2013 June UGC NET Solved Question Paper in Physical Education, Paper II

1. From the following, identify the one which is not a theory of management:

(A) The classical theory

(B) The neo-classical theory

(C) The systematic-analytical theory

(D) The modern theory

Answer: (C)

 

2. From the following, identify the one which is not the principle of organisation:

(A) Decentralization

(B) Delegation

(C) Over-lapping

(D) Communication

Answer: (C)

 

3. Management has traditionally been divided along a bipolar authoritarian democratic continuum. The management where the manager does not provide active leadership and believes that problems will solve themselves if given time is called:

(A) Authoritarian management

(B) Democratic management

(C) Eclectic management

(D) Laissez faire management

Answer: (D)

 

4. A subject exercised for five minutes in Harward step test. If his total pulse count was 250, then his fitness index will be:

(A) 60

(B) 70

(C) 75

(D) 55

Answer: (A)

 

5. Validity may be of different types such as face validity, concurrent validity and construct validity. Among them establishment of logical validity is included in:

(A) Concurrent validity

(B) Construct validity

(C) Predictive validity

(D) Face validity

Answer: (D)

 

6. Two groups were tested for abdominal strength endurance using sit-up test. Mean values of the groups in sit-up were 25 and 27.4 respectively. The standard error of the difference between means was 1.2. Calculated t-value was:

(A) 26.2

(B) 1.2

(C) 2.0

(D) 2.4

Answer: (C)

 

7. The research which involves an in-depth study and evaluation of available information to explain the nature of complex phenomenon is:

(A) Experimental research

(B) Analytical research

(C) Descriptive research

(D) Qualitative research

Answer: (B)

 

8. A substantial imbalance between demand (physical and psychological) & response capability, where failure to meet demand has important consequences refers to:

(A) Tension

(B) Trait anxiety

(C) Stress

(D) State anxiety

Answer: (C)

 

9. A measure of the percentage of one’s maximum capacity necessary to perform the exercise is referred as:

(A) Absolute Volume

(B) Absolute Intensity

(C) Relative Volume

(D) Relative Intensity

Answer: (B)

 

10. Ground friction depends on

(A) Surface area of contact and nature of surface.

(B) Nature of material and surface area.

(C) Nature of surface and nature of material.

(D) Nature of surface and coefficient of friction.

Answer: (C)

11. Causal analysis of motion is called:

(A) Kinetics

(B) Statics

(C) Kinematics

(D) Dynamics

Answer: (A)

 

12. Mass and weight are two dimensions of a matter. Among them:

(A) Mass changes but weight remains unchanged.

(B) Mass is fixed but weight changes.

(C) Both mass and weight are fixed.

(D) Both mass and weight change.

Answer: (B)

 

13. Milk, butter and ghee provide

(A) Vitamin B and C

(B) Vitamin E and K

(C) Vitamin A and D

(D) Vitamin C and E

Answer: (C)

 

14. Calorie is a measurement unit of

(A) Liquids

(B) Heat

(C) Solids

(D) Cold

Answer: (B)

 

15. The deficiency of insulin in the body causes

(A) Rickets

(B) Diabetes

(C) Asthma

(D) Allergy

Answer: (B)

 

16. Respiratory exchange ratio for carbohydrate is:

(A) 0.95

(B) 1.00

(C) 1.50

(D) 1.45

Answer: (B)

 

17. The contractile unit of skeletol muscle is:

(A) Sarcomere

(B) Actin and Myosin

(C) Z-line

(D) Myofibril

Answer: (A)

 

18. Identify from the following list which one is not to be considered as major for professional preparation:

(A) Leadership

(B) Academic studies

(C) Professional experience

(D) Nature and requirement of the job

Answer: (A)

 

19. Identify the area which is not required to be successful in teaching profession:

(A) Communication

(B) Instruction

(C) Social service

(D) Human relation

Answer: (C)

 

20. Reciprocal Innervation means

(A) When agonist muscles contract and antagonist muscles relax / extend.

(B) When agonist muscles contract and antagonist muscles remain static.

(C) When antagonist muscles relax/extend and agonist muscles remain static.

(D) When both agonist muscles and antagonist muscles contract.

Answer: (A)

21. Modern concept of physical education is

(A) Education of the physical

(B) Education for the disabled

(C) Education for the society

(D) Education through the physical

Answer: (D)

 

22. Planning is a major function of management. It involves:

(A) Setting objectives and communication

(B) Directing and motivating

(C) Goal setting and mission statement

(D) Recruiting and professional development

Answer: (C)www.netugc.com

 

23. Test and measurement helps in

I. Assessment of status

II. Assessing the differences

III. Drawing conclusions

IV. Setting up of objectives

Find the correct combination:

(A) I, II & IV

(B) I, II & III

(C) II & III

(D) II, III, IV

Answer: (B)

 

24. A guideline for finding a research problem should be to look for:

(A) Basic causes and not just the effects.

(B) The effects and not the causes.

(C) Both the effects and the causes.

(D) Neither the effects nor the causes.

Answer: (A)

 

25. Descriptive research is concerned with status. Different methods of Descriptive research are:

(A) Interview, Review, Survey

(B) Review, Survey, Case study

(C) Survey, Case study, Interview

(D) Case study, Interview, Review

Answer: (C)

 

26. Variability is the degree of difference between each individual score and the central tendency. Estimates of variability are:

(A) Range and standard deviation

(B) Mean and standard deviation

(C) Mean and range

(D) Mean and quartile deviation

Answer: (A)

 

27. Play theories are:

I. Catharsis theory

II. Attribution theory

III. Individual zone of optimal functioning theory

IV. Psycho-analytic theory

Find the correct combination:

(A) I & II

(B) I & IV

(C) II & III

(D) III & IV

Answer: (B)

 

28. Distance between pommels in pommel horse in gymnastics shall be

(A) Minimum ≤ 40 cm and Maximum ≥ 45 cm

(B) Minimum ≤ 45 cm and Maximum ≥ 48 cm

(C) Minimum ≤ 40 cm and Maximum ≥ 43 cm

(D) Minimum ≤ 40 cm and Maximum ≥ 50 cm

Answer: (A)

 

29. Arrange the following muscles according to their position in ascending order from the code given below:

I. Posterior deltoid

II. Rectus abdominis

III. Soleus

IV. Rectus femoris

(A) III, IV, II, I

(B) IV, II, I, III

(C) II, I, III, IV

(D) I, III, IV, II

Answer: (A)

 

30. Smooth functioning of an organization involves many factors like:

I. Money

II. Material

III. Method

IV. Manipulation

V. Machinery

From the following, find the correct combination of factors of which management is a unified force:

(A) I, II, III, IV

(B) I, III, IV, V

(C) I, II, III, V

(D) I, II, IV, V

Answer: (C)

 

31. Load parameters structure for developing maximum strength are:

I. Load should be high

II. Load should be medium

III. Rest interval should be high

IV. Rest interval should be low

Find the correct combination:

(A) I and IV

(B) I and III

(C) II and III

(D) II and IV

Answer: (B)

 

32. Vital capacity depends on

I. Alveolar size

II. Capillary network surrounding alveolar walls

III. Max VO2 requirement of the body

IV. Strength of inter coastal muscle

Select the right combination

(A) I, II & IV

(B) I, III & IV

(C) I & III

(D) I & IV

Answer: (D)

 

33. Slow twitch muscle fibres are characterised by:

I. Greater cross-sectional area

II. Greater Kreb cycle enzymatic capacity

III. Low nerve conduction velocity

IV. Greater glycolytic capacity

Select the right combination

(A) I, II & IV

(B) II, III & IV

(C) II & III

(D) II & IV

Answer: (C)

 

34. Match List-I with List-II and select the correct option using the code given below:

List – I                                                List – II

I. Personel Management                     1. Disposal procedures

II. Instructional Management                         2. Audit and Accounts

III.Financial Management                  3. Revision of Curriculam

IV.Material Management                    4. Conflict Resolution

Codes:

      I II III IV

(A) 4 3 2 1

(B) 3 2 1 4

(C) 2 1 4 3

(D) 1 4 3 2

Answer: (A)

 

35. Match List-I with List-II and select the correct option using the code given below:

List – I                        List – II

I. Hydrometry                         1. Fibre type

II. Biopsy                    2. Age

III. Barometer                         3. Vital capacity

IV. Skeletal x-ray        4. Atmospheric pressure

5. Body composition

Codes:

      I II III IV

(A) 5 1 2 3

(B) 5 1 4 2

(C) 3 5 4 2

(D) 4 1 5 2

Answer: (B)

 

36. Match List-I with List-II and select the correct option using the code given below:

List – I                                                            List – II

(Test/Technique)                                 (Authors)

I. Progressive Relaxation                    1. Nideffer, R.N.

II. Autogenic training                                     2. Edmond Jacobson

III. Sports competition Anxiety test   3. Schultz & Luthe

IV. Concentration and attention         4. Martens et.al.

Codes:

      I II III IV

(A) 1 2 3 4

(B) 2 4 1 3

(C) 4 3 2 1

(D) 2 3 4 1

Answer: (D)

 

37. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:

List – I                                    List – II

I. Identical element theory      1. Condition affecting transfer generalization

II. Bilateral transfer                2. Practice effect of learning of one task on another

III. Intent of transfer              3. Type of transfer of training

IV. Transfer of training           4. Theory of transfer

Codes:

      I II III IV

(A) 4 3 1 2

(B) 1 2 3 4

(C) 3 4 2 1

(D) 2 1 4 3

Answer: (A)www.netugc.com

 

38. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:

List – I                                                List – II

I. Weight of Handball (men)              1. 22.4 cm to 22.9 cm

II. Weight of Football                         2. 425 g to 475 g

III. Circumference of cricket ball       3. 22.4 cm to 23.5 cm

IV. Circumference of hockey ball      4. 410 g to 450 g

Codes:

      I II III IV

(A) 4 2 1 3

(B) 2 4 1 3

(C) 4 2 3 1

(D) 2 4 3 1

Answer: (B)

 

39. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:

List – I                        List – II

I. Anterior deltoid       1. Extension of elbow

II. Biceps femoris       2. Planter flexion

III. Gastrocnemius      3. Flexion of Knee

IV. Triceps                  4. Flexion of shoulder

Codes:

      I II III IV

(A) 2 1 4 3

(B) 1 4 3 2

(C) 4 3 2 1

(D) 3 2 1 4

Answer: (C)

 

40. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:

List – I                                    List – II

I. Physical hazards                  1. Insecurity

II. Chemical hazards               2. Arsenic

III. Biological hazards            3. Heat and Cold

IV . Psycho-social hazards      4. Parasitic agents

Codes:

      I II III IV

(A) 2 4 1 3

(B) 3 4 2 1

(C) 4 1 3 2

(D) 3 2 4 1

Answer: (D)

 

41. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:

List – I                        List – II

I. Agility                     1. Red muscle fibres

II. Speed                     2. Capillary network

III. Endurance            3. White muscle fibres

IV. Max V02               4. Neuro muscular coordination

5. Cellular metabolism

Codes:

      I II III IV

(A) 3 5 2 1

(B) 4 3 1 2

(C) 4 3 2 1

(D) 3 4 1 2

Answer: (B)

 

42. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:

List – I                                    List – II

I. Chronological Age              1. Secretion of Hormones related to puberty

II. Anatomical Age                 2. Psychological Test

III. Physiological Age             3. Growth and development of one’s skeletal system

IV. Mental Age                       4. Recorded in years, months and days.

Codes:

      I II III IV

(A) 3 1 2 4

(B) 4 3 1 2

(C) 1 4 2 3

(D) 2 3 1 4

Answer: (B)

 

43. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:

List – I                                    List – II

I. Surplus energy theory          1. Lord Kames

II. Cathertictheory                  2. Van Schiller

III. Recapituation theory        3. Stanley Hall

IV . Recreation theory            4. Aristotle

Codes:

      I II III IV

(A) 2 4 3 1

(B) 2 3 4 1

(C) 2 3 1 4

(D) 2 1 3 4

Answer: (A)

 

44. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:

List – I                                    List – II

I. Aerobic exercise                  1. Exercise done in absence of oxygen

II. Anaerobic exercise             2. Length of muscles changes during contraction and relaxation

III. Isotonic exercise               3. Length of muscles does not change during contraction and relaxation

IV. Isometric exercise             4. Exercise done in presence of oxygen

Codes:

      I II III IV

(A) 1 2 3 4

(B) 4 1 2 3

(C) 1 4 2 3

(D) 4 3 2 1

Answer: (B)

 

45. Given below are two statements one is Assertion (A) and the other is Reason (R):

Assertion (A): Evaluation is a process of interpreting the gathered data through various list and measurement techniques.

Reason (R): It is incomplete if the interpretation of the data is not considered in line with the set objectives of the programme.

In the context of the two statements which one of the following is correct?

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the right explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the right explanation of (A).

(C) (A) is false but (R) is true.

(D) (A) is true but (R) is false.

Answer: (A)

 

46. Given below are two statements one is Assertion (A) and the other is Reason (R):

Assertion (A): Politics has become an integral part of competitive sport in the world today.

Reason (R): Competitive sport is used at international level to demonstrate national supremacy in ideology and economic sufficiency.

In the context of the two statements which one of the following is correct?

(A) Both (A) and (R) are right but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is right but (R) is wrong.

(D) (A) is wrong but (R) is right.

Answer: (B)

 

47. Given below are two statements one is Assertion (A) and the other one is Reason (R):

Assertion (A): Higher the load, the lower the number of repetitions and rhythm of execution.

Reason (R): Both the number of repetition and rhythm or speed of execution is a function of load.

In the context of the above statements, which one of the following is correct?

(A) Both (A) and (R) are right but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is wrong but (R) is right.

(D) (A) is right but (R) is wrong.

Answer: (B)

 

48. Given below are two statements one is Assertion (A) and the other is Reason (R):

Assertion (A): Good posture enables to feel relaxed, comfortable and at ease while efficiently performing different kinds of movements necessary for daily living.

Reason (R): School going children develop bad postures due to improper clothing, bad habit of sitting, reading and writing and carrying heavy school bag.

In the context of the two statements which one of the following is correct?

(A) Both (A) and (R) are right but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is right but (R) is wrong.

(D) (A) is wrong but (R) is right.

Answer: (A)

 

49. Given below are two statements one is Assertion (A) and the other is Reason (R):

Assertion (A): The success of imparting a good lesson depends on the use of appropriate and suitable teaching aids, use of modern gadgets and instructional technology.

Reason (R): Lesson planning involves defining the objectives, selecting and arranging the subject matter and determining the method and procedure.www.netugc.com

In the context of the two statements which one of the following is correct?

(A) Both (A) and (R) are right but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is right but (R) is wrong.

(D) (A) is wrong but (R) is right.

Answer: (A)

 

50. Given below are two statements one is Assertion (A) and the other is Reason (R):

Assertion (A): Aim of physical education is the all-round development of the personality of the individual.

Reason (R): Logic seeks to provide human beings with a sound and intelligent method of living and thinking.

In the context of the two statements which one of the following is correct?

(A) Both (A) and (R) are right but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is right but (R) is wrong.

(D) (A) is wrong but (R) is right.

Answer: (A)

Comments