2012 June UGC NET Solved Question Paper in Performing Arts, Paper II

Special Instructions

1. Candidates are required to answer all the 25 questions in Part-I, which are compulsory. They should also select any one from Part-II and Part-III and answer all the 25 questions of that Part only. Each question carries two marks.

2. Candidates are required to mark clearly on the OMR Answer Sheet, the Part Number which they have selected.

 

Part – I: Common to Dance / Drama / Theatre

 

1. Pick the odd one out

(A) Kovalan - Kannagi

(B) Indrajit - Sulochana

(C) Lakshmana - Uramila

(D) Ravana – Madhavi

Answer: (D)

 

2. Who has been given transformation by the touch of ‘Rama’?

(A) Jataayu

(B) Ahalya

(C) Sugreeva

(D) Guha

Answer: (B)

 

3. Which character creates conflict between Pandavaa-s and Kauravaa-s?

(A) Sakuni

(B) Krishna

(C) Karna

(D) Dussasana

Answer: (A)

 

4. Who is the eldest ‘son’ of Kunthi ?

(A) Dharma Raj

(B) Duryodhan

(C) Karna

(D) Bheem

Answer: (C)

 

5. Match the following:

List – I                        List – II

(a) Gaandhari              (i) Ravana

(b) Draupadi                (ii) Dhritaraashtra

(c) Mandodari             (iii) Karna

(d) Vrishalini               (iv) Paandavas

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iv) (i) (iii)

(B) (iii) (i) (iv) (ii)

(C) (i) (iv) (ii) (iii)

(D) (iv) (ii) (iii) (i)

Answer: (A)

 

6. ‘Bhishma’ a character in ‘Mahabharat’ killd by

(A) Sikhandi

(B) Sahadeva

(C) Aswathama

(D) Durjaya

Answer: (A)www.netugc.com

 

7. Trace out the wife of ‘Vaali’, a character in Ramayana

(A) Mandara

(B) Urmila

(C) Tara

(D) Soorpankha

Answer: (C)

 

8. Assertion (A): Performing Arts of India brings to mind the single body and many armed image of Durga or of Siva in the form of Natraj. These symbols are the continual play of energy and rhythm in plural forms.

Reason (R): There are traditions, and not one tradition of the performing Arts in the vast Geographical area, all are characterised by a staggering multiplicity of genres, forms, styles and techniques.

Codes:

(A) (A) is true and (R) is true

(B) (A) is false and (R) is true

(C) (A) is false and (R) is false

(D) (A) is true and (R) is false

Answer: (A)

 

9. Matching the following:

List – I                                                List – II

(a) Bhojya Rasa                                   (i) Sri Sankuka

(b) Chitraturga Nyaya                         (ii) Bharat Muni

(c) Tadanuroop Anusandhan              (iii) Bhat Nayak

(d) Sadharanikaran                              (iv) Bhatlollata

Code:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (iii) (iv) (ii) (i)

(C) (ii) (i) (iv) (iii)

(D) (iv) (iii) (i) (ii)

Answer: (C)

 

10. The blissful state created by the experience of RASA is called as

(A) Ananda

(B) Paramananda

(C) Brahmananda

(D) Akhandananda

Answer: (C)

11. ‘Dharmi’ point of view, one of the ‘Rupaka-s’ given here is different from others. Pick it.

(A) Prahasana

(B) Veedhi

(C) Samavakara

(D) Nataka

Answer: (A)

 

12. ‘Mukha raga’ means

(A) Size of the body

(B) Size of eyes

(C) Colour of the face

(D) Photogenic

Answer: (C)

 

13. Match the following:

List – I                                                List – II

(a) Sub-division of ‘Sringara’             (i) 4

(b) Sub-division of ‘Haasya’               (ii) 3

(c) Sub-divisions of ‘Karuna’             (iii) 6

(d) Independent ‘Raga-s’                   (iv) 2

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (iv) (i) (ii)

(B) (i) (ii) (iii) (iv)

(C) (ii) (iv) (i) (iii)

(D) (iv) (iii) (ii) (i)

Answer: (A)

 

14. Assertion (A): The tongue experiences, the tastes (Physical rasa-s) and in ‘Natya’ (Drama) the mind experiences pleasures from the various aesthetic rasa-s caused by distinctive emotions.

Reasons (R): If mind won’t permit even the physical rasa-s also cannot be identified/ experienced. So no relativity between physical and mental experiences.

Codes:

(A) (A) is correct and (R) is wrong

(B) Both (A) and (R) are wrong

(C) (R) is right and (A) is wrong

(D) (A) and (R) both are right

Answer: (A)

 

15. Here, we have the ‘Kaaryavasthas’. Put in order as mentioned in Natya Sastra

(A) Prayatna, Praaptisambhava, Phalayoga, Niyatapti, Prarambha

(B) Niyatapti, Prarambha, Phalayoga, Praaptisambhava, Prayatna

(C) Praaptisambhava, Prayatna, Prarambha, Niyatapti, Phalayoga

(D)Prarambha, Prayatana, Praapatisambhava, Phalyoga, Niyatapti

Answer: (D)

 

16. Assertion (A): The stratified attitude of the tradition often drags and is rigid.

Reason (R): This dampens the spirit of creativity and experimentation. Considered the prana of Performing Arts.

Codes:

(A) (A) and (R) both are wrong

(B) Both (A) and (R) are correctwww.netugc.com

(C) (A) is wrong and (R) is correct

(D) (R) is wrong and (A) is correct

Answer: (A)

 

17. ‘Narasimha-Prahlad’, a traditional theatre form popular in

(A) Odisha

(B) Rajasthan

(C) Goa

(D) Tamilnadu

Answer: (A)

 

18. Match the following:

List – I                        List – II

(a) Glove puppets        (i) Rajasthan

(b) Rod puppets          (ii) Andhra Pradesh

(c) String puppets        (iii) Kerala

(d) Leather puppets     (iv) West Bengal

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (iv) (i) (ii)

(B) (ii) (i) (iii) (iv)

(C) (i) (ii) (iv) (iii)

(D) (iv) (iii) (ii) (i)

Answer: (A)

 

19. ‘AMPHI’ Theatre located in

(A) Saanchi

(B) Amarnath

(C) Nagarjuna Konda

(D) Amaravathi

Answer: (C)

 

20. Match the following:

List – I                                                List – II

(a) Ranganatha Ramayan                    (i) Tamil Nadu

(b) Pamba Ramayana                          (ii) Uttar Pradesh

(c) Tulasi Ramayana                            (iii) Karnataka

(d) Kamba Ramayana                         (iv) Andhra Pradesh

Codes:

         (a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (iii) (ii) (i)

(B) (i) (ii) (iv) (iii)

(C) (ii) (i) (iii) (iv)

(D) (iii) (iv) (i) (ii)

Answer: (A)

21. Pick the odd man out

(A) Vidushaka

(B) Kethigadu

(C) Komali

(D) Katti Veshagadu

Answer: (D)

 

22. Here we have modern street theatre activists. Put them in older:

(A) Safdar Hashmi, Prasanna, Badal Sarkar, Pralayan

(B) Prasanna, Safdar Hashmi, Pralayan, Badal Sarkar

(C) Badal Sarkar, Safdar Hashmi, Prasanna, Pralayan

(D) Pralayan, Safdar Hashmi, Badal Sarkar, Prasanna

Answer: (C)

 

23. Pick the odd one out

(A) Costumes

(B) Lights

(C) Kuchal

(D) Stage

Answer: (C)

 

24. Which is the instrument used in “Yakshagana”?

(A) Maddale

(B) Piano

(C) Flute

(D) Dilruba

Answer: (A)

 

25. Select the correct pair

(A) Mardal – Ballet

(B) Jhumara – Muscial composition

(C) Dhenuka – Name of the Instrument

(D) Gokula – Name of the Nirgamona Raga

Answer: (B)

 

Part – II: Dance

 

26. What is the Varnam of Bharatanatyam?

(A) A combination of steps and facial expressions

(B) A combination of Bhava, Raga, Abhinaya

(C) A combination of Nritta and Natya

(D) A combination of Nritta and Nrutya

Answer: (D)

 

27. Match items in List-I with List-II

List – I                        List – II

(a) Parakiya                 (i) Human Nature

(b) Pragalbha               (ii) Social Status

(c) Shankhini               (iii) State of being

(d) Vipralabdha           (iv) Age

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iv) (i) (iii)

(B) (iii) (ii) (i) (iv)

(C) (ii) (iii) (iv) (i)

(D) (ii) (iii) (i) (iv)

Answer: (A)

 

28. Which item of Kathak came from the Mughals?

(A) Paran

(B) Aamada

(C) Toda

(D) Tattakar

Answer: (B)

 

29. Identify the correct sequence:

(A) Mangalacharan, Moksh, Batu, Pallavi

(B) Mangalacharan, Batu, Moksh, Pallavi

(C) Mangalacharan, Pallavi, Batu, Moksh

(D) Mangalacharan, Batu, Pallavi, Moksh

Answer: (D)

 

30. Assertion (A): Rigveda compares Usha-s to Apsara-s, Nartaki-s, Nayika-s.

Reason (R): All of them are beautiful

(A) (A) is true (R) is false

(B) (A) is false (R) is true

(C) (A) is false (R) is false

(D) (A) is true (R) is true

Answer: (D)

 

31. Identify the correct sequence:

(A) Udhwahita, Dhuta, Kampita, Ukshipta

(B) Dhuta, Kampita, Udhwahita, Ukshipta

(C) Udhwahita, Ukshipta, Dhuta, Kampita

(D) Ukshipta, Udhwahita, Dhuta, Kampita

Answer: (A)

 

32. Assertion (A): It is not good for a classical dancer to learn more than one style.

Reason (R): It pollutes the styles and confuses the body

(A) (A) is true (R) is false

(B) (A) is false (R) is true

(C) (A) is false (R) is false

(D) (A) is true (R) is true

Answer: (B)

 

33. Match items in List-I with List-II

List – I                                    List – II

(a) Kerala kala Mandalam       (i) Padma Subrahamaniam

(b) Shantiniketan                     (ii) Vallathol

(c) Nrityodaya                         (iii) Ravindranath Tagore

(d) Kadamba                           (iv) Kumudinilakhia

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (i) (iii) (iv)

(B) (ii) (iii) (iv) (i)

(C) (ii) (iii) (i) (iv)

(D) (iii) (ii) (i) (iv)

Answer: (C)

 

34. What is the full form of IGNCA?

(A) Indo Georgian National Centre for Arts

(B) Indira Gandhi National Centre for Arts

(C) International Gandhi Natya Centre for Arts

(D) Indira Gandhi Nrutya Centre for Arts

Answer: (B)

 

35. In Odissi, the men who dance are traditionally called?

(A) Natuvanars

(B) Gotipua

(C) Rasadhari

(D) Rasiya

Answer: (B)

 

36. Match items in List-I with List-II

List – I                        List – II

(a) Swastika                (i) Vrutti

(b) Arala                      (ii) Pada

(c) Kaisiki                    (iii) Gati

(d) Hansini                  (iv) Hasta

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iv) (i) (iii)

(B) (ii) (iii) (iv) (i)

(C) (ii) (iii) (i) (iv)

(D) (iii) (ii) (i) (iv)

Answer: (A)

 

37. One of the most important movements in Ballet is

(A) Chakkar

(B) Araimandi

(C) Chauka

(D) Ufli

Answer: (A)

 

38. Match items in List-I with List-II

List – I                        List – II

(a) Brihadishwara        (i) Sun temple

(b) Modhaera              (ii) Rasa mandala

(c) Khajuraho              (iii) 1000 Years

(d) Bankura                 (iv) Dance Festival

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iv) (i) (iii)

(B) (ii) (iii) (iv) (i)

(C) (iii) (i) (iv) (ii)

(D) (iii) (ii) (i) (iv)

Answer: (C)

 

39. Who Choreographed ‘Yaksh’?

(A) Anand Shankar

(B) Daksh Sheth

(C) Madhu Nataraj

(D) Astad Dabu

Answer: (A)

 

40. Which Cave is known for the ancient Natya Mandap?

(A) Ellora

(B) Elephanta

(C) Bhimbetaka

(D) Sitavenga

Answer: (D)

 

41. Learning of dance is important for all as

(A) It keeps the body in shape

(B) It introduces one to culture and tradition

(C) It helps in controlling the emotions

(D) It gives all of above

Answer: (D)

 

42. Match items in List-I with List-II

List – I                        List – II

(a) Sticks                     (i) Bhangada

(b) Claps                      (ii) Dandia

(c) Jumps                     (iii) Danginrutya

(d) Running                 (iv) Kummi

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (iv) (i) (ii)

(B) (ii) (iii) (iv) (i)

(C) (ii) (iv) (i) (iii)

(D) (iii) (ii) (i) (iv)

Answer: (C)

 

43. Assertion (A): Ballet is similar to present day dance-drama.

Reason (R): Both have dance technique, a story line, musical score and stage performance.

(A) (A) is true (R) is false

(B) (A) is false (R) is true

(C) (A) is false (R) is false

(D) (A) is true (R) is true

Answer: (D)

 

44. Pick the odd one out:

(A) Shruti

(B) Nartana

(C) Kadambari

(D) SNA Journal

Answer: (C)

 

45. Match items in List-I with List-II

List – I                        List – II

(a) Rakudi                   (i) Kathak

(b) Zumar                    (ii) Bharatanatyam

(c) Chevikuttu             (iii) Odissi

(d) Vengipotial            (iv) Kathakali

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iv) (i) (iii)

(B) (ii) (i) (iv) (iii)

(C) (iii) (i) (iv) (ii)

(D) (iii) (ii) (i) (iv)

Answer: (B)

 

46. Identify the correct sequence:

(A) Vajid Ali Shah, Samanya Kshati, Chandalika, Dhabakar

(B) Vajid Ali Shah, Dhabakar, Samanya Kshati, Chandalika

(C) Samanya Kshati, Vajid Ali Shah, Chandalika, Dhabakar

(D) Vajid Ali Shah, Chandalika, Samanya Kshati, Dhabakar

Answer: (C)

 

47. Which is the mask dance of Arunachala Pradesh?

(A) Narasimhanach

(B) Khampati

(C) Kawadi-Karagam

(D) Kalbelia

Answer: (B)

 

48. Match items in List-I with List-II

List – I                        List – II

(a) Kavita                    (i) Bharatanatyam

(b) Sholakuttu             (ii) Kathak

(c) Shabdam                (iii) Manipuri

(d) Sankirtan               (iv) Mohiniattam

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iv) (i) (iii)

(B) (ii) (iii) (iv) (i)

(C) (iii) (iv) (i) (iii)

(D) (iii) (ii) (i) (iv)

Answer: (A)

 

49. The concept of Nataraja was introduced by

(A) Dr. V. Raghavan

(B) Anand Kumar Swami

(C) Shivaram Murthy

(D) Max Mular

Answer: (B)

 

50. The many fold use of dance can be

(A) Choreography

(B) Therapy

(C) Teaching

(D) All of above

Answer: (D)

 

Part – III: Drama/Theatre

 

26. Match the following:

List – I                                    List – II

(a) Galileo                               (i) O’ Neill

(b) Emperor zones                   (ii) Leo Tolstoy

(c) My Fair Lady                     (iii) Brecht

(d) The power of Darkness     (iv) G. B. Shaw

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (i) (iv) (ii)

(B) (i) (iii) (ii) (iv)

(C) (ii) (iv) (iii) (i)

(D) (iv) (ii) (i) (iii)

Answer: (A)

 

27. Assertion (A): Stories trying to explain that tragedy originated from Dithyrambs song in honour of Dionysus…But not all tragedies were about Dionysus.

Reason (R): Gradually, Greek spectators might forgotten the gods and Goddesses

Codes:

(A) (A) is correct but (R) is not

(B) (R) is correct but (A) is not

(C) Both (A) and (R) are wrong

(D) Both (A) and (R) are correct

Answer: (A)

 

28. Here we have some of the tragedy plays written by William Shakespeare. Put them in order.

(A) Romeo and Juliet, Othello, Hamlet, King Lear

(B) Othello, King Lear, Romeo and Juliet, Hamlet

(C) Hamlet, Romeo and Juliet, Othello, King Lear

(D) King Lear, Othello, Hamlet, Romeo and Juliet

Answer: (A)

 

29. Pick up the odd man out

(A) Samuel Beckett

(B) Grotowsky

(C) Jean Paul Sartre

(D) Harold Pinter

Answer: (B)

 

30. ‘My Life in Art’ an autobiography written by

(A) G. B. Shaw

(B) Stanislavsky

(C) Peter Brook

(D) Oscar Brockett

Answer: (B)

 

31. Match the following:

List – I                        List – II

(a) Zocasta                  (i) Clouds

(b) Cyclops                  (ii) Oedipus

(c) Aristophanes          (iii) Euripides

(d) The Trackers          (iv) Sophecles

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iv) (iii)

(B) (ii) (iii) (i) (iv)

(C) (iii) (i) (ii) (iv)

(D) (iv) (ii) (i) (iii)

Answer: (C)

 

32. Assertion (A): Moliere have been accused of not having a ‘Specific purpose’ in giving performances and tried to show unnecessary things which spectators doesn’t like.

Reason (R): Moliere responded seriously and said that it may be true, but this is the resourcefulness of his technique.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct

(B) Both (A) and (R) are wrong

(C) (A) is right and (R) is wrong

(D) (R) is right and (A) is wrong

Answer: (A)

 

33. Here we have four plays written by the ‘father’ of modern Realistic Dramas. Put them in chronological order.

(A) Ghosts, Pillars of society, Hedda Gabbler, A Doll’s House

(B) A Doll’s House, Hedda Gabbler, Ghosts, Pillars of Society

(C) Hedda Gabbler, A Doll’s House, Pillars of Society, Ghosts

(D) Pillars of Society, A Doll’s House, Ghosts, Hedda Gabbler

Answer: (D)

 

34. Which is not the ‘general percept’ of ‘Realism’ among these?

(A) Truth resides in material objects

(B) The scientific method and observation would solve all the problems

(C) No person is responsible, since forces are beyond control

(D) Art had its purpose to better making

Answer: (C)

 

35. ‘Theatron’ means

(A) Viewing place

(B) Dancing space

(C) Passage way

(D) Green Room

Answer: (A)

 

36. Match the following:

List – I                                    List – II

(a) Histrionics                          (i) Actors / Performers

(b) Pantomime                         (ii) Form of Roman Theatre

(c) Commedian Dell ‘Art’       (iii) Improvised Drama

(d) Diction                              (iv) Expression of the meaning in words

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (ii) (iii) (iv) (i)

(C) (iii) (iv) (i) (ii)

(D) (iv) (i) (ii) (iii)

Answer: (A)

 

37. Assertion (A): Drama was to involve the direct observation of human behaviour; therefore, the thrust to use contemporary elements, and it was to deal with real life and problems of the subjects.

Reason (R): Realism came about partly as response to new social / artistic conditions of the contemporary society.

Code:

(A) (A) is correct and (R) is wrong

(B) (R) is correct and (A) is wrong

(C) Both (A) and (R) are wrong

(D) Both (A) and (R) are correct

Answer: (D)

 

38. Here we have different schools of ‘Dramas’ put them into order.

(A) Environmentalist, Existential, Realistic, Naturalistic

(B) Existential, Realistic, Environmentalist, Naturalistic

(C) Realistic, Naturalistic, Existential, Environmental

(D) Naturalistic, Environmentalist, Realistic, Existential

Answer: (C)

 

39. Pick the odd one out

(A) Moscow Art Theatre – Russia

(B) Poor Theatre – Poland

(C) Royal court Theatre – Germany

(D) International Theatre Institute – Paris

Answer: (C)

 

40. The only family theatre group in the world

(A) Globe B. Orisun Theatre

(B) Orisun Theatre Company

(C) Epic Theatre

(D) Surabhi Theatre

Answer: (D)

 

41. Assertion (A): Artists are not merely to copy the outer appearance of life in all its facets and profoundness to show what is behind the phenomena of life.

Reason (R): In the name of Realism and Naturalism materialistic world outlook has been reigning in the sphere of Art as well as in science and everyday life.

Code:

(A) (A) is true and (R) is true

(B) (A) is false and (R) is true

(C) (A) is true and (R) is false

(D) (A) is false and (R) is false

Answer: (A)

 

42. Select the correct sequence:

(A) Author, Actor, Audience, Director

(B) Actor, Audience, Author, Director

(C) Audience, Actor, Director, Author

(D) Author, Director, Actor, Audience

Answer: (D)

 

43. Pick the odd one out

(A) Lighting – Setting

(B) Costume – Make-up

(C) Mime – Movement

(D) Play-Reading – Blocking

Answer: (D)

 

44. Match the following:

List – I                        List – II

(a) Symbolism             (i) Bertold Brecht

(b) Realism                  (ii) Meyerhold

(c) Bio-Mechanism      (iii) Gorden Craig

(d) Epic Theatre          (iv) Stanislavsky

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (iii) (i) (ii)

(B) (iii) (iv) (ii) (i)

(C) (ii) (i) (iii) (iv)

(D) (i) (ii) (iv) (iii)

Answer: (B)

 

45. Select the correct sequence:www.netugc.com

(A) Roman Theatre, Greek Theatre, Renaissance, Middle Ages Theatre

(B) Greek Theatre, Roman Theatre, middle ages Theatre Renaissance

(C) Renaissance, Middle Ages Theatre, Roman Theatre, and Greek Theatre

(D) Greek Theatre, Middle Ages Theatre, Roman Theatre, and Renaissance

Answer: (B)

 

46. Pick the odd one out

(A) Orchestra pit – Proscenium

(B) Set line – Settings

(C) Cyclorama – Lighting Floods

(D) Off-stage – Borders

Answer: (D)

 

47. Assertion (A): Theatre director should have knowledge on Art and Craft.

Reason (R): Because he has to coordinate the technical and artistic elements during the production process.

Codes:

(A) (A) is true (R) is false

(B) (A) is false (R) is true

(C) (A) is true (R) is true

(D) (A) is false and (R) is false

Answer: (C)

 

48. Pick the odd one out

(A) Sophecles – Trackers

(B) Euripidus – Cyclopes

(C) Aeschylus – Media

(D) Aristophanes – Agmemon

Answer: (D)

 

49. Match the following:

List – I                        List – II

(a) B. V. Karanth        (i) Rangayana

(b) UtpalDutt              (ii) Swopanam

(c) K. N. Panikkar       (iii) NSD

(d) Vijay Mehta          (iv) IPTA

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iii) (i) (iv)

(B) (iii) (iv) (ii) (i)

(C) (i) (ii) (iv) (iii)

(D) (iv) (i) (iii) (ii)

Answer: (B)

 

50. Arrange items in sequence:

(A) Performing text, Dramatic text, self – expression, Transmission of secrets

(B) Transmission of secrets, Self-expression, Dramatic text, performing text

(C) Dramatic text, performing text, transmission of secrets, self-expression

(D) Self-expression, Transmission of secrets, Dramatic text, performing text

Answer: (C)

Comments