2013 June UGC NET Solved Question Paper in Political Science, Paper III

1. Who among the following said that Political theory contains factors of three kinds-the factual, the causal and the valuational?

(A) Leo Strauss

(B) Dunning

(C) G.H. Sabine

(D) Ebenstein

Answer: (C)

 

2. Who among the following said that political theory is in the doghouse in the 1950’s?

(A) Easton

(B) Laslett

(C) R.A. Dahl

(D) Riemer

Answer: (D)

 

3. Who among the following said, “We cannot shed our values in the way we remove our coats”?

(A) Peter Laslett

(B) David Easton

(C) Isiah Berlin

(D) Robert Dahl

Answer: (B)

 

4. Who among the following is associated with the resurgence of political theory?

(A) David Easton

(B) Alfred Cobban

(C) Vogelin

(D) Laslett

Answer: (C)

 

5. Which one of the following statements is false?

(A) The term ‘Liberal’ has referred to a class of free men who are neither serfs nor slaves.www.netugc.com

(B) The term ‘liberalism’ was first employed in Spain in 1812.

(C) Classical liberalism and modern liberalism have differences.

(D) The moral minuses of the anti marketers are the moral minuses of the pro-marketers.

Answer: (D)

 

6. Whose ideas are sometimes referred as ‘Manchester Liberalism’?

(A) Adam Smith and David Ricardo

(B) Richard Cobden and John Bright

(C) John Locke and J.S. Mill

(D) Berlin and McPherson

Answer: (B)

 

7. Who said, “My own existence is asocial activity and activity and mind are social in their context as well as in their origin, they are social activity and social mind”?

(A) Robert Owen

(B) Karl Marx

(C) Hegel

(D) J.S. Mill

Answer: (B)

 

8. From whom did Hobbes borrow the principle of resolutive composite?

(A) Galileo

(B) Euclid

(C) Descartes

(D) Aristotle

Answer: (A)

 

9. Who said, “J.J. Rousseau is the Father of Jacobin despotism, of Caesarian dictatorship and the inspirer of the absolute doctrines of Kant and of Hegel”?

(A) H.J. Laski

(B) Duguit

(C) Berlin

(D) Karl Popper

Answer: (B)

 

10. Who among the following made the State a moral institution with a moral end?

(A) Bentham

(B) Machiavelli

(C) James Mill

(D) J.S. Mill

Answer: (D)

11. Who among the following formed “The League of Radical Congressmen”?

(A) M.K. Gandhi

(B) M.N. Roy

(C) Aurobindo

(D) B.R. Ambedkar

Answer: (B)

 

12. Which one among the following is not written by Aurobindo?

(A) Life Divine

(B) Essays on the Gita

(C) Yoga: Concept and Practice

(D) The Ideals of Human Unity

Answer: (C)

 

13. Identify the correct sequence of the events undertaken by Mahatma Gandhi.

(i) Organised the industrial workers in Ahmedabad for higher wages.

(ii) Protest against the Indigo planters at Champaran.

(iii) Satyagraha movement in Kaira against the collection of land revenue.

(iv) Protest against the Asiatic Registration Act.

Select the correct answer from the codes given below:

Codes:

(A) (iii), (iv), (ii), (i)

(B) (iv), (ii), (iii), (i)

(C) (ii), (iii), (iv), (i)

(D) (i), (ii), (iii), (iv)

Answer: (B)

 

14. Match the List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                        List – II

(Authors)                     (Books)

a. R.J. Bernstein          i. Spheres of Justice: A Defence of Pluralism and Equality

b. M. Sandel                ii. The Restructuring of Social and Political theory

c. M. Waltzer              iii. Contemporary Political philosophy

d. W. Kymlicka           iv. Liberalism and the Limits of Justice

Codes:

       a b c d

(A) i ii iii iv

(B) iii iv i ii

(C) ii iv i iii

(D) iv i iii ii

Answer: (C)

 

15. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).www.netugc.com

Assertion (A): For Daniel Bell there is the ‘end of ideology’.

Reason (R): This is to validate a single ideology and to discredit every other ideology.

Select the correct answer from the codes given below:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (C)

 

16. Structuration as a concept is a way of analyzing the relationship between structures and actors was suggested by

(A) Talcott Parsons

(B) Anthony Giddens

(C) Robert Nisbet

(D) Michael Focault

Answer: (B)

 

17. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                                List – II

(Theories of Political Parties) (Propounders)

a. Development Theory                       i. Giovomin Sartori

b. Spatial theory                                  ii. Joseph la Palombara

c. Re-alignment theory                        iii. Maurice Duverger

d. Permeation theory                           iv. Bunham and Sandquist

Codes:

       a b c d

(A) i ii iii iv

(B) ii i iv iii

(C) iii iv ii i

(D) iv ii i iii

Answer: (B)

 

18. According to Almond, which one is not a condition for political development?

(A) Availability of resources

(B) Adequate response to challenges

(C) Overlapping of stages of development

(D) Congruent development of the other social systems

Answer: (C)

 

19. Corporatism is an approach that is centrally concerned about

(A) Structures of the public sector

(B) Functions of the political system

(C) Class conflict is interest based

(D) Stresses the state and society interactions, especially the role of social interests influencing policy

Answer: (d)

 

20. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                                            List – II

(Thinkers)                                                        (Books)

a. Anthony Downs                                          i. An Economic theory of Democracy

b. Gabrial Almond and Sidney Verba                        ii. The Three Worlds of Welfare Capitalism

c. Stein Rokkan                                               iii. The Civic Culture

d. Gosta Esping-Anderson                             iv. Citizens, Elections, Parties

Codes:

       a b c d

(A) i iii iv ii

(B) ii i iii iv

(C) iii iv ii i

(D) iv ii i iii

Answer: (A)

21. The term “Cooperative Federalism” emerged after

(A) The First World War

(B) At the time of New Deal Legislations in the USA.

(C) As part of the Soviet Constitution of 1937.

(D) After the Second World War.

Answer: (D)

 

22. Which one of the following is not a feature of the Bipolar Party System?

(A) Elements of both multi and two party systems

(B) Coalition government

(C) Alternation of power between parties

(D) Two large coalitions composed of several parties.

Answer: (Wrong question)

 

23. In the electoral studies, rational choice models have been the most popular which is developed by

(A) Elinor Ostrom

(B) Hardin

(C) Karl Deutsch

(D) Anthony Downs

Answer: (D)

 

24. Conveyance theory between advanced capitalism and developed socialism was propounded by

(A) Huntington

(B) Putman

(C) Miliband

(D) Marcuge

Answer: (D)

 

25. Who among the following elite theorists said, “A man is effective in society as a whole, not so much because of his individual qualities as because of the social energies which have been deposited in him by the mass”?

(A) Pareto

(B) Gasset

(C) Michels

(D) Mosca

Answer: (B)

 

26. What is the correct chronological sequence of Edward Shils’ categories of political system?

(i) Political Democracy

(ii) Tutelary Democracy

(iii) Modernizing Oligarchy

(iv) Totalitarian Oligarchy

(v) Traditional Oligarchy

Select the correct answer from the codes given below:

(A) (i), (ii), (iii), (iv) and (v)

(B) (i), (ii), (iv), (iii) and (v)

(C) (i), (ii), (iv), (v) and (iii)

(D) (ii), (i), (iii), (v) and (iv)

Answer: (A)

 

27. Assertion (A): Samir amin argued that Marx foresaw that no colonial power would be able to continue for long the local development of capitalism.

Reason (R): This was because ofa dearth of knowledge of non-European societies.

Select the correct answer from the codes given below:

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R)is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but(R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

28. Which of the following statements about the US President are true?

(i) The US President can seek reelection only once.

(ii) He can be impeached for treason, bribery and other crimes.

(iii) At the impeachment trials the Chief Justice of the Supreme Court presides.

(iv) Both the President and the Vice-President can be from the same state.

Select the correct answer from the codes given below:

Codes:

(A) (i), (ii) & (iii)

(B) (i), (iii) & (iv)

(C) (ii), (iii) & (iv)

(D) (i), (ii) & (iv)

Answer: (A)

 

29. The politics of sex is no longer on the fringe of politics, but it is a central concern for policy and law makers. Which category will this issue be placed under?

(A) Political Development

(B) Political Modernization

(C) Political Culture

(D) Political Elites

Answer: (C)

 

30. Who holds the view that bureaucracy as an organisation cannot correct its behaviour by learning from its errors?

(A) M. Crozier

(B) H.J. Laski

(C) F.M. Marx

(D) Max Weber

Answer: (A)

 

31. Who said the following?

“New light has been poured on us, teaching us the new lesson that Kings are made for the people and not the people for the Kings.”

(A) Mahatma Gandhi

(B) Raja Ram Mohan Roy

(C) Dadabhai Naoroji

(D) Bal Gangadhar Tilak

Answer: (C)

 

32. Who among the following had favoured Panchayati Raj System by giving the following statement in the Indian Constituent Assembly?“…in the interest of democracy, the villages may be trained in the art of self-government… We must be able to reform the villages and introduce democratic principles of government there...”

(A) Ananthasayanam Ayyangar

(B) Dr. B.R. Ambedkar

(C) B.N. Rao

(D) Jawaharlal Nehru

Answer: (A)

 

33. Which of the following is not within the jurisdiction of the State High Court?

(A) It can hear appeals from lower courts.

(B) It can issue writs for restoring Fundamental Rights.

(C) It can decide the river water dispute between the two states.

(D) It exercises superintendence and control over courts below it.

Answer: (C)

 

34. Match the List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                    List – II

(Lok Sabha)                (Speaker)

a. 3rd Lok Sabha         i. Shivraj Patil

b. 5th Lok Sabha         ii. Balram Jakhar

c. 7th Lok Sabha         iii. G.S. Dhillon, Bali Ram Bhagat

d. 10th Lok Sabha      iv. Hukam Singh

Codes:

       a b c d

(A) iv iii ii i

(B) iv i ii iii

(C) i ii iii iv

(D) iii iv ii i

Answer: (A)

 

35. Who characterized India as “A million mutinies” in 1990?

(A) V.S. Naipaul

(B) M.S.A. Rao

(C) Ghanshyam Shah

(D) Tedd Gurr

Answer: (A)

 

36. “Roses in December” is the autobiography of

(A) Maulana Abul Kalam Azad

(B) Khan Abdul Gaffar Khan

(C) Hakim Ajmal Khan

(D) Mohammad Karim Chhagala

Answer: (D)

 

37. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                                List – II

(Regional Political Party)        (State of Origin)

a. Rashtriya LokDal                i. Bihar

b. Indian National Lok Dal     ii. Karnataka

c. Janta Dal (Secular)              iii. Uttar Pradesh

d. Rashtriya Janta Dal             iv. Haryana

Codes:

       a b c d

(A) iii iv ii i

(B) i ii iii iv

(C) iv iii ii i

(D) iv i iii ii

Answer: (A)

 

38. Who among the following is Editor/Author of the book “The New Regional Politics of Development”.

(A) Reinhard Bendix

(B) Arie M.M. Kacowiez

(C) Anthony Payne

(D) Partha Chatterjee

Answer: (C)

 

39. Who among the following has described India as “weak-strong state”?

(A) Lloyd and Susan Rudolph

(B) Gunnar Myrdal

(C) Rajni Kothari

(D) K.C. Wheare

Answer: (A)

 

40. Who has called India a Democratic Developmental State?

(A) Paul Brass

(B) James Manor

(C) Christopher Jefferlot

(D) Atul Kohli

Answer: (B)

 

41. Match the List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                    List – II

(States)                        (No. of Lok Sabha seats reserved for the Scheduled tribes)

a. Andhra Pradesh      i. 4

b. Chhattisgarh            ii. 5

c. Jharkhand                iii. 6

d. Madhya Pradesh     iv. 3

Codes:

       a b c d

(A) i ii iii iv

(B) iv i ii iii

(C) iv iii ii i

(D) ii iv i iii

Answer: (B)

 

42. Match the List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                                                        List – II

(Types)                                                            (Pressure groups)

a. Institutional pressure groups                       i. Association of Indian Universities

b. Associational Pressure groups                     ii. All India Schedule Caste Federation

c. Non-Associational pressure groups             iii. All India Federation of University Teachers Association

d. Anomic pressure groups                             iv. Gopalgarh communal riots in Rajasthan

Codes:

       a b c d

(A) i ii iii iv

(B) i iii ii iv

(C) iii ii iv i

(D) iv i ii iii

Answer: (B)

 

43. Who has termed India as an example of “Polycentric Nationalism”?

(A) Partha Chatterji

(B) Anthony D. Smith

(C) Will Kymlicka

(D) Benedict Anderson

Answer: (B)

 

44. Who is the author of the book “India after Gandhi: The History of the World’s Largest Democracy”?

(A) Ramchandran Guha

(B) Akhil Gupta

(C) Achin Vanaik

(D) Ashutosh Varshney

Answer: (A)

 

45. Which of the following was the first all Indian women’s organization which came into force in 1926?

(A) All India Women’s Conference

(B) National Council for Women in India

(C) National Federation of Indian Women in India.

(D) Self-Employed Women’s Association

Answer: (B)

 

46. Which one of the following Gullick has not covered under administrative functions of the Chief Executive?

(A) Staffing

(B) Adjudicating

(C) Directing

(D) Coordinating

Answer: (B)

 

47. Which of the following principles figure in the list of fourteen principles propounded by Henry Foyal?

(i) Subordination of individual interest to general interest.

(ii) Appointment on the basis of a contract.

(iii) Espirit de corps

(iv) Equity

Codes:

(A) (i), (ii) & (iii)

(B) (i), (iii) & (iv)

(C) (ii), (iii) & (iv)

(D) (i), (ii) & (iv)

Answer: (B)

 

48. Under the code developed by workers at the Western Electric Company, one who passes unfavorable information about his colleagues to his superior is called

(A) A squealer

(B) A puzzler

(C) A rate-buster

(D) A chiseller

Answer: (A)

 

49. According to Herbert Simon, a decision is usually compounded of

(A) One fact statement and one value statement

(B) One value statement and several fact statements

(C) Several value statements and one fact statement

(D) Several value statements and several fact statements

Answer: (B)

 

50. Which one of the following principles of organisation has not been enunciated by Mooney and Reiley?

(A) Equity principle

(B) Scalar principle

(C) Staff/Line principle

(D) Functional principle

Answer: (A)

 

51. Which one of the following books contains the most comprehensive enunciation of the classical theory?

(A) Introduction to the study of Public Administration

(B) Public Administration

(C) Papers on the Science of Administration

(D) Policy and Administration

Answer: (C)

 

52. According to Max Weber which one of the following is not a feature of bureaucracy?

(A) Separation of office from its incumbent

(B) Rigid adherence to rules

(C) Selection by Patronage

(D) Fix remuneration of officials

Answer: (C)

 

53. Which one of the following is not an element of decision making?

(A) It is an unconscious activity.

(B) It is not one time process.

(C) It is an environment linked activity.

(D) It needs studying and finding alternatives before taking final decisions.

Answer: (A)

 

54. Who among the following are called staff officials?

(A) Field workers

(B) Advisory staff

(C) Those who help the chief executive in the performance of his primary functions.

(D) Those who help the chief executive in the implementation of his functions.

Answer: (C)

 

55. Which of the following concepts of administration is action oriented rather than structure oriented?

(A) Democratic Administration

(B) Autocratic Administration

(C) Development Administration

(D) All of the above

Answer: (C)

 

56. Point out from the following the uncommon factor between public and private administrations

(A) Accounting

(B) Filling

(C) Managerial techniques

(D) Scope and complexitywww.netugc.com

Answer: (D)

 

57. The Fiscal Five Year Plan was started in India after independence in the year

(A) 1950 – 1951

(B) 1951 – 1952

(C) 1952 – 1953

(D) 1953 – 1954

Answer: (A)

 

58. Assertion (A): The District Collector is the most important functionary at the apex of the district administration.

Reason (R): After independence, his role has become increasingly multi-dimensional.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (R) is true, but (A) is false.

Answer: (A)

 

59. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                                List – II

(Authors)                                 (Books)

a. Chester Barnard                  i. Philosophy of administration

b. Herbert Simon                     ii. Ideas and Issues in Public Administration

c. Dwight Waldo (ed.)            iii. Administrative Behaviour

d. Marshall Dimock                iv. The Functions of the Executive

Codes:

       a b c d

(A) iii iv ii i

(B) iv iii ii i

(C) i iv ii iii

(D) ii i iii iv

Answer: (B)

 

60. Performance Budgeting became popular in the

(A) 1950s

(B) 1960s

(C) 1970s

(D) 1980s

Answer: (A)

 

61. Who builts on Kenneth Waltz’s argument concerning the stability of bipolar system as compared to multipolar system?

(A) Stanley Hoffmann

(B) Charles Kindelberger

(C) John Mearshemier

(D) John Gaddis

Answer: (C)

 

62. Democratic Peace Theory is placed under which theoretical approach of International relations?

(A) Structural Realism

(B) Republican Realism

(C) Neo-Realism

(D) Institutional Liberalism

Answer: (D)

 

63. Which of the following statements are not true?

(i) Security dilemma is an important paradox of the state system.

(ii) Arms race increases insecurity of states.

(iii) Arms control is a solution.

(iv) Standing armies contribute to security of all.

Codes:

(A) (i), (ii) & (iv)

(B) (i) & (iii)

(C) (iii) & (iv)

(D) (i) & (iv)

Answer: (C)

 

64. The “Clash of Civilizations and New World Order” predict an ideological shift in the Post-Cold War period from

(A) Political ideology to economic liberalism

(B) Geopolitics to geo-economics

(C) Nation-state to the civilization area.

(D) Political ideology to culture and religion.

Answer: (D)

 

65. Assertion (A): Modern technology enhances the importance of warand threats of war.

Reason (R): War no longer is just a contest of strength. It is more a contest of nerve and risk taking.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

66. What is a “Quasi-State”?

(A) A State that possess juridical statehood but severely deficient in empirical statehood.

(B) A State that possesses empirical statehood.

(C) A State that possesses neither juridical statehood nor empirical statehood.

(D) A State that has divided loyalties.

Answer: (A)

 

67. With which approach would one associate the following statement? Economic globalization is an uneven, hierarchical process and benefits only a tiny minority?

(A) Economic Liberalism

(B) Economic Realists

(C) Mercantilism

(D) Neo-Marxism

Answer: (D)

 

68. Match the List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                                                                    List – II

(Foreign Policy think tank)                                         (Country)

a. Foreign Policy Institute                                           i. USA

b. Institute for Defense & Strategic Analysis             ii. UK

c. Carnegie Endowment                                             iii. Turkey

d. International Institute for strategic studies                        iv. India

Codes:

       a b c d

(A) i ii iii iv

(B) ii iii iv i

(C) iii iv i ii

(D) iv ii iii i

Answer: (C)

 

69. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                                List – II

(Terrorist Organisations)         (Countries)

a. LTTE                                   i. Peru

b. Hizbullah                             ii. Nigeria

c. Bako Haram                        iii. Iran

d. Shining Path                       iv. Sri Lanka

Codes:

       a b c d

(A) i ii iii iv

(B) iv iii ii i

(C) ii i iv iii

(D) iii iv i ii

Answer: (B)

 

70. The Panel on United Nations Peace Operations was set up by the earlier Secretary General Kofi Annan. Name the report

(A) Hammarskjold Report

(B) Rajeshwar Dayal Report

(C) Brahimi Report

(D) Kofi Annan Report

Answer: (C)

 

71. Indian troops, military observers and civilian police personnel served in U.N.O. peace keeping operation in

(A) Western Sahara

(B) Bosnia

(C) Herzegovina

(D) All of the above

Answer: (D)

 

72. Match the List – I with List – II and select answer from code given below:

List – I                                    List – II

(Countries)                  (Problems)

a. Sri Lanka                 i. Kachativu

b. Pakistan                   ii. Wular Barrage

c. Nepal                       iii. Susta Border

d. Bangladesh                         iv. New Moore Island

Codes:

       a b c d

(A) i ii iii iv

(B) iv iii ii i

(C) iii iv i ii

(D) ii iii iv i

Answer: (A)

 

73. Which one of the following is not a Indo-Pak dispute?

(A) Siachin dispute

(B) Sir Creek dispute

(C) Cross Border terrorism

(D) Dahagram dispute

Answer: (D)

 

74. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                        List – II

(State)                         (Minorities)

a. Myanmar     i. Hindus

b. Malaysia      ii. Rohingas

c. Indonesia     iii. Tamils

d. Laos            iv. Vietnamese

Codes:

       a b c d

(A) iv iii ii i

(B) iii ii i iv

(C) ii iii i iv

(D) i ii iii iv

Answer: (C)

 

75. Recently there were tensions between Cambodia and Thailand. What is the issue in conflict?

(A) Illegal migrations

(B) Prachvihar

(C) Emerald Buddha

(D) Minorities

Answer: (B)

Comments