2013 June UGC NET Solved Question Paper in Population Studies, Paper II

1. When Sample Registration System (SRS) was initiated on pilot basis by the Registrar General of India?

(A) 1962-63

(B) 1963-64

(C) 1964-65

(D) 1965-66

Answer: (C)

 

2. During which Census information on Male age at marriage was introduced in India?

(A) 1981

(B) 1991

(C) 2001

(D) 2011

Answer: (C)

 

3. Which of the following country conducts Census at 5 years interval?

(A) United Kingdom

(B) Canada

(C) India

(D) Pakistan

Answer: (B)

 

4. Which data among the following is collected through Model Registration System?

(A) Marriages

(B) Causes of death

(C) Births

(D) Deaths

Answer: (B)

 

5. Which among the following is used for estimating Exponential Growth of Population?

(A) P(1) = P(0) {1 + ert}

(B) P(1) = P(0) {1 + r}et

(C) P (1) = P(0)/ (1 + ert)

(D) P(1) = P(0)ert

Answer: (D)

 

6. The concept of Population Momentum in Stable Population Model was derived by

(A) Alfred Lotka

(B) John Graunt

(C) Nathan Keyfitz

(D) Cox P.R.

Answer: (AC)

 

7. Match List – I with List – II with regard to development activities and major impact on environment:

List – I                                                            List – II

a. Deforesting and land resettlement              i. Extinction of rare species of flora and fauna, creation of condition for mosquitos breeding leading to infectious diseases such as malaria, dengue etc.

b. Use of pesticide                                          ii. The pesticide used in agriculture sometimes goes into food chain or in water bodies and as such results in harmful health hazards

c. Timber Extraction                                       iii. Degrades land, destroy surface soil, and reduces production potential of future forests

d. Urbanization and Industrialization                         iv. Concentration of population in urban centres, make huge demands on production in rural areas and put pressure on land, air and water pollution

Codes:

       a b c d

(A) i ii iii iv

(B) ii iii iv i

(C) iii iv ii i

(D) iv i ii iii

Answer: (A)

 

8. Choose the correct combination among the following with regard to the Millennium Development Goals and indicators for monitoring progress:

(A) 5 goals and 20 indicators

(B) 6 goals and 25 indicators

(C) 7 goals and 30 indicators

(D) 8 goals and 48 indicators

Answer: (D)

 

9. What is the shape of the graph of human population growth to the present resembles?

(A) ‘U’ shaped curve

(B) ‘J’ shaped curve

(C) ‘S’ shaped curve

(D) Horizontal curve

Answer: (B)

 

10. Assertion (A): Population is growing at a faster rate than the world’s ability to produce food.

Reason (R): Growth rate of some countries is very high.

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

11. Which of the following is measured by using Lexis diagram?

(A) Migration

(B) Nuptiality

(C) Fertility

(D) Mortality

Answer: (D)

 

12. Which among the following is not provided by the Sample Registration System at the national and subnational levels?

(A) Reliable annual estimates of birth rate.

(B) Reliable annual estimates of death rates.

(C) Other fertility and mortality indicators.

(D) Reliable estimates of births averted.

Answer: (D)

 

13. Open birth intervals are likely to be:

(A) Longer than closed birth intervals.

(B) Shorter than closed birth intervals.

(C) About same length as closed birth intervals

(D) Nothing can be said with certainty

Answer: (A)

 

14. Which of the following gives the probability of women giving birth to a child when she already had a certain number of children?

(A) Total fertility rate

(B) Parity progression ratio

(C) Gross reproduction rate

(D) Completed fertility rate

Answer: (B)

 

15. The Reproduction Survival Ratio is

(A) The ratio of Gross Reproduction Rate (GRR) to Net Reproduction Rate (NRR).

(B) The ratio of Gross Reproduction Rate (GRR) to Total Fertility Rate (TFR).

(C) The ratio of Net Reproduction Rate (NRR) to Gross Reproduction Rate (GRR).

(D) The Ratio of Gross Reproduction Rate (GRR) to Total Fertility rate (TFR).

Answer: (C)www.netugc.com

 

16. Match the population projection technique in List – I with its details in List – II given below:

List – I                                                List – II

a. Arithmetic Growth Method            i. 5P t+5 x+5 = 5Pt x5Sx

b. Geometric Growth Method            ii. Pt = Po (1 + r)t

c. Logistic Growth method                 iii. Pt = Po (1 + rt)

d. Component Method                       iv. Pt = k/ (1 + ea+bt)

Where Sx is survival rate. r is rate of population growth. t is time.

Codes:

       a b c d

(A) i ii iii iv

(B) ii iii iv i

(C) iv iii ii i

(D) iii ii iv i

Answer: (D)

 

17. Which of the following is not correctly matched?

(A) Demographic – Notistein Transition

(B) Fertility – Caldwell Transition

(C) Health – Mc Keowen Transition

(D) Epidemiological – Omran Transition

Answer: (B)

 

18. Match List – I with List – II:

List – I                                    List – II

a. UN Model life table            i. Z(x) = [nqx/nqw]–1.0

b. Coale and Demeney            ii. In5qx = b0(x) + b1(x) InQ1 + b2(x) InQ2

c. Liederman                           iii. Logit (P) = 0.5 In (P/(1.0–P))

d. Brass Logit                         iv. Logit (nqx) = Uc 0 k + Σ i = 1 ai Ucix

Codes:

       a b c d

(A) iv i ii iii

(B) i ii iii iv

(C) ii iii i iv

(D) iii i iv ii

Answer: (A)

 

19. Assertion (A): Life Table provides mortality history of a cohort of population.

Reason (R): Age specific Fertility Rate is the basic requirement for the construction of a life table.

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not correct.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (C)

 

20. Which among the following is not health and demographic indicator?

(A) Life expectancy at birth.

(B) Percentage of children who are under weight.

(C) Maternal Mortality Ratio.

(D) Percentage population living below poverty line.

Answer: (D)

21. Match List- I with List – II:

List – I                                                List – II

a. Optimum Population Theory           i. Sidwick

b. Theory of Change and Response    ii. Kingslay Davis

c. Big Push Theory                              iii. Rosenstein

d. Critical Minimum Thesis                 iv. Leibenstein

Codes:

       a b c d

(A) ii iii iv i

(B) i ii iii iv

(C) iii iv ii i

(D) iv i ii iii

Answer: (B)

 

22. For which combination of disease specific strategies are implemented by the government?

(A) Malaria and Dengue

(B) TB and HIV

(C) Cancer and Cardiovascular Disease

(D) STDs & HIV

Answer: (B)

 

23. Assertion (A): Nearly 67 percent births among Scheduled Caste women in India are delivered at home.

Reason (R): Institutional births are expensive and often sociocultural norms and disparities act as barriers to accessing institutional care.

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

24. Thomas Mckeowen studied the relationship between morbidity and inventions of vaccines and suggested

(A) Population decline will be evident due to illness and disease.

(B) Decline in tuberculosis was evident before BCG vaccine was invented.

(C) Morbidity reduces with medical interventions.

(D) Illness is associated with socioeconomic status.

Answer: (B)

 

25. Which one of the following names is associated with migration theories?

(A) Malthus

(B) Caldwell

(C) Ravenstein

(D) Chandrashekharan

Answer: (C)

 

26. Which one is not a Migration Model?

(A) Shep’s Model

(B) Todaro’s Model

(C) Cost-Benefit Model

(D) Stouffer’s Model

Answer: (C)

 

27. Crude death rate in Country I and II are given below for specific areas of two countries. Select the right answer :

Areas                           Country I        Country II

Metropolitan area        15                    14

Small town                  17                    15

Rural areas                  30                    29

The Crude Death Rate is :

(A) Definitely less in Country I than Country II.

(B) Definitely more in Country I than Country II.

(C) Probability higher in Country I than Country II but reverse is possible.

(D) Probability higher in Country II than country I, but reverse is possible.

Answer: (C)

 

28. What is the type of growth proposed by Malthus for population and food production?www.netugc.com

(A) Fractionally and Progressively

(B) In stages, based on percentage

(C) Arithmetically and exponentially

(D) Geometrically and arithmetically

Answer: (D)

 

29. Match from List – I and List – II:

List – I                                                                        List – II

a. World No Tobacco Day                                          i. 31st May

b. International Day of the Girl Child                        ii. 11th October

c. International Day for Eradication of Poverty         iii. 17th October

d. World AIDS Day                                                   iv. 1st December

Codes:

       a b c d

(A) i ii iii iv

(B) ii iii iv i

(C) iii ii i iv

(D) iv iii ii i

Answer: (A)

 

30. Assertion (A): Energy shortage is due to unwillingness of multinational corporations to develop alternative energy sources.

Reason (R): Multinational Corporations will lose monopoly over fossil fuels.

(A) Both (A) and (R) are true, (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, (R) is false.

(D) (A) is false, (R) is true.

Answer: (A)

 

31. Match List – I with List – II:

List – I                                                            List – II

a. Permanent Income Hypothesis                   i. Rises opportunity costs of leisure

b. Theory of diminishing marginal returns      ii. Consumption and savings depend on the expected income over life span than present income

c. Income and substitution effect                   iii. Link between population density and productivity

d. Discouraged worker hypothesis                 iv. Workers leave labour force

Codes:

        a b c d

(A) i ii iii iv

(B) iii ii i iv

(C) ii iii i iv

(D) iv ii iii i

Answer: (C)

 

32. Assertion (A): Our environment is gradually changing.

Reason (R): It is mainly due to burning of fossil fuel.

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are correct and (R) is not the correct answer of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false and (R) is true.

Answer: (A)

 

33. Assertion (A): Assisted Reproductive Technology (ART) is important in addressing the issues related to infertility.

Reason (R): Infertility affects a comparatively smaller proportion of population and ART makes women vulnerable to exploitation by service providers.

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true and (R) is false.

(D) (A) is false and (R) is true.

Answer: (A)

 

34. Assertion (A): Women empowerment has remained slow in India despite economic and social development in the country.

Reason (R): Women lack representation in education, jobs and other spheres of life.

(A) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

35. Which among the following indicator is not used while computing Physical Quality of Life Index (PQLI)?

(A) Infant mortality

(B) Life Expectancy (at age one)

(C) Basic literacy

(D) Per Capita Income

Answer: (D)

 

36. Assertion (A): Global Warming is being experienced in the world at present.

Reason (R): Green House effect is increasing.

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation.

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

37. Which of the following is not included for the calculation of Human Development Index?

(A) Longevity

(B) Education

(C) Income

(D) Housing

Answer: (D)

 

38. ‘Chipko Movement’ is associated with

(A) Urban Poor

(B) Truck farming

(C) Saving the trees in the forests

(D) Housing in rural areas

Answer: (C)

 

39. Which are not the core strategies of NRHM?

(A) Commutisation of programmes

(B) Decentralized Planning and Flexible Financing

(C) Improved Management Capacity

(D) Public Health Cadre Scheme

Answer: (D

 

40. Match the following programmes with their objectives:

List – I                                                                                    List – II

a. ICDS (Integrated Child Development Scheme)                 i. Education of girls

b. ARSH (Adolescent Reproduction and Sexual Health)      ii. Sexual and reproductive health of adolescents

c. UIP (Universal Immunisation Program)                             iii. Immunisation

d. BSY (Balika Sammriddhi Yojana)                                     iv. Nutrition

Codes:

       a b c d

(A) iv ii iii i

(B) ii iii iv i

(C) i iv iii ii

(D) ii i iv iii

Answer: (A)

 

41. Match the List – I describing various international conferences with the theme deliberated given in List – II:

List – I                                    List – II

a. Rome Conference               i. Development is the best contra effective

b. Belgrade Conference          ii. Fertility control as policy issue for development planning

c. Mexico Conference             iii. Warning on Consequences of population growth

d. Bucharest Conference        iv. Revision of world population plan of action

e. Cairo Conference                v. High quality family planning services with empowerment of women

Codes:

        a b c d e

(A) v iv i ii iii

(B) iv v iii ii i

(C) iii ii iv i v

(D) i ii iii iv v

Answer: (C)

 

42. What is the process that promoted dramatic increase in agricultural production?

(A) Bio economic revolution

(B) Green revolution

(C) Biotechnical revolution

(D) Greenhouse effect

Answer: (B)

 

43. Identify which one amongst the following gases is not greenhouse gas?

(A) Water vapour

(B) Sulpher-di-oxide

(C) Methane

(D) Ozone

Answer: (D)

 

44. According to the Sample Registration Bulletin December 2011, the infant mortality of India is

(A) 27

(B) 37

(C) 47

(D) 57

Answer: (C)

 

45. Assertion (A): A person is not poor if his/her income level is above the defined poverty line.

Reason (R): Poverty line is used by World Bank for international comparison of poverty.

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are correct and (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)www.netugc.com

 

46. Match the schemes in List – I with their agenda in List – II and select the right answer:

List – I                                                List – II

a. Jan Swasthya Abhiyan                    i. Forest conservation

b. Chipko Andolan                             ii. People’s health improvement

c. Pulse-Polio Abhiyan                        iii. Promotion of literacy

d. Serve SikshaA bhiyan                     iv. Polio eradication

Codes:

       a b c d

(A) i ii iii iv

(B) ii i iv iii

(C) i iii iv ii

(D) ii i iii iv

Answer: (B)

 

Read the table given below and answer the four questions from 47 to 50 :

Table: Childhood Mortality Rates of Demographic Characteristics

Demographic Characteristics  IMR (per 1000)           CMR (per 1000)          U5MR (per 1000)

Child’s sex Male                     56                                14                                70

Female                                     58                                23                                79

 

Mother’s Age at Birth

<20                  77                    20                    95

20-29               50                    16                    65

30-39               56                    26                    81

40-49               72                    37                    107

 

Birth Order

1                      64        11        75

2 – 3                47        16        62

4 – 6                62        25        86

7 or more         80        39        116

 

Previous Birth Interval

< 2 yrs.            86        32        115

2 yrs.               50        20        69

3 yrs.               30        15        44

4 yrs. or more  37        9          45

 

Birth Size

Very small                   129      40        164

Small                           62        14        75

Average or larger        49        18        66

 

47. According to above table, which sex of babies has higher IMR, CMR and U5MR? Select the correct answer.

(A) Female

(B) Male

(C) Almost same for both sexes

(D) Not possible to find out

Answer: (A)

 

48. According to above table rank, the mother’s age in order of lower to higher IMR, CMR and U5MR. Select the correct answer:

(A) < 20 20-29 30-39 40-49

(B) 20-29 < 20 30-39 40-49

(C) 20-29 30-39 40-49 > 20

(D) 20-29 30-39 > 20 40-49

Answer: (C)

 

49. According to above table, Rank the birth interval in order of increasing risk of IMR & U5MR. Select the correct answer:

(A) 2 3 4 < 2

(B) 3 4 2 < 2

(C) 4 3 2 < 2

(D) 3 4 < 2 2

Answer: (B)

 

50. According to above table, does the size of new born is proxy indicator for birth weight. Select the correct answer:

(A) No

(B) Yes

(C) Cannot be said with certainty.

(D) Require more data for conclusion.

Answer: (B)

Comments