2012 December UGC NET Solved Question Paper in Social Medicine and Community Health, Paper II

1. Which of the following dimensions is not included in the definition of ‘Health’ of World Health Organization?

(A) Physical

(B) Occupational

(C) Mental

(D) Social

Answer: (B)

 

2. Physical Quality of Life Index (PQLI) includes the following:

(A) Infant mortality rate, per capita calorie intake and life expectancy

(B) Infant mortality rate, maternal mortality rate and life expectancy

(C) Literacy status, infant mortality rate and life expectancy at birth

(D) Literacy status, life expectancy at 1 year of age, infant mortality

Answer: (D)

 

3. Years of life lost due to premature death and years lived with disability adjusted for the severity of the disability is known as

(A) Human Development Index (HDI)

(B) Health Adjusted Life Expectancy (HALE)

(C) Disability adjusted life years (DALY)

(D) Sullivan’s Index

Answer: (C)

 

4. Scales used for assessing socioeconomic status of populations are following except:

(A) Likert Scale

(B) B.G. Prasad Scale

(C) Modified Kupuswamy Scale

(D) Modified Udai Parede Scale

Answer: (A)

 

5. Which level of prevention is applicable for implementation in a population which is not yet exposed to risk factors?

(A) Tertiary Prevention

(B) Secondary Prevention

(C) Primary Prevention

(D) Primordial Prevention

Answer: (D)

 

6. This is not a Primary Prevention

(A) Isoniazid (INH) to a baby who is breast-fed by a sputum positive tubercular mother

(B) Self breast examination

(C) Vitamin A supplementation to a baby

(D) Pulse Polio Immunization

Answer: (B)

 

7. The concept of ‘Hospice’ is related to

(A) Special group of people helping the old and terminally ill patients.

(B) An association running orphanages for abandoned children.

(C) Family Health Advisory Service

(D) Euthanasia for terminally ill patients

Answer: (A)

 

8. This is incorrect in relation to International classification of Diseases and Deaths (ICD-10)

(A) The 10th revision consists of 21 major chapters.

(B) The 10th revision of ICD took place in 1995.

(C) It is revised once in 10 years.

(D) It is the standard for international comparison of morbidity and mortality.

Answer: (B)

 

9. If a drug prevents mortality but does not effectively cure then which of the following is true:

(A) Incidence will decrease

(B) Incidence will increase

(C) Prevalence will decrease

(D) Prevalence will increase

Answer: (D)

 

10. Seasonal variation of a disease can be assessed by

(A) Comparing the prevalence of disease

(B) Comparing the incidence of disease

(C) Calculating the survival rate

(D) Calculating the mortality rate

Answer: (B)

11. A disease is called endemic when:

I. It is constantly present at low rate in a specified geographic area.

II. It affects all age groups equally.

III. In favourable conditions to an agent it may burst into epidemic

IV. It can be imported into a country.

(A) III and IV correct.

(B) II and IV correct.

(C) I, III, IV correct.

(D) I, II, III correct.

Answer: (D)

 

12. Cigarette smoking is

Epidemiologically important contributing factor for

I. Lung cancer

II. Gastric ulcers

III. Pylonephritis

IV. Thrombo Angitis obliterancewww.netugc.com

(A) I, II and IV correct.

(B) I, II and III correct.

(C) I and III correct.

(D) II and III correct.

Answer: (A)

 

13. Verbal autopsy is used:

I. To assign cause of death through interview with family members

II. For examination of a dead body where post-mortem facilities are not available.

III. Carried out at places where Medical certification of cause of death is not available.

IV. Carried out with standard and structured questionnaire

(A) I, II and IV correct.

(B) II, III and IV correct.

(C) I, III and IV correct.

(D) I, II and III correct.

Answer: (C)

 

14. In cross sectional studies

I. Follow up is not a necessary feature.

II. All cases are seen at one point of time.

III. Chronic diseases are studied.

IV. Cause and effect relationship can be established.

(A) I, II, IV correct.

(B) I, II, III correct.

(C) II, III, IV correct.

(D) I, III, IV correct.

Answer: (B)

 

15. In cross over studies

I. All subjects receive the therapy of interest.

II. Not suitable if the therapy of interest cures the disease.

III. Ideally suitable if disease changes radically during the study.

IV. Not suitable if therapy of interest is effective only during a certain stage of disease.

(A) I, II, III correct.

(B) I, II, IV correct.

(C) II, III, IV correct.

(D) I, III, IV correct.

Answer: (B)

 

16. Which of the following constitute primary prevention?

I. Changes in life style

II. Case findings

III. Modification of environment

IV. Surgical treatment to limit damages.

(A) I, II and III correct.

(B) I, III and IV correct.

(C) I and III correct.

(D) II and IV correct.

Answer: (C)

 

17. The following measures constitute examples of life style modifications:

I. Aerobic exercise

II. Removal of adipose tissue.

III. Cessation of smoking

IV. Consumption of low fat diet.

(A) I, II, IV correct.

(B) II, III, IV correct.

(C) I and III correct.

(D) I, III, IV correct.

Answer: (D)

 

18. Following are true about mode

I. It is the most commonly observed value.

II. It is a measure of central tendency.

III. It is not affected by extreme values.

IV. It is often used for calculation of standard deviation.

(A) I, II and IV correct

(B) II and III correct

(C) I, III and IV correct

(D) I, II and III correct

Answer: (D)

 

19. The following recommendations were made by Bhore Committee:

I. Development of primary health centres.

II. Constitution of All India Health Services.

III. Three months training in preventive and social medicine for medical students.

IV. Multipurpose workers for primary health care.

(A) I and III correct

(B) I and IV correct

(C) I and II correct

(D) II, III and IV correct

Answer: (A)

 

20. Following statements are true about incidence:

I. Refers to new cases.

II. Cohort studies can be used to estimate it.

III. Denominator is a specified population.

IV. It does not have reference to a time period.

(A) I, II and IV correct

(B) I, II and III correct

(C) I and II correct

(D) II, III and IV correct

Answer: (B)

Given below (21 to 30) consists of the paired statement, statement A (Assertion) and Statement R (Reason). Select appropriate answer using the codes given below as follows:

 

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is true.

 

21. Assertion (A): The most appropriate test to assess the prevalence of tuberculosis in a community is tuberculin test.

Reason (R): Once a person has tuberculin test positive he will always be positive.

Answer: (A)

 

22. Assertion (A): Mode of transmission of Hepatitis C is blood borne.

Reason (R): There are many subclinical infections in Hepatitis C.

Answer: (B)

 

23. Assertion (A): Annual Parasite Incidence (API) is used for planning anti-malaria operations.

Reason (R): Monthly number of slides examined should amount to at least one percent of the population.

Answer: (B)

 

24. Assertion (A): Leptospirosis is a disease caused by spiroches.

Reason (R): Vaccination is indicated for occupation groups such as sewage workers, slaughter house workers, dairy workers etc.

Answer: (B)

 

25. Assertion (A): Hydatid disease is an accidental dead end infection by Echinococcus granulosus eggs with unwashed vegetables, food and water contaminated with faeces ofinfected dog.

Reason (R): Mebendazole is of no use at all.

Answer: (C)

 

26. Assertion (A): The five cleans in safe motherhood are to be practised during delivery.

Reason (R): It is mainly aimed at reducing the chances of Purpural sepsis.

Answer: (A)

 

27. Assertion (A): Direct standardization applies to the age distribution of standard population to the age specific death rate.

Reason (R): It removes bias due to age distribution.

Answer: (A)

 

28. Assertion (A): There is no evidence that yellow fever has ever been present in India.

Reason (R): The vector Aedes Aegypti is not commonly found in India

Answer: (C)

 

29. Assertion (A): India is one of the highly disaster prone countries.

Reason (R): Topographic and climatic conditions in India favour occurrence of disasters

Answer: (A)

 

30. Assertion (A): Sexual cycle of malaria parasite takes place inhuman beings.

Reason (R): The human cycle begins when an infected mosquito bites a person and injects sporozoites.

Answer: (D)

 

31. Arrange the following vaccines in chronological order as they appeared in India:

(A) Human papilloma virus vaccine, Nasal spray flu vaccine, Rotavirus vaccine, H1N1 vaccine

(B) Human papilloma virus vaccine, Rotavirus vaccine, Nasal spray flu vaccine, H1N1 vaccine

(C) Rotavirus vaccine, Human papilloma virus vaccine, H1N1vaccine, Nasal spray fluvaccine.

(D) Nasal spray flu vaccine, Human papilloma virus vaccine, Rota-virus vaccine, H1N1 vaccine

Answer: (A)

 

32. Arrange the countries in the order in which incidence of poliomyelitis was reported during 2009-2010 going from highest to lowest

(A) Afghanistan, Nigeria, Pakistan, India

(B) Pakistan, India, Afghanistan, Nigeria

(C) Nigeria, Afghanistan, Pakistan, India

(D) India, Nigeria, Pakistan, Afghanistan

Answer: (D)www.netugc.com

 

33. Arrange the deaths due to dengue fever in the year 2009 in an ascending order in the different states of India:

(A) West Bengal, Andhra Pradesh, Maharashtra, Kerala

(B) Kerala, Maharashtra, West Bengal, Andhra Pradesh

(C) West Bengal, Kerala, Andhra Pradesh, Maharashtra

(D) Maharashtra, Andhra Pradesh, Kerala, West Bengal

Answer: (C)

 

34. Arrange in descending order the DALYS lost due to cancer according to type of cancer worldwide in 2004

(A) Pancreas, Stomach, Prostate, Skin melanoma

(B) Prostate, Pancreas, Stomach, skin melanoma

(C) Skin melanoma, Pancreas, Prostate, Stomach

(D) Stomach, Prostate, skin melanoma, Pancreas

Answer: (A)

 

35. Arrange in descending order under 5mortality rates in selected countries in 2007:

(A) India, Pakistan, Nepal, Sri Lanka

(B) Pakistan, India, Nepal, Sri Lanka

(C) Nepal, Pakistan, India, Sri Lanka

(D) Sri Lanka, Pakistan, Nepal, India

Answer: (B)

 

36. Arrange the following preventive strategies in appropriate order:

(A) Health promotion, early diagnosis & treatment, specific protection, Disability limitation and Rehabilitation

(B) Early diagnosis & treatment, specific protection, Disability limitation, Rehabilitation,

Health promotion

(C) Specific protection, Health promotion, early diagnosis and treatment, Disability limitation and Rehabilitation.

(D) Health promotion, Specific Protection, Early diagnosis and treatment, Disability limitation and Rehabilitation

Answer: (D)

 

37. Arrange the developmental milestones of an under 5 in an ascending order

(A) Crawling, Head holding, Sitting without support, walking

(B) Head holding, crawling, sitting without support, walking

(C) Head holding, sitting without support, crawling, walking

(D) Crawling, sitting without support, Head holding, walking

Answer: (C)

 

38. Arrange the key indicators of NFHS III (2005-06) in descending order of magnitude

(A) Consumption of IFA tablets for90 days, three or more antenatal visit, safe deliveries, and post natal check-up within 2 days.

(B) Three or more antenatal visits, safe deliveries, Post natal check-up within 2 days, consumption of IFA tablets for 90 days.

(C) Three or more antenatal visits, consumption of IFA tablets for90 days, safe deliveries, Postnatal check-up within 2 days

(D) Safe deliveries, three or more antenatal visits, post natal check-up within 2 days, consumption of IFA tablets for 90 days.

Answer: (B)

 

39. Arrange in ascending order milk from various sources in terms of protein content

(A) Human, Cow, Buffalo, Goat

(B) Goat, Human, Cow, Buffalo

(C) Cow, Human, Goat, Buffalo

(D) Human, Cow, Goat, Buffalo

Answer: (D)

 

40. Arrange the states in ascending order of female literacy (2001)

(A) Bihar, Andhra Pradesh, Maharashtra, West Bengal

(B) Bihar, West Bengal, Andhra Pradesh, Maharashtra

(C) Andhra Pradesh, Bihar, West Bengal, Maharashtra

(D) Bihar, Andhra Pradesh, West Bengal, Maharashtra

Answer: (D)

 

41. Match List – I with List – II:

List – I                                                                                    List – II

(National Programme)                                     (Year of Launching)

(a) Pulse Polio Immunization programme                   (i) 1974

(b) National Rural Health Mission programme           (ii) 1995

(c) National AIDS control programme                       (iii) 2005

(d) Expanded programme of immunization                (iv) 1987

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iii) (iv) (i)

(B) (iii) (ii) (iv) (i)

(C) (ii) (iv) (iii) (i)

(D) (iii) (ii) (i) (iv)

Answer: (A)

 

42. List – I                                                                  List – II

(Child Health Components)                                        (Activities)

(a) Nutrition Rehabilitation Centres (NRCs)              (i) Integration of facility based care package with IMNCs package

(b) Pre service IMNCI                                                (ii) In patient management of severely malnourished children.

(c) Facility based IMNCI (FIMNCI)                         (iii) Sick children are screened and detected at periphery through IMNCI

(d) Sick New-born Care Units (SNCU)                     (iv) Providing, trained IMNCI manpower in public and private sector

Codes:

      (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (ii) (iv) (i) (iii)

(C) (iii) (ii) (i) (iv)

(D) (ii) (iii) (iv) (i)

Answer: (C)

 

43. List – I                              List – II

(Age)                                       (Socio personal development)

(a) 24 months                          (i) recognises mother

(b) 9 – 10 months                    (ii) Suspicious of strangers

(c) 6 – 8 months                      (iii) enjoys hide and seek

(d) 4 – 5 months                      (iv) dry by day

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iv) (i) (iii)

(B) (i) (ii) (iii) (iv)

(C) (iii) (i) (ii) (iii)

(D) (iv) (ii) (iii) (i)

Answer: (D)

 

44. List – I                                                                  List – II

(MCH goals)                                                   (Current level of achievement)

(a) Total fertility rate                                                   (i) 46.5

(b) Couple protection rate                                           (ii) 83.4

(c) Maternal mortality rate1, 00,000 live births          (iii) 2.6

(d) T. T. Immunization of pregnant women               (iv) 254

Codes:

      (a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (i) (ii) (iv)

(B) (ii) (iv) (i) (iii)

(C) (iii) (i) (iv) (ii)

(D) (ii) (i) (ii) (iv)

Answer: (C)

 

45. List – I                                                                  List – II

(Type of Data)                                                                        (Tests of significance)

(a) n = < 30 in each group two groups, qualitative     (i) standard error of difference between two means

(b) n = < 30 in each group two groups, quantitative   (ii) standard error of difference between two proportions

(c) n > 100 in each group two groups, qualitative      (iii) ‘t’ test

(d) n > 100 each group two groups, Quantitative       (iv) ‘X2’ test

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iii) (ii) (iv)

(B) (iv) (iii) (ii) (i)

(C) (ii) (i) (iv) (iii)

(D) (ii) (iii) (i) (iv)

Answer: (B)

 

46. List – I                              List – II

(Traits)                                     (Condition)

(a) Autosomal Dominant        (i) Colour blindness

(b) Autosomal Recessive        (ii) Vitamin D resistant rickets

(c) Recessive sex linked          (iii) ABO blood group

(d) Dominant sex linked         (iv) Cystic fibrosis

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (iv) (i) (ii)

(B) (i) (iv) (iii) (ii)

(C) (ii) (i) (iii) (iv)

(D) (iv) (iii) (ii) (i)

Answer: (A)

 

47. List – I                              List – II

(Instruments)                           (Measurements)

(a) Fortin Barometer               (i) Relative humidity

(b) Sling psychrometer            (ii) Cooling capacity

(c) Wet globe thermometer     (iii) Air temperature

(d) Dry bulb thermometer       (iv) Atmospheric pressure

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (ii) (i) (iv)

(B) (iv) (i) (ii) (iii)

(C) (ii) (iii) (i) (iv)

(D) (i) (iii) (iv) (ii)

Answer: (B)

 

48. List – I                                          List – II

(International organization)                (Priority Area)

(a) Indian Red Cross Society              (i) prevention and control of specific diseases

(b) World Health Organization           (ii) To increase the efficiency of farming, forestry and fisheries

(c) UNICEF                                        (iii) First aid &Blood bank

(d) FAO                                              (iv) Aid for production of vaccines &Sera

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (i) (iv) (iii)

(B) (iii) (i) (ii) (iv)

(C) (iii) (i) (iv) (ii)

(D) (ii) (i) (iii) (iv)

Answer: (C)

 

49. List – I                              List – IIwww.netugc.com

(Disease)                                 (Incubation period)

(a) Staphylococcal food          (i) 10 days

(b) Measles                              (ii) 2 to 6 days

(c) Diphtheria                          (iii) 18 to 72 hours

(d) Influenza                           (iv) 1 to 6 hours

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (ii) (i) (iii)

(B) (i) (iv) (iii) (ii)

(C) (iv) (i) (ii) (iii)

(D) (iv) (ii) (iii) (i)

Answer: (C)

 

50. List – I                              List – II

(Disease)                                 (Vector)

(a) Malaria                               (i) Mansonoidse

(b) Japnese encephalitis           (ii) Anopheles

(c) Dengue                              (iii) Culex

(d) Malayran Filariasis            (iv) Aedes

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iv) (iii) (i)

(B) (iii) (ii) (iii) (i)

(C) (iii) (ii) (iv) (i)

(D) (ii) (iii) (iv) (i)

Answer: (D)

Comments