2012 June UGC NET Solved Question Paper in Physical Education, Paper II

1. N.I.S. was established in

(A) 1957

(B) 1960

(C) 1962

(D) 1964

Answer: (B)

 

2. Biological foundation of Physical Education involves

I. Motor learning

II. Sex characteristics

III. Body type

IV. Personality traits

Find the correct combination:

(A) I and II

(B) II and III

(C) III and IV

(D) IV and I

Answer: (B)

 

3. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and other is labelled as Reason (R).

Assertion (A): Physical Education is an elective discipline.

Reason (R): Physical Education borrows principles from other allied fields.

In the context of two statements, which one of the following is correct?

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

4. In skill learning the information processing model is comprised of four components. Arrange them in sequential order:

I. Decision making

II. Input

III. Feedback

IV. Output

Code:

(A) I II III IV

(B) III IV II I

(C) II I IV III

(D) IV III I II

Answer: (C)

 

5. Match List – I with List – II and select the correct answer from the code given below:

List – I            List – II

I. 1936             1. London

II. 1948           2. Berlin

III. 1980          3. Seoul

IV. 1988          4. Moscow

5. Los Angeles

Code:

I           II         III        IV

(A)       1          2          5          4

(B)       2          4          1          5

(C)       4          3          2          1

(D)       2          1          4          3

Answer: (D)

 

6. Which organ performs endocrine as well as exocrine functions in human body?

(A) Liver

(B) Kidneys

(C) Pancreas

(D) Gall bladder

Answer: (C)

 

7. Purpose of systemic circulation is

(I) Supply of O2 and nutrients to all parts of the body

(II) Purification of blood

(III) Bringing CO2 and wastages from all parts of the body

(IV) Removal of urine from blood

Find the correct combination:

Codes:

(A) I and II

(B) I and III

(C) II and IV

(D) III and IV

Answer: (B)

 

8. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and other is labelled as Reason (R).

Assertion (A): Skeletal muscles are called voluntary muscles.

Reason (R): Muscles are machines that convert chemical energy into mechanical work.

In the context of the above statements, which one of the following is correct?

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true and (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

9. Arrange the parts of large intestine (colon) sequentially:

I. Ascending colon

II. Sigmoid colon

III. Descending colon

IV. Transverse colon

Codes:www.netugc.com

(A) I IV III II

(B) II III IV I

(C) III II I IV

(D) IV I II III

Answer: (A)

 

10. Match List – I with List – II and select the correct answer from the code given below:

List – I                        List – II

I. Soleus                      1. Chest

II. Sartorius                 2. Upper back

III. Trapezious                        3. Lower leg

IV. Pectoralis              4. Across the thigh

Codes:

I           II         III        IV

(A)       2          3          1          4

(B)       3          4          2          1

(C)       4          2          3          1

(D)       1          3          4          2

Answer: (B)

11. Find the correct answer. Frontal plane divides the body into

(A) Front and back halves

(B) Left and right halves

(C) Upper and lower halves

(D) Inner and outer halves

Answer: (A)

 

12. Kinetics is the study of

(I) Velocity

(II) Impulse

(III) Acceleration

(IV) Force

Find the correct combination:

Codes:

(A) I and II

(B) II and III

(C) II and IV

(D) III and IV

Answer: (C)

 

13. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and other is labelled as Reason (R).

Assertion (A): Most of human body provides mechanical advantages in form of range of motion.

Reason (R): Skeletal lever is a form of human body machine.

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false and (R) is true.

Answer: (A)

 

14. Total movement structure of a squat jump involves the following phases:

I. Going down

II. Take-off

III. Moving up

IV. Landing

Proper sequence of these phases is:

(A) IV I III II

(B) II IV I III

(C) III II IV I

(D) I III II IV

Answer: (D)

 

15. Match List – I with List – II and select the correct answer from the code given below:

List – I                                    List – II

I. Hinge joint                           1. Wrist

II. Pivot joint                          2. Hip

III. Ball and socket joint         3. Elbow

IV. Gliding joint                     4. Neck

Codes:

I           II         III        IV

(A)       1          3          4          2

(B)       2          1          3          4

(C)       3          4          2          1

(D)       4          2          1          3

Answer: (C)

 

16. Which of the following is a secondary law of learning?

(A) Law of readiness

(B) Law of recency

(C) Law of exercise

(D) Law of effect

Answer: (B)

 

17. Important Personality Theories are:

I. Maslow’s Need Theory

II. Social Learning Theory

III. Trait Theory

IV. Attribution Theory

Codes:

(A) II and III

(B) I and II

(C) III and IV

(D) I and IV

Answer: (A)

 

18. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and other is labelled as Reason (R).

Assertion (A): Team’s performance goes down due to lack of cooperation.

Reason (R): Group cohesion is the togetherness among group members striving for a common goal.

Find the correct answer:

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) (A) is false, but (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A).

(D) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

Answer: (C)

 

19. Cognitive process consists of                                                 

I. Sensation

II. Thinking

III. Perception

IV. Problem solving

Identify the correct sequence:

Codes:www.netugc.com

(A) I III II IV

(B) II IV I III

(C) IV I III II

(D) III II IV I

Answer: (A)

 

20. Match List – I with List – II and select the correct answer from the code given below:

List – I                                    List – II

I. Inverted U hypothesis         1. Achievement

II. Aggression                                     2. Autocratic style

III. Leadership                        3. Anxiety

IV. Motivation                        4. Instrumental

Codes:

I           II         III        IV

(A)       1          2          3          4

(B)       4          3          1          2

(C)       2          1          4          3

(D)       3          4          2          1

Answer: (D)

21. Development of maximum strength should start at the age of

(A) 8 – 10 years

(B) 11 – 13 years

(C) 14 – 15 years

(D) 16 – 18 years

Answer: (D)

 

22. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and other is labelled as Reason (R).

Assertion (A): Physical education teacher should be highly skillful.

Reason (R): Physical education teacher requires demonstrating correctly the skill being taught.

Find the correct answer from the following:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

23. While constructing time-table for physical education class, the factors to be considered are

I. Head of institution’s preference

II. Convenience of parents

III. Availability of facilities

IV. Availability of Physical Education teacher

Codes:

(A) II and III

(B) III and IV

(C) IV and I

(D) I and II

Answer: (B)

 

24. Following food components do not produce heat and energy in the body:

I. Protein

II. Vitamin

III. Fat

IV. Minerals

Select correct answer from the code given below:

(A) I and III

(B) II and III

(C) III and IV

(D) II and IV

Answer: (D)

 

25. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and other is labelled as Reason (R).

Assertion (A): An obese person has BMI more than 30.

Reason (R): BMI indicates the nutritional status of a person.

Find the correct answer from the following:

(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

26. Health related fitness does not include

(A) Flexibility

(B) Speed

(C) Endurance

(D) Body composition

Answer: (B)

 

27. Match List – I with List – II and select the correct answer from the code given below:

List – I                        List – II

(Vitamin)                     (Disease)

I. Vitamin – A             1. Pyorrhoea

II. Vitamin – B           2. Rickets

III. Vitamin – C          3. Beri-Beri

IV. Vitamin – D          4. Night blindness

Code:

I           II         III        IV

(A)       2          4          3          1

(B)       1          2          4          3

(C)       4          3          1          2

(D)       3          1          2          4

Answer: (C)

 

28. Incomplete recovery is vital in

(A) Continuous method of training

(B) Interval training

(C) Fartlek

(D) Cross country

Answer: (B)

 

29. Criteria for classification of competition are:

I. Level of competition

II. Age of competitor

III. Mode of organizing competition

IV. Training methodical aspect

Arrange the above criteria in proper sequence:

(A) I, II and III

(B) II, III and IV

(C) II, IV and I

(D) IV, I and II

Answer: (C)

 

30. Given blow are two statements, one is labelled as Assertion (A) and other is labelled as Reason (R).

Assertion (A): Selection of a sport is the first phase for identification of talent.

Reason (R): Talent identification has three phases.

Find the correct answer from the following:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

31. Long-term sport training process involves following stages:

I. Basic training

II. Training for high performance

III. Training for maintaining performance

IV. Advanced training

Arrange in proper sequential phases:

(A) I IV II III

(B) I II III IV

(C) I III IV II

(D) I II IV III

Answer: (A)

 

32. Match List – I with List – II and select the correct answer from the code given below:

List – I                                                            List – II

I. High performance                                        1. Tactical action

II. Organization of competition                      2. Talent identification

III. Screening of children                               3. Training stage

IV. Motor solution of competition task          4. Competition system

Code:

I           II         III        IV

(A)       1          3          4          2

(B)       3          4          2          1

(C)       4          2          1          3

(D)       2          1          3          4

Answer: (B)

 

33. Close form questionnaire contains questions that call for

(A) Descriptive response

(B) Free response

(C) Short response

(D) Check response

Answer: (C)

 

34. Hypothesis in research means

I. Intellectual guess

II. Brilliant guess

III. Intelligent guess

IV. Negative guess

Find the correct answer from the following:

(A) I II III

(B) II III IV

(C) I III IV

(D) I II IV

Answer: (A)

 

35. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and other is labelled as Reason (R).

Assertion (A): External criticism establishes genuineness and authenticity of data.

Reason (R): Research should get true data.

Find the correct answer from the following:

(A) (R) is true, but (A) is false.

(B) Both (A) and (R) are true.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (B)

 

36. Identify the correct steps for relevant statistical procedure:

I. Mean values of two groups of data

II. Mean difference

III. Testing significance

IV.‘t’ value

Find the correct answer from the following:

Codes:

(A) II III IV I

(B) I II IV III

(C) III IV I II

(D) IV I II III

Answer: (B)

 

Answer: (C)

 

38. Cooper’s 12-minutes Run and Walk test measures:

(A) Agility

(B) Strength

(C) Speed

(D) Cardiorespiratory endurance

Answer: (D)

 

39. Performance related fitness involves

I. Power

II. Basic endurance

III. Flexibility

IV. Agility

Find the correct combination:

(A) I and II

(B) III and IV

(C) II and III

(D) I and IV

Answer: (A)

 

40. Given below are two statements, one of which is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R).

Assertion (A): Johnson Basketball test is a standardized test.

Reason (R): Johnson Basketball test evaluates Basketball playing ability.

Find out the correct answer from the code given below:

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (C)

 

41. Four steps for preparing a standardized test are:

I. Preparation of preliminary form

II. Preparation of final form

III. Testing of validity

IV. Testing of reliability

Find out the correct sequence:

(A) I II IV III

(B) I III II IV

(C) III IV I II

(D) II I III IV

Answer: (B)

 

42. Match List – I and List – II and find out correct combination from the code given below:

List – I                        List – II

I. Obesity                    1. Mesomorphy

II. Linearity                 2. Endomorphy

III. Muscularity           3. Goniometry

IV. Flexibility                         4. Ectomorphy

Codes:

I           II         III        IV

(A)       2          4          1          3

(B)       4          1          3          2

(C)       1          3          2          4

(D)       3          2          4          1

Answer: (A)

 

43. Planning Physical Education lesson must emphasize on

(A) Body type of learner

(B) Efficiency of teacher

(C) Time of teaching

(D) Age of learner

Answer: (D)

 

44. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and other is labelled as Reason (R):

Assertion (A): Physical education teacher should be good in theory as well as practical skills.

Reason (R): Physical education profession provides socioeconomic status.

In the context of two statements, which one of the following is correct?

(A) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

45. Match List – I and List – II and select the correct answer from the code given below:www.netugc.com

List – I                        List – II

I. Intramural                1. Visitation

II. Finance                   2. Competition

III. Supervision           3. Reappropriation

IV. Infrastructure        4. Layout

Code:

I           II         III        IV

(A)       2          3          1          4

(B)       3          2          4          1

(C)       4          1          3          2

(D)       1          4          2          3

Answer: (A)

 

46. Arrange the following phases of presentation technique in correct sequence:

I. Demonstration

II. Explanation

III. Practice and Supervision

IV. Feedback

Find the correct combination:

(A) II III IV I

(B) I II III IV

(C) III IV I II

(D) IV I II III

Answer: (B)

 

Teaching offers many rewards, regardless of whether it takes place in a traditional or an alternative setting. Probably most important is that it offers an opportunity to help Shape people’s lives and promote a healthy life-style. Students select teaching as a career for many reasons. Each prospective teacher should take the time to list the reasons he or she has for choosing this career. Many physical educators want to teach because of their love of children and their desire to help others. The conviction that involvement in a sound physical education program can have a significant impact on the quality of life of its participants motivates some individuals to enter the teaching profession. Prospective teachers who have been fortunate to reap the benefits of participation in a sound physical education program often express the desire to share with others the same benefits that they themselves have realized. Other individuals who had poor experiences while students in physical education enter the teaching profession because of the desire to improve the quality of physical education programs so that the benefits known to be associated with quality programs can be attained. Certainly personal interest, likes, and dislikes influence one’s decision to enter the teaching profession. Many choose to teach physical education because of their love for sport and perhaps the desire to transmit this love to others. The opportunities to be outdoors, to work out and stay physically fit, and to have fun are often given as reasons for entering the teaching profession. The nature of the job attracts many individuals. In the school selling the long vacations, the informality of teaching in the gymnasium as compared to the classroom, and the security offered by tenure are some of the positive benefits that prompt some people to seek a teaching career.www.netugc.com

 

47. Which of the following rewards of physical education teaching is the most important?

(A) Getting a job

(B) Promotion of healthy life style

(C) Enjoying the leisure time

(D) Improving the social contacts

Answer: (B)

 

48. What makes physical education teachers teach physical education activities?

(A) The love of children

(B) Monetary gains

(C) As a part of their job

(D) Devotion to profession

Answer: (A)

 

49. Which of the following influences the person to enter the teaching profession?

(A) Personal benefit

(B) Social obligation

(C) Political pressure

(D) Personal interest

Answer: (D)

 

50. The nature of physical education teaching job is

(A) Positive teaching

(B) Negative teaching

(C) Informality of teaching

(D) Formality of teaching

Answer: (C)

Comments