2012 December UGC NET Solved Question Paper in Psychology, Paper III

1. Match the List – I with List – II using the codes given below:

List – I                                    List – II

(Stages)                                   (Cognitive development)

p. Operational Concrete          1. Mature adult thought emerges, thinking by deductive logic, abstract thought

q. Preoperational                     2. Develops conservation concepts, classify object in series

r. Sensorimotor                        3. Represent the world mentally, thought egocentric, child shows animism

s. Formal operational               4. Lacks of language, does not use symbol, internal behaviour begins

Codes:

       p q r s

(A) 1 2 4 3

(B) 2 1 4 3

(C) 2 3 4 1

(D) 1 3 4 2

Answer: (C)

 

2. Children learn to add new words through a process called

(A) Fast mapping

(B) New mapping

(C) Extensions

(D) Inspiration

Answer: (A)

 

3. The perception of a stimulus that is below the threshold for conscious experience is termed as

(A) Just noticeable difference

(B) Differential threshold

(C) Signal detection

(D) Subliminal perceptionwww.netugc.com

Answer: (D)

 

4. Inspite of passing of many years you have little trouble in remembering where you were when you discovered the ‘Taj Tragedy’ of 26/11 in Mumbai. What this memory is called?

(A) Implicit memory

(B) Flash bulb memory

(C) Episodic memory

(D) Non-declarative memory

Answer: (B)

 

5. Which of the following explains the typical intelligence–creativity relationship?

(A) U-shaped relationship

(B) Inverted U-shaped relationship

(C) Linear negative relationship

(D) None of the above

Answer: (D)

 

6. Perceptive auditory receptors in the cochlea are identified as

(A) Basilar cells

(B) Hair cells

(C) Malleus cells

(D) Glial cells

Answer: (B)

 

7. A realistic understanding of death concept is based on the following ideas:

1. Permanence

2. Universality

3. Mortality

4. Non-functionality

(A) 1 and 2 only

(B) 2, 3 and 4 only

(C) 3 and 4 only

(D) 1, 2 and 4 only

Answer: (D)

 

8. The neurotransmitters called as feel good hormones are known as

(A) Dopamine

(B) Endorphines

(C) Acetylcholine

(D) GABA

Answer: (B)

 

9. Which of the following is/are the content theories of work motivation?

1. Alderfer’s ERG theory.

2. Hertzberg’s two-factor theory

3. Maslow’s theory of need hierarchy

4. Porter and Lawler’s performance satisfaction theory

(A) 2 only

(B) 2 and 3 only

(C) 1, 2 and 3 only

(D) 2, 3 and 4 only

Answer: (C)

 

10. Each individual is different from every other because of which one of the following reason?

(A) Chromosomes from the two parents randomly pair up in each child.

(B) The female germ cells and the male germ cell contain varying numbers of chromosomes.

(C) The male body cells and female body cells have different numbers of chromosomes.

(D) The fertilisation of the egg takes place at different times and days in different individuals.

Answer: (A)

11. Match List – I with List – II and indicate your answer using the codes given below:

List – I                        List – II

(Concepts)                   (Explanations)

p. Person schemas       1. A schema consisting of an organized collection of beliefs and feelings about ourself.

q. Role schemas          2. Mental schema ssuggesting that certain traits and behaviours go together and that individual having them represent certain type.

r. Self schemas            3. The schemas containing information about how persons playing specific roles generally act, and what they are like.

s. Scripts                      4. Schemas that indicate what is expected to happen in a given setting.

Codes:

       p q r s

(A) 2 3 1 4

(B) 1 3 2 4

(C) 4 3 1 2

(D) 3 1 4 2

Answer: (A)

 

12. Match List – I with List – II and indicate your answer using the codes given below:

List – I                                    List – II

(Psychologists)                        (Memory Concepts)

p. George Miller                      1. Three memory system

q. Atkinson and Shiffrin         2. Working memory

r. Bartlett                                 3. Magical number > ± 2

s. Alan Badley                                    4. Constructive memory

Codes:

       p q r s

(A) 1 2 3 4

(B) 2 3 1 4

(C) 4 2 1 3

(D) 3 1 4 2

Answer: (D)

 

13. Paradoxical Intention is based on which of the following?

(A) Negative practice

(B) Logo therapy

(C) Existential therapy

(D) Reciprocal inhibition

Answer: (B)

 

14. Given below are two statements:

Assertion (A) and Reason (R). Indicate your answer using codes given below.

Assertion (A): People rebel against the norms of their group.

Reason (R): People desire to be liked and to be right.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (D)

 

15. My friend is doing Masters Course in Management after completing a degree course in engineering. This act refers to the case of

(A) Autistic thinking

(B) Convergent thinking

(C) Divergent thinking

(D) Evaluative thinking

Answer: (C)

 

16. Give the correct sequence for controlling irrational thoughts given below:

1. Evaluate the accuracy

2. Reward yourself for effective change

3. Prepare incompatible thoughts

4. Develop awareness

Codes:

(A) 4 – 2 – 1 – 3

(B) 2 – 4 – 1 – 3

(C) 4 – 1 – 3 – 2

(D) 3 – 2 – 1 – 4

Answer: (C)

 

17. How many interactions can be studied in a 2 X 3 X 5 factorial designs?

(A) 4

(B) 5

(C) 29

(D) 30

Answer: (A)

 

18. Which of the following is not an error in eye witness testimony?

(A) Suggestibility

(B) Illusion of outgoing homogeneity

(C) Source monitoring

(D) Forgetting

Answer: (D)

 

19. Which of the following factors help in making faster recovery from illness and helps in coping physical adversity more effectively?

(A) Stress

(B) Optimism

(C) ‘Type A’ behaviour

(D) Ingratiation

Answer: (B)

 

20. The essential unity of the individual self-sense with that of the universe principle is the central argument of

(A) Jainism

(B) Advaita Vedantawww.netugc.com

(C) Yoga

(D) Buddhism

Answer: (B)

21. The abstract, idealized representations that capture an average or typical notion of members of the category is known as

(A) Network

(B) Examplar

(C) Prototype

(D) Category presentation

Answer: (C)

 

22. Because of the lightning speed, computers can retrieve and manipulate stored data faster than people can, but the human brain beats the computer hands down when it comes to

(A) Using heuristics

(B) Following algorithms

(C) Serial processing

(D) Simultaneous processing

Answer: (D)

 

23. The final decisions reached by groups can often be predicted quite accurately by relatively simple rules. What these rules are known as?

(A) Thumb rules

(B) Logistic rules

(C) Cognitive decision schemas

(D) Social decision schemas

Answer: (D)

 

24. Children are taught names of objects, animals, people, etc., by binding the relation between names and form. According to Skinner _______ functions as a verbal operant.

(A) Sign

(B) Symbol

(C) Tact

(D) Mand

Answer: (C)

 

25. Match List – I with List – II and indicate your answer using the codes given below:

List – I                                    List – II

p. Cerebellum                          1. Sleep

q. Reticular Formation            2. Emotions

r. Medulla                                3. Reflexive activities

s. Limbic system                     4. Motor control

Codes:

       p q r s

(A) 1 4 2 3

(B) 3 2 1 4

(C) 1 2 3 4

(D) 4 1 3 2

Answer: (D)

 

26. A motivation to defy the conformity in order to protect one’s sense of freedom and self-efficacy is called

(A) Asserting one’s uniqueness

(B) Coercion

(C) Disobedience

(D) Reactance

Answer: (D)

 

27. Read each of the following two statements: Assertion (A) and Reason (R) and indicate your answer using the codes given below:

Assertion (A): Projective testing would be of the greatest interest to psychodynamic personality psychologist.

Reason (R): Projective testing is designed to uncover unconscious thoughts, feelings, and conflicts.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

28. Leaders who adjust their style, from one that is task-oriented and directive to one that is more relations-oriented and less directive, are following the principles of

(A) Democratic Leadership Theory

(B) Situational Leadership Theory

(C) Consultative Leadership Theory

(D) Equity Leadership Theory

Answer: (B)

 

29. Match List – I with List – II and indicate your answer using the codes given below:

List – I                                    List – II

p. Mixed Model                      1. Creativity

q. Regression                           2. Type I and II intelligence

r. Elaboration                          3. Structure of intellect

s. Divergent thinking              4. Emotional intelligence

Codes:

       p q r s

(A) 2 1 4 3

(B) 1 2 4 3

(C) 4 2 1 3

(D) 3 2 4 1

Answer: (C)

 

30. According to epidemiology, different types of measures of epidemiology of mental illness are

1. Prevalence

2. Point prevalence

3. Incidence

4. Percentage

(A) 1, 2, 4 only

(B) 1, 3, 4 only

(C) 2, 3, 4 only

(D) 1, 2, 3 only

Answer: (D)

 

31. Given below are two statements: Assertion (A) and Reason (R). Indicate your answer using the following codes:

Assertion (A): Encoding specificity states that a retrieval cue is successful only if it is present at the time of encoding.

Reason (R): When participants are given category names as retrieval it enables the participant of the experiment to remember which were previously presented to them to remember.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

32. Match List – I with List – II and use the following code for your answer:

List – I                                                            List – II

p. Meaning of words                                       1. Morpheme

q. Rules that govern the order of words         2. Phoneme

r. Smallest unit of sound                                 3. Semantics

s. Smallest unit of meaning                             4. Syntax

Codes:

       p q r s

(A) 4 3 2 1

(B) 1 2 3 4

(C) 1 3 4 2

(D) 4 2 3 1

Answer: (A)

 

33. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A), and the other labelled as Reason (R):

Assertion (A): Entrepreneurs prefer to take moderate risks, as a result of skill and not chance.

Reason (R): Entrepreneurs usually have innovative ideas and they persistently work to implement those ideas.

In the context of the above two statements, which one of the following is correct?

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

34. Building an environment of acceptance and appreciation of all students for supporting students’ motivation to learn is the objective of

(A) Grouping

(B) Evaluation

(C) Recognition

(D) Responsibility

Answer: (A)

 

35. A positive or negative environmental stimulus that motivates behaviour

(A) Reinforcement

(B) Punishment

(C) Incentive

(D) Learning

Answer: (A)

 

36. The seat of emotion is to be found in the

(A) Reticular formation

(B) Hind brain

(C) Limbic system

(D) Fore brain

Answer: (C)

 

37. If a manager gives Kavita a positive appraisal on her first evaluation as an employee because he thought that she had been a ‘top-notch’ performer in her job interview, he may be making an error based on

(A) Halo effect

(B) Attributional errorswww.netugc.com

(C) Leniency error

(D) Self-serving bias

Answer: (A)

 

38. The most common cause of severe intellectual and emotional impairment in older individuals is

(A) Parkinson’s disease

(B) Multiple sclerosis

(C) Alzheimer’s disease

(D) Senile psychosis

Answer: (C)

 

39. Match List – I with List – II and select the correct answer using the codes given below:

List – I                                                                        List – II

(Designs)                                                         (Features)

p. Block design                                               1. Each subject participates under all experimental conditions

q. Factorial design                                           2. Experiments with more than two independent variables

r. Single-factor repeated measures design      3. Subjects matched on some extraneous variable related to the dependent variable

s. Time series design                                       4. Studies the same set of experimental units on several occasions

5. Suitable for studying the interactions among the independent variables

Codes:

       p q r s

(A) 5 3 1 2

(B) 3 5 4 1

(C) 3 2 1 4

(D) 3 5 1 4

Answer: (D)

 

40. Read each of the following two statements – Assertion (A) and Reason (R) and indicate your answer using the codes given below:

Assertion (A): Mansi wants to be superior, winning and being the best in any work she does.

Reason (R): A personal intention to seem competent or perform well in the eyes of others.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

41. The research findings indicate that job satisfaction and performance usually have

(A) Weak negative correlation

(B) No correlation

(C) Weak positive correlation

(D) Strong positive correlation

Answer: (C)

 

42. Which of the following is not a “critical situation” in the learning theory of personality development?

(A) Feeding

(B) Sex Training

(C) Language Training

(D) Anger Training

Answer: (C)

 

43. Match List – I and List – II and indicate your answer using the codes given below:

List – I                                                List – II

(Disorder)                                (Explanation)

p. Depression                          1. Classical conditioning

q. Schizophrenia                      2. Negative attribution style

r. Phobia                                  3. Alcoholism

s. Korsakoff’s syndrome         4. Dopamine hypothesis

Codes:

       p q r s

(A) 3 2 4 1

(B) 2 4 1 3

(C) 1 3 2 4

(D) 2 1 4 3

Answer: (B)

 

44. Feature Detector neurons consist of

1. Complex cells

2. Simple cells

3. Glial cells

4. Hyper complex cell

(A) 1 and 2 only

(B) 2, 3 and 4 only

(C) 1, 2 and 4 only

(D) 3 and 4 only

Answer: (C)

 

45. One of the Neo-Freudian psychologists combines the humanistic, existential and psychoanalytic perspectives in which of the following concepts?

(A) Personality Development

(B) Positive Psychology

(C) Theory of Love

(D) None of these

Answer: (C)

 

Question Nos. 46 to 50:

Read the following paragraph and answer the five questions which follow:

A researcher in personality and psychometry, after a thorough scrutiny of human characteristics, located eighty personality scales which presumably provide a comprehensive description of human personality. He administered these scales to a sufficiently large sample (N = 1000) and obtained the inter correlations among the eighty scales. The researcher wanted to factor analyse these scales. Retaining unities in the diagonal spaces of the 80x80 correlation matrix, the unrotated factors were extracted. Using various criteria for deciding the number of factors for rotation, fifteen factors were retained. The fifteen factors together explained 70% of the total variance. These fifteen factors were rotated by following a suitable method and the resulting inter-correction matrix was examined. Several of the inter-factor correlations were fairly high. Second-order factor analysis was then carried out which yielded five, nearly orthogonal factors.

 

46. While factor-analyzing the 80 X 80 correlation matrix, out of the following four factor extraction methods, which one has probably been employed in the above work?

(A) Least square method

(B) Confirmatory factor analysis method

(C) Principal axes method

(D) Principal components method

Answer: (D)

 

47. Which one of the following is not the criterion for deciding the number of factors for rotation?

(A) Cattell’s  Scree

(B) Guttmann’s root > 1 criterion

(C) Percentage of total variance explained by the factor solution

(D) Wilks’ criterion

Answer: (D)

 

48. Out of the following four factor rotation methods, which method/s can yield the above reported results?

1. Oblimin rotation

2. Varimax rotation

3. Promax rotation

4. Quartimax rotation

(A) 1 and 2 only

(B) 1 and 3 only

(C) 2 and 3 only

(D) 2 and 4 only

Answer: (B)

 

49. Which of the following condition/s is/are necessary for carrying out second-order factor analysis?

1. It is hypothesized that there are a few orthogonal second-order factors.

2. The first-order factors should have been obliquely rotated.

3. At least, some of the inter-factor correlations should be fairly high.

(A) 1 and 2 only

(B) 1 and 3 only

(C) 2 and 3 only

(D) 1, 2 and 3

Answer: (C)

 

50. The two factors are said to be orthogonal, when the angle of separation between the two factors is

(A) 90 degrees

(B) Lesser than 90 degrees

(C) Greater than 90 degrees

(D) In between zero to 180 degrees

Answer: (A)

 

51. Difficulty in deployment of attention can occur in which of the following states:

1. Engagement

2. Distraction

3. Disengagement

4. Shifting

(A) 1 and 3 only

(B) 1, 2 and 4 only

(C) 1, 3 and 4 only

(D) 2, 3 and 4 only

Answer: (C)

 

52. Match List – I with List – II and indicate your answer using the codes given below:

List – I                                    List – II

(Types)                        (Examples)

p. Emotional                1. Feedback from others about how one is doing.

q. Instrumental            2. Listening to people’s problems, caring, reassurance.

r. Appraisal                  3. Simple conversation, recreation, going shopping.

s. Socializing               4. Material support, lowinterest loan, medicine etc.

Codes:

       p q r s

(A) 1 3 2 4

(B) 2 1 4 3

(C) 2 4 1 3

(D) 1 4 3 2

Answer: (C)

 

53. Match List – I with List – II and select the correct answer by using the codes given below:

List – I                                                List – II

(Type of correlation)               (Brief explanation)

p. Phicoefficient                      1. Correlation of a variable with a set of other variables

q. Spearman rho                      2. Correlation between a dichotomous variable and a continuous variable

r. Partial correlation                 3. Correlation between two variables measured on or transformed to ordinal scale

s. Point biserial correlation      4. Correlation between two variables after removing the influence of extraneous variable/s

5. Correlation between two dichotomous variables

Codes:

       p q r s

(A) 5 3 4 2

(B) 2 3 4 5

(C) 5 3 1 4

(D) 3 5 4 1

Answer: (A)

 

54. Match List – I with List – II and indicate your answer with the help of codes given below:

List – I                                                List – II

(Personality Approaches)        (Phenomenon)

p. Analytical Psychology        1. Peak experience

q. Individual Psychology        2. Transference neurosis

r. Humanistic Psychology       3. Will to Power

s. Psychoanalysis                     4. Archetypes

Codes:

       p q r s

(A) 2 4 1 3

(B) 4 3 1 2

(C) 1 3 4 2

(D) 4 2 3 1

Answer: (B)

 

55. Read the following two statements Assertion (A) and Reason (R) and indicate your answer using the codes given below:

Assertion (A): Thyroid over-secretion leads to a condition known as ‘Grave’s disease’

Reason (R): Grave’s disease is characterised by accelerated metabolic processes.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (B) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

56. Which of the following emerges when self-control replaces parental-control?

(A) Ego

(B) Super ego

(C) Identity Achievement

(D) Identity Diffusion

Answer: (B)

 

57. In a repeated measures ANOVA, with twenty subjects, each subject was tested under all three experimental conditions, the conditions X subject’s variance (also used as an estimate of error variance) would be based on ______ degrees of freedom.

(A) 3

(B) 19

(C) 38

(D) 57

Answer: (C)

 

58. Arrange the following correlations in descending order in terms of the strength of relationship between the two variables:

1. 0.8

2. – 0.5

3. 0.4

4. – 0.9

(A) 4, 2, 3, 1

(B) 4, 1, 2, 3

(C) 1, 3, 2, 4

(D) 3, 2, 1, 4

Answer: (D)

 

59. Hypnogogic images occur during drowsy state i.e. between ______ and ______, whereas hypnopompic images occur between _______ and _____.

(A) Waking, sleeping; waking, sleeping

(B) Sleeping, waking; waking, sleeping

(C) Waking, sleeping; sleeping, waking

(D) Sleeping, waking; sleeping, waking

Answer: (B)

 

60. Learning is knowledge acquisition through cognitive processing of information. Who among the following holds this view?

(A) Dollard and Miller

(B) Edward Tolman

(C) Albert Bandura

(D) Michael Posner

Answer: (C)

 

61. Match List – I with List – II and indicate your answer using the codes given below:

List – I                                                List – II

(Psychologists)                        (Theoretical Model)

p. Broadbent                           1. Late selection model

q. Deutsch and Deutsch          2. Attenuation model

r. Treisman                              3. Capacity model

s. Kahneman                           4. Filter model

Codes:

       p q r s

(A) 2 4 3 1

(B) 4 1 2 3

(C) 1 3 4 2

(D) 3 2 1 4

Answer: (B)

 

62. The process of organic and intellectual self-regulation is called

(A) Equilibration

(B) Equilibrium

(C) Assimilation

(D) Accommodation

Answer: (A)

 

63. Which of the following dimension/s given by Guilford in his structure of Intellect model explains the concept of creativity?

(i) Operations

(ii) Contents

(iii) Products

(A) (i) only

(B) (ii) only

(C) (i) and (ii)

(D) (ii) and (iii)

Answer: (A)

 

64. “Any activity can be a reinforcer if a contingency schedule constrains an animal’s access to that activity.” This is known as

(A) Instinctual drift

(B) Disequilibrium hypothesis

(C) Premack Principle

(D) Concurrent reinforcement schedule

Answer: (B)

 

65. Token economy is a behaviour modification technique based on the following learning principles:

1. Discrimination learning

2. Contingency contracting

3. Positive reinforcement

4. Classical conditioning

(A) 1 and 3 only

(B) 2 and 4 only

(C) 2 and 3 only

(D) 3 and 4 only

Answer: (C)

 

66. Read each of the following two statements – Assertion (A) and Reason (R) and indicate your answer using the codes given below:

Assertion (A): When asked about his religious beliefs, Ram expressed ‘I do not know. I just don’t see how there can be God and yet so much evil in the world’.

Reason (R): Identity-foreclosed individuals have committed themselves to values and goals without exploring alternatives.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

67. Match the learning concepts and theirexplanations given below. Use the following codes:

List – I                                    List – II

(Learning Concepts)   (Explanations)

p. Drive                       1. The learner must do something.

q. Cue                          2. The learner must attend something.

r. Response                  3. The learner’s behaviour must get him/her something he/she wants.

s. Reinforcement         4. The learner must want something.

Codes:

       p q r s

(A) 1 2 3 4

(B) 2 3 4 1

(C) 4 2 1 3

(D) 3 4 1 2

Answer: (C)

 

68. Given below are two statements; one labelled as Assertion (A), and the other labelled as Reason (R). Indicate your answer using the codes given below:

Assertion (A): Children have remarkable ability to create mental representations of the world in the form of language.

Reason (R): Reasoning and problem solving are the ways of manipulating the ideas.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, and (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

69. Read each of the following two statements – Assertion (A) and Reason (R) and indicate your answer using the codes given below:

Assertion (A): Increased metabolic activity in frontal cortex and the caudate nucleus has been implicated in Obsessive Compulsive Disorder.

Reason (R): Current evidence suggests that increased serotonin activity and increased sensitivity of some brain structures to serotonin are involved in Obsessive Compulsive Symptoms.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

70. Read the following two statements Assertion (A) and Reason (R) and indicate your answer using the codes given below:

Assertion (A): Cattell used the term ‘Ergs’ to explain the source of motivation.

Reason (R): Ergs were regarded by Cattell as static and secondary units of personality.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

71. Age related changes in intelligence are best explained by

(A) Cattell’s theory

(B) Jensen’s theory

(C) Sternberg’s theory

(D) Guilford’s theory

Answer: (A)

 

72. Read each of the following two statements – Assertion (A) and Reason (R) and indicate your answer using the codes given below:

Assertion (A): Vigilance refers to a person attending to a field of stimulation over a prolonged period of time in which the person seeks to detect the appearance of a particular target stimulus.

Reason (R): Signal Detection Theory suggests that detection of stimuli depends on their physical energy and on internal factors.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

73. Match List – I with List – II and indicate your answer using the codes given below:

List – I                                                            List – II

(Thinking style)                                   (Developmental stage)

p. Egocentric thought                                     1. Sensorimotorwww.netugc.com

q. Object permanence                                     2. Formal operational

r. Abstract reasoning                           3. Pre-operational

s. Conservation, reversibility               4. Concrete operational

Codes:

       p q r s

(A) 2 3 4 1

(B) 3 1 2 4

(C) 4 2 1 3

(D) 3 1 4 2

Answer: (B)

 

74. Read the following two statements:

Assertion (A) and Reason (R) and indicate your answer using the codes given below:

Assertion (A): Damage to the temporal lobe can result in psychological blindness.

Reason (R): The temporal lobe forms and stores visual and verbal memory.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

75. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Indicate your answer using the codes given below.

Assertion (A): The size of differences in the intelligence scores between fathers and sons explains the group differences in intelligence.

Reason (R): In Jensen’s views, the sons’ tend to be higher or lower in intelligence than their fathers who are very low and high on intelligence respectively.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

Comments