2012 June UGC NET Solved Question Paper in Philosophy, Paper II

1. The arguments presented in favour of Vedas include

(A) Power of the authors

(B) Characters of the authors

(C) Purpose of the authors

(D) None of the above

Answer: (D)                                                                                                                     

 

2. On the question of nature of self the Charvaka philosophy can be classified as

(A) Dehatmavadins

(B) Pranavadins

(C) Indriyatmavadins

(D) All the above

Answer: (A)

 

3. The havya of Yajna results in benefiting

(A) Rtvik

(B) Consumer of the havya

(C) Devata

(D) None of these

Answer: (B)

 

4. The Vedic word Rta stands for

(A) Moral order

(B) Cosmic order

(C) Both moral and cosmic order

(D) Neither moral nor cosmic order

Answer: (C)

 

5. Which out of the following does not refute perception as a valid means of knowledge?

(A) Jayarashi Bhatta

(B) Sri Harsha

(C) Goutama

(D) Nagarjuna

Answer: (C)www.netugc.com

 

6. Which of the following does not form a part of Brahma Vihara?

(A) Maitri

(B) Daya

(C) Mudita

(D) Upeksa

Answer: (B)

 

7. The Buddhist doctrine of Pratityasamutpada can be defined as

(A) There is no permanent self

(B) Whatever is, is momentary

(C) There is no origination of some elements

(D) Whatever originates, originate on some conditions

Answer: (D)

 

8. Liberation according to Jainism is

(A) Freedom from life and death only

(B) Freedom from Karma only

(C) Freedom from matter only

(D) All the above

Answer: (D)

 

9. Liberation according to Jainism is termed as

(A) Bhava-Moksa

(B) Dravya Moksa

(C) Bhava Moksa and Dravya Moksa Both

(D) Neither

Answer: (C)

 

10. Which of the following sets is consistent?

(A) Shunyavada – Chandrakirti

(B) Nirguna – Ramanuja

(C) Satkaryavada – Goutama

(D) Karmavada – Charvaka

Answer: (A)

11. The view that all types of Pratyaksa are nirvikalpaka is upheld by

(A) Nyaya

(B) Vaisesika

(C) Bauddha

(D) Visistadvaita

Answer: (C)

 

12. Prapathi is the relation between

(A) Jiva and Jagat

(B) Brahma and Jagat

(C) Jiva and Isvara

(D) Jiva and Brahman

Answer: (D)

 

13. According to the Vaisesika School the universal ‘Cowness’ is

(A) Non-eternal and many

(B) Eternal and many

(C) Eternal, one and residing in many

(D) Non-eternal and one

Answer: (C)

 

14. Vyapti can be properly defined as

(A) Invariable concomitance

(B) Causal relation

(C) Sequence

(D) None of the above

Answer: (A)

 

15. An unique innovation of Mimamsa Philosophy about the source of knowledge is

(A) Anupalabdhi

(B) Inference

(C) Comparison

(D) Testimony

Answer: (A)

 

16. Which one of the following alternatives is accepted by mimamsa?

(A) Svatah-pramanya, Svatahapramanya.

(B) Paratah- pramanya, Paratahapramanya.

(C) Svatah- pramanya, Paratahapramanya.

(D) Paratah- pramanya, Svatahapramanya.

Answer: (C)

 

17. Samkhya theory of causation is based upon

(A) Effect is not related with the cause.

(B) Effect does not pre-exist in the cause.

(C) Effect is produced out of nothing.

(D) Effect pre-exists in the cause.

Answer: (D)

 

18. To Patanjali Sasmita is a kind of

(A) Yoga

(B) Samadhi

(C) Asana

(D) Pranayama

Answer: (B)www.netugc.com

 

19. The theory of causation as proposed by Sankaradwaita is corroborated by

(A) Experience

(B) Logic

(C) Scriptures

(D) All the above

Answer: (B)

 

20. The theory that the effect is only the apparent result of the cause is known as

(A) Satkaryavada

(B) Asatkaryavada

(C) Parin.amavada

(D) Vivartavada

Answer: (D)

21. Point out from the following reason why Dr. B.R. Ambedkar opposes the caste system prevalent in India?

(A) …. as it creates discrimination, social injustice and inequality within the Indian Nation.

(B) …. as it is foreign innovation.

(C) …. as it is vedic heritage.

(D) …. as it is suggested by smritis.

Answer: (A)

 

22. The theory of evolution accepted by Sri Aurobindo is known as

(A) Emergent Evolution

(B) Mechanical Evolution

(C) Integral Evolution

(D) None of the above

Answer: (C)

 

23. To whom of the following statement can be rightfully attributed to ‘He reads Shankara from a Hegelian point of view’?

(A) Swami Vivekananda

(B) Sri Aurobindo

(C) Dr. S. Radhakrishnan

(D) J. Krishnamurthy

Answer: (B)

 

24. True knowledge according to J. Krishnamurthy is as follows:

(A) Accepted by Religious Text

(B) Prescribed by masters

(C) Unconditional awareness

(D) Conditional reactions

Answer: (C)

 

25. Mahatma Gandhi criticized industrialisation in one of the following writings:

(A) Autobiography

(B) Hind Swaraj

(C) Key to health

(D) Harijan

Answer: (B)

 

26. The Philosopher interviewed by young Socrates was _____.

(A) Heraclitus

(B) Plato

(C) Parmenides

(D) Zeno

Answer: (C)

 

27. Who established the theory of Becoming?

(A) Plato

(B) Parmanides

(C) Heraclitus

(D) St. Anselm

Answer: (C)

 

28. Who said, “Man is the measure of all things”?

(A) Plato

(B) Anaximenes

(C) Protagoras

(D) Zeno

Answer: (C)

 

29. Who believed that “good and ill are one”?

(A) Thales

(B) Heraclitus

(C) Aristotle

(D) Anaximenes

Answer: (B)

 

30. Who ultimately reduced the number of causes from four to two only?

(A) Parmanides

(B) Pythagoras

(C) Plato

(D) Aristotle

Answer: (D)

 

31. Which one among the following is real to Plato?www.netugc.com

(A) Objects

(B) Ideas

(C) Soul

(D) None of the above

Answer: (B)

 

32. Entire Western Philosophy is the foot note on the Philosophy of _____

(A) Socrates

(B) Aristotle

(C) Plato

(D) Parmanides

Answer: (C)

 

33. Who considers that ‘an unexamined life is not worth living’?

(A) Plato

(B) Aristotle

(C) Socrates

(D) Thales

Answer: (C)

 

34. Who proved the existence of God through arguments based on Ontology?

(A) St. Thomas Acquinas

(B) St. Anselm

(C) St. Augustine

(D) All the three

Answer: (B)

 

35. Concept of ‘Unmoved Mover’ for God was developed by ______

(A) St. Thomas Acquinas

(B) St. Anselm

(C) Aristotle

(D) Plato

Answer: (C)

 

36. According to whom ‘to start with, mind is a clean state’?

(A) Plato

(B) Descartes

(C) Spinoza

(D) Locke

Answer: (D)

 

37. Who said that ‘Reason must approach nature not as a pupil, but as a judge’?

(A) Kant

(B) Locke

(C) Hegel

(D) Spinoza

Answer: (A)

 

38. The Philosopher who defended common sense philosophy is

(A) Berkeley

(B) Hegel

(C) Moore

(D) Green

Answer: (C)

 

39. Which one of the following statements was propounded by Wittgenstein?

(A) To be is to be perceived

(B) I think therefore I am

(C) I am therefore I think

(D) Where of one cannot speak, there of one must remain silent.

Answer: (D)

 

40. The Philosopher who is associated with the doctrine of Language-games is

(A) Moore

(B) Russell

(C) Wittgenstein

(D) William James

Answer: (C)

 

41. The verifiability theory of meaning is introduced by

(A) Existentialists

(B) Logical Positivists

(C) Phenomenologists

(D) Pragmatists

Answer: (B)

 

42. The Philosopher who criticized the Cartesian dualism of descaste as the ‘Doctrine by Ghost in the Machine’ is

(A) A.J. Ayer

(B) G.E. Moore

(C) Bertrand Russell

(D) Gilbert Ryle

Answer: (D)

 

43. According to which theory truth depends upon practical consequences?

(A) Correspondence theory

(B) Coherence theory

(C) Pragmatic theory

(D) Semantic theory

Answer: (C)

 

44. Which one of the following pairs is not theoretically harmonious?

(A) Moore and Russell

(B) Pierce and James

(C) Schlick and Carnap

(D) Heidegger and Husserl

Answer: (D)

 

45. The ‘Vienna Circle’ is associated with

(A) Logical Positivism

(B) Pragmatism

(C) Existentialism

(D) Phenomenological Movement

Answer: (A)

 

46. Which one of the following is considered as the essence of Philosophy by Russell?

(A) Aesthetics

(B) Ethics

(C) Logic

(D) Axiology

Answer: (C)

 

47. Descartes introduced

I. Mathematical Method

II. Advanced Proofs for the existence of God.

III. Explained body-mind relation.

IV. Introduced the distinction between primary and secondary qualities.

Find the correct answer by using the code below:

Codes:

(A) Only I and II are correct.

(B) Only II and III are correct.

(C) Only III and IV are correct.

(D) Only I, II & III are correct.

Answer: (D)

 

48. Out of following two statements the first is Assertion (A) and second is Reason (R).

Assertion (A): Early Wittgenstein subscribes Picture theory of meaning.

Reason (R): For later Wittgenstein the function of Language is to state facts.

Select only the correct answer from given two statements through codes given:

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not a correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

49. Identify the correct sequence of woks.

(A) An Essay Concerning Human Understanding, Meditations, Organon, Republic.

(B) Republic, Meditations, Organon, an Essay Concerning Human Understanding.

(C) Republic, Organon, Meditations, an Essay Concerning Human Understanding.

(D) Meditations, Republic, An Essay Concerning Human Understanding, organon.

Answer: (C)

 

50. Match the following by using the code below and select the correct answer using the code given below:www.netugc.com

List – I                        List – II

(Author)                      (Texts)

(a) Gilbert Ryle           (i) Philosophical Studies

(b) Bertrand Russell    (ii) either/or

(c) Heidegger              (iii) The Concept of Mind

(d) G.E. Moore           (iv) An inquiry into meaning and truth

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (iii) (ii) (i)

(B) (ii) (i) (iv) (iii)

(C) (iii) (iv) (ii) (i)

(D) (iii) (ii) (iv) (i)

Answer: (C)

Comments