2012 December UGC NET Solved Question Paper in Psychology, Paper II

1. In an experiment the stimuli were presented to the subjects in certain order and after the presentation of stimuli their order was disturbed. In the test phase the subjects were needed to set them in the presented order. Which of the following methods was used in this experiment?

(A) Recognition

(B) Relearning

(C) Reconstruction

(D) Recall

Answer: (C)

 

2. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Indicate your answer using the codes given below:

Assertion (A): If your teacher embarrasses you for asking a question in class, it is less likely that you would ask questions in class in future.

Reason (R): Negative reinforcement reduces the occurrence of a behaviour.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (C)

 

3. What is the correct sequence of sympathetic and parasympathetic division given below?

(A) Thoracic – Sacral – Cranial – Cervical – Lumbar

(B) Cranial – Lumbar – Thoracic – Cervical – Sacral

(C) Sacral – Cervical – Thoracic – Cranial – Lumbar

(D) Sacral – Cranial – Cervical – Thoracic – Lumbar

Answer: (C)

 

4. The human ear can generally hear sounds ranging from

(A) 20 – 1000 Hz

(B) 10 – 2000 Hz

(C) 20 – 2000 Hz

(D) 1000 – 5000 Hz

Answer: (C)

 

5. Match List – I with List – II and indicate your answer using codes given below:

List – I                                                List – II

(Personality Theories)             (Focus)

p. Behaviourists                      1. Self-concepts

q. Psychodynamic                   2. Habits

r. Biological                             3. Childhood fixations

s. Humanistic                          4. Inheritance of genes

Codes:

       p q r s

(A) 1 3 4 2

(B) 2 4 3 1

(C) 2 3 4 1

(D) 1 4 2 3

Answer: (C)

 

6. The chronological age that most typically corresponds to a given level of performance is called

(A) Intelligence Quotient

(B) Maturation

(C) Mental age

(D) None of the above

Answer: (C)

 

7. The role of unconscious in creative thinking is known as the process of

(A) Verification

(B) Illumination

(C) Inoculation

(D) Incubation

Answer: (C)

 

8. Which factor is not much related to happiness?

(A) High self-esteem

(B) Educational level

(C) Close friendship or satisfactory marriage

(D) Meaningful religious faith

Answer: (B)

 

9. Which is the correct order of ‘Products’ given by Guilford?

(A) Units, Relations, Classes, Systems, Implications, Transformations

(B) Units, Classes, Systems, Relations, Implications, Transformationswww.netugc.com

(C) Units, Classes, Relations, Systems, Transformations, Implications

(D) Units, Classes, Systems, Relations, Transformations, Implications

Answer: (C)

 

10. Which is not the obstacle to problem solving?

(A) Confirmation bias

(B) Fixation

(C) Mental Set

(D) Heuristics

Answer: (D)

11. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A), and the other labelled as Reason (R). Indicate your answer using the codes given below:

Assertion (A): Algorithm is a logical rule that guarantees solving a particular problem.

Reason (R): One can find the solution even to complex problems by following step by step procedure.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

12. Which of the following statements concerning reinforcement is correct?

(A) Learning is most rapid with partial reinforcement, but continuous reinforcement produces the greatest resistance to extinction.

(B) Learning is most rapid with continuous reinforcement but partial reinforcement produces the greatest resistance to extinction.

(C) Learning is the fastest and resistance to extinction is the greatest after continuous reinforcement.

(D) Learning is the fastest and resistance to extinction is the greatest following partial reinforcement.

Answer: (B)

 

13. The sentence “Blue Jeans wear false smiles” has correct _______ but incorrect ________.

(A) Morphemes; phonemes

(B) Phonemes; morphemes

(C) Semantics; syntax

(D) Syntax; semantics

Answer: (D)

 

14. Match the following lists according to the types and characteristics of thinking:

List – I                                                List – II

(Types of Thinking)                (Characteristics)

p. Autistic thinking                 1. Reasoning

q. Realistic thinking                2. Drawing facts

r. Convergent thinking            3. Unusual uses

s. Creative thinking                 4. Fantasy

Codes:

       p q r s

(A) 1 3 4 2

(B) 3 1 2 4

(C) 2 1 3 4

(D) 4 1 2 3

Answer: (D)

 

15. The main function of autoclitic behaviour is to

1. Qualify responses

2. Express relations

3. Providing a grammatical framework for verbal behaviour

Codes:

(A) 1 only

(B) 2 and 3 only

(C) 1 and 3 only

(D) 1, 2 and 3

Answer: (D)

 

16. The phi-phenomenon, stroboscopic motion, induced motion and autokinetic motion are all

(A) Pictorial cues

(B) Apparent motion

(C) Double images

(D) Non-verbal cues

Answer: (B)

 

17. Which one of the following is the most important feature of the defence mechanism of Rationalization?

(A) Going back to an earlier stage of development.

(B) Justifying one’s actions.

(C) Magically atoning for certain acts that give rise to guilt.

(D) Attributing one’s emotions to other persons.

Answer: (B)

 

18. “People control basic anxiety by moving toward, away from, and against others.”

Which group of personality psychologists theorized this statement?

(A) Psychoanalytic

(B) Neo-Freudian

(C) Social learning

(D) Cognitive

Answer: (B)

 

19. A psychotic person would probably score the highest on which MMPI-2 scale?

(A) Depression

(B) Hysteria

(C) Schizophrenia

(D) Mania

Answer: (C)

 

20. Match List – I with List – II and indicate your answer by using the codes given below the lists:

List – I                                    List – II

(Part of eye)                (Function)

p. Pupil                        1. Focus images on the retina.

q. Iris                           2. Begin the processing of visual information.

r. Lens                         3. Allows light to enter.

s. Retina                      4. Controls the size of the pupil.

Codes:

       p q r s

(A) 1 2 3 4

(B) 3 4 1 2

(C) 1 3 4 2

(D) 4 2 1 3

Answer: (B)

21. Learning by imitating others’ behaviour is called ______ learning. The researcher best known for studying this type of learning is

(A) Observational: Bandura

(B) Secondary: Pavlov

(C) Observational: Watson

(D) Secondary: Skinner

Answer: (A)

 

22. As we enter a movie theatre from bright light the visual sensitivity increases and within 5-10 minutes we are able to see under low levels of illumination. This is due to

(A) Visual acuity

(B) Dark adaptation

(C) Saturation

(D) Transductionwww.netugc.com

Answer: (B)

 

23. Which of the following internal conditions determine perceptual process?

1. Intelligence

2. Emotion

3. Motivation

4. Information

(A) 1 and 2 only

(B) 2 and 3 only

(C) 2 and 4 only

(D) 1 and 4 only

Answer: (B)

 

24. Wechsler Adult Intelligence Scale has eleven subtests out of which

(A) Five are verbal and six are performance.

(B) Six are verbal and five are performance.

(C) Seven are verbal and four are performance.

(D) Four are verbal and seven are performance.

Answer: (B)

 

25. What is the correct sequence of memory processes? Indicate your answer using the codes given below:

1. Encoding

2. Storage

3. Attention

4. Retrieval

Codes:

(A) 3, 1, 2, 4

(B) 2, 3, 1, 4

(C) 1, 3, 2, 4

(D) 3, 2, 1, 4

Answer: (A)

 

26. Match the monocular cues with their explanations and select the correct answer using the code given below:

List – I                                                List – II

(Cues)                                      (Explanation)

p. Relative size                        1. Straight lines seem to join together as they become more distant.

q. Linear perspective               2. An object changes position on the retina as the head moves.

r. Motion Parallax                   3. If two objects are of same size, the one producing the smaller retinal image is farther away.

s. Texture gradient                  4. The texture of a surface appears smoother as distance increases.

Codes:

       p q r s

(A) 3 1 2 4

(B) 1 3 4 2

(C) 4 2 3 1

(D) 2 4 1 3

Answer: (A)

 

27. Read the following two statements, Assertion (A) and Reason (R) and indicate your answer using the codes given below:

Assertion (A): Biderman’s ‘recognition by components’ theory states that objects can be thought of as being composed of basic building blocks called Geons.

Reason (R): The relationship between features and geons does not exist. Geons are not composed of features such as edges, corners etc.

Codes:

(A) (A) and (R) are false.

(B) (A) is false, but (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(D) (A) is true, but (R) is false.

Answer: (D)

 

28. Read each of the following two statements – Assertion (A) and Reason (R) and indicate your answer using the codes given below:

Assertion (A): People just coldly store and retrieve bits of data.

Reason (R): Psychologists recognize that people reconstruct their own version of the past.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is false, but (R) is true.

(D) (A) is true, but (R) is false.

Answer: (C)

 

29. Ventromedial nucleus, a central area on the underside of the hypothalamus, lead to

(A) Excessive eating

(B) Stop-eating

(C) Stop sex

(D) Excessive obesity

Answer: (B)

 

30. Read each of the following two statements:

Assertion (A) and Reason (R) and indicate your answer using the codes below:

Assertion (A): According to interference theory of forgetting, forgetting is caused due to the intervening task which occurs between original task and its recall.

Reason (R): The intervening task weaken the memory trace.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

31. Match List – I with List – II and indicate your answer using the codes given below:

List – I                                    List – II

(Emotion)                    (Nerves Activity)

p. Fear                         1. Parasympathetic arousal

q. Anger                      2. Sympathetic arousal

r. Depression               3. Sympathetic and parasympathetic arousal

4. Psychosomatic

Codes:

       p q r

(A) 2 3 1

(B) 1 2 3

(C) 2 1 3

(D) 3 2 1

Answer: (A)

 

32. Read the following two statements, Assertion (A) and Reason (R) and indicate your answer using the codes given below:

Assertion (A): The high achievement motivation displayed by children has emotional roots.

Reason (R): Highly motivated children often have parents who encourage their independence from an early age and praise and reward them for their successes.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

33. A person, otherwise limited in mental ability, has amazing specific skills. This is because of

(A) Academic under-achievement

(B) Practical Intelligence

(C) Academic over-achievement

(D) Savant Syndrome

Answer: (D)

 

34. A man borrows money and forgets to pay it back because paying back is painful. This is an example of

(A) Repression

(B) Reaction Formation

(C) Regressia

(D) Rationalization

Answer: (A)

 

35. Whenever daughter performs well in her studies she receives a chocolate from parents but her brother is given a chocolate only when he gets the highest marks in the class. This is a paradigm of

(A) Positive and negative reinforcement.

(B) Primary and secondary reinforcement.

(C) Continuous and secondary reinforcement.

(D) Continuous and partial reinforcement.

Answer: (D)

 

36. The location of the optic nerve exit point from the retina of the eye is called as

(A) Bipolar cell

(B) Fovea

(C) Blind spot

(D) Cone

Answer: (C)

 

37. For an intelligence test, while computing item-remainder correlations for item analysis, we compute

(A) Phi-coefficient

(B) Spearman rho

(C) Tetrachoric correlation

(D) Point-biserial correlation

Answer: (D)

 

38. Which of the following personality psychologist does not fall in the group of humanistic approaches of personality?

(A) Carl Rogers

(B) Rollo May

(C) Martin Saligman

(D) Abraham Maslow

Answer: (C)

 

39. A subject has a T score (Mean = 50; SD = 10) of 40 on an abstract reasoning test. The corresponding percentile rank would be

(A) 16

(B) 34

(C) 40

(D) 84

Answer: (A)

 

40. Which of the following tests are considered to be culture-fair tests of intelligence?

1. Cattell’s Culture-Fair Test of Intelligence

2. Raven’s Progressive Matrices

3. Wechsler’s Intelligence Scale for Children

4. Good enough-Harris Test

Codes:

(A) 1 only

(B) 1 and 2 only

(C) 1, 2 and 3 only

(D) 1, 2 and 4 only

Answer: (D)

 

41. The information in terms of sound is maintained in

(A) Semantic code

(B) Acoustic code

(C) Iconic code

(D) Information code

Answer: (C)

 

42. Which of the following personality tests are considered to be the projective in nature?

1. Thematic Apperception Test

2. Kent-Rosenoff Word Association Test

3. NEO Five-Factor Inventory

4. Rotter’s Incomplete Sentence Blank

(A) 1 only

(B) 1 and 2 only

(C) 1, 2 and 4 only

(D) 2, 3 and 4 only

Answer: (C)

 

43. Read each of the following two statements Assertion (A) and Reason (R) and indicate your answer using the codes below:

Assertion (A): Thalamus and Hypothalamus play an important role in emotions.

Reason (R): Thalamus and Hypothalamus anatomically lie close each other.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, (R) is false.

(D) (A) is false, (R) is true.

Answer: (C)

 

44. Taylor conceptualized anxiety as a drive and hypothesized that subjects scoring higher on her anxiety scale would be conditioned faster than the low-scoring subjects. The experimental studies confirmed this hypothesis for eyelid conditioning. The results provide evidence for the

(A) Predictive validity of the anxiety scale.

(B) Construct validity of the anxiety scale.

(C) Concurrent validity of the anxiety scale.

(D) Content validity of the anxiety scale.

Answer: (B)

 

45. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Indicate your answer using the codes given below:

Assertion (A): According to Flynn, performance on IQ tests has substantially increased around the world at all age levels.

Reason (R): Performance on IQ tests is because of the interaction between genetics and environment.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

Question Nos. 46 to 50:

Read the following paragraph and answer the five questions which follow:

The concept of variable is of central importance in research. In psychological research, variables can be classified in several ways. Edwards has classified variables in three types – stimulus variables, behavioural variables and organismic variables. From another perspective, variables have been classified into two types – the continuous variables and discrete variables. The discrete variables are further sub classified as real discrete variables and artificially discrete variables.

The variables in research can be defined in various ways, the two common types of definitions being – constitutive definitions and operational definitions. The operationalization of variables is of crucial importance in carrying out actual research. The tentative statements of expected relationship between two or more variables are called hypotheses. The research hypotheses may be directional or non-directional. Needless to say that the hypotheses constitute to be the powerful tools in psychological research.

 

46. Which of the following variable/s can be labelled as organismic variable/s?

1. Task complexity

2. Intelligence

3. Errors made while learning task

4. Heart rate

Codes:

(A) 4 only

(B) 2 and 4 only

(C) 1, 2 and 4 only

(D) 2, 3 and 4 only

Answer: (B)

 

47. Which one of the following is an example of an artificially discrete variable?

(A) Number of children in a family

(B) Nationality

(C) Sex

(D) Examination results in terms of pass and fail

Answer: (D)

 

48. Which of the following is/are operational definitions of intelligence?

1. Intelligence ratings by an observing psychologist.www.netugc.com

2. Intelligence as an ability to think critically, solve problems and adapt to the novel situations.

3. Intelligence as a score on Raven’s Progressive matrices.

Codes:

(A) 2 only

(B) 3 only

(C) 1 and 3 only

(D) 1, 2, 3

Answer: (C)

 

49. ‘Males are more extraverted than females’ is an example of

(A) Null hypothesis

(B) Non-directional hypothesis

(C) Directional hypothesis

(D) Unverifiable hypothesis

Answer: (C)

 

50. Which of the following represent/s stylistically correct version/s of a hypothesis?

1. To study the relationship between intelligence and academic achievement.

2. Is there a relationship between intelligence and academic achievement?

3. Intelligence and academic achievement are positively correlated.

4. Intelligence and academic achievement are unrelated.

Codes:

(A) 1 only

(B) 3 only

(C) 1 and 2 only

(D) 3 and 4 only

Answer: (D)

Comments