2012 June UGC NET Solved Question Paper in Performing Arts, Paper III

Special Instructions

1. Candidates are required to answer all the 50 questions in Part-I, which are compulsory. They should also select any one from Part-II and Part-III and answer all the 25 questions of that Part only. Each question carries two marks.

2. Candidates are required to mark clearly on the OMR Answer Sheet, the Part Number which they have selected.

 

Part – I: Common for Dance / Drama / Theatre

 

1. Match the following List-I with List –II

List – I                        List – II

(a) Ram                       (i) Dhiroddhata

(b) Krishna                  (ii) Dhirodatta

(c) Buddha                  (iii) Dheeralalit

(d) Duryodhan                        (iv) Dheeraprasant

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iii) (iv) (i)

(B) (iv) (ii) (i) (iii)

(C) (iii) (i) (ii) (iv)

(D) (i) (iv) (iii) (ii)

Answer: (A)

 

2. Pick the odd one out

(A) Subrahmanya Bharati – Paanchalisapath

(B) Dharmavir Bharati– Andhayug

(C) Ratan Thiyyam– Chakravyuh

(D) Aadya Rangachaarya– Pasu Gayatri

Answer: (D)

 

3. Who help ‘Sita’ in Ashok Vaatika?

(A) Trizata

(B) Soorpanakha

(C) Mandodari

(D) Manthara

Answer: (A)

 

4. Match List – I with List – II

List – I                        List – II

(a) RavanaChaaya       (i) Andhra Pradesh

(b) WayangKulit         (ii) Kerala

(c) TholpavaKuthu      (iii) Odisha

(d) Burra Katha           (iv) Indonesia

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (ii) (iii) (i)

(B) (iii) (iv) (ii) (i)

(C) (ii) (i) (iv) (iii)

(D) (i) (iii) (ii) (iv)

Answer: (B)

 

5. What is the name of character which turns as deer?

(A) Hanuman

(B) Maaricha

(C) Ravana

(D) Vibhishana

Answer: (B)

 

6. Match the following:

List – I                                    List – II

(a) Abhinava Bharati               (i) Panini

(b) Abhinava Darpana             (ii) Krisaaswaand Silaali

(c) Ashtaadhyayi                     (iii) Abhinavagupta

(d) Natya Sutra                       (iv) Nandi Keswara

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iv) (i) (iii)

(B) (i) (iii) (ii) (iv)

(C) (iv) (ii) (iii) (i)www.netugc.com

(D) (iii) (iv) (i) (ii)

Answer: (B)

 

7. Assertion (A): One who constructs a theatre disregarding the principles laid down in Natya Sastra will lose everything and will be reborn in the lower order of animals.

Reason (R): If the worship is either totally neglected or offered carelessly, the result would be worse.

Codes:

(A) (A) is not correct but (R) is correct.

(B) (R) is not correct but (A) is correct.

(C) (A) and (R) both are correct.

(D) Both (R) and (A) are not correct.

Answer: (C)

 

8. The technical word used by Natyasastra for the ‘Down stage’ is

(A) Rangasirsa

(B) Rangapith

(C) Nepathya

(D) Mattavarani

Answer: (B)

 

9. Here we have four important personalities mentioned in chapter II of Natyasastra.

Choose the ‘different’ personality among these:

(A) Narada

(B) Bharata

(C) Nahusha

(D) Brahma

Answer: (C)

 

10. A raised platform measuring 12"× 12" is centered in the rear half stated in Natyasastra called as

(A) Mattavaarani

(B) Ranga Seersha

(C) Ranga Peetha

(D) Shad daruka

Answer: (B)

11. Match the following:

List – I                                                List –II

(a) Types of Heroines in Love            (i) 8

(b) Categories in Abhinaya                 (ii) 5

(c) Number of Arthaprakritis              (iii) 6

(d) Varieties of Aasya                         (iv) 3

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iii) (iv) (i)

(B) (iii) (ii) (i) (iv)

(C) (i) (iv) (ii) (iii)

(D) (iv) (i) (iii) (ii)

Answer: (C)

 

12. Assertion (A): According to Abhinav Gupta, if ‘Looka Dharmi’ is the canvas, the painting thereon may be stated as ‘Natya Dharmi’, so that a complete picture is produced.

Reason (R): If there is no canvas, no painting. Similarity, no need to have painting, canvas is not required. Canvas is different and painting is different.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are wrong.

(B) (A) is right and (R) is wrong.

(C) (R) is correct and (A) is wrong.

(D) Both (A) and (R) are correct.

Answer: (B)

 

13. The language used in Drama is divided into four categories. Put them into order

(A) Atibhasha, Aaryabhasha, Jaatibhasha, Yoonyantribhasha

(B) Aaaryabhasha, Yoonyantribhasha, Atibhasha, Jaatibhasha

(C) Jaatibhasha, Atibhasha, Aaryabhasha, yoonyantaribhasha

(D) Aaaryabhasha, Jaatibhasha, Atibhasha, yooyantaribhasha

Answer: (A)

 

14. Pick the odd one out from the given ‘emotions’.

(A) Rati / Love

(B) Krodha / Anger

(C) Bhaya / Fear

(D) Asru / Tears

Answer: (D)

 

15. To bring into being the pleasures and pains experienced by others, making them an individual’s own is called

(A) Abhyasa

(B) Sattva

(C) Aakaarya

(D) Vibhrama

Answer: (B)

 

16. Pick up the odd man out:

(A) Udbhata

(B) Bhattanayaka

(C) Utpala

(D) Bharata

Answer: (D)

 

17. Here, we have some of the aspects of Naatya Ved Sangraha or the essence of Naatya Sastra. Put them in order.

(A) Bhava, Abhinaya, Vritti, Siddhi, Ranga, Rasa

(B) Ranga, Vritti, Bhava, Siddhi, Rasa, Abhinaya

(C) Rasa, Bhava, Abhinaya, Vritti, Siddhi, Ranga

(D)Abhinaya, Bhava, Rasa, Siddhi, Ranga, Vritti

Answer: (C)

 

18. “The History of Sanskrit Poetics” book written by

(A) S. N. Shastri

(B) Pingali Lakshmi Kantam

(C) K. M. Varma

(D) P. V. Kane

Answer: (D)

 

19. Inner Knowledge or personal experience mentioned in Naatya Sastraas

(A) Nirved

(B) Adhyatma

(C) Anubhav

(D) Swed

Answer: (B)

 

20. Match the following:

List – I                                    List – II

(a) Bhava Prakasan                 (i) Adhyay

(b) Naatya Darpan                  (ii) Adhikar

(c) Naatya Sastra                     (iii) Prakash

(d) Dasa Rupak                       (iv) Vivek

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iv) (i) (iii)

(B) (i) (ii) (iii) (iv)

(C) (ii) (iii) (iv) (i)

(D) (iii) (ii) (i) (iv)

Answer: (A)

21. Match the items in List-I with the items in List-II:

List – I                                                List – II

(a) Srinagarprakasa                              (i) Sagarnandin

(b) Abhinaya Darpana                         (ii) Bhoja

(c) Nrityadhyay                                   (iii) Nandikeshwar

(d) Natak-Lakshan- Ratnakos.a          (iv) Ashok malla

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (iv) (ii) (i)

(B) (iv) (i) (ii) (iii)

(C) (ii) (iii) (iv) (i)

(D) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer: (C)

 

22. Assertion (A): Bharata has elaborated four aspects of Abhinaya Viz. Angik Vachik, Satvik and Aharya.

Reason (R): He has composed the famous shloka ‘Angika Bhuvanam Yasya’…..

Codes:

(A) Both (A) and (R) are false.

(B) (A) is true (R) is false.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) (A) is false (R) is true.

Answer: (B)

 

23. Which is correct sequence?

(A) Dhananjay, Bhoja, Sagarnandin, Shardatanaya, Vishvanath

(B) Bhoja, Sagarnandin, Vishvdatanath, Dhananjay, Shardatanaya

(C) Sagarnandin, Shardatanaya, Dhananjay, Vishvanath, Bhoja

(D) Vishvanath, Bhoja, Sagarnandin, Shardatanaya, Sagarandin

Answer: (A)

 

24. The famous post-Natyasastric text which does not believe that each and every Rasa gives blissful experience.

(A) Sahitya Darpan.a

(B) Natya Darpan.a

(C) Bhav Prakasan

(D) Sangit Ratnakar

Answer: (B)

 

25. Which of the following pairs is not correctly matched?

(A) Rupaka – Dhananjay

(B) Sandhi – Matrugupta

(C) Garbhanka – Sahitya Darpana

(D) Natyokti – Nandikeshwar

Answer: (D)

 

26. Who is the well-known composer of music?

(A) Girish Karnad

(B) Sri Mutthuswamy Dixita

(C) Bhimsen Joshi

(D) Sonal Mansingh

Answer: (B)

 

27. Select the correct pair

(A) Kapi – Nata

(B) Kalyani – Bhairav

(C) Abeheri – Bheempalaswww.netugc.com

(D) Yamman – Mayamalavagowla

Answer: (C)

 

28. Match the List – I with List – II

List – I                        List – II

(a) Mrudangam           (i) Tantuvadya

(b) Sitar                       (ii) Wind instrument

(c) Flute                       (iii) Metal

(d) Gejje                      (iv) Percussion

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (i) (ii) (iii)

(B) (iii) (ii) (i) (iv)

(C) (ii) (i) (iv) (iii)

(D) (i) (iv) (iii) (ii)

Answer: (A)

 

29. Match items in List – I with List – II

List – I                        List – II

(a) Cambodia              (i) Gaisha

(b) Japan                      (ii) Bharata Guru

(c) Bali                        (iii) Angakorvat

(d) Thailand                (iv) Wooden masks

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (i) (iv) (ii)

(B) (iii) (ii) (i) (iv)

(C) (ii) (i) (iii) (iv)

(D) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer: (A)

 

30. Pick the odd one out.

The choreographers and directors known for using both idioms of dance and theatre in their productions are

(A) E. Alkazi

(B) Ratan Thaiyam

(C) Mrinalini Sarabhai

(D) Uday Shankar

Answer: (A)

 

31. Identify the correct sequence:

(A) Leelavati, Angika, Draupadi, Stree

(B) Angika, Leelavati, Draupadi, Stree

(C) Leelavati, Angika, Stree, Draupadi

(D) Leelavati, Draupadi, Angika, Stree

Answer: (B)

 

32. Assertion (A): Chhau and Kalaripayatu are now used both in dance and theatre.

Reason (R): Both forms provide muscular strength and concentration of mind.

Codes:

(A) (A) is true (R) is false.

(B) (A) is false (R) is true.

(C) (A) is false (R) is false.

(D) (A) is true (R) is true.

Answer: (D)

 

33. Pick the odd one out:

(A) Udiyanam

(B) Vesthi

(C) Mangemala

(D) Mekhala Chaddar

Answer: (D)

 

34. Assertion (A): It is expected of artists to experiment and be creative.

Reason (R): The fusion of forms is the easy way to stardom.

Codes:

(A) (A) is true (R) is false.

(B) (A) is false (R) is true.

(C) (A) is false (R) is false.

(D) (A) is true (R) is true.

Answer: (A)

 

35. ‘The movement is silence’ is practiced in

(A) Noh

(B) Lakhon

(C) Sirimpi

(D) Kabuki

Answer: (S)

 

36. Match items in List – I with List – II

List – I                                                List – II

(a) Amal Allana                                   (i) Theatre

(b) Santa Sarbjit Singh                        (ii) NSD

(c) Neelam Manish Chaudhari            (iii) SNA

(d) Manjari Sinha                                (iv) Critic

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iii) (i) (iv)

(B) (ii) (iii) (iv) (i)

(C) (i) (ii) (iii) (iv)

(D) (iv) (iii) (ii) (i)

Answer: (A)

 

37. SPICMACAY stands for

(A) Society for Performance of Indian classical Music and Culture Amongst Youth

(B) Society for Performance of Indian Classical Music and Culinary Arts amongst Youth

(C) Society for Promotion of Indian Classical Music and Culture amongst Youth

(D) Society for Promotion of Indian Classical Magic and Culture amongst Youth

Answer: (C)

 

38. The 2012 ‘Padma Vibhushan’ was awarded to

(A) Prof. K. G. Subramaniam

(B) Dr. Bhupen Hazarika

(C) Khaled Chaudhari

(D) Devanand

Answer: (B)

 

39. Who is identified as intangible cultural heritage by UNESCO?

(A) Chandralekha

(B) Yakshagana

(C) Mani Madhav Chakiyar

(D) Pt. Birju Maharaj

Answer: (C)

 

40. Match items in List – I with List – II

List – I                        List – II

(a) Broadway              (i) Mumbai

(b) NCPA                    (ii) New Delhi

(c) Opera                     (iii) New York

(d) Siri Fort Theatre    (iv) Paris

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (iii) (i) (iv) (ii)

(C) (i) (iii) (ii) (iv)

(D) (iv) (iii) (ii) (i)

Answer: (B)

 

41. Assertion (A): The modern and classical dance and theatre go hand in hand.

Reason (R): Ramayana is performed differently.

Codes:

(A) (A) is true (R) is false.

(B) (A) is false (R) is true.

(C) (A) is false (R) is false.

(D) (A) is true (R) is true.

Answer: (D)

 

42. Pick the odd one out:

The 2012 Padmashree awardees is

(A) Satish Alekar

(B) Yamunabai Waikar

(C) M. S. Gopalkrishna

(D) Sakarkhan Manganiar

Answer: (C)

 

43. Pick the odd one out:

The Universities with Departments of Dance, Drama and Music are

(A) The M. S. University of Baroda

(B) Khairagarh University

(C) Ravindra Bharati University

(D) Jawaharlal Nehru University

Answer: (D)

 

44. Assertion (A): The use of lights brings out details in theatrical performance.

Reason (R): Because of make-up lights are needed.

Codes:

(A) (A) is true (R) is false.

(B) (A) is false (R) is true.

(C) (A) is false (R) is false.

(D) (A) is true (R) is true.

Answer: (C)

 

45. Match items in List – I with List – II

List – I                                    List – II

(a) Pandawani                         (i) Philip zarilli

(b) Santwani                            (ii) Tijanbai

(c) Kudiattam                          (iii) Kanak Rele

(d) Kathakali                           (iv) Farley Richmond

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (i) (ii) (iii)

(B) (ii) (iv) (i) (iii)

(C) (ii) (iii) (iv) (i)

(D) (ii) (iii) (i) (iv)

Answer: (C)

 

46. Match the items in List – I with the items in List – II.

List – I                                    List – II

(a) Little Balet Theatre            (i) Mysore

(b) Rangayan                           (ii) Gul Bardhan

(c) Atta Kalari                         (iii) Maya Rao

(d) STEM Theatre                   (iv) Banglore

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (iv) (iii) (i) (ii)

(C) (ii) (i) (iv) (iii)

(D) (iii) (iv) (ii) (i)

Answer: (C)

 

47. Assertion (A): Arts and Meida – it seems they are old adversaries with a long past of a love-hate relationship.

Reason (R): They have often been considered to be in opposition to each other or as mutually exclusive.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are false.

(B) (A) is true, (R) is false.

(C) (R) is true, (A) is false.

(D) Both (A) and (R) are true.

Answer: (D)

 

48. The most extensively used dance notation system of the 20th Cent is by

(A) Jean Georges Noverre

(B) Rudolf Laban

(C) Alexander

(D) Elia Kazan

Answer: (B)

 

49. The Dance and Drama Institution which has been proved a turning point in the history of performing arts in modern period

(A) INT

(B) IPTA

(C) NSD

(D) NCPA

Answer: (B)

 

50. Assertion (A): Many new theatrical productions are found more suitable for projection in the media paving the way for a closer relation between theatre and television.

Reason (R): Our urban theatre has also been drawing upon our traditional sources more and more, thus acquiring a new artistic identify and thrust.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) (A) is true, (R) is false.

(C) (R) is true, (A) is false.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (A)

 

Part – II: Dance

 

51. Prabandha in dance today is similar to

(A) Gotipua Nrutya

(B) Kathakali Vesha

(C) Sankirtan

(D) Margam

Answer: (D)

 

52. Match items in List – I with List – II.

List – I            List – II

(a) Marg          (i) ICCR

(b) Shruti         (ii) SNA

(c) Sangana     (iii) Arts magazine

(d) Horizons    (iv) Chennai

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (iv) (i) (ii)

(B) (iv) (ii) (iii) (i)

(C) (iii) (ii) (iv) (i)

(D) (iii) (iv) (ii) (i)

Answer: (D)

 

53. How many Matras are for Sankirna Jati Dhruva Tala?

(A) 29

(B) 14

(C) 10

(D) 27

Answer: (A)

 

54. Pick the odd one out: The Chapu Tala is

(A) Of 5, 7 matras

(B) Of unequal division

(C) Used both in dance and music

(D) Used in Ravindra Sangit

Answer: (B)

 

55. Match items in List – I with List – II

List – I                        List – II

(a) Chenda                  (i) Kathak

(b) Pakhavaj                (ii) Kathakali

(c) Maddalam              (iii) Manipuri

(d) Sitar                       (iv) Mohiniattam

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (iii) (i) (ii)

(B) (iv) (iii) (ii) (i)

(C) (iv) (ii) (iii) (i)

(D) (iv) (i) (ii) (iii)

Answer: (B)

 

56. Identify the correct orde:

(A) Bihu, Lambadi, Jatra, Kolattam

(B) Bihu, Jatra, Lambadi, Kolattam

(C) Jatra, Bihu, Lambadi, Kolattam

(D) Jatra, Bihu, Kolattam, Lambadi

Answer: (B)

 

57. Kshetrigya Padam is sung in the speed

(A) Very slow

(B) Slow

(C) Medium

(D) Dhrut

Answer: (A)

 

58. Assertion (A): Vishnuddharmottara Purana is in praise of Vishnu.

Reason (R): It shows the interrelationship of all arts.

Codes:

(A) (A) is false (R) is true.

(B) (A) is false (R) is false.

(C) (A) is true (R) is true.

(D) (A) is true (R) is false.

Answer: (A)

 

59. ‘The Traditions of Indian Folk Theatre’ is written by

(A) Dr. Kapila Vatsyayan

(B) Dr. G. Venu

(C) Jivan Pani

(D) Keshav Kothari

Answer: (A)

 

60. Which one is not correctly matched?

(A) ICCR –                 Dr. Suresh Goyal

(B) SNA –                   R. N. Mirdha

(C) Kalakshetra –        Leela Sampson

(D) Kathak Kendra – Rajendra Gangani

Answer: (B)

 

61. Match items in List – I with List – II.

List – I                        List – II

(a) Jakkadi                   (i) Tribal

(b) Mallari                   (ii) Folk

(c) Patua                      (iii) Bharatanatyam

(d) Powada                 (iv) Odissi

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (iv) (i) (ii)

(B) (iii) (ii) (iv) (i)

(C) (i) (iii) (ii) (iv)

(D) (i) (iii) (iv) (ii)

Answer: (D)

 

62. Assertion (A): Tillana is same as the Tarana.

Reason (R): Tillana is performed in fast speed at the end of a recital, is rhythmic and exciting.

Codes:

(A) (A) is false (R) is false.

(B) (A) is false (R) is true.

(C) (A) is true (R) is false.

(D) (A) is true (R) is true.

Answer: (B)

 

63. Yakshagana is practiced by

(A) Jakkula

(B) Nangiar

(C) Alwars

(D) Bauls

Answer: (A)

 

64. Pick the odd one out:

(A) Nataraj Ramakrishna-Kuchipudi

(B) G. Venu- Nangiar Kuthu

(C) Menaka Thakkar- Odissi

(D) Kalavati Devi- Kshatriya

Answer: (D)

 

65. Mandakranta Bose is widely known for her

(A) Odissi dance

(B) Scholarly work

(C) Creative choreography

(D) Dance school

Answer: (B)

 

66. The often used Hasta-s in Bharatanatyam Nritya is

(A) Mayura

(B) Shikhara

(C) Kartarimukha

(D) None of above

Answer: (D)

 

67. Sehanai is similar to

(A) Tur

(B) Nadaswaram

(C) Pavo

(D) Clarinet

Answer: (B)

 

68. Match items in List – I with List – II.

List – I                        List – II

(a) Prayoga                  (i) Classical

(b) Paramapara            (ii) Practice

(c) Shastra                   (iii) Treatise

(d) Margi                     (iv) Tradition

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (i) (iii) (iv)

(B) (ii) (iv) (i) (iii)

(C) (ii) (iv) (iii) (i)

(D) (iv) (ii) (iii) (i)

Answer: (C)

 

69. The Act of banning the temple dancing was first passed in?

(A) 1927

(B) 1947

(C) 1950

(D) 1934

Answer: (A)

 

70. Assertion (A): In order to comprehend the specificites of a regional dance form, we have to depend on several regional dance texts.

Reason (R): The texts such as Natyashastra, Abhinayadarpana, Natya Manorama, Abhinaya Navanita may be looked at.

Codes:

(A) (A) is false (R) is true.

(B) (A) is false (R) is false.

(C) (A) is true (R) is true.

(D) (A) is true (R) is false.

Answer: (D)

 

71. Identify the correct order

(A) Alidha, Prenkhana, Prerita, Pratyalidha,

(B) Alidha, Pratyalidha, Prenkhana, Prerita

(C) Alidha, Pratyalidha, Prerita, Prenkhana

(D) Pratyalidha, Alidha, Prenkhana, Prerita

Answer: (B)

 

72. Pick the odd one out

(A) Pankaj Charan Das

(B) Raghunath Panigrahi

(C) Sundar Prasad

(D) Kitappa Pillai

Answer: (B)

 

73. The most popular music used today in creative Kathak is

(A) Thumari

(B) Fussion

(C) Flemenco

(D) Sufi

Answer: (D)

 

74. Match items in List – I with List – II.

List – I                                    List – II

(a) Chinnaya                            (i) Pandannalur

(b) Dandayudhapani Pillai      (ii) Margam

(c) Bindadin Maharaj              (iii) Odissi

(d) Kelucharan Mahapatra      (iv) Kathak

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iv) (iii)

(B) (ii) (i) (iv) (iii)

(C) (i) (iii) (iv) (ii)

(D) (iii) (i) (iv) (ii)

Answer: (C)

 

75. The terms Thani, Sthanak, Mandi, Parija etc. refer to

(A) Nartana

(B) Nrutya

(C) Abhinaya

(D) Nritta

Answer: (D)

 

Part – III: Drama/Theatre

 

51. Match the items in List – I with items in List – II.

List – I                                    List – II

(a) Bertolt Brecht                    (i) Kathakali

(b) Antonin Artaud                 (ii) Ramlila

(c) Richard Schechner             (iii) Chinese Opera

(d) Eugenio Barba                   (iv) Bali Dancewww.netugc.com

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (iv) (ii) (i)

(B) (iv) (iii) (i) (ii)

(C) (ii) (i) (iii) (iv)

(D) (i) (ii) (iv) (iii)

Answer: (A)

 

52. Assertion (A): The actors of commedia dell’arte could easily improvise the plays.

Reason (R): They were required to enact stock characters entangled in traditional situations.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are false.

(B) (A) is true but (R) is false.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) (A) is false but (R) is true.

Answer: (C)

 

53. Which is the correct sequence?

(A) As you like it, The Imaginary Invalid, Lysistrata, Pygmalion

(B) Lysistrata, as you like it, The Imaginary Invalid, Pygmalion

(C) Pygmalion, the Imaginary Invalid, as you like it, Lysistrata

(D) The Imaginary Invalid, Lysistrata, Pygmalion, as you like it.

Answer: (B)

 

54. Which one of the following pairs is not correctly matched?

(A) Epic Theatre – Erwin Piscator

(B) Environmental – Augusto Theatre Boal

(C) Poor Theatre – Jerzy Grotowski

(D) Street Theatre – SafdarHashmi

Answer: (B)

 

55. The play ‘Professor Taranne’ is written by the following French playwright

(A) Jean Anouilh

(B) Arthur Adamov

(C) Albert Camus

(D) Jean- Paul Sartre

Answer: (B)

 

56. Match the items in List – I with items in List – II.

List – I                        List – II

(a) Yuan Dynasty        (i) Japan

(b) Bugaku                  (ii) India

(c) Revolving stage     (iii) China

(d) Ranga Shirsa         (iv) Kabuki

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (ii) (iii) (i)

(B) (ii) (iii) (i) (iv)

(C) (iii) (i) (iv) (ii)

(D) (i) (iv) (ii) (iii)

Answer: (C)

 

57. Assertion (A): There is an alternative tradition of Modern Indian Theatre inspired by western concepts and practices.

Reason (R): We have two dominant directorial styles: The Theatre of E. Alkazi which is predominantly western and modernist and that of B. V. Karanth a kind of Neo-Folk Theatre.

Codes:

(A) (A) is false, (R) is true.

(B) (R) is false, (A) is true.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (C)

 

58. Which is the correct sequence?

(A) E. Alkazi, Ratan Thiyam, B. M. Shah, B. V. Karanth

(B) B. V. Karanth, B. M. Shah, E. Alkazi, Ratan Thiyam

(C) B. M. Shah, B. V. Karanth, Ratan Thiyam, E. Alkazi

(D) E. Alkazi, B. V. Karanth, B. M. Shah, Ratan Thiyam

Answer: (D)

 

59. Pick the odd pair out.

(A) Ram Gopal Bajaj – AndhaYug

(B) B. V. Karanth – Barnam Van

(C) M. K. Raina – Pancholi Shapatham

(D) Amal Allana – Maha Bhoj

Answer: (C)

 

60. Habib Tanvir’s ‘Jin Lahore Nahi Dekhya VO Janmai Nahin’ was written by the famous urdu play wright

(A) Agha ashra Kashmiri

(B) Asghar Vazahat

(C) Narayan Prasad Betab

(D) Vinayak Prasad Talib

Answer: (B)

 

61. Match the item in List – I with items in List – II.

List – I                        List – II

(a) Gosthi                    (i) Natyokti

(b) Apvaritaka             (ii) Arthopaks.epaka

(c) A kamukha                        (iii) Purvaraga

(d) Nandi                    (iv) Upa-Rupaka

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iii) (iv) (ii)

(B) (ii) (iv) (iii) (i)

(C) (iii) (ii) (i) (iv)

(D) (iv) (i) (ii) (iii)

Answer: (D)

 

62. Assertion (A): The plot of drama is designated as itivtta by Bharatamuni.

Reason (R): The plot of drama has to be conceived, designed and presented as to seem that it has really happened.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are false.

(B) Both (A) and (R) are true.

(C) (A) is true, (R) is false.

(D) (R) is true, (A) is false.

Answer: (B)

 

63. Which is the correct sequence?

(A) Garbha, Vimarsa, Nirvahan.a, Pratimukha, Mukha

(B) Pratimukha, Vimarsa, Mukha, Grabha, Nirvahan.a

(C) Nirvahana, Garbha, Mukha,Vimarsa, Pratimukha

(D) Mukha, Pratimukha, Garbha,Vimarsa, Nirvahan.a

Answer: (D)

 

64. The device of ‘Garbhaka’ – an act within an act – is creatively employed in the following Sanskrit play

(A) Abhij. nan Shakuntal

(B) Mrichchha Katika

(C) Uttar Ramcharita

(D) Mudra Rakshas

Answer: (C)

 

65. Which one of the following is not correctly matched?

(A) Ven. isanhar –                   Bhat Narayana

(B) Ratnavali –                        Sri Harsha

(C) Dariadra Charudutt –       Sudraka

(D) Malti Madhav –                Bhavbhuti

Answer: (C)

 

66. Match the items in List – I with the items in List – II.

List – I                        List – II

(a) Standing units        (i) Fencing, well

(b) Hanging units        (ii) Wings, Flats, Doors and Windows

(c) Built-in units          (iii) Curtains and Borders

(d) Ground row units (iv) Platforms, Steps, Ramps

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (ii) (i) (iv)

(B) (iv) (i) (ii) (iii)

(C) (ii) (iii) (iv) (i)

(D) (i) (iv) (iii) (ii)

Answer: (C)

 

67. Assertion (A): The pantomimic dramatization is one of the five fundamentals of play directing which includes the complete visual performance of a play.

Reason (R): It does not include the use of other fundamentals viz. composition, picturization, movement and rhythm.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are false.

(B) Both (A) and (R) are true.

(C) (A) is true, (R) is false.

(D) (A) is false, (R) is true.

Answer: (C)

 

68. Which is the correct sequence?

(A) Line, Colour, Form, Texture

(B) Colour, Form, Texture, Line

(C) Form, Texture, Line, Colour

(D) Line, Form, Colour, Texture

Answer: (D)

 

69. Which theatre has the orchestra pit?

(A) Greek Theatre

(B) Roman Theatre

(C) Proscenium Theatre

(D) Globe Theatre

Answer: (C)

 

70. Which one of the following pairs is not correctly matched?

(A) Cinemoid – Filtering the light

(B) Dimmer – Regulating intensity of light

(C) Lens – Gathers/ Disperses rays of light

(D) Gauze – Strip of lights

Answer: (D)

 

71. Match the items in List – I with the items in List – II.

List – I                                                List – II

(a) A Street Car Named Desire           (i) Arthur Miller

(b) The Emperor Jones                        (ii) Tennessee Williams

(c) The American Dream                     (iii) Edward Albee

(d) A View From the Bridge              (iv) Eugene O’Neill

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (ii) (iv) (i)

(B) (ii) (iv) (iii) (i)

(C) (i) (iii) (ii) (iv)

(D) (iv) (i) (iii) (ii)

Answer: (B)

 

72. Assertion (A): Though Kabuki does not depict contemporary life, it enjoys wide popularity in Japan, a country whose whole has undergone a great degree of westernization.

Reason (R): It is now a crystallized form and thus has retained a place in the nation’s pride and affection.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is true (R) is false.

(D) (A) is false (R) is true.

Answer: (A)

 

73. Which is the correct sequence?

(A) Aeschylus, Sophocles, Menandler, Aristophanes, Euripides

(B) Euripides, Aristophanes, Sophocles, Menander, Aeschylus

(C) Aeschylus, Sophocles, Euripides, Aristophanes, Menander

(D) Menander, Aristophanes, Sophocles, Aeschylus, Euripides

Answer: (C)

 

74. ‘Shite’ is a character in

(A) NOH

(B) KABUKI

(C) BUGAKU

(D) KYOGEN

Answer: (A)

 

75. Which of the following is not correctly matched?

(A) Marlon – Method Acting Brando

(B) Henry – Acting Irving Shakespeare

(C) Adolphe – Acting in Appia Wagner’s Plays

(D) Dario Fo – Italian Actor

Answer: (C)

Comments