2013 December UGC NET Solved Question Paper in Social Work, Paper II

1. Which of the following are the salient features of Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme?

1. Rights based frame work.

2. Labour intensive work.

3. Decentralised Planning.

4. Women Empowerment.

Codes:

(A) 1, 2 and 3 are correct

(B) 1, 2 and 4 are correct

(C) 1, 3 and 4 are correct

(D) All are correct

Answer: (D)

 

2. ‘Reassurance’ is one of the techniques that come under the broad category of

(A) Directives

(B) Information seeking

(C) Minimal responses

(D) Complex responses

Answer: (A)www.netugc.com

 

3. ‘Normative System’ refers to

(A) system of rules and norms of the society.

(B) culture of the society.

(C) conventional behaviour of the society.

(D) All of the above

Answer: (D)

 

4. The presence of which of the following will indicate the diversity of population?

(A) Secondary association

(B) Social tolerance

(C) Secondary control

(D) Social mobility

Answer: (A)

 

5. In which among the following States in India, Community Development Programme was first initiated in 1952?

(A) Tamil Nadu

(B) Punjab and Haryana

(C) Uttar Pradesh

(D) Rajasthan

Answer: (D)

 

6. Which is/are the approaches to community organization?

(A) Community driven development

(B) Social capital formation

(C) Ecological sustainable development

(D) All of the above

Answer: (D)

 

7. Which of the following is used to indicate the reliability of an estimate?

(A) Universe

(B) Statistical significance

(C) Sampling method

(D) Confidence interval

Answer: (D)

 

8. Which among the following is the department created under the Ministry of Social Justice and Empowerment from May 2012?

(A) Department of Higher Education

(B) Department of Disability Affairs

(C) Department of Health Research

(D) Department of Rural Development

Answer: (B)

 

9. The author of the book “From Charity to Social Work” is

(A) Mary Richmond

(B) Friedlander

(C) Jane Adams

(D) Elizabeth N. Agnew

Answer: (A)

 

10. The sensing of skin through touch or pressure is

(A) Visual perception

(B) Olfactory perception

(C) Kinesthetic perception

(D) Auditory perception

Answer: (C)

11. 12th August is celebrated as

(A) International Day of Rural Women

(B) World Humanitarian Day

(C) World Habitat Day

(D) International Youth Day

Answer: (D)

 

12. What does a population pyramid signify?

(A) Maternal mortality rate

(B) Fertility rate

(C) Death rate

(D) Age-sex distribution at a given time

Answer: (D)

 

13. The phrase ‘Human Rights’ was first used in

(A) League of Nations Covenant

(B) French Declaration of the Rights

(C) Charter of the United Nations

(D) American Declaration of Independence

Answer: (C)

 

14. The International Covenant for Economic, Social and Cultural Rights was adopted in the year

(A) 1926

(B) 1948

(C) 1956

(D) 1966

Answer: (B)

 

15. According to whom groups must accomplish the four functional tasks i.e. integration, adaptation, pattern maintainance and goal attainment to remain in equilibrium?

(A) Talcott Parsons

(B) Ghurye

(C) Cooley

(D) Durkheim

Answer: (A)

 

16. In Second Five Year Plan, the primary emphasis shifted to

(A) Rural Developmentwww.netugc.com

(B) Industrial Development

(C) Agricultural Development

(D) Urban Development

Answer: (B)

 

17. The ‘Problem Solving Approach’ emerged from the work of

(A) Florence Hollis

(B) Mary Richmond

(C) H.H. Perlman

(D) B. Swift

Answer: (C)

 

18. A theory of deviant behaviour which holds that deviant behaviour results when there is a lack of socially approved means to achieve a socially approved goals:

(A) Anomie theory

(B) Personality theory

(C) Differential association

(D) Containment theory

Answer: (A)

 

19. Defining the relevant variables to remove the ambiguity in measurement is called

(A) problem formulation

(B) operationalisation of variables

(C) statistical inference

(D) selection of scales

Answer: (B)

 

20. The curved line type relationship is referred by

(A) Linear Correlation

(B) Non-Linear Correlation

(C) Simple Correlation

(D) Multiple Correlation

Answer: (B)

21. Social Forestry scheme was initiated in India –

1. to increase fuel availability in rural areas

2. to prevent soil erosion

3. to compensate deforestation activities

4. to maintain the biodiversity of the nation

Codes:

(A) 1 and 2 are correct

(B) 3 and 4 are correct

(C) 1, 2 and 3 are correct

Answer: (A)

 

22. In the principle of ‘Right to self determination’ social worker

(A) recognises the right and need of clients to freedom in making their own choices and decisions.

(B) recognises the right to privacy of the client.

(C) examines the situations of clients without bias.

(D) recognises the client’s genuine concern, points of view and help in taking decision.

Answer: (A)

 

23. Emotional disorders in which an individual remains oriented to reality but suffers from chronic anxiety is

(A) Schizophrenia

(B) Depression

(C) Paranoid states

(D) Neuroses

Answer: (D)

 

24. Individualization as both goal and process of social work practice was suggested by:

(A) H.H. Perlman

(B) Florance Hollis

(C) G. Konopka

(D) Carol Mayer

Answer: (D)

 

25. Scheme for analysing group interactions called as ‘Interaction process’ is developed by

(A) Robert Bales

(B) Charles D. Garvin

(C) Maeda J. Galinsky

(D) Alex Gitterman

Answer: (A)

 

26. According to whom a more broadly conceived form of ‘social action group’, is –‘action system’?

(A) Pincus and Minahan

(B) Prigmore

(C) Weisner

(D) Garvin

Answer: (A)

 

27. The Indian Journal of Social Work was started in the year

(A) 1938

(B) 1940

(C) 1948

(D) 1952

Answer: (A)

 

28. An Achieved Status is based on

(A) Birth

(B) Caste

(C) Abilities

(D) Financial position of family

Answer: (C)

 

29. Marriage is a _____ among Hindus.

(A) contract

(B) measure to exchange property

(C) sacrament

(D) legal need

Answer: (C)

 

30. The process of generalizing sample results to the population results is called

(A) Generalization

(B) Normal distribution

(C) Level of significance

(D) Statistical inference

Answer: (D)

 

31. _____ is/are the process of catharsis.

(A) Helping to reduce eating

(B) Ventilation of feelings

(C) Supporting for better sleep

(D) All the above

Answer: (B)

 

32. The tripartite body which was set in pre-independence period to deal with industrial relations problems in India is

(A) Indian Labour Committee

(B) Indian Labour Congress

(C) Indian Labour Conference

(D) Indian Labour Bureau

Answer: (C)

 

33. Which among the following statement is/are false?

1. ISO 14000 is related to environmental protection.

2. Adopting principles of Natural Justice is mandatory in case of domestic enquiry.

3. 18(1) settlement is otherwise called as collective bargaining.

4. An employee died of an accident inside an industrial organisation, if found to be under the influence of alcohol, he is not eligible for compensation under Workmen’s Compensation Act.

Codes:

(A) 3 and 4 only

(B) 4 only

(C) 2 only

(D) 2 and 4 only

Answer: (B)

 

34. Alcohol is in the category of

(A) Stimulants

(B) Hallucinogens

(C) Solvents

(D) Depressants

Answer: (D)

 

35. Which among the following Acts is correctly matched with its year of Enactment?

(A) Juvenile Justice Act-2000

(B) National Trust Act-1987

(C) Mental Health Act-1997

(D) Factories Act-1946

Answer: (A)

 

36. Match the List I with II and choose the correct answers from the codes given below:

List – I                                                                        List – II

(I) National Environment Policy                                 (1) 1986

(II) Environment Protection Act                                (2) 2005

(III) Sarva Shiksha Abhiyan                                       (3) 2006

(IV) National Rural Health Mission                           (4) 2001

Codes:

       (I) (II) (III) (IV)

(A) (4) (2) (1) (3)

(B) (2) (3) (4) (1)

(C) (3) (1) (4) (2)

(D) (4) (1) (3) (2)

Answer: (C)

 

37. Match the List I with II and choose the correct answers from the codes given below:

List – I                                                                        List – II

(I) Quota sampling                                                      (1) Probability sampling

(II) Causal research                                                     (2) Non-probability sampling

(III) Cluster sampling                                                 (3) Conclusive research

(IV) Qualitative research                                            (4) Unstructured

Codes:

       (I) (II) (III) (IV)

(A) (4) (2) (1) (3)

(B) (2) (3) (1) (4)

(C) (3) (2) (4) (1)

(D) (4) (1) (3) (2)

Answer: (B)

 

38. Match the following items given in List-I with the items given in List-II:

List – I                                                            List – II

(I) Prohibition of discrimination                     (1) Article 14www.netugc.com

(II) Equality before law                                  (2) Article 16

(III) Abolition of untouchability                    (3) Article 17

(IV) Equality of opportunity                          (4) Article 15

Codes:

       (I) (II) (III) (IV)

(A) (4) (3) (2) (1)

(B) (4) (1) (3) (2)

(C) (2) (3) (4) (1)

(D) (2) (1) (4) (3)

Answer: (B)

 

39. Assertion (A): Self decision making is an important aspect in growth and development of the client.

Reason (R): Case workers are not involved in making use of community resources.

Choose your answer from codes given below:

(A) Both (A) and (R) are correct, and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are not correct.

(C) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).

(D) (A) is correct, but (R) is not the correct explanation of (A).

Answer: (D)

 

40. Assertion (A): Intelligence is an ability to learn.

Reason (R): The ability to deal with abstraction is intelligence.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) Both (A) and (R) are not correct.

(C) (A) is correct, but (R) is not correct.

(D) (A) is not correct, but (R) is correct.

Answer: (A)

 

41. Assertion (A): A census is the procedure of systematically acquiring and recording information about the members of a given population.

Reason (R): It is regularly occurring and official count of a particular population.

Codes:

(A) (A) is correct and (R) is wrong.

(B) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)

(C) Both (A) and (R) are wrong.

(D) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not correct explanation of (A).

Answer: (B)

 

42. Assertion (A): All the problems in case work practice are not treated alike.

Reason (R): The impact of a problem is same for all individuals.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) Both (A) and (R) are not correct.

(C) (A) is correct and (R) is the correct explanation of (A).

(D) (A) is correct and (R) is not the correct explanation of (A).

Answer: (B)

 

43. Find the sequence of the Enactment of the following Acts:

1. Trade Unions Act

2. Payment of Wages Act

3. Factories Act

4. Employees Provident Fund Act

Codes:

(A) 1 2 3 4

(B) 1 3 2 4

(C) 2 3 1 4

(D) 2 4 3 1

Answer: (A)

 

44. Which among the following is in correct sequence?

(A) Study, intake, treatment, diagnosis, termination, follow up

(B) Intake, study, diagnosis, treatment, termination, follow up

(C) Diagnosis, intake, treatment, study, termination, follow up

(D) Treatment, intake, diagnosis, study, termination, follow up

Answer: (B)

 

45. Arrange the following Non-Govt. Experiments in order in which they appeared. Use the code given below:

(i) Firka

(ii) Marthandam

(iii) Sevagram

(iv) Gurgaon

Codes:

(A) (i) (iv) (ii) (iii)

(B) (iv) (ii) (iii) (i)

(C) (ii) (iv) (iii) (i)

(D) (iii) (iv) (i) (ii)

Answer: (B)

 

Read the passage given below and answer the following questions as per the understanding of the passage. (Q. No. 46 to 50)

Social work is a practical profession aimed at helping people address their problems and matching them with the resources they need to lead healthy and productive lives. Beneath this practicality lies a strong value system that can be summarized in two words: social justice. Social justice is the view that everyone deserves equal economic, political and social rights and opportunities. Social workers aim to open the doors of access and opportunity for everyone, particularly those in greatest need.

A brief glance at the many roles of social workers shows how this value system underscores everything they do. With homeless clients, for example, social workers make sure their clients have access to food stamps and health care. The same is true for elderly clients: Social workers may work to protect them from financial abuse or to ensure that they are receiving the health and financial benefits that are rightfully theirs.

Social workers also apply social justice principles to structural problems in the social service agencies in which they work. Armed with the long-term goal of empowering their clients, they use knowledge of existing legal principles and organizational structure to suggest changes to protect their clients, who are often powerless and underserved. For example, social workers may learn organizational ethics to ensure that clients are treated respectfully by staff or they may examine the organization’s policies on personal client information to make sure it is held in confidence.

Often, social workers bring social justice concepts into the wider social and political arena. Social workers condemn terrorism but calling for examination of possible underlying causes. In particular, social workers suggested that terrorism may be fuelled in part by global practices that led to poverty and rage among millions of people of the world.

Indeed, from the beginning of their profession, social workers have been involved in “connecting the dots” between peace and social justice. According to social work philosophy… Peace is not possible where there are gross inequalities of money and power, whether between workers and managers, nations and nations or men and women.

 

46. What is the value system underlying the social work as a practical profession?

(A) Social work is a problem solving process.

(B) Social work practice has strong value system permeated by social justice.

(C) To provide welfare services

(D) All the above

Answer: (B)

 

47. What is the relationship between social work and social justice?

(A) Social work through the value of social justice enhances access and opportunity to everyone.

(B) Social justice has no commonality with social work

(C) Social Justice is promoted by Courts.

(D) All the above

Answer: (A)

 

48. How social workers apply principles of social justice?

(A) Social Workers rarely apply social justice principles

(B) Social workers have their own principles

(C) Social workers apply principles of social justice to address structural problems in the organisations in which they work.

(D) None of the above

Answer: (C)

 

49. How social workers apply social justice approach while dealing with problems of terrorism?

(A) Social workers have nothing to do with terrorism.

(B) Social workers do not condemn terrorism.

(C) Social workers suggested terrorism to fuel poverty.

(D) Social workers are more committed for examination of possible underlying causes of terrorism.

Answer: (D)

 

50. How social workers interpret the relationship between peace and social justice?

(A) Social justice and peace are two different concepts.

(B) Peace is not possible where there are gross inequalities of money and power.

(C) Social workers are not peace workers.

(D) None of the above

Answer: (B)

Comments