2013 June UGC NET Solved Question Paper in Performing Arts, Paper III

Part – I: Common for Dance / Drama / Theatre

 

1. Assertion (A): Swapna Vasavdattam’ is classified as the ‘Prakara ’type of Rupaka.

Reason (R): It’s plot is based on the folk tale.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is true, (R) is false.

(D) (A) is false, (R) is true.

Answer: (B)

 

2. Match the items in List-I with the items in List-II:

List – I                        List – II

(a) Avimaraka             (i) Rajshekhar

(b) Bāl Rāmāya           (ii) Murāri

(c) Mahaveer Charit    (iii) Bhāsa

(d) Anargh Raghav     (iv) Bhavbhuti

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (ii) (iii) (i)

(B) (iii) (i) (iv) (ii)

(C) (ii) (iii) (i) (iv)

(D) (i) (iv) (ii) (iii)

Answer: (B)

 

3. Give the correct sequence on the basis of their play wrights:

(A) Shakuntalam, Urubhangam, Mrichhakatikam, Uttar Rāmcharitam.

(B) Mrichhakatikam, Uttar Rāmcharitam, Urubhangam, Shakuntalam.

(C) Urubhangam, Shakuntalam, Mrichhakatikam, Uttar Rāmcharitam.

(D) Uttar Rāmcharitam, Mrichhakatikam, Shakuntalam, Urubhangam.

Answer: (C)

 

4. Pick the odd one out:

(A) Karnabharam

(B) Madhyama Vyayoga

(C) Veisanharam

(D) Balcharitam

Answer: (C)

 

5. ‘Ascharya Chudamani’ – a famous Ramayana play in Sanskrit is written by

(A) Jaydev

(B) Kulsekhar

(C) Murari

(D) Shaktibhadra

Answer: (D)

 

6. Assertion (A): Most of India’s rural theatre forms were created by Hindus for Hindus.

Reason (R): Bhand Jashna the rural theatre form of Kashmir is an exception to it.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) (A) is true, (R) is false.

(C) Both (A) and (R) are false.

(D) (A) is false, (R) is true.

Answer: (A)

 

7. Match items in List-I with the items in List-II:

List – I                        List – II

(a) Bidesia                   (i) Punjab

(b) Maach                    (ii) Bihar

(c) Nakal                     (iii) Goa/Konkana

(d) Dashāvatar                        (iv) Madhya Pradesh

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (iii) (i) (iv) (ii)

(C) (iv) (iii) (ii) (i)

(D) (ii) (iv) (i) (iii)

Answer: (D)

 

8. Give the correct sequence in respect of the state it belongs to

(A) Sakhi Kundhei, Putul Nautch, Pavai Kuthu, Gombeyatta.

(B) Putul Nautch, Sakhi Kundhei, Gombeyatta, Pavai Kuthu.

(C) Gombeyatta, Pavai Kuthu, Sakhi Kundhei, Putul Nautch.

(D) Pavai Kuthu, Putul Nautch, Gombeyatta, Sakhi Kundhei.

Answer: (B)


9. Pick the odd one out:

(A) Nautanki

(B) Svanga

(C) Bhavai

(D) Ramlila

Answer: (D)

 

10. The ‘Bharatlila’ of Orissa stresses episodes concerning

(A) Rama and Bharata

(B) Arjuna and Subhadra

(C) Bharata and Kaikeyi

(D) Dashrath and Kaushalya

Answer: (B)

11. Assertion (A): Dance and drama cannot be learnt in an academic institution.

Reason (R): Both Art forms are valued as spontaneous creations.

Codes:

(A) (A) is true, (R) is false.

(B) (A) is false, (R) is true.

(C) (A) is true, (R) is true.

(D) (A) is false, (R) is false.

Answer: (B)

 

12. Match the following List-I with List-II:

List – I                                                List – II

(a) Mattavilasa                                    (i) Sri Harsha

(b) Subhadra Dhananjayam                (ii) Shakti Bhadra

(c) Ascharya Chudamani                    (iii) Mahendra Vikrama Pallava

(d) Nagananda                                                (iv) Kulashekhara Varman

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iv) (iii) (ii)

(B) (ii) (iii) (i) (iv)

(C) (iii) (iv) (ii) (i)

(D) (iii) (ii) (iv) (i)

Answer: (C)

 

13. Kalasutribahuliya is a form of

(A) Mask dance

(B) Puppet theatre

(C) Sword dance

(D) Stick dance

Answer: (B)

14. Assertion (A): The Psychological states which are proper to a superior character should not be applied to a middling one.

Reason (R): Psychological states are common to middling and inferior character.

Codes:

(A) (A) is false, (R) is true.

(B) (A) is true, (R) is false.

(C) (A) is false, (R) is false.

(D) (A) is true, (R) is true.

Answer: (B)

 

15. Identify the correct sequence.

(A) Ahalyauddharanam, Jatayu Moksham, Valivadham, Setubandhanam.

(B) Ahalyauddharanam, Setubandhanam, Jatayu Moksham, Valivadham.

(C) Setubandhanam, Ahalyauddharanam, Jatayu Moksham, Valivadham.

(D) Ahalyauddharanam, Jatayu Moksham, Setubandhanam,Valivadham.

Answer: (A)

 

16. Assertion (A): Tamasha developed from Sanskrit and Prakrittradition.

Reason (R): Tamasha has much in common with gondhal.

Codes:

(A) (A) is true, (R) is false.

(B) (A) is false, (R) is true.

(C) (A) is true, (R) is true.

(D) (A) is false, (R) is false.

Answer: (A)

 

17. Match the following:

List – I                                                            List – II

(a) MallinathaPurana                           (i) Jayasenapati

(b) SangitaDarpana                             (ii) Nagachandra

(c)NrittaRatnavali                               (iii) Damodara

(d) KavyaPrakasha                              (iv) Mammata

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iii) (iv) (i)

(B) (iii) (iv) (ii) (i)

(C) (i) (ii) (iii) (iv)

(D) (ii) (iii) (i) (iv)

Answer: (D)

 

18. Assertion (A): Modern Indian Theatre has characteristics similar to Western Theatre.www.netugc.com

Reason (R): Modern Indian Theatre does not have a national character.

Codes:

(A) (A) is true, (R) is false.

(B) (A) is true, (R) is true.

(C) (A) is false, (R) is false.

(D) (A) is false, (R) is true.

Answer: (A)

 

19. Haasyagaru is a buffoon in

(A) Kuravanji Natakam

(B) Yakshagana

(C) Kathakali

(D) Teru Koothu

Answer: (B)

 

20. Pick the odd one out:

An Indian folk orchestra does not include

(A) Mardala

(B) Khanjira

(C) Clarionet

(D) Morsing

Answer: (C)

21. Identify the correct sequence:

(A) Bhima’s oath, Karna’s oath, Bhishma’s oath, Paanchali’s oath.

(B) Karna’s oath, Paanchali’s oath, Bhishma’s oath, Bhima’s oath.

(C) Bhisma’s oath, Paanchali’s oath, Bhima’s oath, Karna’s oath.

(D) Bhishma’s oath, Paanchali’s oath, Karna’s oath, Bhima’s oath.

Answer: (C)

 

22. A dance presentation is

(A) Descriptive

(B) Narrative

(C) Narrative and Interpretative

(D) Interpretative

Answer: (C)

 

23. Indian architectural sites are maintained by

(A) UNESCO

(B) A.S.I.

(C) A.I.U.

(D) A.I.R.

Answer: (B)

 

24. The body attitude of a dancer/actor should indicate

(A) Psychological perspective

(B) Sociological perspective

(C) Aesthetic perspective

(D) All of the above

Answer: (D)

 

25. Select the correct sequence:

(A) Bharatmilap, Pattabhishekam, Shabarimoksham, Tatakavadham.

(B) Tatakavadham, Bharatmilap, Shabarimoksham, Pattabhishekam,

(C) Tatakavadham, Bharatmilap, Pattabhishekam, Shabarimoksham.

(D) Shabarimoksham, Tatakavadham, Bharatmilap, Pattabhishekam.

Answer: (B)

 

26. Pick the odd one out:

Indian Art historians and scholars

(A) Leela Venkatraman

(B) Shanta Sarabjeet Singh

(C) Mohan Gokhale

(D) Choodamani Nandagopal

Answer: (C)

 

27. Assertion (A): Shiva danced the Gajasamhara Nritta.

Reason (R): After subduing Muyalaka Shiva performed this Nritta.

Codes:

(A) (A) is true, (R) is false.

(B) (A) is true, (R) is true.

(C) (A) is false, (R) is false.

(D) (A) is false, (R) is true.

Answer: (A)

 

28. Which pair is not matched properly?

(A) Kavandi – Shilappadi Karam.

(B) Shahir Amar Shaikh– Tamasha

(C) Chutti – Ahaarya

(D) Mask – Silambuattam

Answer: (D)

 

29. Match the following:

List – I                                    List – II

(a) Vipralabdha                       (i) Heroine disappointed in separation.

(b) Khandita                            (ii) Heroine deceived by hero.

(c) Virahotkanthita                  (iii) Heroine depressed in jealous anger.

(d) Proshitabhartruka              (iv) Heroine depressed with so-journing husband.

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iii) (iv) (i)

(B) (ii) (iii) (i) (iv)

(C) (iv) (i) (iii) (ii)

(D) (i) (iv) (ii) (iii)

Answer: (B)

 

30. Select the correct sequence:

(A) Noh, Bharatanatyam, Ballet, Modern Dance.

(B) Ballet, Noh, Bharatanatyam, Modern Dance.

(C) Modern Dance, Noh, Ballet, Bharatanatyam.

(D) Noh, Ballet, Modern Dance, Bharatanatyam.

Answer: (A)

 

31. Assertion (A): In Bharata’s concept of nātya, dance and drama are not distinct entities.

Reason (R): Both are knit together by the common element of Abhinaya.

Codes:

(A) (A) is false, (R) is false.

(B) (A) is true, (R) is true.

(C) (A) is false, (R) is true.

(D) (A) is true, (R) is false.

Answer: (B)

 

32. Match the items in List-I with the items in List-II.

List – I                                    List – II

(a) Uttar Ramacharita             (i) Vishakhdatta

(b) Ve i Sanhar                        (ii) Bhavbhuti

(c) Mudra Rakshas                  (iii) Harsha

(d) Ratnavali                           (iv) Bhatt Nārāya a

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (ii) (iv) (i) (iii)

(C) (iii) (i) (ii) (iv)

(D) (iv) (iii) (ii) (i)

Answer: (B)

 

33. Which is the correct sequence in Purvaranga?

(A) Pratyāhār, Nāndi, Rang Dwār, Trigata, Prarochanā.

(B) Nāndi, Rang Dwār, Prarochanā, Pratyāhār, Trigata.

(C) Rang Dwār, Trigata, Prarochanā, Pratyāhār, Nāndi.

(D) Prarochanā, Nāndi, Rang Dwār, Trigata, Pratyāhār.

Answer: (A)

 

34. Pick the odd one out:

(A) Rāsaka

(B) Hallisaka

(C) Bhānika

(D) Īhāmruga

Answer: (D)

 

35. A type of Rupaka which is a monologue in one act?

(A) Vyayoga

(B) Vithi

(C) Bhā a

(D) Utsrustikānka

Answer: (C)

 

36. Assertion (A): The Mahabharata and Bhagavata Purana had powerful hold on some Traditional Theatre Forms.

Reason (R): They leaned heavily upon these for their heroic themes.

Codes:

(A) (A) and (R) are true.

(B) (A) and (R) are false.

(C) (A) is true, (R) is false.

(D) (A) is false, (R) is true.

Answer: (A)

 

37. Match the items in List-I with the items in List-II.

List – I                                                                        List – II

(a) Entry songs in Bhavai                                            (i) Pharikhanda

(b) Shield and Sword used for exercises in Chhau     (ii) Jarjara

(c) Carved wooden stool used in Kutiyattam             (iii) Āva u

(d) Pole used during the preliminaries                        (iv) Pitham

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (iii) (ii) (i)

(B) (iii) (i) (iv) (ii)

(C) (ii) (iv) (iii) (i)

(D) (i) (ii) (iv) (iii)

Answer: (B)

 

38. Which is the correct sequence in respect of the Geographical origin from North to South?

(A) Khyal, Tamasha, Yakshagan, Kaliyattam, Bhanda Jashna.

(B) Thamasha, Yakshagana, Kaliyattam, Bhanda Jashna, Khyal.

(C) Bhand Jashna, Khyal, Tamasha, Yakshagan, Kaliyattam.

(D) Kaliyattam, Yakshagan, Khyal, Bhand Jashna, Tamasha.

Answer: (C)

 

39. Pick the odd one out:

(A) Mizhavu

(B) Eddaka

(C) Dholak

(D) Kadali

Answer: (D)

 

40. This is an Indian dramatic form confined to AGRA, the home of Taj Mahal

(A) Bhagvat Mela

(B) Bhagat

(C) Bharatlila

(D) Bhamakalapam

Answer: (B)

 

41. Assertion (A): There is a great deal to learn about Indian Civilisation from Sanskrit plays.

Reason (R): Sanskrit plays give a perspective of pervading views of philosophy and religion.

Codes:

(A) (A) is true, (R) is true.

(B) (A) is false, (R) is true.

(C) (A) is true, (R) is false.

(D) (A) is false, (R) is false.

Answer: (A)

 

42. Putabheda is movement of

(A) Eyebrows

(B) Eyelids

(C) Eyelash

(D) Eyeballs

Answer: (B)

 

43. Assertion (A): Indian drama avoided realism and gave scope to imagination.

Reason (R): Angikabhinaya was the basis of Indian drama.

Codes:

(A) (A) is false, (R) is true.

(B) (A) is true, (R) is true.

(C) (A) is true, (R) is false.

(D) (A) is false, (R) is false.

Answer: (C)

 

44. Silappadikaram explains the

(A) 10 Rupakas

(B) 9 Rasas

(C) 8 Nayikas

(D) 11 Kuttus

Answer: (D)

 

45. The spirit dance of Burma is called

(A) Nat Pue

(B) Yokthe Pue

(C) Wayang Kulit

(D) Lakon

Answer: (A)

 

46. Which pair is not properly matched?

(A) Sutra – Mana

(B) Shalabhanjika – Vrikshikha

(C) Surasundari – Gandharva

(D) Lokeswara – Buddha

Answer: (C)

 

47. Which pair is not properly matched?

(A) Vyaghrapada – Patanjali

(B) Kubhakarna – Vibheeshana

(C) Karna – Shakuni

(D) Urmila – Sita

Answer: (C)

 

48. Match the following:

List – I                                    List – II

(a) Faithful nayaka                  (i) Dharma-vira

(b) Righteous nayaka              (ii) Dhiroddhata

(c) Arrogantnayaka                 (iii) Shatha

(d) Shameless nayaka              (iv) Anukula

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (i) (iv) (ii)

(B) (iv) (i) (ii) (iii)

(C) (i) (iii) (ii) (iv)

(D) (ii) (iv) (iii) (i)

Answer: (B)

 

49. Which pair is not properly matched?

(A) Tara – Vali

(B) Madhavi – Mahabharata

(C) Kunti – Surya

(D) Duryodhana – Bhanumati

Answer: (B)

 

50. Match the following:

List – I                        List – II

(a) Mandodari             (i) Bhalu

(b) Mareecha               (ii) Pakshi

(c) Jambavan               (iii) Manduka

(d) Jatayu                    (iv) Mruga

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (i) (ii) (iii)

(B) (ii) (iv) (i) (iii)

(C) (iii) (iv) (ii) (i)

(D) (iii) (iv) (i) (ii)

Answer: (D)

 

Part – II: Dance

 

51. This year “Padmabhushan” is awarded to

(A) Dr. Sudharani Raghupati

(B) Dr. Kanak Rele

(C) Pt. Birju Maharaj

(D) Smt. Darshana Zaveri

Answer: (B)

 

52. Match the following:

List – I                        List – II

(a) Pallavi                    (i) Tamasik

(b) Parikhanda             (ii) Chaturanga

(c) Tillana                    (iii) Nritta

(d) Tā i                        (iv) Chhau

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iv) (i) (iii)

(B) (ii) (i) (iv) (iii)

(C) (i) (iii) (iv) (ii)

(D) (iii) (iv) (ii) (i)

Answer: (D)

 

53. Gammelan is the musical orchestra in dances of

(A) Sri Lanka

(B) Cambodia

(C) Indonesia

(D) Burma

Answer: (C)www.netugc.com

 

54. Match items in List-I with List-II.

List – I                                                List – II

(a) U.S. Krishna Rao                           (i) Ritha Devi

(b) Tagore Samman 2012                    (ii) Vasantha Lakshmi

(c) M.V. Narasimhachari                     (iii) Kapila Vatsyayana

(d) Bharata Muni Samman 2012         (iv) Chandra Bhaga Devi

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iii) (iv) (i)

(B) (iv) (ii) (i) (iii)

(C) (i) (ii) (iv) (iii)

(D) (iv) (i) (ii) (iii)

Answer: (D)

 

55. Pick the odd one out.

(A) Sthanaka

(B) Prenkhana

(C) Svastika

(D) Samapada

Answer: (D)

 

56. Which is not correctly matched?

(A) Teermanam – Tihai

(B) Bol – Shollu

(C) Odissi – Jagoi

(D) Guru – Ashan

Answer: (C)

 

57. Assertion (A): The Indian Classical Dances are living Dance traditions.

Reason (R): Practices and perceptions of what is correct in the style are in a constant flux.

Codes:

(A) (A) is true, (R) is true.

(B) (A) is true, (R) is false.

(C) (A) is false, (R) is false.

(D) (A) is false, (R) is true.

Answer: (A)

 

58. Mach items in List-I with List-II:

List – I                        List – II

(a) Saing                      (i) Thailand

(b) Khon                      (ii) Indonesia

(c) Wayang Kulit        (iii) Laos

(d) Lao Phene             (iv) Burma

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (ii) (i) (iv)

(B) (iv) (i) (ii) (iii)

(C) (ii) (iv) (iii) (i)

(D) (i) (iii) (iv) (ii)

Answer: (B)

 

59. Assertion (A): Ashtapadis are danced in all classical dance styles.

Reason (R): These Ashtapadis are represented in sculpture.

Codes:

(A) (A) is true, (R) is true.

(B) (A) is false, (R) is false.

(C) (A) is true, (R) is false.

(D) (A) is false, (R) is true.

Answer: (C)

 

60. This is performed during Narasimha Jayanti festival.

(A) Kuchipudi

(B) Yakshagana

(C) Kudiyattam

(D) Bhagavata Mela Nataka

Answer: (D)

 

61. Which of the following pairs is not correctly matched?

(A) Goshtalila – Manipuri

(B) Ojapali – Assam

(C) Atabhagavatam – Kuchipudi

(D) Gollakalaapam – Kerala

Answer: (D)

 

62. The dance of Telugu temple-court dancers is

(A) Sadir Attam

(B) Vilasini Natyam

(C) Mohini Attam

(D) Kuravanji Natakam

Answer: (B)

 

63. Match items in List-I with List-II.

List – I                                    List – II

(a) Kaksar                                (i) Tamil Nadu

(b) Poykkaalkudirai                 (ii) Maharashtra

(c) Tipri                                   (iii) Uttarakhand

(d) Chapeli                              (iv) Madhya Pradesh

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (i) (ii) (iii)

(B) (ii) (iii) (i) (iv)

(C) (iii) (i) (iv) (ii)

(D) (iv) (i) (iii) (ii)

Answer: (A)

 

64. The dancers hold sticks in their hands

(A) Karagāttam

(B) Athango

(C) Chirmi

(D) Dangi

Answer: (B)

 

65. Pick the odd one out:

Music is used in

(A) Adavu

(B) Gat Bhaav

(C) Alarippu

(D) Tarangam

Answer: (B)

 

66. Assertion (A): A study of the colours and their psychology is important for a Kathakaliartiste.

Reason (R): The colours make a Kathakali artiste look majestic and grand.

Codes:

(A) (A) is true, (R) is true.

(B) (A) is false, (R) is false.

(C) (A) is true, (R) is false.

(D) (A) is false, (R) is true.

Answer: (C)

 

67. Match items in List-I with List-II.

List – I                                    List – II

(a) Rani Karna                         (i) Nrityang

(b) Rajendra Gangani              (ii) Jeevan Dhvani

(c) Krishna Mohan Mishra      (iii) Anadi Anant

(d) Vasvati Mishra                  (iv) Satrang

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iii) (iv) (i)

(B) (iv) (iii) (i) (ii)

(C) (iv) (iii) (ii) (i)

(D) (iii) (iv) (ii) (i)

Answer: (B)

 

68. Assertion (A): A classical dancer of 21st Century lacks cultural and political dilemmas.

Reason (R): The choreography must not move beyond geographical interpretations.

Codes:

(A) (A) is false, (R) is true.

(B) (A) is true, (R) is true.

(C) (A) is true, (R) is false.

(D) (A) is false, (R) is false.

Answer: (D)

 

69. Select the correct sequence according to age:

(A) Parvati Kumar, Birju Maharaj, Singajit Sinha, Rati Kanta Mahapatra.

(B)Birju Maharaj, Singajit Sinha, Parvati Kumar, Rati Kanta Mahapatra.

(C) Rati Kanta Mahapatra, Birju Maharaj, Parvati Kumar, Singajit Sinha.

(D)Singajit Sinha, Parvati Kumar, Birju Maharaj, Rati Kanta Mahapatra.

Answer: (A)

 

70. Assertion (A): Indian Modern Contemporary dance is an imitation of the west.

Reason (R): Indian dancers include choreography based on Indian classical styles sometimes.

Codes:

(A) (A) is false, (R) is true.

(B) (A) is true, (R) is true.

(C) (A) is true, (R) is false.

(D) (A) is false, (R) is false.

Answer: (A)

 

71. Which pair is not matched correctly?

(A) Darshana Jhaveri – Sukha Saari Dvandva

(B) Kanak Rele – Shilappadi Karam

(C) Vyjantimala – Sant Sakku

(D) Kelucharan Mahapatra – Discovery of India

Answer: (D)

 

72. Select the correct sequence.

(A) Rupaka Tala, Jampa Tala, Mattiya Tala, Ata Tala.

(B) Mattiya Tala, Rupaka Tala, Jampa Tala, Ata Tala.

(C) Ata Tala, Rupaka Tala, Mattiya Tala, Jampa Tala.

(D)Mattiya Tala, Rupaka Tala, Ata Tala, Jampa Tala.

Answer: (C)

 

73. Pick the odd one out:

(A) Maakhan char

(B) Kevatprasang

(C) Bakasennavadha

(D) Kuvalayapidha

Answer: (B)

 

74. Kummin is worn by a dancer of

(A) Sattriya

(B) Odissi

(C) Manipuri

(D) None of the above

Answer: (C)

 

75. Pick the odd one out:

(A) Pragalbha

(B) Adheera

(C) Para kiya

(D) Padmini

Answer: (D)

 

Part – III: Drama/Theatre

 

51. The recently published book ‘Indian Method in Acting’ is written by

(A) Kumar Verma

(B) Prasanna

(C) M.L. Varadpande

(D) H.V. Sharma

Answer: (B)

 

52. Match the items in List-I with the items in List-II.

List – I                                    List – II

(a) Irish system in light           (i) Auto Colour changer

(b) DMX system                     (ii) Controlling Factor

(c) LED PAR                          (iii) Intelligent light

(d) Moving Head                    (iv) Dimmer

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (iv) (ii) (i)

(B) (ii) (iv) (i) (iii)

(C) (iv) (i) (iii) (ii)

(D) (i) (iii) (ii) (iv)

Answer: (B)

 

53. Assertion (A): Scenography bridges the gap between the Designer and Director.

Reason (R): All Designers are Directors.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) (A) is true, (R) is false.

(C) Both (A) and (R) are false.

(D) (A) is false, (R) is true.

Answer: (B)

 

54. Give the correct sequence according to their corresponding value:

(A) Down Right, Down Left, Down Centre, Up Right.

(B) Down Centre, Down Right, Down Left, Up Right.

(C) Down Left, Down Centre, Down Right, Up Right.

(D) UP Right, Down Left, Down Right, Down Centre.

Answer: (B)

 

55. Pick the odd one out:

(A) Mohan Maharshi

(B) Amal Allana

(C) Bhanu Bharti

(D) Manohar Singh

Answer: (D)

 

56. The production of ‘Andha Yug’ at Purna Quila by E. Alkazi opened the doors for a kind of theatre in India which is known as

(A) Dance Theatre

(B) Visual Theatre

(C) Realistic Theatre

(D) Applied Theatre

Answer: (B)

 

57. Match the items in the List-I with the items in List-II.

List – I                                    List – II

(a) Beijing Opera                     (i) Rangpatti

(b) Indian Classical Theatre    (ii) Tragic Mask

(c) Pandvani                            (iii) Stylized Make up

(d) Ancient Greek Thatre        (iv) Tambura

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iii) (i) (iv)

(B) (i) (iv) (ii) (iii)

(C) (iii) (ii) (iv) (i)

(D) (iii) (i) (iv) (ii)

Answer: (D)

 

58. Assertion (A): It is not essential for a theatre academician to be a practitioner.

Reason (R): Practice never expands the dimension of theatre academics.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) (A) is true, (R) is false.

(C) (A) is false, (R) is true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (B)

 

59. Give the correct sequence in respect of the five fundamentals of Play- Direction.

(A) Movement, Pantomimic Dramatization, Rhythm, Composition, Picturization.

(B) Picturization, Rhythm, Movement, Composition, Pantomimic Dramatization.

(C) Composition, Picturization, Movement, Rhythm, Pantomimic Dramatization.

(D) Pantomimic Dramatization, Rhythm, Movement, Picturization, Composition.

Answer: (C)

 

60. Pick the odd one out

(A) Niranjan Goswami – Mime

(B) Dadi Padmjee – Make up

(C) Kanishka Sen – Lights

(D) Roshan Alkazi – Costumes

Answer: (B)

 

61. The Visual design of the production of Ratan Thiyam’s ‘When we dead awaken’ has borrowed the elements of

(A) Realism

(B) Surrealism

(C) Expressionism

(D) Impressionism

Answer: (B)

 

62. Match the items in List-I with the items in List-II.

List – I                                    List – II

(a) Peter Brook                        (i) Performance theory

(b) Eugeno Barba                    (ii) towards a poor theatre

(c) Richard Schechner             (iii) The Mahabharata

(d) Jerzi Grotowski                 (iv) Theatre Anthropology

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (iii) (iv) (i) (ii)

(C) (iv) (i) (ii) (iii)

(D) (ii) (iii) (iv) (i)

Answer: (B)

 

63. Assertion (A): In theatre, the director composes his actors in relation with the space.

Reason (R): The actor-space relationship brings meaning to the production.

Codes:

(A) (A) is true, (R) is true.

(B) (A) is false, (R) is true.

(C) (A) is false, (R) is false.

(D) (A) is true, (R) is false.

Answer: (A)

 

64. Give the correct sequence in respect of making of the sets.

(A) Idea, Sketch, Drawing, Model, Fabrication.

(B) Sketch, Idea, Drawing, Fabrication, Model.

(C) Model, Sketch, Idea, Drawing, Fabrication.

(D) Idea, Model, Sketch, Drawing, Fabrication.

Answer: (A)

 

65. Pick the odd one out:

(A) Contrast

(B) Domination

(C) Isolation

(D) Interpretation

Answer: (D)

 

66. The prime element that plays a vital role in Girish Karnārd’s Nāg Mandal is

(A) The Diction

(B) The Design

(C) Contradiction of Day and Night

(D) Realistic Approach

Answer: (C)

 

67. Match the items in List-I with the items in List-II.

List – I                        List – II

(a) Seagull                   (i) Christopher Marlowe

(b) Dr. Faustus            (ii) Herold Pinter

(c) Caretaker               (iii) Edward Albee

(d) Zoostory                (iv) Anton Chekhov

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (i) (ii) (iii)

(B) (iii) (ii) (iv) (i)

(C) (i) (ii) (iii) (iv)

(D) (ii) (iv) (i) (iii)

Answer: (A)

 

68. Assertion (A): Peter Brook has directed Shakespeare’s A Midsummer Nights’ Dream’.

Reason (R): Peter Brook has directed only Shakespearean plays.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are false.

(B) (A) is true, (R) is false.

(C) (A) is false, (R) is true.

(D) Both (A) and (R) are true.

Answer: (B)

 

69. Give the correct sequence in respect of their first entry in the play ‘Evam Indrajeet’

(A) Mousi, Mansi, Kamal, Bimal, Amal, Indrajeet, Writer.

(B)Amal, Bimal, Kamal, Indrajeet, Mansi, Mausi, Writer.

(C) Indrajeet, Mausi, Writer, Mansi, Kamal, Bimal, Amal.

(D) Writer, Mausi, Mansi, Amal, Bimal, Kamal, Indrajeet.

Answer: (D)

 

70. Pick the odd one out:

(A) Albert Camus

(B) Bernard Shaw

(C) Ionesco

(D) Jean-Paul Sartre

Answer: (B)

 

71. The distinctive style of English, Comedy of Humours was popularized by

(A) William Congreve

(B) John Dryden

(C) Ben Johnson

(D) John Arden

Answer: (C)

 

72. Match the items in List-I with items in List-II.

List – I                        List – II

(a) Kalidās                   (i) Ramāa

(b) Bhaurao                 (ii) Devdutta

(c) Savitri                    (iii) Mallika

(d) Padmini                 (iv) Mahendranath

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (iii) (i) (iv) (ii)

(C) (ii) (iii) (i) (iv)

(D) (iv) (iii) (ii) (i)

Answer: (B)

 

73. Assertion (A): The modern play ‘Death of a Salesman’ reflects the shattering dream of American Society.www.netugc.com

Reason (R): Any play is a product of its own culture.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are false.

(B) (A) is true, (R) is false.

(C) (A) is false, (R) is true.

(D) Both (A) and (R) are true.

Answer: (D)

 

74. Pick the odd one out:

(A) Vijay Tendulkar

(B) Mahesh Dattani

(C) Mohan Rakesh

(D) Dharmaveer Bharti

Answer: (B)

 

75. Given the correct sequence of the following Brechtian plays:

(A) Caucasian chalk circle, Drums in the Night, Mother Courage, Three Penny Opera.

(B) Drums in the Night, Three Penny Opera, Mother Courage Caucasian Chalk Circle.

(C) Three Penny Opera, Mother Courage, Caucasian Chalk Circle, Drums in the Night.

(D) Mother Courage, Caucasian Chalk Circle, Drums in the Night, Three Penny Opera.

Answer: (B)

Comments