2012 December UGC NET Solved Question Paper in Population Studies, Paper III

Read the following passage and answer the questions below (1 to 6):

There is a true schism between Science and society. They form, so-to-say, two disparate worlds. On the one hand, there is society claiming that science is responsible for most of the evil on earth, having caused all the pollution, (like Bhopal, Seveso, and Chernobyl), a society that is nevertheless thoughtlessly using and misusing all the goodies of science and technology. On the other hand, there are many of our great scientists who still think in terms of unlimited progress on a technological level. They are convinced that progress of mankind is measured, apart from achievements in cosmic knowledge, in extension of life- span of human beings, genetically modifying human species and so on.

Is it really a meaningful goal to further improve the living standards of affluent minority and extend their individual life span? Would it not be better to attempt to extend the life span of the entire mankind on earth? If we do not think long term, nature will find its own ways to set limits: ‘Eat and be extent’. If we do not think for ahead, our descendants will have to experience the fatal limits without being properly prepared.

Who should, then, care about the far future? This leads us to the question of sustainability. Sustainable development is today a well-accepted conversation piece in any upper class society (a real tea-time conversation).

This space-age has taught us that we live on a fragile planet with an onion skin atmosphere, containing all that is dear to natural life. And that we humans are converting all of it into a waste including even the narrowest band of breathable air, at an alarming rate of pollution, destruction and overpopulation.

In the words of Jeroma Karle (1985, Nobel Laureate in Chemistry), if humans continue to increase the earth’s population, destroy the environment and produce children whose lives are devoid of love, self respect, culture and respect for the dignity of others, we can expect an increasing loss of quality of life, much suffering and violence, and a return to dark ages.’

In brief, science and technology alone cannot solve the problems of new Millennium.

Our current obsession with technology is a dead end. We need additional guidelines for our actions.

Unless the new millennium renews our faith in the unknown – the miraculous mystery of man’s soul, we shall not be able to protect our fragile planet the nature’s gift to mankind, for long. And that would reflect the darkest face of human development through science, technology and technology alone.

 

1. ‘Our current obsession with technology is dead.’ The phrase means:

(A) Do not use technology any more

(B) Do not produce new technology.

(C) Additional guidelines to use technology are needed.

(D) That technology reflects the darkest face of human development.

Answer: (C)

 

2. ‘Return to Dark Ages’ reflects

(A) Reversal of the use of science and technology

(B) Uncontrolled increase in human population

(C) Increase in the level of poverty among the people

(D) Increase in the level of ignorance and illiteracy

Answer: (B)

 

3. Progress of mankind is not measured from

(A) Achievements in cosmic knowledge

(B) Longevity of life span

(C) Genetic modification of human species

(D) Spiritual attainment

Answer: (D)

 

4. To talk about Sustainable Development is

(A) A sincere effort of the scientific research

(B) A concern for the futuristic society

(C) Fashion of the day

(D) All the above

Answer: (D)

 

5. ‘Eat and be eaten’ refers to

(A) Nature

(B) Science

(C) Mankind

(D) Future generations

Answer: (C)

 

6. The tone of the passage is

(A) Descriptive

(B) Critical

(C) Analytical

(D) Prescriptive

Answer: (B)

 

7. Which among the following States/Union Territories in India showed highest percentage in decadal growth rate during the decade (2001- 2011)?

(A) Bihar

(B) Arunachal Pradesh

(C) Uttar Pradesh

(D) Dadra & Nagar Haveli

Answer: (D)

 

8. From which year ‘de facto’ enumeration was replaced by ‘de jure’ in the Indian Census?

(A) 1911

(B) 1941

(C) 1951

(D) 2011

Answer: (B)

 

9. Data collection by any method should be scrutinized by

(A) Taking sample of units and verifying them in field

(B) Examining the consistency in the data collected

(C) Examine the information collected in totality

(D) Examine the consistency in unit of measurement in survey

Answer: (D)

 

10. Which among the following basic equation expresses the change in population overtime in a simple form?

(A) Quadratic equation

(B) Balancing equation

(C) Integral equation

(D) Functional equation

Answer: (B)

11. During which period, India’s population marked negative growth rate?

(A) 1901 – 11

(B) 1911 – 21

(C) 1991 – 2001

(D) 1921 – 31

Answer: (B)

 

12. Which among the following is not a Millennium Development Goal?

(A) Eradicate Extreme Hunger and Poverty

(B) Achieve Universal Primary Education

(C) Improve Maternal Health

(D) Ensure socio-economic Sustainability

Answer: (D)

 

13. According to the sample Registration System Bulletin December 2011, the infant mortality rate in urban areas of India is

(A) 25

(B) 31

(C) 35

(D) 40

Answer: (B)

 

14. Arrange the States of India in ascending order with respect to percentage decadal growth rate of population during the Census period (2001-2011):

(A) Jammu & Kashmir, Manipur, Sikkim, Meghalaya, Nagaland

(B) Sikkim, Nagaland, Manipur, Meghalaya, Jammu & Kashmir

(C) Meghalaya, Arunachal Pradesh, Bihar, Mizoram, Jammu &Kashmir

(D) Jammu & Kashmir, Mizoram, Bihar, Arunachal Pradesh, Meghalaya

Answer: (C)

 

15. Match List – I with List – II:

List – I                                    List – II

a. Donald J. Bogue                 i. Population of India and Pakistan

b. Kingsley Davis                    ii. Economic Backwardness and Economic Growthwww.netugc.com

c. Richard Easterlin                 iii. Introduction to the mathematics of Population

d. Nathan Keyfitz                   iv. Principles of Demography

Codes:

      a b c d

(A) i ii iii iv

(B) ii iii iv i

(C) iv i ii iii

(D) iii iv ii i

Answer: (C)

 

16. Who, among the following, coined the word “Intermediate variables affecting fertility”?

(A) Hajnal

(B) Bongaarts

(C) Kingley Davis & Judith Blake

(D) Caldwel

Answer: (C)

 

17. The average annual exponential growth rate of the population of India during the period 2001-2011 was

(A) 0.64

(B) 1.64

(C) 2.64

(D) 4.64

Answer: (B)

 

18. According to the Census of India 2011, which among the following has shown lowest density of population

(A) Sikkim

(B) Arunachal Pradesh

(C) Mizoram

(D) Andaman & Nicobar Island

Answer: (B)

 

19. Information on which of the following topics is not provided by Indian Census?

(A) Demographic characteristics

(B) Economic characteristics

(C) Health Status of the Population

(D) Household characteristics

Answer: (C)

 

20. What is the term used for dumping hazardous waste material at places populated by poor and minority?

(A) Environmental degradation

(B) Environmental racism

(C) Anthropocentrism

(D) The greenhouse effect

Answer: (B)

21. Which of the following countries is the highest supplier of doctors to the developed nations?

(A) Indonesia

(B) India

(C) The Philippines

(D) China

Answer: (B)

 

22. Stationary population is a model that

(A) Excludes migration

(B) Holds fertility constant

(C) Has fixed mortality rates

(D) All the three above

Answer: (D)

 

23. Which variable among the following is not social characteristic of the population?

(A) Religious composition

(B) Caste/Ethnic composition

(C) Literacy and Education

(D) Sex-composition

Answer: (D)

 

24. Global warming has raised the temperature of the Earth during the last one hundred years by

(A) Less than 10 C

(B) 10 C to 20 C

(C) 20 C to 2.50 C

(D) > 2.50 C

Answer: (A)

 

25. Which factors is not included in preparation of human development Index?

(A) Adult literacy

(B) Expectation of life at birth

(C) Per capita income

(D) Nutritional status of children

Answer: (D)

 

26. Net Reproduction Rate (NRR) is a measure of

(A) Annual excess of births over deaths

(B) Annual rate at which women are replacing themselves on the basis of prevailing fertility and mortality assuming no migration

(C) Decennial growth rate of population

(D) Per generation growth rate assuming current age specific fertility and mortality and no net migration

Answer: (D)

 

27. Period birth rate and cohort birth rate may exhibit large differences under which of the following conditions?

(A) When most couples plan their fertility.

(B) When the mean age of marriage is increasing.

(C) When the mean age at marriage is decreasing.

(D) None of the above.

Answer: (C)

 

28. Post neonatal mortality is

(A) Probability of dying in the first month of life

(B) Probability of dying in the first year of life.

(C) Probability of dying after first month and before the first birthday.

(D) Probability of dying between first and the fifth birthday.

Answer: (C)

 

29. Assertion (A): The quality of fresh water is declining.

Reason (R): Global population size is on the increase.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

30. The Net Reproduction Rate (NRR) = 1 implies exact replacement, then what NRR < 1 implies?

(A) Not replacing itself and a positive growth rate in short run.

(B) Not replacing itself and a negative growth rate in short run.

(C) Not replacing itself and a positive rate in long-run.

(D) Not replacing itself and a negative growth in long run.

Answer: (D)www.netugc.com

 

31. The Coale and Demeny regional model life tables were derived from

(A) 176 life tables

(B) 192 life tables

(C) 186 life tables

(D) 190 life tables

Answer: (B)

 

32. Match the List – I with List – II:

List – I                                                                        List – II

a. Regional Model life table                                        i. Coale and Demeney

b. Logit Model life table                                             ii. Liderman

c. Model life table                                                       iii. Brass

d. Factor analysis in identifying model life tables      iv. United Nations

Codes:

       a b c d

(A) ii iii i iv

(B) i iii iv ii

(C) ii iv iii i

(D) iii ii i iv

Answer: (B)

 

33. Which disease may not be affected by migration?

(A) TB

(B) HIV

(C) Malaria

(D) Cancer

Answer: (D)

 

34. Identify the group that lists all places known as ‘mega cities’ of India

(A) Mumbai, Kolkata, Pune, Hyderabad

(B) Delhi, Mumbai, Chennai, Amritsar

(C) Delhi, Mumbai, Kolkata, Chennai

(D) Delhi, Ahmedabad, Dehradun, Bangalore

Answer: (C)

 

35. International migration has been associated with one of following disease in recent times

(A) Dengue

(B) Malaria

(C) SARS

(D) Diabetes

Answer: (C)

 

36. Identify the negative consequences of urban growth

(A) Increase in vehicular pollution

(B) Increase in industrial emission

(C) Increase in solid and liquid waste generation

(D) All the above

Answer: (D)

 

37. Identify the consequences of urbanisation

(A) Physical expansion of the city

(B) Increase in housing stock

(C) Up scaling of basic infrastructure

(D) All the above

Answer: (D)

 

38. Which one of the following is not the part of the definition of ‘urban’ in the Indian context?

(A) Population size 5000 persons and above.

(B) 75 percent of male workers in non-agricultural activities.

(C) Density of population 400 per sq. kms.

(D) None of the above

Answer: (A)

 

39. Assertion (A): Male longevity is lower than female longevity in developed countries.

Reason (R): Smoking among males is more than females.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

40. Match the block in List – I describes stages under theory of Demographic Transition with List – II:

List – I                        List – II

a. Stage I                     i. Low birth rate, low death rate

b. Stage II                   ii. Declining birth rate, low death rate

c. Stage III                  iii. High birth rate, falling death rate

d. Stage IV                 iv. High birth rate, high death rate

Codes:

       a b c d

(A) iv iii ii i

(B) iii iv ii i

(C) i ii iii iv

(D) ii iii iv i

Answer: (A)

 

41. Match the following Indices with the attribute they measure:

List – I                        List – II

a. PQLI                       i. Development

b. GEM                       ii. Empowerment

c. SLI                          iii. Quality of life

d. HDI                        iv. Poverty

Codes:

       a b c d

(A) iv ii iii i

(B) iii ii iv i

(C) i iii ii iv

(D) iv iii ii i

Answer: (B)

 

42. Arrange the following States in ascending order of the crime rate against women:

(A) Bihar, Kerala, Madhya Pradesh, Meghalaya

(B) Meghalaya, Bihar, Madhya Pradesh, Kerala

(C) Meghalaya, Madhya Pradesh, Bihar, Kerala

(D) Madhya Pradesh, Bihar, Meghalaya, Kerala

Answer: (C)

 

43. Arrange in ascending order them following States on the basis of gender gap in literacy:

(i) Andhra Pradesh

(ii) Uttar Pradesh

(iii) Kerala

(iv) Tripura

Codes:

(A) (i), (iii), (iv), (ii)

(B) (iii), (i), (iv), (ii)

(C) (i), (ii), (iv), (iii)

(D) (iii), (ii), (i), (iv)

Answer: (B)

 

44. Gender gap in literacy rates has reduced from 22% in 2001 to 17% in 2011. It can be inferred that

(A) Female literacy has improved

(B) Male literacy has dropped

(C) Both male and female literacy have improved at the same rate

(D) Both male and female literacy have improved at different rates

Answer: (D)

 

45. Identify the indicator which is usually not used for measuring women’s empowerment:

(A) Land ownership

(B) Education

(C) Working status

(D) Housing policy

Answer: (D)

 

46. Assertion (A): Noise pollution in the metropolitan cities is on the rise.

Reason (R): metropolitan cities are a home to million/s of people.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

47. Assertion (A): Changing farm technology has resulted in massive increases in food production.

Reason (R): Farmers are using newer technologies to cultivate barren and arid regions.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, and(R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true and (R) is false.

(D) (A) is false and (R) is true.

Answer: (A)

 

48. Which of the following affects the carrying capacity of an environment?

(A) Biotic factors

(B) Abiotic factors

(C) Technical advances

(D) All of the above

Answer: (D)

 

49. Which one of the following is not properly matched?

(A) World Environment Day– 5th June

(B) World Health Day – 7th April

(C) World Population Day– 15th July

(D) World AIDS Day – 1st December

Answer: (C)

 

50. Which one amongst the following is not a indicator of social development?

(A) Primary school enrolment rate

(B) Literacy rate

(C) Child malnutrition

(D) Net Reproduction Rate

Answer: (D)

 

51. Which is the only gas that can absorb Sun’s dangerous ultraviolet radiation?

(A) Nitrous oxide

(B) Carbon dioxide

(C) Ozone

(D) Nitrogen

Answer: (C)

 

52. Which of the following affects the carrying capacity of an environment?

(a) Biotic factors

(b) Abiotic factors

(c) Technical advances

Codes:

(A) (a) only

(B) (a), (b) only

(C) (a), (c) only

(D) (a), (b) and (c) only

Answer: (D)www.netugc.com

 

53. IPCC stands for

(A) Inter-Governmental Panel on Climate Change

(B) Inter-personal Communication Centre

(C) International Panel for Climate Change

(D) Indian Programme on Climate Change

Answer: (A)

 

54. In India, the percentage of households without toilet facilities is approximately

(A) 30 to 40 %

(B) 41 to 50%

(C) 51 to 60%

(D) 61 to 70%

Answer: (C)

 

55. Brass Fertility Model used _______Degree Polynomial Method.

(A) First

(B) Second

(C) Third

(D) Fourth

Answer: (A)

 

56. The last International Conference on Climate Change was held in

(A) Denmark

(B) Johannesburg

(C) Copenhagen

(D) New Delhi

Answer: (C)

 

57. Agenda 21 of 1992 Earth Summit focussed on:

(A) Sustainable Mountain Development

(B) Sustainable Agricultural Development

(C) Sustainable Human Development

(D) Sustainable Development of Natural Resources

Answer: (A)

 

58. Among the following who is of the opinion that ‘Children are consumer durables’:

(A) Liebenstein

(B) Easterlin

(C) Bectev

(D) Caldwell

Answer: (C)

 

59. The density of population in India is approximately

(A) 200 to 250 persons per sq. km.

(B) 251 to 300 persons per sq. km.

(C) 301 to 350 persons per sq. km.

(D) 351 to 400 persons per sq. km.

Answer: (D)

 

60. Which of the following is not a characteristic of sustainable society?

(A) Relies heavily on fossil fuels

(B) Protects biological species from extinction

(C) Practices resource Conservation

(D) Recycles whenever possible

Answer: (A)

 

61. Which of the following brought the term ‘Sustainable development’ into common use?

(A) The United States Forest Service

(B) The United Nations World Commission on Environment and Development

(C) The United Nations Conference on Environment and Economy, held in Rio de Janeiro in June 1992

(D) The United States Environmental Protection Agency

Answer: (B)

 

62. Match List – I with List – II:

List – I                                                            List – II

(Millennium Development Goals)                   Targets Progress

a. Eradicate Extreme Poverty and Hunger     i. Halve between 1990 and 2015, the proportion of people whose income is less than one dollar per day

b. Reduce Child Mortality                              ii. Reduce two thirds between1990 and 2015; the under five mortality

c. Improve Maternal Health                            iii. Reduce by three quarters, between 1990 and 2015, the maternal mortality ratio

d. Ensure Environmental sustainability          iv. Integrate the principle of sustainable development into country’s policies and programmes and loss of environmental resources

Codes:

      a b c d

(A) i ii iii iv

(B) ii iii iv i

(C) iii iv i ii

(D) iv i ii iii

Answer: (A)

 

63. Nutritional Status can be measured by

(A) Stunting, wasting and underweight

(B) Stunting, wasting and food intake

(C) Stunting, Vitamin A doses and underweight

(D) Height, weight and BMI

Answer: (A)

 

64. Assertion (A): Hospitals are equipped with medical technology and expertise for treatment of disease.

Reason (R): Treatment need not necessarily take place in a hospital environment.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct and(R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are correct and(R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

65. Where was the first complete Census at regular intervals undertaken in the world and in 1665 A.D.?

(A) Untied States of America

(B) England

(C) Germany

(D) New France (Quebec) and Acadie (Nova Scotia)

Answer: (D)

 

66. Match the List – I describing various Committees with List – II describing Recommendations of Committees:

List – I                                    List – II

a. Bhore Committee                i. Strengthening of referral linkages

b. Jungwala Committee          ii. Integration of health services

c. Mudaliar Committee           iii. Training in preventive and social medicine to prepare social physicians

d. Mukherjee Committee        iv. Recruitment of additional staff for effective implementation of health services

Codes:

       a b c d

(A) iv iii i ii

(B) iii ii i iv

(C) i iii iv ii

(D) ii iii iv i

Answer: (B)

 

67. Which countries are members of ‘Partner’s in Population of Development’?

(A) China, India, Pakistan, Bangladesh, Bhutan

(B) China, Indonesia, Thailand, Bangladesh, India

(C) Indonesia, Thailand, India, China, Nepal

(D) India, Bangladesh, Pakistan, Bhutan, Myanmar

Answer: (B)

 

68. Match the following wastes with the source of their generation:

List – I                        List – II

a. Solid waste              i. Glass Industry

b. Liquid affluent        ii. Petrochemical Industries

c. Noxious gases         iii. Domestic Garbage

d. Ash                                     iv. Leather Processing Units

Codes:

      a b c d

(A) iv ii iii i

(B) iii iv ii i

(C) i iii ii iv

(D) iv iii ii i

Answer: (B)

 

69. Match List – I with List – II:

List – I                                    List – II

a. Land-use Theory                 i. Lösch

b. Concentric Zone Theory     ii. Harris & Ullman

c. Multiple Nucleic Theory     iii. Burgess

d. Central Place Theory          iv. Von Thunen

Codes:

       a b c d

(A) iv iii ii i

(B) iii i iv ii

(C) ii iii i iv

(D) i ii iii iv

Answer: (A)

 

70. In Christaller’s Theory of Central Places, K7 refers to

(A) Market Principle

(B) Transport Principle

(C) Administrative Principle

(D) Market & Administrative Principles Combined

Answer: (C)

 

71. The Centrality of a Central Place is considered in terms of its

(A) Geographical location

(B) Types of Functions

(C) Size of Population

(D) All the above

Answer: (B)

 

72. Assertion (A): The gravitational potential of a city is determined by the combined impact of centripetal and centrifugal forces.

Reason (R): Cities are endowed with multifunctional character.

Codes:www.netugc.com

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true and (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

73. Assertion (A): In Central Place Theory, ‘hexagonal region’ is considered as the optimum for functional linkages.

Reason (R): Transport connectively is important for maintaining inter-settlement linkages.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct interpretation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct interpretation of (A).

(C) (A) is true and (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

74. ‘Rural-Urban Continuum’ of a city connotes:

(A) Spatial continuity of city’s activities beyond its administrative boundary

(B) Agglomeration of city’s Central Functions in the peripheral area.

(C) The new CBD of the city.

(D) A highly densely populated neighbourhood.

Answer: (A)

 

75. Which one of the following postulates explains Ester Boserup’s view on agricultural innovations and population growth?

(A) Innovation Push & Population Pull

(B) Innovation Pull & Population Push

(C) Innovation Push but Population Unchanged

(D) Population Pull but Innovation Unchanged

Answer: (B)

Comments