2012 December UGC NET Solved Question Paper in Population Studies, Paper II

1. Which Census onwards 0-6 age group is considered as illiterate population in India?

(A) 1981

(B) 1991

(C) 2001

(D) 2011

Answer: (C)

 

2. According to the Sample Registration Bulletin December 2011, which among the following States has lowest infant morality rate?

(A) Kerala

(B) Goa

(C) Manipur

(D) Tripura

Answer: (B)

 

3. Which State among the following has shown highest death rate as per SRS Bulletin December 2011?

(A) Goa

(B) Himachal Pradesh

(C) Nagaland

(D) Meghalaya

Answer: (D)

 

4. Among the following States, which has highest percentage decadal growth rate during the 2001 – 2011?

(A) Arunachal Pradesh

(B) Bihar

(C) Rajasthan

(D) Madhya Pradesh

Answer: (A)

 

5. As per 2011 Census of India, which is the overall sex ratio of the country’s population?

(A) 820

(B) 840

(C) 920

(D) 940

Answer: (D)

 

6. Which one of the following formula gives doubling time (t) of a given population?

(A) t =(log2)/r

(B) t =(loge2)/r

(C) t =(loge2)/2r

(D) t =(log2)/2r

Answer: (B)

 

7. Which among the following rate is referred as probabilistic rate?

(A) Migration rate

(B) Crude death rate

(C) Marriage rate

(D) Crude birth rate

Answer: (C)

 

8. Which among the following is not a non-probability sampling?

(A) Accidental Sampling

(B) Purposive Sampling

(C) Quota Sampling

(D) Simple Random Sampling

Answer: (D)

 

9. Which among the following measure was used by ‘Rele’ for fertility estimate?

(A) Reverse Survival Method

(B) Child Woman Ratio

(C) Parity Ratio Methods of Fertility

(D) P/F Ratio

Answer: (B)

 

10. Death rates are standardized to

(A) Eliminate the differential influence of one or more variables.

(B) Obtain an estimate of the ideal rates.

(C) Correct under registration of deaths.

(D) Obtain correct estimate of actual rate.

Answer: (A)

11. What is population momentum?

(A) Tendency of a population to continue to decline after replacement level of fertility has been achieved.

(B) Tendency of a population to continue to grow after replacement level of fertility has been achieved.

(C) Tendency of population to move up and down after reaching replacement level of fertility.

(D) It is same as population stabilization.

Answer: (B)

 

12. Which among the North-Eastern States of India has the highest infant mortality rate during 2005 – 2006?

(A) Nagaland

(B) Tripura

(C) Meghalaya

(D) Sikkim

Answer: (B)

 

13. Which among the North-Eastern States of India has the highest literacy level as per 2011 Census?

(A) Tripura

(B) Mizoram

(C) Meghalaya

(D) Manipur

Answer: (B)

 

14. What is the estimated share of disabled persons in India according to 2001 Census?

(A) Less than 2%

(B) Less than 10%

(C) Less than 15%

(D) Less than 5%

Answer: (A)

 

15. Arrange the following States in descending order of child sex ratio according to 2011 Census?

(i) Maharashtra

(ii) Gujarat

(iii) Manipur

(iv) Andhra Pradesh

Codes:

(A) (iv), (iii), (i), (ii)

(B) (ii), (iii), (i), (iv)

(C) (iii), (i), (ii), (iv)

(D) (iv), (i), (iii), (iv)

Answer: (A)

 

16. The mean length of generation is affected by

(A) Age specific fertility rate and reproductive span of women.

(B) Gross reproduction rate and average age of women giving birth.

(C) Overall fertility and mortality levels and the proportional distribution of fertility into eachage specific rate.

(D) Survival of female babies born to those mothers and age of their marriage.

Answer: (C)

 

17. In intermediate variables frame work developed by Davis and Blake which among the following is not “Intercourse variable”?www.netugc.com

(A) Age of entry into sexual union.

(B) Permanent Celibacy: Proportion of women never entering sexual union.

(C) When unions are broken by divorce, separation or desertion.

(D) Foetal mortality from involuntary causes.

Answer: (D)

 

18. Which one of the following is not matched correctly?

(A) Average age of child: Length o fgeneration

(B) A group of people related to marriage or adoption: Household

(C) Net Reproduction (NRR) equal to unity: Replacement level

(D) A married woman having no birth: Zero parity

Answer: (A)

 

19. Which one among the following term refers to number of children an average woman can bear in her reproductive span?

(A) Fertility

(B) Fecundity

(C) Real birth rate

(D) Crude death rate

Answer: (B)

 

20. If sex ratio of birth is constant at 1.05, then the Gross Reproduction Rate (GRR) can be calculated using Total Fertility Rate (TFR) by the formula

(A) GRR = (1.00 TFR) /1.05

(B) GRR = 1.00 / (1.05 TFR)

(C) GRR = (1.00 TFR) / 2.05

(D) GRR = 1.00 / (2.05 TFR)

Answer: (C)

21. Which one of the following statements is least accurate as they relate to life expectancy?

(A) Life expectancy in some countries has actually dropped over the past two decades.

(B) Life expectancy in Japan is about five percent longer than in the United States of America.

(C) Life expectancy in the United States of America for people born in 2002 is about 77.3 years.

(D) Life expectancy is by nation and varies insignificantly based on race or sex.

Answer: (D)

 

22. Who are the two early conflict theorists who refuted the Malthusian Theory, because they recognized that farming could match food supply needs of population?

(A) Edwin Sutherland and Donald Cressey

(B) Robert Merton and Michael Burraway

(C) Auguste Comte and Henri Saint Simon

(D) Karl Marx and Fredrich Engels

Answer: (D)

 

23. If country A has a higher life expectancy than country B, but A has higher crude death rate, it is likely that

(A) A’s population is younger than that of B.

(B) A’s population is older than that of B.

(C) A’s population has a high infant mortality rate.

(D) None of the above is probable.

Answer: (A)

 

24. The death rate of a stationary life table is 10, then what would be life expectancy among the following?

(A) 65 years

(B) 100 years

(C) 50 years

(D) 75 years

Answer: (B)

 

25. Assertion (A): Fertility transition in the Southern States of India has been found relatively faster as compared with the transition taking place in Northern States.

Reason (R): This is due to relatively higher female empowerment in the Southern States as compared with the empowerment of the women in the Northern States.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct and(R) is correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are correct but(R) is not correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

26. Which among the following does not explain the law of urbanization?

(A) Push and Pull factors

(B) Dispersal and Segregation

(C) Distance-Decay function

(D) Laws of gravity

Answer: (B)

 

27. Assertion (A): International Migration leads to rise in productivity in both the sending and receiving countries.

Reason (R): Emigrants are receiving better wages.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of(A).

(C) (A) is true and (R) is false.

(D) (A) is false and (R) is true.

Answer: (A)

 

28. Which of the following countries has the highest out migration of the nursing professionals?

(A) The Philippines

(B) Pakistan

(C) Bhutan

(D) India

Answer: (A)

 

29. Which of the following did not give a model of city structure?

(A) Homer Hoyt

(B) E.W. Burgess

(C) Harris and Ullman

(D) Michael &Todaro

Answer: (D)

 

30. Match the demographers in List – I with their contributions in List – II:

List – I                        List – II

a. Enke                                    i. The Limits to Growth Theory

b. Easterlin                  ii. Cost-benefit Analysis

c. Liebenstein              iii. Cn-Cd Framework

d. Meadows                iv. Demographic Transition Theory

Codes:

      a b c d

(A) ii iii iv i

(B) i ii iii iv

(C) ii iii i iv

(D) iv ii iii i

Answer: (A)

 

31. Which of the following is known for his contribution towards theorising social composition of population?

(A) Goldsteen and Sly

(B) Shyrock and Siegal

(C) Talcott Parsons

(D) D.J. Bogue

Answer: (C)

 

32. In which stage of industrialization given below the fourth stage (4) of Demographic Transition Theory would occur?

(A) Advanced Industrialization and Urbanization stage

(B) Pre-industrial stage

(C) Early Industrial stage

(D) Post-industrial stage

Answer: (A)

 

33. Match an item from List – I with an item from List – II:

List – I                                                List – II

a. Theory of Stable Population           i. William Brass

b. Singulate Meanage at marriage       ii. Lotka

c. Intermediate variable framework    iii. Hajnal

d. P/F Ratio                                         iv. Davis and Blake

Codes:

      a b c d

(A) i iii ii iv

(B) i ii iii iv

(C) ii iii iv i

(D) iii ii i iv

Answer: (C)

 

34. What is the main reason for the loss of bio-diversity in the mountains?

(i) Indigenous population’s indiscriminate felling of trees and animal hunting.

(ii) Poaching and wood-cutting by outside contractors.

(iii) Natural calamities.

(iv) Large scale mining and laying down of road and railway network.

Codes:

(A) (i), (ii), (iii), (iv)

(B) (i), (ii), (iii)

(C) (ii), (iv)

(D) (i), (iii)

Answer: (C)

 

35. Match List – I with List – II:

List – I                                                List – II

(Major Air Pollutant)              (Sources)

a. Carbonmonoxide                 i. Incomplete fuel combination (e.g. two stroke engine).

b. Sulphurdioxide                   ii. Smoke from domestic, industrial and vehicular sources.

c. Oxidants and ozone                        iii.Emissions from motor vehicles, photochemical reactions of nitrogen oxide sand reactive hydrocarbons.

d. Lead                                    iv. Emission from motor vehicles.

Codes:

      a b c d

(A) i ii iv iii

(B) i ii iii iv

(C) i iii ii iv

(D) ii iii iv i

Answer: (B)www.netugc.com

 

36. At what rate tropical forests are vanishing annually in the world?

(A) 15 million hectares

(B) 13 million hectares

(C) 17 million hectares

(D) 19 million hectares

Answer: (C)

 

37. Match item in List – I with an item from List – II:

List – I                        List – II

a. Capital Goods         i. A pattern of behaviour with a particular position in a group.

b. National Income     ii. A group with common distinct culture.

c. Role                         iii. Means of production.

d. Society                    iv. Money value of all goods and services in a country in a year.

Codes:

      a b c d

(A) i ii iii iv

(B) iii iv i ii

(C) i ii iv iii

(D) ii iii iv i

Answer: (D)

 

38. Assertion (A): Fertility is declining in non-contraceptive population.

Reason (R): Better empowerment of women in the country.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true, and(R) is the correct explanation of(A).

(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of(A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

39. Assertion (A): Sustainable development is not an achievable goal in India.

Reason (R): Skewed resource use, high population growth and growing purchasing power are deterrents towards sustainable development.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

40. The concept of a ‘bio village’ involves

(i) Human centred development.

(ii) Improvement of land and water quality.

(iii) Improvement in the income of farmers.

(iv) Improvement in transport and communication.

Choose the correct combination:

(A) (i), (ii), (iii)

(B) (ii), (iii), (iv)

(C) (i), (iii), (iv)

(D) (i), (ii)

Answer: (A)

 

41. Which of the following is not a measure of socio-economic status?

(A) Physical Quality of Life Index

(B) Human Development Index

(C) Gender Empowerment Measure

(D) Body Mass Index

Answer: (D)

 

42. Which one of the following is not a spacing method of family planning?

(A) Hormonal Method

(B) Barrier Method

(C) Vasectomy

(D) Intrauterine Device (IUD)

Answer: (C)

 

43. In which year, the Government of India launched the Reproductive and Child Health (RCH) Programme?

(A) 1994

(B) 1995

(C) 1996

(D) 1993

Answer: (B)

 

44. Which of the following countries is promoting larger families because of ageing population and low fertility rate?

(A) India

(B) France

(C) United States of America

(D) China

Answer: (B)

 

45. Which one amongst the following is not a Millennium Development Goal?

(A) Improve Maternal Health

(B) Combat HIV/AIDS, Malaria and other diseases

(C) Ensure Environmental Sustainability

(D) Develop a Local Partnership for Development

Answer: (D)

 

Based on the following table, answer Question Nos. 46 – 50:

Table: Poverty levels for Major Indian States 1973 – 74 to 2004 – 05

 

State                                        1973 – 74                    1993 – 94                    2004 – 05

1. Andhra Pradesh                  48.86                           22.19                           15.8

2. Assam                                 51.21                           40.86                           19.7

3. Bihar                                   61.91                           54.96                           41.1

4. Gujarat                                48.15                           24.21                           16.8

5. Haryana                               35.36                           25.05                           14.0

6. Karnataka                            54.47                           33.16                           25.0

7. Kerala                                  59.79                           25.43                           15.0

8. Madhya Pradesh                 61.78                           42.52                           39.0

9. Maharashtra                        53.24                           36.86                           30.7

10. Orissa                                66.18                           48.56                           46.4

11. Punjab                               28.15                           11.77                           8.4

12. Rajasthan                          46.14                           22.41                           22.1

13. Tamil Nadu                       54.94                           35.03                           22.5

14. Uttar Pradesh                    57.07                           40.85                           33.1

15. West Bengal                      63.43                           35.66                           24.7

 

46. Arrange the following States in ascending order (from low to high) in terms of poverty level for the year 1993-94:

(i) Andhra Pradesh

(ii) Gujarat

(iii) Karnataka

(iv) Punjab

Codes:

(A) i ii iii iv

(B) iv i ii iii

(C) ii iii iv i

(D) iv iii i ii

Answer: (B)

 

47. Which of the following States showed highest level of poverty during the year 1973-74?

(A) Kerala

(B) Madhya Pradesh

(C) Orissa

(D) West Bengal

Answer: (C)

 

48. Which State among the following has shown lowest poverty in Indian States during 2004 05?www.netugc.com

(A) Haryana

(B) Punjab

(C) Andhra Pradesh

(D) Assam

Answer: (B)

 

49. Arrange the following States in descending (high to low) order of level of poverty during

2004-05:

(i) Andhra Pradesh

(ii) Punjab

(iii) Kerala

(iv) Haryana

Codes:

(A) iii ii iv i

(B) ii iii i iv

(C) iv i ii iii

(D) i iii iv ii

Answer: (D)

 

50. Which of the following State has shown drastic decline in poverty from the year 1973-74 to 2004-05?

(A) Kerala

(B) Punjab

(C) Karnataka

(D) Andhra Pradesh

Answer: (B)

Comments