2013 September UGC NET Solved Question Paper in Social Medicine and Community Health, Paper II

1. The following vaccine is a live attenuated bacterial vaccine:

(A) Measles

(B) BCG

(C) Salk Vaccine

(D) Hepatitis B Vaccine

Answer: (B)

 

2. Which of the following is an internationally notifiable disease?

(A) Diphtheria

(B) Tuberculosis

(C) Yellow Fever

(D) Malaria

Answer: (C)

 

3. Nested case – control study is a type of

(A) Retrospective study

(B) Prospective study

(C) Descriptive study

(D) Cross-sectional study

Answer: (B)

 

4. Bhopal Gas Tragedy is an example of

(A) Point source epidemic

(B) Propagated epidemic

(C) Continuous epidemic

(D) Modern epidemic

Answer: (A)

 

5. Point prevalence overestimates the disease with

(A) High incidence

(B) Low incidence

(C) Low mortality

(D) High mortality

Answer: (C)

 

6. While studying health and illness, who propounded the notion of ‘Sick Role’ from among the following?

(A) Talcott Parsons

(B) Karl Marx

(C) Weber

(D) Francis Bacon

Answer: (A)

 

7. ‘Nirmal Gram Abhiyan’ deals with which of the following?

(A) Soft loan for the villages

(B) Education of the villagers

(C) Sanitation incentives for the villages

(D) State award for sanitation

Answer: (C)

 

8. The drug given prophylactically to prevent parent-to-child transmission of HIV infection under NACO is

(A) Zidovudine

(B) Nevirapine

(C) Ritonavir

(D) Saguinavir

Answer: (B)

 www.netugc.com

9. The type of Pneumoconiosis that cotton dust causes is known as

(A) Bagassosis

(B) Byssinosis

(C) Anthrocosis

(D) Silicosis

Answer: (B)

 

10. Where is the WHO established international laboratory for monitoring and studying air pollution, located in India?

(A) Delhi

(B) Pune

(C) Nagpur

(D) Mumbai

Answer: (C)

11. Against which of the viral hepatitis, vaccine is currently available in India?

I. Hepatitis A

II. Hepatitis B

III. Hepatitis C

IV. Hepatitis D

Codes:

(A) I and II are correct.

(B) I and III are correct.

(C) I and IV are correct.

(D) II and IV are correct.

Answer: (A)

 

12. Correctly identify ICMR recommended dietary intakes for a normal adult male doing sedentary work.

I. Cereals – 460 gms

II. Milk – 250 gms

III. Green leafy vegetables – 100 gms

IV. Pulses – 40 gms

Codes:

(A) I and II are correct

(B) II and III are correct

(C) I and IV are correct

(D) II and IV are correct

Answer: (C)

 

13. Which of the following are measures of dispersion?

I. Mean Deviation

II. Mode

III. Standard Deviation

IV. Inter-quartile range

Codes:

(A) I and II are correct

(B) I, III and IV are correct

(C) II, III and IV are correct

(D) I and III are correct

Answer: (B)

 

14. Which of the following are parametric test of significance?

I. Analysis of variance

II. χ2 test

III. ‘t’ test

IV. ‘Z’ test

Codes:

(A) I and II are correct

(B) II and IV are correct

(C) I and III are correct

(D) I, III and IV are correct

Answer: (D)

 

15. Which of the following are probability sampling methods?

I. Simple Random Sampling

II. Cluster Sampling

III. Stratified Sampling

IV. Quota Samplingwww.netugc.com

Codes:

(A) II and IV are correct

(B) I, II and III are correct

(C) I, II and IV are correct

(D) II and III are correct

Answer: (B)

 

16. Grassroots level health workers who are salaried include:

I. Village Health Worker

II. Anganwadi Worker

III. Auxiliary Nurse Midwife

IV. Accredited Social Health Activist

Codes:

(A) I, II and III are correct

(B) I and IV are correct

(C) II and III are correct

(D) II, III and IV are correct

Answer: (Wrong question)

 

17. Medical tourism is fast becoming a growing industry in India. Name the States which are major contributors to medical tourism.

I. Kerala

II. Himachal Pradesh

III. Andhra Pradesh

IV. Rajasthan

Codes:

(A) II, III and IV are correct

(B) I, III and IV are correct

(C) I, II and IV are correct

(D) I, II and III are correct

Answer: (D)

 

18. The earlier centres for Assisted Reproductive Technology (ART) through surrogacy in India were in which of the following States?

I. Karnataka

II. Gujarat

III. Delhi

IV. Maharashtra

Codes:

(A) I and II are correct

(B) II and IV are correct

(C) I and III are correct

(D) II, III and IV are correct

Answer: (B)

 

19. Correctly identify the inherent properties of a screening test:

I. Yield

II. Sensitivity

III. Specificity

IV. Predictive Accuracy

Codes:

(A) II and IV are correct

(B) I and III are correct

(C) I, II and IV are correct

(D) II, III and IV are correct

Answer: (D)

 

20. Which of the following are the asymmetrical frequency distributions?

I. Normal Distribution

II. Bimodal Distribution

III. ‘J’ shaped Distribution

IV. ‘V’ shaped Distribution

Codes:

(A) I, II and III are correct

(B) I and IV are correct

(C) II, III and IV are correct

(D) I and II are correct

Answer: (C)

Given below (21 to 30) consists of the two paired statements, Statement A (Assertion) and Statement R (Reason). Select appropriate answer using the codes given below as follows:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is true.

 

21. Assertion (A): Geometric mean is a commonly used measure in demography.

Reason (R): Population growth is exponential.

Answer: (A)

 

22. Assertion (A): When two live vaccines are to be administered simultaneously, it is recommended that they be given at different sites.

Reason (R): Live vaccines have all major and minor antigenic components.

Answer: (B)

 

23. Assertion (A): A selection bias can be controlled at the time of analysis by stratification.

Reason (R): Berksonian bias is an example of selection bias.

Answer: (D)

 

24. Assertion (A): Height for age is a stable measure of growth as opposed to weight for age.

Reason (R): Weight for age reflects only the present height status of the child, height indicates the events in the past also.

Answer: (A)              

 

25. Assertion (A): The prevalence of chronic non-communicable diseases is rising in the developing world.

Reason (R): There is a dual burden of communicable and non-communicable diseases in the developing world.

Answer: (B)

 

26. Assertion (A): It is postulated that 80% of the cancers are due to environmental factors.

Reason (R): The sites of the body most commonly affected in occupational cancers are skin, lungs, bladder and blood forming organs.

Answer: (B)

 

27. Assertion (A): More than 90% of HIV infections in India are transmitted through sexual mode of transmission.

Reason (R): Sexual mode of transmission is the most efficient mode of transmission.

Answer: (C)

 

28. Assertion (A): Workers in unorganised sector have poor access to services from Public Health Institutions.

Reason (R): People comprising the unorganised sector do not have documents to establish their identity and proof of residence.

Answer: (B)

 

29. Assertion (A): Bio social model of health allows for understanding the social determinants of health.

Reason (R): Social determinants play an important role in addressing the health problems.

Answer: (B)

 

30. Assertion (A): In some diseases the disease agent is not completely eliminated leading to carrier state.

Reason (R): Shedding of the disease agent in the discharges or excretions acts as a source of infection for other persons.

Answer: (B)

 

31. Identify the correct sequence in which the agents of following viral diseases were identified:

(A) Hepatitis E, Hepatitis C, H1 N1, Rotavirus

(B) Rotavirus, Hepatitis E, Hepatitis C, H1 N1

(C) Hepatitis C, Hepatitis B, Rotavirus, H1 N1

(D) Rotavirus, H1 N1, Hepatitis B, Hepatitis C

Answer: (Wrong question)

 

32. Identify the correct order from lower to higher level of infrastructure under Vision 2020.

(A) Service centers, Training centers, Center of excellence, Vision centerswww.netugc.com

(B) Vision centers, Center of excellence, Service centers, Training centers

(C) Vision centers, Service centers, Training centers, Center of excellence

(D) Center of excellence, Vision centers, Service centers, training centers

Answer: (C)

 

33. Write the descending order of achievement of immunization coverage (2010)?

(A) BCG, Measles, OPV3, Hep B3

(B) BCG, OPV3, Measles, Hep B3

(C) OPV3, BCG, Measles, Hep B3

(D) Measles, BCG, Hep B3, OPV3

Answer: (B)

 

34. Arrange the following data sources in chronological order of their establishment in India:

(A) Census, Health Statistics of India, NFHS, DLHS

(B) Census, NFHS, DLHS, Health Statistics of India

(C) Health Statistics of India, NFHS, DLHS, Census

(D) Census, DLHS, NFHS, Health Statistics of India

Answer: (A)

 

35. Arrange the descending order of the following States according to their sex ratio at birth (2011):

(A) Kerala, Gujarat, Haryana, M.P.

(B) Kerala, M.P., Haryana, Gujarat

(C) Kerala, M.P. Gujarat, Haryana

(D) Haryana, M.P., Kerala, Gujarat

Answer: (C)

 

36. Identify the correct sequence of iron content of some Indian foodstuffs in descending order:

(A) Colocasia leaves, Rice flakes, Garden cress seeds, Mint leaves

(B) Garden cress seeds, Mint leaves, Rice flakes, Colocasia leaves

(C) Garden cress seeds, Rice flakes, Mint leaves, Colocasia leaves

(D) Mint leaves, Colocasia leaves, Rice flakes, Garden cress seeds

Answer: (B)

 

37. Identify correct sequence of invisible fat content of some foods in ascending order:

(A) Ragi, Fenugreek seeds, Soya bean, Almonds

(B) Fenugreek seeds, Soya bean, Almonds, Ragi

(C) Soya bean, Ragi, Almonds, Fenugreek seeds

(D) Almonds, Soya bean, Fenugreek seeds, Ragi

Answer: (A)

 

38. Identify correct sequence of proportion of phenotypes of ABO blood groups in descending order.

(A) O, A, B, AB

(B) A, O, B, AB

(C) O, B, A, AB

(D) AB, A, B, O

Answer: (C)

 

39. Identify the correct ascending order of the protein content per 100 gm of the following foodstuffs:

(A) Soya bean, Bengal gram, Egg, Rice

(B) Rice, Egg, Bengal gram, Soya bean

(C) Bengal gram, Egg, Soya bean, Rice

(D) Egg, Soya bean, Rice, Bengal gram

Answer: (B)

 

40. Identify the correct descending order of the incubation period of the following diseases/conditions.

(A) Salmonella food poisoning, Diphtheria, Chicken pox, Hepatitis B

(B) Diphtheria, Chicken pox, Salmonella food poisoning, Hepatitis B

(C) Hepatitis B, Diphtheria, Chicken pox, Salmonella food poisoning

(D) Hepatitis B, Chicken pox, Diphtheria, Salmonella food poisoning

Answer: (D)

 

Question 41 to 50 are matching items. This consists of two lists of statements, terms or symbols and candidate has to match an item in List – I with an item in the List – II:

 

41. List – I (Modes of Intervention)                                       List – II (Examples)

(a) Health promotion                                                               i. Amputation of gangrenous toe

(b) Specific protection                                                                        ii. Sputum examination for AFB in suspected pulmonary tuberculosis cases

(c) Early diagnosis and prompt treatment                               iii. Immunization against measles

(d) Disability limitation                                                           iv. Family life education

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iii) (ii) (iv)

(B) (ii) (iii) (i) (iv)

(C) (iv) (iii) (ii) (i)

(D) (iv) (ii) (iii) (i)

Answer: (C)

 

42. List – I (Diseases)                                                 List – II (Signs)

(a) Chicken pox                                                           i. Koplik’s spots

(b) Diphtheria                                                              ii. Splenomegaly

(c) Measles                                                                  iii. Pseudomembrane

(d) Malaria                                                                  iv. Pleomorphic rash

Codes:

      a b c d

(A) i ii iv iii

(B) ii iii iv i

(C) iv iii ii i

(D) iv iii i ii

Answer: (D)

 

43. List – I (Place of International Conference)                                 List – II (Theme)

(a) Copenhagen                                                                                   i. Gender

(b) Durban                                                                                           ii. Climate change

(c) Cairo                                                                                              iii. Population

(d) Beijing                                                                                           iv. Social Development

Codes:

      a b c d

(A) ii iv iii i

(B) iv iii ii i

(C) iii ii i iv

(D) ii iii iv i

Answer: (A)

 

44. List – I (Millennium Development Goals)                        List – II (Theme)

(a) 1                                                                                         i. Reduce child mortality

(b) 4                                                                                         ii. Combat HIV/AIDS, Malaria and other diseases

(c) 5                                                                                         iii. Eradicate extreme poverty

(d) 6                                                                                        iv. Improve maternal health

Codes:

      a b c d

(A) i ii iv iii

(B) iii iv i ii

(C) iii i iv ii

(D) ii i iv iii

Answer: (C)

 

45. List – I (International Organization)                                 List – II (Thrust Area)

(a) UNICEF                                                                            i. Development

(b) UNDP                                                                               ii. Children

(c) UNEP                                                                                iii. Population

(d) UNFPA                                                                             iv. Environment

Codes:

       a b c d

(A) ii i iii iv

(B) ii iii i iv

(C) ii i iv iii

(D) ii iv iii i

Answer: (C)

 

46. List – I (Deficiency)                                                         List – II (Manifestation)

(a) Thiamine                                                                            i. Neural tube defect

(b) Folic acid                                                                           ii. Pellagra

(c) Niacin                                                                                iii. Macrocytic Anemia

(d) Cyanocoba lamine                                                             iv. Beri-Beri

Codes:

       a b c d

(A) iv iii i ii

(B) i iii ii iv

(C) iv i iii ii

(D) iv i ii iii

Answer: (D)

 

47. List – I (Type of Graph)                                       List – II (Indication of)

(a) Ogive curve                                                           i. Correlation

(b) Bar chart                                                                ii. Area diagram

(c) Histogram                                                              iii. Discrete data

(d) Scatter diagram                                                     iv. Cumulative frequency

Codes:

       a b c d

(A) iv iii ii i

(B) iii ii i iii

(C) ii iii iv i

(D) i iii ii iv

Answer: (A)

 

48. List – I (Vaccine)                                                  List – II (Route of Administration)

(a) Yellow Fever                                                         i. Intradermal

(b) B.C.G.                                                                   ii. Intramuscular

(c) Vitamin A                                                              iii. Subcutaneous

(d) DPT                                                                       iv. Oral

Codes:

       a b c d

(A) iii i iv ii

(B) ii iii iv i

(C) iii ii iv i

(D) ii i iv iii

Answer: (A)

 

49. List – I (Biomedical waste)                                  List – II (Colour of the container)www.netugc.com

(a) Human anatomical waste                                       i. Blue

(b) Catheters and I.V. sets                                          ii. Yellow

(c) Scalpel and Sharps                                                 iii. Black

(d) Discarded medicines                                             iv. Red

Codes:

      a b c d

(A) i ii iv iii

(B) iii i ii iv

(C) ii iii iv i

(D) ii iv i iii

Answer: (D)

 

50. List – I (Occupational cancers)                                         List – II (Risk factors)

(a) Skin                                                                                    i. Aniline Dye

(b) Lung                                                                                  ii. Tar

(c) Bladder                                                                              iii. Benzol

(d) Leukaemia                                                                         iv. Asbestos

Codes:

       a b c d

(A) ii i iii iv

(B) ii iv i iii

(C) i iii iv ii

(D) ii iv iii i

Answer: (B)

Comments