2013 September UGC NET Solved Question Paper in Psychology, Paper III

1. Which of the following is not a standard physiological measure of sleep?

(A) Electrooculogram

(B) Electromyogram

(C) Electrocardiogram

(D) Electroencephalogram

Answer: (C)

 

2. Match List-I with List-II and indicate your answer with the help of the given codes.

List – I                                                List – II

p. Multi-store Model                           1. Craik and Lockhart

q. Neural Network Model                   2. Atkinson and Shiffrin

r. Levels of Processing Model            3. McClleland and Rumelhart

s. Encoding Specificity Principle        4. Tulving

Codes:

       p q r s

(A) 4 1 3 2

(B) 1 2 4 3

(C) 3 4 2 1

(D) 2 3 1 4

Answer: (D)

 

3. Match List-I with List-II and indicate your answer using the codes given below:

List – I                        List – II

(Piaget’s concepts)      (Description)

p. Centration               1. The assumption that one’s way of thinking is the only possibility.

q. Conservation           2. The ability to undo mentally, an action or operation.

r. Egocentrism             3. Attending to only one aspect of a situation.

s. Reversibility            4. The principle that quantities remain constant under various changes in their appearance.

Codes:

       p q r s

(A) 2 4 1 3

(B) 3 1 4 2

(C) 1 2 3 4

(D) 3 4 1 2

Answer: (D)

 

4. Read each of the following two statements, Assertion (A) and Reason (R), and indicate your answer using the codes given below:

Assertion (A): Strange Situation Test measures child’s attachment with the mother.

Reason (R): The mother and the stranger are also attached.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but(R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (C)

 

5. Choose the right sequence of endocrine system.

(A) Hypothalamus → Cortico releasing hormone → Pancreas → Insulin.

(B) Pituitary gland → Adenocorticotrophic hormone → Adrenal gland → Epinephrine.

(C) Hypothalamus → Adenocorticotrophic hormone → Gonads → Androgens.

(D) Thyroid gland → Cortico releasing hormone → Hypothalamus → Thyroxin.

Answer: (B)

 

6. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Indicate your answer using the code given below:

Assertion (A): The ability to detect a weak stimulus varies from moment to moment.

Reason (R): Because several relatively independent sources affect the observer’s performance.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)www.netugc.com

 

7. Which of the following is/are correct in Rogerian therapy?

1. The therapist is supportive and non-directive.

2. It is the client and not the therapist who best understands the problem and in what direction the therapy should proceed.

3. The therapist can sense the client’s tensions and incongruent feelings and reflect them back to the client.

Codes:

(A) Only 1 is correct.

(B) 1 and 2 are correct.

(C) 1 and 3 are correct.

(D) 1, 2 and 3 are correct.

Answer: (D)

 

8. What disturbs initiation of sleep most is

(A) Melatonin

(B) Benzodiazepines

(C) Amphetamines

(D) Orexin

Answer: (D)

 

9. By what age children are aware of gender stability as per Kohlberg’s theory of the development of gender identity?

(A) 2–3½ years

(B) 3½ – 4½ years

(C) 4½ –7 years

(D) 11–14 years

Answer: (B)

 

10. The fifth ego crisis stage given by Erikson, identity versus role confusion, corresponds to which of the Freud’s stages?

(A) Genital

(B) Latency

(C) Phallic

(D) Anal

Answer: (A)

11. Psychologists believe that Rita’s personality is high on the dimension of ‘origins’. Hence Rita would tend to

(A) Engage in organized thinking

(B) Engage in functional thinking

(C) Engage in divergent thinking

(D) There is no such dimension

Answer: (Wrong question)

 

12. Match the following items of List-I with List-II and indicate your answer with the help of given code.

List – I                                    List – II

p. Alpha waves           1. .3 to 3 Hz

q. Beta waves              2. 4 to 7 Hz

r. Theta waves             3. 8 to 13 Hz

s. Delta waves             4. 14 to 30 Hz

Codes:

       p q r s

(A) 1 2 3 4

(B) 3 4 2 1

(C) 2 3 1 4

(D) 4 1 3 2

Answer: (B)

 

13. Given below are two statements, the first labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Indicate your answer using the codes given below:

Assertion (A): Surgery is one of the methods to understand brain behaviour relations in humans.

Reason (R): Lesion method destroys part of the brain.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (D)

 

14. Given below are two statements, Assertion (A) and Reason (R). Indicate your answer using the codes given below.

Assertion (A): Recent research has shown positive effect of cognitive remediation training on the neuro-cognitive functions as well as the overall functioning of patients with schizophrenia.

Reason (R): Pharmacotherapy alone does not help patients with schizophrenia to function at the highest possible level of their ability.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

15. Which of the following phrase includes imagining how other people see you, judge you, and how you feel about the perceived judgements?

(A) Moral developments

(B) Looking glass-self

(C) Role-taking

(D) Anticipatory socialization

Answer: (B)

 

16. One reason that people comply with social pressure is to gain approval or avoid rejection; this is called ______; and so understanding rules for accepted and expected behaviour are called ______.

(A) Social control; norm.

(B) Social influence; rule.

(C) Normative social influence; norm.

(D) Social facilitation; norm.

Answer: (C)

 

17. Match List-I with List-II and indicate your answer using the codes given below:

List – I                        List – II

(Researcher name)       (Area of Research)

p. Asch                        1. Obedience

q. Sherif                      2. Conformity

r. Milgram                   3. Cognitive Dissonance

s. Festinger                  4. Norm Formation

Codes:

       p q r s

(A) 2 4 1 3

(B) 2 3 4 1

(C) 1 2 3 4

(D) 4 3 1 2

Answer: (A)

 

18. Given below are two statements: Assertion (A) and Reason (R). Indicate your answer using codes given below.

Assertion (A): Religiosity/faith contributes to good mental health.

Reason (R): Specific environment influence beliefs.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

19. Experience of failure followed by ______ cognitions lead to depression. Choose appropriate code.

1. Internal attributions

2. Feeling of controllability

3. Hopelessness

4. Stable attributions

5. Specific attributions

Codes:

(A) 1, 3, 4

(B) 1, 2, 4

(C) 2, 3, 5

(D) 3, 4, 5

Answer: (B)

 

20. Read the below given statements marked as Assertion (A) and Reason (R) indicate your answer using the codes given below.

Assertion (A): Written essays evaluating performance is the simplest method of performance evaluation.

Reason (R): The results in such an evaluation may often reflect the ability of the writer.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (A)

21. A guaranteed solution to a problem is provided by

(A) An Algorithm

(B) A Heuristic

(C) A Rule of Thumb

(D) A Rule of Set

Answer: (B)

 

22. Given below are two statements:

Assertion (A) and Reason (R).Indicate your answer using codes given below:

Assertion (A): Analyses of disastrous foreign policy decision lead to a problem that cohesive group of decision makes can fall into the trap of ‘group think’.

Reason (R): Members of the group suppress their own dissenting opinions in the interest of group consensus.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

23. The formula for determining Motivational Potential Score (MPS) is

(A) MPS = (Skill variety + Autonomy + Task identity) / 3 × (Task Significance × Feedback.)

(B) MPS = (Skill variety + Task identity + Feedback) / 3 × (Task Significance × Autonomy.)

(C) MPS = (Skill variety + Task significance + Autonomy) / 3 × (Task identity × Feedback.)

(D) MPS = (Skill variety + Task identity + Task significance) / 3 × (Autonomy × Feedback.)

Answer: (D)

 

24. Match List-I with List-II and indicate your answer with the help of the given codes:

List – I                                    List – II

(Leader’s Characteristics)       (Description)

p. Drive                                   1. Desire to influence others to reach shared goals.

q. Leadership Motivation        2. Trust in own abilities.

r. Self Confidence                   3. Intelligence; ability to integrate and interpret large amounts of information.

s. Cognitive ability                  4. Desire for achievement, ambition, high energy, tenacity and initiative.

Codes:

       p q r s

(A) 4 3 2 1

(B) 4 1 2 3

(C) 1 2 3 4

(D) 4 1 3 2

Answer: (B)

 

25. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Indicate your answer using the codes given below:

Assertion (A): Transactionalists maintain that perception occurs through a learning process of interactions and experience with the environment.

Reason (R): Most contemporary Psychologists hold that some forms of perceptual abilities and mechanisms are available soon after birth.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

26. What do you mean by information processing?

(A) The number of cycles completed within one second.

(B) A presumed mode of attention that concerns the non-temporal information processing demands of a task and its activation shortens temporal awareness.

(C) The process of organising and interpreting sensation into meaningful experiences.

(D) The study of the relation between physical stimulation and subjective experience.

Answer: (B)

 

27. Choose the correct sequence of events following prolonged stress given below:

1. Immuno suppression

2. Corticotropin releasing factor

3. Adrenocorticotrophic hormone

4. Cortisol

(A) 1 3 4 2

(B) 2 3 4 1

(C) 4 3 2 1

(D) 1 2 3 4

Answer: (B)

 

28. In employees performance appraisal BARS is a method of ______ whereas MBO is a method of ______

(A) Past oriented, present performance rating.www.netugc.com

(B) Past oriented; future oriented.

(C) Future oriented; past oriented.

(D) Future oriented; present performance rating.

Answer: (B)

 

29. In a firm in the last six months 70 to 90 employees have been terminated while 63 applicants have been hired to replace them. This type of strategy is best described

(A) Negative reinforcement

(B) Motivation

(C) Inequity

(D) Churning

Answer: (D)

 

30. After identifying the problem of a student, the correct sequence adopted by a counsellor to solve that problem is

1. Generate possible solutions

2. Choose the best solution

3. Evaluate each solution

4. Assess the success/failure of solution

5. Implement the solution

Codes:

(A) 1, 3, 2, 4, 5

(B) 1, 3, 2, 5, 4

(C) 3, 1, 2, 5, 4

(D) 3, 1, 4, 2, 5

Answer: (B)

 

31. Match List-I with List-II and indicate your answer using the codes given below:

List – I                                                                                                List – II

(Phenomenon)                                                                                     (Psychological term)

p. Logical thinking for abstract concepts.                                           1. Self- Schema

q. Use of nouns and verbs for omitting auxillary words.                   2. Cognitive development

r. Solutions to problems involving psychophysical judgements.        3. Telegraphic speech

s. Cognitive generalization derived from past experience.                 4. Signal detection

Codes:

       p q r s

(A) 2 3 1 4

(B) 2 3 4 1

(C) 2 4 3 1

(D) 2 4 1 3

Answer: (B)

 

32. Give the correct sequence for stages of language development to attain different features, given below:

1. Phonology

2. Semantics

3. Syntax

4. Pragmatics

Codes:

(A) 1, 2, 3, 4

(B) 2, 3, 4, 1

(C) 3, 4, 1, 2

(D) 4, 3, 2, 1

Answer: (A)

 

33. The Receiver Operating Characteristic Curves graphically display

(A) The smallest difference between two stimuli necessary to detect them as different.

(B) The relationship between the proportions of hits and false alarms for constant stimulus intensity.

(C) The magnitude of a sensation as a logarithmic function of the stimulus.

(D) Sensory magnitude is equal to physical intensity raised to a power.

Answer: (B)

 

34. Which of the following is not a special facility provided in school for children with special needs?

(A) Resource room

(B) Cooperative teaching

(C) Expository teaching

(D) Collaborative consultation

Answer: (C)

 

35. Important indicators of learning disabilities among students are

(A) Poor reading habit, word recognition error, comprehension errors.

(B) Word recognition error, Articulation errors, low mental ability.

(C) Articulation error, comprehension error, impaired vision.

(D) Low mental ability, impaired vision, word recognition error.

Answer: (A)

 

36. What are the strategies to improve motivation and learning that can be adopted by a teacher?

1. Fulfill basic requirements and show the value of learning.

2. Show the value of learning and active teaching.

3. Build confidence and positive expectations and help students stay focused.

4. Fulfill basic requirement and active teaching.

Codes:

(A) 1 and 2

(B) 3 and 4

(C) 1 and 3

(D) 2 and 4

Answer: (C)

 

37. Which scaling methods employ Law of Comparative Judgment to obtain scale values?

1. Method of successive intervals.

2. Summated ratings method.

3. Magnitude estimation method.

4. Paired comparison method.

Codes:

(A) 4 only

(B) 1 and 4 only

(C) 3 and 4 only

(D) 2 and 3 only

Answer: (B)

 

38. Match List-I with List-II and indicate your answer with the help of given codes.

List – I                                    List – II

(Concept)                                (Explanation)

p. Primack Principle                1. Exceptional performance by a student as a result of high teacher expectations.

q. Maintenance Rehearsal       2. Retrieval of pieces of information based on their relatedness to one another.

r. Pygmalion Effect                 3. Keeping information in working memory by repeating it to you.

s. Activation spreading           4. More preferred activity conserve as a reinforcer for a less preferred activity.

Codes:

      p q r s

(A) 4 3 1 2

(B) 1 3 4 2

(C) 2 1 3 4

(D) 1 3 2 4

Answer: (A)

 

39. The employer, who referred a case of an employee (client) to a psychologist, requested the psychologist to provide the employee’s test scores and their interpretation.

(A) The psychologist should firmly refuse to comply with this request.

(B) The psychologist should comply with the request after informing the client.

(C) The psychologist should comply with this request if the client agrees to it and gives an informed consent.

(D) The psychologist should comply with this request only if the client shows criminal inclinations.

Answer: (C)

 

40. Which of the following is/are considered culture-fair test/s of intelligence?

1. Raven’s Progressive Matrices

2. Cattell’s Culture Fair Test of Intelligence.

3. Wechsler Adult Intelligence Scales.

4. Goodenough-Harris test

Codes:

(A) 2 only

(B) 2 and 3 only

(C) 1, 2 and 3 only

(D) 1, 2 and 4 only

Answer: (D)

 

41. Movements of the vocal apparatus are

(A) Necessary for thinking.

(B) Not necessary for thinking.

(C) Necessary for thinking in some situations.

(D) Both (A) and (C) are correct.

Answer: (C)

 

42. Given below are two statements, the first labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Indicate your answer using the codes given below:

Assertion (A): In attitude scaling by Equal Appearing Intervals Method, median is usually employed to obtain scale values.

Reason (R): In normal distribution mean, median and mode are the same.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation.

(C) (A) is true, (R) is false.

(D) (A) is false, (R) is true.

Answer: (B)

 

43. When previous learning interferes with our memory of later learning it is referred to as

(A) Repression

(B) Proactive interference

(C) Inhibition

(D) Retroactive interference

Answer: (B)

 

44. I create paintings and Art works because it gives me a sense of satisfaction and vitality. My Art is primarily promoted by

(A) Discriminatory Rewards

(B) Selective Rewards

(C) Extrinsic Rewards

(D) Intrinsic Rewards

Answer: (D)

 

45. The Psychotherapist recommended the procedure of systematic desensitization to Shradda for overcoming her fear of cats. The Psychotherapist recommended

(A) A classical conditioning procedure

(B) An operant conditioning procedure

(C) A delayed conditioning procedure

(D) A backward conditioning procedure

Answer: (A)

 

46. The child was given chocolates for putting pegs into the right holes, first after he fitted 20 pegs, then after he fitted 14 pegs and later after he fitted 22 pegs. The reinforcement schedule used in this case is an example of

(A) Variable – Ratio Schedule

(B) Variable – Interval Schedule

(C) Fixed – Interval Schedule

(D) Fixed – Ratio Schedule

Answer: (A)

 

47. In type R conditioning the strength of conditioning is shown by ______ whereas in Type S conditioning the strength of conditioning is shown by the ______

(A) Response rate; time to solution.

(B) Time to solution; Response rate.

(C) Response rate; magnitude of conditioned response.

(D) Magnitude of response rate; time to solution.

Answer: (C)

 

48. Match List-I with List-II and indicate your answer by using the codes given below the lists.

List – I                                                                                                List – II

(Phenomenon)                                                                                     (Psychologist)

p. Instrumental conditioning occurs independent of reinforcement.  1. Abraham Amsel

q. Set of reinforcement contingencies                                                2. Spence

r. Partial Reinforcement Effect (PRE)                                                3. Hull

s. Fractional anticipatory frustration reaction                                     4. Skinner

Codes:

       p q r s

(A) 3 2 1 4

(B) 2 1 3 4

(C) 2 3 1 4

(D) 2 4 1 3

Answer: (D)

 

49. Which one of the following statistic is used for assessing the test-item bias?

(A) Item-remainder correlation

(B) Differential item functioning

(C) Construct validity

(D) Multidimensional scaling

Answer: (B)

 

50. Which of the following characteristics best describes Borderline Personality Disorder?

1. Impulsivity and affective instability.

2. Unusual perceptual experiences.

3. Unstable and intense interpersonal relationship.

4. Recurrent suicidal behaviour or gesture.

5. Preoccupation with details and rules.

Codes:

(A) 1, 2 and 5

(B) 2, 4 and 5

(C) 2, 3 and 5

(D) 1, 3 and 4

Answer: (D)

 

51. Below given are two statements marked as Assertion (A) and Reason (R), indicate your answer using the codes given below:

Assertion (A): For solution to any problem one generally compares his state of knowledge to the goal state.

Reason (R): Finding sub-goals are necessary for reducing the difference between end goals and knowledge.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are false.

(B) (A) is true, but (R) is false.

(C) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(D) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

Answer: (C)

 

52. Mental Retardation is associated with

(A) Trisomy 14

(B) Trisomy 21

(C) Trisomy 12

(D) Trisomy 23

Answer: (B)

 

53. Match List-I with List-II and indicate your answer using the codes given below:

List – I                                    List – II

(Technique)                             (Therapeutic approach)

p. Empty Chair method          1. Existential therapy

q. Logo therapy                       2. Transactional analysis

r. Re-parenting                        3. Cognitive therapy

s. Cognitive restructuring        4. Gestalt therapy

Codes:

       p q r s

(A) 4 1 2 3

(B) 3 2 1 4

(C) 1 3 4 2

(D) 2 4 3 1

Answer: (A)

 

54. Match the following items of List-I with List-II and indicate your answer using codes given below.

List – I                                    List – II

p. Dementia Praecox               1. Wolpe

q. Systematic Desensitization 2. Bendura

r. Modelling                            3. Bleuler

s. Schizophrenia                      4. Kraeplin

Codes:

       p q r s

(A) 1 2 3 4

(B) 2 1 4 3

(C) 4 1 2 3

(D) 3 2 1 4

Answer: (C)

 

55. Which of the following is not true of the theory given by Rogers?

(A) An individual reacts to situations in terms of the way he or she perceives them, in ways consistent with his or her self-concepts and views of the world.

(B) Our essence is created by our choices because our choices reflect the values on which we base our order and life.

(C) The most basic striving of an individual is towards maintenance, enhancement and actualization of self.

(D) A perceived threat to the self is followed by a defense – including limiting the perception and behaviour and the introduction of self-defense mechanisms.

Answer: (B)

 

56. Which of the following is not a characteristic of self-actualized person?

(A) Problem cent rather than self centred.

(B) Open to enculturation.

(C) Accept themselves and others as they are

(D) Perceive reality efficiently and can tolerate uncertainty.

Answer: (B)

 

57. What is the correct sequence of the emergence of the following Ego Strengths?

(A) Loyalty, Love, Care, Wisdom

(B) Loyalty, Care, Love, Wisdom

(C) Care, Love, Loyalty, Wisdom

(D) Care, Loyalty, Wisdom, Love

Answer: (A)

 

58. Which of the following methods are employed to study Memory Processes?

1. Free recall and Recognition

2. Observation and Recognition

3. Conditioning and Neuroimaging.

4. Concurrent memory task paradigm and Neuroimaging.

Codes:

(A) 1 and 3 only

(B) 2 and 3 only

(C) 3 and 4 only

(D) 1 and 4 only

Answer: (D)

 

59. Patients with damage to the frontal lobes behave as if they lack control systems that monitor their processing resources appropriately. They are said to suffer from

(A) Gertsman Syndrome

(B) Dysexecutive Syndrome

(C) Korsakoff’s Syndrome

(D) None of the above

Answer: (B)

 

60. Given below are two statements, the first labeled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Indicate your answer using the codes given below:

Assertion (A): Melanie Klein developed play therapy where children work out their unconscious feeling and conflicts while playing with toys or crafts.

Reason (R): It is difficult to apply the method of Dream Analysis and Free Association on children because of their inability to express verbally.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

61. Read each of the following two statements – Assertion (A) and Reason (R) and indicate your answer using code below:

Assertion (A): Many evidences strongly suggest that there is no possibility that all of many human performances classified as intellectuals represent a unitary attribute determined by unitary set of factors.

Reason (R): This may be because of what is called intelligence is a mixture of different attributes having different determinants.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

62. Out of following Psychologist who has emphasized that creativity is not different from intelligence?

(A) Torrance

(B) Spearman

(C) Guilford

(D) Getzels and Jackson

Answer: (Wrong question)

 

63. Out of following which are the appropriate explanations as stated by Cattell in his ‘gf’ and ‘gc’ theory of Intelligence?

1. ‘gf’ is mainly determined by genetic factors.

2. The speed of growth of ‘gf’ is very fast in early childhood and it starts declining in late adulthood – in late twenties.

3. ‘gc’ separates itself from ‘gf’ as a result of the effect of learning and other experiences.

4. Individual differences are more in ‘gc’ than ‘gf’.

Codes:

(A) 1, 3 and 4

(B) 2, 3 and 4

(C) 1, 2 and 3

(D) 1, 2 and 4

Answer: (C)

 

64. Out of the following theories of intelligence which one is regarded as latest one?

(A) Sternberg’s theory

(B) Mayer and Salovey theory

(C) Jensen’s theory

(D) Cattell’s theory

Answer: (A)

 

65. Moods are ______ and then emotions. Choose the correct code for the features given below:

1. Longer lasting

2. More intense

3. Less intense

4. Shorter lasting

Codes:

(A) 1 and 2

(B) 2 and 4

(C) 1 and 3

(D) 3 and 4

Answer: (C)

 

66. Read the following two statements Assertion (A) and Reason (R) and indicate your answer using the codes given below:

Assertion (A): Emotion is construed to have a prototypic form of expression, a pattern of consistent autonomic changes, and a distinct subjective feeling state.

Reason (R): The three response systems respond similarly in an emotional situation.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

67. Match List-I with List-II and indicate your answer with the help of codes given below:

List – I                                                List – II

p. Crystallized Intelligence                 1. Jensen

q. Level II ability                                2. Spearman

r. Specific abilities                               3. Mayere and Salovey

s. Emotional Intelligence                    4. Cattell

Codes:

       p q r s

(A) 1 2 4 3

(B) 4 1 2 3

(C) 2 4 3 1

(D) 3 1 2 4

Answer: (Wrong question)

 

68. Match List-I with List-II and indicate your answer using the codes given below:

List – I                        List – II

(Theory builders)         (Theories)

p. Aristotle                  1. The contents of our mind are the sum of our sensory experiences.

q. John Locke              2. All knowledge of the external world is gained through experiences provided by the five senses.

r. George Berkeley      3. The task of Psychology was to reduce perception to its constituent elements.

s. E.B. Tichener           4. The world of objects does not exist when it is not sensed.www.netugc.com

Codes:

       p q r s

(A) 2 1 4 3

(B) 1 2 3 4

(C) 4 3 1 2

(D) 3 1 4 2

Answer: (A)

 

69. Match List-I with List-II and indicate your answer using the codes given below:

List – I                        List – II

(Concepts)                   (Descriptions)

p. Anger                      1. Physical or verbal behaviour intended to hurt someone.

q. Displacement          2. The blocking of goal directed behaviour.

r. Aggression               3. Redirecting the reaction to a target other than source of frustration.

s. Frustration               4. An emotional readiness to aggress.

Codes:

       p q r s

(A) 4 1 3 2

(B) 2 3 1 4

(C) 2 4 1 3

(D) 4 3 1 2

Answer: (D)

 

70. Given below are the two statements, the first labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Indicate your answer using the codes given below:

Assertion (A): Memories of eye witnesses are fragile as many factors can distort their memories.

Reason (R): Post event information can interfere with their memories to a great extent.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

Q. Nos. 71 to 75. Read the following passage and answer the five questions that follow:

A researcher wanted to study the effect of stress on reaction time and whether the effect of stress is moderated by the stimulus complexity – Low and High. The researcher had a hypothesis that increased stress would adversely affect the reaction speed. From an initial pool of 160 subjects, four groups of 40 subjects each were formed and routine reaction time experiment was performed. Group I was tested under relaxed condition and low stimulus complexity Group II was tested under stressful condition and law stimulus complexity Group III was tested under relaxed condition and high stimulus complexity and Group IV was tested under stressful condition, and high stimulus complexity. The fore-period was randomly varied. The data were analyzed by following suitable ANOVA model. Among the various F ratios, the F ratio computed as ‘MSAXB/MSerror’, yielded interesting results.


71. The design in this study would be best labelled as

(A) Randomized four-group design with single IV.

(B) 2 × 2 factorial design.

(C) 2 × 2 factorial design with a covariate.

(D) Randomized blocked design.

Answer: (B)

 

72. What would be the degrees of freedom for the main effect of stress?

(A) 1

(B) 2

(C) 3

(D) 156

Answer: (A)

 

73. The significant F ratio computed as ‘MSAXB/MSerror’ indicates that

(A) The main effect of stress is significant.

(B) The main effect of stimulus complexity is significant.

(C) The effect of stress is moderated by stimulus complexity.

(D) Every group differs from remaining groups significantly.

Answer: (C)

 

74. Which of the following statement/s is/are false in this experiment?

1. Stress is an independent variable.

2. Stimulus complexity is a covariate.

3. Fore-period duration is an ‘independent’ variable.

4. Reaction time is a dependent variable.

Codes:

(A) 4 only

(B) 1 and 3 only

(C) 1 and 4 only

(D) 2 and 3 only

Answer: (D)

 

75. Which of the following is the assumption/s which should be satisfied while carrying out the ANOVA in this study?

1. Heterogeneity of variance.

2. Independence of scores within each cell.

3. Normal distribution of the residuals from the model.

4. Homogeneity of covariance matrices.

Codes:

(A) 2 only

(B) 2 and 3 only

(C) 1 and 3 only

(D) 1, 2 and 3 only

Answer: (B)

Comments