2012 December UGC NET Solved Question Paper in Social Work, Paper II

1. The ‘Structure of Social Action’ was propounded by:

(A) Max weber

(B) Robert Milton

(C) Talcott Parsons

(D) Radcliffe Brown

Answer: (C)

 

2. Who propounded the concept ‘Conjugal Family’?

(A) Talcot Parsons

(B) Murdock

(C) William J. Goode

(D) None of the above

Answer: (C)

 

3. The Government of India adopted the National Policy for children in the year

(A) 1975

(B) 1974

(C) 1963

(D) 1985

Answer: (B)

 

4. Who proposed ‘Client Centered Therapy’?

(A) Carl Rogers

(B) Anna Freud

(C) Paul Goodman

(D) Addler

Answer: (A)

 

5. The essential characteristics of research:

(A) Description

(B) Exploration

(C) Experimentation

(D) All the above

Answer: (D)

 

6. Child Labour (Prohibition and Regulation) Act came into being in the year:

(A) 1947

(B) 1952

(C) 1986

(D) 1991

Answer: (C)

 

7. Lok Adalat refers to:

(A) Out of court settlement.

(B) Decreasing the case load of courts for speedy justice.

(C) Summary trial.

(D) People deciding about their problems.

Answer: (B)

 

8. Charity Organisation Society (COS) in USA was established in the year:

(A) 1870

(B) 1877

(C) 1818

(D) 1900

Answer: (B)

 

9. Denotified tribes are:

(A) Ex-criminal tribes

(B) Untouchables

(C) Wandering communities

(D) Artisans

Answer: (A)

 

10. Who is the author of ‘Pattern of Culture’?www.netugc.com

(A) Ruth Benedict

(B) G.W. Allport

(C) Kimball Young

(D) M.N. Srinivas

Answer: (A)

11. The values of mean, median and mode are same in the case of:

(A) Normal distribution

(B) Skewed distribution

(C) Binomial distribution

(D) Abnormal distribution

Answer: (A)

 

12. The 73rd Constitutional Amendment relating to Panchayati Raj came into force in the year:

(A) 1992

(B) 1993

(C) 1994

(D) 1995

Answer: (B)

 

13. The formula used to determine ‘Intelligence Quotient’ is

(A) I.Q = PA/CA × 100

(B) I.Q = CA/MA × 100

(C) I.Q = CA/MA × 200

(D) I.Q = MA/CA ×100

Answer: (D)

 

14. _________ refers to the protection of society against crime.

(A) Social Welfare

(B) Social Defence

(C) Social Security

(D) Social Development

Answer: (B)

 

15. Conscience is identified with:

(A) Id

(B) Ego

(C) Super Ego

(D) All the above

Answer: (C)

 

16. _________ was associated with conscientization model.

(A) Murray G. Ross

(B) Paulo Friere

(C) H.B. Trecker

(D) None of the above

Answer: (B)

 

17. _________ Theory propounds that childhood experiences influence the adult behaviour.

(A) Person Centered Theory

(B) Psycho-analytical Theory

(C) Behaviour Modification Theory

(D) Existential Theory

Answer: (B)

 

18. Gandhiji was associated with

I. Trusteeship

II. Non-Violence

III. Imperialism

IV. Truth

Codes:

(A) I and II are correct

(B) I, II and III are correct

(C) I, II and IV are correct

(D) II, III and IV are correct

Answer: (C)

 

19. Practice of untouchability is abolished by the Indian Constitution under the Article:

(A) 17

(B) 19

(C) 38

(D) 42

Answer: (A)

 

20. Which is not the principle of experimental design?

(A) Principle of Replication

(B) Principle of Universalization

(C) Principle of Randomization

(D) Principle of local control

Answer: (B)

21. Which of the following is not the part of ESI benefits?

(A) Sickness benefit

(B) Maternity benefit

(C) Fringe benefit

(D) Medical benefit

Answer: (C)

 

22. The best known expert of the problem solving model is

(A) Gladstein

(B) Perlman

(C) Mary Richmond

(D) Garret

Answer: (B)

 

23. Sequential phases in the process of community organisation are:

(i) Organisational phase

(ii) Action phase

(iii) Exploratory phase

(iv) Discussional phase

Codes:

(A) iii i ii iv

(B) iii i iv ii

(C) iv i ii iii

(D) iv ii iii i

Answer: (B)

 

24. The right sequence of the different phases in a post-disaster situation are

i. Relief

ii. Rehabilitaiton

iii. Resettlement

iv. Rescue

Codes:

(A) iv i iii ii

(B) i ii iii iv

(C) i ii iv iii

(D) i iii iv ii

Answer: (A)

 

25. Arrange the following steps in Research Process in a logical sequence

i. Data collection

ii. Setting of objectives

iii. Report writing

iv. Data analysis

Codes:

(A) ii i iv iii

(B) i ii iii iv

(C) iii iv i ii

(D) iv iii ii i

Answer: (A)

 

26. Program formulation involves:

i. Identifying the indicators.

ii. Developing activities.

iii. Specifying the objectives.

iv. Setting the goal.

Codes:

(A) i ii iii iv

(B) iv iii ii i

(C) iv iii i ii

(D) ii i iii iv

Answer: (B)

 

27. Put the data analysis process in sequential order.

i. Classification

ii. Tabulation

iii. Coding

iv. Editing

Codes:

(A) i iv iii ii

(B) ii iii i iv

(C) iv iii i ii

(D) iii ii i iv

Answer: (C)

 

28. Assertion (A): Interpersonal relationship is the enabling factor to solve the problems of individuals through case work process.

Reason (R): Establishing professional relationship can help in solving the problems of individuals.

Codes:

(A) (A) is correct but (R) is not correct.

(B) (A) is not correct but (R) is correct.

(C) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).

(D) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A).

Answer: (C)

 

29. Assertion (A): Sustainable development is a pattern of resource use that aims to meet the human needs while preserving the environment.

Reason (R): It serves the needs of present as well as future generations.

Codes:

(A) (A) and (R) are not correct.

(B) (A) is correct but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is correct and (R) is the correct explanation of (A).

(D) (R) is correct but (A) is not correct.

Answer: (C)

 

30. Assertion (A): There is a gap between social policy statement and the development programs.

Reason (R): The reason is lack of political will and commitment in the formulation and implementation of programs.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is not correct.

(B) (A) is not correct but (R) is correct.

(C) Both (A) and (R) are correct, and (R) is not the correct explanation to (A).

(D) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).

Answer: (D)

 

31. Assertion (A): Social work and Human rights are based on the same philosophical foundations.

Reason (R): Both have similar values such as dignity and respect for individuals / groups / community.

Codes:www.netugc.com

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation to (A)

(C) (A) is correct but (R) is not correct.

(D) Both (A) and (R) are not correct.

Answer: (A)

 

32. Assertion (A): Legislative measures alone can’t reduce the incidence of crime.

Reason (R): Effective implementation of the legislation does not require societal support.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) (A) is correct but (R) is not the correct explanation to (A).

(C) Both (A) and (R) are not correct.

(D) (A) is correct and (R) is the correct explanation to (A).

Answer: (B)

 

33. Assertion (A): Social work as a problem solving profession can address social problems of the society.

Reason (R): Social workers are equipped with broad based knowledge and appropriate skills.

Codes:

(A) (A) is right but (R) is wrong.

(B) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the right explanation to (A).

(C) Both (A) and (R) are correct, and (R) is the right explanation to (A).

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (C)

 

34. Assertion (A): Democratic leadership to be successful require more time but it brings effective change in communities.

Reason (R): Democratic leadership is process oriented and involves people’s participation

Codes:

(A) (A) is correct, and (R) is wrong.

(B) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).

(C) Both (A) and (R) are wrong.

(D) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not an explanation of (A).

Answer: (B)

 

35. Assertion (A): Community organization leads to social action.

Reason (R): Social action may not always leads to community organisation.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) (A) is correct and (R) is wrong.

(C) (R) is correct and (A) is wrong.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (A)

 

36. Match the models of development given in List-I with the area of focus given in List-II.

List – I                                                            List – II

a. Institutional Redistribution model              1. Welfare services

b. Residual welfare model                              2. Optimal use of resources

c. Achievement- Performance model              3. Progressive taxation

d. Sustainable development model                 4. Perks and Benefits

Codes:

      a b c d

(A) 3 2 1 4

(B) 3 1 4 2

(C) 3 1 2 4

(D) 1 3 4 2

Answer: (B)

 

37. Match the following legislations with the year of enactments.

List – I                                                List – II

a. Juvenile Justice Act                         1. 1955

b. Untouchability Offences Act         2. 1948

c. Dowry Prohibition Act                   3. 1961

d. Factories Act                                  4. 1986

Codes:

      a b c d

(A) 4 1 2 3

(B) 4 1 3 2

(C) 1 4 3 2

(D) 4 3 2 1

Answer: (B)

 

38. Match the following movements given in List-I with their proponents given in List-II.

List – I                                                List – II

a. Anti-corruption Movement             1. Arundhati Roy

b. Narmada Bachao Movement          2. SundarLal Bahuguna

c. Chipco Movement                           3. Anna Hazare

d. Right to Information                      4. Medha Patkar

Codes:

       a b c d

(A) 3 4 2 1

(B) 4 3 2 1

(C) 3 4 1 2

(D) 4 3 1 2

Answer: (A)

 

39. Match the following concepts given in List-I with their meanings given in List-II.

List – I                                    List – II

a. Pathos                                  1. Detachment from work

b. Logos                                  2. Emotional Appeals

c. Burnouts                              3. Reaction to frustration

d. Defuse mechanism              4. Logic of speakers argument

Codes:

      a b c d

(A) 2 4 3 1

(B) 2 4 1 3

(C) 4 2 1 3

(D) 4 2 3 1

Answer: (B)

 

40. Match the items in List-I with items in List-II.

List – I                                                List – II

a. National Youth Day                        1. 5th October

b. International Women’s Day            2. 6th June

c. International Teachers Day             3. 12th January

d. World Environment Day                4. 8th March

Codes:

       a b c d

(A) 1 2 3 4

(B) 2 3 4 1

(C) 3 4 1 2

(D) 4 1 2 3

Answer: (C)

 

41. Match the following Labour Legislation given in List-I with the year of enactment given in List-II.

List – I                                                List – II

a. The Trade Union Act                      1. 1972

b. The Mines Act                                2. 1948

c. The Payment of Gratuity Act         3. 1952

d. The Minimum Wages Act               4. 1926

Codes:

       a b c d

(A) 4 3 1 2

(B) 3 2 1 4

(C) 2 4 1 3

(D) 2 1 4 3

Answer: (A)

 

42. Match the following process given in List-I with the items given in List-II.

List – I                        List – II

a. Listening                 1. Directing

b. Reassurance            2. Free association

c. Inertia                      3. Resistance

d. Non-editing            4. Facilitation

Codes:

      a b c d

(A) 4 2 3 1

(B) 4 1 3 2

(C) 3 4 1 2

(D) 4 3 2 1

Answer: (B)

 

43. Match the following fears with their technical names.

List – I                        List – II

a. Hydrophobia           1. Fear of heights

b. Nictophobia                        2. Fear of darkness

c. Acrophobia              3. Fear of water

d. Pyrophobia              4. Fear of fire

Codes:

       a b c d

(A) 3 2 4 1

(B) 2 3 1 4

(C) 2 3 4 1

(D) 3 2 1 4

Answer: (D)

 

44. Match the following items given in List-I with the items given in List-II.

List – I                                                List – II

a. Right to equality                             1. Article 51 A

b. Right to free legal aid.                    2. Article 46

c. Fundamental duties                         3. Article 14

d. Welfare of weaker sections            4. Article 21

Codes:

       a b c d

(A) 3 4 1 2

(B) 1 4 2 3

(C) 4 1 3 2

(D) 3 4 2 1

Answer: (A)

 

45. What is Catharsis?

(A) The reduction of tension by telling one’s problems to someone else.

(B) The reduction of tension by talking, one’s problem to everyone.

(C) Not making any attempt to tell problems to anyone else.

(D) The reduction of tension by telling one’s problems to professionals only.

Answer: (D)

 

Read the passage and answer the questions that follow based on your understanding of the passage.

Social work addresses the barriers, inequities and injustices that exist in society. It responds to crises and emergencies as well as to everyday personal and social problems. Social work utilises a variety of skills, techniques, and activities consistent with its holistic focus on persons and their environments. Social work interventions range from primarily person-focused psychosocial processes to involvement in social policy, planning and development. These include counselling, clinical social work, group work, social pedagogical work, and family treatment and therapy as well as efforts to help people obtain services and resources in the community. Interventions also include agency administration, community organisation and engaging in social and political action to impact social policy and economic development. The holistic focus of social work is universal, but the priorities of social work practice will vary from country to country and from time to time depending on cultural, historical, and socio-economic conditions.

 

46. The holistic focus of social work is universal but the priorities of social work practice vary from

i. country to country.

ii. Time to time.

iii. Not depending on cultural, historical and socio-economic condition.

iv. depending on cultural, historical and socio economic condition.

Codes:

(A) i and ii only

(B) i only

(C) i, ii and iii only

(D) i, ii and iv only

Answer: (D)

 

47. According to the passage the micro level interventions of social work are:

i. Counselling and clinical social work.

ii. Social policy and economic development.

iii. Group work.

iv. Agency administration.

Codes:

(A) i and ii only

(B) ii and iii only

(C) iii and iv only

(D) i, iii and iv only

Answer: (D)

 

48. Social work practice is based onwww.netugc.com

i. Skills

ii. Activities

iii. Techniques

iv. Value Judgements

Codes:

(A) i and iii only

(B) i, iii and iv only

(C) i, ii and iii only

(D) All the above

Answer: (C)

 

49. List the macro level practices of social work.

i. Social pedagogical work.

ii. Social policy.

iii. Social planning.

iv. All the above

Codes:

(A) i only

(B) ii and iii only

(C) i and iii only

(D) All the above

Answer: (B)

 

50. Person – focused psychological processes in social work are aimed at

i. Social policy.

ii. Planning and Development.

iii. Counselling and Therapy.

iv. All the above

Codes:

(A) i and ii only

(B) i, ii and iii only

(C) iii only

(D) All the above

Answer: (C)

Comments