2013 June UGC NET Solved Question Paper in Psychology, Paper III

1. Three A’s – Achievement, Affiliation and Aggression are reflected in

(A) Emotion

(B) Motivation

(C) Ambition

(D) Expectation

Answers: (B)

 

2. A fifth test was added to an established selection test battery of four tests. The old and new versions were correlated to an external criterion of job proficiency. The significant change in R2 was noted. This provided an evidence for

(A) Internal consistency of the fifth test with the earlier four tests.

(B) Construct validity of the fifth test.

(C) Reliability of the selection test battery of five tests

(D) Incremental validity of the fifth test.

Answers: (D)

 

3. Which of the following scaling method/s has/have been proposed by L.L. Thurstone?

1. Cumulative scale

2. Paired comparison method

3. Scale discrimination technique

4. Equal appearing intervals

Codes:

(A) 2 only

(B) 2 and 3 only

(C) 2 and 4 only

(D) 1, 2 and 4 only

Answer: (C)

 

4. The kind of brain cells involved in observational learning are known as

(A) Glial cells

(B) Myelin sheath

(C) Mirror Neuron

(D) Golgi body

Answer: (C)

 

5. Given below are two statements:

Assertion (A) and Reason (R).

Indicate your answer with the help of codes given below:

Assertion (A): Memory for autobiographical information and for life experiences is called autobiographical memory.

Reason (R): It relates to the knowledge about where and when one is born, his/her educational history and places one lived in.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and(R) is the correct explanation of(A).www.netugc.com

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

6. Neural network model of memory suggests the following:

1. Interconnectedness of neural units.

2. Information is processed quickly.

3. Information in memory is not located in specific parts of brain.

Codes:

(A) 1 and 2

(B) 1 and 3

(C) 2 and 3

(D) 1, 2 and 3

Answer: (D)

 

7. Match List – I with List – II and indicate your answer using codes given below:

List – I                                    List – II

(Memory phenomena)             (Descriptions)

a. Method of loci                    1. Reducing what is to be remembered to a few key points and then encoding these with an acronym

b. Elaboration mnemonic        2. Concepts are presented by the nodes of a network and relationship between concepts by link between the nodes.

c. Associative network            3. Visualizing a walk through the rooms in a ‘memory theatre’, leaving one of the key topics at each location.

d. Reduction mnemonic          4. Remembering something by associating each item with each line of rhyme

Codes:

       a b c d

(A) 3 4 1 2

(B) 3 4 2 1

(C) 4 2 3 1

(D) 1 2 4 3

Answer: (B)

 

8. Which of the following strategies is classified as “problem-focused” rather than “emotion focused”?

(A) Engaging in cognitive reappraisal

(B) Learning techniques of relaxation

(C) Seeking social support

(D) Engaging in physical exercise

Answer: (A)

 

9. Match List – I with List – II and select the correct answer by using the codes given below:

List – I                                    List – II

(Motivational concept)            (Example)

a. Existence needs                   1. Expectancy

b. Hygiene factor                    2. Recognition

c. Motivators                           3. Security

d. Process theories                  4. Working conditions

Codes:

       a b c d

(A) 4 3 2 1

(B) 4 3 1 2

(C) 3 4 2 1

(D) 3 4 1 2

Answer: (C)

 

10. A person after seeing the different colours of water in the sea of Kanyakumari has written a poem. This may be due to

(A) Heuristics

(B) Imaginal thought

(C) Motoric thought

(D) Propositional thought

Answer: (D)

11. One of the following types of love does not belong to Rollo May’s classification of love

(A) Eros

(B) Phila

(C) Agape

(D) Narcissism

Answer: (D)

 

12. A psychologist employed in the school, at the instruction of school authorities, administered an IQ test to the school children and displayed the scores on the notice board. This is an

(A) Ethically incorrect practice since it violates confidentiality.

(B) Ethically incorrect practice since it violates informed consent.

(C) Ethically correct practice in view of the transparent policies of the school.

(D) Ethically correct practice provided the IQ scores are not taken into consideration while giving grades.

Answer: (A)

 

13. Given below are two statements, one labelled as an Assertion (A) and the other labelled as a Reason (R).

Assertion (A): The method of paired comparison is especially suited for scaling the large number of stimuli.

Reason (R): The method of paired comparison usually employs law of comparative judgements for getting scale values.

In the context of the above statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but(R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (D)

 

14. Which of the following is/are the process theories of work motivation?

1. McClelland’s theory of needs.

2. Herzberg’s two-factor theory of work motivation.

3. Porter-Lawler’s performance satisfaction theory.

4. Vroom’s expectancy theory.

Codes:

(A) 4 only

(B) 1 & 3 only

(C) 2 & 4 only

(D) 3 & 4 only

Answer: (D)

 

15. The technique involved in guidance which is called “The heart of the guidance programme” is

(A) The case study

(B) The interview

(C) The cumulative record

(D) Aptitude test

Answer: (D)

 

16. Match List – I with List – II and indicate your answer using the codes given below:

List – I

(Types of development)          List – II (Change in person)

a. Social development             1. Changes in body structure and function overtime.

b. Emotional development      2. Changes in mental processes become more complex and differentiated.

c. Physical development         3. Changes overtime in the way we relate to others.

d. Cognitive development      4. Changes in hormones that takes place as one grows.

Codes:

       a b c d

(A) 2 4 3 1

(B) 3 4 1 2

(C) 2 3 4 1

(D) 3 1 2 4

Answer: (B)

 

17. Read each of the following two statements-Assertions (A) and Reason (R) and indicate your answer using the codes given below:

Assertion (A): Teacher is effective when her students had good achievement/score well in the examination.

Reason (R): The teacher does not practice / gives corporeal punishment to her students.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (Wrong question)

 

18. Read each of the following two statements-Assertions (A) and Reason (R) and indicate your answer using the codes given below:

Assertion (A): Signal detection theory measures two components of a person’s ability to detect signals – perceptual sensitivity and decision criterion.

Reason (R): Studies of vigilance have revealed that the ability to detect an event is dependent on various factors such as training and expectations.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

19. Match List – I with List – II and indicate your answer by using the codes given below:

List – I

(Theory)                                  List – II (Characteristics)

a. Humanistic theory               1. We may acquire money because it protects us.

b. Cognitive theory                 2. People are motivated by the conscious desire for personal growth.

c. Drive reduction theory        3. People represent their worlds mentally.

d. Psychoanalytic theory         4. Behaviour depends upon instinctual forces.

Codes:

       a b c d

(A) 3 2 4 1

(B) 4 1 3 2

(C) 2 3 1 4

(D) 1 2 3 4

Answer: (C)

 

20. According to Elizabeth Kubler-Ross most people experience predictable stages when they face impending death. Which is the correct sequence of the stages?

(A) Anger, sadness, bargaining, denial, acceptance

(B) Bargaining, anger, denial, sadness, acceptance

(C) Acceptance, anger, bargaining, denial, sadness

(D) Denial, anger, bargaining, sadness, acceptance

Answer: (D)

21. Match List – I and List – II and indicate your answer using the codes given below:

List – I                                    List – II

(Disorders)                              (Description)

a. Prosopagnosia                     1. Ignoring one half of visual space and not perceiving objectes in that field.

b. Unilateral visual neglect      2. Inability to recognize faces

c. Agnosia                               3. Impairment in realistic self-appraisal

d. Anosognosia                       4. Failure to recognize objects

Codes:

       a b c d

(A) 1 4 3 2

(B) 3 2 1 4

(C) 3 1 4 2

(D) 2 1 4 3

Answer: (D)

 

22. Match List – I with List – II and indicate your answer using the codes given below:

List – I                                                List – II

(Types of attention)                (Description)

a. Focused attention                1. Attention can be shifted internally and which does not require changes in orientation or eye movements.

b. Overt attention                    2. Attention dealing with some specific inputs and exclude others.

c. Divided attention                3. Attention that is dependent on orienting responses and eye movements.

d. Covert attention                  4. Attention shared between more than one simultaneous tasks.

Codes:

       a b c d

(A) 2 4 1 3

(B) 3 4 2 1

(C) 1 2 4 3

(D) 2 3 4 1

Answer: (D)

 

23. Which of the following describes the cognitive triad of depression?

(A) Helplessness, sleeplessness, worthlessness

(B) Thoughtlessness, worthlessness, sleeplessness

(C) Hopelessness, worthlessness, thoughtlessness

(D) Hopelessness, worthlessness, helplessness

Answer: (D)

 

24. The speech delivered by Ex-Prime Minister of India at UN was enjoyed by delegates. The speech consisted of the formation as

(A) Phonemes, Words, Morphemes, Phrases

(B) Phonemes, Morphemes, Words, Phrases

(C) Morphemes, Phonemes, Words, Phrases

(D) Morphemes, Phonemes, Phrases, Words

Answer: (B)

 

25. Many responses are possible in any learning situation. That response which brings about reinforcement rapidly with least amount of effort is most likely to occur first. If that is blocked, the animal will prefer the next shortest route, and so on. This is known as

(A) Habit strength

(B) Generalized habit strength

(C) Habit family hierarchy

(D) Frustration drive stimulus

Answer: (C)

 

26. Different item functioning probably reveals

(A) Administration bias

(B) Construct bias

(C) Interpretation bias

(D) Predictive bias

Answer: (B)

 

27. Immunity system’s functioning is most likely to increase when

(A) People just share about their problems.

(B) They are taught repressor coping styles.

(C) They practice effective stress management techniques.

(D) The general adaptation syndrome begins.

Answer: (C)

 

28. Which of the following methods of probing increases the probability of eliciting increased information from eyewitness?

(A) Direct probing

(B) Open-ended questions

(C) Cognitive interview

(D) Prompted recollection of events

Answer: (Wrong question)

 

29. Situations in which each person can increase his/her individual gains by acting in a certain way, but if all (or most) persons act that same way, the outcomes experienced by all is reduced. This phenomenon is known as

(A) Social loafing

(B) Social dilemmas

(C) Reciprocity

(D) Conflict

Answer: (B)

 

30. Which of the following beliefs does not underly a person’s ability to regulate his/her feelings in order to lessen negative effect of stressful conditions?

(A) People can have the most pleasure if they give up short-term pleasures.

(B) People should strive to experience emotions that are pro-individual and prosocial.

(C) People should strive to experience no emotion.

(D) The best emotions to feel are those that are appropriate to the situation, including painful ones.

Answer: (C)

 

31. In treating which of the following conditions ‘mand’ is used as the central principle of behavior modification?

(A) Anxiety

(B) Autism

(C) Anhedonia

(D) ADHD

Answer: (B)

 

32. Match List – I with List – II and indicate your answer using the codes given below:

List – I                                                List – II

(Styles of interrogation)          (Brief Descriptions)

a. Counseling style                  1. Helpful, ingratiating and fatherly approach as a way to obtain a confession.

b. Dominant style                    2. Brusque, factual and formal attempt to gather evidence.

c. Collusive style                     3. A friendly, unemotional, and nonjudgmental effort to obtain accurate evidence.

d. Business like style               4. Impatient and emotional attempt to get the suspect to confess.

Codes:

       a b c d

(A) 1 4 2 3

(B) 2 3 4 1

(C) 3 4 1 2

(D) 4 2 3 1

Answer: (C)

 

33. Match List – I with List – II and indicate your answer using the codes given below:

List – I                                                                        List – II

(Concept)                                                        (Psychologist)

a. Four A’s of Schizophrenia                          1. Anna Freud

b. Theory of Ego-defense Mechanism            2. E. Blenler

c. Separation Anxiety                                                 3. H. Selye

d. General Adaptation Syndrome                   4. Otto Rank

Codes:

       a b c d

(A) 2 1 4 3

(B) 2 4 1 3

(C) 4 1 3 2

(D) 4 2 3 1

Answer: (A)

 

34. Which one of the following does not belong to the mechanism of operant learning?

(A) Events that follow an action

(B) Involuntary response

(C) Process that weakens or suppresses behaviour

(D) Use of consequences to strengthen behaviour.

Answer: (B)

 

35. The art of establishing trust, respect and co-operation in a relationship is referred to as

(A) Personal distance

(B) Continuation behaviour

(C) Use of humor

(D) Rapport

Answer: (D)

 

36. Read the following two statements:

Assertion (A) and Reason (R) and indicate your answer using the codes given below:

Assertion (A): Individuals take high risk in mountaineering.

Reason (R): Intrinsic motivation is the desire to be effective and to perform behaviour for its own sake.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

37. The procedure called ‘semantic priming’ is used to study which of the following phenomena?

(A) Signal detection ability

(B) Field dependence – independence

(C) Locus of control

(D) Subliminal perception

Answer: (D)

 

38. Given below are two statements:

Assertion (A) and Reason (R). Indicate your answer using following codes:

Assertion (A): Ingratiation is a technique for gaining compliance from other person in which requester first introduces himself/herself to the target person as an authority and then asks to comply his/her order.

Reason (R): Ingratiation induces liking in target person for requester and attempts to change target person’s behaviour in one’s favour.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (D)

 

39. One of the following tests does not belong to self-concept instrumentation:

(A) Rosenberg Self-esteem Scale

(B) Coopersmith Self-esteem Inventories

(C) The Self-perception Inventory

(D) Body-image Questionnaire

Answer: (D)

 

40. Our expectancies, learning, past experiences and cultural factors play a critical role in shaping our perception. This is well explained by

(A) Information processing approach

(B) Bottom-up processing approach

(C) Top-down processing approach

(D) Hierarchical processing approach

Answer: (C)

 

41. Match List – I with List – II and indicate your answer using code given below:

List – I                                    List – II

a. Inductive Reasoning           1. Analysis and combination of thoughts

b. Bottom-up Processing         2. Interpretation of ideas and concepts

c. Deductive Reasoning          3. Developing a general principle

d. Top-down Processing         4. Using a principle for conclusion

Codes:

       a b c d

(A) 1 3 4 2

(B) 2 1 3 4

(C) 3 1 4 2

(D) 4 2 3 1

Answer: (C)

 

42. Which of the following is not correct about the two hemispheres of the brain?

(A) The two hemispheres of human brain are connected by a complex network of neurons called the corpus callosum.

(B) The left hemisphere, in most people, is involved in verbal and analytic behaviour and is more dominant.

(C) The right hemisphere, in most people, is more involved in non-verbal thinking such as spatial problem-solving and is less dominant.

(D) The brain has two hemispheres in human being only.

Answer: (D)

 

43. Recent researches show that creativity is correlated with:

1. Intelligence

2. Psychoticism

3. Openness to experience

4. Agreeableness

Codes:

(A) 1 only

(B) 1 and 4

(C) 1, 3 and 4

(D) 1, 2 and 3

Answer: (D)

 

44. Which of the following theorists hold the deterministic assumption of human nature?

1. Erickson

2. Murray

3. Adler

4. Maslow

Codes:

(A) 1 and 2

(B) 3 and 4

(C) 1 and 3

(D) 2 and 3

Answer: (A)

 www.netugc.com

45. According to Piaget changes in schemes occur due to the following processes:

1. Organization

2. Circular reaction

3. Adaptation

4. Mental representation

Codes:

(A) 1 and 2 only

(B) 1 and 3 only

(C) 2, 3 and 4 only

(D) 1, 3 and 4 only

Answer: (B)

 

Questions 46 to 50: Read the following paragraph and answer the five questions which follow:

An experiment was performed varying ‘modality of presentation’ (A) at two levels and ‘retention interval’ (B) at three levels. Recall scores were used as the dependent variable. Each cell contained randomly assigned fifteen subjects. After the experiment was over, cell-wise means and standards deviations were computed. The cell-wise standard deviations were approximately equal. The data were analysed by following suitable ANOVA model. One of the interesting finding was that the F ratio, computed as (MSA × B/MSE) was significant at .01 level.

 

46. How many subjects were employed in the above experiment?

(A) 30

(B) 45

(C) 75

(D) 90

Answer: (D)

 

47. Which one of the following statement appears to be correct for the above data?

(A) The assumption of homogeneity of variance is violated.

(B) The assumption of homogeneity of variance is satisfied.

(C) Means and variances are proportional.

(D) No data are provided about the assumption of homogeneity of variance.

Answer: (B)

 

48. The main effect of retention interval would be associated with _______ degrees of freedom.

(A) 2

(B) 3

(C) 5

(D) 6

Answer: (A)

 

49. Which of the following conclusion/s can be drawn from the above data?

1. Main effect of modality of presentation is significant.

2. Main effect of retention interval is significant.

3. The interaction effect is significant.

4. Neither the main effect nor interaction effect is significant.

Codes:

(A) 3 only

(B) 4 only

(C) 1 and 2 only

(D) 1, 2 and 3 only

Answer: (A)

 

50. Which of the following statement/s is/are correct about the experimental design in the above study?

1. It is a balanced factorial design.

2. It is an imbalanced factorial design.

3. It is a 2 × 3 factorial design.

4. It is a between-groups design.

Codes:

(A) 3 only

(B) 1 and 3 only

(C) 2 and 3 only

(D) 1, 3 and 4 only

Answer: (D)

 

51. Match List – I with List – II and indicate your answer using codes given below:

List – I                                    List – II

a. Identity diffusion                1. Individuals who are exploring alternatives in an effort to find values and goals to guide their life.

b. Identity foreclosure            2. Individuals who have explored and committed themselves to self-chosen values and occupational goals.

c. Identity achievement          3. Individuals who do not have firm commitments to values and goals and are not actively trying to reach them.

d. Moratorium                         4. Individuals who have accepted ready-made values and goals that authority figures have chosen for them.

Codes:

       a b c d

(A) 4 3 1 2

(B) 3 4 1 2

(C) 4 3 2 1

(D) 3 4 2 1

Answer: (D)

 

52. Cognitive change occurs because of

(A) Cognitive self-regulation

(B) Cognitive complexity

(C) Cognitive conflict

(D) Cognitive maturity

Answer: (C)

 

53. Which components of creativity can be measured in the picture construction activity of Torrance Test of Creative Thinking?

I. Elaboration

II. Fluency

III. Flexibility

IV. Originality

Codes:

(A) I and II

(B) III and IV

(C) I and IV

(D) II and III

Answer: (C)

 

54. Match List – I with List – II and indicate your answer with the help of codes given below:

List – I                                                List – II

(Phenomenon)                         (Psychologist)

a. Sense of powerlessness       1. Abraham Maslow

b. Free will                              2. Rollo May

c. Becoming one’s self            3. Victor Frankl

d. Esteem needs                      4. Carl Rogers

Codes:

       a b c d

(A) 2 3 4 1

(B) 3 4 2 1

(C) 1 3 4 2

(D) 4 2 3 1

Answer: (A)

 

55. The memory which contains factual information is called

(A) Semantic memory

(B) Declarative memory

(C) Procedural memory

(D) Episodic memory

Answer: (B)

 

56. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R).

Indicate your answer using the codes given below:

Assertion (A): Playing chess requires higher level of cognitive strategy.

Reason (R): Winning any game needs ability and tricks.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

57. Which is the correct sequence of emergence of virtues?

(A) Hope, Willpower, Purpose, Competency

(B) Willpower, Hope, Purpose, Competency

(C) Purpose, Competency, Willpower, Hope

(D) Competency, Willpower, Purpose, Hope

Answer: (A)

 

58. Which of the following are the negative symptoms of Schizophrenia?

1. Hallucinations and Apathy

2. Asociality and Apathy

3. Anhedonia and Poverty of speech

4. Poverty of speech and Delusions.

Codes:

(A) 1 and 3 only

(B) 2 and 3 only

(C) 3 and 4 only

(D) 2 and 4 only

Answer: (B)

 

59. A competent and well-performing female middle-level manager did not consider herself as suitable for the position of senior manager thinking that females are not suitable for suchhigh positions. This is a typical example of

(A) Glass-ceiling phenomenon

(B) Gender discrimination

(C) High motivation to avoid failure

(D) High motivation to approach success

Answer: (A)

 

60. Leaders who exert profound effects on their followers and who establish special types of relationships with their followers are usually considered as

(A) Democratic leaders

(B) Transformational leaders

(C) Normative leaders

(D) Consultative leaders

Answer: (B)

 

61. Match the items of List – I with those of List – II. Indicate your answer using the codes given below:

List – I                                                List – II

(Hemispheric involvement)     (Task condition)

a. Left                                                 1. Those which minimize response bias.

b. Right                                   2. Those which involve speaking or writing.

c. No difference                      3. Those which involve use of hands in three dimensional spaces.

4. Those which involve olfaction.

Codes:

       a b c

(A) 2 3 4

(B) 1 2 3

(C) 2 3 1

(D) 4 1 2

Answer: (C)

 

62. Match List – I with List – II and indicate your answer using the codes given below:

List – I                                    List – II

(Disorder)                    (Symptoms)

a. Dyssomnias             1. Abnormal behaviour that occur during sleep.

b. Insomnia                 2. Sleeplessness

c. Parasomnias             3. It involve problems in getting to sleep or getting sufficient high quality sleep

d. Hypersomnia           4. Excessive sleep

Codes:

       a b c d

(A) 2 4 3 1

(B) 1 2 3 4

(C) 3 2 1 4

(D) 1 3 2 4

Answer: (C)

 

63. Assertion (A): A person’s self-concept is partly rooted in the feed-back of other people.

Reason (R): The reactions of others are based on “looking glass self” effect as an internalization of others reactions to self-concept.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but(R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

64. Read each of the following two statements-Assertions (A) and Reason (R) and indicate your answer using the codes given below:

Assertion (A): The anticipatory anxiety that people develop about having another panic attack is thought to arise from activity in the hippocampus of the limbic system.

Reason (R): According to one theory, panic attacks arise from abnormal activity in the amygdala.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

65. Which of the following options is true regarding the relationship between thinking and language?

(A) Real thinking requires the use of language.

(B) A thought that cannot be expressed in a particular language cannot occur to speakers of that language.

(C) People sometimes think in images rather than in words.

(D) A thought is never expressed in language.

Answer: (C)

 

66. Which of the following models accepts that the more deeply information is processed; the more likely it is to be retained?

(A) Level of processing model

(B) Retrieval cues model

(C) Atkinson and Shiffrin model

(D) Trace model

Answer: (A)

 

67. Which of the following is the best description of Cattell’s Concept of Fluid Intelligence?

(A) One’s ability to reason speedily and abstractly and it tends to decrease with age in the range of 25-35 years.

(B) One’s ability to reason speedily and abstractly and it tends to increase with age in the range of 25-35 years.

(C) Specific mental abilities which are measured by every task in an intelligence test and increases with age in the range of 5-15 years.

(D) Specific mental abilities which are measured by every task in an intelligence test and decrease with age in the range of 5-15 years.

Answer: (A)

 

68. Read the following two statements, Assertion (A) and Reason (R) and indicate your answer using the codes given below:

Assertion (A): Many amputees experience phantom limb syndrome wherein they continue to feel their missing limbs after surgery.

Reason (R): The image of one’s body’s boundaries continues to function even after parts of the body are removed.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

69. A person who excels in zeroing in on what information is crucial in a given situation and combining seemingly unrelated facts is high on

I. Componential

II. Experiential

III. Contextual

Codes:

(A) I only

(B) II only

(C) I and III

(D) II and III

Answer: (B)

 

70. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Indicate your answer using the codes given below:

Assertion (A): Emotional intelligence is the set of skills that underlie accurate assessment, evaluation, expression and regulation of situations.

Reason (R): Emotional intelligence is the basis of empathy for others, self-awareness and social skills.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (Wrong question)

 

71. The pituitary gland is the master endocrine gland because

(A) It produces the largest number of different hormones.

(B) It controls the secretion of several other endocrine glands.

(C) It is responsible for the functioning of the autonomic nerve system.

(D) It controls the thinking and amount of body growth.

Answer: (B)

 

72. Hinduism and Buddhism differ regarding the existence of a

(A) Social dimension of self

(B) Physical dimension of self

(C) Psychological dimension of self

(D) Transcendental dimension of self

Answer: (D)

 

73. In a recent version of the 16 PF (5thedition) the second-order factor analysis of 16 PF scales is reported yielding five second order factors. They are referred to as

(A) Global Factors

(B) Big Five

(C) Five-Factor Model

(D) Universal Personality Factorswww.netugc.com

Answer: (A)

 

74. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Indicate your answer using the codes given below:

Assertion (A): In a maze learning experiment rats who were reinforced from the beginning and those which were not reinforced until the eleventh day of the experiment, did not show any difference in learning and performance.

Reason (R): It is possible for learning to remain dormant for a considerable length of time before it is manifested in behaviour.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

75. Match List – I with List – II and indicate your answer using codes given below:

List – I                                                List – II

(Stress related term)                (Brief explanation)

a. Stress                                   1. External- Internal obstacles

b. Frustration                           2. Events like competition

c. Eustress                               3. Tragic circumstances like funerals

d. Distress                               4. Situation that challenges coping

Codes:

       a b c d

(A) 4 3 1 2

(B) 4 1 2 3

(C) 4 2 1 3

(D) 2 3 1 4

Answer: (B)

Comments