2013 September UGC NET Solved Question Paper in Population Studies, Paper II

1. As per The Sample Registration Bulletin (SRS) October 2012 estimated Death Rate of the country lies in which among the following categories (per thousand populations)?

(A) 6 – 7.9

(B) 8 – 9.9

(C) 10 – 11.9

(D) 12 – 13.9

Answer: (A)

 

2. Match List – I with List – II given below in view of availability of their respective source:

List – I                                                                                                List – II

a. Proportion of never married women in any population                  i. Sample Registration System Bulletin

b. Infant Mortality Rate by Sex and Residence                                 ii. Census

c. State wise Medical Termination of Pregnancies Performance        iii. Family Welfare Statistics in India

d. Pattern of Land utilization in India                                                iv. Directorate of Economics and Statistics, Ministry of Agriculture

Codes:

       a b c d

(A) ii i iii iv

(B) i iii ii iv

(C) iii iv ii i

(D) iv iii ii i

Answer: (A)

 

3. Throughout mankind existence, population grew at a rate of ______ per year.

(A) 10 percent

(B) 0.002 percent

(C) 2 percent

(D) 0.5 percent

Answer: (B)

 

4. The ______ is ratio of the nonworking population (under 15 years old and over 64 years old) to the working age-population.

(A) Labour force participation rate

(B) Per capita population ratio

(C) Population transition

(D) Dependency ratio

Answer: (D)

 

5. Arrange the following most populous four countries in descending order:

1. China

2. India

3. United States of America

4. Indonesia

(A) 1, 2, 3, 4

(B) 2, 3, 4, 1

(C) 3, 4, 1, 2

(D) 4, 1, 2, 3

Answer: (A)

 

6. Match List – I with List – II of the nuptiality table:www.netugc.com

List – I            List – II

a. Z°x                i. Probability of marrying

b. E°x               ii. Number of marriages occurring

c. tgx                iii. Number of singles

d. tMx              iv. Ever married women aged x

Codes:

      a b c d

(A) i ii iii iv

(B) ii i iii iv

(C) iii iv i ii

(D) iv i ii iii

Answer: (C)

 

7. nPx column of life table refers to

(A) Survival function

(B) Probability of death

(C) Number of persons living between ages a and a + 1

(D) Expectation of life at birth

Answer: (A)

 

8. A theory

I. is a systematic explanation of relationships between economic variables.

II. Explains causal relationships among variables.

III. Provides basis for policy.

IV. Provides an explanation of all factors influencing economic growth.

Codes:

(A) I only

(B) I and II only

(C) I, II and III only

(D) IV only

Answer: (C)

 

9. According to Harris and Tadaro creating urban jobs by expanding industrial output:

(A) is insufficient for solving the urban unemployment problem.

(B) Will generate capital-intensive technologies.

(C) Will generate more Government revenue through urban wages

(D) Induce Government to increase wages

Answer: (A)

 

10. Lx column of life table refers to one of the following:

(A) Probability of death

(B) Number of persons living at exact age ‘x’

(C) Number of person years lived

(D) Total life time after age x

Answer: (B)

11. Which among the following estimates is not provided by the Dual Reporting System?

(A) Birth and Death Rates

(B) Infant Mortality Rate

(C) Couple Protection Rate

(D) Cause of death

Answer: (C)

 

12. For providing reliable estimates of the following, which is not the objective of the Sample Registration System?

(A) Birth Rates

(B) Death Rates

(C) Infant Mortality Rates

(D) Migration Rates

Answer: (D)

 

13. Assertion (A): Usually fertility in rural areas is higher than the fertility in urban areas.

Reason (R): Acceptance of contraceptive methods is higher in urban areas as compared with rural areas.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

14. Assertion (A): In India proportion of the single and divorced/separated women is increasing.

Reason (R): Status and autonomy of the females is improving in India.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

15. Among the following categories providing information on the population which one is not provided by Population Census?

(A) Demographic characteristics

(B) Social-cultural characteristics

(C) Economic characteristics

(D) Characteristics related to health of the population

Answer: (D)

 

16. Assertion (A): The population of India has crossed the figure of more than a billion.

Reason (R): It is mainly because a large proportion of the country’s populations constitute eligible couples who are fertile.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

17. Match List – I and List – II:

List – I                        List – II

a. Kingsley Davis        i. Natural and Political observations made upon the bills of mortality

b. Sir William Petty     ii. Political Arithmetic

c. Karr Sunders           iii. The Population Problem

d. John Graunt                        iv. Population of India and Pakistan

Codes:

       a b c d

(A) iv ii iii i

(B) iii i ii iv

(C) ii iii iv i

(D) i iv i ii

Answer: (A)

 

18. Among the following persons who could be considered as the pioneer in trying to focus attention of Indian leaders and thinkers on population problems in India?

(A) Kingsley Davis

(B) P.K. Watal

(C) Prof. Gyan Chand

(D) Dr. Radhakamal Mukherjee

Answer: (B)

 

19. The Harrod-Domar Growth Model suggest growth is

(A) Directly related to savings and inversely related to the capital/ output ratio

(B) Directly related to the capital/output ratio and inversely related to savings

(C) Indirectly related savings and the capital/output ratio

(D) Directly related savings and the capital/output ratio

Answer: (A)www.netugc.com

 

20. The long term objective of the National Population Policy is to achieve stable population by the year

(A) 2025

(B) 2030

(C) 2035

(D) 2045

Answer: (D)

21. The Government of India announced a National Policy on older persons in which among the following years?
(A) 1979

(B) 1989

(C) 1999

(D) 2009

Answer: (C)

 

22. The credit for initiating a new field of empirical research in population studies goes to

(A) Sir William Petty

(B) Edmund Halley

(C) Thomas R Malthus

(D) John Graunt

Answer: (D)

 

23. It was in the middle of the Seventeenth Century that population studies emerged as a discipline in

(A) Australia

(B) England

(C) France

(D) United States of America

Answer: (B)

 

24. Julian Simon has

(A) Supported Club of Rome’s Limits to Growth for estimating technological change.

(B) Assumed population growth causes technological progress.

(C) Used Second Law of Thermodynamics to assume that technological progress is costless.

(D) Assumed classical view of technological change.

Answer: (B)

 

25. Development Economics focuses primarily on the poorest ______ of the world’s population.

(A) Population

(B) Two-thirds

(C) One-third

(D) 28 percent

Answer: (D)

 

26. Pearl pregnancy index is related to

(A) Fertility

(B) Family Planning

(C) Mortality

(D) Migration

Answer: (B)

 

27. Which among the following is proximate determinant of fertility?

(A) Age and entry into sexual union

(B) Voluntary abstinence

(C) Coital frequency

(D) Contraception

Answer: (D)

 

28. Infant mortality, life expectancy and adult literacy rate comprise

(A) Purchasing Power Parity

(B) Physical Quality of Life Index

(C) Human Development Index

(D) Gender Development Index

Answer: (B)

 

29. Which of the following could not be considered a major economic system?

(A) Capitalism

(B) Communism

(C) Socialism

(D) Physical quality of life index

Answer: (D)

 

30. What are the requirements for estimation of Infant Mortality Rate among the following?

(A) Infant birth and death rates of one year

(B) Infant birth and death rates of two consecutive years.

(C) Infant birth and death rates of three consecutive years

(D) All the above

Answer: (D)

 

31. Assertion (A): Mother’s education improves Child Health and Nutrition.

Reason (R): Educated mothers have better access to knowledge on health and nutrition.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

32. Assertion (A): Sex ratio is favourable to males in India.

Reason (R): Female foeticide is practiced in India.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

33. Which of the following characteristics are most likely found in developing countries?

(A) High population growth rates

(B) Large number of people living in poverty

(C) Very traditional methods of agricultural production

(D) All the above

Answer: (D)

 

34. Assertion (A): Globalization has brought in plenty of female employment opportunities.

Reason (R): Participation of women in employment is less.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (C)

 

35. Assertion (A): Unintended pregnancy is low among young women.

Reason (R): Young women have high equitable gender role.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

36. Assertion (A): Rural areas are also facing water pollution like urban areas.www.netugc.com

Reason (R): Rural population drink impure irrigated water.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

37. Lee has classified main factors resulting in migration depends upon

i. Factors associated with origin

ii. Factors associated with area of destination

iii. Intervening obstacles

iv. Personal factors

Codes:

(A) i and iii only

(B) iii and iv only

(C) i, ii, iii and iv

(D) ii only

Answer: (C)

 

38. P/F Ratio is used in the area of

(A) Fertility

(B) Mortality

(C) Migration

(D) Nuptiality

Answer: (A)

 

39. Assertion (A): Urban Youth have more opportunities for employment than rural youth.

Reason (R): Urban youth have better skills for job than rural youth.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

40. Which among the following States has contributed maximum decline in overall decadal growth rate of the country during 2001-2011?

(A) Uttar Pradesh

(B) Madhya Pradesh

(C) Maharashtra

(D) Bihar

Answer: (C)

 

41. The greenhouse effect is the phenomenon by which

(A) Biological diversity is dominant in agricultural production

(B) The globe’s water pollution affects plankton

(C) The earth’s atmosphere traps infrared radiation

(D) Reduces ozone depletion through the cutting of chlorofluorocarbon production

Answer: (C)

 

42. The Club of Rome Study, The Limits to Growth, suggests that as natural resources diminish

(A) Capital increasingly replaces labour

(B) Technology change compensates for capital depletion

(C) Costs rise, leaving less capital for future investment

(D) Contingent valuation becomes critical

Answer: (C)

 

43. Deforestation

I. Leads to localized flooding

II. Reduces sustainable development potential

III. Reduces watershed stability

IV. Augments carbon restoration provided by forests

Codes:

(A) I and II only

(B) III and IV only

(C) I, II and III only

(D) I, II, III and IV

Answer: (C)

 

44. Which of the following falls under perinatal mortality?

(A) Late foetal deaths

(B) Early neonatal deaths

(C) Late foetal and early neonatal deaths

(D) Early foetal and late neonatal deaths

Answer: (C)

 

45. The Government of India, realizing the importance of population data, set up a Population Data Committee in which among the following years?

(A) 1940

(B) 1944

(C) 1950

(D) 1954

Answer: (B)

 

Based on the following table answer the questions 46 – 50:

Life Expectancy          Literacy(age 7 +, 1991)           HDI(1991–92 )           GDI(1991–92)

Kerala                          72                    90                                            0.603                           0.565

Uttar Pradesh              59.4                 52                                            0.423                           0.388

Madhya Pradesh         54                    44                                            0.349                           0.312

Andhra Pradesh          60.6                 44                                            0.400                           0.371

Orissa                          55.5                 49                                            0.373                           0.329

Himachal Pradesh       63.6                 64                                            0.454                           0.432

Bihar                           58.5                 38                                            0.354                           0.306

Maharashtra                64.2                 65                                            0.523                           0.492

 

46. Which of the following States showed highest levels of life expectancy, literacy, HDI and GDI?

(A) Orissa

(B) Andhra Pradesh

(C) Maharashtra

(D) Bihar

Answer: (C)

 

47. Which of the following States had highest GDI?

(A) Himachal Pradesh

(B) Maharashtra

(C) Andhra Pradesh

(D) Orissa

Answer: (B)

 

48. Which of the following State has lowest HDI?

(A) Orissa

(B) Madhya Pradesh

(C) Uttar Pradesh

(D) Bihar

Answer: (B)www.netugc.com

 

49. Arrange the following States in descending order (high to low) of literacy?

(A) Kerala, Maharashtra, Himachal Pradesh and Uttar Pradesh

(B) Kerala, Himachal Pradesh, Maharashtra and Uttar Pradesh

(C) Himachal Pradesh, Kerala, Uttar Pradesh and Maharashtra

(D) Maharashtra, Kerala, Uttar Pradesh and Himachal Pradesh

Answer: (A)

 

50. Arrange States in ascending (low to high) order in relation to life expectancy:

(A) Madhya Pradesh, Uttar Pradesh, Andhra Pradesh and Orissa

(B) Uttar Pradesh, Orissa, Madhya Pradesh and Andhra Pradesh

(C) Madhya Pradesh, Orissa, Uttar Pradesh and Andhra Pradesh

(D) Orissa, Andhra Pradesh, Uttar Pradesh and Madhya Pradesh

Answer: (C)

Comments