2012 December UGC NET Solved Question Paper in Philosophy, Paper II

1. The correct sequence of four parts of Vedas is:

(A) Samhitā, Āranyaka, Brāhmana, Upanisad.

(B) Samhitā, Brāhmana, Āranyaka, Upanisad.

(C) Upanisad, Āranyaka, Brāhmana, Samhitā.

(D) Samhitā, Brāhmana, Upanisad, Āranyaka.

Answer: (B)

 

2. What is the Upanishadic view of Mukti?

(A) Knowledge of Atman

(B) Knowledge of Brahman

(C) Unity of Brahman and Atman

(D) None of the above

Answer: (A)

 

3. Which one of the following is an example of Arthavāda?

(A) Āmnāyasyakriyarthatvāt

(B) Swargakamoyajet

(C) Saptadvipavasumati

(D) Agninasinchet

Answer: (C)

 

4. Ramanuja’s theory of causation is known as

(A) Vivartavāda

(B) Prakritiparināmavāda

(C) Brahma parināmavāda

(D) Asatkāryavāda

Answer: (C)

 

5. The main objective of mimāmsāsystem is

(A) To establish the authority of the Brahman sutras.

(B) To establish the authority of the Vedas.

(C) To establish the authority of the Tripitak.

(D) To establish the authority of the Bhagwad Gita.

Answer: (B)

 

6. ‘Sarvamdukham’ is the dictum upheld by:www.netugc.com

(A) Jaina

(B) Sānkhya

(C) Bauddha

(D) Yoga

Answer: (C)

 

7. Twelve causes of suffering in Buddhism are described in the

(A) First Noble Truth

(B) Second Noble Truth

(C) Third Noble Truth

(D) Fourth Noble Truth

Answer: (B)

 

8. Khyati according to Indian philosophy means

(A) Theory of error

(B) Theory of truth

(C) Theory of falsehood

(D) None of the above

Answer: (A)

 

9. Which is not the aim of the study of Vedānta scripture?

(A) Liberation from avidya

(B) Self realization

(C) Brahm realization

(D) Worldly prosperity

Answer: (D)

 

10. The knowledge of presence of the hetu in the paksa is known as:

(A) Paksadharmatājñāna

(B) Paramarsajñāna

(C) Vyaptijñāna

(D) Anumiti

Answer: (A)

11. According to the Vaiśesikas liberation (nihśreyasa) is attained by

(A) Tattvajñāna alone

(B) Practicing the dharmas prescribed by God

(C) Tattvajñāna along with practicing the dharmas prescribed by God.

(D) None of the above.

Answer: (C)

 

12. The asamavayikārana of the creation of the world according to the Vaiśesikas is:

(A) Paramanu

(B) Dvyanuka

(C) Paramanusamyoga

(D) Trasarenu

Answer: (C)

 

13. The imposition of some quality on a thing where it is not, is termed as:www.netugc.com

(A) Avidyā

(B) Adhyāsa

(C) Akhyāti

(D) None of the above

Answer: (B)

 

14. The nature of man according to Cārvāka philosophy is

(A) The physical body

(B) The conciousness

(C) The self

(D) None of the above

Answer: (A)

 

15. The correct sequence of the avayavasof a pañćāvayavinjāya according to the Naiyāyikas is:

(A) Udāharana, pratijñā, hetu, upanaya and nigamana.

(B) Pratijñā, hetu, udāharana, upanaya&nigamana.

(C) Pratijñā, udāharana, hetu, upanaya&nigamana.

(D) Pratijñā, hetu, upanaya, udāharana&nigamana.

Answer: (B)

 

16. The view that Isvara is only the nimittakarana of the world is upheld by:

(A) The nyāya

(B) The sāmkhya

(C) The advaitavedānta

(D) The mīmāmsā

Answer: (A)

 

17. Five types of Yama according to Patañjali are:

(A) Ahimsā, asteya, satya, brahmaćarya and asana.

(B) Ahimsā, satya, asteya, brahmaćarya, and aparigraha.

(C) Satya, asteya, brahmaćarya, aparigraha and dhyāna.

(D) Asteya, brahmaćarya, satya, dhyāna and asana.

Answer: (B)

 

18. The word ‘māyā’ to Sañkara means:

(A) Sat only

(B) Asat only

(C) Both sat and asat

(D) Neither sat nor asat but indescribable

Answer: (D)

 

19. Assertion (A): Śabda is a pramāna.

Reason (R): Śabda can prove God.

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is correct and (R) is not but (R) is the correct explanation of (A).

(D) (A) is correct and (R) is not but (R) is not the correct explanation of (A).

Answer: (B)

 

20. Which one of the following represents the correct sequence in the Advaitictradition?

(A) Vyas, Śakara, Govindapāda, Goudapāda.

(B) Goudapāda, Vyas, Śakara, Govindapāda.

(C) Śakara, Vyas, Govindapāda, Goudapāda.

(D) Vyas, Goudapāda, Govindapāda, Śakara.

Answer: (D)

21. Consider the list – I and the list – II and select the code correctly matched:

List – I                        List – II

1. Sa kara                    i. Tattvakaumudi

2. Jayarāsibhatta          ii. Tattvopaplavsingha

3. JayantaBhatta         iii. NyāyaMañjarī

4. VacaspatiMisra       iv. Brahmaśutrābhāsya

Code:

      1 2 3 4

(A) i ii iii iv

(B) i iv iii i

(C) iv ii iii i

(D) i iii ii iv

Answer: (C)

 

22. Who focussed the Upanisadic dictum “Arise, Awake and Stop not till the goal is reached” in modern times?

(A) Swami Dayanand

(B) Raja Rammohan Roy

(C) Swami Vivekananda

(D) Mahatma Gandhi

Answer: (C)

 

23. Which of the following are admitted by Tagore to be the essential aspects of human self?

(A) Physical and mental

(B) Vital and mental

(C) Physical and spiritual

(D) Mental and spiritual

Answer: (C)

 

24. According to K.C. Bhattacharyya philosophy is:

(A) The knowledge of the Absolute.

(B) Self-evident elaboration of the self.

(C) Self-evident elaboration of the self-evident.

(D) The study of the self-evident.

Answer: (C)

 

25. Consider the List-I and List-II and select the code correctly matched:

List – I                                    List – II

1. Subject as freedom                         i. Sri. Aurobindo

2. Gnostic being                      ii. Rabindranath Tagore

3. Universal Religion              iii. Vivekananda

4. JivanDevata                                    iv. K.C. Bhattacharyya

Code:

      1 2 3 4

(A) i ii iii iv

(B) i iii ii iv

(C) iv i iii ii

(D) iv ii i iii

Answer: (C)

 www.netugc.com

26. The originator of dialectics is _____.

(A) Aristotle

(B) Plato

(C) Zeno

(D) Thales

Answer: (C)

 

27. In whose philosophy the name of God is demiurge?

(A) Parmenides

(B) Heraclitus

(C) Anaximander

(D) Plato

Answer: (D)

 

28. Socrates wrote _____ number of books/articles.

(A) Three

(B) Four

(C) One

(D) None

Answer: (D)

 

29. Who affirmed, “what is contradictory to thought cannot be real”?

(A) Plato

(B) Aristotle

(C) Parmenides

(D) Anaximander

Answer: (C)

 

30. Plato’s dialectics come under_____.

(A) Theory of knowledge

(B) Logic

(C) Metaphysics

(D) All these.

Answer: (D)

 

31. Who accepts that the agreement or disagreement of ideas is knowledge?

(A) Plato

(B) Aristotle

(C) Heraclitus

(D) Pythagoras

Answer: (B)

 

32. Who believed that spiritual and appetites are two sections of soul?

(A) Plato

(B) Aristotle

(C) Parmenides

(D) Anaximander

Answer: (A)

 

33. Founder of scientific logic is

(A) Plato

(B) Aristotle

(C) Pythagoras

(D) Parmenides

Answer: (B)

 

34. Who acclaimed that man is the highest creature in the world?

(A) St. Anselm

(B) St. Augustine

(C) St. Thomas Acquinas

(D) All the above

Answer: (B)

 

35. Stage of moral conversion as per Saint Augustine is

(A) Faith

(B) Hope

(C) Clarity

(D) All the three

Answer: (D)

 

36. The primary aim of Descartes is

(A) To explain the relation between body and mind.

(B) To prove the existence of God.

(C) To refute the reality of the external world.

(D) To reach clear and certain knowledge.

Answer: (D)

 

37. According to Kant knowledge consists of

(A) Synthetic a priori judgements

(B) Synthetic a posteriori judgements

(C) Analytic judgements

(D) None of the above

Answer: (A)

 

38. Which one of the following is NOT the work of Bertrand Russell?

(A) Discourse on method

(B) Our knowledge of the external world.

(C) An inquiry into meaning and truth.

(D) Human knowledge: Its scope and limits.

Answer: (A)

 

39. Who said: God is dead?

(A) Nietzsche

(B) Wittgenstein

(C) Heidegger

(D) C.S. Pierce

Answer: (A)

 

40. Who called God as Natura Naturata?

(A) Locke

(B) Kant

(C) Spinoza

(D) Hume

Answer: (C)

 

41. Descartes explains body-mind relation through

(A) Psycho-Physical Parallelism.

(B) Interactionism.

(C) Pre-established harmony.

(D) Epiphenomenalism.

Answer: (B)

 

42. Select the logical positivist among the following:

(A) Husserl

(B) Heidegger

(C) A.J. Ayer

(D) C.S. Pierce

Answer: (C)

 

43. The principle of sufficient reason was propounded by

(A) Locke

(B) Berkeley

(C) Leibnitz

(D) Plato

Answer: (C)

 

44. The philosopher that distinguishes between ‘matters of fact’ and ‘association of ideas’ is:

(A) Descartes

(B) Hume

(C) Leibnitz

(D) Spinoza

Answer: (B)

 

45. Who said that the relation between cause and effect is not logical, but only psychological?

(A) Hume

(B) Kant

(C) Russell

(D) Heidegger

Answer: (A)

 

46. David Hume’s philosophical standpoint is:

I. Empirical

II. Positivistic

III. Agnostic

IV. All the above

Find the correct answer by using the code below:

(A) I and II are only correct.

(B) II and III are only correct.

(C) I and III are only correct.

(D) IV is correct.

Answer: (D)

 

47. Wittgenstein authored:

I. Tractatus Logico Philosophicus

II. Philosophical Investigations

III. On certainty

IV. Zettle

Select the correct answer by using the code:

(A) I and II are only correct.

(B) II and III are only correct.

(C) I and IV are only correct.

(D) I, II, III and IV are correct.

Answer: (D)

 

48. The following item consists of two statements: One labelled as the Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).

Assertion (A): According to Locke, to start with mind is a tabula rasa.

Reason (R): Locke rejects Innate Ideas.

Select your answer, using the code given below.

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not a correct explanation of (A).

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is true.

Answer: (A)

 

49. What is the correct sequence of the following?

(A) Thales, Protagorus, Plato, Thomas Aquinas.

(B) Leibnitz, Spinoza, Descartes, Locke.

(C) Locke, Berkeley, Hume, Descartes.

(D) Descartes, Kant, Hegel, Locke.

Answer: (A)

 

50. Match the following by using the code below:

List – I                        List – II

(Thinker)                     (Doctrine)www.netugc.com

a. Descartes                 i. Doctrine of modes

b. Berkeley                  ii. Doctrine of monads

c. Leibnitz                   iii. Esseestpercipi

d. Spinoza                   iv. Doctrine of Innate Ideas.

Codes:

       a b c d

(A) iv i ii iii

(B) iv iii ii i

(C) ii iii iv i

(D) iii iv ii i

Answer: (B)

Comments