2013 June UGC NET Solved Question Paper in Music, Paper II

Part – I: Common to Hindustani / Karnatak / Rabindra Sangeet / Percussion Instrument.

 

1. Siddheshwari Devi was a leading artist of

(A) Thumri

(B) Kriti

(C) Dhrupad

(D) Tarana

Answer: (A)

 

2. Author of ‘Sangeet Parijat’ is

(A) Ahobal

(B) Lochan

(C) Narad

(D) Tumburu

Answer: (A)

 

3. ‘Upaj Anga’ is meant for

(A) Tan

(B) Sargam

(C) Meend

(D) Layakari

Answer: (D)

 

4. Hira Bai Barodekar has represented which ‘Gharana’?

(A) Jaipur

(B) Delhi

(C) Kirana

(D) Rampur

Answer: (C)

 

5. Which one of the following is the devotional composition in western music?

(A) Chamber music

(B) Plain song

(C) Symphony

(D) Jazz music

Answer: (B)

 

6. Match the following:

List – I                        List – II

i. Rati                          1. Raudra

ii. Haas                        2. Karun

iii. Shok                       3. Hasya

iv. Krodh                     4. Shringar

Codes:

      i ii iii iv

(A) 4 3 2 1

(B) 3 2 1 4

(C) 1 4 3 2

(D) 2 1 4 3

Answer: (A)

 

7. Where is Dhrupad Kala Kendra situated in Gwalior?

(A) Haddu Hassu Sabhagar

(B) Madhav Sangeet Mahavidyalaya

(C) Govt Madhav Sangeet Mahavidyalaya

(D) Sharda Sangeet Mahavidyalaya

Answer: (A)

 

8. Assertion (A): Music is not limited to Guru Shishya Parampara or the classroom boundary, but now it should be used for the welfare of human welfare and in the interest of social context.

Reason (R): Music is not a means of entertainment, rather it is related to the intellectual class of society and also music can play important role in the propagation of Indian culture.

Codes:

(A) (A) is correct, (R) is wrong.

(B) (A) is wrong, (R) is correct.

(C) (A) is wrong, (R) is wrong.

(D) (A) is correct, (R) is correct.

Answer: (D)

 

9. Which one is not a ‘Rabindra Sangeet’ among the following list of songs?

(A) Tomaro Ashime, Prano Mano Loye

(B) Ore Bhai Fagun Legeche

(C) Eki Brinte Duti Kusum

(D) Ore Grihabasi, Khol Dwar Khol

Answer: (C)

 

10. How many divisions are in ‘Ekadashi Tal’?

(A) 6

(B) 4

(C) 3

(D) 5

Answer: (B)

 

11. Rabindranath re-arranged the division of ‘Dhamar Tal’ as

(A) 5⎪2⎪3⎪4

(B) 3⎪2⎪2⎪3⎪4

(C) 5⎪3⎪2⎪4

(D) 4⎪3⎪3⎪4

Answer: (B)

 

12. How many ‘Khali’ or ‘Fhank’ is in Tal ‘Rupakda’?

(A) 1

(B) 2

(C) 3

(D) 0

Answer: (D)

13. Who was the famous Rabindra Sangeet Teacher and Singer?

(A) Girija Shankar Chakraborty

(B) Radhika Mohan Goswami

(C) Shailaja Ranjan Majumdar

(D) Gyan Prakash Ghosh

Answer: (C)

 

14. Katapayadi Sankhya is used in

(A) Grama Moorchana Jati System

(B) Thaat Nomenclature

(C) 72 Melakarta scheme

(D) None of the above

Answer: (C)www.netugc.com

 

15. The corresponding thaat of Kamavardhini is

(A) Poorvi

(B) Khamaj

(C) Belaval

(D) Kafi

Answer: (A)

 

16. ‘Vatapiganapatim’ is composed by

(A) Syama Shastri

(B) Muttuswami Dikshitar

(C) Patnam Subramanyam Iyer

(D) Tyagaraja

Answer: (B)

 

17. Match the following:

List – I                                    List – II

i. Dha Kit Nakit Taka                         1. Nakkara

ii. Dha Tin Na Da                    2. Tabla

iii. Dhi ƒ kd Dhin Dha                        3. Pakhawaj

iv. Tak Dim                             4. Mridangam

Codes:

       i ii iii iv

(A) 3 1 4 2

(B) 3 1 2 4

(C) 1 3 4 2

(D) 2 4 3 1

Answer: (B)

 

18. ‘Na’ of Tadana is produced on

(A) On Syahi

(B) On Lava

(C) On Chanti

(D) In the air

Answer: (C)

 

19. Writer of Taal Prakash

(A) Bharat Bhushan Agrawal

(B) Bhagwat Sharan Sharma

(C) Satyanarayan Vasishtha

(D) Ram Naresh Rai

Answer: (B)

 

20. Renowned Tabla player of Delhi gharana

(A) Ramkumar Mishra

(B) Manju Khan

(C) Ilmas Hussain

(D) Lateef Ahmad

Answer: (D)

21. How many ‘Ghar’ are there in the padi of Tabla / Pakhawaj?

(A) 4

(B) 8

(C) 16

(D) 24

Answer: (C)

 

22. Second component of Prabandh is called

(A) Melapak

(B) Udgraha

(C) Dhruva

(D) Sanchari

Answer: (A)

 

23. Bade Gulam Ali Khan used which pen name in his compositions?

(A) Ram Rang

(B) Man Rang

(C) Sab Rang

(D) Bhav Rang

Answer: (C)

 

24. From the following, which scholar has arranged the notes according to the interval 4 3 2 4 4 3 2

(A) Matang

(B) Lochan

(C) Ahobal

(D) Bharat

Answer: (D)

 

25. Match the following:

i. Pt. Bhimsen Joshi                             1. Jaipur

ii. Pt. MallikarjunMansoor                  2. Gwaliar

iii. Pt. UlhasKashalkar                        3. Agra

iv. U. VilayatHussain Khan                4. Kirana

Codes:

       i ii iii iv

(A) 2 1 3 4

(B) 3 2 4 1

(C) 4 1 2 3

(D) 1 4 3 2

Answer: (C)

 

Part – II: Hindustani Music (Vocal / Instrumental)

 

26. How many strings were used in ‘Baan-Vadya of Vedic period?

(A) Seven

(B) Nine

(C) One hundred

(D) Twenty five

Answer: (C)

 

27. In which treatise thirteen characteristics of Raga have been stated?

(A) Brihaddeshi

(B) Sangeet Ratnaker

(C) Natya Shastra

(D) Sangeet Parijat

Answer: (B)

 

28. Author of ‘Raga Tarangini’

(A) Pt. Somnath

(B) Pt. Lochan

(C) Pt. Hrydaya Narayan Dev

(D) Pt. Sirinivas

Answer: (B)

 

29. Uddatswaras are associated with which Gandharva Swaras?

(A) Re, Dha

(B) Pa, Sa

(C) Ma, Ni

(D) Ni, Ga

Answer: (D)

 

30. How many Bhaktis are there in ‘Samved’?

(A) 4

(B) 6

(C) 5

(D) 7

Answer: (C)

 

31. In staff notation ‘Pa’ is situated on which line from leger line

(A) First

(B) Second

(C) Third

(D) Fourth

Answer: (B)

 

32. Following Shloka is cited from which trealise:

‘VeenavadanTatvagyahShrutijatiVishardahTalagyachAprayasaneMokshmargNigachhati’

(A) Brihaddeshi

(B) Yagyavalkhya Smriti

(C) Vakyapadiya

(D) Sangeet Martand

Answer: (B)

 

33. Which Raga will be formed by making Re and Dhakomal in Raga Bhupali?

(A) Bhairavi

(B) Vibhas

(C) Todi

(D) None of the above

Answer: (B)

 

34. Which Raga is formed by making Rishabh and Dhaivat Shuddh in Multani Raga?

(A) Gurjari

(B) Madhuvanti

(C) Bihag

(D) Maru Bihag

Answer: (B)

 

35. The combination of Miya Malhar and Sarang createswww.netugc.com

(A) Jayant Malhar

(B) Nat Malhar

(C) Miya Ki Sarang

(D) Shuddha Sarang

Answer: (C)

 

36. The Odav Raga consisting both Gandhar

(A) Jog

(B) Bhupali

(C) Deshkar

(D) Jogia

Answer: (A)

 

37. What is the frequency of Komal Gandhar?

(A) 248

(B) 258

(C) 268

(D) 288

Answer: (D)

 

38. Which of the following is the minor chord?

(A) SaGa Pa

(B) Ga Pa Ni

(C) ' Ma Dha ' Sa

(D) P Ni 'Re

Answer: (D)

 

39. Ustad Mushtak Ali Khan played sitar of how many frets?

(A) 16

(B) 18

(C) 17

(D) 19

Answer: (C)

 

40. On the Jodi string of Sitar, which swara is found on the fifth fret from Ati or Atak?

(A) Ga

(B) Ma

(C) Ga

(D) ' Ma

Answer: (B)

 

41. Which of the following Artists is not a sitar player?

(A) Mushtak Ali Khan

(B) Imdad Khan

(C) Abdul Haleem Zaffar Khan

(D) Ali Akbar Khan

Answer: (D)

 

42. Match the items of List – I with List – II:

List – I            List – II

i. Dhrupad       1. Dhumali

ii. Thumari       2. Punjabi

iii. Tappa         3. Deepchandi

iv. Quawali      4. Chautal

Codes:

      i ii iii iv

(A) 2 1 3 4

(B) 3 2 1 4

(C) 4 3 2 1

(D) 1 3 4 2

Answer: (C)

 

43. Which category of instruments is named as Pushkar by Acharya Bharat?

(A) Ghan Vadya

(B) Sushir Vadya

(C) Avnadhha Vadya

(D) Tat Vadya

Answer: (C)

 

44. Name the famous singer of Kirana Gharana in whose name a Gurukul is opened in Karnataka State

(A) Roshanara Begum

(B) Gangubai Hangal

(C) Hirabai Barodekar

(D) Saraswatibai Rane

Answer: (B)

 

45. Find out the wrong match:

(A) Tansen Samaroha – Gwaliar

(B) Sawai Gandharv Sangeet Samaroha– Pune

(C) Dover Lane Music Conference – Goa

(D) Thygaraj Festival – Theruvaiyar

Answer: (C)

 

46. Which of the following pair of Ragas have the same Aroha?

(A) Miya Ki Malhar – Bahar

(B) Bhupal Todi – Bilaskhani Todi

(C) Miya Ki Todi – Multani

(D) Yaman Kalyan – Puriya Kalyan

Answer: (B)

 

47. Who mentioned saranachatustai for the first time?

(A) Matang

(B) Sharangdev

(C) Bharat

(D) Shriniwas

Answer: (C)

 

48. Who wrote Sangeet Sudhakar?

(A) Singh Bhopal

(B) Vidyaranya Swami

(C) Fakirulla

(D) Vasdev Shastri

Answer: (A)

 

49. Who is the author of Rag Darpan?

(A) Srikantha

(B) Damodar

(C) Fakirulla

(D) Bhavbhatta

Answer: (C)

 

50. Vimal Knat Rai Chowdhary is the author of

(A) Pranav Bharti

(B) Sangeet Samay Sar

(C) Kala Nidhi

(D) Bhartiya Sangeet Kosh

Answer: (D)

 

Part – III: Karnatak Music (Vocal, Instrumental, Percussion)

 

26. Anya Svara in Sri Ragam

(A) Sadharana Gandhara

(B) Chatusruti Dhaivata

(C) Kakali Nishada

(D) None of the above

Answer: (D)

 

27. Ri Gu Mi Dha Nu is raga

(A) Latangi

(B) Vachaspati

(C) Keeravani

(D) Mechakalyani

Answer: (A)

 

28. Sri Kaalahastisa Pancharatnam composer

(A) Vina Kuppayyar

(B) Patnam Subramanyam Iyer

(C) Tyagaraja

(D) Syama Shastri

Answer: (A)

 

29. Composition provoked by incidents in the life of Tyagaraja

(A) Svara Ragasudha

(B) Kori Sevimparare

(C) Nidhi Chāla Sukhama

(D) Endaro Mahānu Bhāvulu

Answer: (C)

 

30. Samudāyapadas were composed by

(A) Arunagirinathor

(B) Ghanam Krishnayyar

(C) Kshetregna

(D) Svati Thirunal

Answer: (C)

 

31. Anubandham was the concluding section of

(A) Kriti

(B) Varnam

(C) Padam

(D) Tillana

Answer: (B)

 

32. Lakshana Gitas composer

(A) MahaVaidya Natha Iyyer

(B) Paidala Gurumurty Shastri

(C) Purandara Dasa

(D) Dikshitar

Answer: (B)

 

33. Bhuta Sankhya is used to denote names of

(A) Uttaranga Svaras

(B) Poorvanga Svaras

(C) Melas

(D) Chakras

Answer: (D)

 

34. Match the following:

List – I                                    List – II

i. Shatkala Govinda Marar      1. Vaggekkara

ii. Tyagaraja                             2. Tevaram

iii. Subbaraya Shastri              3. Edaikkya

iv. Tirunjana Sambandhar       4. Telugu

Codes:

      i ii iii iv

(A) 3 4 1 2

(B) 2 1 4 3

(C) 3 2 1 4

(D) 3 1 4 2

Answer: (A)

 

35. Assertion (A): Alapana precedinga kruti should have a balanced proportion to the length of thekruti.

Reasoning (R): Alapanas should not precede a Padam.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) (A) is true, (R) is false.

(C) (R) is true, (A) is false

(D) Both (R) and (A) are false.

Answer: (A)

 

36. Tayampaka is ensemble of

(A) Chenda

(B) Mrudangam

(C) Tavil

(D) Maddalam

Answer: (A)

 

37. Assertion (A): In wind instruments greater the vibrating length of air column, less is the pitch.

Reasoning (R): Pitch is inversely proportionate to the length of vocal chords.

Codes:

(A) (A) is true, (R) is false.

(B) (R) is false, (A) is false.

(C) (R) is true, (A) is false.

(D) Both (A) and (R) are true.

Answer: (D)

 

38. Author of Sangita Sara

(A) Damodar

(B) Vidyaranya

(C) Somanatha

(D) Haripala

Answer: (B)

 

39. Kriyanga Ragas are presently known as

(A) Varja Ragas

(B) Shadava Ragas

(C) Audava Ragas

(D) Vakra Ragas

Answer: (D)

 

40. Kriti ‘KaruBaru’ of Tyagaraja is in Raga

(A) Mukhari

(B) Nadanamakriya

(C) Bhairavi

(D) None of the above

Answer: (A)

 

41. Sangita Kalpadrumam has been authored by

(A) Haripala

(B) Subbarama Dikshitar

(C) Muttaih Bhagavatar

(D) Somanatha

Answer: (C)

 

42. Singer of Tevaram

(A) Oduvar

(B) Nayanar

(C) Marar

(D) Ponnani

Answer: (A)

 

43. Kovur Pancharatna is in praise of

(A) Kamakshi

(B) Venkatesha

(C) Madurai Meenakshi

(D) Sundaresvara Swamy

Answer: (D)

 

44. Magudi is also known as

(A) Nagasvaram

(B) Nagapani

(C) Kombu

(D) Bhujanga Svaram

Answer: (D)

 

45. Rudra in 72 melakarta scheme is the

(A) 9th Chakra

(B) 11th Chakra

(C) 12th Chakra

(D) 8th Chakra

Answer: (B)

 

46. Simhendra Madhyamam inas ampoornamelapadhati

(A) Vegavahini

(B) Chamaram

(C) Sumadyuti

(D) Bhinna Shadjam

Answer: (C)

 

47. Alaku is the name in ancient Tamil music

(A) Gamaka

(B) Svara

(C) Shruti

(D) Raga

Answer: (C)

 

48. Nirupanam is found in

(A) Kalakshepams

(B) Tevaram

(C) Divya Prabandham

(D) Tirupugazh

Answer: (A)

 

49. Match the following:

i. Navavidha Bhakti                            1. Nayanar

ii. Abhang                                           2. Prastara

iii. Divya Prabandham                        3. Sravanam

iv. Dasa Pranas                                    4. Tukaram

Codes:

       i ii iii iv

(A) 2 4 3 1

(B) 1 4 2 3

(C) 3 4 1 2

(D) 4 2 1 3

Answer: (C)www.netugc.com

 

50. Ottamtullal is a popular folk dance of

(A) Karnataka

(B) Andhra Pradesh

(C) Tamil Nadu

(D) Kerala

Answer: (A)

 

Part – IV: Rabindra Sangeet

 

26. Total number of songs included in the book ‘Geetanjali’?

(A) 144

(B) 157

(C) 147

(D) 168

Answer: (B)

 

27. Which ‘Tal’ was created by R.N. Tagore in 3/2 Chhanda?

(A) Ardha-Jhaptal

(B) Rupakda

(C) Jhampak

(D) Rupak

Answer: (C)

 

28. ‘Khanchar Pakhi Chilo, Sonar Khanchatite…’ song is originally included in which book of R.N. Tagore?

(A) ‘Manasi’

(B) ‘Utsarga’

(C) ‘Chitra’

(D) ‘Sonar Tori’

Answer: (D)

 

29. How many songs were composed by R.N. Tagore in his book ‘Geetanjali’?

(A) 147

(B) 114

(C) 96

(D) 86

Answer: (D)

 

30. In which book the song ‘Tumi Ki Kebal-i Chhabi…’ was included?

(A) Mahua

(B) Manasi

(C) Balaka

(D) Kalpana

Answer: (C)

 

Answer: (B)

 

32. How many divisions are in ‘Naba Pancha’ Tal created by Tagore?

(A) 4

(B) 6

(C) 8

(D) 5

Answer: (D)

 

33. In Jorasako Tagore family, who influenced Tagore mostly for making innovative compositions?

(A) Hemendranath

(B) Abanindranath

(C) Jotirindranath

(D) Devendranath

Answer: (C)

 

34. ‘Jibano Maraner Simana Chharaye…’ In which taal this song is based on

(A) Rupak

(B) Rupakda

(C) Jhampak

(D) Ekadashi

Answer: (B)

 

35. Which song reflects ‘Swadesh Prem’ (patriotism) of Rabindranath?

(A) Anando Loke, Mangala Loke

(B) Bado Asha Kore

(C) Purano Sei Diner Katha

(D) Sarthak Janam Amar

Answer: (D)

 

36. Rabindranath composed which song in reply to his felicitation ceremony at Oxford University?

(A) Aaj Sabar Range,… Rang Meshate Hobe

(B) Anek Katha Jao Je Bole

(C) VishwaVidyathirtha Prangan Karo Mahojjal

(D) Shanti Mandir Punya Angan Hok

Answer: (C)

 

37. Rabindranath wrote drama ‘Tapati’ in protest against the death of which freedom fighter during British period?

(A) Khudiram Bose

(B) Chittaranjan Das

(C) Mahatma Gandhi

(D) Jotindranath Das

Answer: (D)

 

38. ‘Ananda Dhara, Bohichhe Bhubane…’ In which raga this song is based on?

(A) Darbari

(B) Malkauns

(C) Bageshri

(D) Kafi Kanada

Answer: (B)

 

39. Which song is based on the theme of Monsoon among the following?

(A) Jhar Jhar Rakta Jhare

(B) Tahar Ananda Dhara

(C) Jhar Jhat Jhar Bhadar Badar

(D) Bahe Nirantaro Ananda Dhara

Answer: (C)

 

40. Which song is a baul (folk) based Rabindra Sangeet composition?

(A) Ami Tare-i Jani…..

(B) Joy Hok, Joy Hok…..

(C) Jagite Hobe Re…..

(D) Naba Anande Jago…..

Answer: (A)

 

41. In terms of number of Matra, Rabindrik Tal ‘Ardha Jhaptal’ is equal to

(A) Sasthi Tal

(B) Rupakda

(C) Nabatal

(D) Jhampak

Answer: (D)

 

42. Rabindra Sangeet ‘Tomaro Ashime Pran Mano….’ is based on which tal?

(A) Ektal

(B) Dhamar

(C) Kaharwa

(D) Teental

Answer: (C)

 

43. ‘Maha Vishwe, Mahakashe….’ Song is based on which raga?

(A) Yaman

(B) Yaman Kalyan

(C) Bihag

(D) Bihagda

Answer: (B)

 

44. ‘Ki Gabo Ami, Ki Sunabo…’ song is based on which tal?

(A) Teental

(B) Jhamptal

(C) Ektal

(D) Dadra

Answer: (C)

 

45. Who was appointed as the music teacher of Tagore family after Jadu Bhatta?

(A) Vishnu Chakroborty

(B) Shyam Sundar Mishra

(C) Radhika Prasad Goswami

(D) Khitindramohan Goswami

Answer: (C)

 

46. Song ‘Hridaya Nandana Bane….’ Is based on which Mishra Raga?

(A) Ananda – Bhairavi

(B) Asha – Bhairavi

(C) Kafi – Kanada

(D) Lalita – Gauri

Answer: (D)

 

47. ‘Je Chilo Amar Swapano Charini….’Which style of Rabindra Sangeet is it?

(A) Folk style

(B) Baul style

(C) Devotional

(D) Kirtan style

Answer: (D)

 

48. Which song was composed in the style of Western composition?

(A) Laho Laho, Tule Laho

(B) Tomra Ja Balo Tai Balo

(C) Aacho Antare Chirodin

(D) Purano Sei Diner Katha

Answer: (D)

 

49. Rabindranath wrote famous dance drama ‘Chitrangada’ in which Chitrangada was depicted as Princess of which state?

(A) Punjab

(B) Orrisa

(C) Manipur

(D) Assam

Answer: (C)

 

50. Dance Drama ‘Taser Desh’ is based on which story written by Rabindranath?

(A) Ekti Asade Golpo

(B) Shyama

(C) Mayar Khela

(D) Mouni Tapas

Answer: (A)

 

Part – V: Percussion Instruments

 

26. God of Taal according to ancient treatise

(A) Brahma

(B) Vishnu

(C) Shiva

(D) Ganesh

Answer: (C)

 

27. Avanaddha Vadya which is played with Manipuri Dance

(A) Mridang

(B) Mridangam

(C) Khol

(D) Pung

Answer: (D)

 

28. Instrument of Tatavanaddha category

(A) Chang

(B) Upang

(C) Karta

(D) Mukhchang

Answer: (B)

 

29. Tabla player, who had control equally over all the four main styles of Tabla

(A) Ahmad Jaan Thirakua

(B) Habibuddin

(C) Karamatulla Khan

(D) Alla Rakkha Khan

Answer: (A)

 

Answer: (B)

 

31. ‘Jay Ghanta’ instrument belongs to

(A) Tantra Vadya

(B) Sushir Vadya

(C) Avanaddha Vadya

(D) Ghan Vadya

Answer: (D)

 

32. Match the following:

List – I                        List – II

i. Tappa                       1. Deepchandi

ii. Thumari                   2. SoolTaal

iii. Saadara                  3. Dhumali

iv. Quawali                  4. Punjabi

Codes:

      i ii iii iv

(A) 1 2 3 4

(B) 4 3 2 1

(C) 4 1 2 3

(D) 3 2 1 4

Answer: (C)

 

33. Author of ‘Tabla Kaumudi’

(A) Shri Ramshankar Das Pagaldas

(B) Shri Girish Chandra Shrivastava

(C) Shri Satish Chandra Shrivastava

(D) Shri Vijay Shankar Mishra

Answer: (A)

 

34. Jat Taal consists of

(A) 14

(B) 16

(C) 18

(D) 15

Answer: (B)

 

35. Match the following:

List – I                                    List – II

i. Delhi Gharana                      1. Mohammad Akaram

ii. Punjab Gharana                   2. Lateef Ahmed

iii. Farrukhabad Gharana        3. Karamat Ullah Khan

iv. Ajarada Gharana                4. Laxman Singh Seen

Codes:

      i ii iii iv

(A) 1 2 3 4

(B) 2 4 3 1

(C) 2 3 4 1

(D) 3 2 4 1

Answer: (B)

 

36. Arrange in chronological order on the basis of their birth year:

(i) Ustad Ahmedjan Thirkawa

(ii) Ustad Natthoo Khan

(iii) Haji Vilayat Ali

(iv) Pandit Anokhelal

Codes:

(A) (iii), (i), (ii), (iv)

(B) (i), (ii), (iii), (iv)

(C) (iii), (ii), (i), (iv)

(D) (iii), (ii), (iv), (i)

Answer: (A)

 

37. The process of applying mud on the faces of Mridang was known as

(A) Lepan

(B) Trilepan

(C) Vilepan

(D) Sammilan

Answer: (C)

 

38. Number of Desi-Taalas in Sangeet Ratnakar

(A) 80

(B) 100

(C) 140

(D) None of these

Answer: (D)

 

Answer: (D)

 

40. Avanaddha Vadya which is played with Odissi Dancewww.netugc.com

(A) Mridangam

(B) Tabla

(C) Maddalam

(D) Ghant Vadyam

Answer: (D)

 

41. The guru of Ustad Ahmed Jan Thirkawa

(A) Ustad Muneer Khan

(B) Ustad Nazeer Ali

(C) Ustad Ghame Khan

(D) Ustad Fakeer Bakhsha

Answer: (A)

 

42. Name the Taala in which the very first Bola covers 1(1/2) Matra

(A) Dhumali

(B) Dhamar

(C) Jhoomara

(D) Deepchandi

Answer: (B)

 

43. The Matras of the Taal ‘Khemta’

(A) 6

(B) 7

(C) 8

(D) 9

Answer: (A)

 

44. Number of Gattas in Tabla/Pakhawaj

(A) 4

(B) 6

(C) 8

(D) 10

Answer: (C)

 

45. ‘Trivali instrument belongs to the classification of

(A) Tantri Vadya

(B) Sushir Vadya

(C) Avanaddha Vadya

(D) Ghan Vadya

Answer: (C)

 

46. The editor of Taalkosh

(A) Harishchandra Srivastava

(B) Satishchanda Srivastava

(C) Girishchandra Srivastava

(D) Lalji Srivastava

Answer: (C)

 

47. Nana Panse belonged to the instrument of

(A) Tabla

(B) Pakhawaj

(C) Mridangam

(D) Khola

Answer: (B)

 

48. Match the following:

List – I                                                            List – II

i. Tabla Puran                                                  1. Shri Chhotelal Mishra

ii. Taal Deepika                                               2. Shri Sudhir Mainkar

iii. Tabla Vadan Kala aur Shastra                   3. Shri Vijay Shankar Mishra

iv. Taal Prasoon                                               4. Shri Madhukar Ganesh Godbole

Codes:

      i ii iii iv

(A) 4 3 2 1

(B) 4 1 2 3

(C) 3 2 4 1

(D) 3 4 2 1

Answer: (D)

 

49. The place where ‘Taal Toya Nidhi’ granth was written

(A) Jaipur (Rajasthan)

(B) Rampur (Uttar Pradesh)

(C) Datiya (Madhya Pradesh)

(D) Raigarh (Chhattisgarh)

Answer: (D)

 

50. Match the following:

List – I                        List – II

i. Varanasi                   1. Ustad Habibuddin Khan

ii. Meerut                     2. Ustad Jahangir Khan

iii. Gurudaspur            3. Ustad Afaque Hussain Khan

iv. Lucknow                4. Ustad Allarakha Khan

Codes:

      i ii iii iv

(A) 2 1 4 3

(B) 3 2 1 4

(C) 4 3 1 2

(D) 2 4 3 1

Answer: (A)

Comments