2012 June UGC NET Solved Question Paper in Music, Paper III

(Hindustani / Karnatak / Rabindra Sangeet / Percussion Instrument – Vocal/ Instrumental and Musicology)

 

Special Instructions: This paper has two parts. Part-I consists of 50 questions common to all, which is compulsory and carries 2 marks each.

Part – II has Four sections viz Hindustani, Karnatak, Rabindra Sangeet and Percussion Instruments with 25 questions each of 2 marks each. Candidates should select any one of the Part II section / Part III / Part IV / Part V as per his / her discipline.

 

Part – I: Hindustani / Karnatak / Rabindra Sangeet / Percussion Instruments – Common to all

 

1. Which of the following instrument is used by ‘Bhopas’ of Rajasthan while reciting ‘Lok Katha’ of ‘Pabuji’?

(A) Rabab

(B) Tasha

(C) Khanjri

(D) Ravan hatta

Answer: (D)

 

2. ‘Langas’ and ‘Manganiars’ are the folk singer of which of the following states?

(A) Jammu & Kashmir

(B) Rajasthan

(C) Maharashtra

(D) Tamilnadu

Answer: (B)

 

3. The number of Srutijaties mentioned in Sangita Ratnakara

(A) 5

(B) 7

(C) 15

(D) 10

Answer: (A)

 

4. The Sapta talas give rise to 35 talas on account of

(A) Jati bhedam

(B) Graha bhedam

(C) Gati bhedam

(D) Sruti bhedam

Answer: (A)

 

5. Who wrote Grantha ‘Kalanidhi’?

(A) Abhinav Gupt

(B) Kallinath

(C) Vidyaranya

(D) Sri Kanth

Answer: (B)

 

6. Who is the author of “Music of India”?

(A) S.M. Tagore

(B) Captain Williard

(C) William Jones

(D) D.R. Widdes

Answer: (C)

 

7. Which one of the following statement is correct?

(A) Music has the quality of nonverbal communication.

(B) The society disagrees with the psychotherapeutic value of Music.

(C) Creative self-expression cannot be expressed through music.

(D) Music is the main cause of the ailments related to nervous system.

Answer: (A)

 

8. Which one of the following statement is correct?

(A) Choirs are composed only for the purpose of Marching Songs.

(B) ‘Rasa Nishpatti’ is not expected from choir singing.

(C) Choir singing generates the feeling of responsibility, cooperation, self-control and attentiveness.

(D) Participants of choir, gradually deteriorate their voice quality.

Answer: (C)

 

9. Which of the following ‘rasa’ is derived from ‘Sandhiprakash ragas’ having ‘Re Dha Komal’ according to Pt. Bhatkhande?

(A) Hasya Rasa

(B) Raudra Rasa

(C) Vibhatsa Rasa

(D) Shanta and Karuna Rasa

Answer: (D)

 

10. The folk song of Rajasthan – “Kesariya Balam Aao Ni Padharo Mhare Desh”, is sung by which of the following artist?

(A) Allah Jilai Bai

(B) Manjari Kelkar

(C) Bhasker Bua

(D) M.S. Laxmi

Answer: (A)

11. Which Sarangi Player was awarded by Padmbhushan?

(A) Pt. Ramnarain

(B) Mehboob Khan

(C) Ustad Sultan Khan

(D) None of these

Answer: (B)

 

12. Which of the following term is used as a synonym of ‘swara’ in Samveda?

(A) Niyam

(B) Aharya

(C) Sam

(D) Yam

Answer: (D)

 

13. Seven notes of ‘Sam swara saptak’ were known as

(A) Pratham, Dvitiya, Tritiya, Chaturtha, Mandra, Tar, Swarita

(B) Krushta, Pratham, Dvitiya, Tritiya, Chaturtha, Mandra, Atiswarya

(C) Krushta, Pratham, Dvitiya, Tritiya, Chaturtha, Mandra, Atitar

(D) Pratham, Dvitiya, Tritiya, Chaturtha, Pancham, Dhaiwat, Nishad

Answer: (B)

 

14. How many ‘Kakus’ are mentioned in the ‘Prakirnadhyaya’ of Sangeet Ratnakar?

(A) 10

(B) 8

(C) 6

(D) 4

Answer: (C)

 

15. Match List – I with List – II and select the correct answer by using the codes given below the lists:

List-I                           List-II

(a) Tatta vadya            (1) Shehnai

(b) Avnadya vadya     (2) Manjeera

(c) Sushir vadya          (3) Sarod

(d) Ghan vadya           (4) Mridangam

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (1) (3) (4) (2)

(B) (2) (1) (3) (4)

(C) (1) (3) (2) (4)

(D) (3) (4) (1) (2)

Answer: (D)

 

16. National Song of Bangladesh composed in Bhatiyali style by Rabindranath Tagore iswww.netugc.com

(A) Basante Ki Sudhu

(B) Gram Chara ooi rangamatir path

(C) Amar Sonar Bangla

(D) Bhidhir Bandhon Bandhbe

Answer: (C)

 

17. Rabindranath used which nickname to compose Vaishnav padavali?

(A) Sri Singh

(B) Madhu Singh

(C) Bhanu Singh

(D) Ram Singh

Answer: (C)

 

18. The rustic band Naiyandi Melam is used in the folk form

(A) Lavani

(B) Kaikottikkali

(C) Pinnal Kolattam

(D) Dummy horse show

Answer: (D)

 

19. The raga Madhuvanti is a

(A) Audava Sampurna raga

(B) Shadava Sampurna raga

(C) Sampurna Shadava raga

(D) Audava Shadava raga

Answer: (A)

 

20. Samvadi swaras are separated by an interval of

(A) Seven or twelve srutis

(B) Six or twelve srutis

(C) Eight or twelve srutis

(D) Five or twelve srutis

Answer: (C)

21. Matras of Tisra triputa tala is equal to which tala of Hindustani music?

(A) Rupak

(B) Teental

(C) Dadra

(D) Keharva

Answer: (A)

 

22. Title of the 3rd chapter of Sangita Ratnakara is

(A) Prakirnaka Adhyay

(B) Prabandha Adhyay

(C) Ragaviveka Adhyay

(D) Narttana Adhyay

Answer: (B)

 

23. Which one of the following scale is used in folk and classical music both?

(A) Sa Re M |a Pa Ni S ×a

(B) Sa Re Ga M |a Dha Ni S ×a

(C) Sa Re Ga M |a Pa Dha Ni S ×a

(D) Sa Re Ga Pa Dha S ×a

Answer: (D)

 

24. An art form in which least tools are required is considered to be the best art form. From this point of view, which of the following is the best art form?

(A) Sculpture

(B) Painting

(C) Architecture

(D) Music

Answer: (D)

 

25. Which one of the following statement is correct?

(A) Hindustani classical music is a completely precomposed music which does not provide space for improvisation.

(B) ‘Jati Gayan’ is the main musical form of modern Hindustani classical music.

(C) Hindustani Classical Music provides sufficient space for the imagination of an artist within the discipline of Raga.

(D) Hindustani Classical Music does not have a definite ‘Tala System.

Answer: (C)

 

26. Kishori Amon kar is a leading vocalist of which of the following ‘Gharana’?

(A) Agra

(B) Gwalior

(C) Kirana

(D) Jaipur

Answer: (D)

 

27. Composition played in the beginning of tabla solo playing

(A) Quaida

(B) Rela

(C) Peshkar

(D) Gat

Answer: (C)

 

28. Writer of the book “Table Par Dilli Aur Poorab”

(A) Bhagwat Prasad

(B) Bhagwan Das Sharma

(C) Satyanarayan Vasishtha

(D) Bhagwat Sharan Sharma

Answer: (C)

 

29. Match the following:

(a) Sawagun                (i) 11/4

(b) Paungun                 (ii) 5/4

(c) Sawadogun            (iii) 9/4

(d) Paune teen gun      (iv) 3/4

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iv) (iii) (i)

(B) (ii) (iv) (i) (iii)

(C) (iii) (ii) (iv) (i)

(D) (ii) (i) (iii) (iv)

Answer: (A)

 

30. Name the Gharana which Pt. Bhimsen Joshi represented

(A) Patiyala

(B) Agra

(C) Jaipur

(D) Kirana

Answer: (D)

 

31. Name the author of “Universal History of Music”

(A) Rabindranath Tagore

(B) Raja Sorindramohan Tagore

(C) Sir William Jones

(D) Narayan Menon

Answer: (B)

 

32. The bandishes which contain the title name of “Mohamedsa Rangeele” are written by

(A) Adarang

(B) Manrang

(C) Sadarang

(D) Subrang

Answer: (C)

 

33. In Bharat era the orchestra was known as

(A) Karan

(B) Kutap

(C) Pushkar

(D) Kukubha

Answer: (B)

 

34. Assertion (A): Tihai is very important in the field of Tabla playing.

Reason (R): Because most of the compositions end with Tihaies.

(A) (A) is correct (R) is wrong.

(B) (A) is wrong (R) is correct.

(C) (A) is correct (R) is correct.

(D) (A) is wrong (R) is wrong.

Answer: (C)

 

35. Group Kriti ‘Navaretna Malika’ is composed by

(A) Thyagaraja

(B) Muthuswami Dikshitar

(C) Syamasastri

(D) Vinakuppier

Answer: (C)

 

36. Name of the 61st Mela in the scheme of 72 Melakartaswww.netugc.com

(A) Nitimati

(B) Chitrambari

(C) Kantamani

(D) Dhavalambari

Answer: (C)

 

37. Which treatise is known as the fifth Veda?

(A) Brihaddesi

(B) Sangita Retnakara

(C) Chaturdendiprakasika

(D) Natyasastra

Answer: (D)

 

38. The Sruti name ‘Kumudvati’ is in the Sruti nomenclature of

(A) Narada

(B) Sarangadeva

(C) Bhavabhatta

(D) Somnath

Answer: (B)

 

39. Author of ‘Radha Govind Sangeet Saar’

(A) Sawai Madhav Rao

(B) Sawai Pratap Singh

(C) Raja Tuljaji

(D) Raja Mansingh

Answer: (B)

 

40. Who is not a singer from the following?

(A) Ustad Ameer Khan

(B) Ustad Alladia Khan

(C) Haddu Khan

(D) Ustad Habibuddin Khan

Answer: (D)

 

41. Which Sitar Player does not belong to Etawa Gharana from the following?

(A) Ustad Imdad Khan

(B) Ustad Inayat Khan

(C) Ustad Halimzafar Khan

(D) Ustad Vilayat Khan

Answer: (C)

 

42. Maseetkhani Gat’s Mukhada starts from

(A) Eleventh Beat

(B) Twelveth Beat

(C) Thirteenth Beat

(D) Fourteenth Beat

Answer: (B)

 

43. ‘Ga Ma Dha Dha Pa’ belongs to which Raga?

(A) Todi

(B) Bhairav

(C) Marva

(D) None of these

Answer: (B)

 

44. Farad is related to

(A) Quaida

(B) Peshkar

(C) Gat

(D) Paran

Answer: (C)

 

45. String instrument, which used as laya vadya

(A) Swar Mandal

(B) Upang

(C) Rabab

(D) Israj

Answer: (B)

 

46. The old name of the Taal ‘Adachautala’

(A) Triput Taal

(B) Jhampa Taal

(C) Math Taal

(D) Champak Taal

Answer: (D)

 

Answer: (A)

 

48. Ateet-Anagat are related with

(A) Kriya

(B) Jati

(C) Anga

(D) Graha

Answer: (D)

 

49. Book Authored by Swami Haridas

(A) Brij Bhairav

(B) Sangeet Dhrupad

(C) Kelimal

(D) Rasa Nikunj

Answer: (C)

 

50. Dattatry Veena player is

(A) Gopal Krishna

(B) Matanga

(C) Nanapanse

(D) Swami D.R. Parwatikar

Answer: (D)

 

Part – II: Hindustani Music

 

51. Pt. Vishnu Digambar was the disciple of

(A) Bhasker Bua Bakhle

(B) Ram Krishna Vajhe

(C) Bal Krishna Bua Ichalkaranjikar

(D) Vinayak Rao Patwardhan

Answer: (C)

 

52. Jaipur Gharana of Kathak dance is specially known for its

(A) ‘Hasta Sanchalan

(B) ‘Geeva Sanchalan’

(C) ‘Netra Sanchalan’

(D) Foot work

Answer: (D)

 

53. Concept of Bharat’s ‘Rasasutra’, illustrated by Abinav Gupta is known as

(A) ‘Abhivyaktivad’

(B) ‘Utpattivad’

(C) ‘Anumitivad’

(D) ‘Bhuktivad’

Answer: (A)

 

54. Correct serial of foot note

(A) Bhartiya Sangeet Vadya, Mishra Lalmani, Page No., Year

(B) Mishra Lalmani, Bhartiya Sangeet Vadya, Year, Page No.

(C) Bhartiya Sangeet Vadya, Mishra Lalmani, Year, Page No.

(D) Lalmani Mishra, Page No., Bhartiya Sangeet Vadya, Year

Answer: (B)

 

55. Sangit Ratnakar is also known as

(A) Astadhyaye

(B) Saptadhyaye

(C) Panchadhyaye

(D) Dwiadhyaye

Answer: (B)

 

56. Identify the pair of tala which contain 14 beats

(A) Dhamar – Sultala

(B) Zhoomra – Deepchandi

(C) Sultala – Deepchandi

(D) Mattatala – Dhamar

Answer: (B)

 

57. Identify the correct group which depicts the components of ‘Chaturanga’?

(A) Khayal, Trivat, Dhrupad, Dhamar

(B) Pada, Sargam, Bole of Tabla / Pakhawaj, Tenak (Nirarthak Shabda)

(C) Trivat, Tarana, Dhrupad, Khayal

(D) Dhrupad, Dhamar, Sargam, Tarana

Answer: (B)

 

58. Which of the following posture is ideal for singing?

(A) Slightly forward bended

(B) Keeping the spine straight

(C) Keeping the eyes closed

(D) Singing in the group

Answer: (B)

 

59. Who is the first Woman ‘Shenai’ player of Hindustani Music?

(A) Perveen Sultana

(B) Sharan Rani

(C) Zareen Daruwala

(D) Bageshwari Qamar

Answer: (D)

 

60. Which of the following term is used for the wavelength of sound?

(A) Loudness

(B) Pitch

(C) Timbre

(D) Reverberation

Answer: (B)

 

61. Ghulam Mustafa Khan is an exponent of

(A) Rampur Sahaswan Gharana

(B) Gwalior Gharana

(C) Bhindi Bazar Gharana

(D) Patiala Gharana

Answer: (A)

 

62. Which of the following ‘Gharana’ is known for ‘Ashtanga gayki’?

(A) Vishnupur Gharana

(B) Shyam Chaurasi Gharana

(C) Darbhanga Gharana

(D) Gwalior Gharana

Answer: (D)

 

63. This scale is meant for fixed key instruments

(A) Diatonic scale

(B) Sam Swar Saptak

(C) Shuddha Gram

(D) Equally Tempered Scale

Answer: (D)

 

64. Major Scale of Western music is equivalent to which scale of Hindustani Music?www.netugc.com

(A) Shankarabharanam

(B) Bilabal

(C) Kafi

(D) Kalyan

Answer: (B)

 

65. Several tones or melodies sounding simultaneously form this style

(A) Melody

(B) Harmony

(C) Khyal

(D) Dhrupad

Answer: (B)

 

66. The Western music composition sung in the Church was known as

(A) Harmony

(B) Chamber music

(C) Sonata

(D) Plain song

Answer: (D)

 

67. Which instrument is not played by Mizrab from the following?

(A) Sitar

(B) Guitar

(C) Surbahar

(D) Sarod

Answer: (D)

 

68. Which baj is not belonging to Sitar from the following?

(A) Maseetkhani

(B) Razakhani

(C) Firozkhani

(D) Kirwani

Answer: (D)

 

69. Which one of the following statement is correct?

(A) Pt. Omkar Nath Thakur had served as music teacher in Maris Music College Lucknow

(B) Pt. Omkar Nath Thakur is the author of ‘Pranav Bharti’ and ‘Sangeetanjali.’

(C) Pt. Omkar Nath Thakur was trained under the guidance of Pt. Narayan Moreshwar Khare.

(D) ‘Hamare Sangeet Vadya’ is a great treatise of Pt. Omkar Nath Thakur.

Answer: (B)

 

70. According to which notation system the ‘swaras’ are known as Do, Re, Me, Fa, Sol, La, Si?

(A) Solfa Notation

(B) Neums Notation

(C) Cheve Notation

(D) Staff Notation

Answer: (A)

 

71. ‘Kharaj Bharna’ is used for which of the following process?

(A) Bandish Bharna

(B) Extempore Singing

(C) Scale Change

(D) Shadja Sadhana

Answer: (D)

 

72. This is not included in the Raga Vargikaran method during ‘Madhya Yug’

(A) Shuddha Raga

(B) Raganga Vargikaran

(C) Chayalag Raga

(D) Sankirna Raga

Answer: (B)

 

73. Which set is not correct?

(A) Sringar – Rati

(B) Hasya – Has

(C) Shant – Nirbed

(D) Bhayanak – Krodh

Answer: (D)

 

74. Which musicologist adopted the Sansthan system for Rag Ragini classification?

(A) Parswadev

(B) Lochan

(C) Ramamatya

(D) Somnath

Answer: (B)

 

75. In which text the scientific analysis of ‘Shruti’ is found?

(A) Naradia Shiksha

(B) Samveda

(C) Natyashastra

(D) Brihaddeshi

Answer: (C)

 

Part – III: Karnatak Music

 

51. The name ‘Gurudruta virama’ comes in

(A) Shadangas

(B) Shodasangas

(C) Navasandhi talas

(D) 108 talas

Answer: (B)

 

52. The instrument ‘Grahabheda pradarsini’ is devised by

(A) Bharata

(B) Venkitamakhi

(C) Prof. Sambamoorthy

(D) Maharajah Sarafojee

Answer: (C)

 

53. A Sarvaswaramurchanakaraka raga

(A) Hansadhwani

(B) Suddhadhanyasi

(C) Mohana

(D) Suddha Saveri

Answer: (C)

 

54. Gamaka ‘Thribhinna’ is peculiar to

(A) Violin

(B) Veena

(C) Vocal music

(D) Flute

Answer: (B)

 

55. The author of the work ‘Meladhikara Lakshana’ is

(A) Venkita Makhi

(B) Ahobala

(C) Unknown

(D) Ramamatya

Answer: (C)

 

56. Pan ‘Kausikam’ corresponds to

(A) Kamboji

(B) Kalyani

(C) Kedaragoula

(D) Bhairavi

Answer: (D)

 

57. A tri-anya svara bhashanga raga

(A) Bilahari

(B) Atana

(C) Hindustan Behag

(D) Hindustan Kafi

Answer: (D)

 

58. An example of valera shadava vakra sampurna raga

(A) Narayanagoula

(B) Bindumalini

(C) Bangala

(D) Dipika

Answer: (A)

 

59. Panniyatiram in ancient Tamil music is a

(A) Shadava raga

(B) Audava raga

(C) Swarantara raga

(D) Sampoorna raga

Answer: (A)

 

60. ‘Radhamangala bhasha’ was a mnemonical language which was fluently spoken by

(A) Pattanam Subramania Iyer

(B) Mahavaidyanatha Iyer

(C) Ramaswami Deekshitar

(D) Subbarama Iyer

Answer: (B)

 

61. ‘Harikesa’ is the mudra of

(A) Sreenivasa Iyenkar

(B) Ramaswami Sivan

(C) Muttaih Bhagavatar

(D) Gopalakrishna Bharati

Answer: (C)

 

62. The frequency value of a Purna dvisruti interval is

(A) 135/128

(B) 81/80

(C) 256/243

(D) 16/15

Answer: (D)

 

63. ‘Azhagarkuravanchi’ is a brilliant composition written by

(A) King Sarfojee

(B) Papanasa Mudaliar

(C) Tirukuta Rajappak Kaviraya

(D) Kavi Kunjara Bharati

Answer: (D)

 

64. Arunagirinatha Iyer is the composer of

(A) Tevaram

(B) Thiruvachakam

(C) Tiruppugazh

(D) Ramanatakam

Answer: (C)

 

65. The ‘ga’ murchana of the avarohana of the raga Garudadwani is

(A) Saramati

(B) Bilahari

(C) Mohanakalyani

(D) Nilambari

Answer: (A)

 

66. The name of opera in India

(A) Nritya nataka

(B) Geya nataka

(C) Bhagavatamela natakam

(D) Kalakshepam

Answer: (B)

 

67. ‘Dasarapadagalu’ is the other name for

(A) Utsava sampradaya Kirtanas

(B) Devarnamas

(C) Samkshepa Ramayana Kirtanas

(D) Manasapuja Kirtanas

Answer: (B)

 

68. The composer to whom Thyagaraja pays his homage in his opera ‘Prahlada-Bhakti Vijayam’

(A) Govinda Marar

(B) Giriraja Kavi

(C) Bhadrachalam Ramdas

(D) Kshetrayya

Answer: (C)

 

69. The Tevaram pan ‘Megharagakurunji corresponds to

(A) Kurunji

(B) Nilambari

(C) Megharenjini

(D) Renjini

Answer: (B)

 

70. The Srutijati of the Sruti ‘Tivra’ of Sarangadeva is

(A) Dipta

(B) Mridu

(C) Madhya

(D) Ayata

Answer: (A)

 

71. The composer who was popularly known as Chinna Thyagaraja

(A) Dharmapuri Subbarayar

(B) Muvallur Sabhapati Iyer

(C) Pattabhiramayya

(D) Ramnad Srinivasa Iyenkar

Answer: (B)

 

72. Raga ‘Hindustan Behag’ is the derivative raga ofwww.netugc.com

(A) Kharaharapriya

(B) Sankarabharana

(C) Todi

(D) Natabhairavi

Answer: (B)

 

73. Ancient name for Present Day Gamaka

(A) Grama

(B) Alankara

(C) Udatta

(D) Jati

Answer: (B)

 

74. The distinctive musical form in Kalakshepam

(A) Sutra Khanda

(B) Abanga

(C) Nirupanam

(D) Hymns

Answer: (C)

 

75. Amrithavarshini is the Janya of

(A) Gamanasrama

(B) Simhendramadhyama

(C) Chitrambari

(D) Subhapantuvarali

Answer: (C)

 

Part – IV: Rabindra Sangeet

 

51. Which Rabindra Sangeet is composed in Raga Malkauns?

(A) A parobase Rabe ke

(B) Anondodhara Bahiche Bhuwane

(C) Anando Loke Mangaloke

(D) Alo amar aalo ogo

Answer: (B)

 

Answer: (A)

 

53. Which classical vocal style is influenced Rabindranath Tagore mostly?

(A) Drupad

(B) Dhamar

(C) Tappa

(D) Khyal

Answer: (A)

 

54. Which taal is founded by Rabindranath Tagore?

(A) Jhaptal

(B) Dadra

(C) Rupkara

(D) Teentaal

Answer: (C)

 

55. Which song is not composed in Shasthi Taal?

(A) Aei lobhinu sango tabo

(B) Je dhuvopado diyecho badhi

(C) Aamare jodi jagale aasinath

(D) Kapichhe deholata

Answer: (D)

 

Answer: (A)

 

57. Which is not a drupadang composition of Rabindranath Thakur?

(A) Bani Tabo Dhaye

(B) Shubro Aasone Birajo

(C) Nibiro Ghano Aadhare

(D) Kotha Je Odhao

Answer: (D)

 

58. Which song is not included in the “Vichitra Paryaye” section of Rabindra Sangeet?

(A) Tomar holo suru, amar holo sara

(B) Sudhu jaoya aaso, sudhu srote bhasa

(C) Anander e sagor hote asechhe aj baan

(D) Amar mon mane na dino rajoni

Answer: (D)

 

59. Which set is correct for the song “Tomare e Koriaachhi Jibaner Dhurvotara”?

(A) Prem, Jhaptal

(B) Puja, Jhaptal

(C) Swadeshi, Ektal

(D) Prem, Tiwra

Answer: (A)

 

60. What is name of Rabindranath Thakur’s wife?

(A) Mrinalini

(B) Soudamini

(C) Indira

(D) Kadambini

Answer: (A)

 

61. Which song is not included in the ‘Hemanta Parayaye’ of Rabindra Sangeet?

(A) Haye Hemanto Lakhi

(B) Himero Rate Aue Gagane

(C) Sedin Amaye Bolechhile

(D) Tomaro Asime Prano Mano Laye

Answer: (D)

 

62. Which song is not included in the Prem Parayaye of Rabindra Sangeet ?

(A) Bhalobese Shokhi Nrivite Jotone

(B) Amar Jibanpatro Ujjaliya Malhuri Korechho Dan

(C) Swapan Parer Dak Sunechhi

(D) Amar Parano Jaha Chaye

Answer: (C)

 

63. Which song is not included in Bhanu Singh Padawali written by Rabindranath Thakure?

(A) Gahan kusum kunja majhe

(B) Sunal sunal balika

(C) Bajo re basuri bajo

(D) Maran re tuhu mamo shyam saman

Answer: (C)

 

64. Which song is not a Dhamarango Rabindra Sangeet?

(A) Haroshe jage aaji

(B) Hiya kapichhe sukhe ki dukhe

(C) Pathe chale jete jete

(D) Jage nath jyotsna rate

Answer: (C)

 

65. Raag Yaman Kalyan based on Rabindra Sangeet “Mahaviswe Mahakashe Mahakalo Majhe” iscomposed in

(A) Choutal

(B) Tiwra Taal

(C) Teen Taal

(D) Dhamar Taal

Answer: (B)

 

66. Which Rabindra Sangeet is not included in Kirtan style?

(A) Ohe Jibano Ballavo

(B) Jibaner Akul Okul Dukul Bahe Jaye

(C) Basante Ki Sudhu Kebal Phota Phuler Mela

(D) Jago Mangalo Loke

Answer: (D)

 

67. Which Rabindra Sangeet is based on Western Music?

(A) Tomar Nam Janina

(B) Phule Phule Dhole Dhole

(C) Ami Jenesune Bish Korechhi Pan

(D) Jodi Jantem

Answer: (B)

 

68. Debendranath Thakur gave his son Rabindranath Thakur a five hundred rupees cheque for his singing

(A) Nayan Tomare Paye naDekhite

(B) Ami Marer Sagar Par Korechhi

(C) Hriday Nandan Bane

(D) O Amar Chander Aalo

Answer: (A)

 

69. The character Uttiya is in which Rabindranath’s Dance drama

(A) Chandalika

(B) Shyama

(C) Chitrangada

(D) Shapmochan

Answer: (B)

 

70. The character Amar is in which Rabindranath’s Gitinatya

(A) Balmiki Pratibha

(B) Mayar Khela

(C) Kalmrigaya

(D) Natir Puja

Answer: (B)

 

71. In which of song Rabindranath use taalpherta?

(A) Hey nirupama

(B) Gahane ghan bane

(C) Vani tabo dhaye

(D) Ek mone tor ektarate

Answer: (A)

 

72. Identify the raga and taal of the song “Subro Aasone Brirajo”

(A) Bhairavi, Jhaptaal

(B) Yaman Teentaal

(C) Bhairav Sultaal

(D) Hamir Chartaal

Answer: (C)

 

73. Identify the Philosophical theme behind the creation of Natir Puja?

(A) Jain

(B) Bhoudhya

(C) Hindu

(D) Muslim

Answer: (B)

 www.netugc.com

74. What according to Ravindranath Tagore the relation of Vani and Sur is

(A) Ardhanariswar

(B) Radha krishna

(C) Nar Narayan

(D) Shivshakti

Answer: (A)

 

75. Tagore compose the song for his death ceremony

(A) Samukhe Shanti Paravar

(B) Maron Sagar Pare Tomar

(C) Kenore aie duwar tuku

(D) Ke jaye amritapath yatri

Answer: (A)

 

Part –V: Percussion

 

51. Number of Marg Taalas

(A) 3

(B) 5

(C) 7

(D) 9

Answer: (B)

 

52. Number of Taal Jaaties

(A) 3

(B) 5

(C) 7

(D) 9

Answer: (B)

 

53. Match the following:

List – I                        List – II

(a) Pakhawaj               (i) Dhi-Ikd Dhindha

(b) Tabla                      (ii) Pam Furram

(c) Nakkara                 (iii) Dhumkit

(d) Side Drum             (iv) Dha Tin Na Da

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (iv) (iii) (ii) (i)

(C) (iii) (i) (iv) (ii)

(D) (i) (iii) (ii) (iv)

Answer: (C)

 

54. Matras of Taal ‘Dhumali’

(A) 6

(B) 8

(C) 10

(D) 12

Answer: (B)

 

55. Matras of the Taal ‘Khemata’

(A) 6

(B) 8

(C) 10

(D) 12

Answer: (A)

 

56. Number of Pranas of Taal

(A) 3

(B) 5

(C) 7

(D) 10

Answer: (D)

 

57. Number of Principle Taalas of Karnatak system

(A) 3

(B) 5

(C) 7

(D) 9

Answer: (C)

 

58. Match the following:

List – I                                                List – II

(a) Pt. Anokhelal                                 (i) GamaMaharaj

(b) U. Habibuddin Khan                     (ii) Khaleefa

(c) Pt. Bikku Maharaj                          (iii) Magician of Na dhin Dhin na

(d) Pt. Ramayan Prasad Mishra          (iv) Sangat Samrat

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (iii) (ii) (iv) (i)

(C) (iii) (iv) (ii) (i)

(D) (iii) (iv) (i) (ii)

Answer: (C)

 

59. Which one is not a kind of yati from the following?

(A) Gopuchha

(B) Pipilika

(C) Ateet

(D) Mridanga

Answer: (C)

 

60. Kriya, beating by right hand on the left hand is called

(A) Dhruva

(B) Shamya

(C) Aavap

(D) Sannipat

Answer: (B)

 

61. Assertion (A): The tabla players of Banaras gharana produce Ta or Na on Lav (maidan) with index finger making ring finger in round shape.

Reason (R): Due to this resonance is increased and ‘Khula Naad’ is produced.

Codes:

(A) (A) correct (R) wrong

(B) (A) wrong (R) correct

(C) (A) correct (R) correct

(D) (A) wrong (R) wrong

Answer: (C)

 

62. Title of the book written by Yogmaya Shukla

(A) Pakhawaj aur tabla ke gharane aur paramparaen

(B) Table ka udgam, vikas aur vadan shailiyan

(C) Taal prakash

(D) Taal martand

Answer: (B)

 

63. Symbol of Matthya taal of Karnatak music

(A) 10

(B) 100

(C) 101

(D) 1100

Answer: (C)

 

64. Jal Tarang belongs to which category of instruments?

(A) Tat Vadya

(B) Sushir Vadya

(C) Avanaddha Vadya

(D) Ghan Vadya

Answer: (D)

 

65. Quaida ends with

(A) Tihai

(B) Mukhada

(C) Rela

(D) Peshkar

Answer: (A)

 

66. Match the following:

List – I                        List – II

(a) Shikher Taal           (i) 15 Matras

(b) Vasant Taal            (ii) 11 Matras

(c) Rudra Taal             (iii) 17 Matras

(d) Yatishekhar           (iv) 9 Matras

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iv) (iii) (ii)

(B) (ii) (iii) (iv) (i)

(C) (iii) (ii) (iv) (i)

(D) (iii) (iv) (ii) (i)

Answer: (D)

 

Answer: (A)

 

68. Which patakshar from the following is played by Mukta Prahar?

(A) Tat

(B) Kat

(C) Tta

(D) Din

Answer: (D)

 

69. Which from these is not a two faced Avanaddha Vadya?

(A) Daff

(B) Dholak

(C) Mridangam

(D) Pakhawaj

Answer: (A)

 

70. Western name for ‘Rishabh’ of Indian music

(A) Fa

(B) Me

(C) Do

(D) Re

Answer: (D)

 

71. d d this symbol of Western time signature depicts the fraction of

(A) 2/2

(B) 2/4

(C) 2/8

(D) None of these

Answer: (A)

 

72.

Answer: (D)

 

73. Match the following:

List – I                        List – II

(a) Tishtra Jaati            (i) 9

(b) Chatastra Jaati       (ii) 7

(c) Mishra Jaati            (iii) 4

(d) Sankerna Jaati       (iv) 3

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iv) (iii)

(B) (ii) (i) (iii) (iv)

(C) (i) (iii) (ii) (iv)

(D) (iv) (iii) (ii) (i)

Answer: (D)

 

74. ‘NA’ of GDIGN’ is produced on

(A) CHANTI

(B) LAVA

(C) SYAHEE

(D) BANYA

Answer: (C)

 

Answer: (B)

Comments