2012 December UGC NET Solved Question Paper in Social Work, Paper III

1. Developmental Social Work aims at

(A) Maximum utilization of resources

(B) Minimum utilization of resources

(C) Optimum utilization of resources

(D) Liberal utilization of resources

Answer: (C)

 

2. Social Pathology means

(A) Study of origin, nature and causes of social ills.

(B) Study of history of society.

(C) Study of psychopaths.

(D) Study of social taboos.

Answer: (A)

 

3. Match the following theories with their proponents:

Theories                                   Proponents

a. Phenomenological               1. Skinner

b. Psycho-Analytical               2. Maslow

c. Motivational                        3. Karl Rogers

d. Learning                              4. Sigmund Freud

Codes:

       a b c d

(A) 2 1 3 4

(B) 3 4 2 1

(C) 3 4 1 2

(D) 1 2 3 4

Answer: (B)

 

4. Arrange the following international years in the chronology of their observance by UN (ascending order):

I. International Year of Child.

II. International Women’s Year.

III. International year of Elderly Persons.

IV. International Year of Family.

(A) IV, III, II, I

(B) II, III, IV, I

(C) II, I, IV, III

(D) II, I, III, IV

Answer: (C)

 

5. Family Counselling is

(A) Macro social work practice

(B) Meso social work practice

(C) Micro social work practice

(D) All of the above

Answer: (C)

 

6. Assertion (A): The function of professional social worker is empowering and capacity building of the oppressed sections of society.

Reason (R): Professional social workers have the requisite skills and sensitivity to deal with problems of oppressed section of society.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) Both (A) and (R) are wrong.

(C) (A) is correct, but (R) is wrong.

(D) (R) is correct, but (A) is wrong.

Answer: (A)

 

7. Assertion (A): The joint family system is disintegrating in modern India.

Reason (R): Transition from Agrarian to Industrial economy is responsible for its disintegration.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are wrong.

(B) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is correct, but (R) is not the correct explanation of (A).

(D) (R) is correct, but (A) is wrong.

Answer: (B)

 

8. What percentage of seats in educational institutions are reserved for Scheduled Castes in India?

(A) 22 percent

(B) 17 percent

(C) 15 percent

(D) 19 percent

Answer: (C)

 

9. What is not a function of a Welfare State?

(A) To meet the needs of the disadvantaged population.

(B) To bridge the gap between the poor and the rich.

(C) To cater to the materialistic needs of the population.

(D) To provide specific services on subsidised basis in the area of health and education.

Answer: (C)

 

10. Which is not a developmental characteristic of adulthood?

(A) Enuresis.

(B) Adjustment to the role of the head of the family.

(C) Earning for aging parents.

(D) Saving for future.

Answer: (A)

11. Make correct pairs by matching the code given below:

a. Early childhood       1. Adjusting to loss of partner

b. Declining age          2. Walking

c. Late childhood        3. Competence at work

d. Adulthood              4. Getting used to living away from parents

Codes:

       a b c d

(A) 2 1 4 3

(B) 3 4 1 2

(C) 1 2 3 4

(D) 4 3 2 1

Answer: (A)

 

12. Arrange the following in correct sequence:

(i) Diagnostic summary

(ii) Home visit

(iii) Intake interviewwww.netugc.com

(iv) Referral

Codes:

(A) (iv), (iii), (ii), (i)

(B) (i), (ii), (iii), (iv)

(C) (iii), (i), (iv), (ii)

(D) (ii), (iv), (i), (iii)

Answer: (A)

 

13. Who made the following statement? “Problems are unmet needs”

(A) Felix Biestek

(B) G.R. Bannerjee

(C) G. Mathew

(D) H.H. Perlman

Answer: (D)

 

14. Which of the following is not a principle of case work?

(A) Specific objectives

(B) Confidentiality

(C) Individualization

(D) Evaluation

Answer: (A)

 

15. Which of the following is not a principle of group work?

(A) Recognition of unique differences of each individual.

(B) Appropriate modification of group process.

(C) Enabling group members to involve themselves in the process of problem solving.

(D) Principle of indifferent attitudes towards members.

Answer: (D)

 

16. Which one of the following is a reference group?

(A) Occupational group.

(B) Group taken to evaluate one’s own aspect of life.

(C) A relative longer group.

(D) A group which allows for social mobility.

Answer: (B)

 

17. Which one of the following is not a defense mechanism?

(A) Sublimation

(B) Rationalisation

(C) Projection

(D) Confrontation

Answer: (D)

 

18. Assertion (A): The practice of social group work is important for social action.

Reason(R): Social action is essentially a group activity.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the complete explanation of (A).

(C) (R) is true and (A) is not true.

(D) (A) is true, but (R) is not true.

Answer: (A)

 

19. Programme planning in group work practice includes

(A) Group members participates

(B) Group members interests

(C) The programme content

(D) All the above

Answer: (D)

 

20. The model of community organization propounded by Rothman is

(A) Locality Development

(B) Social Development

(C) Sustainable Development

(D) Community Development

Answer: (A)

21. Bottom-up concept related to

(A) Mega planning

(B) Macro planning

(C) Meso planning

(D) Micro planning

Answer: (D)

 

22. Venn diagram is one of the commonly used methods in

(A) Institutional appraisal

(B) Governmental appraisal

(C) Non-Governmental appraisal

(D) Participatory Rural appraisal

Answer: (D)

 

23. Assertion (A): The efforts of initiating community chests at the level of local communities are quite few in India at present.

Reason (R): Had there been better efforts at the level of community to pool together the social resources, the community life in India would have been much better.

Codes:

(A) (A) is true and (R) is not true.

(B) (A) is not true and (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) Both (A) and (R) are not true.

Answer: (C)

 

24. Match the following international initiatives with the origin of their nationality. International Initiative             National Origin

a. DFID                                   1. USA

b. USAID                               2. Canada

c. CIDA                                  3. UK

d. DANIDA                           4. Denmark

Codes:

       a b c d

(A) 3 1 2 4

(B) 3 1 4 2

(C) 4 1 2 3

(D) 4 1 3 2

Answer: (A)

 

25. The research design that explains the relationship between variables is

(A) Experimental Design

(B) Caste Study Design

(C) Descriptive Design

(D) None of the above

Answer: (A)

 

26. Semi-inter quartile range is also known as

(A) Range

(B) Mean

(C) Mode

(D) Quartile Deviation

Answer: (D)

 

27. The degree to which an instrument really measures what it intends to measure is called?

(A) Construct

(B) Reliability

(C) Validity

(D) All the above

Answer: (C)

 

28. The sequential steps in research process are

(A) Selection of topic, review of literature, collection of data, analysis, report writing and interpretation.

(B) Selection of topic, review of literature, collection of data, analysis, interpretation and report writing.

(C) Selection of topic, collection of data, reviews of literature, analysis, interpretation and report writing.

(D) Selection of topic, collection of data, reviews of literature, analysis, report writing and interpretation.

Answer: (B)

 

29. Assertion (A): To improve the visibility of professional social work, much of its research should be action oriented.

Reason (R): Lack of action research is not the only reason for limited visibility to professional social work.

Choose your answer from the following:

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) (A) is false, but (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(D) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

Answer: (D)

 

30. Match List – I with List – II.

List – I                                                List – II

a. Chipko Movement                          1. Medha Patkar

b. Narmada Bachao Andolan                         2. Sundarlal Bahuguna

c. Lokpal Andolan                              3. Madhav Gadgil

d. Western Ghat Bachao                     4. Anna Hazare

Codes:

       a b c d

(A) 1 2 3 4

(B) 2 1 4 3

(C) 4 3 1 2

(D) 2 3 4 1

Answer: (B)

 

31. Arrange in logical sequence the various stages in Program Management:

(i) Monitoring and Evaluation

(ii) Project Formulation

(iii) Identification of Felt Needs

(iv) Recording

Codes:

(A) (i), (ii), (iv), (iii)

(B) (iii), (ii), (i), (iv)

(C) (ii), (i), (iii), (iv)

(D) (iv), (ii), (iii), (i)

Answer: (B)

 

32. Who from the following is not Social Activist?

(A) Arundhati Roy

(B) Medha Patkar

(C) Dr. P.D. Kulkarniwww.netugc.com

(D) Anna Hazare

Answer: (C)

 

33. Welfare programmes based on Social Policy in India are not provided in one of the sectors mentioned below:

(A) Health

(B) Education

(C) Employment

(D) Entertainment

Answer: (D)

 

34. Which one of the following programmes are not based on Affirmative Action Policies?

(A) Programmes to meet economic needs of poor.

(B) Specific programmes for the development of Scheduled Castes.

(C) Programmes for Industrial Growth.

(D) Programmes for the Welfare of Women.

Answer: (C)

 

35. Assertion (A): The role of professional social worker is empowering and capacity building of the oppressed and marginalized sections of society.

Reason (R): Professional social workers have requisite skill and sensitivity to deal with the problems of such sections of society.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are not correct.

(C) (A) is correct, but (R) is wrong.

(D) (A) is not correct, but (R) is correct.

Answer: (A)

 

36. Accountability in governance refers to

(A) The ability of citizens to hold leaders, government and public organisations to account.

(B) The ability of citizens to open accounts in the bank.

(C) The national income accounts that show profit and loss of the government.

(D) The behaviour of chartered accountants in corporate banks.

Answer: (A)

 

37. Panchayati Raj institutes in India have brought about which one of the following?

(A) Eradication of untouchability.

(B) Spread of land ownership to depressed classes.

(C) Formal representation of the weaker sections in village governance.

(D) Spread of education to the masses.

Answer: (C)

 

38. Which article of Indian Constitution lays down the provision of free and compulsory education for children?

(A) 45

(B) 46

(C) 47

(D) 48

Answer: (A)

 

39. Probation means:

(A) Release on licence

(B) Release on bail

(C) Conditional suspension of punishment

(D) Suspension of punishment

Answer: (C)

 

40. Consider the following statements and select your answer according to codes given below:

Assertion (A): Social Workers working with minorities require the knowledge and indepth understanding of the effects of oppression on minority groups.

Reason (R): Social Workers are duty bound to serve the oppressed and marginalized.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is not true.

(D) (A) is not true, but (R) is true.

Answer: (A)

 

41. Social Legislation attempts to

(A) Justice as well as social security

(B) Anticipate social needs

(C) Provide for change in social order

(D) All the above

Answer: (D)

 

42. ______ describes the process by which a course of action is selected to deal with a specific problem.

(A) Decision-making

(B) Goal setting

(C) Strategic planning

(D) Organisational planning

Answer: (A)

 

43. ROI is ______

(A) Return over Investment

(B) Return on Investment

(C) Return on Interest

(D) Return on Internship

Answer: (B)

 

44. Industrial Disputes Act ______ provide for setting up bipartite works committees as a worker participation programme in India.

(A) 1980

(B) 1923

(C) 1936

(D) 1947

Answer: (D)

 

45. Assertion (A): The divorce rate is increasing in metro cities in India due to high expectation and poor sensitivity.

Reason (R): There is greater sensitivity to each other’s needs in rural areas and the divorce rate in rural areas will remain much lower for a long time.

Select your answer from the following:

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not a correct explanation of (A).

(B) (R) is correct, but (A) is wrong.

(C) (A) is correct, but (R) is wrong.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (A)

 

46. Assertion (A): Education creates more sensitivity and develops self-confidence.

Reason (R): Educated women will demand more respect from society in general.

Select the right answer.

(A) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not an explanation of (A).

(B) (R) is correct, but (A) is wrong.

(C) Both (A) & (R) are wrong.

(D) Both (A) & (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).

Answer: (D)

 

47. Urban Community Development Services in India were started by

(A) American Friends Service Committee

(B) Government of India

(C) UNICEF

(D) Ford Foundation

Answer: (A)

 

48. The book “Community Welfare Organisation – Principles and Practice” has been written by

(A) K.D. Gangrade

(B) H.Y. Siddiqui

(C) Murrey G Ross

(D) Arther Dunham

Answer: (C)

 

49. Which is the cause of poverty of small, marginal and casual workers in rural areas of India?

(A) Small land holdings

(B) Low productivity

(C) Poor educational base and lack of vocational skills

(D) All of the above

Answer: (D)

 

50. Match the items of List – I with List – II.

List – I                                    List – II

a. Monogamy                          1. Husband marries sisters of wife

b. Polyandry                            2. Women marrying brother of husband

c. Fraternal Polyandry             3. One husband one wife

d. Sororal Polygamy               4. One wife and more than one husband

Codes:

       a b c d

(A) 3 1 2 4

(B) 3 1 4 2

(C) 3 4 2 1

(D) 4 3 2 1

Answer: (C)

 

51. One of the following is not present in single parent families:

(A) Kin relationship

(B) Step relationship

(C) Parental relationship

(D) Biological relationship

Answer: (B)

 

52. Human life is mostly influenced by

(A) Friends

(B) Family

(C) School

(D) Colleagues

Answer: (B)

 

53. Juvenile crime can be prevented mainly by

(A) Good parenting and family support.

(B) Peer pressures.

(C) Unrestricted freedom by parents.

(D) Over indulgence by family.

Answer: (A)

 

54. Match the following:

List – I                                                                        List – II

a. Health Survey and Planning Committee                 1. 2007

b. Mental Health Act                                                  2. 1959

c. Attrocities against Women Act                               3. 1952

d. Hindu Code Bill                                                     4. 1987

Codes:

       a b c d

(A) 4 3 2 1

(B) 3 1 4 2

(C) 2 4 1 3

(D) 1 2 3 4

Answer: (C)

 

55. One of the following is not the function of a social worker in a juvenile residential institution:

(A) Administration

(B) Maintaining case records

(C) Court hearing of cases

(D) Publishing research papers

Answer: (D)

 

56. Jan Shikshan Sansthan (JSS) is the programme of

(A) Ministry of Social Justice and Empowerment

(B) Ministry of Information and Broadcasting

(C) Ministry of Human Resource Development

(D) Ministry of Agriculture

Answer: (C)

 

57. Services provided for weaker sections of the society are called

(A) Community Services

(B) Voluntary Services

(C) Public Welfare Services

(D) Social Welfare Services

Answer: (D)

 

58. Louis Braille Day is being observed on

(A) 5th January

(B) 6th January

(C) 7th January

(D) 8th January

Answer: (A)

 

59. Institutional Redistributive Model of Social Policy is associated with

(A) Capitalist State

(B) Communist State

(C) Totalitarian State

(D) Welfare State

Answer: (D)

 

60. The concept of Total Fertility Rate (TFR) means

(A) The average number of children born to an adult women during her life time.

(B) The average number of children born to an adult male during his life time.

(C) The average number of children born in a family.

(D) The average rate of growth of population.

Answer: (D)

 

61. Who among the following is associated with Gestalt therapy?

(A) C.R. Rogers

(B) Sigmund Freud

(C) Perls and Perls

(D) B.F. Skinner

Answer: (C)

 

62. Trickle down theory of development holds that:

(A) Global prosperity spreads to domestic economy.

(B) Development spreads downwards through greater demand for labour.

(C) Rate of growth of economy is inversely proportional to the rates of taxation.

(D) None of the above.

Answer: (B)

 

63. UN principles for older persons come into force in the year

(A) 1990

(B) 1999

(C) 1981

(D) 1991

Answer: (D)

 

64. Decision making means

(A) Choosing among alterations

(B) Choosing among alternatives

(C) Choosing for allocations

(D) All the above

Answer: (B)

 

65. Which of the following is not a principle of group work?

(A) Progressive programme experience

(B) Specific objectives

(C) Group experiment planning

(D) Continuous evaluation

Answer: (C)

 

66. Team building involves

(A) Recognizing active members of the team.

(B) Recognizing those members who contribute for the growth of the team.

(C) Recognizing all the members of the team.

(D) Recognizing knowledgeable members of the team.

Answer: (C)

 

67. The ultimate goal of Women’s Self Help Group is

(A) Saving money

(B) Taking loans

(C) Getting revolving fund

(D) Empowerment

Answer: (D)

 

68. The full form of MDP is

(A) Mean Democratic Participation

(B) Major Development Project

(C) Methods Development Plan

(D) Manic Depressive Psychosis

Answer: (D)

 

69. Main source of India’s Social Policy is

(A) Social Legislation

(B) Five Year Plans

(C) Directive Principles of State Policy

(D) None of the above

Answer: (C)

 

70. Grape-wine communication relates to

(A) Formal communication

(B) Informal communication

(C) Upward communication

(D) Downward communication

Answer: (B)

 

Directions (Q. No. 71 to 75): Read the passage below and answer the questions that follow based on your understanding of the passage.

Globalization as it is taking place today is increasing the divide between then rich and the poor. It has to be steered so that it serves not only commercial interests but also the social needs of development. Global business thrives on, and therefore encourages and imposes, high levels of homogeneity in consumer preferences. On the other hand, for development to be locally appropriate and sustainable, it must be guided by local considerations which lie in cultural diversity and traditions. Therefore recognition at the policy level, of the significance of diversity, and the need to preserve it, is an important precondition for sustainable development. In an increasingly globalizing economy, developing countries, for want of the appropriate skills, are often at a disadvantage in negotiating and operating multilateral trade agreements. Regional cooperation for capacity building is therefore necessary to ensure their effective participation in all stages of multilateral trade.

Globalization is driven by a vast, globally spread, human resource engine involving millions of livelihoods. Their security is sometimes threatened by local events causing global distortions (e.g. the impact of the WTC attack on jobs in India or, in a wider context, sanctions against countries not conforming to ‘international’ prescriptions in human rights or environment related matters). Mechanisms to safeguard trade and livelihoods, especially in developing countries, must be evolved and negotiated to make globalization an effective vehicle of sustainable development.

War and armed conflict are a major threat to sustainable development. It is imperative to evolve effective mechanisms for mediation in such situations and to resolve contentious issues without compromising the larger developmental goals of the conflicting parties.

 

71. Globalization is driven largely by

(A) Liberalization

(B) Privatization

(C) Human Resource

(D) Modernization

Answer: (C)

 

72. Developing countries in the globalizing context are lagging behind due to lack of

(A) Financial Capital

(B) Physical Capital

(C) Human Capital

(D) Technological Capital

Answer: (C)

 

73. Sustainable development in the context of globalization is possible by

(A) Following international sanctions on human rights and environment.

(B) Safeguarding mechanisms of trade and livelihood.

(C) Following WTC

(D) By armed conflicts with developed nations.www.netugc.com

Answer: (B)

 

74. The divide between the rich and the poor under the present globalization is due to

(A) Less emphasis on commercial interests and more emphasis on social needs of development.

(B) More emphasis on commercial interests and less emphasis on social needs of development.

(C) Both commercial interests and the social needs of development are not properly taken care off.

(D) Both commercial interests and the social needs of developmentare properly taken care off.

Answer: (B)


75. Sustainable development is possible when it is guided by

I. International demand

II. Local considerations

III. Preservation of cultural diversity

IV. Commercial interests of MNCs.

Codes:

(A) I and II

(B) II and III

(C) I and IV

(D) I, II, III, IV

Answer: (B)

Comments