Behaviour modification theory

(C) Psychoanalytic theory

(D) Existential theory

Answer: (C)

 

30. A declarative statement of relationship between or among variables is called

(A) Concept

(B) Value

(C) Hypothesis

(D) None of the above

Answer: (C)

 

31. The extent of difference between population parameters and the sample statistic is called

(A) Sampling error

(B) Statistic

(C) Sampling bias

(D) None of the above

Answer: (A)

 

32. Quartile deviation is also known as

(A) Range

(B) Mode

(C) Semi-inter quartile range

(D) None of these

Answer: (C)

 

33. The time interval between invasion by an infectious agent and appearance of first sign or symptom of the disease in question is called

(A) Quarantine

(B) Inoculation

(C) Incubation period

(D) None of the above

Answer: (C)

 

34. Find the mode of following marks obtained by 10 students: 10, 6, 11, 8, 9, 11, 7, 11, 12 and 10.

(A) 12

(B) 8.5

(C) 11

(D) None of the above

Answer: (C)

 

35. Quota sampling is the method of

(A) Non-probability sampling

(B) Area sampling

(C) Simple random sampling

(D) The lottery method

Answer: (A)

 

36. Emotional insulation is

(A) covering himself from physical threats.

(B) involves the justification for inappropriate behaviour.

(C) a maneuver aimed at withholding an emotional investment in a desired but unlikely outcome.

(D) involves the use of abstractions as a way of avoiding feelings and distancing one’s self from emotional pain.

Answer: (C)

 

37. Cone of the layers protecting environment from ultraviolet rays is

(i) Ozone

(ii) Ionosphere

(iii) Stratosphere

(iv) Troposphere

Codes:

(A) Only (i) is correct.

(B) (ii) and (iii) are correct.

(C) (iii) and (iv) are correct

(D) None of them is correct.

Answer: (A)

 

38. Which of the following is not an ascribed status?

(A) Age

(B) Caste

(C) Sex

(D) Knowledge

Answer: (D)

 

39. Skewness tells us about

(A) The direction of the variation or departure from symmetry

(B) Amount of variation in the data

(C) Estimates of the values of variables

(D) The measurement of the scattered values

Answer: (A)

 

40. Variance is

(A) Range

(B) Quartile Deviation

(C) Measure of Skewness

(D) The average of the squared differences from the mean

Answer: (D)

 

41. World Elder’s day observed on

(A) 1st October

(B) 1st November

(C) 1st April

(D) 1st May

Answer: (A)

 

42. Personification is

(A) a method of identifying persons as a resource.

(B) a technique whereby the group worker gives instructions.

(C) a method of working with groups in which the group worker is presented as a model.

(D) a procedure to select working participation.

Answer: (C)

 

43. ‘Acrophobia’ is the fear of

(A) Water

(B) Place

(C) Blood

(D) Height

Answer: (D)

 

44. A Researcher is generally expected to

(A) study the existing literature in a field.

(B) generate new principles and theories.

(C) synthesize the ideas given by others.

(D) all the above.

Answer: (D)

 

45. Arrange the following Acts in order in which they were enacted:

i. The Workmen’s Compensation Act

ii. The Indian Trade Unions Act

iii. The Payment of Wages Act

iv. The Industrial Employment (Standing Orders) Act

Codes:

(A) i iii iv ii

(B) ii i iii iv

(C) i ii iii iv

(D) iii iv ii i

Answer: (C)

 

46. One of the sections of Income Tax Act that gives tax exemption to nonprofit organizations on their income is

(A) 12 A

(B) 17 B

(C) 80 G

(D) All the above

Answer: (A)

 

47. Case study is the form of

(A) Subjective analysis

(B) Qualitative analysis

(C) Quantitative analysis

(D) Objective analysis

Answer: (B)

 

48. ‘Self talk’, means

(A) The messages that a person gives to himself/herself.

(B) A technique of talking with two persons.

(C) The message a person receives for himself.

(D) Message received from super natural power.

Answer: (A)

 

49. Human Rights Day observed on

(A) 1st December

(B) 10th December

(C) 12th December

(D) 15th December

Answer: (B)

 

50. National Institute of Social Defence is situated at

(A) Delhi

(B) Bangalore

(C) Mumbai

(D) Chennai

Answer: (A)

 

51. The basic skill of active listening which is the cornerstone of effective communication is

(A) making a diagnostic formulation of the client as he speaks.

(B) clarify what the client relates without being paternalistic.

(C) evaluate the effect that transference is having on the social worker-client relationship.

(D) understand both what the client & the social worker are saying and the undercurrents of unspoken feelings between the two.

Answer: (D)

 

52. Which of the following is not a part of community organisation?

(A) To determine the social needs of a community.

(B) To integrate the specific needs of some individual members of a community.

(C) To consciously do planning for meeting the needs of the community.

(D) To mobilize community resources to meet the social needs of a community.

Answer: (B)

 

53. National Policy for children was launched in

(A) August 1974

(B) August 1977

(C) August 1978

(D) August 1975

Answer: (A)

 

54. Who coined the term ‘Isolated nuclear family’?

(A) William J. Goode

(B) Murdock

(C) Cooper

(D) Talcot Parsons

Answer: (D)

 

55. Which article of the Indian Constitution provides maternity leave for women?

(A) Article 40

(B) Article 41

(C) Article 42

(D) Article 44

Answer: (C)

 

56. One of the following sections of IPC deals with cruelty:

(A) Section 354

(B) Section 376

(C) Section 498 A

(D) Section 508

Answer: (C)

 

57. Catharsis means

(A) Ventilation

(B) Psycho analysis

(C) Behavioural modification

(D) Problem solving

Answer: (A)

 

58. Which of the following is not a mechanism for settlement of Industrial Disputes in India?

(A) Labour Court

(B) Tribunal

(C) National Tribunal

(D) Standing Labour Committee

Answer: (D)

 

59. Deterioration of mental functions caused by the loss of nerve cells in brain is called

(A) Mental retardation

(B) Delirium

(C) Dementia

(D) Depressive neurosis

Answer: (C)

 

60. The Token economy is a procedure in which

(A) the patients are helped to understand their home economics.

(B) the patients are given understanding of economic gains.

(C) the patients are given generalized conditioned reinforcer in exchange for performing certain target behaviour.

(D) the patients are helped to come out of the loss they suffered due to economic crisis.

Answer: (C)

 

61. Cost-benefit analysis relates to

(A) Analysis of profit and loss

(B) Program returns

(C) Analysis of income and expenditure

(D) Comparison between program costs with program effects.

Answer: (D)

 

62. Human Poverty Index is developed by

(A) World Bank

(B) WHO

(C) UNDP

(D) UNICEF

Answer: (C)

 

63. ‘Electra Complex’ is a situation found in

(A) Oral stage

(B) Annal stage

(C) Phalic stage

(D) Latency stage

Answer: (C)

 

64. The first social work text that used the word ‘supervision’, is

(A) The New Practice of Supervision and Staff Development by Abels Paul A

(B) ‘Group Methods in Supervision and Staff Development’, by Abrahamson Arthur. C

(C) ‘Supervision and Education in Charity’, by Jeffrey R. Brackett

(D) ‘The MSW Supervisor: Problems of Role Transition’, by Abramczyk, Lois W

Answer: (C)

 

65. Who among the following suggested two tier system for Panchayati Raj?

(A) Balwantrai Mehta

(B) Ashok Mehta

(C) Vasantrao Naik

(D) None of the above

Answer: (B)

 

66. Sequence the following steps in social research:

(i) Collection and analysis of data

(ii) Conclusions and areas for further research

(iii) Objectives of the study

(iv) Review of literature

Codes:

(A) (iv) (ii) (i) (iii)

(B) (ii) (iii) (iv) (i)

(C) (iii) (iv) (i) (ii)

(D) (ii) (i) (iii) (iv)

Answer: (C)

 

67. Which of the following is not a principle of Group Work?

(A) Appropriate modification of the group process.

(B) Indifferent attitude towards members.

(C) Enabling group members to involve themselves in the process of problem solving.

(D) Recognition of unique differences of each individual.

Answer: (B)

 

68. National Institute for the Visually Handicapped (NIVH) is based in

(A) Hyderabad

(B) Mumbai

(C) Kolkata

(D) Dehradun

Answer: (D)

 

69. “Each for all and all for each” is a slogan associated with

(A) Panchayati Raj

(B) Co-operation

(C) Democratic Sprit

(D) NGOswww.netugc.com

Answer: (B)

 

70. Gandhiji’s Concept of Trusteeship is based on

(A) The property should be privately owned.

(B) The faith that human beings are not selfish.

(C) The faith that human nature is very selfish.

(D) The use of wealth should be through legislative regulation.

Answer: (B)

 

Read the passage given below and answer the following questions as per the understanding of the passage (Question Nos. 71 to 75)

International social work is a discrete field of practice within social work that seeks to improve the social and material well-being of people everywhere. It is practiced across geopolitical borders and at all levels of social and economic organization. International social work also is development-focused and, as such, much of international social work practice occurs at the local, state and provincial levels within individual countries.

Globalization and the new wave of technological innovations, coupled with global interdependence between and among individuals, groups and nations are having a tremendous effect on social work education and practice throughout the world. With increasing global social problems, social work professionals are continuously engaged in finding solutions to both local and global problems. This trend is reflected in the social work profession’s involvement in a variety of international dimensions of practice and with various organizations concerned with global challenges and issues.

Some examples of levels of social work practice in the international arena include individual empowerment, group empowerment, institution building, community building, nation building, region building and world building. Social workers are also engaged in challenging the current trends in international social policies and programs that affect vulnerable populations. Examples of international social work practice include human rights, social development, advocacy, poverty and social justice, as well as responding to conflict, disasters and the needs of displaced populations such as immigrants and refugees.

It is important to acknowledge that, increasingly aspects of international practice can be carried out within one’s own domestic environment. For example, the rise of migration and displacement has resulted in an increased number of social workers who may or may not identify as international social workers engaging with immigrant and refugee populations in their own counties. Consequently, whether social workers are working locally or outside of their home countries, they need to familiarize themselves with global affairs, and they must develop an internationally oriented multicultural competence to ensure effective delivery of services to vulnerable populations. Social work education therefore plays an integral role in ensuring the integration of international competence of its students and future practitioners.

 

71. International social work is

(A) a practice of social work to deal with issues of international importance.

(B) a practice with in social work that seeks to improve the social and material well-being of people across geo-political borders.

(C) a practice of social work to impose international standards.

(D) a practice to deal with international conflicts resolution.

Answer: (B)

 

72. International social work practice occurs

(A) at international level only.

(B) at United Nations meeting and other meetings of international organisations.

(C) at the local, state and provincial levels within individual countries.

(D) none of the above.

Answer: (C)

 

73. What is the impact of Globalisation on social work education?

(A) Social work education prepare professionals with multicultural competencies to deal with global problems and finding solutions.

(B) It has improved its standards and quality.

(C) Commercialization of social work education.

(D) None of the above

Answer: (A)

 

74. Social work practice in international arena include

(A) Individual and group empowerment

(B) Institution building

(C) Community and Nation building

(D) All the above

Answer: (D)

 

75. Which aspects of International Social Work practice can be carried out in domestic environment?

(A) Migration and displacement

(B) Refugees and immigrants populations

(C) All vulnerable populations

(D) All of the above

Answer: (D)

Comments