2013 December UGC NET Solved Question Paper in Political Science, Paper III

1. Which one of the following factors is not responsible for the decline of Political Theory?

(A) Positivism

(B) Historicism

(C) Moral Relativism

(D) Ideological Pluralism

Answer: (D)

 

2. Neo-liberalism does not believe in

(A) Deregulation

(B) Debureaucratisation

(C) Disinvestment

(D) Statisation

Answer: (D)

 

3. Who said, ‘Taxation equals forced labour’?

(A) John Rawls

(B) Hayek

(C) Nozick

(D) Berlin

Answer: (C)

 

4. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                    List – II

(Authors)                                 (Books)

a. Richard Lowenthal             i. Red China Today

b. Benjamin L. Schwartz        ii. Mao’s Revolutionand the Chinese Political Culture

c. Edgar Snow                        iii. World Communism

d. Richard H. Solomon           iv. Communism and Chinese Ideology in Flux

Codes:

a          b          c          d

(A)       iii        iv         i           ii

(B)       iv         iii         ii          i

(C)       ii          i           iii         iv

(D)       i           ii          iv         iii

Answer: (A)

 

5. Who defined an ideology as ‘a set of ideas by which men posit, explain and justify the ends and means of organized social action, irrespective of whether such action aims to preserve, amend, uproot or rebuild a given social order’?

(A) de Tracy

(B) Martin Seliger

(C) D. Mc Lellan

(D) J. Larrain

Answer: (B)

6. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):

Assertion (A): All Political Philosophers are political theorists.

Reason (R): All Political Theorists are not necessarily Political Philosophers.

Select the correct answer from the codes given below:

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and(R) is the right explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but(R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

7. Who said that Labour power equals the brain, muscle, and nerve of the Labourer?

(A) Lenin

(B) M.N. Roy

(C) Marx

(D) Jayaprakash Narayan

Answer: (C)

 www.netugc.com

8. The reappearance of Plato is found in the

(A) Utopia of Sir Thomas More

(B) City of the Sun of Campanella

(C) New Atlantis of Bacon

(D) All the above

Answer: (D)

 

9. Which one of the statements is not correct in respect of Aristotle?

(A) Men are by nature unequal.

(B) There is subordination of inferior to superior.

(C) Women are, by nature, subordinated to men.

(D) Slavery is justified because it does not secure the best conditions for the slave.

Answer: (D)

 

10. Who did help to humanize J.S. Mill’s revised version of Utilitarianism?

(A) James Mill

(B) Mrs. Harriet Taylor

(C) Priestley

(D) Hutcheson

Answer: (B)

11. For Hobbes, ‘Felicity’ means

(A) Pleasure

(B) A continued success in obtaining those things which a man from time to time desires.

(C) Empathy

(D) None of the above

Answer: (B)

12. ‘The “natural” man will be one in whom strong conscience and steadfast reason have successfully harmonized self-love and sympathy’. Who advocated this?

(A) Hobbes

(B) Rousseau

(C) Bentham

(D) Locke

Answer: (B)

 

13. Locke’s Essay Concerning Human Understanding was a refutation of

(A) Hobbes’ Leviathan

(B) Priestley’s Essay on Government

(C) Bentham’s Fragment on Government

(D) Sir Robert Filmer’s Patriarcha.

Answer: (D)

 

14. The Politics of Society must be based on two principles as (i) ‘Treat others as self’ and (ii) ‘help the other persons in need’. Whose saying is this?

(A) Rammohan Roy

(B) B.R. Ambedkar

(C) Aurobindo

(D) Savarkar

Answer: (C)

 

15. Identify the correct sequence of M.N.Roy’s activities/events in ascending order:

(i) Formed “The League of Radical Congressman’.

(ii) Founded “The Indian Renaissance Movement”.

(iii) Expelled from “Comintern”

(iv) Founded a weekly, “The Independent India”.

Select the correct answer from the codes given below:

Codes:

(A) (iii), (iv), (i), (ii)

(B) (iv), (iii), (ii), (i)

(C) (ii), (i), (iii), (iv)

(D) (i), (ii), (iv), (iii)

Answer: (A)

 

16. Who among the following was elected as U.S. President for the fourth term?

(A) George Washington

(B) Franklin D. Roosevelt

(C) Theodore Roosevelt

(D) Andrew Jackson

Answer: (B)

 

17. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Choose the correct answer from the codes:

Assertion (A): Democratic values command wide spread acceptance within liberal democracies as an ideal, but at the same time citizens have become more critical of the working of the core institutions of representative democracy.

Reason (R): The declining faith in government represents a deflation of the political culture, reducing the capacity of the political system to achieve shared goals.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct, and (R) is the correct explanation of (R).

(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is false, but (R) is correct.

(D) (A) is correct, but (R) is false.

Answer: (B)

 

18. Which of the following countries has a simple constitution-amending procedure?

(A) U.S.A.

(B) U.K.

(C) India

(D) France

Answer: (B)

 

19. In reference to Presidential system which President of U.S.A. said, “For the folly of just one man may spell disaster for the whole nation.”?

(A) Jimmy Carter

(B) Barrack Obama

(C) George W. Bush

(D) Woodrow Wilson

Answer: (A)

 

20. Which one of the following statements about the U.S. President is not correct?

(A) No U.S. President has ever been impeached.

(B) Richard Nixon’s impeachment failed by one vote.

(C) The House of Representatives has the power to initiate impeachment proceedings.

(D) The case is tried by the Senate with the Chief Justice presiding.

Answer: (B)

21. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                    List – II

(Model of Development)        (Features)

a. Bourgeoisie model              i. Urban Economic growth development of Legislature and Electoral process.

b. Autocratic model                ii. Suppress middleclass.

c. Technocratic model             iii. Low political participation and high foreign investment.

d. Populist model                    iv. Stresses high political participation as well as economic inequality.

Codes:

a          b          c          d

(A)       i           ii          iii         iv

(B)       iv         iii         ii          i

(C)       iii         ii          i           iv

(D)       ii          iii         iv         i

Answer: (A)

 

22. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                    List – II

(Authors)                                 (Books)

a. Robert Michaels                  i. Democracy and its critics

b. Samuel Huntington             ii. State Building: Governance and World order in the Twenty First Century

c. Robert Dahll                        iii. Political Parties

d. Francis Fukuyama               iv. The Third Wave: Democratization in the Late Twentieth Century.

Codes:

a          b          c          d

(A)       i           iii         iv         ii

(B)       iii         iv         i           ii

(C)       iv         ii          iii         i

(D)       ii          i           iii         iv

Answer: (B)

 

23. Who among the following has adopted the ‘Political-conflict approach’ in the analysis of revolution?

(A) Thdeda Skocpol

(B) Alexis de Tocqueville

(C) Charles Tilly

(D) Emile Durkheim

Answer: (C)

 

24. Match List-I with List-II and select the correct answer from the given codes below:

List – I                                                                        List – II

(Books)                                                           (Authors)

a. The Politics of Modernization                     i. Amartya Sen

b. Development as Freedoms                          ii. Samuel P. Huntington

c. Political order in Changing Societies          iii. Celso Furtado

d. Development and Underdevelopment       iv. David E. Apter

Codes:

a          b          c          d

(A)       i           ii          iii         iv

(B)       iv         i           ii          iii

(C)       ii          iii         iv         i

(D)       iv         i           iii         ii

Answer: (B)

 

25. Which of the following thinkers defined modernization in terms of three conditions:

(i) An innovative social system

(ii) Differentiated, flexible social structure

(iii) Social basis for skill and knowledge, in technologically advanced world.

(A) C.E. Black

(B) David E. Apter

(C) Samuel P. Huntington

(D) S.N. Eisenstadtwww.netugc.com

Answer: (B)

 

26. Which of the following statements are correct about the Swiss Political System?

1. The Centre in Switzerland is more powerful than that of the U.S.A.

2. Swiss Government has right to military intervention in case of secession.

3. The residuary powers belong to the units.

4. Swiss political system is unitary.

Codes:

(A) 1, 2, 4

(B) 2, 3, 4

(C) 1, 2, 3

(D) 1, 2, 3, 4

Answer: (C)

 

27. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                        List – II

(Thinkers)                    (Concepts)

a. M. Focault               i. Will to power

b. Steven Lukes          ii. Bio power

c. Stewart Clegg         iii. Radical view of power

d. F. Nietzche                         iv. Circuits of power

Codes:

a          b          c          d

(A)       iv         i           ii          iii

(B)       iii         ii          i           iv

(C)       i           iv         iii         ii

(D)       ii          iii         iv         i

Answer: (D)

 

28. Which one is not the attribute of one party system?

(A) Sectarian (Exclusive, regional, class, ideological) support.

(B) Closed, Authoritarian, Direct action, Repressive organization.

(C) Diffused, National integration, Community building, Mobilisation.

(D) Comprehensive, Clientele oriented, Pragmatic support.

Answer: (D)

 

29. Which of the following, according to Lucian Pye, are the crises of Political development?

1. Crisis of Identity

2. Crisis of Legitimacy

3. Crisis of Leadership

4. Crisis of Integrity

Select the correct answer from the codes given below:

Codes:

(A) 1, 2

(B) 2, 3

(C) 3, 4

(D) 1, 4

Answer: (A)

 

30. Match List-I with List-II. Select correct answer from the codes given below:

List – I                                                                                    List – II

(Elites)                                                                                     (Functions)

a. Current Political Elites                                                        i. Goal attainment

b. Economic Military, Scientific, Diplomatic Elites               ii. Adaptation

c. Priest, Philosophers, Educators                                           iii. Integration

d. Artists, Writers, top Actors                                                iv. Pattern Maintenance

Codes:

a          b          c         d

(A)       i           ii          iii         iv

(B)       iv         iii         ii          i

(C)       iii         ii          i           iv

(D)       ii          i           iv         iii

Answer: (A)

 

31. Who made the following statement in the Constituent Assembly in connection with the Amendment Procedure of the Constitution of India?

‘That while we want this Constitution to be solid and as permanent as a structure we can make it, nevertheless there is no permanence in Constitutions. … If you make anything rigid and permanent, you stop the Nation’s growth, the growth of a living, vital organic people’.

(A) Dr. B.R. Ambedkar

(B) Jawaharlal Nehru

(C) Sardar Vallabhbhai Patel

(D) Dr. Rajendra Prasad

Answer: (B)

 

32. Which of the following Articles cannot be suspended during National Emergency?

(A) Articles 14 and 15

(B) Articles 19 and 20

(C) Articles 21 and 22

(D) Articles 20 and 21

Answer: (D)

 

33. Who among the following called Jayaprakash Narain, Ram Manohar Lohia and other Socialists as Japanese agents during 1942 movement?

(A) Communist Party of India

(B) Akali Dal

(C) Rashtriya Swayam Sevak Sangh

(D) Muslim League

Answer: (A)

 

34. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Choose the correct answer from the codes.

Assertion (A): Caste system was an epitome of the traditional society, a ‘closed system’, where generation after generation of individuals did similar kinds of work and lived more or less similar kinds of lives.

Reason (R): Caste system encapsulated within it the features of a social structure and normative religious behaviour, and even provided a fairly comprehensive idea about the personal lives of individuals living in the Hindu Caste Society.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct, and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is correct, but (R) is false.

(D) (R) is correct, but (A) is false.

Answer: (B)

 

35. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Choose the correct answer from the codes.

Assertion (A): Over the years, the Supreme Court of India has failed to demonstrate a commitment to preserving constitutional liberty, and expanding and protecting human rights.

Reason (R): The Supreme Court has played and continues to play a critical role in shaping India’s constitutional democracy far beyond that which the drafters of the Constitution envisaged or what courts in other countries play.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is correct, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is correct.

Answer: (D)

 

36. Which one of the following is not applicable to Public Interest Litigation?

(A) Constitutional obligation of the Judiciary towards the marginalised sections of society.

(B) Locus standi.

(C) Public spirited citizens can move the court on behalf of the poor.

(D) Judiciary overlooks a strict construction of procedural formalities in entertaining petitions.

Answer: (B)

 

37. Which among the following pertains to the sixty first Constitutional Amendment?

(A) Ninth Schedule

(B) Defection

(C) Amendment of Article 368

(D) Lowering of voting age

Answer: (D)

 

38. The Sikhs got special electorates in which of the following Acts?

(A) Indian Councils Act, 1892

(B) Indian Councils Act, 1909

(C) Government of India Act, 1919

(D) Government of India Act, 1935

Answer: (C)

 

39. Which of the following Committees of the Constituent Assembly was chaired by Jawaharlal Nehru?

(A) Steering Committee

(B) Union Powers Committee

(C) Committee on Fundamental Rights and Minorities

(D) Provincial Constitution Committee

Answer: (B)

 

40. Who among the following developed the concept, ‘derivative discourse’?

(A) Ashish Nandy

(B) Partha Chatterjee

(C) Ashutosh Varshney

(D) Sudipta Kaviraj

Answer: (B)

 

41. MNREGA is not associated with which of the following?

(A) Providing Employment

Opportunities

(B) Reduction of poverty

(C) Preventing Distress Migration

(D) Agrarian crises

Answer: (D)

 

42. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                    List – II

Commission/Committee          Issues

a. Mahajan Commission          i. Maharashtra- Karnataka Boundary Dispute

b. Sri Krishna Commission     ii. Muslim Minority

c. Punchi Commission             iii. Telengana/A.P.

d. Sachar Committee              iv. Centre-State Relations

Codes:

a          b          c          d

(A)       ii          iv         i           iii

(B)       i           iii         iv         ii

(C)       iii         ii          i           iv

(D)       iv         i           iii         ii

Answer: (B)

43. Who among the following first initiated the study of State Politics in India?

(A) Iqbal Narain

(B) Paul R. Brass

(C) Stanley Kochanak

(D) Myron Weiner

Answer: (D)

 

44. Which one of the following was the largest Opposition party in the Eighth Lok Sabha (1984)?

(A) Bhartiya Janata Party

(B) Communist Party of India

(C) Telugu Desam Party

(D) National Lok Dal

Answer: (C)

 

45. With which of the following States, was the Programme, Janmabhoomi associated?

(A) Kerala

(B) Karnataka

(C) Tamil Nadu

(D) Andhra Pradesh

Answer: (D)

 

46. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                        List – II

(Approach)                  (Characteristics)

a. Behavioural             1. Agrarian- Transition Industrialization

b. Bureaucratic            2. Administrative system as a subsystem of the society

c. Ecological                3. Analyses of human behavior in administrative settings

d. General Systems     4. Legal-Rational Authority

Codes:

a          b          c          d

(A)       2          3          4          1

(B)       3          4          1          2

(C)       1          2          3          4

(D)       4          1          2          3

Answer: (B)

 

47. Which of the following is concerned with the substantive functions of the Government?

(A) Staff Agency

(B) Line Agency

(C) Auxiliary Agency

(D) Staff and Auxiliary Agencies

Answer: (B)

 

48. Who among the following termed the four different bases of organization as four Ps?

(A) Luther Gulick

(B) L.D. White

(C) Henry Fayol

(D) Herbert Simon

Answer: (A)

 

49. The chief reason for delegation of authority from headquarters to field officers is to

(A) Facilitate decision-making at the local level.

(B) Inculcate skills in the field officers.

(C) Control the field office.

(D) Decongest the headquarters.

Answer: (D)

 

50. Which of the following are the characteristics of development administration?

1. Change-orientation

2. Client orientation

3. Citizen-participative orientation

4. Ecological perspective

Select the correct answer from the codes given below:

Codes:

(A) 1 and 2

(B) 2 and 3

(C) 1, 2 and 4

(D) 1, 2, 3 and 4

Answer: (D)

 

51. Domicile qualification for public services was first prescribed by

(A) The United States of America

(B) U.K.

(C) India

(D) France

Answer: (A)

 

52. Which one of the following is the Cadre-controlling authority for the Indian Police Service?

(A) The Ministry of Personnel, Public Grievances and Pensions

(B) The Ministry of Home Affairs

(C) Prime Minister’s Office (PMO)

(D) Cabinet Secretary

Answer: (A)

 

53. The process of transferring funds from one budget head to another of the same department where there is a need for more expenditure is called

(A) Transfer

(B) Re-allocation

(C) Re-appropriation

(D) Sectorial allocation

Answer: (C)

54. Promotion generally means

1. Change in position

2. Change in duties

3. Change in title

4. Change in pay

Select the correct answer from the codes given below:

Codes:

(A) 1 and 2

(B) 1, 2 and 3

(C) 1, 3 and 4

(D) 1, 2, 3 and 4

Answer: (D)

 

55. Which of the following statements are correct?

1. Panchayati Raj is mentioned in the Constitution as a Directive Principle.

2. Sadiq Ali Committee was appointed to report on the working of the Panchayat system in India.

3. G.V.K. Rao Committee was appointed by the Planning Commission.

4. Local Government figures in State List.

Select the correct answer from the codes given below:

Codes:

(A) 1, 3 and 4

(B) 2, 3 and 4

(C) 1, 2 and 3

(D) 1, 2, 3 and 4

Answer: (A)

 

56. Who among the following has termed bureaucracy as “an organization that cannot correct its behaviour by learning from its errors”?

(A) R.K. Merton

(B) M. Crozer

(C) Max Weber

(D) C.N. Parkinson

Answer: (B)

 

57. Who is the Chairperson of the National Council of Joint Consultative Machinery (JCM)?

(A) Cabinet Secretary

(B) Secretary for Home Affairs

(C) Personnel Secretary

(D) Finance Secretary

Answer: (A)

 

58. Of all the controls over Public Administration the one which is more continuous and self-corrective is

(A) Controlled by the Legislature

(B) Controlled by the Executive

(C) Controlled by the Judiciary

(D) Controlled by the Media

Answer: (B)

 

59. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R).www.netugc.com

Assertion (A): A few years back, the Government of India started what is known as “file jumping experiment”.

Reason (R): Hierarchical structure causes inordinate delay in the disposal of work.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

60. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R).

Assertion (A): Planning Commission in India is neither a Statutory Body nor a Constitutional Body.

Reason (R): It was established by an Act of Parliament.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (C)

 

61. With which liberal thinker would you associate “Democratic Peace Theory”?

(A) Michael Doyle

(B) James Rosenau

(C) Richard Falk

(D) Michael Walzer

Answer: (A)

 

62. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).

Assertion (A): Regimes represent an important feature of globalization.

Reason (R): The onset of détente, the loss of hegemonic status by the USA and the growing awareness of environmental problems sensitized social scientists.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the right explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

63. Who said, “Power in International Politics is like the weather. Everyone talks about it, but few understand it”?

(A) Hans J. Morganthau

(B) Henry Kissinger

(C) Joseph Nye

(D) Susan Strange

Answer: (C)

 

64. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                                                        List – II

(Reasons of failure)                                                     (States)

a. Tribal conflict                                                          i. Rwanda

b. Endless violence for nonpolitical purposes             ii. Somalia

c. Ethnic genocide                                                      iii. Congo

d. Transnational war                                                   iv. Liberia

Codes:

a          b          c          d

(A)       ii          iv         i           iii

(B)       i           iii         iv         ii

(C)       iv         ii          iii         i

(D)       iii         i           ii          iv

Answer: (A)

 

65. Chronologically arrange the arms control and disarmament agreements in an ascending order.

1. Strategic Offensive Reduction Treaty (SORT) - 2002

2. Chemical Weapons Convention - 1993

3. Open Skies Treaty - 1992

4. Ottawa Landmine Convention – 1997

Codes:

(A) 4, 1, 3, 2

(B) 1, 4, 2, 3

(C) 3, 2, 4, 1

(D) 2, 3, 1, 4

Answer: (C)

 

66. Given below are two statements one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).

Assertion (A): The Post-Cold War period is a multi-polar moment in a unipolar world.

Reason (R): America remains the world’s pre-eminent actor, but it is also stretched militarily, in debt financially, divided domestically and unpopular internationally.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (D)

 

67. With which Doctrine is “Containment” associated?

(A) Dulles Doctrine

(B) Truman Doctrine

(C) Nixon Doctrine

(D) Roosevelt Doctrine

Answer: (B)

 

68. Which country has the world’s largest reserves of natural gas, the second largest coal reserves, and the eighth largest oil reserves?

(A) Iran

(B) USA

(C) Saudi Arabia

(D) Russia

Answer: (D)

 

69. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists:

List – I                                                                                                                                                            List – II

(Books)                                                                                                                                   (Authors)

a. A Hundred Horizons: The Indian Ocean in the Age of Global Empire.

i. C. Raja Mohan

b. Global Swing States: Brazil, India, Indonesia, Turkey and the Future of International Order.

ii. Sugato Bose

c. War in the Indian Ocean

iii. David Kliman & Richard Fontaine

d. Samundra Manthan: Sino Indian Rivalry in the Indo-Pacific

iv. Vice- Admiral Mihir Kumar Roy

Codes:

a          b          c          d

(A)       iv         i           ii          iii

(B)       iii         iv         i           ii

(C)       ii          iii         iv         i

(D)       i           ii          iii         iv

Answer: (C)

 

70. Which countries were identified as the “Axis of Evil” by President Bush in his State of Union Speech in 2002?

(A) Russia, China, Iran

(B) Iran, Iraq, Syria

(C) Cuba, Venezuela, Russia

(D) Iraq, Iran, North Korea

Answer: (D)

 

71. When was the UN Peace building Commission established?

(A) January 2003

(B) December 2004

(C) December 2005

(D) January 2006

Answer: (C)

 

72. As part of a regional initiative, India initiated the 2004 Tokyo Agreement. Name the organization which emerged as a result.

(A) BRICS

(B) ARF

(C) ReCAAP

(D) IOR-ARC

Answer: (C)

 

73. Name the military strategist who stated that all war is based on deception and praised it as the ‘divine art of subtlety and secrecy.’

(A) Clausewitz

(B) Kautilya

(C) Sun Tzu

(D) Machiavelli

Answer: (C)

 

74. Name the person who headed the United Nations Monitoring, Verification and Inspection Commission (UNMOVIC) to Iraq in 2002?

(A) Kofi Annan

(B) Hans Blix

(C) David Petraeus

(D) Colin Powell

Answer: (B)

 

75. Which among the following States least influences India’s Foreign Policy?

(A) Jammu and Kashmir

(B) West Bengal

(C) Madhya Pradesh

(D) Tamil Nadu

Answer: (C)

Comments