2013 September UGC NET Solved Question Paper in Music, Paper II

Part – I: Common to Hindustani / Karnatak / Rabindra Sangeet / Percussion Instrument.

 

1. Harvallabha Sangeet Samaroha is observed in which city?

(A) Patiala

(B) Jallandhar

(C) Amritsar

(D) Ambala

Answer: (B)

 

2. “Ma Ni Dha Ni S” is the phrase of which ‘Raga’?

(A) Miyan Ki Malhar

(B) Bahar

(C) Desh

(D) Bageshri

Answer: (B)

 

3. When there are two matras in each measure of Time Signature

(A) Simple Time

(B) Simple Duple Time

(C) Compound Time

(D) Simple Triple Time

Answer: (B)

 

4. The interval of 4 Shrutis in Staff Notation is

(A) Minor tone

(B) Major Tone

(C) Semi tone

(D) Octave

Answer: (B)

 

5. Which of the following Sitar players does not play Sitar with six strings?

(A) Vilayat Khan

(B) Buddhaditya Mukherji

(C) Haleem Jaffar Khan

(D) Shahid Parvez

Answer: (C)

 

6. Who of the following is not a Sitar player?

(A) Rahim Sen

(B) Amrit Sen

(C) Aashish Khan

(D) Barkatulla Khan

Answer: (C)

 

7. Folk tune of Rajasthan is

(A) Heer

(B) Beehu

(C) Raas

(D) Mand

Answer: (C)

 

8. Placement of shudha ‘swaras’ on the wire of Veena was initiated by which of the following scholar?

(A) Bharat

(B) Sharang Deo

(C) Narad

(D) Ahobal

Answer: (D)

 

9. Maihar Band was the creation of

(A) Ali Akbar Khan

(B) Hafiz Ali Khan

(C) Amjad Ali Khan

(D) Allauddin Khan

Answer: (D)

 

10. Kuchipudi Dance form is originated from

(A) Kerala

(B) Andhra Pradesh

(C) Tamil Nadu

(D) Karnataka

Answer: (B)

11. One of the Musical Trinity

(A) Purandara Dasa

(B) Syama Shastri

(C) Swati Tirunal

(D) Annamacharya

Answer: (B)

 

12. Vaidika Ganam is

(A) Sacred Music

(B) Secular Music

(C) Music with moral theme

(D) None of the above

Answer: (A)

 

13. Corresponding that of Gamanashrama is

(A) Bhairav

(B) Poorvi

(C) Marwa

(D) Asaveri

Answer: (C)

 

14. Kal ita Sangeeta in Karnatak Music is

(A) Improvised

(B) Pre Composed

(C) Devotional only

(D) Jaati Sangeet

Answer: (B)

 

15. The 35 Talas scheme is known as

(A) Shadangas

(B) Desi Talas

(C) Shodashangas

(D) Sooladi Sapta Talas

Answer: (D)

 

16. Which song is based on ‘Kirtan Ang’ among the following?

(A) Sei Bhalo, Sei Bhalo

(B) Amra Nutan Joubaneri Dut

(C) Ami Bhoy Karbo Na

(D) Kaler Mandira Je

Answer: (A)

 

17. Which song created by Rabindranath for children?

(A) Duare Dao More Rakhia

(B) Tomari Gehe Palichho Snehe

(C) Je Tomay Chare Charuk

(D) Kabe Tumi Asbe Bole

Answer: (B)

 

18. Which Carnatic Tal is similar to Rabindrik Tal ‘Ardha Jhaptal (2/3)’?

(A) Rupakam (Tishra)

(B) Rupakam (Chatusra)

(C) Triput

(D) Ektal

Answer: (A)

 

19. ‘Prathama Adi Taba Shakti’ – song is based on which Tal?

(A) Chautal

(B) Jhaptal

(C) Teora

(D) Sur-faktal

Answer: (D)

 

20. Which song is based on ‘Tappa Ang’ among the following?

(A) Tomay Natun Kore Pabo Bole

(B) Bhalobese Sakhi

(C) O re Grihabasi

(D) Ami Tarei Khuje Berai

Answer: (A)

21. Originator of Delhi gharana of Tabla

(A) Ustad Bugara Khan

(B) Ustad Ghaseet Khan

(C) Ustad Sidhar Khan

(D) Ustad Natthoo Khan

Answer: (C)

 

22. Chatasra Triput taal is also known as

(A) Ek Taal

(B) Dwitiya Taal

(C) Aadi Taal

(D) Ugadi Taal

Answer: (C)

 

23. Well-known Mridangam player

(A) Lalgudi Jairaman

(B) Palghat Mani Ayyer

(C) T.N. Krishnan

(D) Shekh Chinnmoulana

Answer: (B)

 

24. The number of Deshi Talas described in Sangeet Ratnakar

(A) 120

(B) 108

(C) 101

(D) 35

Answer: (A)

 

25. Match the following:

List – I                        List – II

(i) Vishnu Taal            1. 9 Matra

(ii) Vasant Taal            2. 11 Matra

(iii) Rudra Taal            3. 16 Matra

(iv) Punjabi Taal          4. 17 Matra

Codes:

(i)         (ii)        (iii)       (iv)

(A)       4          3          2          1

(B)       4          2          1          3

(C)       4          2          3          1

(D)       4          1          2          3

Answer: (D)

 

Part – II: Hindustani Music (Vocal / Instrumental)

 

26. Who wrote Sangeet Raga Kalpadrum?

(A) Krishnanand Vyas

(B) Sir Sourindra Mohan Tagore

(C) Raja Pratapsingh Dev

(D) Pt. Vishnu Narayan Bhatkhande

Answer: (A)

 

27. Which of the following Gram is mentioned in Dattilam?

(A) Madhyam Gram

(B) Shadaj Gram

(C) Gandhar Gram

(D) Gandharv Gram

Answer: (C)

 

28. Kaivalyakumar Gurav is associated with

(A) Delhi Gharana

(B) Jaipur Gharana

(C) Agra Gharana

(D) Kirana Gharana

Answer: (D)

 

29. Which Gharana prefers to sing in Vilambit Teental?

(A) Patiala

(B) Gwalior

(C) Jaipur

(D) Kirana

Answer: (C)

 

30. Match the following:www.netugc.com

List – I                                                List – II

(i) Pt. Nikhil Banerjee                         1. U. Hafiz Ali Khan

(ii) U. Amjad Ali Khan                       2. U. Allauddin Khan

(iii) Vidushi Kishori Amonkar            3. Pt. Birju Maharaj

(iv) Shaswati Sen                                4. Vidushi Mogubai Kurdikar

Codes:

(i)         (ii)        (iii)       (iv)

(A)       1          3          2          4

(B)       2          1          4          3

(C)       3          4          2          1

(D)       4          2          1          3

Answer: (B)

 

31. From the following find out the artist who is not a dancer?

(A) Pt. Birju Maharaj

(B) Pt. Gokulostav Maharaj

(C) Pt. Shambhu Maharaj

(D) Pt. Achhan Maharaj

Answer: (B)

 

32. Match the following:

(i) Pt. Kumar Gandharv          1. Bhavarangalaheri

(ii) Pt. Balwantrai Bhatt          2. Abhinav Geetanjali

(iii) Pt. Ramashray Jha            3. Raga-bodh

(iv) Prof. B.R. Devdhar          4. Anoop Raga Vilas

Codes:

(i)         (ii)        (iii)       (iv)

(A)       2          3          4          1

(B)       3          4          2          1

(C)       4          1          2          3

(D)       4          3          2          1

Answer: (C)

 

33. Name the type of Veena which was in use in Vedic period.

(A) Bhamari

(B) Shadbhamari

(C) Vallaki

(D) Kachhapi

Answer: (C)

 

34. In Bharat Kaal there were

(A) 10 Jatis

(B) 12 Jatis

(C) 16 Jatis

(D) 18 Jatis

Answer: (D)

 

35. Find out the artist who was equally good as a Violinist and Vocalist.

(A) Pt. V.G. Jog

(B) Pt. Puttur Devdas Joshi

(C) Pt. Gajananrao Joshi

(D) Pt. Shridhar Parsekar

Answer: (C)

 

36. At present who is the Editor of “Sangeet Kala Vihar”?

(A) Smt. Sudha Patwardhan

(B) Smt. Charusheela Divekar

(C) Smt. Madhavi Nanal

(D) Dr. Sudha Patwardhan

Answer: (C)

 

37. Which one is the most consonant interval?

(A) 4: 3

(B) 3: 2

(C) 10: 9

(D) 9: 8

Answer: (B)

 

38. The main folk dance form of Assam is

(A) Bhangra

(B) Garba

(C) Ghoomar

(D) Beehu

Answer: (D)

 

39. The length of Rishabha on the 36″ length wire of Veena

(A) 27″

(B) 20″

(C) 32″

(D) 30″

Answer: (C)

 

40. Ustad Rashid Khan is associated with

(A) Patiala Gharana

(B) Rampur Sahaswan Gharana

(C) Delhi Gharana

(D) Kirana Gharana

Answer: (B)

 

41. Lavani is the folk dance of

(A) Bihar

(B) Uttar Pradesh

(C) Madhya Pradesh

(D) Maharashtra

Answer: (D)

 

42. Where was the first Music Seminar organised?

(A) Gwalior

(B) Varanasi

(C) Allahabad

(D) Baroda

Answer: (D)

 

43. Recognise the following swara combinations: ‘ Ni Re Ga Ma Ma Ma Ga’

(A) Basant

(B) Kamod

(C) Lalit

(D) Maru Bihag

Answer: (C)

 

44. Recognise the following swara combinations: ‘Dha Ni Pa Ma Pa, Ga Ma Re Sa’

(A) Shahana

(B) Mian Malhar

(C) Nayaki Kanhra

(D) Adana

Answer: (D)

 

45. In which Raga both Re, Ga, Dha, Ni is used?

(A) Basant Bahar

(B) Bahar

(C) Bageshri B har

(D) None of the above

Answer: (A)

 

46. Correct order of writing foot note is

(A) Book, Author’s name, Page number

(B) Author’s name, Book, Page no.

(C) Page no., Author’s name, Book

(D) None of the above

Answer: (B)

 

47. Which of the following Ragas do not belong to ‘Khamaj Thata’?

(A) Jhinjhoti

(B) Rageshwari

(C) Tilang

(D) Bihag

Answer: (D)

 

48. In which Raga both the Nishads are not used?

(A) Nat Bihag

(B) Mian Ki Sarang

(C) Shudh Sarang

(D) Mian Malhar

Answer: (C)

 

49. Which of the following Ragas do not belong to Audav – Audav Jati?

(A) Bhupal Todi

(B) Chandra Kauns

(C) Sur Malhar

(D) Durga

Answer: (C)

 

50. Which of the following pair of Ragas have the same Swaras but different that’s?

(A) Miya ki Todi - Multani

(B) Bhoop - Deshkar

(C) Shree – Puriya Dhanashree

(D) Madhmad Sarang – Megh Malhar

Answer: (B)

 

Part – III: Karnatak Music (Vocal, Instrumental, Percussion)

 

26. Anya Svara in Bilahari ragam is

(A) Kakali Nishada

(B) Sudha Dhaivata

(C) Kaisiki Nishada

(D) Sadharna Gandhara

Answer: (C)

 

27. Gauri Nayaka Tillana has been composed by

(A) Mahavaidyanatha Iyer

(B) Swati Thirunal

(C) Patnam Subramanya Iyer

(D) Sadasiva Rao

Answer: (A)

 

28. Match the following:

I. Dharmapuri Subbarāyar       1. Daru

II. Kavi Kunjara Bharati         2. Ashtapadi

III. Arunachala Kavirayar       3. Javali

IV. Jayadeva                           4. Padam

Codes:

I           II         III        IV

(A)       4          3          1          2

(B)       2          3          1          4

(C)       3          4          1          2

(D)       1          3          2          4

Answer: (C)

 

29. Sudha Saveri is a Janya of

(A) Kharaharapriya

(B) Dhirashankarabharana

(C) Natabhairavi

(D) Harikamboji

Answer: (B)

 

30. The additional Sarani string in Tambura

(A) Adi Sarani

(B) Mandra Sarani

(C) Anusarani

(D) Madhya Sarani

Answer: (C)

 

31. Ettugada Svaras figure in

(A) Varnam

(B) Chitrasvara

(C) Samashthi Charanam

(D) None of the above

Answer: (A)

 

32. Suchindram Temple is famous for

(A) Musical inscriptions

(B) Annual music festival

(C) Sculptures

(D) Musical stone pillars

Answer: (D)

 

33. Sankeerna Jati Jhampa Tala

(A) Khanda Mathya

(B) Sankeerna Rupaka

(C) Misra Triputa

(D) Khanda Dhruva

Answer: (A)

 

34. Write the correct sequencing as per mela in ascending order.

(A) Bhupalam, Bahudari, Darbar, Hamir kalyani

(B) Bhupalam, Darbar, Hamir kalyani, Bahudari

(C) Bhupalam, Bahudari, Hamir kalyani, Darbar

(D) Bhupalam, Darbar, Bahudari, Hamir kalyani

Answer: (D)

 

35. Ātata and Vitata is played on drums

(A) Both hands on each side

(B) Hand and stick

(C) Sticks only

(D) None of the above

Answer: (B)

 

36. ‘Sakhi prana’ in Chencurutti raga is a

(A) Varnam

(B) Javali

(C) Padam

(D) Keertanam

Answer: (B)

 

37. Assertion (A): The Kudumiyamalai inscriptions prove the existence of quarter tones.

Reasoning (R): The solfa syllables led to the logical emergence of Adhara Shadja.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are false.

(B) (A) is true, (R) is false.

(C) (A) is false, (R) is true.

(D) Both (A) and (R) are true.

Answer: (D)

 

38. Mula Purusha of Modern Bhajana Paddhati

(A) Purandara Dasa

(B) Talapakam Chinnaya

(C) Narayana Tirthar

(D) Sadasiva Bramhendra

Answer: (B)

 

39. Prahalada Bhakti Vijayam has been composed by

(A) Tyagaraja

(B) Gopala Krishna Bharati

(C) Kavi Kunjara Bharati

(D) Narayana Tirthar

Answer: (A)

 

40. Vartani is also known as

(A) Ettugada Svara

(B) Akshiptika

(C) Makarini

(D) Muktayi

Answer: (C)

 

41. Ri Gu Ma Dha Nu represents

(A) Harikamboji

(B) Sarasangi

(C) Naganandini

(D) Charukesi

Answer: (B)

 

42. Tala with 29 aksharakala

(A) Sankeerna Jati Mathya

(B) Sankeerna Jati Dhruva

(C) Sankeerna Jati Ata

(D) Sankeerna Jati Jhampa

Answer: (B)

 

43. The Shadangas does not include

(A) Guru

(B) Plutam

(C) Druta Virama

(D) Kakapadam

Answer: (C)

 

44. A prati madhyama audava raga

(A) Mandari

(B) Amrita Varshni

(C) Vijayasri

(D) Saraswaty

Answer: (B)

 

45. Assertion (A): In applied Music sahitya is given, more importance than music.

Reason (R): Vedic hymns are the earliest source of sacred music.

Codes:

(A) (A) is false, (R) is true.

(B) (R) is false, (A) is true.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (C)

 

46. Nautanki is a popular folk dance drama of

(A) Madhya Pradesh

(B) Rajasthan

(C) Uttar Pradesh

(D) Bihar

Answer: (C)

 

47. Vishama graha includes

(A) Atita and Anagata

(B) Atita graha only

(C) Anagata graha only

(D) None of the above

Answer: (A)

 

48. Eranapai Varnam in Raga Todi is composed bywww.netugc.com

(A) Pattanam Subramanya Iyer

(B) Pallavi Gopalayyar

(C) Vina Kuppayyar

(D) Swati Thirunal

Answer: (A)

 

49. Match the following:

List – I                                                List – II

I. Vijay Raghava Pancharatna            1. Kakapadam

II. Shodasangas                                  2. Yati

III. Pancha Taleswaram                      3. Padas

IV. Sri Varalaxmi                                4. Talamalika

Codes:

I           II         III        IV

(A)       3          1          2          4

(B)       4          2          3          1

(C)       3          1          4          2

(D)       4          1          2          3

Answer: (C)

 

50. Chaturdandi Prakashika includes

(A) Gita

(B) Alapa

(C) Prabandha

(D) All of the above

Answer: (D)

 

Part – IV: Rabindra Sangeet

 

26. ‘Shaono Gagane Ghor Ghana Ghata’ – song is from which Dance-Drama written by Tagore?

(A) Shyama

(B) Bhanu Singher Padavali

(C) Chandalika

(D) Tasser Desh

Answer: (B)

 

27. Match the following:

List – I                                                            List – II

I. Nishitha Sayane, Prabhu Kheliche              1. Puja

II. Naba Anande Jage                                                 2. Prem

III. Tumi Kon Kananer Phul                           3. Ragashrayi

IV. Gram Chara Oyi, Ranga Matir Path         4. Bhatiyali

Codes:

I           II         III        IV

(A)       1          3          2          4

(B)       3          1          2          4

(C)       2          1          3          4

(D)       3          2          4          1

Answer: (B)

 

28. Jadu Bhatt was an expert of which instrument apart from Singing?

(A) Veena

(B) Sarangi

(C) Tabla

(D) Pakhawaj

Answer: (D)

 

29. Śa, Ré, Gá, Má – sign of ‘Akar Mat ik Swarlipi’ system denotes which of the following?

(A) Komal Swar

(B) Mandra Saptak Swar

(C) Tar Saptak Swar

(D) Madhya Saptak Swar

Answer: (C)

 

30. Which one is the symbol of ‘one Matra’ as per ‘Akar Matrik Swarlipi’?

(A) |

(B) Y

(C) :

(D) {

Answer: (B)

 

31. Which song was composed by Rabindranath following Raga Ashavari?

(A) Tumi Sandhyar Megha Mala

(B) Aaj Bari Jhare

(C) Anek Diyecho Nath

(D) Sada Thako Anande

Answer: (C)

 

32. Which song was composed by Rabindranath following Carnatic song ‘Purna Chandranane’?

(A) Aaji Subhodine

(B) Tumi Kichho Diye Jao

(C) Baje Karun Sure

(D) Eso he Grihadevata

Answer: (A)

 

33. Radhika Prasad Goswami was an expert of which style of vocal tradition?

(A) Bengali Folk music

(B) Baul

(C) Khyal

(D) Dhrupad

Answer: (D)

 

34. Radhika Prasad Goswami sung which composition of Rabindranath in Gramaphone record?

(A) Bimalo Anande Jagore

(B) Baje Karun Sure

(C) Anandaloke Mangalaloke

(D) Amar Matha Nata Kore

Answer: (A)

 

35. The following songs are from which category of Rabindra Sangeet?

1. Amar Ange Ange

2. O Dekha Diye Chole Gelo

3. Keteche Ekela Birohero Bela

(A) Prakiti

(B) Puja

(C) Prem

(D) Anushthanik

Answer: (C)

 

36. ‘Subhro Aasane Birajo’ song is based on which Tal?

(A) Chautal

(B) Ada-chautal

(C) Jat Tal

(D) Sur-fak Tal

Answer: (B)

 

37. Ravindranath converted his story ‘Parishodh’ into a famous dancedrama which is called as

(A) Mayar khela

(B) Shyama

(C) Bhanu Singher Padabali

(D) Valmiki Pratibha

Answer: (B)

 

38. In which year ‘Vishwabharti’ was declared as a Central University?

(A) 1950

(B) 1951

(C) 1921

(D) 1927

Answer: (B)

 

39. Who authored the book ‘Yantra Kosh’?

(A) Jotirindranath Tagore

(B) Dinendranath Tagore

(C) Hemendranath Tagore

(D) Sourindra Mohan Tagore

Answer: (D)

 

40. Who was the ‘Acharya’ of ‘Vishwabharati’ after the death of Rabindranath?

(A) Somendranath

(B) Hemendranath

(C) Abanindranath

(D) Sarojini Naidu

Answer: (C)

 

41. Who created ‘Danda-Matrik Swarlipi’ system?

(A) Kshetra Mohan Goswami

(B) Radhika Prasad Goswami

(C) Sourindra Mohan Tagore

(D) Kali Prasanna Bandopadhyay

Answer: (A)

 

42. Which song was composed by Rabindranath on the occasion of his birthday?

(A) Ananda Dhara Bohiche Bhubane

(B) Aaj Jyotshna Rate

(C) Tahare Aarati Kare

(D) He Nutan Dekha Dik Bar Bar

Answer: (D)

 

43. Which song was composed by Rabindranath as inaugural song?

(A) Eso He Griha Debata

(B) Matri Mandir Punya Angan

(C) Sobare Kori Ahowan

(D) Phire Chal Matir Tane

Answer: (C)

 

44. The song ‘Tahare Aarati Kare Chandra’ is based on which Tal?

(A) Dadra

(B) Teental

(C) Ada Chautal

(D) Chautal

Answer: (D)

 

45. Which song is based on ‘Dadra Tal’ among the following?

(A) Pramode Dhaliya Dinu Man

(B) Himer Rate Oi Gaganer Deepgulire

(C) Tumi Rabe Nirabe

(D) Nivrita Praner Debata

Answer: (B)

 

46. Who was the teacher of renowned Rabindra Sangeet Singers Kanika Bandopadhyay and Subinoy Roy?

(A) Sahana Devi

(B) Kanak Biswas

(C) Anadi Kumar Dastidar

(D) Shailaja Ranjan Majumdar

Answer: (D)

 

47. ‘Naba pancha Tal’ is in which of the following format?

(A) 4 + 2 + 2 + 4 + 4 + 2

(B) 2 + 2 + 2 + 4 + 4 + 4

(C) 2 + 4 + 4 + 4 + 4

(D) 2 + 4 + 2 + 4 + 2 + 4

Answer: (C)

 

48. ‘Naba Tal’ is divided in how many divisions?

(A) 4 (such as 3 + 2 + 2 + 2)

(B) 3 (such as 3 + 3 + 3)

(C) 5 (such as 2 + 2 + 2 + 2 + 1)

(D) 2 (such as 4 + 5)

Answer: (A)

 

49. Which of the following song was composed by Rabindranath following Western Composition?

(A) Pagla Haway Badal Dine

(B) Basante Phul Ganthlo

(C) Phule Phule Dhole Dhole

(D) Kato bar Bhebe Chinu

Answer: (C)

 

50. The song ‘Garaba Mama Horechho Prabhu’ based on which Tal?

(A) Teora

(B) Dhamar

(C) Jhampak

(D) Sur phank Tal

Answer: (B)

 

Part – V: Percussion Instruments

 

26. Khalifa of Nachkaran Baj

(A) Ustad Wazid Hussain

(B) Ustad Afaque Hussain

(C) Ustad Abid Hussain

(D) Ustad Ghame Khan

Answer: (C)

 

27. Arrange the following in chronological order:

(i) Ustad Siddhar Khan

(ii) Ustad Sitab Khan

(iii) Ustad Alla Rakha Khan

(iv) Ustad Natthoo Khan

Codes:

(A) (i), (ii), (iii), (iv)

(B) (i), (ii), (iv), (iii)

(C) (i), (iv), (iii), (ii)

(D) (i), (iv), (ii), (iii)

Answer: (B)

 

28. The form of Karnatak Triput Taal

(A) 100

(B) 101

(C) 1011

(D) 1100

Answer: (A)

 

29. Initial Avanaddha Instrument

(A) Kansya Taal

(B) Dardur

(C) Panav

(D) Dundubhi

Answer: (D)

 

30. Layakari of ¾ is called

(A) Pav gun

(B) Paun gun

(C) Sawa gun

(D) Dedh gun

Answer: (B)

 

31. Ateet and Anagat are kinds of

(A) Sam

(B) Yati

(C) Gat

(D) Graha

Answer: (D)

 

32. One Avartan of Taal is described in Sangeet Ratnakar as

(A) Mahavartan

(B) Deerghavartan

(C) Parivartan

(D) Parivardhan

Answer: (C)

 

33. The number of Talas described by Bharat in Natyashastra

(A) 10

(B) 4

(C) 6

(D) 5

Answer: (D)

 

34. Chautal was also known as

(A) Chhand Taal

(B) Chand Taal

(C) Bhand Taal

(D) Dhrupad Taal

Answer: (B)

 

35. Match the following:

List – I                        List – II

(i) Pakhawaj                1. Akbar Hussain Ballu

(ii) Nakkara                 2. Ghulam Jaffer

(iii) Tabla                     3. Purshottam Das

(iv) Dholak                  4. Rasheed Khan

Codes:

(i)         (ii)        (iii)       (iv)

(A)       1          2          3          4

(B)       3          2          4          1

(C)       3          4          1          2

(D)       3          2          1          4

Answer: (C)

 

36. Kumbha Taal consists of

(A) Eleven Matras

(B) Twelve Matras

(C) Thirteen Matras

(D) Seventeen Matras

Answer: (A)

 

37. Value of ‘Laghu’ in Mishra Jati

(A) 3 Akshar Kala

(B) 5 Akshar Kala

(C) 7 Akshar Kala

(D) 9 Akshar Kala

Answer: (C)

 

38. Pakhawaj player who accompanied Tansen

(A) Bhagwan Pakhawaji

(B) Kirpa Pakhawaji (Mridang Rai)

(C) Firoz Khan Dhadhi

(D) Sitab Khan Pakhawaji

Answer: (A)

 

39. Traditional instrumental to accompany Shehanai

(A) Pakhawaj

(B) Dukkad

(C) Tabla

(D) Duff

Answer: (B)

 

40. The number of principal talas of Karnatak taal system

(A) 5

(B) 7

(C) 9

(D) 11

Answer: (B)

 

41. With which singing style laggi-ladi are used?

(A) Dhrupad

 (B) Khayal

(C) Thumari

(D) Tappa

Answer: (C)

 

42. Dahyalal Shivram is the author of

(A) Sangeet Makarand

(B) Sangeet Samayasar

(C) Sangeet Kalavadya

(D) Sangeet Kaladhar

Answer: (D)

 

43. Assertion (A): Ajarada Gharana is derived from Delhi Gharana.

Reason (R): Because Ustad Kallu Khan and Meeru Khan were disciples of Delhi Gharana.

Codes:

(A) (A) correct, (R) wrong.

(B) (A) wrong, (R) correct.

(C) (A) and (R) both are wrong.

(D) (A) and (R) both are correct.

Answer: (D)www.netugc.com

 

44. Ustad of Ajarada Gharana Habibuddin Khan also learnt Tabla from

(A) Ustad Natthoo Khan of Delhi Gharana.

(B) Pt. Bhairav Sahai of Banaras Gharana.

(C) Ustad Ameer Hussain of Farrukhabad Gharana.

(D) Ustad Quadir Baksh of Punjab Gharana.

Answer: (A)

 

45. Who was awarded ‘Sangat-Samrat’?

(A) Ahmad Jan Thirakua

(B) Gudai Maharaj

(C) Kishan Maharaj

(D) Habibuddin

Answer: (D)

 

46. Who got the highest fame for playing ‘NA DHIN DHIN NA’?

(A) Samta Prasad

(B) Alla Rakha

(C) Karmatulla

(D) Anaukhelal

Answer: (D)

 

47. ‘Dhumali’ Taal is befitting for the style of singing

(A) Dhamar

(B) Khayal

(C) Tappa

(D) Bhajan/Quawali

Answer: (D)

 

48. Founder of Banaras Gharana of Tabla

(A) Pt. Ram Sahay

(B) Pt. Sharda Sahay

(C) Pt. Badri Prasad

(D) Pt. Gudai Maharaj

Answer: (A)

 

49. Tabla player who was felicitated with Padmashree recently

(A) Pt. Suresh Gaytonde

(B) Pt. Kumar Bose

(C) Pt. Sudheer Saxena

(D) Pt.Suresh Talwalkar

Answer: (D)

 

50. The Bayan (Dagga) is not made of

(A) Mud

(B) Copper

(C) Nickle

(D) Bamboo

Answer: (D)

Comments