2013 June UGC NET Solved Question Paper in Social Work, Paper III

1. Robert Redfield’s famous book

(A) The Little Community

(B) The Small Community

(C) The Large Community

(D) The Big Community

Answer: (A)

 

2. Emotional disorders in which an individual remains oriented to reality but suffers from chronic anxiety is

(A) Schizophrenia

(B) Depression

(C) Paranoid states

(D) Neuroses

Answer: (D)

 

3. One of the following theories is known as growth oriented theory

(A) Psycho analytic theory

(B) Client-Centred theory

(C) Existential theory

(D) Cognitive learning theory

Answer: (B)

 

4. A concept made measurable is called

(A) Attribute

(B) Variable

(C) Theory

(D) None of the above

Answer: (B)

 

5. Intervening variables can be controlled by

(A) Randomization

(B) Conceptualisation

(C) Description

(D) None of the above

Answer: (A)

 

6. Which government body promotes measures for care and protection of persons with disability in the event of death of their parents or guardians?

(A) Child Welfare Committee

(B) Central Social Welfare Board

(C) National Trust

(D) National Handicapped Finance and Development Corporation

Answer: (C)

 

7. The author of the book, ‘Practice of Social Research-Social Work perspectives’ is

(A) D.K. Lal Das

(B) H.B. Trecker

(C) J. Galtung

(D) Nan Lin

Answer: (A)

 

8. Detachment from work, inability to accomplish goals and emotional discharge is known as

(A) Blockade

(B) Burnout

(C) Ambiguity

(D) Lockout

Answer: (B)

 

9. Which conference has brought in the concept of sustainable development?

(A) The Rio Conferencewww.netugc.com

(B) The Doha Conference

(C) The Montreal Conference

(D) None of the above

Answer: (A)

 

10. One of the following is not an aim of social policy.

(A) Balancing trade policies

(B) Elimination of poverty

(C) Maximization of welfare

(D) Pursuit of equality

Answer: (A)

11. ‘Agoraphobia’ is the fear of

(A) Height

(B) Blood

(C) Crowd

(D) Animal

Answer: (C)

 

12. Scientific attitude is based on

(A) Wishful thinking

(B) Spiritual thinking

(C) Consistent thinking

(D) Devotional thinking

Answer: (C)

 

13. ‘Concentric circle theory’ is associated with

(A) Peoples’ participation

(B) Economic status of the country

(C) Hydrological system

(D) Monitoring system

Answer: (A)

 

14. Who defined ‘Statistics as the Science of estimates and probabilities’?

(A) Bodington

(B) Bowley

(C) Fisher

(D) Agarwal

Answer: (A)

 

15. Regression is

(A) The measure of the average relationship between two or more variables in terms of the original units of data.

(B) Based on the assumption that the data being studied is normally distributed.

(C) The sum of the differences of two variables.

(D) Deviations that are taken from an assumed mean.

Answer: (A)

 

16. After passing of a bill in both the houses of Parliament and after President’s assent, within how many days the bill should come into force?

(A) 30

(B) 31

(C) 60

(D) None of the above

Answer: (A)

 

17. Determinant of population growth is

I. Family

II. Marriage

III. Economy

IV. Fertility

Codes:

(A) I and II are correct.

(B) II and III are correct.

(C) III and IV are correct.

(D) Only IV is correct.

Answer: (D)

 

18. ‘Sturdy beggars,’ is a term used for

(A) Beggars begging at religious places.

(B) The able-bodied beggars

(C) A class of beggars who are handicapped.

(D) Beggars who beg in a particular season.

Answer: (B)

 

19. ‘Reaching inside the silence’ is a skill that refers to

(A) Efforts to explore the meaning of the client’s silence.

(B) Efforts to explore the means to break the client’s silence.

(C) Efforts to deepen the client’s silence.

(D) Efforts to encourage client to be silent who speaks more.

Answer: (A)

 

20. Select the correct sequence of organizational growth

(A) Consolidation, initiation, expansion and termination.

(B) Initiation, consolidation, expansion and termination.

(C) Initiation, expansion, consolidation and termination.

(D) Initiation, expansion, termination and consolidation.

Answer: (C)

21. Encoding is essential for

(A) Sender

(B) Receiver

(C) Message

(D) None

Answer: (A)

 

22. World No Tobacco day is observed on

(A) 31st January

(B) 31st May

(C) 31st July

(D) 31st August

Answer: (B)

 

23. In classical conditioning, what happens to a neutral stimulus after it is associated with the unconditioned stimulus? It becomes

(A) A conditioned stimulus.

(B) Conditioned response.

(C) Unconditioned response.

(D) A phobia.

Answer: (A)

 

24. Emotionally intellectual person can

(A) Accurately perceive emotions.

(B) Think without emotions.

(C) Disregards emotional meaning.

(D) has difficulty in managing own emotions.

Answer: (A)

 

25. Murry G. Ross suggested 3 approaches for community organization i.e. specific content approach and generic content approach. The third approach is

(A) Problem approach

(B) Process approach

(C) Propaganda approach

(D) Planning approach

Answer: (B)

 

26. The defence mechanism

(A) Emerges randomly.

(B) Helps individuals cope with their internal and external state of anxiety and distress.

(C) Cannot be brought under conscious control to ward of anxiety.

(D) Operate to maintain a sense of serenity.

Answer: (B)

 

27. Social structures are

(A) Those aspects of a culture that are held in high regard, are desirable and therefore worthy of emulation.

(B) Principles of right and wrong actions and the rules & laws that govern the acceptable &unacceptable behaviour.

(C) Made up of a set of expectations about low people should behave in certain circumstances.

(D) Methods of placing people in social strata.

Answer: (D)

 

28. Without warmth the professional social worker may be ‘technically correct but therapeutically impotent’ has been said by

(A) Mary Richmond

(B) Florance Hollis

(C) Goldstein

(D) Gordon Hamilton

Answer: (C)

 

29. Who gave the three dimensional model of personality – the child, the adult, the parent?

(A) Sigmund Freud

(B) Otto Rank

(C) Eric Berne

(D) Joseph Wolpe

Answer: (C)

 

30. Behavioural modification involves

(A) Solving problems through insight.

(B) Bringing behaviour under stimulus control.

(C) Demonstrating learning in the absence of reinforcement.

(D) Application of learning principles to change behaviour.

Answer: (D)

 

31. One of the following techniques contributes a lot for the skewed sex ratio.

(A) Pre-natal diagnostic techniques

(B) Post-natal diagnostic techniques

(C) Peri-natal diagnostic techniques

(D) None of the above

Answer: (A)

 

32. In which year the National policy for women empowerment was announced?

(A) 1981

(B) 1991

(C) 2001

(D) 2011

Answer: (C)

 

33. CEDAW stands for

(A) Customary elimination of discrimination against adult women.

(B) Conference on elimination of all forms of discrimination against women.

(C) Convention on empowerment and development of adult women.

(D) Convention on elimination of all forms of discrimination against women.

Answer: (D)

 

34. What Act deals with ‘Intimate Violence’?

(A) Domestic Violence Act

(B) Violence against Women Act

(C) Indian Dowry Prohibition Act

(D) Indian Penal Code

Answer: (A)

 

35. Marginalization of targeted individuals, excluding them from community life and denying access to resources is called

(A) Prejudice

(B) Discrimination

(C) Isolation

(D) Stigma

Answer: (D)

 

36. International Day for the disabled is celebrated every year in the month of

(A) October

(B) September

(C) November

(D) December

Answer: (D)

 

37. Rehabilitation Council of India was established in the year

(A) 1986

(B) 1992

(C) 1993

(D) 1994www.netugc.com

Answer: (A)

 

38. The first World Assembly on Aging was held in

(A) Austria

(B) Vietnam

(C) Australia

(D) Zambia

Answer: (A)

 

39. The Chairperson of National Human Rights Commission holds office for a period of

(A) 5 years

(B) 6 years

(C) 7 years

(D) 4 years

Answer: (A)

 

40. Provisions relating to economic and social justice are incorporated in which part of Indian Constitution?

(A) Part III

(B) Part IV

(C) Schedules

(D) None of the above

Answer: (B)

 

41. Perceiving something which is not physically present is called

(A) Colour blindness

(B) Hallucination

(C) Faulty perception

(D) None of the above

Answer: (B)

 

42. Old Age, Survivors, Disability and Health Insurance (OASDHI) a social insurance programme was created by

(A) The 1935 Social Security Act

(B) The Poor Law of 1601

(C) The Statute of 1572

(D) The Laws of settlement 1662

Answer: (A)

 

43. The salient features of National Policy for persons with disability are

(A) Physical rehabilitation.

(B) Educational and vocational rehabilitation.

(C) Economic rehabilitation.

(D) All the above.

Answer: (D)

 

44. The law of three stages of Social Development is originally propounded by

(A) Karl Marx

(B) Talcott Persons

(C) Auguste Compte

(D) Herbert Spencer

Answer: (C)

 

45. ‘Sanatorium’ means

(A) Institution for open air treatment of tuberculosis.

(B) Institution for help of elderly people.

(C) Institution for the treatment of mentally sick.

(D) Institution for the treatment of lepers.

Answer: (A)

 

46. ICD-10 means

(A) International certification of diseases.

(B) The 10th revision of the International Classification of diseases.

(C) Indian classification of 10 deadly diseases.

(D) International classification to determine burden of diseases.

Answer: (B)

 

47. Ethical dilemmas in social work include instances where practitioners face

(A) Conflicting duties or obligations

(B) Conflicting values

(C) Conflicting beliefs

(D) Conflicting approaches

Answer: (A)

 

48. In which part of the Indian Constitution social policy is outlined?

(A) Part I

(B) Part II

(C) Part III

(D) Part IV

Answer: (D)

 

49. Match the following:

List – I                                                List – II

(Event)                                                (Date of observance)

(a) Alzheimer Day                               (i) March 16th

(b) World TB Day                               (ii) April 7th

(c) World Health Day                         (iii) September 21st

(d) National Vaccination Day             (iv) March 24th

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (iii) (ii) (i)

(B) (iii) (iv) (i) (ii)

(C) (iii) (iv) (ii) (i)

(D) (ii) (iv) (i) (iii)

Answer: (C)

 

50. Match items in List-I with List-II and choose the correct code given below:

List – I                        List – II

(Scholar)                      (Model)

(a) William Reid          (i) Problem solving model

(b) F. Hollis                 (ii) Locality development model

(c) Jack Rothman        (iii) Task centred model

(d) H.H. Perlman        (iv) Psycho-social model

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iv) (i) (iii)

(B) (i) (iii) (ii) (iv)

(C) (iii) (iv) (ii) (i)

(D) (iii) (ii) (i) (iv)

Answer: (C)

 

51. Match the following persons list-I with the area that they are associated with list-II

List-I                                       List-II

(a) Sigmund Freud                  (i) Social Case Work

(b) Yogendra Singh                (ii) Environmental movement

(c) G.R. Banerjee                    (iii) Psycho analysis

(d) Sunderlal Bahuguna          (iv) Modernistion of Indian tradiation

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (iii) (iv) (ii) (i)

(C) (iii) (iv) (i) (ii)

(D) (iv) (ii) (iii) (i)

Answer: (C)

 

52. Match the following:

List – I                                    List – II

(Name of the Author)                         (Title of the Book)

(a) H.Y. Siddiqui                    (i) Introduction to Social Case Work

(b) S.K. Khinduka                  (ii) Working with Communities

(c) Murli Desai                        (iii) Social work in India

(d) Grace Mathew                   (iv) Ideologies and Social work: Historical and Contemporary Analyses.

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iii) (iv) (i)

(B) (iii) (ii) (i) (iv)

(C) (iv) (iii) (i) (ii)

(D) (i) (iv) (ii) (iii)

Answer: (A)

 

53. Assertion (A): Technological advancement adds to the complexity of human society.

Reason (R): To keep the advancement giving some of its negative implications need to be understood and dealt with

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are not true.

(C) (A) is not true, but (R) is the explanation of (A).

(D) (A) is true, and (R) is not true.

Answer: (A)

 

54. Assertion (A): Social worker should make an eye contact with client during interview process.

Reason (R): Eye contact result is effective non-verbal communication.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is a correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are not true.

(C) (A) is true, but (R) is not true.

(D) (A) is not true, but (R) is true.

Answer: (A)

 

55. Assertion (A): There is no vaccine for AIDS.

Reason (R): The AIDS virus frequently changes its genetic code.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both(A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (A)

 

56. Assertion (A): Social Diagnosis is the important part of social case work process.

Reason (R): It is a reflective thinking that gives direction to problem solving process.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) Both(A) and (R) are false.

Answer: (A)

 

57. Assertion (A): Code of ethics is a pre-requisite for a professional social worker.

Reason (R): Social work values and principles are important for the practice of Social work.

Codes:

(A) (A) is not true, but (R) is a correct explanation of (A).

(B) (A) is true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) Both (A) and (R) are not true.

(D) (A) is true and (R) is the true explanation of (A).

Answer: (D)

 

58. Assertion (A): Developmental programs meant for tribals have not produced desired results.

Reason (R): Lack of political will and administrative commitment are held as the major reason for tardy progress of tribes in India.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are not true.

(C) (A) is true, but (R) is not true.

(D) (A) is not true, but (R) is true.

Answer: (A)

 

59. Assertion (A): Criminals are not born but made.

Reason (R): Social environment play a dominant role in committing crime.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is wrong.

(B) (A) is wrong, but (R) is correct.

(C) (A) is correct, but (R) is not the correct explanation of (A).

(D) (A) is correct and (R) is the correct explanation of (A).

Answer: (D)

 

60. Assertion (A): Social legislations are effective means of ushering social change in given society.

Reason (R): When social legislations are with limitations and loop holes, they fail in bringing the expected social change in given society.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are not true.

(B) (A) is true, but (R) is not true.

(C) (A) is not true, but (R) is true.

(D) Both (A) and (R) are true.

Answer: (A)

 

61. Following are the steps of Social Research. Arrange the steps in a logical order to prepare a plan of Research Study.

(a) Data collection

(b) Hypothesis

(c) Problem formulation

(d) Objectives

(e) Processing and analysis of data

(f) Report writing

(A) (a), (c), (b), (d), (e), (f)

(B) (b), (c), (a), (d), (e), (f)

(C) (d), (c), (b), (a), (e), (f)

(D) (c), (d), (b), (a), (e), (f)

Answer: (A)

 

62. Arrange the following Acts in order in which they were enacted. Use the codes given below:

(i) The Factories Act

(ii) Shops and Establishment Act

(iii) The Indian Mines Act

(iv) The plantation Labour Act

Codes:

(A) (i), (iv), (iii), (ii)

(B) (iv), (i), (ii), (iii)

(C) (iii), (ii), (iv), (i)

(D) (ii), (iii), (i), (iv)

Answer: (A)

 

63. Gender is defined as

I. A social construct

II. A biological difference

III. An achieved status

IV. An ascribed status

Codes:

(A) I is correct.

(B) I and II are correct.

(C) I, II and III are correct.

(D) All are correct.

Answer: (A)

 

64. The various types of measurement are

(A) Nominal, Ordinal, Interval and Ratio.

(B) Nominal, Interval, Likert and Ratio.

(C) Thurstone, TAT, Likert and Social Distance Scale.

(D) Ratio, Proportions, Statistics and Data.

Answer: (A)

 

65. Epistemology refers to

(A) A software package

(B) Acceptable knowledge in a field of study

(C) A statistical test

(D) A form of inter viewing

Answer: (B)

 

66. What is the proper sequence of the following?

(i) Rehabilitation

(ii) Immunization and awareness generation

(iii) Early detection and treatment

(iv) Disability limitation

Codes:

(A) (iv), (iii), (ii), (i)

(B) (i), (ii), (iii), (iv)

(C) (ii), (iii), (iv), (i)

(D) (iii), (ii), (i), (iv)

Answer: (C)

 

67. The statement that ‘As variable A changes, there will be corresponding change in variable B’, demonstrates what kind of relationship among variables?

(A) Linear

(B) Curvilinear

(C) Causal

(D) Power

Answer: (B)

 

68. Who among the following is associated with Gestalt therapy?

(A) C.R. Rogers

(B) Sigmund Freud

(C) B.F. Skinner

(D) F. Perl

Answer: (D)

 

69. One of the following is not a part of Memorandum of Association.

I. Name of the society

II. Address of the registered office

III. Objects of the society

IV. Logo of the society

Codes:

(A) I, II and III

(B) II, III and IV

(C) III, IV and I

(D) IV, I and II

Answer: (A)

 

70. What types of evidence can only be given to a court by an expert?

(A) The oath

(B) Opinion

(C) Photographs

(D) Hearsay

Answer: (B)

 

Read the passage given below and answer the following questions as per the understanding of the passage (Qu. Nos. 71 to 75)

The post liberalized and globalized Indian economy is witnessing shrinking role of state and growing role of Corporate and Business in overall development of country. Corporate with their wider reach, professionalism, innovation and wealth have the ability to influence the pace of growth and development. In recent survey it was found that the public expectations from corporate and business are growing. Indians feel that business sector must play a wider and more expansive societal role. In addition to providing good quality products at reasonable prices, companies should strive to make their operations environmentally sound, adhere to high labour standards, reduce human rights abuses and mitigate poverty.

Corporate Social responsibility in the past few decades has intrigued not only the scholars but the practioners as well. It is essentially a concept whereby companies decide voluntarily to contribute to a better society and a cleaner environment. Companies consider themselves as an integral part of the society and act in a socially responsible way. Till very recently it was viewed as philanthropic activity indulged into only when the firms were in jeopardy. But it is now viewed to be inclusive, broad and diverse. CSR is now viewed as integral part of business strategy to minimize the business risks linked to uncertainty.

Most of the multinational Corporates have their CSR wing and department exclusively dedicated for doing community development and CSR activities directly or indirectly in the vicinity of their operations. They recruit professionals from social work, rural development and other developmental fields to undertake and manage the CSR activities of company. It is observed that companies whose operations directly impact the nature like mining, manufacturing, power generations etc. have CSR wing quite active to tackle the grievances of nearby population and engage the stakeholders. In green field projects, we have seen corporate giant and Govt. struggling hard to get the land acquisitions and Resettlement and Rehabilitation (R & R) issues solved, here also CSR professionals are in great demand.

This is hard to clarify due to the diverse roles and range of disciplines involved. Though the major skills required for successful CSR Professional are business skills, people skills and technical skills. From above three skills, following six core competencies are listed for managers involved with CSR in organizations viz. Understanding society, building capacity, Questioning business as usual, stakeholder relations, strategic view, and harnessing diversity.

 

71. After liberalized and globalized Indian economy, what are public expectations from corporate and business world?www.netugc.com

(A) Earning more profits

(B) Serve more market interests

(C) International business

(D) Business and corporate sector must play a wider and more expansive social role.

Answer: (D)

 

72. Why should corporate and business work for society?

(A) To improve their business outcome.

(B) Corporate consider themselves as integral part of the Society and therefore act in socially responsible way.

(C) To improve their image.

(D) To find more shareholders.

Answer: (B)

 

73. How can CSR in corporate world be best managed?

(A) There should be a separate wing or department to manage CSR.

(B) Chief Executive of the Company

(C) Human Resource Department

(D) Finance Department

Answer: (A)

 

74. What skills a CSR professional should have to effectively deliver the services to society?

(A) Communication skills

(B) Philanthropic and helping skills

(C) Business skills combined with people and technical skills

(D) None of these

Answer: (C)

 

75. What should be the core competencies of a CSR professional?

(A) Understand the community

(B) Capacity building of people in community

(C) Harnessing the diversity in the community

(D) All of the above

Answer: (D)

Comments