2013 December UGC NET Solved Question Paper in Physical Education, Paper II

1. In Beijing Olympics, Michael Phelps broke the record of

(A) Mark Spitz

(B) Wilson Cherian

(C) Ian Thorpe

(D) Rolland Matthews

Answer: (A)

 

2. Which one of the following pair is correctly matched?

(A) Impulse is the product of – Force and distance

(B) Sagittal axis is perpendicular to – Sagittal plane

(C) Linear motion is created by – Centric force

(D) Nature of collision during kicking a ball – Perfectly elastic collision

Answer: (C)

 

3. Select the correct choice: Haemoglobin is found in

(A) Red Blood Corpuscles (RBC)

(B) White Blood Corpuscles (WBC)

(C) Platelets

(D) Bone marrow

Answer: (A)

 

4. The motion of a pole vaulter in downward direction after clearing the bar is an example of

(A) Regular motion

(B) Regularly accelerated motion

(C) Decelerated motion

(D) Irregularly decelerated motion

Answer: (B)

 

5. Select the correct option:

A skill where there is time to prepare, previews the situation and completely control the movement is termed as:

(A) Closed skill

(B) Self-paced skill

(C) Mixed paced skill

(D) Externally paced skill

Answer: (B)

 

6. The National Plan of Physical Education was published by Government of India in

(A) 1956

(B) 1957

(C) 1958

(D) 1959

Answer: (A)

 

7. Newton’s Third Law of Motion can be primarily used to explain:

(A) Running and jumping

(B) Throwing and catching

(C) Kicking and hitting

(D) Bowling and batting

Answer: (A)

 

8. Which of the following Vitamins is available from Sun rays?

(A) Vitamin A

(B) Vitamin B

(C) Vitamin C

(D) Vitamin D

Answer: (D)

 

9. Transition period in training cycle aims at

(A) Recovery

(B) Peaking

(C) Rehabilitation

(D) Super compensation

Answer: (A)

 

10. If we toss three coins, probability of three heads will be

(A) 1/8

(B) 2/8

(C) 3/8

(D) 4/8

Answer: (A)

11. When the reliability and validity of a test have already been established, it is called

(A) Objective test

(B) Teacher-made test

(C) Standardised test

(D) Subjective test

Answer: (C)

 

12. Which of the following is against the principles of organisation?

(A) Overlapping of authority

(B) Proper communication

(C) Proper decentralisation

(D) Delegation of power

Answer: (A)

 

13. How much protein a working woman should take every day?

(A) 27 gm

(B) 46 gm

(C) 37 gm

(D) 50 gm

Answer: (C)

 

14. The first institute in India to propagate the cause of indigenous physical activities is

(A) YMCA, Madras

(B) LNIPE, Gwalior

(C) H.V.P. Mandal, Amravati

(D) Punjab Government College of Physical Education, Patiala

Answer: (C)

 

15. Which one of the following is not a research tool?

(A) Stop watch

(B) Video camera

(C) Questionnaire

(D) Survey

Answer: (D)www.netugc.com

 

16. The ambit within which the sports management must not perform is generally referred to as

(A) Evaluation in Sports

(B) Innovation in Sports

(C) Sphere of Sports Management

(D) Leadership in Sports

Answer: (B)

 

17. Advantages of Interschool sports are:

I. Development of proficiency in skills

II. Overemphasis on winning

III. Less emphasis on mass participation

IV. Development of high level of physical fitness

Find the correct combination:

Codes:

(A) I, II

(B) II, III

(C) I, IV

(D) II, IV

Answer: (C)

 

18. Which of the following combination of food components does not produce Heat and Energy in the body?

I. Carbohydrates

II. Vitamins

III. Water

IV. Lipids

Select the correct answer:

(A) II & III

(B) I & II

(C) II & IV

(D) I & IV

Answer: (A)

 

19. Select the correct order of arrangement of the following anatomical structures in descending order of their locations:

(A) Xiphoid process, Glenoid cavity, Coracoid process, Acetabulum

(B) Glenoid cavity, Xiphoid process, Acetabulum, Coracoid process

(C) Coracoid process, Glenoid cavity, Xiphoid process, Acetabulum

(D) Acetabulum, Xiphoid process, Glenoid cavity, Coracoid process

Answer: (C)

 

20. It is alleged that Istanbul lost the bid to host 2020 Summer Olympic Game mainly due to these reasons:

I. Geopolitical uncertainties in neighbouring country

II. Poor presentation by their officials

III. Lesser economic resources

IV. Unsure of ability to provide required standard of facilities

Find the correct combination:

Codes:

(A) II & IV

(B) I & III

(C) II & III

(D) IV & I

Answer: (B)

21. Professional ethics in physical education includes:

I. Dedication to profession

II. Physical efficiency

III. Sociability

IV. Moral values

Find the correct combination:

Codes:

(A) I, II

(B) II, III

(C) I, IV

(D) II, IV

Answer: (C)

 

22. Match List – I with List – II and select the correct option from the codes given below:

List – I                                    List - II

I. Saliva                                   1. Mouth

II. Hydrochloric Acid (HCl)   2. Stomach

III. Bile                                   3. Liver

IV. Insulin                               4. Pancreas

Codes:

I           II         III        IV

(A)       4          3          1          2

(B)       1          4          2          3

(C)       1          2          3          4

(D)       2          1          3          4

Answer: (C)

 

23. The process of super-compensation involves

I. Optimum level of fatigue

II. Administering load

III. Rest and Recovery

IV. Compensation of energy

Arrange the above in proper sequential order:

Codes:

(A) II, I, III, IV

(B) I, II, III, IV

(C) III, IV, I, II

(D) IV, III, II, I

Answer: (A)

 

24. Select the correct combination of guidelines to be followed for asking questions during interview from the codes given below:

Guidelines:

I. Questions should be ambiguous.

II. Questions should be unbiased.

III. Questions should be relevant.

IV. Questions should be short.

Codes:

(A) I, II and III

(B) II, III and IV

(C) II, IV and I

(D) IV, I and II

Answer: (B)

 

25. The test, measurement and evaluation are used to perform the following functions:

I. Determining status

II. Making comparison

III. Making appreciation

IV. Giving warning

Find out the correct combination from the following codes:

Codes:

(A) I, III

(B) I, IV

(C) II, III

(D) I, II

Answer: (D)

 

26. Find out the correct sequence from the codes given below:

Following are the main functions of sports management:

I. Controlling

II. Coordinating

III. Planning

IV. Organising

Codes:

(A) II, III, IV, I

(B) III, IV, II, I

(C) I, II, III, IV

(D) IV, I, II, III

Answer: (B)

 

27. Use the correct code given below:

Arrange the skeletal muscles sequentially in descending order:

I. Sterno mastoid

II. Trapezius

III. Quadriceps

IV. Gastrocnemius

Codes:

(A) I, II, III, IV

(B) II, I, III, IV

(C) III, IV, I, II

(D) IV, III, II, I

Answer: (A)

 

28. Carron has identified two basic systems for conceptualizing the leadership process. They are:

I. Influence system

II. Social system

III. Reward system

IV. Power system

Find the correct combination:

Codes:

(A) I and II

(B) I and III

(C) II and IV

(D) III and IV

Answer: (B)

 

29. The underlying factors governing training of advanced athletes are:

I. Growth and development

II. Environmental factorswww.netugc.com

III. Nature and volume of previous training

IV. Talent

Find the correct combination:

Codes:

(A) I, II

(B) III, IV

(C) II, IV

(D) I, III

Answer: (B)

 

30. Given below are some stages of acquisition of knowledge. Arrange them in a sequential order from the codes given below:

I. Analysis

II. Information

III. Evaluation

IV. Application

Codes:

(A) I, II, III, IV

(B) II, III, IV, I

(C) IV, I, II, III

(D) II, I, IV, III

Answer: (D)

 

31. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R):

Assertion (A): Physical Education is not only limited to physical development.

Reason (R): Competitive Sports stress only on winning a competition.

Which one of the following statements is correct?

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

32. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).

Assertion (A): Circulatory system is also known as the system of Transportation.

Reason (R): Heart sends O2 and digested food material to every cell and receives CO2 & wastes from cells.

In the context of two statements, which one of the following statements is correct?

(A) Both (A) & (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) & (R) are right, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is right, but (R) is wrong.

(D) (A) is wrong, but (R) is right.

Answer: (A)

 

33. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R):

Assertion (A): Type – III lever provides advantage in form of speed.

Reason (R): Type III lever has longer resistance arm.

In the context of the above statements, which one of the following is correct?

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

34. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R).

Assertion (A): Psychological core of personality is the deepest component which includes attributes, value, interests, motives and self-worth of an individual.

Reason (R): Psychological core of personality is dynamic and external and make adjustment to the environment.

In the context of the above statements, which one of the following is correct?

(A) Both are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (C)

 

35. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R).

Assertion (A): Curriculum development at elementary school level should concentrate on perceptual motor learning and movement education.

Reason (R): Education is a lifelong process, and we continue to learn from experience throughout our lives.

In the context of two statements, which one of the following is correct?

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

36. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R):

Assertion (A): Norms of a standard test provide means to assess the performance of an athlete.

Reason (R): Values of norms of a standard test cannot be changed by any one.

In the context of the above statements, which one of the following is true?

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

37. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):

Assertion (A): First-aid and safety education should be the part of curriculum of school education.

Reason (R): Knowledge of health and safety skills is required to face any emergency situation in life.

In the context of the two statements, which one of the following is correct?

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (R) is true and (A) is false.

(D) (A) is true and (R) is false.

Answer: (A)

 

38. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):

Assertion (A): Degrees of freedom are the numbers of scores in a sample that are free to vary.

Reason (R):‘t’-value to test the level of significance depends on degrees of freedom.

In the context of the above statements, which one of the following is correct?

(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

39. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):

Assertion (A): Blood pressure is also used as a guide to the efficiency of the heart and blood vessels. Normal values are 120 mm/80 mm.

Reason (R): At systole, when the heart thrusts from the left ventricle into the aorta, the pressure is 120 mm. At diastole, the left ventricle is being refilled, the pressure is 80 mm.

In the context of the above statements, which one of the following is correct?

(A) Both (A) and (R) are right, but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is right, but (R) is wrong.

(D) (A) is wrong, but (R) is right.

Answer: (B)

 

40. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):

Assertion (A): WADA coordinates doping programme at the National and International levels.

Reason (R): WADA works to protect athletes from the harmful effects of performance-enhancing drugs and strives to create an equal opportunity in athletic competition.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (D)

 

41. Arrange the following schemes in a sequential order based on their chronological origination:

I. NSS

II. NDS

III. NCC

IV. NPFP

Codes:

(A) III, IV, II, I

(B) I, II, III, IV

(C) II, III, IV, I

(D) IV, III, II, I

Answer: (A)

 

42. Which one of the following pairs is not correctly matched?

(A) Rejection of Null hypothesis when Ho is true –               Type-I error

(B) Acceptance of Null hypothesis when Ho is false –           Type-II error

(C) Acceptance of Null hypothesis when Ho is true –            Type-I error

(D) Rejection of Null hypothesis when Ho is false –             Type-I error

Answer: (C)

 

43. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                    List – II

I. Guts Maths                          1. Sweden

II. Per Henrik Ling                 2. Denmark

III. Franz Nachtegall              3. England

IV. Archibald Maelaren          4. Germany

Codes:

I           II         III        IV

(A)       1          2          3          4

(B)       4          1          2          3

(C)       2          3          4          1

(D)       3          4          1          2

Answer: (B)

 

44. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                    List – II

I. Systemic circulation            1. Supply of O2 & Nutrients to all parts

II. Coronary circulation          2. Supply of O2 & Nutrients to Heart muscle

III. Pulmonary circulation       3. Purification of blood

IV. Renal circulation               4. Separating urine from blood

Codes:

I           II         III        IV

(A)       4          3          2          1

(B)       2          1          4          3

(C)       3          4          1          2

(D)       1          2          3          4

Answer: (D)

 

45. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:

List – I                                    List – II

I. Insight Theory                     1. Motivation

II. Attribution Theory                         2. Aggression

III. Drive Theory                    3. Personality

IV. Psychodynamic Theory    4. Learning

Codes:

I           II         III        IV

(A)       1          4          3          2

(B)       2          3          4          1

(C)       4          1          2          3

(D)       3          2          1          4

Answer: (C)

 

46. Match List – I with List – II and select the correct option from the codes given below:

List – I                        List – II

(Skill Test for)             (Author)

I. Basketball                1. Hyde

II. Archery                  2. Brady

III. Volleyball                         3. Cornish

IV. Handball               4. Johnson

Codes:

I           II         III        IV

(A)       4          3          2          1

(B)       3          2          1          4

(C)       4          1          2          3

(D)       1          4          3          2

Answer: (C)

 

47. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:

List – I                                                List – II

I. Weight training method                  1. Speed endurance

II. Interval Training Method               2. Strength

III. Continuous Training Method       3. Power

IV. Plyometric Training Method        4. Basic endurance

Codes:

I           II         III        IV

(A)       2          1          4          3

(B)       3          2          1          4

(C)       1          3          4          2

(D)       4          1          2          3

Answer: (A)

 

48. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                                                        List - II

I. Teaching career opportunity                                    1. Health Clubs

II. Coaching career opportunity                                  2. Adapted Physical Education

III. Fitness and health related career opportunity      3. Athletic administration

IV. Sports management career opportunity                4. Commercial Sports Club

Codes:

I           II         III        IV

(A)       2          4          1          3

(B)       2          1          4          3

(C)       1          2          3          4

(D)       4          3          2          1

Answer: (A)

 

49. Match List – I with List – II and select the correct option from the codes given below:

List – I                        List – II

I. Iron                          1. Proper thyroid function

II. Sodium                   2. Development of strong bones

III.Phosphorus            3. Functioning of nervous system

IV. Iodine                   4. Formation of haemoglobin

Codes:

I           II         III        IV

(A)       1          2          3          4

(B)       2          1          4          3

(C)       3          4          1          2

(D)       4          3          2          1

Answer: (D)

 

50. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:www.netugc.com

List – I                                                                        List – II

I. Supervision of instructional programme                  1. Recruitment or staffing

II. Supervision of facilities and equipments               2. Performance and honour of athletes

III. Supervision of Personnel                                      3. Time table, class scheduling

IV. Supervision of Records                                        4. Annual maintenance of playfield, gymnasium, swimming pool etc.

Codes:

I           II         III        IV

(A)       1          2          3          4

(B)       4          3          2          1

(C)       2          3          4          1

(D)       3          4          1          2

Answer: (D)

Comments