2013 December UGC NET Solved Question Paper in Performing Arts, Paper II

Part – I: Common to Dance / Drama / Theatre

 

1. Match the following:

List – I                        List – II

a. Pithmardaü              i. Hero of Bhāna

b. Vidusaka                 ii. Servant of the hero

c. Vita                                     iii. Companion of the royal hero

d. Ceta                        iv. Hero of the subplot

Codes:

       a b c d

(A) iii iv i ii

(B) ii iii iv i

(C) iv iii i ii

(D) i ii iii iv

Answer: (C)

 

2. Assertion (A): There is no difference between Nātak and Prakarana

Reason (R): Both are considered to be Rupaka by Bharata.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) (A) is true (R) is false.

(C) Both (A) and (R) are false

(D) (A) is false (R) is true.

Answer: (D)

 

3. Select the correct sequence of the following items of Purvaranga:

(A) Avatarana, Ārambha, Āshrāvanā, Pratyāhāra

(B) Ārambha, Avatarana , Pratyāhāra Āshrāvanā,

(C) Pratyāhāra, Avatarana, Ārambha, Āshrāvanā

(D) Āshrāvanā, Ārambha, Avatarana, Pratyāhāra

Answer: (C)

 

4. Pick the odd one out:

(A) Rangpith

(B) Rangsirsh

(C) Rangdwar

(D) Mattavarni

Answer: (C)

 

5. One kind of Rupaka which is a monologue in one act

(A) Ihāmrga

(B) Vyāyoga

(C) Bhāna

(D) Vithi

Answer: (C)

 

6. Match the following:

List – I                                    List – II

a. Maryada Purushottamü       i. Karna

b. Ranachhod                          ii. Rama

c. Dashanan                             iii. Krishna

d. Sutputra                              iv. Ravana

Codes:

       a b c d

(A) ii iv i iii

(B) iv i iii ii

(C) iii ii i iv

(D) ii iii iv i

Answer: (D)

 

7. Select the correct sequence of appearance of the following characters:

(A) Jatayu, Marich, Shravan, Shurpanakha

(B) Shravan, Marich, Jatayu, Shurpanakha

(C) Marich, Shravan, Shurpanakha, Jatayu

(D) Shravan, Shurpanakha, Marich, Jatayu

Answer: (D)

 

8. “Shilapadikaram” is

(A) Sanskrit treatise

(B) Love story

(C) Tamil classic

(D) Treatise on dance

Answer: (C)

 

9. Assertion (A): The puppets have a broad social base and cast a wide net.

Reason (R): They keep incorporating new thematic and textual material drawn from social life, customs and beliefs.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) true (R) false.

(D) (A) false (R) true.

Answer: (A)

 

10. Pick the odd one out:

(A) Madhavi

(B) Madurai

(C) Kannagi

(D) Kovalan

Answer: (B)

11. Match the following:

List – I                        List – II

a. Draupadi                 i. Janak

b. Mandodari              ii. Bhima

c. Sita                          iii. Arjuna

d. Hidimba                  iv. Ravana

Codes:

       a b c d

(A) iii iv i ii

(B) iii ii iv i

(C) i ii iii iv

(D) ii iii iv i

Answer: (A)

 

12. Match items in List – I with the Items in List – II:www.netugc.com

List – I                        List – II

a. Jarjara sthapana       i. Epilogue

b. Bharat Vakya          ii. Gestures

c. Yavanika                 iii. Purvaranga

d. Mudra                     iv. Front curtain

Codes:

       a b c d

(A) ii iv i iii

(B) i iii ii iv

(C) iv ii iii i

(D) iii i iv ii

Answer: (D)

 

13. Assertion (A): Myths and folklores are relevant for the contemporary society, since they tell us the history of mankind.

Reason (R): Myths and folklores are always based on historical evidences.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is true, (R) is false.

(D) (A) is false, (R) is true.

Answer: (C)

 

14. Write in correct order

(A) Pataka, Prakari, Bindu, Beeja, Karya

(B) Prakari, Bindu, Pataka, Karya, Beeja

(C) Beeja, Karya, Pataka, Bindu, Prakari

(D) Beeja, Bindu, Pataka, Prakari, Karya

Answer: (D)

 

15. Pick the odd one out:

(A) Shalya

(B) Sumanta

(C) Jayadratha

(D) Jarasandha

Answer: (B)

 

16. Who was cursed to remain immortal forever by Krishna in Mahabharata?

(A) Jarasandha

(B) Sishupala

(C) Ashwatthama

(D) Prurochana

Answer: (C)

 

17. Match items in List – I with List – II:

List – I                        List – II

a. Vaidehi                    i. Rama

b. Raghukul Nandan   ii. Kamban

c. Ramavatara                         iii. Sita

d. Mandodari              iv. Ramayana

Codes:

       a b c d

(A) iii i ii iv

(B) ii i iii iv

(C) i ii iv iii

(D) iv iii ii i

Answer: (A)

 

18. Assertion (A): King Kulasekhara Varman Cheraman Perumal wrote two plays viz. Subhadraharana and Tapatisamvarana

Reason (R): King of Tamil chera dynasty Kulasekhara varman reformed Koodiyattam.

Codes:

(A) (A) is true (R) is false.

(B) (A) is true (R) is true.

(C) (A) is false, (R) is true

(D) (A) is false, (R) is false.

Answer: (B)

 

19. Identify the correct sequence of their appearance in Mahabharata:

(A) Rukmani, Pradyuman, Pratip, Ghatotkatcha

(B) Pratip, Pradyuman, Rukmani, Ghatotkatcha

(C) Pratip, Rukmani, Pradyuman, Ghatotkatcha

(D) Pradyuman, Ghatotkatcha, Pratip, Rukmani

Answer: (C)

 

20. Pick the odd one out

(A) Brihaspati

(B) Ganga

(C) Shukracharya

(D) Krishna

Answer: (C)

21. It is a famous commentary on Nātyashastra

(A) Natya Lakshan Ratanakosh

(B) Natya Manjari Suarabh

(C) Abhinav Bharati

(D) Astadhyayi

Answer: (C)

 

22. Match items in List – I with List – II:

List – I                        List – II

a. Natak                       i. Stage

b. Mattavarani             ii. Tala

c. Nritta                       iii. Rupaka

d. Kakshavibhag         iv. Zonal Division

Codes:

      a b c d

(A) i ii iii iv

(B) ii iii iv i

(C) iii i ii iv

(D) iv ii i iii

Answer: (C)

 

23. Assertion (A): Panchamveda is Natyashastra

Reason (R): Natyashastra deals with various types of theatres, Abhinay and Rasa.

Codes:

(A) (A) is true (R) is false.

(B) (A) is false (R) is false.

(C) (A) is false, (R) is true.

(D) (A) is true, (R) is true.

Answer: (A)

 

24. Identify the correct sequence of the chapters of Natyashastra

(A) Puja to the Gods of stage, Origin of Drama, Description of Karan, Description of Play House

(B) Origin of Drama, Description of Play House, Puja to the Gods of Stage, Description of Karan

(C) Origin of Drama, Puja to the Gods of Stage, Description of Play House, Description of Karan

(D) Puja to the Gods of stage, Origin of Drama, Description of Play House, Description of Karan

Answer: (B)

 

25. The episode which does not belong to Krishnanattam

(A) Avatāram

(B) Bāl lila

(C) Kaliyamardanam

(D) Rasakrida

Answer: (B)

 

Part – II: Dance

 

26. The dance performed by men and women together is

(A) Lambadi

(B) Kolattam

(C) Dangi Nrutya

(D) Rouf

Answer: (C)

 

27. Nritta is

(A) Without story

(B) Without expression

(C) Without tala

(D) Without laya

Answer: (B)

 

28. Match the following:

List – I            List – II

a. Kashimali    i. Kathak

b. Patasilk        ii. Manipuri

c. Ghaghra       iii. Bharatnatyam

d. Patloi           iv. Satriya

Codes:

       a b c d

(A) iii iv i ii

(B) i iii ii iv

(C) i ii iii iv

(D) ii i iv iii

Answer: (A)

 

29. Pick the odd one out:

(A) Violin

(B) Pena

(C) Ektara

(D) Pung

Answer: (D)

 

30. The director of Kalakshetra foundation is

(A) Leela Sampson

(B) Priyadarshini Govind

(C) Gitanjali Lal

(D) Anita Ratnam

Answer: (B)

 

31. Match the items in List – I and List – II:

List – I                        List – II

a. Timir Baran             i. The sleeping Beauty

b. Chaikovsky             ii. Java-Bali

c. Gamelan                  iii. China

d. Opera                      iv. Udayshankar

Codes:

       a b c d

(A) iv i ii iii

(B) iv ii iii i

(C) iv i iii ii

(D) i ii iii iv

Answer: (A)

 

32. Assertion (A): The classical dances of India depict Navarasa

Reason (R): Natyashastra describes all the Navarasa.

Codes:

(A) (A) is correct (R) is wrong.

(B) (A) is wrong (R) is correct.

(C) Both (A) and (R) are wrong.

(D) Both (A) and (R) are correct.

Answer: (A)

 

33. Identify the ascending order of Hasta

(A) Kapot, Kartari, Swastika, Varah, Dola

(B) Varah, Kapot, Dala Hasta, Kartari Swastika

(C) Dala Hast, Kartari, Swastika, Kapot, Varah

(D) Kapot, Dola Hasta, Kartari Swastika, Varah

Answer: (D)

 

34. Pick the odd one out:

(A) Saayujya – T.M. Krishnan

(B) Kalakshetra – Priyadarshini Govind

(C) Geeta Chandran– Gandhi

(D) Aditi Mangaldas– Anubhuti

Answer: (D)

 

35. Pick the odd one out:

(A) Shruti Bandopadhyay

(B) Parul Shah

(C) Saroja Vaidyanathan

(D) Ranjana Shrivastav

Answer: (C)

 

36. Pick the odd one out:

(A) Ranjana Gauhar

(B) Maharis

(C) Ramkrishna Talukdar

(D) The Jaganath Temple

Answer: (C)www.netugc.com

 

37. Assertion (A): Many temples of India still hold dance as ritualistic practice.

Reason (R): All temples were built to nurture dances in India.

Codes:

(A) (A) is correct, (R) is wrong.

(B) (R) is correct, (A) is wrong.

(C) Both (A) and (R) are wrong.

(D) Both (A) and (R) are correct.

Answer: (A)

 

38. Pick the odd one out:

(A) Saskia Kersenboom– Tiruttani Dancers

(B) Hari Krishna– Text and Devadasi repertoire

(C) King Tulaja – Sangit Saramrita

(D) Anne-Marie Gaston– Dance and Hindu women

Answer: (B)

 

39. Which Indian folk dance is the most performed in the world?

(A) Lavni

(B) Garba

(C) Bhangada

(D) Kummi

Answer: (B)

 

40. Match the following:

List – I                                    List – II

a. Odissi                                  i. Sinuousness

b. Kandyandance                    ii. Ritual play

c. Sattriya                                iii. Thumpingvigour

d. Bhagavat Mela Natakam    iv. Gracefully Lyrical

Codes:

       a b c d

(A) iv iii i ii

(B) i iv ii iii

(C) i iii iv ii

(D) iii ii i iv

Answer: (C)

 

41. Phillip Zarilli researched on

(A) Kuchipudi

(B) Chhaw

(C) Dasiattam

(D) Kalaripayatu

Answer: (D)

 

42. Researches on Dance requires

(A) Yogic concentration

(B) Excellence in performance

(C) Dedication to the Guru

(D) None of the above

Answer: (D)

 

43. Identify the correct sequence:

(A) Jatayu Moksham, Shankarscope, Tomari Matir Kanya, A million Sitas

(B) Shankarscope, A million Sitas, Tomari Matir Kanya, Jatayu Moksham,

(C) A million Sitas, Tomari Matir Kanya, Jatayu Moksham, Shankarscope

(D) Shankarscope, Jatayu Moksham, Tomari Matir Kanya, A million Sitas

Answer: (A)

 

44. Assertion (A): The dance education at university level can replace our Guru-Shishya Parampara.

Reason (R): All university teachers are Gurus.

Codes:

(A) (A) is correct, (R) is wrong.

(B) (A) is wrong, (R) is correct.

(C) Both (A) and (R) are wrong.

(D) Both (A) and (R) are correct.

Answer: (C)

 

45. Recently the most popular, Bollywood dance number “Lungi Dance” was choreographed by

(A) Prabhudeva

(B) Saroj Khan

(C) Chinni Prakash

(D) Vaibhavi Merchant

Answer: (C)

 

46. Match the following:

List – I                                    List – II

a. Ravi Varma                         i. Editor

b. Swati Thirunal                     ii. Painter

c. N. Pattabhi Raman              iii. Critic

d. Shanta Sarbjeet Singh         iv. Musiccomposer

Codes:

       a b c d

(A) ii iv i iii

(B) iv i ii iii

(C) iii ii iv i

(D) i iv iii ii

Answer: (A)

 

47. The Karanas of Natyashastra are sculpted in the inner walls of

(A) Chidambaram temple

(B) Thanjavur Brihadeswaratemple

(C) Kumbhakanam temple

(D) Sarangapani temple

Answer: (B)

 

48. Jathiswaram is the combination of

(A) Musical notes and hand gestures

(B) Musical notes and rhythmic syllables

(C) Melody and rhythm

(D) Stamping of feet in rhythmic fashion

Answer: (B)

 

49. Match the following:

List – I                        List – II

a. Mandali Sajan         i. Mohiniattam

b. Attakatha                ii. Manipuri

c. Javali                       iii. Kathakali

d. Chalkuttu                iv. Bharatnatyam

Codes:

      a b c d

(A) i ii iii iv

(B) ii iii iv i

(C) iii i ii iv

(D) ii iii iv i

Answer: (D)

 

50. What does NCPA stand for?

(A) National Congress Party of Amethy

(B) National Centre for Propagation of Arts

(C) National Centre for Painting Arts

(D) National Centre for Performing Arts

Answer: (D)

 

Part – III: Drama/Theatre

 

26. Match the following:

List – I                                    List – II

a. Jean Anouilh                       i. The Playboy of the Western World

b. Gerhart Hauptmann                        ii. Blood Wedding

c. John M. Synge                    iii. Antigone

d. Garcia Lorca                       iv. The Weavers

Codes:

      a b c d

(A) i ii iii iv

(B) ii iii iv i

(C) iii iv i ii

(D) iv i ii iii

Answer: (C)

 

27. Assertion (A): Moliere’s text breathed new life into the traditional situations of French farce and the stock masks and devices of the Italian Commedia.

Reason (R): Moliere’s aim was to produce a satiric commentary on the society of his time and a penetrating exploration of eternal human foibles.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are false.

(B) (A) is false (R) is true.

(C) (A) is true (R) is false.

(D) Both (A) and (R) are true.

Answer: (B)

 

28. Give the correct sequence of the following isms:

(A) Realism, Expressionism, Classicism, Romanticism, Surrealism

(B) Classicism, Romanticism, Realism, Expressionism, Surrealism

(C) Surrealism, Realism, Romanticism, Classicism, Expressionism

(D) Expressionism, Realism, Surrealism, Classicism, Romanticism

Answer: (B)

 

29. Pick the odd one out:

(A) Expressionism – Eugene O’Neil

(B) Absurd Drama– Harold Pinter

(C) Epic Drama – Bertolt Brecht

(D) Realism – Luigi Pirandello

Answer: (D)

 

30. ‘Wayang’ is a generic name for the most theatre performance in

(A) China

(B) Japan

(C) Bhutan

(D) Indonesia

Answer: (D)

 

31. Match the items in List – I with List – II:

List – I                                    List – II

a. Dr. Sriram Lagoo                i. Nana Fadnabish

b. K.K. Raina                          ii. Azdak

c. Dr. Mohan Aghasi               iii. Natsamrat

d. Dwarka Prasad                   iv. Macbeth

Codes:

      a b c d

(A) i ii iii iv

(B) iv iii ii i

(C) iii iv i ii

(D) ii i iv iii

Answer: (C)

 

32. Assertion (A): Jaishankar Sundari is known for performing female characters in the plays.

Reason (R): Jai Shankar Sundari has performed only female characters in his life time.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is false and (R) is true.

(D) (A) is true and (R) is false.

Answer: (D)

 

33. Arrange the colours in correct order as per the colour-wheel:

(A) Vermillion, Red, Yellow, Orange

(B) Red, Yellow, Orange, Vermillion

(C) Orange, Yellow, Red, Vermillion

(D) Red, Vermillion, Orange, Yellow

Answer: (D)

 

34. Pick the odd one out

(A) Hirma ki Amar Kahani

(B) Agra Bazar

(C) Charan Das Chor

(D) Raja

Answer: (D)

 

35. The last production of B.V. Karnath is

(A) Chandragupta

(B) Varnam Van

(C) Satta Ka Khel

(D) Avimarakam

Answer: (D)

 

36. Match the List – I with List – II:

List – I                                    List – II

a. Gordon Craig                      i. Berliner Ensemble

b. The Comedy of Errors        ii. Shakespeare

c. Brecht                                  iii. Marrionate

d. Emotion Memory                iv. Stanislavasky

Codes:

       a b c d

(A) iii ii i iv

(B) ii i iv iii

(C) i iv iii ii

(D) iv iii ii i

Answer: (A)

 

37. Assertion (A): During the war years, Brecht became a prominent writer of the Exilliteratur.

Reason (R): He expressed his opposition to the National Socialist and Fascist Movements in his plays.

Codes:

(A) (A) is true, (R) is true.

(B) (A) is true, (R) is false.

(C) (A) is false, (R) is true.

(D) (A) is false, (R) is false.

Answer: (A)

 

38. Which is the correct sequence?

(A) Prithvi Theatres, NSD Repertory, Naya Theatre, Jana Natya Mancha

(B) NSD Repertory, Naya Theatre, Jana Natya Mancha, Prithvi Theatres,

(C) Naya Theatre, Prithvi Theatres, NSD Repertory, Jana Natya Mancha

(D) Prithvi Theatres, Naya Theatre, NSD Repertory, Jana Natya Mancha

Answer: (D)

 

39. Pick the odd one out:

(A) Audience control

(B) Action

(C) Imagination

(D) Concentration of Attention

Answer: (A)

 

40. Brecht completed this second major play, ‘Drums in the Night’ in the year

(A) 1919

(B) 1920

(C) 1921 www.netugc.com

(D) 1922

Answer: (A)

 

41. Match the items in List – I with items in List – II:

List – I                                                List – II

a. Kannappa Thambiran                      i. Kudiyattam

b. Habib Tanvir                                   ii. Yakshagana

c. Ammanur Madhavachakyar            iii. Charan Das Chor

d. Shiv Ram Karanth                          iv. Therukkoothu

Codes:

       a b c d

(A) ii i iii iv

(B) iv iii i ii

(C) iii iv ii i

(D) i ii iv iii

Answer: (B)

 

42. Assertion (A): Most of the celebrated theatre actors of the recent period have disappeared in to the films.

Reason (R): Theatre had ceased to be their natural habit. Performing in front of the live audience, getting their response, gives them complete satisfaction.

Codes:

(A) (A) is false and (R) is true.

(B) (A) is true and (R) is false.

(C) (A) is true and (R) is also true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (B)

 

43. Put them in correct order according to their period

(A) Aeschylus, Sophocles, Euripides, Aristophanes

(B) Aristophanes, Aeschylus, Sophocles, Euripides

(C) Euripides, Aeschylus, Sophocles, Aristophanes

(D) Sophocles, Aristophanes Euripides, Aeschylus

Answer: (A)

 

44. Which one of the following pairs is not correctly matched?

(A) Chandrashekar Kambar – Jokumara Swang

(B) Vijay Tendulkar – Ghasiram Kotwal

(C) Habib Tanvir – Agra Bazar

(D) Mohan Rakesh – Nagamandala

Answer: (D)

 

45. Identify the artist who is popularly known for singing live on stage

(A) Mohan Gokhle

(B) Surekha Shikri

(C) Nasiruddin Shah

(D) Uttara Baokar

Answer: (D)

 

46. Pick the odd one out:

(A) Elmer Rice – The Adding Machine

(B) Christopher Fry – The Dark is Light Enough

(C) Chekhov Anton – The Inspector General

(D) Anderson Maxwell– Both Your Houses

Answer: (C)

 

47. Match the List – I with List – II:

List – I                        List – II

a. Badal Sarkar            i. Bartolt Brecht

b. Adolphe Appia       ii. Arena stage

c. Caspar Neher           iii. Theatre and its double

d. Antonin Artaud      iv. Eurhythmic space

Codes:

       a b c d

(A) iv iii ii i

(B) ii iv i iii

(C) iii ii iv i

(D) i ii iv iii

Answer: (B)

 

48. The ‘Third Theatre’ Idiom was introduced by

(A) Augusto Boal

(B) Badal Sarkar

(C) Habib Tanvir

(D) Peter Brooke

Answer: (B)

 

49. Pick the odd one out:

(A) K.N. Panikkar

(B) Jabbar Patel

(C) E. Alkazi

(D) Habib Tanvir

Answer: (C)

 

50. Hand props, costumes and make up replace the stage settings of

(A) Beijing Opera

(B) Therukkoothu

(C) Kenndyan Dance

(D) Tamasha

Answer: (A)

Comments