2012 June UGC NET Solved Question Paper in Physical Education, Paper III

1. Select the correct option: Flexion and extension occur around

(A) Medio-lateral axis

(B) Anterio-posterior axis

(C) Vertical axis

(D) Sagittal axis

Answer: (A)

 

2. Select the correct option: Modern concept of Physical Education was started:

(A) After 1920

(B) After 1957

(C) In the last decade of nineteenth century

(D) After 1960

Answer: (C)

 

3. Select the correct option: Cardiovascular system can be best trained for performance in endurance events by practicing in

(A) Ballistic exercises

(B) Yogic practices

(C) Aerobic exercises

(D) Anaerobic exercises

Answer: (C)

 

4. Select the correct option: A behaviour where opponent is psychologically and or physically harmed but the goal is to win is called

(A) Hostile aggression

(B) Assertive behaviour

(C) Instrumental aggression

(D) Violent behaviour

Answer: (C)

 

5. Select the correct option: Carbohydrate loading used by athletes means

(A) Getting energy from the blood

(B) Storing energy in muscles

(C) Spending energy during hard physical workout

(D) Generating energy per unit of time

Answer: (B)

 

6. Select the correct option: Common injury to the Basketball players is

(A) Head injury

(B) Interior lateral ligament injury of ankle

(C) Shoulder injury

(D) Lateral collateral ligament injury of hip

Answer: (B)

 www.netugc.com

7. Select the correct option: Somatotyping profile of (4, 4, 1) is considered as

(A) Endomorph Mesomorph

(B) Endomorphic Mesomorph

(C) Balanced Mesomorph

(D) Mesomorphic Endomorph

Answer: (A)

 

8. Which of the following type of research is designed to create and develop organised body of knowledge?

(A) Action research

(B) Contextual research

(C) Fundamental research

(D) Applied research

Answer: (C)

 

9. Purposive sample is a non probability sample because it is

(A) Selected without using any selection process

(B) Chosen by throw of a dice

(C) Not randomly selected

(D) Selected at the last moment

Answer: (C)

 

10. During training the sensation of vomiting is caused due to

(A) Accumulation of lactic acid

(B) Adrenaline

(C) More oxygen intake

(D) Carbon dioxide

Answer: (A)

11. Building block of the body is

(A) Vitamins

(B) Carbohydrates

(C) Proteins

(D) Minerals

Answer: (C)

 

12. In the Olympic events, the gold medal awarded for the first place has the following ratio of gold.

(A) Silver gilt with 8 grams of fine gold

(B) Silver gilt with 7 grams of fine gold

(C) Silver gilt with 6 grams of fine gold

(D) Silver gilt with 10 grams of fine gold

Answer: (C)

 

13. Name the first Principal of YMCA college of Physical Education, Madras (Chennai):

(A) P.M. Joseph

(B) H.C. Buck

(C) G.D. Sondhi

(D) A.K. Singh

Answer: (B)

 

14. All India Council of Sport was formed in

(A) 1954

(B) 1953

(C) 1952

(D) 1951

Answer: (A)

 

15. The first member of International Olympic Committee from India was

(A) G.D. Sondhi

(B) Raja Bhalinder Singh

(C) Sir Dorabji Tata

(D) P.M. Joseph

Answer: (C)

 

16. Harward Step Test measures

(A) Muscular efficiency of the knee muscles

(B) Cardio-respiratory efficiency

(C) Cardio-pulmonary index

(D) Respiratory pulmonary index

Answer: (B)

 

17. The sequence of deformities in spine from top to bottom is

(A) Lordosis -> Kyphosis -> Spondolysis

(B) Kyphosis -> Lordosis -> Spardolysis

(C) Spardolysis -> Kyphosis -> Lordosis

(D) None of the above

Answer: (C)

 

18. Free hand exercises done generally in group are called

(A) Circuit training

(B) Callisthenics

(C) Drill and marching

(D) Weight training

Answer: (A)

 

19. Which of the following is against the principles of organization?

(A) Overlapping of authority

(B) Proper decentralization

(C) Delegation of power

(D) Proper communication

Answer: (A)

 

20. Getting the right facts to the right people at the right time in the right way is called

(A) Game management

(B) Public relations in sport

(C) Motivation in sport

(D) Leadership in sport

Answer: (B)

21. In which game pressure training method was first used?

(A) Hockey

(B) Football

(C) Volleyball

(D) Basketball

Answer: (B)

 

22. Weight training method was started by German gymnastic coach in the year

(A) 1810

(B) 1812

(C) 1820

(D) 1816

Answer: (B)

 

23. Traditional Schools of Philosophy includes

I. Naturalism

II. Progressivism

III. Pragmatism

IV. Realism

Find the correct combination.

(A) I, II, III

(B) II, III, IV

(C) III, IV, I

(D) IV, I, II

Answer: (C)

 

24. Linear velocity depends on

I. Angular velocity directly

II. Radius of rotation inversely

III. Both angular velocity and radius of rotation directly

IV. Both angular velocity and radius of rotation inversely

Find the correct combination:

(A) I, II

(B) I, III

(C) II, IV

(D) III, IV

Answer: (B)

 

25. Factors associated with cohesion are

I. Team satisfaction

II. Individual performance

III. Team ranking in competition

IV. Social support

Find the correct combination.

(A) I, IV

(B) II, III

(C) IV, III

(D) I, II

Answer: (A)

 

26. The boycotts of Olympic Games due to political compulsion were

I. Montreal Olympic

II. Berlin Olympic

III. Moscow Olympic

IV. Rome Olympic

Find the correct combination.

(A) I, II

(B) III, IV

(C) I, III

(D) II, IVwww.netugc.com

Answer: (C)

 

27. Other than propulsive force the aerial motion of a body is influenced by

I. It’s weight

II. Spin

III. Elasticity

IV. Air resistance

Find the correct combination.

(A) I, II, III

(B) II, III, IV

(C) III, IV, I

(D) IV, I, II

Answer: (D)

 

Answer: (D)

 

29. In Lakshmibai College of Physical Education, Gwalior, three years Bachelor Course and two years Master Course were started in

I. 1957

II. 1960

III. 1962

IV. 1963

Find the correct combination.

(A) I, IV

(B) I, II

(C) II, III

(D) III, IV

Answer: (A)

 

30. Motor educability depends on

I. Neuromuscular coordination

II. Consistency in efforts

III. Age of the subject

IV. Sex of the subject

Find the correct combination.

(A) I, IV

(B) II, III

(C) I, II, III, IV

(D) I, IV, II

Answer: (C)

 

31. Extramural competitions are more beneficial for

I. Champions

II. Beginners

III. Ordinary performer

IV. Skilled performer

Find the correct combination.

(A) I, IV

(B) II, III

(C) III, IV

(D) II, IV

Answer: (A)

 

32. Internal load is judged by

I. Load volume

II. Pulse rate

III. Load intensity

IV. Lactic acid concentration

Find the correct combination.

(A) I, IV

(B) II, IV

(C) III, IV

(D) II, III

Answer: (D)

 

33. Match List – I with List – II and select the correct option using the code given below:

List – I                        List – II

I. Ludwig John           1. Educational gymnastics

II. John Dewey           2. Modern Olympic Games

III. P.H. Ling              3. Turnverein Movement

IV. Coubertin              4. Pragmatism

Codes:

I           II         III        IV

(A)       1          3          4          2

(B)       2          1          3          4

(C)       4          2          1          3

(D)       3          4          1          2

Answer: (D)

 

34. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:

List – I                                                List – II

I. Stimulatory responses                      1. Anabolic steroids

II. Drug increasing alertness               2. Narcotic analgesics

III. Psychological stimulation             3. Stimulation

IV. Testosterone hormone                  4. Beta blockers

Codes:

I           II         III        IV

(A)       1          3          4          2

(B)       3          4          2          1

(C)       4          1          3          2

(D)       4          2          3          1

Answer: (D)

 

35. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:

List – I                                                                                    List – II

I. Oxygen storage in the muscle                                             1. Oxygen debt

II. Source of energy during all out sprint                               2. Anaerobic metabolism

III. Rest period immediately after exercise                            3. Myoglobin

IV. Excess oxygen consumed during recovery period           4. Recovery period

Codes:

I           II         III        IV

(A)       1          2          3          4

(B)       2          4          3          1

(C)       1          4          2          3

(D)       3          2          4          1

Answer: (D)

 

36. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:

List – I                        List – II

I. Leadership               1. POMS

II. Personality                         2. SCAT

III. Group Cohesion   3. LSS

IV. Anxiety                 4. GEQ

Codes:

I           II         III        IV

(A)       1          3          2          4

(B)       3          1          4          2

(C)       4          2          3          1

(D)       2          4          1          3

Answer: (B)

 

37. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:

List – I                                                                                                                                    List – II

I. A non-parametric technique to compare obtained results with those to be expected         1. Z test

II. A statistical test to determine the significant difference between the sample mean and population mean                                                                                                                      2. Correlation

III. A statistical technique to establish the relationship among variables                               3. F-Ratio

IV. A test to assess the significant difference in the means of more than two groups          4. Chi-square Test

Codes:

I           II         III        IV

(A)       4          1          2          3

(B)       4          1          3          2

(C)       1          3          4          2

(D)       3          1          2          4

Answer: (A)

 

38. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:

List – I                        List – II

I. Frictional force        1. Body weight

II. Buoyant force        2. Banking

III. Gravity force        3. Stability

IV. Centrifugal force 4. Floating

Codes:

I           II         III        IV

(A)       2          3          4          1

(B)       3          4          1          2

(C)       4          1          2          3

(D)       1          2          3          4

Answer: (B)

 

39. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:

List – I                                    List – II

I. Anabolic steroids                 1. Slowing the neuromuscular cellular process

II. Amphetamines                   2. Bringing the level to normal

III. Alcohol                             3. Initiating the neuromuscular process

IV. Alkaline salts                    4. Developing secondary male characteristics in female

Codes:

I           II         III        IV

(A)       4          3          1          2

(B)       3          4          2          1

(C)       1          2          3          4

(D)       2          1          4          3

Answer: (A)

 

40. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:

List – I                        List – II

I. Hockey                    1. Ranji Trophy

II. Football                  2. Agakhan Cup

III. Tennis                   3. Subroto Cup

IV. Cricket                  4. Davis Cup

Codes:

I           II         III        IV

(A)       2          3          4          1

(B)       4          3          2          1

(C)       3          1          2          4

(D)       1          2          3          4

Answer: (A)

 

41. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:

List – I                                                List – II

I. Learning                                          1. Direction & intensity of effort

II. Components of motivation            2. Psychological core

III. Personality                                    3. Law of Effect

IV. Thorndike                                                 4. Trial & Error

Codes:

I           II         III        IV

(A)       1          2          3          4

(B)       4          1          2          3

(C)       2          3          4          1

(D)       3          4          1          2

Answer: (D)

 

42. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:

List – I                        List – II

I. Reliability                1. Standard

II. Objectivity                         2. Authenticity

III. Validity                3. Consistency in result

IV. Norms                   4. Consistency in result with different tester

Codes:

I           II         III        IV

(A)       3          4          2          1

(B)       3          4          1          2

(C)       4          3          2          1

(D)       2          3          4          1

Answer: (A)

 

43. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:

List – I                        List – II

I. Basketball                1. Sudden death

II. Kabbaddi               2. Libero

III. Volleyball                         3. Dead ball

IV. Wrestling              4. Lona

Codes:

I           II         III        IV

(A)       3          4          2          1

(B)       3          4          1          2

(C)       2          4          1          3

(D)       1          4          3          2

Answer: (A)

 

44. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:

List – I                                                            List – II

I. Bureaucratic Theory                                    1. Henry Fayol

II. Scientific Management Theory                  2. Elton Mayo

III. Administrative Theory                             3. F.W. Taylor

IV. Human Relation Movement Theory         4. Max Weber

Codes:

I           II         III        IV

(A)       4          3          1          2

(B)       1          2          3          4

(C)       2          4          1          3

(D)       4          2          3          1

Answer: (A)

 

45. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:

List – I                        List – II

I. Water Jump                         1. Basketball

II. Diagonal excess     2. Hockey

III. 23 Metres              3. Steeple Chase

IV. 8 Seconds                         4. 800 Metres

Codes:

I           II         III        IV

(A)       3          4          2          1

(B)       4          3          1          2

(C)       2          1          3          4

(D)       3          4          1          2

Answer: (A)

 

46. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:

List – I                                    List – II

I. Circuit Training                   1. Winter Bottom

II. Fartlek Training                  2. Dr. Reindelland Greschler

III. Interval Training               3. Gosta Halmar

IV. Pressure Training              4. Morgan and Adamdson

Codes:

I           II         III        IV

(A)       3          4          1          2

(B)       4          3          2          1

(C)       2          1          4          3

(D)       1          2          3          4

Answer: (B)

 

47. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:

List – I                                    List – II

I. Fosbury flop                        1. Relay Race

II. Glide technique                  2. Long Jump

III. Hitch Kick                        3. Shot Put

IV. Snatch Baton Pass            4. High Jump

Codes:

I           II         III        IV

(A)       4          3          2          1

(B)       4          2          1          3

(C)       3          2          4          1

(D)       3          2          1          4

Answer: (A)

 

48. Arrange the following phases of motor learning in order of sequence:www.netugc.com

I. Phase of fine coordination

II. Phase of rough coordination

III. Phase of automatization

Codes:

(A) I, II, III

(B) II, III, I

(C) II, I, III

(D) III, II, I

Answer: (C)

 

49. Arrange the following mechanical phases of a 100 M sprint in order of their sequence of progression:

I. Retardation

II. Quick acceleration phase

III. Top speed phase

IV. Slow acceleration phase

Codes:

(A) I, II, III, IV

(B) IV, II, III, I

(C) III, IV, I, II

(D) II, I, IV, III

Answer: (B)

 

50. Arrange in correct sequential order the approaches adopted to study personality in sport:

I. Trait approach

II. Situation approach

III. Psychodynamic approach

IV. Interactional approach

Codes:

(A) I, III, IV, II

(B) IV, II, I, III

(C) II, IV, III, I

(D) III, I, II, IV

Answer: (D)

 

51. Arrange in correct sequential order the following statistical measures to analyse data:

I. F Ratio

II. Scheffee Post Hoc Test

III. Mean

IV. RSS, CF, TSS, SSb, SSw

Codes:

(A) III, II, IV, I

(B) III, II, I, IV

(C) III, IV, I, II

(D) IV, III, I, II

Answer: (C)

 

52. Arrange in correct sequential order the preventive measures of communicable diseases:

I. Disinfection

II. Notification

III. Diagnosis

IV. Isolation

V. Treatment

VI. Immunisation

VII. Investigation

Codes:

(A) I, II, III, IV, V, VI, VII

(B) II, IV, I, III, VII, VI, V

(C) IV, III, II, I, VI, VII, V

(D) III, I, II, IV, V, VI, VII

Answer: (B)

 

53. Arrange the following institutes in chronological order of their inception in India:

I. YMCA College of Physical Education, Madras (Chennai)

II. Sport Authority of India, New Delhi

III. National Institute of Sport, Patiala

IV. H.V.P. Mandal, Amravati

Codes:

(A) I, II, III, IV

(B) II, III, I, IV

(C) III, IV, II, I

(D) IV, I, III, II

Answer: (D)

 

54. Arrange the following in the chronological order:

I. Modern Olympic Games

II. Asian Games

III. Commonwealth Games

IV. SAF Games

Codes:

(A) I, II, III, IV

(B) IV, II, III, I

(C) IV, III, II, I

(D) I, III, II, IV

Answer: (D)

 

55. Arrange the following events of the first day of Decathlon in proper sequence of their occurrence:

I. 400 m

II. Shot Put

III. Long Jump

IV. High Jump

V. 100 m

Codes:

(A) V, III, II, IV, I

(B) I, IV, III, II, V

(C) V, IV, III, II, I

(D) II, III, IV, V, I

Answer: (A)

 

56. Sequence of therapeutic modalities includes:

I. Cryo therapy

II. Electro therapy

III. Massage therapy

IV. Exercise therapy

Codes:

(A) I, III, IV, II

(B) I, II, III, IV

(C) II, III, I, IV

(D) I, III, II, IV

Answer: (B)

 

57. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A), and the other as Reason (R).

Assertion (A): Socialization takes place through participation in games and sports.

Reason (R): Games and sports inculcate social habits.

Which one of the following statement is correct?

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) (A) is false, but (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are false.

(D) Both (A) and (R) are true.

Answer: (D)

 

58. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A), and the other as Reason (R).

Assertion (A): Modern concept of health includes only a sound body with adequate fitness.

Reason (R): Health is a state of complete well-being.

Which one of the following statement is correct?

(A) (A) is right, but (R) is wrong.

(B) Both (A) and (R) are right.

(C) (A) is wrong, but (R) is right.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (C)

 

59. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A), and the other as Reason (R).

Assertion (A): Type-II error is accepting the null hypothesis when it is false.

Reason (R): This error is due to false interpretation of data.

Which one of the following statement is correct?

(A) (A) is right, but (R) is wrong.

(B) Both (A) and (R) are right.

(C) (A) is wrong, but (R) is right.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (B)

 

60. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A), and the other as Reason (R).

Assertion (A): There exists a positive relationship between cohesion and performance in team sport.

Reason (R): Assessment of task cohesion and social cohesion measures the relationship of cohesion and performance of a team.

Which one of the following statement is correct?

(A) (A) is right and (R) is wrong.

(B) (A) is wrong and (R) is right.

(C) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).

(D) Both (A) and (R) are right, but (R) is not the correct explanation of (A).

Answer: (C)

 

61. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A), and the other as Reason (R).

Assertion (A): In normal standing position, the body weight is balanced by ground reaction force.

Reason (R): The basic condition for maintaining equilibrium is – the resultant of all forces acting on a body must be zero.

Which one of the following statement is correct?

(A) (A) is right, but (R) is wrong.

(B) Both (A) and (R) are right.

(C) (A) is wrong, but (R) is right.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (B)

 

62. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A), and the other as Reason (R).

Assertion (A): The main emphasis of the School Health Programme should be to educate children in matters of health and hygiene.

Reason (R): To keep the children free from diseases.

Which one of the following statement is correct?

(A) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are right, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is wrong, but (R) is right.

(D) (A) is right, but (R) is wrong.

Answer: (A)

 

63. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A), and the other as Reason (R).

Assertion (A): Recreation is a fundamental human need.

Reason (R): Urge for recreation is universal.

Which one of the following statement is correct?

(A) Both (A) and (R) are right, but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is wrong, but (R) is right.

(D) (A) is right, but (R) is wrong.

Answer: (B)

 

64. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A), and the other as Reason (R).

Assertion (A): Playgrounds are known as the character building laboratories.

Reason (R): Character building qualities are developed on playgrounds.

Which one of the following statement is correct?

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is false, but (R) is true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (B)

 

65. Given below are the two statements one of which is labelled as Assertion (A), and the other as Reason (R).

Assertion (A): Criterion reference test encourage closed convergent thinking.

Reason (R): They establish the proportion of what could be achieved.

Which one of the following statement is correct?

(A) (A) is false, but (R) is true.

(B) Both (A) and (R) are true.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (B)

 

66. Given below are the two statements, one of which is labelled as Assertion (A), and the other as Reason (R).

Assertion (A): Norm is a standard set of scores with which an obtained score is compared.

Reason (R): Norm is developed through logical experimentation.

Which one of the following statement is correct?

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) (A) is true, but (R) is false.

(C) (A) is false and (R) is true.

(D) (A) is true and (R) is correct explanation of (A).

Answer: (B)

 

67. Make the correct choice from the Assertion (A) and Reason (R) given below:

Assertion (A): Lymphatic vessels in the skin follow veins.

Reason (R): Lymphatic vessels with viscera follow arteries.

Which one of the following statement is correct?

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is false, but (R) is true.

(D) (A) is true, but (R) is false.

Answer: (B)

 

68. Make the correct choice from the Assertion (A), and the Reason (R) given below:

Assertion (A): A carom player does not get injury in a competition.

Reason (R): A player needs to warm up to avoid injury.

Which one of the following statement is correct?

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

69. Make the correct choice from the Assertion (A) and Reason (R) given below:

Assertion (A): Competitions are indispensable for enhancement of sports performance.

Reason (R): Competitions provide opportunity to the individual to prove his physical and psychic ability.

Which one of the following statement is correct?

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) (A) is true but (R) is false.

(C) Both (A) and (R) are false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

70. Make the correct choice from the Assertion (A) and Reason (R) given below:

Assertion (A): Supervision is an expert technical service primarily concentrated with studying and improving conditions that surround learning and pupil growth.

Reason (R): Supervision is a planned programme for a better teaching learning situation.

Which one of the following statement is correct?

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) (A) is false, but (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (C)

 

Q. Nos. 71 to 75: Read the passage and answer the questions that follow based on your understanding of the passage:

What will our world be like in the future? What will physical education and sport is like in the twenty-first century? Recognizing that change is ever present, certain trends and developments can be identified that lend themselves to a better understanding of the future of physical education and sport. These trends and developments include the wellness movement, the fitness movement, the educational reform movement and changing nature of education, the expending frontiers of the habitable universe and technological advances.

This decade is one of rapid technological advances. Many of these technological advances hold implications for the future of physical education and sport. Developments in computer technology combined with increasingly sophisticated research techniques have enabled us to widen the base of knowledge in physical education. Computer technology has facilitated biomechanical analysis of performance. Computer generated graphical representations of pro-typical sport performance will enhance the development of motor skills. Computers have also enabled researchers to better understand brain activity during learning, and subsequently design more effective instructional strategies; perhaps in the future physical educators will be able to predict with a great deal of certainty learning outcomes.

Developments in the field of communication hold promise for the future of physical education and sport, cable television is growing rapidly. The number of special interest programs presented on cable television is increasing as well. Videotape equipment has become easier to use, and provides a valuable instructional tool for physical educators in all settings. Video cassette recorders are experiencing phenomenal growth; many individuals are investing in exercise videotapes so that they can work out in the privacy of their own home and at their convenience. In the future instructional tapes for different sport skills will help individuals learn at home at their own pace.

Developments in biotechnology hold implications for the future of physical education and sport. Today identification of fibre type proportion in muscles allows researchers to identify whether an individual has a greater potential to succeed in athletic events requiring explosive strength or endurance. Perhaps in the near future genetic engineering will be used to program an individual’s genes for success in certain sport activities.

Advances in technology have led to improvements in sport equipment, facilitating better performance by both skills and unskilled persons. Graphite composite tennis rackets have replaced metal and metal-composite tennis rackets, which replaced wooden rackets years ago. Pole vaulters using fibre-glass poles have attained heights previously only dreamed about by vaulters using wooden poles. Technology applied to the manufacturing of running shoes has led to increased comfort and fewer injuries for runners of all abilities. Grass fields are being replaced by artificial surface under tracts by all-weather tracks, and open stadiums by domed arenas. There are numerous examples of how technology has affected physical education and sport, and the influence of technology on physical education and sport will continue in future.

 

71. Future of physical education and sport will depend on:

(A) Developing infrastructure

(B) Expending frontiers of the habitable universe

(C) Providing finances

(D) Increasing participation of younger population

Answer: (B)www.netugc.com

 

72. Computer technology facilitates:

I. Biomechanical analysis

II. Genetic engineering

III. Graphic representation of pro-typical sport performance

IV. Sophisticated research techniques

Find the correct combination.

(A) I & II

(B) I & III

(C) III & IV

(D) II & IV

Answer: (B)

 

73. Genetic engineering will be used

(A) to retard growth of sportsperson

(B) to develop surgical techniques

(C) to find out genes for success

(D) to accelerate growth of young sportsperson

Answer: (B)

 

74. Match List – I with List – II and select the correct option using the code given below:

List – I                                                List – II

I. Improved sport equipment              1. Artificial surface

II. Muscle fibre typing                        2. Computer

III. Understanding brain activity        3. Assessing potential of Marathon runner

IV. All weather tracts                                     4. Facilitation of performance of unskilled person

Codes:

I           II         III        IV

(A)       1          2          3          4

(B)       2          3          1          4

(C)       3          4          2          1

(D)       4          3          2          1

Answer: (D)

 

75. Wellness movement supports efforts directed toward

(A) Health promotion and disease prevention

(B) Fitness development

(C) Skill development

(D) Developing all-round personality

Answer: (A)

Comments